Je vám zima? V sezoně 1962-63 byla mnohem větší

10.12.2010, 19:00
Profily, historie
S nástupem nízkých teplot začínají hráči nosit teplé rukavice, do módy se dostávají speciální pokrývky krku. Kluby a fanoušci se potýkají s dopravními problémy. Jeden zápas Premier League byl už odložen. V porovnání s tím, co se událo před téměř padesáti lety, je to však pouze velmi slabý odvar.

V reakci na slabé výkony anglické reprezentace často slyšíme volání po zavedení zimní přestávky. Opomíjí se fakt, že zimní zápasy patří k tradici anglické ligové soutěže založené roku 1888. Zatímco jinde má fotbal pauzu, na Britských ostrovech se vždy v prosinci i lednu odehrávají důležité souboje, v nichž se prokáže charakter týmu. Ligové kolo na sv. Štěpána neodmyslitelně patří k vánočním svátkům.

Konec prosince 1962 přinesl fotbalu velkou čáru přes rozpočet. Přes Spojené království se přehnala sněhová bouře, po níž následoval značný pokles teplot trvající až do března. Anglii tak postihla nejhorší zima od roku 1740. Pro nejvyšší ligovou soutěž to znamenalo nedobrovolné prázdniny a následné prodloužení sezony o tři týdny. Celkem bylo v Anglii odloženo více než 400 zápasů. Pro představu: 3. kolo FA Cupu se začalo hrát 5. ledna, ale jeho kompletní program byl dokončen až 11. března. Hráče následně čekalo dohrávání velkého množství zápasů v krátkém časovém období.

Z fotbalového hlediska byla sezona 1962-63 zajímavá tím, že to bylo naposled, kdy ani jeden z týmů takzvané velké čtyřky neskončil do 4. místa. Ligu vyhrál Everton s šestibodovým náskokem na Tottenham Hotspur. Manchester United vyhrál FA Cup, pro klub to byla první trofej od mnichovské tragédie. Alf Ramsey přijal nabídku od anglické reprezentace a slíbil, že z domácího mistrovství světa přiveze zlatou medaili.

Pro dokumentaci toho, jak byl narušen fotbalový program, následuje několik čísel. Bolton Wanderers od 8. prosince do 16. února neodehrál ani jeden zápas. Barnsley v období od 21. prosince do 12. března nastoupilo pouze do dvou zápasů. Zápas FA Cupu Lincoln - Coventry se odehrál až na 16. pokus. Ve Skotsku byl vytvořen britský rekord, utkání Airdrie - Stanraer bylo odloženo 33krát. Když už se konečně mohlo hrát, tak se domácí tým dočkal výhry 3:0.

Na stadionu Blackpoolu se fotbal nehrál od 15. prosince do 2. března. Na hřišti se totiž vytvořila vrstva ledu o tloušťce až 10 centimetrů. Všechny pokusy o jeho odstranění selhaly, hráči si tak na Bloomfield Road alespoň zabruslili. Halifax na tom byl podobně, a tak klub 2. března zorganizoval na svém stadionu veřejné bruslení. Zajímavé je, že v té době se začínalo v ostatních částech země oteplovat a toho dne bylo v anglických profesionálních soutěžích odloženo "pouze" 14 utkání.

Originálně se pokusili řešit situaci v Norwichi. Zápas FA Cupu proti Blackpoolem byl už 11krát odložen, a tak domácím došla trpělivost. Klub sehnal plamenomety a rozhodl se hřiště na Carrow Road rozmrazit tímto způsobem. Mluvčí Norwiche k tomu řekl: "Jednalo se o poslední zoufalý pokus, jenž ale nedosáhl žádného cíle, protože led ihned po roztátí opět zamrzl."

S touto problematikou souvisí i další historický exkurz. Everton se v roce 1958 stal prvním klubem, který na svém stadionu nainstaloval vyhřívaný trávník. Tehdejší systém založený na drátech pod povrchem měl nevýhodu v tom, že nedokázal odvádět velké množství vody, a tak se na hřišti tvořily kaluže. Tento experiment skončil neúspěchem a zařízení bylo z Goodison Parku o dva roky později odstraněno. Nakonec byl vytvořen systém potrubí s horkou vodou, jenž je využíván dodnes.

Poměrně překvapivou informací je fakt, že v Premier League není vyhřívaný trávník povinný. V 16. kole se tak nemohlo odehrát utkání Blackpool - Manchester United kvůli zamrzlému hřišti na Bloomfield Road. Tam jsou na něco podobného už moc dobře zvyklí. V nejvyšší soutěži k odkládání zápasů příliš často nedochází. Výjimkou byla minulá sezona, kdy bylo v jednom kole odloženo sedm utkání. Příčinou nebyly ani tak zamrzlé terény, ale především ochromená doprava po sněhové nadílce. Přesuny desítek tisíc fandů by znamenaly zbytečné riziko.

S tématem zimy souvisí i to, že s postupem času začaly na hráčích přibývat různé doplňky oblečení. Radikálním zastáncem ochrany proti zimě je Pascal Chimbonda, jenž rád hraje s rukavicemi i za teplého počasí. Na druhé straně barikády stojí kapitán anglické reprezentace Rio Ferdinand. Na svém Twitteru prohlásil, že žádný hráč Manchesteru United nebude nosit čím dál populárnější snood, kterým si hráči zakrývají krk. Samotný Ferdinand také tvrdí, že ho nikdy neuvidíme s rukavicemi nebo přiléhavým zimním prádlem.

Bývalý irský reprezentant Tony Cascarino napsal v roce 2005 článek Real men don't wear gloves. Předpověděl v něm, že fotbalisté budou nosit na hřišti šály. Dále také tvrdil: "Britští manažeři ze staré školy, pod nimiž jsem hrál, zakazovali hráčům nosit rukavice, protože to vytvářelo špatný dojem. V zimě bylo vaší jedinou nadějí před zápasem ohřátí ponožek na topení v kabině, nebo trocha koňaku od fyzioterapeuta.”

Autor: Martin Hájek / guardian.co.uk, liverpoolecho.co.uk

Komentáře (1094)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele