Sparta neměla kopat penaltu. Jurečkovy góly platily správně, zhodnotila komise

27.05., 16:07
Aktuality
(© AFP)

Sparta v nedělním závěrečném kole prvoligové nadstavby proti Plzni neměla po souboji Ángela Preciada s hostujícím Lukášem Červem zahrávat penaltu. Sudí Jan Všetečka nařízením pokutového kopu chyboval, uvedla v komuniké po víkendových zápasech komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. V duelu Slavie s Mladou Boleslaví rozhodčí správně uznali obě branky domácího Václava Jurečky, neboť nebylo průkazné, zda se nacházel v ofsajdu.

Všetečka na Letné po pádu Preciada nařídil penaltu a svůj verdikt ponechal v platnosti i po dlouhé konzultaci s videorozhodčím, který hlavního sudího k přezkoumání situace ze záznamu nevyzval. Jan Kuchta pokutový kop ve 20. minutě neproměnil, jeho střelu zastavilo břevno. Sparta s Plzní remizovala 1:1, už před utkáním měla jistotu obhajoby titulu.

"Rozhodčí chybně nařídil pokutový kop pro domácí družstvo. Z dostupných záběrů není prokazatelné, že došlo k přestupku. VAR (videorozhodčí) měl intervenovat," uvedla komise po dnešním zasedání.

Na Slavii podle ní sudí v klíčových dvou situacích nechybovali a správně uznali oba Jurečkovy góly. Domácí útočník se před první a třetí brankou utkání nacházel v postavení na hranici ofsajdu. Dvěma trefami pomohl Pražanům k vítězství 4:0 a sobě k posunu do čela tabulky kanonýrů ligové sezony.

Jurečka nejprve v 16. minutě otevřel skóre po centru Matěje Juráska. "Jednalo se o hraniční situaci, nebylo průkazné, zda šlo o ofsajd. VAR správně neintervenoval. Časová prodleva při přezkumu vznikla technickou závadou," uvedla komise. Za hraniční situaci označila také gól Jurečky na 3:0 ze 78. minuty po přihrávce Lukáše Provoda.

V odvetě finále skupiny o Evropu sudí Dominik Starý v 55. minutě správně rovnou vyloučil královéhradeckého Petra Kodeše za zákrok na teplického Filipa Havelku. "Šlo o zmaření zjevné brankové možnosti držením soupeře," uvedla komise. Hradec navzdory oslabení zvítězil 2:0, navázal na úvodní venkovní výhru 1:0 a prošel do kvalifikačního utkání o Evropskou konferenční ligu proti Mladé Boleslavi.

Komise rozhodčích se od končící sezony veřejně vyjadřuje vždy ke čtyřem situacím z kola, které vyberou média. Ostatní momenty si vyhodnocuje pouze interně.

Autor: ČTK

Komentáře (18)

Přidat komentář
GrimeBaller98

Paclav Purecka je strasnej fraud, neviditelnej vetsinu zapasu a uplne mimo ve velkych zapasech a pak doklepava a kope penalta, takhle se vyhrava zlata kopacka Snad odejde, pro dobro Slavie

Reagovat
Grupma

VAR neviděl důvod k penaltě - měl zasáhnout.

VAR neviděl jasné pochybení - neměl zasahovat.

Co má chudák rozhodčí na hřišti dělat?

Naštěstí už šlo jen o toho krále střelců.

Reagovat
Vinci

Normálně pískat stejně jako před VARem. Rozhodčí by měl zohlednovat var jen u těsných offsidu

Reagovat
Grupma

Když si vezmeš, co ten VAR stojí peněz... Říká se, že má dělat pořádně na 90%. Kdo se snaží na 95, stojí ho to 2x tolik, kdo na 98, zase 2x tolik a kdo na 99, ten umře Ano, fanoušci nejsou moc soudní, a chyby rozhodčího prožívají, jako by jim umřelo morče. Jenže, když VAR dokonalost nepřinesl a fanoušci vyjou furt stejně, tak můžu výt klidně zase bez VARu a ušetří se ranec.

Reagovat
Vinci

Je to tak, sporné situaci ani zdaleka nevymizely. A moc tomu všemu nepomahaji ani vyjádření typu var nenašel faul, tak penalta byt neměla

Reagovat
kilobyte

Jenže jak kde. Ve sportu 90% ti na vítězství nestačí. Takže si musíš připlatit za kvalitu. VAR stojí drobné oproti tomu, co kluby dávají za "hru". Navíc největší náklady byly na zavedení VAR, takže je nesmysl ho teď rušit, aby se ušetřilo.

Spíše by to chtělo hledat způsoby, jak VAR zlepšit. Než hledat důvody, proč ho rušit.

Reagovat
Kucka

Reagovat
kilobyte

"Z dostupných záběrů není prokazatelné, že došlo k přestupku. VAR (videorozhodčí) měl intervenovat"

Tak počkat. Já myslel, že se má hledat záběr, který rozhodnutí rozhodčího vyvrací. Takže měli najít záběr, který by prokazoval, že k přestupku nedošlo, aby mohli intervenovat.

Reagovat
doshcz

Reagovat
KingMirek

Já teda nevím, ale podle mě jasnej offside.

Reagovat
Grupma

A ruka.

Reagovat
srandamač

Věřím tomu ale není to pravda.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
John Obi Mikel

Zaveďte ofsajd-čáru

Reagovat
Mr.Mike

Jestli je jeden hrac, kteryho fakt v repre nechci tak je to Jurecka.. snad se nevejde do nominace. Jak Chytil tak Kuchta jsou o level vejs.

Reagovat
delfin

Oni jsou všichni tři srovnatelní. Jurečka měl letos jednu z těch horších sezón, kdy mu to tam na začátku sezony vůbec nepadalo.

Reagovat
Mr.Mike

Nevim no..neprijde mi ze by mel jurecka neco lepsiho nez jeden z nich. Kuchta je neprijemnej do souboju a letos ukazal i to, ze umi dobre rozdavat balony..chytil je skevelej pri kryti mice..golove jsou na tom podobne vsichni. Jurecka mi prijde dobrej tak na ceskou ligu, nevidim v nem nejakej potencial a neco cim by byl pro repre dobrej, pokud bude vetsina hracu zdrava.

Reagovat
delfin

Jurečka je dobrej v presingu. I když ne tak dobrej jako byl Kuchta, když byl ve Slavii. Taky vidím v Chytilovi ten potenciál větší. Co se týče Jurečky, mít tyhle čísla 3 roky po sobě znamená, že kvalitu má.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele