Horváth o derby: Nasadit Preciada od začátku byla chyba. Duel Bořil-Krejčí ještě dopadl dobře

25.09.2023, 19:40
Rozhovory

Hrál za obě pražská "S", zažil řadu derby na každé straně. Někdejší výtečný záložník Pavel Horváth (48) sledoval coby stále ještě začínající kouč nedělní duel Slavie se Spartou (1:1) s obdivem. "Byla tam spousta taktických věcí, které se z toho daly vzít," říká v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Jaká jste měl vlastně před derby očekávání? Poslední dvě v lize přinesla dohromady 11 gólů, na podzim mají oba týmy formu, fanoušci byli natěšeni na podobné představení...

"Po bitvě je každý generál, nicméně tohle derby svádělo k tomu, že bude vypadat tak, jak to nakonec proběhlo. Oba trenéři jsou hodně zkušení, mužstva se v minulé sezoně potkala víckrát, než je obvyklé. Myslím, že na sebe obě strany byly tak přichystané, že bylo jasné, že to bude boj jeden na jednoho. Což se na trávníku potvrdilo. Čekalo se na to, kdo první propadne. A stalo se to jen jednou, před první penaltou. Jinak v celém zápase neudělal nikdo žádnou větší chybu, ze které by soupeř mohl skórovat."

Počítali s oním bojem i trenéři? Do základních sestav poslali válečníky typu Bořila, či Laciho, kteří běžně od začátku nehrají.

"Laci nastoupil uprostřed ve dvojici se Sadílkem místo Kairinena. Jeho zranění je v mých očích pro Spartu ztráta, je to režisér její hry, vynikající fotbalista, plus zahrává skvěle standardky. Myslím si, že nasazení Preciada od začátku byla trošku chyba. Slavia vsadila na to, že pošle do derby hráče, kteří už ho zažili, už to mají v sobě. A byť Preciado zatím vypadá jako velmi dobrý hráč, myslím, že pro něj bylo tohle všechno nové a nakonec on udělal chybu před penaltou. Můžeme spekulovat o tom, jestli ke kontaktu došlo, nebo nedošlo, ale byl v souboji prostě pozdě, šel tam hloupě a rozhodčí pískl penaltu. Za mě byla tohle největší chyba, která se v průběhu zápasu stala."

Bylo vidět, že se po čtyřech jarních duelech oba soupeři těžko mohou něčím překvapit, že?

"Znají se dokonale... Vždyť Tomáš Holeš po zápase prozradil, že měli dvě varianty rozestavení Sparty, se kterými počítali, a jednu trefili. Trenéři i hráči navzájem soupeře pozorují a baví se o tom, jak druhý tým nastoupí. Obě mužstva byla dokonale připravená."

Ještě k Preciadovi. Sparta jim chce vyřešit post pravého obránce, příliš defenzivně však zatím nepůsobí. Navíc vedle penalty se dopustil i ostrého zákroku na Lukáše Provoda.

"Faul na červenou. Samozřejmě ten hráč může mít spoustu zkušeností, nevím, k čemu bych to přirovnal. Když bude tenista dobrý na antuce a přijde na beton, bude mít velký problém, než se adaptuje. Preciado je určitě dobrý, jsem o tom přesvědčený. Sparta za cenu, za níž ho koupila, by měla mít ten skautink provedený tak dokonale, že to nebudou vyhozené peníze. To, že udělal tyhle dvě věci, podle mě souvisí s tím, že atmosféra v derby je jiná než v zápase se Slováckem. Je jiná než v zápasech, které odehrál na mistrovství světa za nároďák. Ten kluk tady není dlouho, je to pro něj nové. Mohlo to dopadnout dobře, ale dopadlo to pro něj takhle... Neříkám, že té atmosféře podlehl, nicméně nezná hráče soupeře, nemohl se na to připravit. Byly tam souboje, kdy si na Provoda věřil a nezvládl to."

Testosteron stříkal proudem

Víc než o samotném fotbale se teď mluví o tom, co se dělo v zbylých zhruba 70 minutách na hřišti. Fauly, červené karty, výtržnosti a absence požitku ze hry.

"Samozřejmě znám spoustu sparťanů i slávistů a před tímhle zápasem jsem vnímal, že to bylo mezi oběma tábory fakt napjaté. Srandičky zmizely a většinou si vzkazovaly: My vás zmydlíme. My vás seřežeme. Nebylo to klasické: My vás přehrajeme. My vás rozebereme. A tomu, co se pak dělo na hřišti, to odpovídalo. Dneska mi dokonce volal jeden známý, že šel o poločase s devítiletým vnukem pryč, takže ani v hledišti to nebylo ideální. Je to vyhrocený souboj o špičku tabulky, obě mužstva jsou rozjetá a věří si. Abych tak řekl, testosteron stříkal proudem a vyústilo to v tohle. A konec? Sparta v tu chvíli prohrávala, Vindahl na můj vkus reagoval zbytečně přehnaně na zákrok od Chytila a tím to vlastně celé vzniklo. A to, že dlouhodobý vztah Bořila s Krejčím nebude ideální, to je asi jasné. Takže, když to bouchne... Na druhé straně to rozhodčí za mě vyřešil perfektně a byť se schylovalo k hromadné rvačce, se svými asistenty to zvládl."

Udělil oběma zmíněným kapitánům červenou kartu. Řada hráčů si ovšem po utkání stěžovala na to, že právě rozhodčí nechal zápas dojít k potyčkám.

"Od začátku to bylo jeden na jednoho a byla to řežba. V prvním poločase se jako jediný ze čtyř středových hráčů Zafeiris, Oscar, Sadílek a Laci, trošku dostal do hry jen Zafeiris. I on měl ale jednu jedinou akci, což jasně dokládá to, že i tihle hráči byli nastaveni hlavně na defenzivu, na to, aby byli blízko soupeři, aby ho nenechali se otočit, aby v případě potřeby přerušili nebezpečný útok. A toho se drželi. Samozřejmě, když ke konci síly malinko opadají, Sparta byla nucená opravdu hru otevřít."

Což jí nakonec vyšlo.

"Myslím si, že to hodně podporoval Panák, který se z pozice středního stopera vytahoval až na pozici středního záložníka. Tam si myslím, že Sparta získala malinkou převahu ke konci zápasu. I pod dojmem toho, že musela vyrovnat. Slavia bohužel pro ni nevyužila žádnou možnost brejku nebo k tomu, aby udržela balon. Její hráči si mysleli, že to uhrají jen odkopy a potom na to smolně doplatili."

A také na Bořilovo vyloučení, který s sebou strhl i Krejčího. Neměli by se kapitáni udržet za jakýchkoliv okolností? Mají být příkladem pro tým.

"Ten pohled je jasný, tohle se nesmí stát. To, že komentují výroky rozhodčích i protihráče, je nějakým způsobem součást hry. Sparta prohrávala, Krejčí reagoval nějak, Bořil tam přiběhl z větší dálky. To se dá považovat za určitou chybu. A pak už se prostě drží jako chlapi, jak jsem říkal, ten testosteron prostě jde ven. A ve chvíli, když jsi unavený a něco to spustí, těžko to jde zastavit... Podle mě to ještě dopadlo dobře. Kdyby to neodnesl Haraslín tím, že dostal kumite, jestli to říkám správně, prostě ho porazili na zem, myslím, že by možná nějaká pěst nebo hlavička od jednoho z těch dvou vylétla."

Už jste řekl, že váš známý raději s malým vnukem z obav z dění v hledišti ze zápasu odešli. Není to pro fotbal ta nejhorší zpráva?

"Je to škoda, samozřejmě. Já bych to úplně nezveličoval. Vždycky je to odraz něčeho. Nemyslím si, že to je úplně odraz toho, že náš celý fotbal stojí za prd. To vůbec ne, protože fotbal teď co se týká návštěvnosti, prožívá vzestup a pokračuje to. A tenhle duel to nezastaví, vidíme spoustu dobrých zápasů. Ale je blbý, že děti na fotbale poslouchají od tisíců lidí, že jeden z hráčů je něco a tak dále. A to není jenom obraz včerejšího zápasu. Zažil jsem to i třeba v menších klubech, že emoce z tribuny jsou takové až nelidské. Je to nepříjemné i pro hráče, když na vás někdo řve, že jste..."

Tomuhle ještě rozumím, že někdo zakřičí v emocích, s tím se ze strany hnutí nedá nic dělat, bohužel. Fanouškům pusu nepřelepíte. Ale s čím se něco dá dělat je to, že fanoušci vytrhávají sedačky a hážou je mezi sedící lidi.

"To už je davová psychóza, jednoznačná diagnóza. Jakmile jste v nějaké skupině, kde se toto děje a je to bez postihů, připojíte se k tomu. Protože vám to přijde jako cool a správné. Dělají to ti vedle mě, tak proč bych to nemohl udělat já?"

Derby je nejsledovanějším zápasem v republice. Měl by fotbal něco udělat a jasně říct ne? V minulých letech se hodně pracovalo na tom, aby domácí fotbal dosáhl vyšší kultury, vytvářely se rodinné tribuny a pak najednou, jak říkáte, přijde zpráva, že někdo raději odešel pryč?

"Je to nastavené tak, že určitě vedení ligy bude mít nějakou schůzi, kde si toto rozebere a nějaké kroky by stoprocentně dobré byly. Samozřejmě je hrozný, že někdo něco hodí do sektoru, kde jsou lidi, kde můžou být děti, to je prostě nesmysl. Je to spíš o jedinci. Když nepřemýšlí nikdo nad tím, že se může stát neštěstí... Já jsem tohle zažil s fanoušky Plzně, kdy jeden z nich dostal dlažební kostkou, když odcházel ze stadionu Slavie."

Přišel Eusébio a podal nám ruku...

Když se vrátím k vaší hráčské kariéře, zažil jste v dresu Sportingu lisabonské derby a v Galatasaray istanbulské derby. Obě jsou považovaná za extrémně vyhrocená. Docházelo tam k podobným scénám?

"Řeknu jeden takový příběh z lisabonského derby, který jsme na Benfice prohráli 0:3. Proti mě hrál ještě Karel Poborský mimochodem. Dostali jsme červenou kartu ve 30. minutě, neměli jsme šanci. A po zápase přišel do naší šatny Eusébio, který byl legenda samozřejmě portugalského fotbalu, ale benfiquista. A všem nám podal ruku! Bylo to něco neskutečného. Jako kdyby kovaný sparťan jako třeba Jozef Chovanec přišel po derby do slávistické šatny a chtěl jim podat po utkání, které prohráli 0:3 ruku. Bylo to pro mě úplně nové a bylo to super. Jednak jsem se setkal s takovouhle legendou, ale to, že figura jednoho klubu přijde po takovémhle zápase do šatny druhého klubu a byl klid... Všichni tak trochu zpozorněli a bylo to skvělé. Úplně si to tady představit nedokážu." (usmívá se)

Z hráče jste se stal trenérem, vedete třetiligové Domažlice. A ve středu vás čeká utkání domácího poháru s Jabloncem. Jak vnímáte jeho špatné výsledky? Přichází pro vás duel v pravý čas?

"Počet bodů podle mě fakt neodpovídá tomu, jak Jablonec hraje. Viděl jsem jeho zápas s Libercem i naposledy s Hradcem a měl pokaždé spoustu šancí. Jen je neproměňují, šest gólů z devíti kol je pochopitelně tristní. Nicméně hráče má dobré a spoustu nepříjemných rozehrávek standardních situací k tomu. Těžký soupeř, pro nás samozřejmě svátek. Zkusíme se s nimi poměřit a uvidíme, na co to bude stačit. Co se týká ligy, Jablonec určitě nebude hrát takhle dole."

Jak jste obecně spokojený s vaší rolí trenéra?

"Jsem hlavně rád, že můžu v Domažlicích být, protože mě to moc baví. Slíbil jsem prezidentovi klubu, že kdyby přišla jiná nabídka, nebudu o ní přemýšlet. Mám rozdělanou práci tam. Moje ambice je trošku posunout Domažlice. V minulé sezoně vyhrály jednu část ČFL, to bychom samozřejmě chtěli zopakovat. Ale už s myšlenkou, že bychom chtěli mužstvo připravit na to, že by mohlo někdy hrát druhou ligu."

Článek byl původně publikován na webu Livesport Zpráv.

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan

Komentáře (136)

Přidat komentář
FiX

Já to číst nechci, dejte podcast

Reagovat
smazaný uživatel

Běž s tím někam.

Reagovat
Pablos
Reagovat
verv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hans82

Proc ten Albanec mel jmeno i cislo ve zlate barve?

Reagovat
Pablos

To je furt dokola Král asistencí za měsíc… je to už dost let takhle.

Reagovat
Hans82

uz ceskou ligu naky patek nesleduju.dik

Reagovat
Csaplárova past

A nejlepší střelec nebo nejlepší hráč je taky nějak odlišený? Jakože zcela vážně - českou ligu jsem viděl naposledy v éře Jarolímova titulu se Slávií

Reagovat
Pablos

Ne není a neptej se mě proč, prostě jen vím, že žluté číslo na dresu je tohle.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
veikko

Moc nerozumím té narážce redaktora na to, že Preciado zatím nepůsobí moc defenzivně? Proti Arisu dozadu neudělal asi jedinou chybu, naopak několikrát skvěle vystihl přihrávku soupeře a založil protiútok. V derby se zatavil, zatím nenabral potřebnou kondici, ale než fyzicky opadl, tak bránil úplně v pohodě. Já osobně od něj naopak čekám mnohem víc dopředu teda.

Reagovat
81Tomas

Tak Provoda si taky celkem vodil ne? A borec co hral na MS, se mel posrat psychicky tady z derby? To si teda taky uplne nemyslim

Reagovat
Remt

Specificky prostredi

Reagovat
Seydou Doumbia

Hele praporky jako ochrana své osoby k dispozici měl, takže ten se bát nemusí ani ve specifickém prostředí

Reagovat
Remt

jaky praporky?:D

Reagovat
Seydou Doumbia

V JA někde v prdeli si vzal praporek a mával s ním jako by to byl samopal a hráči od něj utíkali pryč

Reagovat
Pablos

tak ten je zvyklej na jiný mače, než nějaký čajíčkový derby

Reagovat
Remt

to je asi ta nejvtipnější věc, kterou jsem letos viděl

Reagovat
Losinho

Chápu, že jsi jeho fanoušek, ale hrál mrdku. Měl bejt vyloučenej (dvakrát), udělal penaltu, jeho střídání jsem jakožto slávista skoro obrečel.

Reagovat
veikko

Zase nepřeháněj. V prvním poločase tam z Provoda dělal trhací kalendář. To, že ho pak opravdu malém roztrhl napůl, byl zkrat. A penalta byla opět zkrat - ačkoli jsem přesvědčený o tom, že na reprezentační úrovni v JA se tohle nepíská, když první vezmeš míč (což neříkám jako omluvu,jen kontext) - zaviněný únavou. Než se zatavil, tak přes něj neprošel jediný Slávista včetně velmi dobrého Zafeirise.

Reagovat
mistr129

Tak ale udělat 3 zkraty za 60 minut (ještě s tím bouchnutím míčem v době, kdy měl kartu), za to by se nestyděl ani Mustafi v nejlepší formě

Reagovat
veikko

Co furt máte s tím bouchnutím míče o zem? Neřeknu, kdyby to hodil po někom, ale za tohle fakt chcete žluté karty? Vždyť to byl asi nejpochopitelnější emoční výlev v celém zápase, který na rozdíl od jiných psychoušů nikomu neublížil. Teda myslíš ten třetí "zkrat" tohle, že? Někdy mrkni na libovolný zápas Chile v jihoamerické kvalifikaci. Tam máš podobných momentů tak 20 a nikdo to neřeší. Prostě se kluci potřebují nenásilně uklidnit.

Reagovat
mistr129

Myslím, ale za zahození / zakopnutí míče se běžně dává žlutá - tzn. nemyslím zkrat ve stylu že by někoho ohrozil, ale zkrat v tom, že si koledoval o to zbytečně oslabit svůj tým

Reagovat
Pablos

Zrovna tohle asi jediné jsem z toho derby neviděl to bochnutí o zem, tak nevím kde jak ten míč skončil. Ale neklasifikuje se to zahození / zakopnutí jako zdržování hry a né jako nesportovní chování ?

Reagovat
Remt

Nevím jak se to klasifikuje, nicméně žluté karty se za to dávají, ne jak tu někdo výš říkal, že za to žluté nebývají.

Reagovat
veikko

Jo, to máš pravdu. On má určitě na víc, než v derby předvedl. A teď nemyslím napichování soupeřů na praporek, myslím fotbalově.

Reagovat
mistr129

to věřím, ale v derby jak psal Losinho jsem jeho střídání litoval

Reagovat
kilobyte

Spíše to běžně rozhodčí pouští. I v tom zápase bylo minimálně ještě jedno zakopnutí, kdy to hráč kopnul pryč asi po 3 vteřinách a rozhodčí taky nic.

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Losinho

Tak za tohle chci určitě žlutý karty. A jak si to hrajou v JA kvaldě je mi úplně jedno, stejně jako rozhodčím, trenérům, fanouškům, disciplinárce atd.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Mupi

Když se ještě zpětně divám na to video, tak by mě zajímalo, kde sparťani vzali, že Krejčí tam byl vlastně v klidu

Reagovat
Stannis Baratheon

Je to hodnej Ládíček totiž. A místo jsem říká su.

Reagovat
Kejza

Reagovat
kilobyte

Tak vedle Bořila by vypadal v klidu i Hulk.

Reagovat
lampas

Jenom se bránil psychopatovi Bořilovi. Vždyť ho mohl zabít, jak byl ten bezmozek mimo sebe.

Reagovat
kilobyte

Bořil měl spíše štěstí, že nepřeplo i Krejčímu.

Reagovat
hornito

Ten měl naděláno v trenkách

Reagovat
kilobyte

Maximálně z toho, jak si s tím hovnem vytřel prdel.

Reagovat
hornito

Reagovat
Bex5

Tak nejak

Reagovat
Greny

Asi schytam ceres , ale co..

Furt si myslím že rozhodčí to celkem zvládli.. penalty byli, červená pro Preciada za mě jo, ale vyznej se v tom když komise to má jednou tak dvakrát tak.. ti rozhodčí z toho jsou taky dle mě zmatení.

Chápu oba tábory že je kritizují, ale začal bych teda kritikou u hráčů Slavie a Sparty a realizaku, ti fotbal hrát nechtěli ani jedna strana a ať si říkají co chtějí..

A pak další věc co se nepovedla (neřeším kabinu, ručník to je prostě výhoda domácího prostředí na jaře to může být naopak a nedivil bych se kdyby toho taky nevyužili)

Tvrdík a jeho Twitter v týdnu před derby úplne zbytečný hecovani jo kdyby napsal musíme derby vyhrát ale . Eden musí hořet, jejich průser se vstupenka na atd tak se nedivme že ti blbci v kotlů s IQ nula se pak chovají jak dementi. Od Sparťanů jsem to neslyšel(od vedení)

A fanoušci se předvedli taky... jedna strana delbuchy do normálu, druha transparenty a trička Sparta kurva je (s tím že to nemám ověřené, prý TS chtěla aby je měli všichni ty trička na tribune sever, což je super fakt) když jsem v tom viděl oblečený ty děcka.

Poučit se musí všichni, kluby, fans , Tvrdik a těším se na jarní protože to může být ještě větší sracka a na tresty

Reagovat
5PUR5

Oba týmy se šly pobít + hrálo se docela ve vysokém tempu, takže radši taktický faul, než soupeře pustit byť jen do náznaku šance. Nebýt té červené pro Preciada (což je samozřejmě průser pro vývoj zápasu), tak to imho Szikszay zvládl ještě relativně dobře. Tohle není zápas za odměnu pro sudího, pokud vyloženě nemá štěstí jak průběh jak měl třeba v těch posledních zápasech Černý.

Reagovat
Greny

a já bych mu nevyčítal a i tu redku, to spíš varu nebo pomeznimu

Reagovat
Svandik68

Úplně to stejný píšu pod komisí rozhodčích a červené pro Preciada. Z pohledu nezaujatýho diváka to Szikszay zvládl ještě v pohodě. Hrajeme tady fotbal, jakej hrajeme, nezpracujeme si na hřišti balon, ale rozhodčí chceme dokonalé, přitom nejsou ani v Premier League. V tom zápase bylo xy problémů, ale my nejvíc řešíme ten nejmenší z nich. Mně mimo to, co jsi vypsal, přijde ještě šílený tweet s Bořilem, jaký je to srdcař a lídr. No tvl, to je jak kdyby si tam po dělobuchu hodila Sparta diváky a napsala k tomu Srdcaři.

Reagovat
Mass

Srovnáváš tu házení dělobuchů na normály, za což podle případu ze zápasu Sparta-Plzeň, hrozí až deset let vězení, s nějaký tričky?

Reagovat
Greny

Však ať si jdou sednout, bude to jen dobře a správně .

Reagovat
jackinho10

Uz jsme se potkali v diskuzich k tomute pod jinymi clanky a promin a neodpustim si reakci ani tady.

Za me to rozhodci proste nezvladl. Ale zase ho za to nechci zatracovat. Bylo to jeho prvni derby, at klidne v budoucnu piska dalsi a snad bude lepsi.

Ale za me se choval strasne alibisticky a mel z hracu obou tymu strach.

Nemuze rict, ze to chtel na zacatku poustet a po 10min, kdy odpusti nejake ZK, tak to zmeni a zacne to kouskovat.

Porad mi vsichni kolem i tady ctu, jaky je to rozdil oproti rugby. Tak at to ten rozhodci dela stejne. Co je sloziteho na tom dat ZK hraci, ktery na neho rve a neni kapitan. Co je sloziteho na tom, dat ZK hraci, ktery rve na hrace, kteri lezi na zemi atd.

At se klidne ten zapas dohrava 8 na 8, vsak oni si to potom ti hraci uvedomi a ty dalsi zapasy prestanou tohle delat.

Reagovat
Greny

Odpovím takhle : proč žlutou? V pravidlech je pokud se nepletu za urážky, hanlivé vyrazí atd rovnou cervena

Reagovat
jackinho10

Klidne

A divej co jsem ted videl na twitteru:

https://x.com/jossbeaumontsks/status/1706236561535259007?s=46

Diva se na to jak puk, ale ani zluta pro Wiesnera. O tom celou dobu mluvim a potom se mu to rozjede.

Reagovat
Greny

No tam toho Wiesner zkušené využil blbosti Juráska, který tam zezadu přiběhl a lehce do něj strčil(intenzitu soudit nebudu klasický kopačky cítil kontakt a Wiesner je taky pěkná kurva tak toho využil)

A k žluté když se podíváš na video jak se tam zduchaji on měl pak žlutou v ruce, jen jak dál pokračovali tak ji rovnou schoval a vytáhl cervenou

Reagovat
jackinho10

Tak Chytilovi dal tu žlutou taky až po těch červených, takže ne že by to nešlo. Ale to už je jedno.

Reagovat
Pablos

Aha tak tohle jsem si třeba už nepamatoval, že se ještě vracel žlutou k Chytilovi.

Reagovat
Greny

Taky právě o tom vůbec nevim

Reagovat
verv

Vindahl plive Wiesner zaklekne, když ho na něj Jurásek strčí. Co je to za klauna?

Reagovat
Pablos

Odkazovat se na příspěvek který končí rozpustit, pochcat, poplivat.... tak to jo, objektivita sama

Reagovat
jackinho10

Já nechtěl sdílet ten příspěvek, chtěl jsem sdílet jen tu fotku, ale to bohužel nešlo.

Reagovat
Pablos

Tak Jurásek do něj strčil, ale Wiesner je chcanka klidně toho pak mohl zneužít... ale když se ti to pak takhle rozjede s Bořilem a Krejčím, tak pak fakt už zpětně asi nějaké zakleknutí (úmyslné či neúmyslné) neřešíš. To je fakt už pitvání tohle... snad se shodnem, že ČK Krejčí a ČK Bořil je to nejdůležitější co se tam odehrálo.

Reagovat
jackinho10

Jo to určitě je.

A já to ani nechtěl brát jako pitvání nebo řešení, kde měl ještě přidat žlutou a co měl písknout.. Prostě bych si jen přál, aby rozhodčí na tom hřišti takové situace nedovolili. Myslím si, že právě od toho tam jsou.

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
kilobyte

Do Wiesnera strčil Jurásek. Něco jako když Olatunji šel do souboje s Ogbuem rameno na rameno a rozhodčí písknul faul, protože se srazil Ogbu s Mandousem. Taky bych sem mohl dát fotku, jak jsou Ogbu a Mandous v sobě a kouká na to rozhodčí a pískne faul Olatunjimu.

Reagovat
Pablos

Fotky jsou úplná píčovina při strkanicích.

Reagovat
jackinho10

Uprímně, já už to na videu nezkoumal, na to už nemám sílu

Viděl jsem jen fotku, jak Wiesner klečí na Chytilovi a toho jsem si chytil, moje chyba.

Opravdu nechci řešit, kdo koho strčil. Kdo komu vynadal atd.

Rozhodně neomlouvám žádné hráče na obou stranách, jen jsem prostě přesvědčený, že to co se v tom zápase stane, řídí rozhodčí a záleží, co těm hráčům dovolí.

Reagovat
kilobyte

Rozhodčí neřídí, co se stane v zápase. Může to třeba mírnit, ale to je tak všechno. Když někomu přepne, tak ho zastaví až potom červenou, ale těžko tomu předejde. Fakt si nemyslím, že kdyby dal někomu žlutou v první minutě, tak by to byl úplně jiný zápas.

Reagovat
romeo351

Zas v první půli (viděl jsem zápas asi od 20 minuty) tam měl momenty, kdy si nechal hráče fakt lízt k sobě až moc blízko (hlavně Sparťany), bylo tam i dost keců. Po penaltě změnil rytmus a začal evidentně více pískat. Každopádně tohle utkání nezničili rozhodčí (i přes chyby: neudělená ČK Preciadovi, za mě i ta první neměla bejt). Měli tam i dobrý momenty např vyřešená ta mela a i následná druhá pecka. Ten zápas byl o přemotivovanosti, která na druhou stranu tak nějak všichni stejně chceme. Krejčí za mě 3 zápasy stop, Bořil 5. Oba tábory ať si uklidní svoje „srdcaře”, přestanou se schovávat za fráze a nalijou čistého vína. Zas se z toho akorát jen dělá jakási pseudokauza

Reagovat
jackinho10

Mame na to holt kazdy jiny nazor. Me v tom mem utvrzuje i to, ze v Anglii dneska zadne takove hloucky nevidis a stacilo na to par kol, kdy rozhodci okamzite daval ZK, kdyz k nemu pribehl hrac, ktery tam nemel co delat.

Reagovat
kilobyte

Takže v Anglii už nemůže být taková strkanice?

Já jsem pro, aby rozhodčí měl autoritu a dával karty každému, kdo na něj spustí. Jenže s tím musí začít KR. Tak jako to třeba udělali právě v Anglii. S tím se nemůže začít v náhodném zápase, natož v derby. To se musí vykomunikovat před sezónou.

Reagovat
jackinho10

Hele tak jako určitě může, ale ten rozhodčí jim prostě dá karty. Viz jak jsem se díval před naším derby na derby severolondýnské, tak tam se s tím prostě nemažou a ve chvíli, kdy rozhodčí zapískal faul proti Tottenhamu, tak k němu přiběhl Bissouma z Tottenhamu, že 20 vteřin předtím nepískl faul proti Arsenalu, tak mu hned za to dal žlutou a hned přišel jeho spoluhráč a odtahoval ho pryč. A já s tím naprosto souhlasím, ten rozhodčí na hřišti nemůže vidět všechno, dělá chyby, ale tohle si ti hráči nemají dovolovat.

A ano komise v Anglii na to kluby před sezonou připravila a upozornila, že to tak bude. Že budou víc a víc ti rozhodčí chránění a budou to trestat. Určitě nejde, aby to v nějakém zápase takhle dělali a v nějakém ne.

Ale já bych se prostě nedivil ani tomu, kdyby to ten rozhodčí kdekoliv udělal bez toho, aniž by to předtím řekla komise. Vždyť přece takhle znějí pravidla. Za mě je to prostě logické. Nevybavuju si, že by si k Marciniakovi dovolil někdo z těch hráčů při derby něco takového, to co si dovolili teď.

Reagovat
Greny

Já se ještě zeptám pískal jsi nějaký zápas ?

Reagovat
jackinho10

Nepiskal

Reagovat
bartes

kdyby dohrávali 8 na 8, tak se tady zase na rozhodčího spustí kritika, že ovlivnil zápas. Ono by to totiž neskončilo 8 na 8, ale třeba 7 na 9 a brečela by ta poškozenější část a ten brekot by tak byl mnohem větší. Pak by se řešilo, která karta je správně a která ne. Rozhodčí naopak chtěl odpískat derby v klidu, nechtěl ho kouskovat, ale když viděl, že hráči se chovají doslova jako prasata, tak začal rozdávat karty. Automaticky se dá očekávat, že u toho udělá nějakou chybu. Takže za mě je v 70 % chyba v obou týmech, že hrály jak prasata a 30 % je chyba rozhodčích.

Reagovat
Bakary3

Tohle se ale píše po každým derby a nic se nemění.

Tak mě zajímá, kdy se s nima teda přestanou stát?

Nebo budeme pořád brečet, že tohle nechceme, ale přitom budeme pořád dělat všechno stejně?

Je zákrok na žlutou v 10. vteřině?

V pořádku, dej jí.

Máš někoho vysypat v 10. vteřině?

V pořádku, vysypej ho.

Před zápasem dáš hráčům noty, že SLUSNE bude diskutovat jen kapitán, jinak budou karty, a najednou 5 frajerů kolem?

V pořádku, dostanou všichni i s kapitánem, že si neuridi svůj tým.

Dohraje se 8 na 8?

V pořádku, je to chyba chováni hráčů, ne rozhodčího.

Udělají to ti hráči se stejným rozhodčím příště?

Dovolím si říct, že neudělají.

A když jo, stejný tresty, jede se dál, podle pravidel - podotýkám, i podle PSANYCH A OFICIÁLNÍCH pravidel.

Chce se jen, ať rozhodčí dodržují pravidla, na tom fakt nevidím nic špatného.

Je to jednoduchý, ale než dodržovat pravidla, radši se po každým derby blábolí, jak chtěl nastavit takový a takový metr, nekouskovat, ať hra plyne, nebo zas naopak jako teď "rozpiskavat to", ať nedochází ke kontaktům.

Co se tady pořád tvl obhajuje?

Vždyt dodržovat základní pravidla, který znají všichni, není těžký.

Mně to přijde k smíchu.

Reagovat
81Tomas

Reagovat
vestinustarychdubu

Tesat do kamene. Ale ne, radsi si tu budeme obhajovat, proc by to jit nemelo a porad si drzet smradek v chlivu.

Reagovat
hornito

Reagovat
jackinho10

Reagovat
kilobyte

Komise rozhodčích by měla od prvního kola zavést nulovou toleranci a na seminářích před sezónou to do rozhodčích, hráčů a trenérů nacpat. V prvních pár kolech by možná dali více karet, ale pak by se to dostalo do normálu. Do derby by už to měli všichni zajetý a stačilo by jen udržet trend.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Kucka

Reagovat
Puskas

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Kiss Me Polka!

Pokud by to rozhodčí tak odpiskal, tak konci, viz lahoz na MS. Piskal a rozdával karty, a pak se sletli retardi, že nepiska fotbal, ale snaží se být main character a hrát marias... Další zápas už si na MS po té kritice nezapiskal.

Reagovat
mistr129

Protože u Lahoze to byl fakt mariáš. Půlhodinu nedal kartu za nic, pak začal sázet žluté na potkání, ale po chvíli všichni věděli, že je stejně nevyhodí (Weghorst za loket do Messiho, Paredes za to nahulení míče, van Dijk za sražení Paredese).

Reagovat
kilobyte

U toho Paredese to bylo fakt na pěst. Udělá žlutý faul, nakopne míč do střídačky soupeřů a ještě se jde postrkovat. Během minuty udělal v podstatě 3 žluté.

Reagovat
romeo351

Paredes to je ultračurák! On tyhle situace umí. Jak ho tam pak VVD srazil - za mě jeden z něj momentů šampionátu

Reagovat
mistr129

Reagovat
Gareth Bale 11

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
raduinho

Reagovat
jackinho10

Presne jak pise Bakary pode mnou. To potom neni o rozhodcim, ze ovlivnil zapas, ale temi hraci, ze ho ovlivnili, kdyz jsou vylouceni.

A jenom jedna poznamka, v 7 myslim hrat nemuzes.

Reagovat
ratusek

Ve Fifě nebo kde jsem to furt prasil a věčně měl ukončený zápas, když jsem měl vyloučené 4 hráče

Reagovat
Harley111

Když sparťani vidíme , že bude Spartu pískat tenhle klaun , nebo Zelinka tak je nám jasný že hrajeme proti dvanácti a bude průser.

Reagovat
Kypřící prášek

Čekal jsem bramboračku, dostal jsem bramboračku, já jsem spokojenej

Reagovat
bartes

souhlasím, rozhodčí to v rámci možností zvládli. Osobně mi nejvíc vadilo, jak do sebe hráči šli od začátku jak bezmozci. Rozhodčí tam není od toho, aby určoval ráz hry, on může ráz hry pouze korigovat. Naopak těch faulů alá Preciado tam bylo plno. V podstatě každý druhý hráč bez ohledu na dres šel kolíkama napřed do nohy i když byl míč už dávno jinde. A tímto způsobem do sebe šily oba týmy od první minuty.

Reagovat
kilobyte

Včera to řekl dobře Škoda v Tiki Taka ( i když na to teda měl odlišný názor), že celý týden se připravují na to, že budou hrát fotbal a v den zápasu všude slyší, že to bude boj.

Reagovat
mistr129

S většinou souhlas, ale se vstupenkama měla průser Sparta ně?

Reagovat
Greny

Jo však to Tvrdík hecovali na twitteru

https://twitter.com/JaroslavTvrdik/status/1703853482002845978

Zbytečný provokace už týden dopredu

Reagovat
Moshe Dajan

Už je to tady zas, Češi už zase brečí sami nad sebou, tentokrát jsou smutní kvůli derby. Opravdu nevycházím z údivu, co se spustil za brekot, když ten zápas vypadal jak 90% jiných derby. Skoro vždy 40 faulů, nákopy místo přihrávek a pár zákroků na hraně žluté a červené. Navíc tam byl akorát velkolepý final fight Krej vs. Bouř Co je na tom tak výjimečného?

Reagovat
Moshe Dajan

A sudí mi připadal na české poměry docela dobrej. Otočil bych jedině posouzení penalty a zákroku Preciada. Penalta ne, červená jo.

Reagovat
Bakary3

Takže to máme oslavovat?

Reagovat
Moshe Dajan

To neříkám, ale nerozumím tomu, proč být šokován ze standardu. Jak říkám, vypadá většinou skoro stejně, jednou za pár let vyjde nějaký lepší zápas jako 3:3 se Stanciovým hattrickem, ale jinak je to vždy faulovaná. I ty titulky na Sportu atd. "hrůzné derby" atd. Hrůzné zápasy vypadají trochu jinak, hrůzný byl třeba Kuchtův pokus přizabít Vliegena, nějaké čelíčkování kapitánů je jenom show pro diváky. Připadá mi trapné, každý novinář si najednou hraje na morální maják, přitom zapomíná, že sport je show a show je zábava a hrocení i nenávist ke sportu patří.

Reagovat
Perzifláž

Přesně, my se tady strašně chceme přirovnávat k Němčourům, Dánům nebo Lichtenštejncům a bereme za standard sterilní zápasy jako Wolfsburg - Leipzig. Ale na to tady neni nikdo zvědavej, tady je úplně jiná tradice už z 1. republiky, kdy Načeradec dostal na stadionu klidně i pěstí a vzal to jako chlap, maximálně zmlátil doma starou.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Pablos

Nenávist do sportu nepatří a něják nevím proč by měla být tolerována nebo dělat, že to je standart.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Mass

Nenávist nepatří, ale myslim si, že nějaký urážky a hecování s mírou ano. Nesmí se to brát osobně a nehysterčit, po zápase se uklidnit, nejsme přece čuráci jako Rangers?

Reagovat
Pablos

Tak on vypsal hrocení a nenávist... to co píšeš ty považuji za hrocení, zase nejsem Mirek Dušín aby mi to vadilo... ale nenávist je píčovina.

Reagovat
Moshe Dajan

Já měl na mysli "sportovní" nenávist, která, ať chceš nebo nechceš, je někdy potřeba, aby se tým nebo jedinec vybičoval k maximálnímu výkonu. Že se tahle sportovní nenávist často logicky často slévá v obecnou nenávist je věc druhá, ale to už není věc sportu samotného. Myslíš, že kdyby třeba Argentinci nešli tak nasraně a bez jakýchkoliv okolků proti Nizozemcům, že by postoupili? Možná jo, možná ne, každopádně je to v rámci turnaje mentálně posunulo na další level.

Reagovat
ACSeRw!n

dobrej blabol.. jak jako nepatri ? dokud sport budou delat lidi, tak tam ta nenavist bude vzdy, stejne jako ve vsem ostatnim, kde hrajou roli lide

Reagovat
Pablos

jj na dětském onkoligickém třeba oddělení... tam bude nenávisti.

Reagovat
Pablos

a nenávist já necítím k nikomu za celý život... a světe div se jsem člověk a nebudu jedinej. Proč by měla být nenávist brána jako normálka ?

Reagovat
mistr129

Reagovat
Front hell

Reagovat
mistr129

Reagovat
Bakary3

Hrůzný to bylo.

Žádný šok, jen opětovné zhnusení.

Pokud bych chtěl hledat show takovýho ranku, půjdu rovnou někam na nějaký gumy do klece.

Od fotbalu čekám jinou show, tohle ne.

To bylo na vrácení vstupného.

Reagovat
Pablos

Plus bych ještě dodal, že i díky tomu ,,opovržení" ze všech stran o tom... přispěje aspoň minimálně tak ke dvoum možná třem teď normálních derby

Reagovat
Mass

Jako že někdo bude chtít v derby prohrát a začne hrát fotbal?

Reagovat
Pablos

takticky to svázané bude, ale nebude to až tak vyhrocené a i rozhodčí věřím bude někdo se snahou větší autority... bude to určitě poklidnější si myslím.

Reagovat
Mass

Na jaře v poháru chtěla hrát fotbal Sparta a prohrála. V lize pak chtěla hrát fotbal Slavia a prohrála. Teď nechtěl hrát nikdo a .. remíza.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
kilobyte

Tak tentokrát tam nebyl vůbec fotbal a nenávistná atmosféra byla největší z posledních let. Už to prostě zašlo moc daleko. Na hřišti ten boj ještě šel, ale v hledišti to bylo už dost přes čáru.

Reagovat
Moshe Dajan

Co se dělo v hledišti kromě té chvilky s pyrem hozeným za plot? Mě to z laického pohledu naopak připadalo v hledišti relativně klidné, kromě té chvilky se ani nepřerušovalo, navíc nebyli ani čoklíci.

Reagovat
kilobyte

Pak ještě vytrhali sedačky a něco podpálili. Slávisti si zase mohli odpustit to choreo o Spartě.

Reagovat
Bex5

Neboj, tahle valka slov nebude trvat dyl nez sest dni

Reagovat
mistr129

Jinak tady je vidět, že pan Řehák šel situaci uklidňovat, aby pan Bořil vyprovokován nedostal první červenou kartu v životě, bohužel neúspěšně.

https://www.youtube.com/watch?v=nioA3CucWB4

Reagovat
Pablos

King Bořil Jinak tohle je doufám trollování jen ? Jako jo, Řehák tam nešel nic vyprovokovávat a chtěl hlavně aby se nestala nějaká hromadná rvačka (jenže pak se ke 4. rozhodčímu choval stejně jako kupa hnoje)... ale jak mohl prosím chtít zabránit Bořilovi kartu, když tam přiběhl až po tom co se vše událo ?

Reagovat
mistr129

samozřejmě že to je trolling jako tedy čekal jsem že tam Řehák naběhl a po všech řval, že to jsou čuráci, takže mě takovýhle zvrat trochu překvapil

Reagovat
Pablos

Ale jo, taky mě to překvapilo to zase jo

Reagovat
mistr129

Ještě mě tedy dostal Sejk, který se celou dobu té největší "rvačky" schovával někde na půlce, a když tam Provod už zpacifikoval Bořila, tak tam přiběhl a něco na něj z metru pořvával

Reagovat
hornito

Reagovat
monty25

Gabča až se vrátí z repre srazu...

https://youtu.be/ah9xDdSxl3s?si=u7aaUBHnjR6ILNot&t=69

Reagovat
kilobyte

Tak tohle je největší bizár celého derby.

Ale beztak tam Řehák řval něco ve stylu, takhle vám večer roztáhnu mámu.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele