Ligue 1 - souhrn 16. kola: Nice do konce roku nedožene PSG

15.12.2023, 22:57, aktualizováno 17.12.2023, 22:40
Komentáře a souhrny
Jonathan David (© AFP)

Druhé vítězství v řadě si připsal Lyon, který gólem střídajícího Jeffinha senzačně vyplenil Monako. Nice v sobotu nestačilo na nováčka z Le Havru, utrpělo svou druhou porážku v sezóně a už teď je jasné, že před PSG se do konce roku nedostane. Spokojen není ani úřadující šampion.

Lille OSC - Paris Saint-Germain 1:1

17.12.2023 20:45

Góly: 90+3. Jonathan David - 66. Kylian Mbappé (pen.)

Lille nestačilo v 16. kole Ligue 1 na aktuálního lídra tabulky a podlehlo PSG 0:1. Dogy dlouhou dobu držely s Pařížany krok, vše se ale změnilo po hodině hry, kdy hosté získali výhodu v podobě penalty. Pokutový kop bezpečně proměnil Kylian Mbappé, který tak zajistil svému týmu již deváté ligové vítězství v řadě. Na druhé straně tým ze severu Francie poznal přemožitele poprvé od konce září.

Fotbalisté PSG jen o vlásek unikli ostudě v Lize mistrů, kde je k postupu do vyřazovací fáze dotáhl AC Milán, který porazil Newcastle. Pařížanům tak nakonec ke druhému místu stačila remíza v Dortmundu. Do domácí soutěže se tedy vraceli s úsměvem na tváři, k čemuž přispíval i fakt, že v ní osmkrát po sobě zvítězili. Tentokrát je ale čekal velmi složitý úkol, jelikož se jim do cesty postavilo Lille, jež si brousilo zuby na posun mezi nejlepší tři celky.

Úvodní tlak si vzali na starost Pařížané, nepodařilo se jim ale prokombinovat k vážnějšímu ohrožení soupeřovy brány. Možnosti se poté naskytly i na druhé straně a k radosti nechybělo mnoho. Edon Zhegrova se dokázal šikovně uvolnit a dojít si až pro střelu, při snaze zakroutit míč na vzdálenější tyč ovšem minul. Tato šance probudila hosty, když byl povedenou přihrávkou vyslán do úniku Ousmane Dembélé. Rychlonohý Francouz však z úhlu zamířil vedle. Krátce po půlhodině hry vymyslel i on skvělou kolmici, po které pálil Vitinha, ale Lucas Chevalier vytasil důležitý zákrok. PSG nadále drželo míč ve své moci, k dalšímu ohrožení brány Dog nicméně nedošlo.

Ve druhé půli Pařížané drželi míč na kopačkách ještě častěji, nicméně hráči Lille se pouštěli do rychlých protiútoků. Nejnebezpečnějším z Dog byl opět Zhegrova, jenž úspěšně kličkoval proti každému z hostů, který se mu postavil do cesty. Do koncovky však nikdy nedokráčel, a tak se úvodního gólu dočkali hosté, když Lucas Hernández vybojoval pokutový kop. K penaltovému puntíku se postavil Mbappé a s přehledem vymetl levou šibenici. Pár minut před koncem se v dobré střelecké příležitosti ocitl Yusuf Yazici, proti jeho projektilu ale obětavě skočil jeden z obránců, a zachránil tak svůj tým. Domácí v závěru tlačili a vyplatilo se. Po chybě v rozehrávce hostů si šikovně naběhl Adam Ounas, jehož sice brankář vychytal, ale na dorážku Davida zůstal krátký.

Dogy tak dokázaly zaskočit favorita z Paříže a připsaly si cenný bod. Oba týmy se vrátí do akce již 20. prosince. PSG změří síly s Métami, Lille vyzve na souboj Štrasburk.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Clermont Foot 2:1

17.12.2023 17:05

Góly: 26. Michael Murillo, 42. Amine Harit - 58. Jim Allevinah

Utkání 16. kola Ligue 1 zvládli lépe fotbalisté Marseille, kteří na vlastním trávníku porazili Clermont 2:1. Vedení se po necelé půlhodině hry ujali Olympionici, když Michael Murillo zužitkoval již sedmou asistenci Pierre-Emericka Aubameyanga v ročníku. Krátce před odchodem do kabin navýšil skóre Amine Harit, jenž se v nejvyšší francouzské soutěži prosadil poprvé od dubna loňského roku. Domácí si i přes zhoršený výkon po změně stran připsali čtvrté vítězství v řadě, které je posunulo na šestou příčku. Hosté se naopak neodlepili ze dna tabulky, kam se propadli kvůli pětizápasové sérii bez výhry.

Olympique sice v týdnu prohrál v Evropské lize na hřišti Brightonu 0:1, i přesto si však zajistil postup do play off alespoň z druhého místa. V Ligue 1 hráči Marseille najeli na vítěznou vlnu, která se natáhla na tři střetnutí v řadě, přičemž ve dvou z nich ani neinkasovali. Velkou zásluhu na tom měl Aubameyang, jenž ve zmíněných duelech nastřílel čtyři góly, k nimž si připsal i tři asistence. Na jeho formu se nyní musela připravit obrana Clermontu.

Ve 23. minutě právě tento muž zvedl diváky ze sedaček akrobatickým zakončením nůžkami. Zabránit gabonskému šikulovi ve vstřelení branky se sice i díky dorážejícím bekům Les Lanciers podařilo, "kanadský bod" si však bývalý hráč Chelsea, Barcelony či Arsenalu připsal i tak. Tři minuty po pokažených nůžkách se díky jeho lobu za domácí defenzivu dostal k balonu panamský bek Murillo a tváří v tvář Morymu Diawovi nezaváhal. Les Olympiens se před změnou stran dočkali pojišťovací trefy, nenápadnou střelu z otočky Ilimana Ndiayeho vyrazil Diaw přímo k noze Harita, který skóroval prakticky zadarmo.

Situace se nečekaně zdramatizovala v 58. minutě, kdy vůbec první přesná střela posledního týmu ligové tabulky prošla za záda Paua Lópeze. Druhý gabonský forvard na hrací ploše Jim Allevinah, který přišel na trávník teprve se změnou stran, si naskočil na rohový kop a nenápadnou hlavičkou do dolního rohu rozvlnil síť. Svěřencům Gennara Gattusa ve druhém poločase zjevně došla šťáva, jejich soupeř však útlumu pro vstřelení vyrovnávacího gólu využít nedokázal.

Marseille tak tříbodovým ziskem potvrdila ligovou formu. Oba celky mají na programu další ligové utkání 20. prosince. Olympionici vyzvou Montpellier, zatímco Clermont změří doma síly s Rennes.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Stade Rennes 0:0

17.12.2023 15:00

Góly: -

Fotbalisté Toulouse remizovali v 16. kole francouzské Ligue 1 s Rennes 0:0, a zahodili tak příležitost přeskočit Les Rennais v tabulce. Le Tef, hnáni pohárovým úspěchem, zápasu dominovali, avšak nedokázali najít recept na nestárnoucího Steva Mandandu, který vynikajícími zákroky deptal útočníky domácích. Zkušený 38letý gólman přispěl k tomu, že bretaňský celek po sérii tří porážek poprvé bodoval. Toulouse naopak jen prohloubilo výsledkovou krizi, jelikož v nejvyšší francouzské soutěži nezvítězilo již podeváté v řadě.

Přestože Rennes čtvrteční prohrou s Villarrealem ztratilo první místo ve skupině Evropské ligy, nemuselo smutnit, jelikož si zahraje play off této pohárové soutěže. Tým z Bretaně však nemohl být spokojen s faktem, že šlo o třetí soutěžní porážku v řadě. V lize navíc získal z 15 klání pouze stejný počet bodů. Ještě o dva méně mělo Toulouse, které sice na poslední chvíli taky postoupilo do jarních bojů Evropské ligy, v Ligue 1 však zvítězilo pouze dvakrát.

Z domácích Fialek bylo po úspěchu v pohárové Evropě cítit sebevědomí. Les Rennais si často museli dopomáhat nedovolenými zákroky, aby ubránili houževnatou útočnou smršť Toulouse. Nejblíže vstřelení úvodní branky byl nejlepší střelec domácích Thijs Dallinga, když ve 20. minutě běžel sám na bránu. Francouzský veterán Mandanda ovšem dokázal celou situaci s přehledem vyřešit a udržet nerozhodný stav. Rennes za poločas vyprodukovalo pouhou jednu střelu na branku a vše nasvědčovalo tomu, že třetí ligová porážka v řadě je na cestě.

Fotbalisté v červených dresech ve druhé půli přece jen zlepšili svůj herní projev a zahnali Le Tef na svou polovinu hřiště. Nicméně akcím chyběla přesnost a vyloženou šanci si vypracovat nedokázali. Na druhé straně udeřili také domácí, jmenovitě Vincent Sierro. Osmadvacetiletý Švýcar se snažil tvrdým projektilem propálit Mandandu, který ovšem instinktivním zákrokem vytěsnil balon nad branku.

Souboj týmů, kterým to šlape v Evropě, ale v lize se trápí, tak skončil smírně. Toulouse se v příštím kole střetne 20. prosince doma s Monakem, Rennes se ve stejný den představí na hřišti Clermontu.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Racing Strasbourg 1:2

17.12.2023 15:00

Góly: 53. Bamba Dieng - 14. Dilane Bakwa, 49. Kévin Gameiro

Fotbalisté Štrasburku vyhráli v 16. kole Ligue 1 na půdě Lorientu 2:1. Hosté nakročili k tříbodovému zisku především ve zdařilé první půli, kdy je poslal do vedení utaženou střelou z hranice vápna Dilane Bakwa. Po změně stran pak navíc přidal rozhodující trefu velezkušený Kévin Gameiro, který ve vápně využil dostatečného prostoru nabídnutého hráči Les Merlus. Na úspěšném počínání hostí nakonec nic nezměnil ani snižující gól Bamby Dienga.

Lorient se po sérii šesti zápasů v řadě bez vítězství potápěl čím dál hlouběji. Po předešlé porážce s Marseille mu náležela až 16. příčka, přičemž poslední Lyon na něj ztrácel už jen dva body. Les Merlus se tak nutně potřebovali nastartovat k lepším výsledkům. To se jim mohlo povést proti Štrasburku, jenž sice v minulém kole porazil Le Havre 2:1, předtím ovšem devětkrát po sobě nevyhrál.

Od úvodního hvizdu byl aktivnější celek z Alsaska. Ten mohl jít do vedení ve 13. minutě, kdy se po nejistém zákroku domácího brankáře ocitl ve velké šanci Abakar Sylla, svou pohotovou střelu ovšem mezi tři tyče nenamířil. O chvíli později se už ale skóre ve prospěch hostí měnilo. Postaral se o to Bakwa, jehož přízemní rána z hranice vápna skončila v síti. Důležitou roli v první brance duelu sehrál i Junior Mwanga, jenž po dravém průniku na levé straně balon svému spoluhráči perfektně připravil. Ve 41. minutě mohl Le Racing náskok navýšit, nicméně Yvon Mvogo samostatný únik Emanuela Emeghy skvělým vyběhnutím zlikvidoval.

Skóre se tak měnilo až po změně stran a znovu to bylo díky hráčům v modrých dresech. Ve 49. minutě Emegha sklepl dlouhé autové vhazování přímo na kopačku Gameira, který střelou z první na vzdálenější tyč zdvojnásobil vedení Štrasburku. Chvíli nato však přišlo snížení, když Dieng pohotově sklepl tečovanou ránu svého spoluhráče za záda hostujícího brankáře. Hráči v oranžových dresech poté značně přidali, k vyrovnání to ale nevedlo.

Alsasané tak navázali na poslední vítězství a z Lorientu si odvezli další tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 20. prosince. Les Merlus změří síly s Brestem, Štrasburk poté vyzve Lille.

Více informací k zápasu

FC Metz - Montpellier HSC 0:1

17.12.2023 15:00

Góly: 9. Maxime Estève

Los 16. kola francouzské Ligue 1 svedl proti sobě dva trápící se celky. Lépe ze vzájemného duelu vyšel Montpellier, který si po výhře 1:0 odvezl z Mét všechny tři body. Jedinou branku utkání vsítil po rohovém kopu v deváté minutě Maxime Estéve, který si připsal první úspěšnou trefu tohoto ročníku. Ačkoliv byly Méty v zápase aktivnějším celkem, žádný z pokusů si cestu za záda Benjamina Lecomta nenašel. Tým z jihu Francie navrch může těšit fakt, že si tři body připsal poprvé od konce října, kdy zvítězil nad Toulouse.

Montpellier přijel na hřiště Mét jako celek, který šestkrát v řadě nevyhrál a v tabulce se velmi nebezpečně blížil sestupovému pásmu. O moc lépe na tom ovšem nebyli ani domácí fotbalisté, kteří posbírali od startu ročníku jen o dva body více než jejich soupeř. Oba týmy zároveň chtěly přerušit gólový půst, který trval na obou stranách dva zápasy.

Ačkoliv se po prvních pár minutách vzhledem k logické opatrnosti obou celků zdálo, že diváky na Stade Saint-Symphorien čeká urputná taktická bitva s minimem šancí, jeho počátek nabídl obrázek zcela jiný. Již v deváté minutě otevřel skóre duelu Estéve, když si perfektně naskočil na rohový kop Téji Savaniera a nedal domácímu brankáři pražádnou šanci. Na další příležitost se čekalo více než 20 minut, teprve po překonání odehrané půl hodiny hry dokázal opět prostřednictvím Savanierovy standardní situace zahrozit tým z jihu Francie. Volný přímý kop ze zdánlivě nepříliš nebezpečné pozice nadělal Alexandru Oukidjaovi řádné potíže. Také Akor Adams se během prvního poločasu mohl zapsat na listinu střelců, oba jeho pokusy však Oukidja parádními zákroky zneutralizoval.

Po rozvážném vstupu do druhé půle se rychleji rozkoukali svěřenci Laszla Boloniho, po hodině hry se Kévin N’Doram dostal k odraženímu balonu a pohotově vypálil. Střela však mířila pouze do středu branky, a Lecomte s ní tak příliš problémů neměl. Gólmana o pouhé tři minuty později přinutil k zákroku také Kevin Van Den Kerkhof, rovněž jeho perspektivní centr však Lecomte zlikvidoval. Po neúspěšné snaze Mét vyprosit si pokutový kop pokračovala jejich ofenzivní krasojízda, když se po rohovém kopu hlavičkou málem prosadil Simon Elisor, 24letého útočníka, který se ještě před dvěma lety prezentoval až ve třetí francouzské lize, taktéž vychytal Lecomte. Nejblíže vstřelení branky se Méty dostaly v 75 minutě, z brankové čáry vykopl po sérii neuspořádaných odrazů střelu Matthieua Udola Joris Chotard.

Montpellier tak prolomil sérii ztrát a z Mét si odvezl tři body. Oba celky odehrají další ligový zápas 20. prosince. Les Grenats změří síly s PSG, Montpellier poté přivítá Marseille.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Stade Brestois 0:2

17.12.2023 13:00

Góly: 49. Hugo Magnetti, 57. Steve Mounié

Nantes prohrálo v 16. kole Ligue 1 na domácí půdě s Brestem 0:2. První poločas příliš šancí nenabídl. Téměř ihned po změně stran se však chopili iniciativy hosté, kteří během 10 minut vstřelili dva góly. Nádherným volejem se nejprve prezentoval Hugo Magnetti, na kterého navázal o chvíli později v malém vápně nikým nehlídaný Steve Mounié, jenž neměl problém s dorážkou. Piráti tak neprohráli již pátý zápas v řadě a v neúplné tabulce se prozatím vyšplhali zpět do top čtyřky.

Hráči Brestu si v posledních týdnech stále drželi solidní formu, jež jim zajistila, že již čtyři klání v řadě neprohráli a v tabulce se pořád drželi na skvělém pátém místě. Podle výsledků z předešlých šesti utkání se o Nantes dalo říct, že se trápilo. Jeho výkony proti silnému Nice a PSG ovšem potvrzovaly opak. V duelu s Piráty mu navíc do karet hrála domácí půda, na které se svým soupeřem prohrálo v soutěžním souboji naposledy v roce 2010.

Oba týmy se v první čtvrthodině zápasu trápily při vytváření šancí, a tak se té první fanoušci dočkali až v 19. minutě. Moses Simon napřáhl před hranicí šestnáctky, mířil ovšem vedle pravé tyče. O chvíli později se ve vápně dobře zorientoval Mostafa Mohamed, ale jeho pokus skončil v náruči brankáře. V poslední příležitosti prvního poločasu předvedli hosté chytrou kombinaci, která pokračovala lobem za obranu na Jérémyho Le Douarona, jehož střelu z pravé strany skvěle zneškodnil Alban Lafont.

Hosté vstoupili do druhého poločasu skvěle. V 50. minutě doskákal míč z pravé strany na hranici velkého vápna, kde stál připravený Magnetti a parádním volejem k levé tyči poslal svůj tým do vedení. O osm minut později navýšili Les Pirates své vedení o další branku. Po dobře zahraném rohu stál na správném místě Mounié, který neměl se zakončením sebemenší problém.

Odpovědět mohl o chvíli později Simon, ale vystřelil jen doprostřed branky. Milionovou šanci následně zazdil Martín Satriano. V 78. minutě se ocitl tváří v tvář prázdné brance, avšak zamířil vysoko nad břevno.

Brest tak potvrdil dobrou formu a odvezl si domů tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 20. prosince. Nantes změří síly s Lyonem, Piráti vyzvou Lorient.

Více informací k zápasu

RC Lens - Stade Reims 2:0

16.12.2023 21:00

Góly: 43. Wesley Saïd, 75. Óscar Cortés

Hráči Lens porazili v 16. kole Ligue 1 na vlastní půdě Reims 2:0 a poskočili už na páté místo tabulky. Duel dvou ambiciózních celků francouzské nejvyšší soutěže rozhodl v závěru první půle čtvrtým gólem v ročníku útočník Wesley Saïd, jenž využil obrovské chyby obrany hostů. Nepovedený start sezony z pohledu domácích je tak zapomenut, čemuž napomohla série 11 ligových duelů v řadě bez porážky a posun na pohárové příčky.

Lens si po zaváhání v minulém ligovém kole proti Montpellieru napravilo náladu v Lize mistrů, kde porazilo Sevillu, a zajistilo si tak alespoň postup do play off Evropské ligy. Tentokrát přivítalo na domácí půdě tabulkového souseda z Remeše. Hostům trochu upadla forma, když z posledních pěti ligových klání třikrát prohráli, a navíc se začalo spekulovat o přesunu jejich mladého kouče Willa Stilla na lavičku Sunderlandu.

Červenobílí vstoupili do zápasu lépe a ve druhé desetiminutovce byli blízko k úvodní trefě. Povedený centr od rohového praporku si totiž našel ve vzduchu Emmanuel Agbadou, jenže orazítkoval pouze tyč brány Briceho Samby. Krátce nato už hosté balon na místo určení zásluhou Mohameda Daramyho dopravili, ale gólovou radost jim sebral systém VAR, který odhalil těsný ofsajd střelce. Síly na trávníku se postupem času vyrovnaly a do hry se více dostala i útočná esa Racing Clubu. Tomu se dvě minuty před pauzou dokonce podařilo vstřelit branku, když Saïd využil velkého nedorozumění v defenzivě celku z Remeše a před odkrytou sítí se nemýlil.

Odpověď mohla přijít prakticky záhy po návratu z kabin. Přízemní střela, kterou vyslal Junja Ito, však prosvištěla těsně vedle. Úspěchem neskončila ani nadějná hlavička kapitána Yunise Abdelhamida, a tak si čtvrt hodiny před koncem vzali slovo opět domácí. Ruben Aguilar našel přesným centrem za obranu mladého Kolumbijce Óscara Córtese, který 10 minut po příchodu na hřiště ze vzduchu definitivně zlomil odpor Stillových svěřenců.

Lens tak napravilo ztrátu bodů z minulého klání a zvítězilo. Oba celky sehrají další ligové kolo 20. prosince. Racing Club vyzve Nice, červenobílí změří síly s Le Havrem.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - OGC Nice 3:1

16.12.2023 17:00

Góly: 5. Emmanuel Sabbi, 35. Emmanuel Sabbi, 51. Mohamed Bayo (pen.) - 90+1. Tom Louchet

Hráči Nice překvapivě podlehli v 16. kole Ligue 1 domácímu Le Havru 1:3. Duel nejlepší defenzivy s druhou nejhorší ofenzivou se vyvíjel naprosto opačně, než se dalo předpokládat. Už v páté minutě totiž otevřel skóre Emmanuel Sabbi, jenž na svou premiérovou trefu ve francouzské nejvyšší soutěži navázal o půlhodiny později fantastickou dělovkou. Orli tak teprve podruhé v sezoně inkasovali v jednom utkání dvě nebo více branek. Poprvé to bylo při výhře nad PSG, kterému ovšem nyní dali šanci odskočit na náskok sedmi bodů v čele tabulky.

Nováčka soutěže trápila především ofenziva, jež byla druhou nejhorší v Ligue 1. To pro něj rozhodně neznamenalo pozitivní vyhlídky k utkání s Nice, které v dosavadních 15 kláních inkasovalo pouze šestkrát. Orli ale Le Havre v nejvyšší soutěži neporazili od března 1987, a navíc na jeho hřišti zvítězili celkově jen jednou a to v ročníku 1950/1951. Od té doby se však mnohé změnilo, neboť hosté se pyšnili skvělou formou a před víkendem okupovali druhou příčku tabulky.

Nice vstoupilo do utkání jako obvykle ze zabezpečené obrany. Velký šok pro něj ovšem přišel už v páté minutě, kdy Marcin Bulka nedokázal zkrotit slabou střelu Mohameda Baya a míč pouze vyrazil k dobíhajícímu Sabbimu, který jednoduše trefil odkrytou branku. Za vyrovnáním se tlačil ve 14. minutě Gaëtan Laborde, v pádu na hranici malého vápna ale nastřelil pouze gólmana. Tlak Nice se ovšem stupňoval. V 19. minutě musel Arthur Desmas zasahovat proti hlavičce Jérémia Bogy. Velkou šanci měl chvíli nato Pablo Rosario, kterému vracel míč před branku Boga, Rosario ale při zakončení podklouzl. A tak přišla pro hosty další rána. Ve 35. minutě si krásně zpracoval dlouhý centr Sabbi a naprosto osamocený z druhého dotyku fantasticky vypálil ke vzdálenější tyči. Krátce nato mohl snížit Evann Guessand, jeho střela z úhlu ale jen prosvištěla podél brankové čáry.

Smolný zápas pro Nice však nekončil ani po změně stran, když se domácí už v 51. minutě dočkali penalty. K její exekuci se s vidinou hattricku nepostavil Sabbi ale Bayo, ten ji ovšem suverénní dělovkou doprostřed brány proměnil. Třetí inkasovaný gól už hráčům Nice předznamenal, že Csaplarova past zřejmě nesklapne. S blížícím se koncem se na hřišti začalo přiostřovat, což vyústilo v menší strkanici, za niž si odnesli červené karty Samuel Grandsir a Jean-Clair Todibo. Na výhře domácích už nic nezměnila ani pozdní branka Nice, když v 91. minutě dorážel míč do sítě Tom Louchet.

Le Havre tak navázal na pozitivní historickou bilanci a podruhé od začátku října zvítězil. Jeho dalším soupeřem bude ve středu 20. prosince Reims, Nice změří ve stejný den síly s Lens.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Olympique Lyon 0:1

15.12.2023 21:00

Góly: 85. Jeffinho

Fotbalisté Monaka prohráli v 17. kole Ligue 1 s Lyonem 0:1. Poslední celek soutěže sice vstoupil do zápasu aktivně, postupem času se však uchýlil k čistě defenzivní taktice a od inkasování ho držel jen dobrý výkon brankáře Anthonyho Lopese. O to překvapivější byla rychlá akce z 85. minuty zakončená Jeffinhem, k jehož gólu vedla souhra dalších dvou střídajících hráčů. Les Gones díky tomu poskočili v neúplné tabulce na 16. příčku.

Alexandre Lacazette sice v minulém kole hattrickem dotlačil Lyon k výhře nad Toulouse, tým, jemuž dělal zkušený Francouz kapitána, však nadále setrvával na poslední příčce tabulky. Úkolem Les Gones v pikantní předehrávce proti Monaku bylo nepustit soupeře do vedení. Knížecí klub byl totiž jediným celkem soutěže, jenž dotáhl do vítězného konce všechna utkání, v nichž skóroval jako první. Tentokrát mu však situaci komplikovaly disciplinární tresty, kvůli kterým scházeli Vanderson a Aleksandr Golovin.

Prozatimní kouč hostů Pierre Sage vsadil na totožnou sestavu jako před necelým týdnem proti Toulouse a na souhře Lyonu to bylo znát. Jako svěží vítr působil mladík Ernest Nuamah, ve 14. minutě si ovšem v klíčový moment nepohlídal ofsajdové postavení, které ho v konečném důsledku obralo o gólovou radost. V dresu Monaka byl nejnebezpečnějším mužem úvodního dějství Folarin Balogun, z jeho dvou soubojů s Lopesem ale pokaždé odešel jako vítěz zkušený portugalský gólman. Flexibilitu svého 33 let starého těla pak prokázal i ve 41. minutě, kdy se musel pořádně natáhnout k pravé tyči proti chytrému pokusu Maghnese Aklioucheho.

Už v první půli se sice hrálo zejména okolo vápna Lyonu, po změně stran se to však nezměnilo, ba naopak. Ofenzivní choutky v sobě objevili i střední záložníci Monaka, když nejprve z hranice vápna rozezvučel pravou tyč Mohamed Camara a o chvíli později nebezpečně zakončoval Youssouf Fofana. V tom případě si Lopes mohl oddechnout, jelikož kapitán červenobílých z ideální pozice mířil vedle, v 68. minutě už ovšem opět musel do akce při dalším souboji s Balogunem. Olympique naprosto rezignoval na snahy vstřelit gól a plně se soustředil na udržení nerozhodného výsledku. Tomuto dojmu podlehla i Knížata a v 85. minutě za to krutě zaplatila. Bleskový protiútok, který měla na svědomí trojice střídajících hráčů, nekompromisně zakončil Jeffinho.

V domácím prostředí extrémně silné Monako vyhořelo a přenechalo utrápenému soupeři všechny body. V příštím kole se představí 20. prosince v Toulouse, Lyon tentýž den přivítá Nantes.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
16
11
4
1
39 : 13
37
2
OGC Nice
16
9
5
2
17 : 9
32
3
AS Monaco
16
9
3
4
31 : 21
30
4
Lille OSC
16
7
7
2
20 : 12
28
5
Stade Brestois
16
8
4
4
21 : 15
28
6
Olympique Marseille
16
7
5
4
24 : 17
26
7
RC Lens
16
7
5
4
21 : 15
26
8
Stade Reims
16
7
2
7
21 : 23
23
9
Racing Strasbourg
16
5
5
6
16 : 21
20
10
Le Havre AC
16
4
7
5
16 : 18
19
11
FC Nantes
16
5
3
8
19 : 27
18
12
Montpellier HSC
16
4
6
6
18 : 20
17
13
Stade Rennes
16
3
7
6
20 : 21
16
14
FC Metz
16
4
4
8
15 : 24
16
15
Toulouse FC
16
2
8
6
14 : 21
14
16
Olympique Lyon
16
3
4
9
15 : 27
13
17
FC Lorient
16
2
6
8
21 : 31
12
18
Clermont Foot
16
2
5
9
10 : 23
11

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Langi

Tohle je epic…minuly vikend na sestup a ted boj o EKL

Reagovat
Israha

Heh, Nice začíná kolabovat...jsem je taky asi trochu přecenil. No zjevně PSG zas dostane umetenou cestu k titulu bez vážnější konkurence, soudě podle výsledků posledních týdnů.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pesgay titul zadarmo no...když Nice prohraje s nováčkem a Monaco s náma to se potom těžko bojuje někomu o titul

Reagovat
Israha

My jsme se zas diskvalifikovali sami vyštípáním Marcelina, Lille chybí konzistence. Tady bude možná hotovo někdy začátkem jara .

Reagovat
Israha

Ty druhé poločasy teď bývají bídné, ale dá se pochopit - kalendář nabitý a někteří hráči hrají skoro vše. Ale 3-4-1-2 systém sedí lépe všem stoperům, krajní obránci jsou taky spíš wingbackové, než fullbackové, a Auba je s partnerem v útoku vyloženě jako znovuzrozený, za to Gattusovi respekt. V tomto zachází s kádrem paradoxně lépe, než Marcelino, což bych se ještě před několika týdny vůbec neodvážil tvrdit. Zápasy se slabšími se povinně vyhrávají, to je základ. Jestli to bude na boj o LM, se uvidí na jaře (osobně v to nevěřím), ale snad by to nakonec až takový průser být nemusel, ta sezona.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele