Konferenční liga - preview odvetných zápasů předkola play-off

23.02.2023, 16:51
Previews
Konferenční liga (© AFP)

Poměrně chudý na góly byl poslední hrací den v Konferenční lize, v podstatě až na duel Bragy s Fiorentinou jsou šance všech týmů na postup do osmifinále otevřené. Karabach, Trabzonspor, Lazio, Larnaca, Partizan a Ludogorec mají po úvodním klání těsný, jednogólový náskok, na stejné startovní čáře jsou pak Bodö/Glimt a Lech Poznaň, tihle soupeři totiž hráli před týdnem bez branek...

CFR Cluj - SS Lazio

čtvrtek 18:45

první zápas: 0:1

Kluž čeká doma těžká práce, protože musí proti Laziu dotahovat manko z Říma. Nicméně rozdíl v tuto chvíli činí jen jednu branku a Kluž už Laziu ukázala, že umí být velmi nebezpečná. Na domácí půdě navíc návštěvu z Říma už nedávno porazila.

Trenér Dan Petrescu se nemohl zbavit dojmu, že jeho kádr měl na víc a mohl z utkání proti Laziu vytřískat přeci jen něco víc. Po většinu utkání totiž Kluž hrála v početní výhodě po kontroverzním vyloučení domácího obránce Patrica. Lazio si i s tímto deficitem dokázalo poradit a díky trefě navrátivšího se kanonýra Cira Immobileho utkání rozhodlo. Před cestou do Rumunska má tedy výhodu jedné branky.

Pokud chce Kluž zamíchat postupovými kartami, bude muset zapracovat primárně na střelbě. Protože na Stadio Olimpico registrovala jen jednu jedinou střelu na bránu, což je proti deseti lidem prostě málo. Kromě toho se Kluži v těchto dnech nedařilo a prohrála tři z posledních čtyř soutěžních duelů. Nicméně v minulém kole rumunské první ligy se Kluž opět mohla radovat z výhry, když si třemi zásahy poradila s Argeş Piteşti.

A před duelem s Laziem trenér Dan Petrescu doufá v podobný výsledek. "Lazio sehrálo doma vynikající utkání a prakticky k ničemu nás nepustilo. Jeho obrana odváděla velmi dobrou práci a my si z toho chceme vzít příklad. Teď už ale není čas na opatrnost, potřebujeme doma zabrat a skórovat. Musíme hrát aktivněji, ne jen čekat na to, až soupeř snad udělá chybu. Bude to od nás vyžadovat větší důraz v osobních soubojích a v zakončení."

Kluž doma počítá s kompletním kádrem a opírat se bude opět o veterána Deace, který už nasázel v sezoně 6 branek a připsal si 11 asistencí. Laziu bude pochopitelně scházet obránce Patric, místo něhož by si měl zahrát talentovaný Gila. A chybět budou i zranění obránci Romagnoli s Raduem. Lazio v domácí soutěži naposledy zvládlo náročný duel se Salernitanou a po dvou gólech Immobileho se opět přiblížilo snu o účasti v Lize mistrů.

CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Manea, Matias, Burca, Camora - Deac, Adjei-Boateng, Muhar, Krasniqi - Yeboah, Birilgea

SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Maximiano - Lazzari, Casale, Gila, Hysaj - Milinković-Savić, Antonio, Vecino - Anderson, Immobile, Zaccagni

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.02 - 3.40 - 1.82

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

SK Dnipro-1 - AEK Larnaka

čtvrtek 18:45

první zápas: 0:1

Dnipro-1 už letos třikrát padlo s Larnacou, aktuálním lídrem kyperské nejvyšší soutěže. Jestli na neutrální půdě ve slovenských Košicích, kde se tohle utkání kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině musí uskutečnit, nevylepší svou bilanci, s Konferenční ligou se po play-off rozloučí. Před týdnem prohrálo těsně jen o branku, takové manko je bezpochyby možné ještě stáhnout.

Možná že se v prvním klání na kyperské půdě ukázalo, že Larnaca je zkrátka rozehraná a že je v zápasovém rytmu, v jakém potřebuje být. Zatímco se na jihu Evropy hned po vánočních svátcích rozběhly naplno všechny povinnosti, pak Ukrajina na restart svých soutěží i nadále čeká. Dnipro-1 tedy v tomto ohledu mělo velkou nevýhodu. A ve finále se konečný výsledek nejevil jako nereálný nebo nezasloužený. Larnaca získala mírnou výhodu do odvety po právu.

Oba soupeři se mimochodem potkali již v srpnu v rámci předkola Evropské ligy, a v play-off Konferenční ligy si tedy připsala Larnaca už svoje třetí vítězství nad Dnipro-1. Přitom na podzim se ještě utkala s kyjevským Dynamem v základních skupinách Evropské ligy. Na domácí půdě s ním v úvodním měření sil plichtila, odvetu pak zvládla dokonce za tři body.

Hosté tak mají letos s ukrajinským fotbalem velmi dobré zkušenosti. A domácí jim musejí jednoznačně srazit hřebínek, jestli chtějí postoupit do dalšího kola. "Bude potřeba ukázat, že jsme stále sebevědomí, důsledně na hřišti přemýšlet o všech herních situacích a soustředit se jenom na tento zápas. Musíme zapomenout na výsledek z prvního setkání,” nechtěl hostující křídelník Imad Faraj soupeře podceňovat, byť blíže k osmifinále má jistě on i jeho spoluhráči.

SK Dnipro-1 - pravděpodobná sestava:
Max Walef - Hayner, Svatok, Sarapij, Hamache - Rubčynskyj, Babenko - Blanco, Pichaljonok, Peglow - Huculjak

AEK Larnaka - pravděpodobná sestava:
Pirič - Rosales, Miličevič, Tomovič, Ángel García - Pere Pons, Gus Ledes - Faraj, Oier, Jakoliš - Rafael Lopes

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.23 - 3.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FK Partizan - Sheriff Tiraspol

čtvrtek 18:45

první zápas: 1:0

Od roku 2005 se Partizan a Šeriff střetly ve třech případech. Pokaždé se konala jednogólová výhra srbského celku, jemuž by případný čtvrtý takový výsledek bezpochyby vůbec nevadil. Do odvety play-off Konferenční ligy mu ve finále stačí jen duel výrazně nepokazit a postoupí do další fáze. Hosté budou muset v Bělehradě vážně výrazně zabrat, aby se dočkali úspěchu.

V prvním utkání v Kišiněvě se svěřenci trenéra Roberta Bordina moc nevyznamenali. Hlavně v útoku opravdu notně strádali, nevsítili ani gól, přitom prakticky celý druhý poločas hráli proti oslabenému rivalovi. Dobrou zprávou pro ně je, že jejich protivník rozhodně nebyl o nějaký level výš, rozhodně se neprezentoval jako dominantní samec, který by měl v další seanci sbalit kvalifikaci mezi šestnáctku nejlepších jako kořist předem padlou a uštvanou.

Domácí každopádně budou vstupovat do zápasu v daleko lepším rozpoložení. "Žádám svoje hráče, aby se soustředili na svou práci. Jsem si jistý, že náš soupeř bude připravený vydat ze sebe to nejlepší. Pokud tohle zvládneme, myslím, že budeme v klidu,” uvedl Gordan Petrič, kouč Partizanu. "Spousta fanoušků vidí tento zápas jako snadné řešení problémů, já ale ne. Někdy mám pocit, že jsme jako stroj na peníze. Měli bychom nicméně klukům ulevit, aby nepřemýšleli, jestli Partizan může vyhrát to či ono,” snažil se setřást přebytečný tlak z kabiny.

Na druhou stranu rozhodně nechtěl přeceňovat úvodní rezultát z moldavské půdy. Ví totiž moc dobře, že jeho mužstvu dává daleko větší šanci na účast v osmifinále než soupeři. "Ta výhra nám dává na výběr, jak si nastavíme vlastní mantinely. Šeriff něco takového určitě udělat nemůže,” dodal Petrič. "Ukázal se každopádně před týdnem jako fyzicky velmi vyspělý tým, očekávám tak, že nás čeká náročný úkol.”

FK Partizan - pravděpodobná sestava:
Popovič - Filipovič, Markovič, Saničanin, Uroševič - Belič, Fejsa - Diabaté, Pantič, Menig - Ricardo Gomes

Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Koval - Zohouri, Kiki, Radeljič, Kpozo - Badolo, Kyabou, Diop - Atiemwen, Tapsoba, Rasheed

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.11 - 4.86

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

RSC Anderlecht - Ludogorec Razgrad

čtvrtek 18:45

první zápas: 0:1

Nejtěsnější náskok si do odvety na belgické půdě přivezl Ludogorec Razgrad. Bulharský šampión bude chtít využít špatného rozpoložení Anderlechtu a na stadionu Constant Vanden Stock postoupit. Úvodní duel rozhodl jedinou brankou Thiago a výrazně zvýšil postupové šance Bulharů.

Před Anderlechtem samozřejmě stojí náročný úkol, ne však nemožný. Smazat jednobrankové manko není neřešitelným rébusem, ovšem problémem se jeví celková forma Belgičanů. "Fialky" vyhrály v základní skupině Konferenční ligy jen dvakrát (nad Silkeborgem), přesto si zajistily druhé místo a postup do vyřazovací fáze. Výkony však byly rozpačité a Anderlecht v tom pokračoval i před týdnem v Bulharsku, kde nakonec po brance Thiaga prohrál. Do odvety to znamená jediné - Anderlecht bude muset zvítězit a nejlépe o dvě branky.

V belgické Jupiler Pro League se Anderlechtu nadále nedaří a nic na tom nezměnil ani víkend. Svěřenci trenéra Briana Riemera jenom remizovali s Kortrijkem 2:2 a v tabulce jim patří až deváté místo.

Zatímco Anderlecht se v domácí soutěži trápí, Ludogorec v bulharské lize tradičně bojuje o titul. V tuto chvíli ale překvapivě nevede a na vedoucí CSKA Sofia ztrácí z druhého místa jeden bod. Na očekávané vítězství nad Slavií Sofia se o víkendu pořádně nadřel a rozhodl o něm až gólem v nastaveném čase.

Co se pohárové cesty týče, Ludogorec vypadl v předkole Ligy mistrů a díru do světa neudělal ani v Evropské lize, kde skončil na úkor Helsinek třetí, takže zamířil do Konferenční ligy. První zápas se ale proti Anderlechtu povedl a Ludogorec má šanci proklestit si cestu do další fáze. Připomeňme, že oba celky se před týdnem potkaly vůbec poprvé ve své historii.

Anderlechtu už se uzdravil Hannese Delcroixe, ale jeho start ve čtvrtečním zápase není jistý. Podobně je na tom i Marco Kana. Kompletní nebude ani Ludogorec a trenér Ante Šimundža nemůže počítat s Olivierem Verdonem a suspendovaným Manuelem Cafumanem.

Utkání má výkop od 18:45 hodin a řídit jej bude německý arbitr Daniel Siebert.

RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Sadiki, Debast, Vertonghen, Sardella - Arnstad, Diawara, Verschaeren - Dreyer, Raman, Stroeykens

Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Padt - Witry, Russo, Plastun, Nedyalkov - Piotrowski, Naressi - Despodov, Nonato, Tekpetey - Thiago

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.72 - 4.18

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

KAA Gent - Qarabağ Ağdam

čtvrtek 21:00

první zápas: 0:1

Před týdnem v Baku dopadlo měření sil mezi Karabachem a Gentem porážkou hostů o jednu branku. Nutno ovšem podotknout, že kdyby domácí nakonec vyhráli vyšším rozdílem, asi by nikdo nemohl tvrdit, že se jedná o nějaký nezasloužený rezultát. Tak jako tak se budou muset v Belgii pořádně vzchopit, aby se mohli zaradovat z postupu do osmifinále Konferenční ligy.

Především se domácí zase budou muset vypořádat s několika absencemi. Někteří hráči se sice vrátili z marodky, stejně by ale nyní k dispozici neměli být Kamil Piatkowski, Joseph Okumu, Vadis Odjidja-Ofoe, Darko Lemaijič ani Mattis Samoise. A samozřejmě nesmíme zapomenout také na Tarika Tissoudaliho, marockého reprezentanta, který i nadále laboruje s poraněným kolenem.

Pokud by nicméně KAA dokázalo postoupit, mohl by se vrátit na osmifinále. Kouč Hein Vanhaezebrouck vlastně ví, že jestli si dlouhodobý marod chce zahrát letos ještě v evropských pohárech, musejí jeho spoluhráči Karabach urvat i na sílu. "Vždycky existuje několik těžkých, avšak také dosažitelných cílů. A když vám los přisoudí takového soupeře, můžete si říct, že můžete být i ve čtvrtfinále. A možná že do té doby se nám vrátí někteří hráči, třeba i Tissoudali,” povídal domácí stratég, že Karabach po papírové stránce představuje přijatelnou zkoušku.

Hostující lodivod Gurban Gurbanov by nijak zásadně neměl hýbat se sestavou oproti minulému týdnu. Možná by mohl zauvažovat o zařazení Redona Džidžy od první minuty, neboť v prvním vystoupení proti Gentu se jako střídající hráč jevil velmi nebezpečně. "Myslím, že v odvetě budeme muset vynaložit daleko více sil,” sděloval padesátiletý Ázerbajdžánec. "Poznali jsme sílu našeho rivala, je těžké ho porazit. Jsme ovšem připraveni.”

KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Roef - Godeau, Ngadeu, Torunarigha - Castro-Montes, Kums, De Sart, Núrio Fortuna - Hong - Cuypers, Depoitre

Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Gugešašvili - Vešovič, Mustafazadä, B. Hüsejnov, Cäfärgulijev - Júlio Romao, Almejda - Šejdajev, Leandro Andrade, Zoubir - Gurbanly

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.33 - 4.37

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

FC Basilej - Trabzonspor

čtvrtek 21:00

první zápas: 0:1

Hráči Basileje by rádi navázali na svůj loňský postup do osmifinále Konferenční ligy, k tomu však ve čtvrtečním zápase proti Trabzonsporu potřebují zabrat. Z Turecka si totiž přivezli těsnou porážku.

Po relativně vyrovnané první půli tam domácí v té druhé zabrali a Stryger Laresn jim v pětašedesáté minutě zařídil vítězství 1:0. O chvíli později pak VAR sebral druhý gól Gómezovi. Švýcarský celek tak bude chtít vzpomenout spíše na přes tři roky starou konfrontaci - tehdy v základní skupině Trabzonspor jednou porazil a jednou s ním remizoval. Sám skupinu opanoval, zatímco pro Turky se jednalo o jediný bod a skončili tak poslední.

Letos však tým z německého i francouzského pohraničí na všech frontách strádá. V základní skupině Konferenční ligy zaostal za bratislavským Slovanem a na úkor Pjuniku si druhé místo zajistil až v závěrečném utkání, v domácí soutěži je dokonce až na šestém místě, když vyhrál jen v šesti zápasech z jednadvaceti.

Na stejné pozici se nachází v lize i Trabzonspor, byť turecká konkurence je na pohled přeci jen větší. Muži z černomořského pobřeží navíc potvrdili svou kvalitu i v podzimní fázi Evropské ligy, kdy v konkurenci Ferencvárose, Monaka a Crvene Zvezdy vykázali poloviční úspěšnost a skončili na třetí příčce, jen o bod za tou první.

Na utkání bude jako hlavní rozhodčí dohlížet Španěl Antonio Mateu Lahoz, doprovázet jej budou výhradně krajané - na čarách Pau Cebrián Devís s Robertem del Palomarem, u videa Jesús Gil Manzano.

FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Hitz - Lang, Kasim, Pelmard, Calafiori - Frei, Xhaka - Burger, Kade, Novoa - Sene

Trabzonspor - pravděpodobná sestava:
Cakir - Peres, Hugo, Denswil, Elmali - Haspolat, Siopis - Omur, Bakasetas, Trezeguet - Larsen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.27 - 2.84

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Lech Poznań - FK Bodø/Glimt

čtvrtek 21:00

první zápas: 0:0

Bezbrankovou remízou zahájilo Bodø/Glimt rok 2023. Druhý soutěžní zápas po zimním spánku čeká norského vicemistra v Poznani, kde si bude chtít ještě prodloužit účinkování v evropských pohárech. O totéž ale usiluje i domácí Lech, který se po mnoha letech zase dostal na mezinárodní scéně do jarní části sezony.

Plichta bez gólů? To v Bodø moc neznají. Před týden starým soubojem s Lechem uhrála "Zlatá horda" výsledek 0:0 naposledy v září roku 2021. Nyní mohlo roli sehrát několik faktorů. Norský mančaft jistě moc netěžil z nerozehranosti po zimní přestávce, mužstvo z Poznaně zase není zvyklé na umělý trávník, jenž se v Bodø nachází.

Vyrovnané měření sil se očekává také ve čtvrteční odvetě. "Na první utkání jsme byli dobře připraveni, na to nadcházející musíme udělat totéž. Víme, že hrajeme proti velmi dobrému týmu, ale zároveň víme o našich kvalitách. Budeme sami sebou," prohlásil trenér Bodø/Glimt Kjetil Knutsen.

Zatímco norská nejvyšší soutěž se ještě nerozběhla, polská Ekstraklasa je v plném proudu. Lechu se v ní poslední dobou dařilo, o víkendu ovšem zaváhal, když podlehl Zagłębie Lubin. V tabulce Ekstraklasy je aktuálně na třetím místě.

V odvetě proti Bodø/Glimt se Lech bude chtít poučit z prvního vzájemného střetnutí. "Byli jsme přesvědčeni, že jeho obrana bude hrát o něco níže, místo toho ale byla postavena vysoko," přiznal kouč poznaňského celku John van den Brom. Ten po porážce s Lubinem, kterou pouze z lavičky sledovalo hned několik obvyklých opor, zřejmě opět protočí základní sestavu Lechu. Na straně vyzyvatele se naopak očekává, že Knutsen vsadí na totožných jedenáct vyvolených jako před týdnem.

Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Pereira, Salamon, Kvekveskiri, Milić, Czerwiński - Szymczak, Murawski, Karlström, Skóraś - Ishak

FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Lund - Wembangomo, Moe, Lode, Sørensen - Konradsen, Berg, Grønbæk - Mvuka, Moumbagna, Pellegrino

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.42 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

ACF Fiorentina - SC Braga

čtvrtek 21:00

první zápas: 4:0

Braga v prvním klání s italskou Fiorentinou naprosto propadla po herní a především výsledkové stránce, takže v odvetě má co napravovat. Postup je zřejmě již ztracen, ale Portugalci budou chtít na stadionu Artemia Franchiho aspoň předvést zlepšení.

Fialky zvládly úvodní duel předkola mnohem lépe, než asi samy čekaly. Je sice pravda, že v evropských pohárech jim to tuto sezonu jde až abnormálně dobře v porovnání s ligovou formu, ale stejně se asi tak jasný výsledek nepředpokládal. Italský celek svého soka na jeho půdě naprosto rozdrtil, střelci Arthur Cabral s Lukou Jovićem se oba prosadili dvakrát. Jasný debakl se skóre 4:0 pro toskánskou stranu byl jedním z nejvýraznějších rezultátů uplynulého týdne.

Jenže Fialky na něj nedokážou navazovat. Celou sezonu se opakuje podobný scénář - v pohárech se jim daří, ovšem v lize hoří. Kdyby se majitelé soustředili jen na výsledky ze Serie A, museli by trenéra Vincenza Italiana zřejmě už dávno propustit. Protože taková labilita výkonů, jakou jeho družina předvádí, se jen tak nevidí. Vždyť pohárovému účastníkovi patří v domácí soutěži dokonce až 14. místo! Ze třiadvaceti duelů dokázala Viola vytěžit jen 25 bodů.

A mohlo to být ještě horší, protože ani minulé kolo se rozhodně nevyvíjelo podle představ domácích. Ti dokonce v regionálním derby s Empoli brzy prohrávali a nakonec je musel spasit útočník Arthur Cabral až pět minut před koncem dramatického klání. Dobrou zprávou pro trenéra Italiana je aspoň fakt, že má k dispozici konečně kompletní kádr. Hosté dorazí do Florencie bez Tormeny, který si nezahraje z důvodu karetního trestu.

A trenér Italiano doufá, že se jeho hoši poperou o další výhru i přes zdánlivě snadné první kolo: "Ve fotbale už se staly mnohem divnější a nepředvídatelnější věci, než to, že by někdo dotáhl manko čtyř branek. Takže musíme být ostražití, náš soupeř bude chtít ukázat, co v něm je."

Braga dokázala na debakl od Fialek reagovat ligovou výhrou nad Aroucou, od níž nedostala ani jednu branku, a sama se prosadila na začátku i na konci utkání. I díky tomu se trenérovi Jorgemu daří zůstávat na třetím místě tabulky Primeira Ligy.

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Dodô, Milenković, Igor, Biraghi - Bonaventura, Amrabat, Mandragora - Ikoné, Cabral, Kouamé

SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Gómez, Oliveira, Niakate, Sequeira - Bruma, Račić, Al-Musrati, R Horta - Banza, Ruiz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.32 - 6.43

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele