Ital, co si neuměl uvařit těstoviny, ale nechal čekat Zlatana. Verratti má v Paříži druhý domov

19.01.2023, 13:05
Aktuality
Marco Verratti (© AFP)

Přestupoval do PSG ve stejný den jako Zlatan Ibrahimovic. Ale s daleko menší pompézností než švédský fenomén, jemuž byla role jedné z největších osobností pařížské ekipy již předem určena. Zato Marco Verratti mohl po přesunu z Pescary vlastně jenom překvapit. Při své cestě ze Serie B do Ligue 1 se každopádně nakonec vypracoval v jednu z nejklíčovějších person.

V hlavní francouzské metropoli italský reprezentant kroutí již svou jedenáctou sezónu. Pokud přitom dodrží podmínky nové smlouvy, kterou nedávno podepsal až do roku 2026, může jich zapsat čtrnáct. V tu chvíli mu bude 33 let. Sám přitom v minulosti prohlašoval, že je v Paříži nadmíru spokojený. A kdo ví, jestli se za pár let nebude konat další prodloužení spolupráce.

Ač je pařížský výběr především známý pro své útočné trio ve složení Kylian Mbappé, Lionel Messi a Neymar, jež upíná většinu pozornosti na sebe, a to jak na hřišti, tak mimo něj, možná že ještě důležitější je pro úspěchy PSG postava Verrattiho. Sám Neymar ho nedávno zařadil mezi nejlepší technické hráče na světě, ještě lepší, než je on sám. I taková poklona naznačuje, proč vedení klubu podniklo všechny potřebné kroky, aby s Italem domluvilo nový kontrakt.

Verratti je hlavně spojkou mezi obranou a útokem, stěží se mu míč odebírá. Když je v záloze, Les Parisiens působí daleko, daleko jistěji. I přes svou malou výšku 165 centimetrů je právě on na hřišti vidět ze záložní řady nejvíce. Nestřílí góly, nesbírá asistence, nemá ani ve svém repertoáru zahrávání standardních situací. Jeho úkoly jsou úplně jiné. A těžko nahraditelné.

Sám trenér Carlo Ancelotti na něj ukázal, když nastupoval v roce 2012 ke kormidlu PSG. Pro všechny zúčastněné nebyl Verratti vyloženě známý, přece v tu chvíli nepůsobil ani v nejvyšší italské soutěži. Avšak o půl roku později po Ancelottiho příchodu se již konal jeho přestup do Paříže. Za 12 miliónů eur. Na první pohled poměrně vysoká částka na hráče ze druhé ligy. Za ta léta ji ovšem splatil několikrát. Zkrátka jeden z nejlepších transferů, které PSG uskutečnilo.

V rozsáhlém rozhovoru pro francouzský deník L'Équipe zavzpomínal, jak byl oficiálně jako nová posila představený. "Nejednalo se o nic vážného,” povídal. "Se Zlatanem jsme se hodně nasmáli. Byl jsem poslaný na tiskovku ve stejný den jako on. Postě mu řekli, že mě nechali jít dřív, aby lidé měli čas dorazit na něho. Dodnes mi připomíná, jak musel čekat půl hodiny, než jsem se vykecal. Ale i díky těmto hráčům jsem se v Paříží vždycky cítil velmi dobře,” uvedl.

Švédský útočník je zásluhou svých mnoha svérázných výroků bezpochyby nezaměnitelným ve fotbalovém prostředí. Jednou například prohlásil, že Francie je, slušně řečeno, podělanou zemí. "Řekl spoustu slov, které měl na srdci, a také těch, které nemyslel tak vážně. Když jsme spolu hráli v Paříži, byl vždy super. Byl zde šťastný, líbilo se mu tady,” prozrazoval Verratti.

S Ibrahimovicem byl kamarád i mimo hřiště. "Je vlastně tichý kluk,” dodával na jeho adresu. "Chodili jsme ven, do restaurací nebo do různých klubů. A říkal mi: Marco, něco takového v Itálii není možné. Je dobrým člověkem. Někdo, kdo vám svým způsobem dává dost dobrých rad. Pokud ho znáte, rozumíte tomu, jaký je, zkrátka ho musíte milovat. Má obrovské srdce.”

Po letech strávených v Paříži se stala Francie jeho druhým domovem. "Jsem pořád Ital. Ale Francie je mou součástí. Dala mi hodně,” přiznával. "Vyrostl jsem zde a založil rodinu. Přišel jsem sem, ještě když jsem byl teenager. A vyrostl jsem v muže. Tato důležitá životní etapa se odehrávala přímo zde,” připomněl rodák z regionu Abruzzo, nacházejícího se ve střední Itálii.

Sám se vlastně stavěl do role kluka z vesnice, který najednou objevoval život ve velkoměstě. "Vyrostl jsem v Manoppellu, s rodinou jsme moc necestovali. A Francii jsem nikdy neviděl,” popisoval. "Paříž jsem znal, nikdy jsem tam však nebyl. Hned jak jsem ji navštívil, zamiloval jsem se. Okamžitě. Otevřela mi mysl. Když přicházíte z malé vesnice, nějaká fakta přehlížíte. V Paříži jsou lidé z různých kultur. Pokud jste chytrý, město vám pomůže rozšířit si obzory.”

Pravděpodobně ani nevěřil, kam až se se svou kariérou dostane. "Bylo těžké opustit rodinu a své přátele. Dnes fotbal vnímám jako profesi, tehdy jsem ho měl jen za zábavu. Dlouho jsem nechtěl kvůli fotbalu opustit všechno, co jsem měl. Nebylo mým snem stát se profesionálem,” pokračoval v interview pro L'Équipe. "Chtěl jsem se vlastně pouze bavit na hřišti, proto jsem v Pescaře zůstával tak dlouho,” osvětlil, proč působil v tomto klubu mezi roky 2005 až 2012.

V začátcích Verratimu v Paříži pomohl jeho bratr. "Nechal v Itálii všeho, aby mě doprovázel. Neuměl jsem si udělat ani těstoviny. Byl pro mě velmi důležitý,” byl vděčný. "V týmu byli i Ezequiel Lavezzi, Ibra, Maxwell. A hned mě přijali za mladšího bráchu. Brali mě na trénink, trávil jsem s nimi odpoledne, večery, jedli jsme všichni společně v restauracích. Jednou jsem se pokoušel instalovat velkou satelitní anténu na terasu, abych mohl sledovat zápasy Pescary. Po čtyřech hodinách mě ale donutili, abych přestal. Rychle jsem pak vyměnil byt za dům, tam už se mi podařilo ten satelit konečně umístit,” pousmíval se nad žertovnou historkou z mládí.

Ve škole prý neplatil ani náhodou za jedničkáře. "Vždycky jsem rád sledoval fotbal. Všechny ligy. Maminka se mě často vyptávala, jak poznám, kdo vůbec hraje. Díval jsem se opravdu na všechno, na francouzské, anglické i španělské soutěže,” říkal. "Když jsem byl malý, škola mě moc nebavila. Ale zeměpis mi byl díky fotbalu velmi blízký. Znal jsem spoustu měst a věděl jsem, ve kterých zemích jsou. Dobře jsem znal Ligue 1, uměl jsem pár slov ve francouzštině. V angličtině jsem byl sice nemožný, ale francouzský jazyk mi fakt docela šel,” svěřoval se.

Stěžoval si každopádně na někdy nepříjemné mrazy ve Francii. A zprvu taktéž nechápal, jaké zvyky tam mají. "Také už si míchám maso s těstovinami,” smál se. ”Jako přílohu jím i rýži. V Itálii se takto nevaří. Jinak však Francouzi a Italové nejsou tak odlišní. Ve Francii jsou ovšem lidé daleko více diskrétní. Nechávají vás prostě žít svůj život, nesoudí vás. V Itálii máte vše o dost těžší, pokud jste slavný. Vždycky má někdo tendenci na vaše úspěchy žárlit,” srovnával.

Verratti opravdu nemá jediný důvod opouštět Francii. I proto je v PSG spokojený, nehrne se za ambicemi do jiných věhlasnějších soutěží, jako mu je doteď vyčítáno. Když se ho Olivier Bossard, redaktor z L'Équipe, zeptal, jestli si má vybrat Serii A nebo Ligue 1, jednoznačně a bez váhání ukázal na druhou variantu. "Ano, budu tu i za dalších deset. Francii miluji,” dodal.

Autor: Patrik Sandev / lequipe.fr

Komentáře (59)

Přidat komentář
Nikikrew

Je nieco tazsie ako si uvarit cestoviny?

Reagovat
j_mrazik

Asi pověsit satelit.

Reagovat
Jules Glass

Reagovat
Nikikrew

a teraz z gastronomie

Reagovat
STR

Reagovat
Gazdo

Uvarit satelit

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Ligter

Reagovat
Vopi11

Tvůj komentář mě donutil přečíst článek, styď se

Reagovat
Ligter

aha, já to ani nečetl, já myslel, že mrazik odkazuje na jeho uši, jakože chytají signál nebo tak

Reagovat
FC-RUBRIKA

ctr+F - satelit

Reagovat
Vopi11

Tak takhle se to dělá, díky

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Freedo

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Bowie

Reagovat
icka

Reagovat
johan14

Skvelý hráč, pre PSG v podstate nepostrádateľný Keby som si mal vybrať kto by im viac chýbal vo finále LM, či Messi alebo on, tak vyberám Marca.

No panebože,prečo tie žvásty.

1. Chtěl jsem se vlastně pouze bavit na hřišti, proto jsem v Pescaře zůstával tak dlouho.

2. Neuměl jsem si udělat ani těstoviny.

3. Pokud jste chytrý, město vám pomůže rozšíři obzory.

4. Ano, budu tu i za dalších deset. Francii miluji.

Reagovat
Ranoth

skoda tych castych zraneni

Reagovat
Mass

Super borec, v podstatě bez slabiny, neuvěřitelně to tam odmaká za tou nebránící trojkou vepředu.

Reagovat
smazaný uživatel

165 cm

Reagovat
Lemiux66

A to je jako co, slabina?

Reagovat
Rattlesnake

řekněme, že ho při rohových kopech nepošleš bráni van Dijka. či?

Reagovat
Lemiux66

No dobre, ale jsou i aspekty hry kdy zase vynikne ten malej. Obecne to slabina neni.

Reagovat
Rattlesnake

**nesouhlasí uživatel jménem José Mourinho**

Reagovat
Lemiux66

jaka nahoda

Reagovat
Mass

Reagovat
Rudnevs

Ak chce zbalit babu tak urcite

Reagovat
Neutron

u neho ani to nebude velmi problem

Reagovat
Ladas321

To bych neřekl, že je slabina, naopak u některých trenérů výhoda. Třeba Guardiola preferuje spíš menší hráče, protože mají lepší techniku.

Reagovat
kattos

Technika vůbec nesouvisí s výškou.

Aspon teda do takových 192 CM

Reagovat
vilp

Reagovat
Ladas321

Není pravda, nižší hráči mají lepší techniku a lépe drží těžiště. Mě osobně třeba vadí ta výška i u Leao-a z AC Milan.

Reagovat
Largo

Reagovat
Lemiux66

Pruzkum, dotaznik, ci snad jakakoli jina data pozadam...

Reagovat
Largo

Reagovat
Ladas321

V posledních letech bývá často zraněný.

Reagovat
icka

Slabinou je jeho horká hlava při důležitých zápasech.

Reagovat
C-M@ster

Tady se píše o RonaIdo vs Messi zápasu?

Reagovat
C-M@ster

Už se trefiIi oba.

Reagovat
jsemdement

Spíš ne.

Reagovat
C-M@ster

A jinde?

Ronaldo > Messi btw

Reagovat
jsemdement

Asi ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo 2 góly v týmu plném dřeváků, Messi 1 gól v dream teamu. Tady není moc o čem diskutovat.

Reagovat
wiggum

Pravda, proč je dávat na MS v týmu plném dřeváků.

Reagovat
Lemiux66

Reagovat
Messiáš

Reagovat
Gazdo

Vzdy som si hovoril ze by mal odtial odist lebo je ho skoda ale asi nakoniec fajn ze tam urobi taku karieru a stane sa legendou klubu. Jasne ma kralovsky zaplatene ale zaplatili by mu aj inde. Viac kludne takych hracov co obetuju svoju karieru jednemu klubu

Reagovat
Largo

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
Roberto Baggio

Tak to je opravdu hráč kterého mám v oblibě. Vím že hodně lidí PSG nemusí ale PSG fakt miluju.

Reagovat
Kucka

Na hřišti mě vždycky hrozně sere, jak vyplakává u rozhodčích (s Paredesem to byla dvojka na zabití ), ale hráč je to skvělý.

Reagovat
Largo

Tehdy jsem myslel, že z Pescary půjde do Juve, přišlo mi to přirozený. Kdoví, kde by teď byl...

Reagovat
fenixLFC

rozhodne by teraz nebol v LM

Reagovat
Largo

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak nevyhrát by ji mohl tam i tam tak to je jedno

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele