Komise zahájila řízení s Plzní a Spartou za násilnosti po finále poháru

27.05., 13:04
Aktuality
Doosan Arena (© FC Viktoria Plzeň)

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) dnes zahájila řízení s Viktorií Plzeň a Spartou Praha po středečním finále domácího poháru. Po skončení utkání na západě Čech vnikli na hrací plochu fanoušci obou táborů a došlo k několika potyčkám. Každý z klubů se bude na příštím zasedání ve čtvrtek obecně zpovídat z nesportovního chování příznivců a celkem pěti konkrétních prohřešků, které oběma komise vytkla. O zahájení řízení formou per rollam informovala LFA v komuniké.

Po závěrečném hvizdu středečního finále, v němž Sparta v Doosan Areně zvítězila 2:1 a po ligovém titulu získala double, se na trávník dostali fanoušci obou klubů. Zasáhnout proti nim museli policejní těžkooděnci.

Na hřiště nejdříve vniklo pár desítek příznivců Viktorie, kteří postupovali přes hrací plochu směrem ke sparťanským sektorům na opačné straně. Následně na trávník vstoupili i letenští fanoušci. Došlo i na bitky. Výtržnosti narušily také vysílání České televize, na improvizované studio na ploše vedle sparťanského sektoru dopadly židle pro fotografy, kterých se zmocnili fanoušci.

Disciplinární komise zahájila s oběma kluby řízení kvůli pěti prohřeškům. Fanoušci obou týmů nedovoleně vnikli na trávník, dopustili se výtržností a potyček, použili pyrotechniku a vhazovali předměty na hřiště. Pouze Viktorii pak komise vytkla nevhodné pokřiky, Sparta se zase bude zpovídat z poškození zařízení stadionu svými příznivci. Dá se čekat, že oba kluby dostanou vysokou pokutu.

Pořadatelem finále byla Fotbalová asociace ČR. V prohlášení uvedla, že se bezpečnostní služba nejprve snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. Tu pak o součinnost dle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a docházelo i k dalším výtržnostem. Vedení FAČR zahájilo vlastní vyšetřování událostí po zápase a se závěry seznámí výkonný výbor.

Finále se uskutečnilo v Plzni proto, že je hůře postaveným týmem podle pohárového koeficientu za posledních pět let. Výhodu klasického domácího prostředí ale Západočeši neměli, oba kluby pro své fanoušky dostaly 3335 vstupenek. Zbytek z více než jedenáctitisícové kapacity stadionu připadl FAČR a partnerům. Viktoria uvedla, že ji výtržnosti fanoušků velmi mrzí. Zároveň prý ale udělala maximum a při organizaci utkání postupovala v souladu se všemi doporučeními a pokyny pořadatele (FAČR).

Autor: ČTK

Komentáře (24)

Přidat komentář
JacoBee

nÁroDnÍ sPorT.

Reagovat
John Obi Mikel

Odebrat oběma 10 bodů v lize

Reagovat
ratusek

z příštího ročníku

Reagovat
Greny

Dvacet bodů Plzeň, Sparta, dvacet Slavia a bude vyrovnaná liga mozna

Reagovat
Grupma

Stejně bychom skončili v TOP 3

Reagovat
ratusek

pravda. Smutná vizitka ostatních klubů

Reagovat
Grupma

Jsem si musel zamachrovat. Ale jinak respekt všem. Nejlepší liga na světě patří všem, co v ní hrajou.

Reagovat
$dolar$

hele, klidne i 20

Reagovat
kilobyte

Hned po odebrání 20 bodů Slavii za Nezmara.

Reagovat
Martin9719

Odebral bych body do poháru

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ratusek

Proč s kluby? To snad mají zahájit s pořadatelem utkání ne?

Reagovat
Sosi

Reagovat
Cotton

Reagovat
Luka3enko

Na isportu píšou: Dsiciplinární řád FAČR, podle kterého postupuje disciplinárka LFA, zároveň v paragrafu 65, který upravuje povinnosti pořadatele utkání, počítá do pozice pořadalů pouze s kluby.

Reagovat
kilobyte

A ještě to řeší disciplinárka LFA, když to bylo v soutěži FAČR.

Reagovat
GrimeBaller98

A co se svazem, ktery je poradatel utkani? Nebo s policii, ktera za to vlastne i muze, kdyz necinne prihlizela, jak fanousci Plzne bezi pres cele hriste. SASKARNA!

Reagovat
Axelrose

Ty jsi to zase nečetl, viď

Reagovat
Explicitni_Euler

Reagovat
Greny

A zkušené s FAČR nic asi se poučili z předchozích sezón... Stejně by si to FAČR tu pokutu zrusila

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Do Valdic kourit banany.

Reagovat
kilobyte

Reagovat
delfin

Reagovat
Salfovic

To je banda čuráků

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele