základní skupiny - skupina B
23.06.2013 21:00 CET
8 : 0
(4:0)

Reportáž

Uruguay - Tahiti 8:0

24 - přesně tolik branek nakonec inkasovali fotbalisté Tahiti během své premiérové účasti na velkém mezinárodním turnaji. Poslední hřebíček do jejich rakve zatloukl Uruguay, který potvrdil svůj postup do semifinále velkolepým skóre 8:0; zazářil zejména autor čtyř branek Ábel Hernández.

Uruguayský kouč Oscar Tabarez obměnil oproti vítěznému zápasu s Nigérií kompletní základní sestavu, zatímco jeho protějšek Eddy Etaeta nasadil také třetího brankáře v pořadí - po Xavieru Saminovi a Mickaëlu Rochem si tak na turnaji zachytal i Gilbert Meriel, a inkasoval ze všech jako první. Jestliže jak Nigerijcům, tak Španělům trvalo poprvé prolomit tahitský obranný zámek kolem pěti minut, Los Charrúas měli splněno za necelé dvě - hned v prvním útoku utkání si do rohu seběhl Lodeiro a míč se přes Scottiho dostal až k Hernándezovi, který jej usměrnil ke vzdálenější tyči.

Tahiťané poprvé trefili bránu po deseti minutách díky propagační střele Simona, ale jinak to byl samozřejmě Uruguay, kdo diktoval tempo hry - hodně aktivní byl například Matías Aguirregaray, jehož centr z pravé strany hlavičkoval Merielovi v ústrety Walter Gargano. Druhá branka padla v polovině prvního dějství, a postaral se o ni opět Hernández - míč z hloubi pole si zpracoval ukázkově, když přitom obhodil Jonathana Tehaua, a po obejití Meriela pohodlně zakončoval placírkou.

A o tři minuty později už to bylo 3:0; další dalekonosný centr převzal tentokrát provizorní kapitán Pérez, a přestože nejprve hlavičkoval pouze do tyče, z následné dorážky se už nemýlil. Hernández následně docílil hattricku ještě několik vteřin před vypršením nastaveného času první půle, a Uruguay tak do přestávky vedl o čtyři branky.

Zajímavější byla série událostí mezi 49. a 51. minutou - favorit nejprve dostal výhodu pokutového kopu poté, co tahitský kapitán Nicolas Vallar fauloval ve vápně mrštného Aguirregaraye; Meriel však nařízenou penaltu pohotovým zákrokem polapil (ač málem mu míč propadl do stíě), hra se rychle přelila na druhou stranu a Andrés Scotti žlutě fauloval Steevy Chong Hueho. A jelikož Scotti už jedno napomenutí na kontě měl, stal se také prvním vyloučeným hráčem letošního turnaje..

Tím druhým byl nicméně tahitský Teheivarii Ludivion, a netrvalo to ani moc dlouho - jen nějakých 8 minut (faulovaným byl - pro zajímavost - opět výtečný Aguirregaray). Další branky se diváci dočkali až po hodině hry, a postaral se o ni Lodeiro, pro nějž šlo o zaslouženou odměnu za povedený zápas - záložník Botafoga dorážel do klece Garganovu dělovku.

Krátce poté dostali Uruguayci možnost kopat další penaltu, a tentokrát už proměnili - Chong Hue stáhl ve vápně k zemi (koho jiného než) Aguirregaraye, a Hernández se díky chladnokrevné exhibici stal vedle Fernanda Torrese druhým hráčem letošního ročníku, kdo zaznamenal čtyři branky v jednom zápase (pochopitelně také proti Tahiti).

Mladý forvard hájící barvy italského Palerma sice mohl stanovit rekord pátou brankou, ale zcela nepochopitelně selhal - ač byl doslova pár decimetrů od prázdné brány, míč se mu nějakým záhadným způsobem zamotal pod nohy, a finální podobu skóre tak musel určovat až střídající Luis Suárez. Ten naplnil svoji pověst kanonýra a dvěma zásahy z 82. a 90. minuty uzavřel účet utkání na 8:0.

Tahiťané tak podle očekávání opět dostali pořádný výprask, ale na vřelém vztahu brazilských fanoušků k nadšeně bojujícím amatérům to pranic nezměnilo - když vyslanci Oceánie opouštěli za mohutného aplausu trávník stadionu v Recife, dělo se tak za doprovodu brazilských vlajek a banneru s nápisem 'Obrigado Brasil' (Děkujeme, Brazílie)..

Autor: Dominik Zezula / fifa.com

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

6:1 (3x Forlán, 3x Krvežívnivec - Vahirua)

Reagovat
smazaný uživatel

Krvežívnive

Reagovat
smazaný uživatel

Krvežíznivec - jsme se přepsal

Reagovat
Tomtaf

12:0

Reagovat
smazaný uživatel

6:0

Reagovat
smazaný uživatel

Uruguay musi vyhrat a nejenom kvuli papirovejm predpokladum. Ale uz strasne dlouho nedalo vic jak nejaky 3 goly, sem zvedavej jak si s tim poradej, Tahitanum preju dalsiho gola 5:1

Reagovat
klokan.paul

5:2

Reagovat
Pharrell

8:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

7:0

Reagovat
smazaný uživatel

7:0

Reagovat
smazaný uživatel

9:0

Reagovat
smazaný uživatel

Uruguay má cestu za postupem velmi usnadněnou, bez obalu to je pro ně jasná výhra a otázkou je pouze výše skóre. Jsem zvědav, jakým poměrem se prosadí jejich obávaná útočná trojice, protože k tomu mají na takto prestižním turnaji unikátní příležitost. Tahiti, při vší úctě a sympatiích, už nebudou stačit, někde se to tréninkové manko v třetím zápase musí projevit. I když nebude pochopitelně chybět jejich tradiční nadšení a podpora diváků. Rád bych jim přál alespoň čestný úspěch, ale nepředpokládám, že to defenziva bleděmodrých vůbec dovolí. Dnes jim tedy ani vítězství extra přát nemusím, to snad přijde samo a snad se nic nepředvídatelného nestane ve druhém zápase skupiny B a Uruguay v klidu postoupí do další fáze Konferderačního poháru. A ten tip ... 6:0

URUGUAY !!!

Reagovat
smazaný uživatel

5:0 suarez 2, cavani 2. 1 suarez

Reagovat
hradec

Uruguay 8:1 Tahiti

Reagovat
smazaný uživatel

Tak prece jenom sem Uruguayce podcenil, kluky usaty. A to kdybych dopredu vedel ze nenastoupi v zakladu utocny trio, tak je podcenim jeste vic. Ale oni si nasli nahradu v podobe 4-golovyho Hernandeze + nastupivsi Suarez 2 kousky, zrejme to jde, ale tezko porovnavat sestavy a ofenzivu proti takovymuhle tymu. Tahiti si to v Brazilii muselo vychutnat ve velkym. Tady Uruguay vydobila semifinale a ceka je ukrutnej zapas proti domacim kanarkum...

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, hold Uruguay to nejsou Šalamounovy ostrovy

Reagovat
smazaný uživatel

Uruguay rovněž jako ostatní týmy nasadila do utkání s outsiderem turnaje notně kombinovou sestavu, ale ani tak neměla se soupeřem sebemenší problémy. Postup je zpečetěn a fans bleděmodrých můžou živit naději na trimuf v Poháru FIFA dále. Výsledek hovoří jasnou řečí, Tahiti se ani nepodařilo skórovat a tak uzavřou turnaj s jednou vstřelenou brankou, ale i za tu jsou rádi. Diváci se v Recife se sympatickým týmem z Polynésie rozloučili opravdu stylově a Tahiti si to za svůj předvený vákon během turnaje zaslouží. Ke cti jim slouží, že chtěli hrát fotbal, i přesto, že si byli vědomi hrozivého rozdílu ve výkonnosti ve svůj neprospěch. Každopádně to bylo oživení letošního ročníku Konfederačního poháru a bude na co vzpomínat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele