Ligue 1 - souhrn 15. kola: PSG obnovilo náskok v čele

08.12.2023, 22:54, aktualizováno 10.12.2023, 22:44
Komentáře a souhrny
Gaëtan Laborde (© AFP)

PSG si poradilo s Nantes a na čele tabulky má čtyřbodový náskok na OGC Nice, které přetlačilo Remeš. V závěsu je AS Monaco, to pro změnu vykradlo Rennes. Lens může o tomto víkendu přijít o cenné pohárové pozice, venku totiž nenašel recept na obranu Montpellieru a bere odtamtud jenom bod...

FC Lorient - Olympique Marseille 2:4

10.12.2023 20:45

Góly: 41. Romain Faivre, 52. Benjamin Mendy - 3. Chancel Mbemba, 9. Pierre-Emerick Aubameyang, 33. Leonardo Balerdi, 42. Pierre-Emerick Aubameyang

Olympique Marseille porazil v 15. kole Ligue 1 Lorient 4:2. Hosty nasměrovaly k triumfu rychlé zásahy, když už ve třetí minutě skóroval po asistenci Pierra-Emericka Aubameyanga zkušený bek Chancel Mbemba, přičemž záhy si oba hráči své role vyměnili a vytvořili pro favorita důležitý náskok. V gólové první půli se sice prosadili i domácí, druhá trefa gabonského útočníka ale zničila naděje Les Merlus na bodový zisk.

Lorient prožil další frustrující týden, když v minulém kole remizoval 1:1 s Toulouse a prodloužil špatnou sérii na pouhé jedno vítězství v posledních 11 ligových zápasech. Do tohoto klání tedy vstupoval na sestupové pozici, na šíření paniky byl ovšem ještě čas, jelikož Les Merlus dělily od 10. místa jen čtyři body. Příliš dobré vyhlídky na vítězství ale neměli ani tentokrát. Marseille se totiž dostala do dobré formy, kterou potvrdila dvěma výhrami bez inkasované branky.

Hosté na svého soupeře vlétli a už ve třetí minutě skórovali. Po rohovém kopu zůstal ve vápně Mbemba, jenž v následné skrumáži usměrnil míč za brankovou čáru. Další šanci měl o chvíli později Vitinha, jeho zakončení ovšem vystavil stopku dobře postavený obránce. Podobnou příležitostí už ale nepohrdl Aubameyang, který hlavičkoval do dolního rohu mimo dosah gólmana. Po 20 minutách hry zahrozil i Lorient, jenže Benjamin Mendy napálil před odkrytou bránou balon do boční sítě. Na rozdíl tří branek mohl zvýšit Aubameyang, akrobatické zakončení však vyrazil Yvon Mvogo. Záhy se už ale Olympique dočkal další trefy, po rohovém kopu se radoval mizerně hlídaný Leonardo Balerdi. Lorient ve 41. minutě snížil, když nadvakrát prostřelil soupeřovu defenzivu i brankáře Romain Faivre. Před pauzou se ovšem prosadil Aubameyang, čímž znovu rozesmutněl domácí publikum.

Atraktivní duel neztratil lesk ani po změně stran, když se skóre opět zdramatizovalo. Bamba Dieng byl sice ještě brankářem Pauem Lópezem vychytán, z dorážky se už však nemýlil Benjamin Mendy. Lorient dokonce mohl před odehranou hodinou snížit na rozdíl jediného gólu, skákající López ale ve spolupráci s na čáře zasahujícím Renanem Lodim krizový moment zvládl. Poté se tempo hry uklidnilo, jenže jednoduché to Marseille do závěrečného hvizdu neměla. Jonathan Clauss totiž v 80. minutě uviděl za drsný faul červenou kartu a nabídl Les Merlus příležitost ke srovnání. Tou ale domácí pohrdli a Olympique dvoubrankový náskok ustrážil.

Marseille tak opět potvrdila skvělou formu a počtvrté v řadě získala tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 17. prosince. Les Merlus se utkají se Štrasburkem, Les Olympiens přivítají Clermont.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Toulouse FC 3:0

10.12.2023 17:05

Góly: 25. Alexandre Lacazette, 29. Alexandre Lacazette, 80. Alexandre Lacazette

Fotbalistům Lyonu se v 15. kole Ligue 1 podařilo ukončit čekání na vítězství před vlastními fanoušky a po triumfu 3:0 nad Toulouse ztrácejí na nesestupové příčky už jen tři body. Úspěch Les Gones zajistilo především střelecké obrození Alexandra Lacazetta, jenž se prosadil poprvé od začátku října a rovnou hattrickem obstaral všechny góly svého týmu. Celku ze třetího největšího francouzského města pomohla také situace ze závěru úvodního dějství, kdy nařízený pokutový kop zahodil jindy produktivní útočník hostů Thijs Dallinga.

Šokující průběh ročníku v podání domácích dokonale demonstrovala zpráva, podle níž byl na jejich stadion v čase barážového utkání na konci sezony naplánován koncert zpěvačky Taylor Swift. V případě pokračujících potíží by tak Olympique teoreticky musel sehrát klíčový duel mimo vlastní hřiště. Do zápasu s Toulouse však vstupoval dokonce z poslední příčky znamenající přímý sestup. Les Violets se ale v tabulce nacházeli jen o několik pozic výše, přičemž po předchozí remíze kanonýr Dallinga veřejně zkritizoval trenéra.

Lyon začal lépe, když střílel k bližší tyči Ernest Nuamah, gólman Guillame Restes však vyrazil míč na roh. Po něm se snesl balon na hlavu Dejana Lovrena, jehož opět vychytal francouzský brankář. Ve 25. minutě už ale kapituloval. Další rohový kop tentokrát Jake O‘Brien přiťukl k volnému Lacazettovi, jenž z velké blízkosti skóroval. Jen o čtyři minuty později se francouzský útočník prosadil znovu. Míč se k němu odrazil od tyče a takřka z totožné pozice jako při první trefě opět rozvlnil síť. Toulouse mohlo zápas ještě do konce první půle zdramatizovat, protože po faulu gólmana Anthonyho Lopese kopalo pokutový kop. Brankář domácích ovšem penaltu Dallingy vychytal.

Po změně stran mohl Lacazette zkompletovat hattrick, jeho pohotový pokus z otočky však těsně minul tyč. Další šanci si vypracoval Saël Kumbedi, i tato střela ale přeletěla cíl. Vrátit Le Tef do hry mohl Logan Costa po skvělé týmové akci na několik doteků, nicméně jeho šanci znemožnil Lopes včasným vyběhnutím. V 80. minutě se Lacazette prosadil potřetí. Stejně jako v předchozích dvou případech se i tentokrát prosadil poté, co se k němu ve velké blízkosti brány odrazil míč.

Hráči Lyonu tak poprvé v sezoně oslavili před vlastními fanoušky vítězství. V příštím kole se představí 15. prosince v Monaku, Toulouse o dva dny později přivítá Rennes.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Le Havre AC 2:1

10.12.2023 15:00

Góly: 21. Emanuel Emegha, 90+7. Abakar Sylla - 49. Yoann Salmier

Fotbalisté Štrasburku porazili v 15. kole Ligue 1 Le Havre 2:1. Fanoušci se dočkali úvodní branky již v prvním dějství, kdy se trefil hrotový útočník Emanuel Emegha. Hosté se následně dokázali prosadit teprve ve druhém soutěžním utkání z posledních devíti, když zaznamenal přesný zásah odchovanec klubu z Alsaska Yoann Salmier. Z poslední akce utkání se však nakonec radovali hráči Racingu, jejichž čekání na tříbodový zisk trvající od 24. září ukončil obránce Abakar Sylla.

Působení legendy Arsenalu Patricka Vieiry na lavičce Štrasburku zatím nepřinášelo kýžené ovoce. Tým z Alsaska nevyhrál již osm klání v řadě a v tabulce se stále nacházel velmi blízko sestupovému pásmu. Tuto mizernou šńůru mohl prolomit na domácí půdě, kde přivítal Le Havre. Nejstarší francouzský klub v lize zatím překvapoval a i přesto, že z předchozích osmi klání vyhrál jen jednou, náleželo mu poklidné 10. místo.

První šanci si připravili domácí, gól ovšem slavit nemohli. Po centru z pravé strany totiž Junioru Mwangovi sjel míč z kopačky, a tak bránu Le Havru vůbec neohrozil. Le Racing dostal parádní příležitost skórovat z přímého kopu kousek za hranicí pokutového území, jenže Dilane Bakwa napálil pouze zeď. Ozvali se i hosté, když z voleje zakončoval Daler Kuzjajev, který pouze přestřelil bránu. Z následujícího protiútoku už však gól padl poté, co vytáhlý Emegha poslal balon přesně do protipohybu brankáře. Hosté měli obrovskou šanci na srovnání po bleskové akci, ale prudký centr z levé strany nedokázal dobře trefit jeden z útočících hráčů, takže se skóre neměnilo.

Po přestávce ovšem hosté odstartovali přesně podle svých představ. Dobře kopnutý přímý kop si ve vápně našel Salmier, jenž dostal míč za záda Matze Selse. Vieira vystřídal čtyři hráče ve dvou oknech, přičemž jeden z nich byl Angelo, který je v Alsasku na hostování z Chelsea, jenže jeho výkony zatím neodpovídají očekáváním. Nejstarší francouzský klub mohl zápas ještě otočit, když se k dorážce dostal Yassine Kechta, jehož ale vychytal zkušený Sels. Jen pár sekund před koncem však skóroval Sylla, který tak zajistil domácím důležité vítězství.

Štrasburk tedy doma ukončil své trápení a konečně získal tři body. V následujícím kole se 17. prosince utká s Lorientem, Le Havre změří o den dříve síly s Nice.

Více informací k zápasu

FC Metz - Stade Brestois 0:1

10.12.2023 15:00

Góly: 75. Jérémy Le Douaron

Fotbalisté Brestu odčinili ztrátu se Štrasburkem, když v 15. kole Ligue 1 porazili Méty na jejich půdě 1:0. Vyrovnané utkání s minimem vyložených příležitostí nakonec rozhodl v 75. minutě Jérémy Le Douaron, jenž se prosadil podruhé v řadě. Les Pirates se tak i díky zaváhání Lens posunuli zpět mezi pět nejlepších celků soutěže. Domácí naopak podruhé v řadě padli bez vstřelené branky, k čemuž přispěl velkou měrou i skvělý Marco Bizot.

Méty nastupovaly do minulého kola proti Lille s velkou dávkou motivace, jelikož chtěly vůbec poprvé v nejvyšší francouzské soutěži vyhrát tři utkání po sobě. To se jim ovšem nakonec nepovedlo a domů odjely zklamané po prohře 0:2. Tentokrát je na domácí půdě opět nečekal lehký soupeř, protože se jim do cesty postavil Brest. Ten sice ztratil v předešlém střetnutí jednogólový náskok a nakonec jen remizoval se Štrasburkem, stále se však v tabulce nacházel velmi blízko "evropských" příček.

Nervózní úvod duelu na Stade Saint-Symphorien se nesl především ve znamení soubojů a nepřesností z obou stran. Gólové radosti se jako první přiblížili domácí v 18. minutě, jenže prudkou ránu Danleyho Jeana Jacquese vyškrábl konečky prstů brankář Bizot na břevno. Jeho protějšek mezi třemi tyčemi Mét Alexandre Oukidja musel být poprvé v pozoru až po půlhodině hry, hlavička Steveho Mouniého mu však výraznější problémy nenadělala.

Poločasová přestávka intenzitě hry pomohla a oba celky se do druhé půle pustily s mnohem větší vervou. Les Grenats se mohli ujmout vedení po individuální akci Cheikha Sabalyho, jehož střelu však s problémy zkrotil Bizot. Ještě blíže přesnému zásahu byl krátce nato Ablie Jallow, který z bezprostřední blízkosti mířil do poloodkryté brány, avšak Bizot zázračným máchnutím ruky balon z brankové čáry vyrazil. Nováček francouzské nejvyšší soutěže nakonec neproměněných šancí litoval, jelikož čtvrthodiny před koncem napřáhl z hranice šestnáctky Le Douaron a nechytatelnou dělovkou rozhodl o triumfu Les Pirates.

Brest tak na hřišti Mét uspěl a domů si odvezl tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 17. prosince. Les Grenats změří síly s Montpellierem, Piráti poté vyzvou na souboj Nantes.

Více informací k zápasu

Clermont Foot - Lille OSC 0:0

10.12.2023 15:00

Góly: -

Fotbalisté Lille v 15. kole Ligue 1 překvapivě remizovali na půdě Clermontu 0:0. Duel nejhorší ofenzivy s druhou nejlepší obranou se nesl v duchu minima šancí na obou stranách, což stejně jako v posledním vzájemném střetnutí vyústilo v bezgólový výsledek. Tým ze středu Francie tak ve vyrovnaném zápase navázal na vzestup formy z posledních utkání a pomalu se odpoutává ode dna tabulky, Dogy naopak zůstaly již ve 14. zápase po sobě neporaženy, po třech soutěžních výhrách to však pro ně byla ztráta. Zároveň to byla již jejich šestá remíza na hřišti soupeře z 11 duelů letošní sezony.

V kádru Clermontu zavládla pro prohře 0:3 s Brestem ještě větší nervozita. Svěřenci nejdéle sloužícího trenéra v Ligue 1 Pascala Gastiena se totiž postupně propadli až na předposlední příčku. Celek z francouzského středohoří navíc nečekala proti čtvrtému Lille jednoduchá procházka. Dogy v posledních šesti ligových utkáních udržely hned pětkrát čisté konto, což pro nejhorší ofenzivu soutěže vypadalo jako nepřekonatelná bariéra.

A to hráči Les Lanciers poznávali hned od úvodních minut. Domácí s míčem sice kombinovali více, při snaze překonat soupeřovu obranu pomocí dlouhých nákopů ale naráželi na odpor hostů. To samé ovšem platilo i pro centry Lille, které především z kopačky Edona Zhegrova končily na hlavách obránců. Jediná hrozba v první půli tak přišla po střelách zpoza vápna. Nejdříve musel zasahovat proti střele hostujícího Angela Gomese gólman Mory Diaw, po půlhodině hry potom pálil přímo do brankáře Habib Keïta.

Krátce po pauze přišly na obou stranách na poměry utkání nebezpečné příležitosti. Nejdříve dalším pokusem za hranicí vápna pálil těsně vedle Nabil Bentaleb a krátce nato z ostrého úhlu orazítkoval tyč domácí Jim Allevinah. S přesně mířeným zakončením přispěchal syn trenéra Clermontu Johan Gastien, jeho střelu do pravé části branky ale vytěsnil gólman. Poslední šanci úspěšně vychytal Lucas Chevalier, když předvedl reflexivní zákrok proti hlavičce Bilala Boutobby.

Clermont tak vybojoval s Lille cennou remízu. O další bodový zisk zabojuje 17. prosince na půdě Marseille. Dogy se ve stejný den představí před vlastními fanoušky v náročném duelu s PSG.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Stade Reims 2:1

10.12.2023 13:00

Góly: 55. Gaëtan Laborde, 82. Jérémie Boga - 78. Yunis Abdelhamid

Manko Nice na vedoucí PSG zůstalo i po 15. kole Ligue 1 čtyřbodové, protože Orli porazili na vlastním hřišti Reims 2:1. Domácí dlouho předváděli tradičně fantastickou defenzivní práci, když od souboje z Parku princů z poloviny září obdrželi jediný gól, a to v minulém zápase proti Nantes. Defenzivní taktika 34letého Francesca Farioliho nakonec nevedla k čistému kontu ani tentokrát, jelikož svěřence o tři roky mladšího Willa Stilla vrátil v 78. minutě do hry Yunis Abdelhamid. Krátce po něm ovšem strhl vítězství na stranu favorita Jérémie Boga.

Fotbalisté Nice přišli v minulém kole o status jediného neporaženého celku francouzské nejvyšší soutěže. Jejich zaváhání v Nantes využilo PSG, které si na první příčce vybudovalo čtyřbodový náskok právě před klubem z Provensálska. Reims muselo na jihu Francie čelit nejlepší defenzivě v lize, jež inkasovala pouhých pět branek. Z posledních šesti vzájemných střetnutí navíc skončilo hned pět bezgólově, a nic tak nenasvědčovalo ofenzivnímu představení.

Nice ovšem od začátku zápasu chtělo tuto bilanci změnit. Nejprve se po sólové akci Melvina Barda, který prošel přes střed hřiště, dostal do úniku Gaëtan Laborde, ten ale ve vyložené příležitosti bránu netrefil. Poté Terem Moffi nastřelil míč z pravé strany na zadní tyč, kam doklouzával Laborde, na balon však nedosáhl. Po úvodních šancích domácích se až do konce první půle nepodařilo ani jednomu z týmů výrazně ohrozit bránu soupeře, a tak se po prvních 45 minutách naplňoval obvyklý scénář vzájemných zápasů.

Ten však v 55. minutě roztrhal Laborde, jenž získal balon na polovině hřiště a namířil si to směrem k pokutovému území. Na hranici velkého vápna vystřelil a míč s odrazem o horní tyč zapadl do brány, Orli se tak ujali vedení. Po hodině hry vypálil z bezprostřední blízkosti Junja Ito, trefil ovšem pouze břevno.

V 78. minutě se po centru Ita z pravé strany dostal k hlavičce kapitán Reims Abdelhamid, který překonal domácího gólmana a stal se teprve druhým hráčem, jenž v této sezoně vstřelil čtyřnásobnému francouzskému mistrovi gól na jeho hřišti. Nedlouho poté se však skóre měnilo znovu, když Boga překvapil přízemní střelou zpoza šestnáctky Yevhanna Dioufa, který jeho pokus propustil za brankovou čáru.

Nice tak po vítězství zůstalo v kontaktu s vedoucím PSG. V dalším kole zamíří 16. prosince na hřiště Le Havru. Reims ve stejný den zavítá na stadion rozjetého Lens.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - FC Nantes 2:1

09.12.2023 21:00

Góly: 41. Bradley Barcola, 83. Randal Kolo Muani - 55. Mostafa Mohamed

Hráči PSG se sice v 15. kole Ligue 1 nečekaně nadřeli, nakonec ale na svém hřišti porazili Nantes 2:1. Velkého favorita poslal do vedení krátce před odchodem do kabin Bradley Barcola, jenž se trefil vůbec poprvé od svého letního příchodu z Lyonu. Po změně stran sice po diskutabilním rohovém kopu Kanárci vyrovnali, poslední slovo však měl opět pařížský gigant. V závěru se totiž po několika minutách strávených na hřišti prosadil někdejší hráč hostujícího celku Randal Kolo Muani, a zařídil tak svému stávajícímu zaměstnavateli již osmou ligovou výhru v řadě.

Pařížané sice v předchozích zápasech herně dominovali, sami si však svou situaci mnohdy komplikovali. V Lize mistrů proti Newcastlu totiž zahazovali jednu šanci za druhou a o víkendu proti Le Havru se zase nechal brzy vyloučit Gianluigi Donnarumma. Tentokrát muselo PSG bez italského gólmana čelit Kanárkům, kteří o minulém víkendu právě svému aktuálnímu soupeři notně pomohli, protože porazili Nice. Klub z hlavního města Francie se tak na čele tabulky mohl pyšnit už čtyřbodovým náskokem.

Už v první minutě mohl Kylian Mbappé poslat Pařížany do vedení, když si navedl balon na hranici vápna a vypálil, jeho tečovanou ránu však Alban Lafont špičkou nohy vyrazil. V žádném dalším větším tlaku však domácí nepokračovali, a tak se v 15. minutě přihlásili o slovo "Kanárci".

Za vápnem se uvolnil Florent Mollet a vypálil tvrdě, proti jeho dělovce ale skvěle zasáhl v základní sestavě debutující Arnau Tenas. Poté už míč opět ovládali červenomodří, nicméně žádné nebezpečné zakončení z jejich strany dlouho nepřicházelo. Až ve 41. minutě si ze strany naběhl Barcola, jenž se z úhlu trefil přesně ke vzdálenější tyči.

Vedení Pařížanů dokázali "Kanárci" vymazat v 55. minutě, kdy si nejvýš ze všech naskočil na centrovaný balon po sporně nařízeném rohovém kopu Mostafa Mohamed a hlavičkou na bližší tyč vyrovnal. Poté hráči ve žlutých dresech vytvořili před Lafontem neprostupný blok, a domácí tak jen těžko hledali cestu k zakončení.

V 83. minutě se přece jen skulina objevila. Hlavičku Lucase Hernándeze sice gólman ještě zlikvidoval, nicméně s dorážkou Kolo Muaniho už neměl šanci nic udělat. Definitivní pojistku mohl vzápětí přidat Marco Asensio, avšak po šikovné přihrávce nepochopitelně přestřelil odkrytou bránu.

Nantes se přesto druhého skalpu papírově silnějšího soupeře v řadě nedočkalo a z Paříže si odvezlo porážku. Oba týmy sehrají svá další ligová utkání 17. prosince. PSG zamíří do Lille, Kanárci budou hostit Brest.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - AS Monaco 1:2

09.12.2023 17:00

Góly: 90. Benjamin Bourigeaud (pen.) - 51. Vanderson, 85. Youssouf Fofana

Fotbalisté Monaka porazili v 15. kole Ligue 1 domácí Rennes 2:1 a přiblížili se vytoužené první pozici na rozdíl tří bodů. Knížata k vítězství nasměroval krátce po změně stran pohodlnou přízemní ranou brazilský bek Vanderson. Střelec úvodního gólu sice svému týmu utkání zkomplikoval, když uviděl druhou žlutou kartu, jeho spoluhráči ale ani v oslabení o vítězství nepřišli. Rozdílovou trefou tak byla nakonec branka Youssoufa Fofany. Tým z Bretaně další porážkou prohloubil výsledkovou krizi, když sedmý z posledních osmi ligových duelů nedotáhl do zdárného konce.

Monako dokázalo napravit pětigólový debakl od PSG, když v minulém duelu porazilo doma Montpellier. Knížata se tak stále držela v první trojce i přesto, že jejich forma nebyla ideální. Problémy jim dělaly především zápasy na hřištích soupeřů, kde od startu sezony zvítězili jen jednou. Tentokrát přijeli červenobílí na půdu Rennes, od kterého se po 14 odehraných kolech očekávalo mnohem více než pouhé tři výhry a 12 místo v tabulce.

Proti Monaku to byl ale právě domácí celek, který mohl jako první skóre otevřít. V 11. minutě zakončoval po rohu Arthur Theate, jeho hlavička ale směřovala těsně nad branku. Monako mohlo z kopačky Aleksandra Golovina zahrozit v 19. minutě, avšak ruský záložník poslal přímý kop z hranice vápna nad branku. Další možnost si vytvořil opět domácí celek, když poslal vysoký centr do pokutového území Ludovic Blas. Amine Gouiri však hlavičkoval těsně vedle pravé tyče. V závěrečných minutách první půle se sice dostal monacký celek do tlaku, při jediné závažnější příležitosti ale pálil Florin Balogun přesně na gólmana Steva Mandandu.

Tempo Monaka však neopadlo ani po změně stran a tentokrát už se knížecí klub mohl radovat. V 51. minutě našel po zmatku ve vápně Balogun přesnou přihrávkou osamoceného Vandersona, který střelou k levé tyči otevřel střeleckou listinu. Ani to však atraktivitu utkání příliš nepozvedlo. Střelecky aktivnější sice bylo Rennes, mnoho starostí ale hostujícímu gólmanovi dlouho nenadělalo a to i přesto, že svůj tým osabil po druhé žluté kartě Vanderson. Velkou možnost vyrovnat měl hlavičkující Theate, gólman se však proti jeho hlavičce vytáhnul. Naopak i v oslabení stvrdil vítězství hostů střelou zpoza obránců Fofana. Na konečném rozdělení bodů tak nic nezměnila ani pozdní penalta, kterou proměnil Benjamin Bourigeaud.

Knížata tak v Bretani potvrdila roli favorita a získala tři body. V následujícím kole na ně bude 15. prosince čekat Lyon. Rennes změří o dva dny později síly s Toulouse.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - RC Lens 0:0

08.12.2023 21:00

Góly: -

Lens nenavázalo na tři ligová vítězství v řadě, když v rámci 15. kola Ligue 1 remizovalo na hřišti Montpellieru 0:0. Proti svému bývalému zaměstnavateli se chtěl ukázat především hostující útočník Elye Wahi, dvě větší šance ale ve vítězný gól neproměnil. Racing Club alespoň udržel neporazitelnost v nejvyšší francouzské soutěži, která trvá již 10 utkání. Domácí naopak už pošesté v řadě nepoznali chuť výhry a čím dál více se přibližují sestupovému pásmu.

Fotbalisté Lens se dokázali vzpamatovat ze studené sprchy v Lize mistrů, kde inkasovali šestigólový příděl od Arsenalu, a v minulém kole francouzské nejvyšší soutěže porazili doma Lyon 3:2. Zároveň tak prodloužili ligovou sérii bez porážky na devět klání v řadě. Při pátečním večeru je čekal souboj na hřišti Montpellieru, který se naopak trápil a již pětkrát po sobě nezvítězil. Nedařilo se mu navíc ani na domácím stadionu, kde od startu letošní sezony získal tři body jen jednou.

Ačkoliv tahal tým z Lens za delší stranu provazu, proměnit herní převahu v opravdu nebezpečná zakončení bylo dlouho neřešitelným oříškem. Ilustrativní byla v tomto ohledu šance Neila El Aynaouiho, který krátce před vypršením první půlhodinky obdržel centrovaný míč za obranou La Paillade. Marocký záložník však situaci jeden na jednoho překombinoval a při snaze o kličku o balon přišel. Nedlouho poté se ke střele dostal Przemyslaw Frankowski, jeho pokus ze střední vzdálenosti jen těsně minul levou tyč. Skóre zápasu mohl otevřít také exmontpellierský Wahi, ranou v pádu však těsně přestřelil pravý roh branky.

Francouz mohl svůj bývalý klub popravit také ve druhé půli. Po hodině hry se dostal přímo před Benjamina Lecomta a jen díky skvělé reakci francouzského gólmana neskončila křižná střela gólem. Ani střídající Wesley Saïd se 15 minut před koncem zápasu úspěšným střelcem nestal, jelikož nedokázal ideálně zpracovat nadějný centr na hranu malého vápna. V závěru zápasu zahrozili také domácí, za obranou Lens se pro balon dokázal natáhnout Akor Adams, jeho přízemní střelu však včasným pádem na zem vyrazil Brice Samba.

Lens tak na hřišti La Paillade zaváhalo a získalo jen bod. V následujícím kole se 16. prosince střetne s Reims, Montpellier změří o den později síly s Métami.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
15
11
3
1
38 : 12
36
2
OGC Nice
15
9
5
1
16 : 6
32
3
AS Monaco
15
9
3
3
31 : 20
30
4
Lille OSC
15
7
6
2
19 : 11
27
5
Stade Brestois
15
7
4
4
19 : 15
25
6
Olympique Marseille
15
6
5
4
22 : 16
23
7
RC Lens
15
6
5
4
19 : 15
23
8
Stade Reims
15
7
2
6
21 : 21
23
9
FC Nantes
15
5
3
7
19 : 25
18
10
Racing Strasbourg
15
4
5
6
14 : 20
17
11
Le Havre AC
15
3
7
5
13 : 17
16
12
FC Metz
15
4
4
7
15 : 23
16
13
Stade Rennes
15
3
6
6
20 : 21
15
14
Montpellier HSC
15
3
6
6
17 : 20
14
15
Toulouse FC
15
2
7
6
14 : 21
13
16
FC Lorient
15
2
6
7
20 : 29
12
17
Clermont Foot
15
2
5
8
9 : 21
11
18
Olympique Lyon
15
2
4
9
14 : 27
10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
MoonKnight

Lyon a Sampaoli? dle mě teda za téhle situace hodně zla volba, bude pod obřím tlakem a v Seville ty tlaky na výsledek moc nedával. Navíc on je týpek, jeho hra je sranda, ale má taktické mezery, pokud tu bude hrát ten svůj hurá fotbal s kádrem Lyonu, tak Lyon bude mít prohry třeba 3:7. Já bych v téhle situaci teda hledal pomoct opravdu jinde než u Sampaoliho.

Reagovat
Thimpu25

já to vedení vůbec nezávidím... sehnat někoho v týhle atmosféře, kdo by ti tam reálně šel, aby si pokazil svoje jméno... podívej se, jak dopadl Grosso - zbitej a ještě bez výsledků...

obecně mi navíc přijde, že Textor tomu fotbalu fakt vůbec, vůbec nerozumí... jako víc by mi tam seděl Genésio, souhlas, že Sampaoli je takovej, jak popisuješ... na druhou stranu v OM ten tlak zvládal docela slušně a výsledky měl, nebude to pro něj úplně něco novýho...

Lyon má problém jinde než v trenérovi, ten musí v zimě posílit snad na 12 postech z 11...

Reagovat
Seydou Doumbia

K poslednímu řádku můžeš přisadit popis z prvního řádku...začarovaný kruh...kdo by tam v tehle atmosféře šel do týmu, který nefunguje...no nevím jak to dopadne, ale s tímhle týmem tu záchranu moc trenéru neuhraje a kdo ano, ten by tam nešel

Reagovat
Thimpu25

bude zásadní, kdo se přivede v zimě... jenže to je taková doba, kdy se toho moc nestihne... aby najednou třeba kvůli Sampaolimu nakupovali hráče, který chce on...

byla by to velká škoda, kdyby takovej klub skončil v Ligue 2, ale v současný chvíli dost reálný

Reagovat
Langi

Sampaoli je IMHO magorarna v tehle dobe…bud Genesio, nebo at nechaji sezonu dojet Sage…Sampa tam pro ten svuj hura fotbal po italsku nema hrace.

Reagovat
Israha

Tak doufám, že tohoto sudího už letos pískat neuvidím, to bylo šílené. Na jednu stranu teatrálně "rázný" k vybraným hráčům, ale pak má nulovou konzistenci v posuzování faulů na jedné i druhé straně. Jak mohl Clauss dostat přímou rudou pár minut po tom, co za horší zákrok nedostal ten beninský agresor z Lorientu ANI žlutou, nechápe asi nikdo. Příšernost.

Ale dobré tři body, náskok uhraný za poločas a pak až na úvodních asi 15 minut jeho vcelku kontrolované hlídání v půli druhé. To nové rozestavení s wingbacky, co Gattuso vymyslel, pomáhá Lodimu i Claussovi a dvouhrotová ofenziva zase výborně sedí Aubovi, který nemusí tolik chodit do soubojů a může do hry zapojovat hlavu. Z lavičky výborný výkon Gueye, ten tu hru potřebně zklidnil. Trochu se ale bojím faktu, že hrajem na tři stopery a v kádru jsou čtyři, hrajem na wingbacky a v kádru jsou dva, a hrajem na dva hroty a v kádru jsou dva .

Reagovat
Mandanda_30

Byla to velmi zajímavá podívaná (zase) No podle nadcházejících zápasu v L1 (Clermont, Montpellier, Strasbourg) bychom mohli být schopni vytřískat těch 9 bodů, a pokud dáme potom 3 body nad Monakem, tak jsme zpátky ve hře o top 3, tak snad formu udržíme a ještě to může být letos zajímavé, ale raději nebudu předbíhat

Reagovat
Israha

Budu soudit až po nějakých těžších zápasech, teď před Vánoci je ten los příznivý. Každopádně Gattuso poprvé začíná vypadat jako něco více, než řvoucí figurka...

Reagovat
monkej

Auba sa konečne chytil, OM pôjde hore

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele