LaLiga - souhrn 9. kola: Snadná práce pro Athletic i Real

06.10.2023, 23:16, aktualizováno 08.10.2023, 23:03
Aktuality
Slavící hráči Athleticu (© AFP)

Barcelona málem prohrála na půdě Granady, nakonec urvala alespoň bod. Atlético Madrid přeci jen zvládlo díky pozdní penaltě urvat tři body proti Realu Sociedad. Girona se rychle vrátila na vítěznou vlnu, uspěla v Cádizu a poskočila na druhou příčku, před ní zůstává Realu Madrid. V ataku předních pozic pokračuje i Athletic, ten neměl problémy s Almeríí. Naopak znovu nevyhrála Sevilla, která však proti Vallecanu dotáhla dvougólové manko a zajistila si alespoň bod. Villarreal si připsal další zaváhání, tentokrát nestačil na Las Palmas...

Granada CF - FC Barcelona 2:2

08.10.2023 21:00

Góly: 1. Bryan Zaragoza, 29. Bryan Zaragoza - 45+1. Lamine Yamal, 85. Sergi Roberto

Hráči Granady překvapili v devátém kole LaLigy na domácí půdě Barcelonu, se kterou remizovali 2:2. O obě branky outsidera se postaral Bryan Zaragoza, jenž se poprvé zapsal na listinu střelců hned po 17 vteřinách, a zaznamenal tak nejrychlejší ligovou trefu do sítě Katalánců v tomto století. Kontaktní branku vstřelil v závěru první půle Lamine Yamal, který se stal ve věku 16 let a 87 dní nejmladším střelcem v historii soutěže. Blaugranas si pak udrželi dosavadní neporazitelnost ve španělské nejvyšší soutěži zásluhou vyrovnání z kopačky Sergiho Roberta.

Hráči Barcelony byli od úvodu sezony ve skvělé formě, což dokazoval fakt, že dosud neprohráli jediné utkání. Po těsné výhře nad Sevillou si Katalánci poradili i s Portem, které v týdnu porazili ve skupinové fázi Ligy mistrů. Na rozjeté Blaugranas tentokrát čekala Granada, jež na tom byla naprosto odlišně. Nováček soutěže totiž zvítězil pouze v jednom zápase a v tabulce se ziskem pěti bodů mu patřila až předposlední příčka. Jeho problémem byla především obrana, která inkasovala už 21 gólů.

Značná část fanoušků se ještě ani nestihla dostat na svá místa a Granada už vedla. Zaragoza dostal parádní přihrávku za obranu, kterou náležitě využil a i s trochou štěstí překonal Marca-Andrého ter Stegena. Na druhé straně zahrozil po rychlé kombinaci díky skvělému prvnímu doteku Gavi, střelu španělského záložníka ale zneškodnil muž mezi třemi tyčemi. Radovali se tak opět domácí. Zaragoza doslova roztancoval Julese Koundého ve vlastním vápně a následně zakončil přesně pod břevno. Francouzský obránce navíc musel v závěru poločasu vinou zranění střídat. Ještě před pauzou se Barca dokázala vrátit do hry, když míč z bezprostřední blízkosti za brankovou čáru dostal Yamal.

Vyrovnání měl na noze krátce po přestávce Ferrán Torres, španělského ofenzivního univerzála však zradil první dotek. Brankáře o chvíli později otestoval Fermín López, jeho střela ale velký problém nepředstavovala, poněvadž mířila přímo doprostřed zařízení. Jakmile se blížila 70. minuta, bylo to už z pohledu Andrého Ferreiry jiné kafe, z bezprostřední blízkosti totiž dokázal výtečně vychytat střelu Torrese. Vyrovnání se přece jen Katalánci dočkali, spasil je díky skvělému výběru místa ve vápně Roberto. Zaragoza mohl hned vzápětí zkompletovat hattrick a vrátit vedení zpět na stranu Nazaríes, nicméně zazvonila pravá tyč.

Barcelona tak na hřišti Granady nepotvrdila roli favorita a překvapivě uhrála jen bod. V následujícím kole se 22. října střetne s Bilbaem, Nazaríes změří o dva dny dříve síly s Osasunou.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - Real Betis 1:1

08.10.2023 18:30

Góly: 35. Héctor Bellerín (vl.) - 32. Ayoze Pérez

Alavés v devátém kole LaLigy na domácí půdě přibrzdil rozjetý Betis remízou 1:1 a po více než třech letech proti zelenobílým bodoval. Výsledek velmi vyrovnaného zápasu dostal finální podobu už v první půli, kdy se o obě branky postarali zelenobílí. Na akrobatickou dorážku, kterou otevřel ve 32. minutě skóre Ayoze Pérez, odpověděl hned o tři minuty později nešťastník Héctor Bellerín. Odraz balonu od jeho stehna do vlastní sítě po předchozím fantastickém zákroku Claudia Brava tak pro Betis v konečném zúčtování znamenal ztrátu dvou bodů.

Domácí se po nadějném startu propadli tabulkou a se sedmi body figurovali jen těsně nad sestupovými pozicemi. Deportivo se trápilo především v útoku, když se v předešlých čtyřech duelech prosadilo dohromady pouze jedenkrát. Betis šel do zápasu s příjemnějšími pocity, jelikož na jasnou výhru nad Valencií z minulého víkendu navázal na evropské scéně, kde porazil pražskou Spartu.

Zelenobílí sice v úvodu hry drželi balon více na svých kopačkách, ale když se míče zmocnili Baskové, přímočařejším fotbalem si vypracovávali nadějné šance. Jediný problém jim dělalo zakončování. Ve 24. minutě si slibnou příležitost přichystal Rodri Sánchez, jenže následnou střelu namířil pouze do pravé tyče. O chvíli později už se ale klubu z Andalusie zazelenalo a přesný zásah si z bezprostřední blízkosti krkolomnou dorážkou připsal Pérez. Gólová radost nicméně hostům dlouho nevydržela. Veterán Bravo sice zvládl famózním zákrokem zlikvidovat hlavičku Kikeho Garcíi, ke své smůle však vyrazil míč přímo na svého spoluhráče Bellerína, který balon nešťastně poslal do vlastní sítě.

Začátek druhé půle se startu první části mohl jen stěží více podobat. Svěřenci trenéra Manuela Pellegriniho kontrolovali hru a balon Deportivu půjčovali zřídkakdy. Vytvořit si nadějnou šanci pro ně nicméně představovalo nadlidský úkol, a tak to byli opět Baskové, kteří si připsali alespoň pár střeleckých pokusů. Žádným z nich ale Brava nepřekonali, a ani početná střídání nedokázala zápas překlopit ve prospěch některého z týmů. Ve vypjatém závěru byl navíc vyloučen střídající Willian José z řad Betisu.

Alavés si tak připsal do tabulky alespoň bod. Další duel Deportivo čeká 22. října ve Villarrealu, Betis o den dříve zavítá na hřiště Getafe.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Getafe CF 2:2

08.10.2023 18:30

Góly: 24. Jonathan Bamba, 43. Jørgen Strand Larsen - 2. Borja Mayoral, 33. Mason Greenwood

Celta Vigo remizovala v devátém kole LaLigy na svém hřišti s Getafe 2:2. Hosté se na Estadio Balaídos ujali rychlého vedení, kromě přesné mušky si však přivezli také pořádně ostré lokty. Už v první půli totiž viděli hned šest žlutých karet, dvě z nich pak Domingos Duarte, jenž byl už ve 30. minutě, kdy vládl remízový stav, vyloučen. Krátce poté se ale paradoxně prosadil Mason Greenwood, který se po příchodu z Manchesteru United trefil poprvé. Posledním úspěšným střelcem však byl domácí Jörgen Strand Larsen.

Celta Vigo ani v letošní sezoně pod nově zvoleným zkušeným trenérem Rafaelem Benítezem nepředváděla dobré výkony, o čemž svědčila pouhá jedna výhra z osmi odehraných kol a tudíž až 18. příčka v tabulce. Naopak Getafe, které minulý ročník bojovalo o záchranu, mělo na svém kontě již devět získaných bodů, přičemž v předchozích dvou utkáních uhrálo remízy se silným Bilbaem a poté i Villarrealem. Do karet mu hrál i fakt, že s Vigem neprohrál tři vzájemné střetnutí v řadě.

Pokud se fanoušci madridského celku zpozdili při cestě na stadion, tak přišli o úvodní trefu svých oblíbenců. Začátek snů zařídil pro El Geta Borja Mayoral. Španělský útočník si poradil s obranou Los Celestes a nekompromisně uklidil míč do odkryté sítě. Na opačné straně zklamala hvězda Viga Iago Aspas domácí příznivce, když míč po jeho pokutovém kopu pouze orazítkoval tyč. Zásluhu na vyrovnávací trefě měl hlavně Jonathan Bamba, protože si chytrým náběhem připsal svou premiérovou trefu v LaLize. Do šaten se nejdříve ze všech vrátil Duarte po zbytečné druhé žluté kartě. Ještě než se k němu připojili jeho spoluhráči, skórovaly oba celky znovu. Kromě kontroverzní posily Getafe Greenwooda se zapsal na listinu střelců i Larsen.

Vzácná situace nastala chvíli po změně stran. Asistent sudího si musel vyměnit role se čtvrtým rozhodčím, protože si nejspíš přivodil zranění svalového typu. Skvělý defenzivní zákrok si připsal Omar Alderete, který zachycením přihrávky zamezil téměř jisté brance z kopačky Aspase. Celta Vigo byla blízko k získání vytouženého náskoku až v 76. minutě. Nebezpečné zakončení Larsena zasvištělo kousek vedle tyčky. O několik málo minut později to byl opět Nor, kdo ohrozil bodový zisk hostů. David Soria se musel prezentovat neskutečným zákrokem proti jeho zakončení hlavou.

Celta Vigo tak opět doma nezazářila a na své konto si připsala pouze bod. Oba celky se vrátí zpět do akce 21. října. Los Celestes změří síly s Atlétikem Madrid, Azulones poté na vlastní půdě přivítají Betis.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Real Sociedad 2:1

08.10.2023 16:15

Góly: 22. Samuel Lino, 89. Antoine Griezmann (pen.) - 73. Mikel Oyarzabal

Atlético zvítězilo v devátém kole LaLigy na vlastním hřišti nad Realem Sociedad 2:1. Duel gólově otevřel ve 22. minutě Samuel Lino, který se v dresu Los Colchoneros prosadil vůbec poprvé. Na trefu talentovaného Brazilce ovšem odpověděl zkušený Mikel Oyarzabal, jenže když už se zdálo, že utkání spěje k remíze, dostali domácí možnost zahrávat pokutový kop. Ten proměnil Antoine Griezmann, a tým z hlavního města tak na svém stadionu ovládl už 13. ligový zápas po sobě.

Na Estadio Metropolitano se střetly celky s velice podobnou formou, které se shodně vezly na vlně čtyř výher v řadě. Soupeře navíc před utkáním dělil v tabulce jediný bod a také v Lize mistrů se po úvodních remízách jak Los Colchoneros, tak i Baskové v týdnu dočkali prvního vítězství. Vzájemná bilance z posledních let však hovořila jednoznačně pro domácí Atlético, které se San Sebastiánem v lize prohrálo naposledy před více než čtyřmi lety.

Baskové vlétli do duelu aktivně a už v první minutě se bizarním způsobem prosadili. Jan Oblak se prezentoval solidním zákrokem, míč se ale následně odrazil od jednoho z obránců a rozvlnil síť za zády Slovince. Svěřencům Diega Simeoneho se ulevilo až ve chvíli, kdy pomezní sudí vztyčil do vzduchu svou vlajku. Ve 22. minutě přišel okamžik Lina, který se dostal za defenzivní linii hostů a střelou na přední tyč možná lehce překvapil brankáře. V každém případě se pro Brazilce jednalo o jeho premiérovou trefu za madridský celek. Ještě před odchodem do šaten nevyužil zajímavou příležitost Rodrigo de Paul, který po chytře sehraném signálu namířil do levé tyče.

Chvíli po změně stran orazítkovali Los Colchoneros opět brankovou konstrukci. Axel Witsel pálil ze solidní pozice, ale jeho gólové naděje znovu zmařila tyč. V 73. minutě rozjásal sektor fanoušků světlemodrých Oyarzabal, na kterého defenzivní linie domácích absolutně zapomněla. Španělského útočníka vyslal do situace jeden na jednoho neskutečnou přihrávkou střídající Carlos Fernández. Chvíli poté plnil Fernández roli smolaře, protože byl v pokutovém území nešťastně udeřen míčem do ruky. Španěl k němu byl otočený zády a nacházel se dokonce na zemi. Griezmann z penalty nezaváhal a zapsal již osmý gól proti svému bývalému zaměstnavateli.

Vítěznou sérii si tedy o další zápas protáhlo Atlético. Madridský celek čeká po reprezentační pauze 21. října duel se Celtou Vigo, Real Sociedad ve stejný den vyzve Mallorku.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - UD Las Palmas 1:2

08.10.2023 14:00

Góly: 90+2. Gerard Moreno - 45+2. Saúl Coco, 51. Marc Cardona (pen.)

Las Palmas porazilo v devátém kole LaLigy Villarreal 2:1, a navíc na hřišti soupeře zaznamenalo vůbec první gólový zápis v sezoně. O ten se chvíli před přestávkou postaral obránce z Rovníkové Guiney Saúl Coco, jenž výstavním premiérovým zásahem mezi španělskou elitou přiblížil klub z Kanárských ostrovů výhře. Rozdílovou branku ovšem zaznamenal až po změně stran Marc Cardona. Hosté sice zůstali se šesti trefami nejhůře skórujícím týmem soutěže, posunuli se však v tabulce do její první poloviny. Naopak celek z Valencijského společenství zaplul až k sestupovým vodám.

Hráči Villarrealu neuspěli v posledních třech ligových kláních, ze kterých si odnesli pouze dva body. Na vítěznou vlnu je měl dostat zápas proti Las Palmas, avšak posádce Žluté ponorky tentokrát chyběl vykartovaný záložník Álex Baena. Naopak hosté v předchozím ligovém kole zvítězili, a dokonce poprvé v sezoně vstřelili v utkání více než jednu branku. Jejich nejslabším článkem však zůstávala ofenziva, poněvadž z osmi odehraných duelů se nedokázali hned pětkrát gólově prosadit.

Přesto si úvodní příležitost vypracoval nováček soutěže. Enzo Loiodice se z voleje opřel do odraženého míče na úrovni pokutového puntíku, jeho pokus ale prosvištěl vedle tyče. Žlutá ponorka vyplula do protiútoku, při kterém se snažil Alexander Sörloth chytře přihrát na nehlídaného spoluhráče, tomu však zamezil jeden z obránců hostů.

Celek z provincie Castellón neprolomil bezbrankový stav ani když po rohovém kopu hlavičkoval naprosto osamocený Sörloth těsně mimo. V závěru poločasu tak šokoval Estadio de la Ceramica přímým kopem Coco. Ten z úctyhodné vzdálenosti poslal míč přesně k tyči a prolomil střeleckou smůlu svého týmu na venkovních hřištích.

Stejně jak se odcházelo do šaten, tak se pokračovalo i po změně stran. V tomto případě však hosté využili příležitosti z 11 metrů, kterou jim hlavní arbitr přisoudil po konzultaci s videorozhodčím po hře rukou. Penaltu chladnokrevně proměnil Marc Cardona, a navýšil tedy náskok klubu z ostrova Gran Canaria.

Na hráčích domácího celku se začala projevovat frustrace. Tempo hry značně upadlo a zvýšila se četnost faulů. José Luis Morales dokázal sice v závěru korigovat skóre, celé situaci ale předcházelo postavení mimo hru asistujícího Sörlotha. Domácí se regulérní branky dočkali až v nastaveném čase, protože Gerard Moreno napřáhl z podobné dálky jako Coco a vymetl pavučinu.

Villarreal nakonec našel recept na pevnou defenzivu soupeře, přesto odešel s prázdnou. Napravit to bude moci 22. října proti Alavésu, Las Palmas ve stejný den přivítá Vallecano.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Rayo Vallecano 2:2

07.10.2023 21:00

Góly: 50. Djibril Sow, 90+6. Youssef En-Nesyri - 21. Óscar Valentín, 26. Álvaro García

Hráči Vallecana remizovali v devátém kole LaLigy na hřišti Sevilly 2:2. Zdánlivě cenný výsledek pro ně měl hořkou pachuť, jelikož je od výhry dělilo několik sekund. Rayu se nadmíru vydařila úvodní půle, během níž v rozmezí pěti minut dvakrát udeřilo včetně povedeného lobu Álvara Garcíi. Po změně stran ale byli jasně lepším celkem Rojiblancos, kteří nejprve v 50. minutě snížili a v závěrečném nastavení srovnali díky Youssefovi En Nesyrimu. Maročan tak úspěšně navázal na svůj výkon proti PSV, kdy rovněž skóroval ke konci duelu.

Po chvályhodné remíze 2:2 s PSV v Lize mistrů se musela Sevilla rychle vrátit k naléhavým záležitostem v nejvyšší španělské soutěži. Tam se pokoušela o vylepšení špatného startu, kvůli kterému se stále krčila v dolní polovině tabulky. V tom jí chtělo zabránit Vallecano, jež v posledních týdnech najelo na vlnu remíz a od startu ročníku pouze dvakrát padlo. Domácí Rojiblancos tak nečekal jednoduchý úkol, k čemuž přispíval i fakt, že Rayo třikrát v řadě neporazili.

Diváci na Estadio Ramón Sánchez Pizjuán viděli vyrovnaný úvod střetnutí. První příležitosti svých oblíbenců se dočkal hostující kotel, radost jim ale nedopřál Isi Palazón, jehož tvrdý volej zneškodnil Orjan Nyland. O tři minuty později se zkušený norský gólman marně natahoval po nešťastné hlavičce vlastního spoluhráče, která skončila na tyči. Odražený míč však do odkryté sítě bezpečně dopravil Óscar Valentín, a poslal tak Rayo do vedení. Obrana Sevilly se zanedlouho sesypala podruhé. Tentokrát byl na konci rychlé kombinace po zisku míče García, jenž ukázkovým lobem zvýšil náskok Los Vallecanos.

Sevilla se nevzdala a po návratu z kabin se dočkala snížení. Djibril Sow vyslal zpoza vápna nechytatelný technický pokus, který skončil přesně u pravé tyče. Takřka identicky to zkoušel v 61. minutě Dodi Lukebakio, tentokrát však bravurně zakročil Stole Dimitrievski. Tlak celku z Andalusie v závěru sílil a defenziva Vallecana byla v neustálé permanenci. Ofenzivní úsilí sice Rafa Mir ve srovnání neproměnil a ve stoprocentní šanci selhal. En Nesyri krátce nato ale hlavičkou po rohovém kopu v nastavení kýžený bod vykřesal.

Sevilla tak doma opět zaváhala a proti Rayu získala jen bod. V následujícím kole ji navíc nečeká vůbec jednoduchý úkol, jelikož se 21. října střetne s Realem Madrid. Vallecano se o den později utká s Las Palmas.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Valencia CF 1:1

07.10.2023 18:30

Góly: 5. Daniel Rodríguez - 45+3. Diego López

Deváté kolo LaLigy nabídlo divákům na Baleárských ostrovech remízu 1:1 mezi Mallorkou a Valencií. Hosté se nenechali zaskočit bleskurychlým gólem Daniho Rodrígueze a naopak po bojovném výkonu ještě před přestávkou vyrovnali zásluhou Diega Lópeze. Góly držitelů tradičních příjmení, když obě patří ve Španělsku mezi pětici nejpočetnějších, byly těmi posledními, a Rumělky tak na svém stadionu nevyhrály počtvrté za sebou.

Fotbalisty Valencie skvělá výhra 3:0 nad Atlétikem Madrid totálně utlumila, o čemž svědčily tři zápasy v řadě bez vítězství. Hned dvakrát navíc Netopýři padli, přičemž nevstřelili ani jeden gól. Domácí Mallorca na tom ovšem s formou nebyla o moc lépe, jelikož od startu ligového ročníku zvítězila pouze jednou a prozatím se nacházela v dolních patrech tabulky. Jedním z pozitiv pro Rumělky byla remíza v předminulém kole s Barcelonou, po které ovšem přišla další dělba bodů na hřišti Vallecana.

Kapitán Rodríguez šel spoluhráčům příkladem a prolomil bezbrankový stav již v páté minutě. Obrovské chyby se dopustil hostující Cristhian Mosquera, jenž nedokázal odklidit míč. Ten se ocitl u útočníka celku z Baleárských ostrovů, jenž jej razantní střelou z voleje dostal za záda gólmana Los Che.

Pepelu, který byl v létě součástí kontroverzního přestupu, následně vyslal neskutečný projektil z úctyhodné dálky, ten ale bohužel pro něj skončil na brankové konstrukci. Vedat Muriqi chvíli po uplynutí půlhodiny hry dočasně zvýšil náskok Los Pirates. Jeho samostatnému úniku však předcházel jasný ofsajd, a tak branka neplatila. Přesto šly celky do poločasové přestávky za smírného stavu, autorem klasického gólu do šatny se stal López.

Ani po změně stran se Muriqi nezapsal na listinu střelců. Proti centrovanému míči skočil šipku k zemi a nasměroval jej navzdory složitým podmínkám přesně na branku. Giorgi Mamardashvili se ale nenechal překvapit. Gruzínce později nahradila tyčka, když pálil Giovanni González z ostrého úhlu. Muriqi byl v 82. minutě kontroverzně poslán k zemi v pokutovém území, píšťalka hlavního arbitra však zůstala němá.

Bitva dvou trápících se celků tak nakonec vyústila v remízu. V následujícím kole se Netopýři 23. října střetnou s Cádizem, Rumělky změří o dva dny dříve síly s Realem Sociedad.

Více informací k zápasu

Real Madrid - CA Osasuna 4:0

07.10.2023 16:15

Góly: 9. Jude Bellingham, 54. Jude Bellingham, 65. Vinícius Júnior, 70. Joselu

Real Madrid porazil v devátém kole LaLigy Osasunu 4:0 a zůstal na zrekonstruovaném stadionu neporažen. Na špičku tabulky vrátil Bílý balet ve formě hrající Jude Bellingham, jenž si svým sedmým a osmým zásahem v ročníku upevnil pozici nejlepšího střelce soutěže. Madriďanům se vysoká částka utracená za anglického záložníka vyplácí, jelikož osm gólů v úvodních osmi představeních v LaLize v dresu Realu nezaznamenal ani v roce 2009 Cristiano Ronaldo, jenž se za stejný počet utkání prosadil sedmkrát.

Bílý balet v týdnu sehrál krásný zápas Ligy mistrů v Neapoli, kde zvítězil 3:2. Na titulní strany velké části sportovních deníků se po zásluze znovu dostal 20letý supertalent Bellingham, jehož slalom mezi obránci italského mistra se zařadil mezi nejhezčí branky hracího dne. Čelit našlapané ofenzivě madridského klubu přijela Osasuna, která v minulém kole zvítězila na stadionu Alavésu, čímž přerušila šňůru pěti soutěžních duelů bez výhry.

Fanoušci Realu si poprvé zakřičeli gól už v deváté minutě, kdy po sérii krátkých přihrávek zamířil přímo pod břevno ve vápně zakončující Bellingham. Brzkou brankou se ovšem domácí možná až příliš uklidnili a ve vlažnějším tempu si další příležitosti nevypracovávali. Před odchodem do šaten naopak mohli zničehonic udeřit hosté. Jon Moncayola nejprve o kousek minul levou tyč a chvíli nato přestřelil ve stoprocentní šanci branku Ante Budimir.

Po změně stran ale uklidnil lehce nervózní publikum druhou trefou v utkání Bellingham. Anglický mladík si tentokrát počkal na hraně ofsajdu na přihrávku od Federica Valverdeho a střelou mezi nohy rozvlnil síť. Valverde měl prsty i ve třetím gólu Bílého baletu. Brilantním pasem tentokrát vyzval k samostatnému úniku Viníciuse Júniora, jenž v obrovské rychlosti obešel brankáře a po zemi uklidil míč do opuštěné brány. Brazilskému útočníkovi o chvíli později děkoval Joselu, který po jeho přihrávce poslal balon za záda bezmocného gólmana. Host z Espanyolu v závěru mohl přidat pátou trefu domácích, z penalty ale trefil jen uprostřed stojícího Sergia Herreru.

Real Madrid zaváhání nepřipustil a po zásluze zvítězil. V dalším kole sehraje 21. října zápas na stadionu Sevilly, kde na něj bude mimo jiné čekat i legendární Sergio Ramos. Osasuna o den dříve přivítá Granadu.

Více informací k zápasu

Cádiz CF - Girona FC 0:1

07.10.2023 14:00

Góly: 59. Aleix García

Fotbalisté Girony zvítězili v devátém kole LaLigy na hřišti Cádizu 1:0 a při svém nejlepším startu do soutěže v historii klubu se minimálně na chvíli opět propracovali do čela tabulky. Utkání velmi ovlivnila situace z 10. minuty, kdy byl po tvrdém faulu vyloučen domácí Darwin Machís. Katalánci využili početní převahu až po změně stran zásluhou Aleixe Garcíi, který svému celku zařídil premiérový tříbodový zisk na Estadio Nuevo Mirandilla.

Ačkoliv Girona padla v posledním zápase s Realem Madrid 0:3, stále byla tím nejpříjemnějším překvapením probíhajícího ročníku LaLigy. Se ziskem 19 bodů totiž okupovala třetí příčku, kterou přijela hájit do Andalusie. Tam ji čekal Cádiz, jenž se pohyboval v klidném středu tabulky. Poslední zápas u něj však mohl zanechat hořkou pachuť, jelikož na půdě favorizovaného Atlétika Madrid ztratil dvoubrankový náskok, a z hlavního města tak nakonec přijel bez jediného bodu.

Katalánci se v dobré příležitosti ocitli už po dvou minutách, kdy odražený míč z přímého kopu jen těsně minul pravou tyč. Girona pokračovala v tlaku i nadále, což vyústilo v červenou kartu, kterou po drsném šlapáku obdržel Machís. Hosté se ovšem po zisku přesilovky paradoxně nedostávali do šancí tak často, jako v úvodu duelu. Větší možnost ke skórování měl přes zatažený blok domácích v první půli už jen ve 26. minutě hlavičkující Yangel Herrera, jenž v těžké pozici bránu netrefil.

Cádiz byl pod tlakem i po změně stran, stále však dokázal organizovaně zabraňovat Gironě ve vytváření gólových příležitostí. V 59. minutě se už ale skóre měnilo. Aleix García dostal od Yana Couta kvalitní přihrávku na hranici vápna, odkud 26letý záložník zakroutil svou střelu přesně k pravé tyči. Chvíli nato mohl skórovat i sám Couto, proti němu ovšem dobře zasáhl Conan Ledesma. Katalánci s blížícím se koncem neriskovali a bezpečně kontrolovali svůj náskok, který se jim podařilo do závěrečného hvizdu ustrážit.

Cádiz tak s Gironou padl. O nápravu se Žlutá ponorka pokusí 23. října na hřišti Valencie. Katalánci přivítají o den dříve Almeríi.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - UD Almería 3:0

06.10.2023 21:00

Góly: 10. Gorka Guruzeta, 63. Dani García, 81. Oihan Sancet

Fotbalisté Athleticu porazili v předehrávce devátého kola LaLigy 3:0 Almeríi. O svém úspěchu rozhodli už v 10. minutě, kdy jejich premiérové zakončení mezi tři tyče proměnil ve vítěznou trefu Gorka Guruzeta. V tu chvíli již nebyl na trávníku zkušený stoper Yeray Álvarez, jenž musel střídat po ošklivém pádu z výšky. Domácí si jednoznačnou výhrou upevnili pozici v horní části tabulky, Andalusané naopak zůstali na dně tabulky.

V cestě za premiérovým tříbodovým ziskem přijela prozatím trápící se Almería na půdu Athleticu. To však nechtělo dát kůži lacino. Baskové se mohli v úvodu sezony spolehnout na svou dlouholetou oporu Iňakiho Williamse, jenž v posledních sedmi sezonách nezasáhl pouze do dvou ligových duelů. Na druhé straně zase cenil gólové zuby Kolumbijec Luis Suárez, jenž ale do zápasu nemohl zasáhnout z důvodu zlomeniny dolní končetiny.

Příznivci Basků se radovali z úvodní trefy po pohledné týmové akci ještě v úvodní desetiminutovce, když se po centru z levé strany prosadil střelou na zadní tyč Guruzeta. Chvíli po uplynutí půlhodiny hry měl šanci zdvojnásobit náskok Basků Oihan Sancet, jehož pokus těsně minul zařízení. Záhy to byl právě španělský záložník, který se zřítil k zemi v pokutovém území. Přestože se jednalo o velmi kontroverzní kontakt volající po penaltě, celé situaci předcházelo postavení mimo hru. V nastaveném čase úvodního dějství se Luís Maximiano předvedl proti nebezpečnému pokusu po kvalitně sehraném signálu od rohového praporku.

Po návratu na hrací pažit téměř přišlo vyrovnání ze strany Almeriensistas. Po zajímavém centru ze standardní situace sledovali všichni příznivci Los Leones míč se strachem v očích. Teč, které se však domácí obávali, nikdy nepřišla a pokračovalo se odkopem od branky. Pár minut po hodině hry se ocitl v příležitosti naprosto osamocený Dani García a nasměroval balon tak, že rozvlnil síť. Pro defenzivně orientovaného záložníka se jednalo o premiérový zásah v dresu Basků, přestože odstartoval již šestou sezonu v tomto celku. V 81. minutě přidal kosmetickou úpravu výsledku Sancet, který úspěšně využil zmatku v pokutovém území a poslal míč do odkryté sítě.

Athletic tak potvrdil roli favorita a Almeríi porazil. O další bodový přísun se Baskové pokusí 22. října proti Barceloně. Almeriensistas zavítají ve stejný den rovněž do Katalánska, avšak na půdu Girony.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
9
8
0
1
20 : 6
24
2
Girona FC
9
7
1
1
19 : 11
22
3
FC Barcelona
9
6
3
0
21 : 10
21
4
Atlético Madrid
8
6
1
1
20 : 8
19
5
Athletic Bilbao
9
5
2
2
16 : 9
17
6
Real Sociedad
9
4
3
2
17 : 12
15
7
Rayo Vallecano
9
3
4
2
11 : 13
13
Real Betis
9
3
4
2
11 : 13
13
9
Valencia CF
9
3
2
4
10 : 11
11
10
UD Las Palmas
9
3
2
4
6 : 8
11
11
Getafe CF
9
2
4
3
12 : 15
10
12
CA Osasuna
9
3
1
5
9 : 14
10
13
Cádiz CF
9
2
3
4
8 : 12
9
14
Sevilla FC
8
2
2
4
13 : 12
8
15
RCD Mallorca
9
1
5
3
12 : 15
8
16
Villarreal CF
9
2
2
5
11 : 15
8
17
Deportivo Alavés
9
2
2
5
7 : 13
8
18
Celta Vigo
9
1
3
5
10 : 15
6
19
Granada CF
9
1
3
5
15 : 23
6
20
UD Almería
9
0
3
6
11 : 24
3

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
Salfovic

Ty vole, ten Žiďák se zbláznil, ne

Reagovat
Well

Blázen no.

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Salfovic

Ani Haaland ještě nedal v letošní sezoně 10 branek, někdo jinej z top5 jo ?

Reagovat
Jordi Alba

Jeden týpek ze Stuttgartu se utrhl nějak ze řetězu.

Reagovat
misinho7

Dobry výkon.

Vini a Jude paradka

Reagovat
Well

I Joselu v tom utoku už podává moc hezké výkony, škoda že Rodrygovi to pořád moc nejde.

Reagovat
Salfovic

Vysral bych se na Mbappého a raději přivedl top RW typu Saka.

Reagovat
romeo351

Teoreticky Kubo

Reagovat
Rothbard

Navíc je tam předkupní právo za 30. To je na dnešní dobu super cena.

Reagovat
romeo351

Bude-li pokračovat ve výkonech (jakože není důvod, proč by neměl), United za něj po sezoně dají zase klidně 100m. Tady Real bude/měl by jednat jako správnej hospodář

Reagovat
Well

Kubo by byl super, je hodně nebezpečný i do bloku.

Reagovat
Jordi Alba

Tohle mě strašně sere, Kubo vůbec neměl hlavně chodit do Realu.

Nicméně bych si tipl, že jestli ho Real vykoupí, tak jenom aby ho poslal hned za víc pryč.

Reagovat
Laliga

To si nemyslím, mali tú možnosť už predtým, (u Moratu ak si dobre pamätám) no vyjadrili sa že takýmto spôsobom s hráčmi neobchodujú. Nemyslím že by mali potrebu to teraz meniť.

Reagovat
Jordi Alba

O to hůř, nikdo nestojí o to, aby za vás hrál nějakej sympaťák.

Reagovat
Eichel

Reagovat
Laliga

Uvidíme ako sa chytí Guler, možno nikoho hľadať nemusíme. Len aby bol zdravý

Reagovat
Manik...

Hrot je potřeba (týpek z Neapole)?!

Reagovat
ACSeRw!n

ten je silene predrazenej a v podstate neprodejnej

Reagovat
Manik...

Měla by mu končit smlouva.

Reagovat
patas92

Mít Barca na lavičce něco použitelného, tak to otočí. I tak ale zbytečně ztracené body. Zápas, kdy tam toho Lewandowskiho chceš mít, neboť Ferran opět záporný.

Reagovat
Ed_Hazard

Masaker co ste vcera zahadzovali. Mohlo to kludne skoncit 1:5 a nikto by nemohol povedat pol slova.

Reagovat
Jordi Alba

Araujo o parník dopředu i dozadu nad Koundem, Ferranův pokus chytit míč všemožnýma prostředkama je taky skoro na podání si ruky s Callejonem. Nicméně celkem k zamyšlení, jak poslední dobou musíme všechny zápasy dohánět na poslední chvilku.

Reagovat
2miguel1

Kounde je kvalita, dnes to len nebol jeho zapas. Dostavame strasne vela golov a co je horsie, ze sme nekoncentrovany, vsetko superi davaju prve goly.

Reagovat
MystycMac

Barcu nejako nemusí trápiť tato strata, Real ma po Repre hneď vonku Sevillu kde je velka šanca že stratí body + domáce EC kde si Barca nenechá zobrať body + očakávam nejakú typickú potupnú prehru Realu 4:0 alebo niečo podobne ale stáť sa môže hocičo. Barca nemá tak skalopevnú obranu ako v minulej sezóne ale zas je neporazená kde ta offenzivna sila je extrémna, Gavi Felix to je ostuda čo tam stavaraju ...

Reagovat
Juan Román Riquelme

To aby som si stavil na 6 bodov z toho dvojzapasu. Sevilla a novym trenerom a El Clásico ako vzdy nevyspytatelne, ale ked ty davas dve straty Realu, tak ako obycajne to skonci dvomi vyhrami….

Reagovat
Laliga

Ešte počkaj Ak Rudiger dostane proti Seville kartu, Real pôjde do Clasica možno bez jediného stopéra. Síce začal trénovať Alaba, ale keďže je povolaný nedoliečený na repre zraz, očakávam že to zase skončí "prekvapivým zranením"

Reagovat
Rizek

Hra i celková síla toho týmu oproti loňsku určitě stoupla, ale nemáme štěstí v klíčových okamžicích, což je něco, co jsme si naopak vybírali loni plnými hrstmi.

Ten neuznaný gól na konci byl vyloženě smolný - Ferran na to nemohl mít, takže se na to natahoval úplně zbytečně. Obrovská škoda - ty tři body bychom si zrovna včera zasloužili.

Každopádně ten tým pomalinku Xavi nahoru postrkuje. Jestli to bude na něco stačit, to je otázka. Já myslím, že letos spíš ne. Je to všechno taková křehké a nestabilní. Když se uzdraví obrana, tak se zraní záloha. Pak i jediná devítka v týmu. Včera se zranil asi i další stoper ... A když to nejsou zranění, tak zbytečná červená Gaviho.

Reagovat
Laliga

No to by som úplne netvrdil. Boli ste síce určite lepším tímom, no napr Bryan mal blízko k hattricku pri strele do žrde, a mohli ste byť pokojne naopak bez bodu. Takže to až tak smolné pre Vás nebolo, ani so Celtou ste zrovna smolu nemali Skôr než v šťastí by som to videl v tých absenciách. Fermin a spol hrajú slušne, ale Pedri to nie je. De Jong tiež citeľne chýba.

Reagovat
Jordi Alba

Bryan si to dával hezky, chudák Kounde se radši zranil, aby mu znova nepomotal nohy. Fermín mi teda zatím přijde, že má bojovnost, ale to je bohužel asi tak vše.

Reagovat
Gazdo

Nesahaj mi na Fermina

Reagovat
Juan Román Riquelme

Treba zaplatit Negreirovych naslednikov

Reagovat
Visca el barca

V zimě dorazí Victor Roque. A to je čistá 9 ka. Já osobně problém vidím v záloze. Romeu prostě na Barcu nemá. Místo něho musí přijít nový hráč. Fermín jako 6 založník je ok. Ale místo Romeua bych volil někoho jako Yaya Touré.

Reagovat
Gazdo

Roque je zraneny a nie zrovna lahko, uvidime ako na tom bude vobec

Reagovat
Eichel

v novembri by uz mohol byt fit nakoniec

Reagovat
Gazdo

Fit este neznamena fir. Snad mu nebude nic na neho konkretne som bol velmi zvedavy

Reagovat
-R2D2-

A snad ne na nositkach… Jinak zrovna Yaya i Oriol jsou moji oblíbenci, tak si musim poslechnout v čem ze se typologicky lisej? Totiz ja tam vidim rozdil jen v sebevedomi…

Reagovat
Visca el barca

V kvalitě Mně přijde Oriol extrémně těžkopádný. A teď, když nemá vedle sebe Frenkieho. Vyniknou jeho slabiny. Sezona je dlouhá, já doufám, že můj názor změní.

Reagovat
-R2D2-

Vo tom zadna, jen pri ty paralele s Tourem, a dale s Keitou, Kessiem, je Oriol ok. Po nem prijde dalsi “boxer” kteryho budem porovnavat minimalne s prvnim jmenovanym, a nejspis ani on nebude jako byval v nejlepsich letech Yaya. Ale jinak tvuj povzdech chapu..

Reagovat
Laliga

Barca by mala ruky bozkávať človeku čo vybavil tie hosťovačky Cancela s Felixom. To bol majstrovský ťah Toho Cancela im snáď Guardiola pustil zámerne, inak to nehápem Sám by takého hráča potreboval, nejde mi do hlavy že by si sním nevedel spraviť poriadky iným spôsobom než sa ho rovno zbaviť.

Reagovat
celeb

City sa stalo uplne zavisle od Rodriho. Je to IMHO v sucasnej dobe najlepsie CM pod slnkom a jeho vplyv na hru je obrovsky. Bez neho straca body, s nim vyhrava.

Kde nastal rozpor medzi Pepom a Cancelom neviem, dovtedy ho vyuzival na oboch bekoch aj v zalohe, tam musel byt nejaky skrat.

Pre nas su ti Portugalci zlati a bez nich by to bolo uz totalne nepozeratelna holomajzna.

Stracame s timami, ktore maju hodnotu zlomku z ceny nasich hracov. Navyse aj hra je biedna.

Ale my si toho Xaviho podrzime, aj keby mal klub cely zbankrotovat.

Pritom vela hra hracov bolo kupenych aby sa dosiahli okamzite vysledky - Lewa, Gundogan - ti nam budu k hovnu, kym sa po opakujucich prepleskoch v Europskych sutaziach po X rokocch Xavi ako-tak nauci svojmu novemu remeslu.

Reagovat
EaP

Čo ty vieš vypustiť z klávesnice je masaker. Videl si včera základnú zostavu ? Gavi, Yamal, Balde, Fermin , pod 20 rokov. Skoro celá kostra včerajších hráčov sú vekom ešte dorastenci. Bez útočníka , bez zálohy ..... a ty stále len kritizujes Xaviho. Čo by si urobil inak ? Veľmi ma to zaujíma. Naopak , včera aj napriek nepríjemnostiam ako skore dva góly a zranenie Koundeho , nezložili zbrane a makali až dokonca. Už len toto je neuveriteľný posun vpred oproti predchádzajúcim sezónam. Kedysi takéto zápasy rozhodoval Leo svojou genialitu , dnes to je kolektívne , každý ide na doraz aj keď sa nedarí a na každom je vidieť zápal pre klub. Od začiatku sezóny nám vypadávajú dôležitý hráči a aj napriek tomu sme ešte neprehrali jediný zápas. Že to nieje úplne okulahodiace ? No to ani nemôže ak sa musí neustále experimentovať zo zostavou a hráči si musia meniť pozície z nevyhnutných dôvodou. Máme úzky káder , v lete sa minulo 3,5 mega na prestupy ( to už aj Granada minula viac len tak mimochodom ) a aj tak sa nevzdávajú. Ja viem, že každý chceme vidieť neustále krásny futbal, ale to už z objektívnych dôvodou nieje možné a tá úroveň sa nedá udržať celú sezónu.

Reagovat
Visca el barca

Díky Občas mi přijde, že se někteří zasekli v roce 2009. Xavi loni udělal 2 trofeje a opět to je málo. Asi to období, kdy za nás nastupoval Ez Abde, Jutgla, Lenglet a spol bylo dost krátké. Já se někdy nestačím divit.

Reagovat
Bakary3

Nevidim důvod tyto jména uvádět jako symbol toho, jak na tom Barca byla bídně a hrála s bidakama, že na víc neměla, protože tihle neměli v týmu roli nebo to byl drahej nepovedenej nákup, to je trošku ohýbání pravdy.

A v základu přitom měla hráče s větším renomé a asi i větší momentální kvalitou než současný mladíky. Vždyť teď to musí dohánět hráči zadara nebo hostovackama.

Reagovat
Visca el barca

Podzim 21 byl nejslabší tým co kdy pamatuju. Vždyť jsme byli na 12 místě v lize.

Reagovat
Bakary3

A kolik toho nahráli Abde a jutgla?

Reagovat
_Blind_

Reagovat
Cracker10

Presne tak! Vzhledem k tomu jak duleziti hraci chybeli, jsme nehrali vubec spatne a hraci bojovali az do komce a kdyby bylo trochu stesti, vyhrali by jsme. Vzhledem k tomu jaka je funancni situace klubu ja jsem s kadrem velmi spokojen, ten tym je proste dobrej ale pokud budou duleziti hraci furt zraneni bude to proste problem.

Reagovat
celeb

a? Za Koemana sa hralo s Pjanicom, Oskarom, Ilaixom, Gavi bol o 2 roky mladsi, na kridlach dostaval Balde 1. prilezitosti ked bol Alba zraneny, ci si potreboval oddychnut, na 2. strane mladucky Dest, v utoku Braithwaite, Depay, Trincao.

a tu sa vyplakava, ze sme mali zraneneho Pedriho, FdJ a bez Lewu. No hrozne nieco! Katastrofa!

Ked Felix s Torresom, mladym supertalentom Yamalom, moznostou nasadenia Raphinhu Xavimu jednoducho nestacia. No ma ten supertrener smolu.

Do zalohy len takych niemandov ako Gavi, Gundogan (ci ako sa ten neznamy kapitan vitazov trebblu vola), Fermin Lopez (asi im to teda bolo, aj ked mal moznost tam dat Raphinhu, Oriola).

Proste neskutocne vyhovorky. S tymto co ma k dispozicii musi Granadu prevalcovat, namiesto toho nam dal Bryan takmer hattrick. Ten luxus, ze ked sa ti zrani Kounde, tak tam das Arauja - kto si moze take nieco dovolit!

S Baldem a Cancelom mame bekov, co sme mali naposledy snad 10 rokov dozadu, ked hral este Dani Alves (1. krat) !

MAtS top brankar, akeho Barca nemala snad od Zubizarretu (ano, lepsi od Valdesa)!

A tu sa vyplakava, ze chudacikovci bratia Hernandesovci nemali najsilnejsiu moznu zostavu voci Granade?

Tak zacni fandit timu, ktoreho ambicie su stred tabulky s hodnototu kadra niekde okolo miliardy eur.

Napr Chelsea.

Xavi na to absolutne nema! Ani so svojim genialnym bratom a uniou zastrihavacou travnikou Spanielska. BODKA!

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
CHONG

Vypadalo to i nadějněji, ale ztráta je fajn

Reagovat
Sergi Samper

Z toho Callejonova divadla by se měla stát podobná legenda jako Busq proti Interu. Škoda že se to ještě neotočilo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele