Honba za Zlatou kopačkou. Mezi největšími favority jsou Kane nebo Martínez

01.03., 17:20
Aktuality
Harry Kane (© AFP)

Zlatá kopačka je jedním z nejprestižnějších ocenění v evropském fotbale. Evropská fotbalová unie (UEFA) jejím prostřednictvím na konci každého ročníku oceňuje nejlepšího střelce. V sezoně 2023/24 o ni usiluje rovnou čtveřice horkých kandidátů. Jsou jimi Harry Kane z Bayernu Mnichov, Lautaro Martínez z Interu Milán, Kylian Mbappé z Paris Saint-Germain a své slovo bude zajisté chtít říct i držitel ocenění Erling Haaland z Manchesteru City.

Kdo může ocenění získat?

O Zlatou kopačku se ucházejí pouze hráči, kteří působí v nejvyšších ligách zemí spadajících pod UEFA. Do žebříčku se dále nezapočítávají góly z evropských soutěží nebo domácích pohárů.

V roce 1997 byl zaveden bodový systém, který zohledňuje "váhu" jednotlivých lig. Ten vychází z pětiletého žebříčku UEFA. Každé soutěži je přiřazen násobící faktor. V pěti nejlepších ligách, tedy v Premier League, La Lize, Serii A, Bundeslize a Ligue 1, má tak každý gól hodnotu 2 bodů. Naopak v Portugalsku, Belgii nebo Rakousku má branka hodnotu 1,5 bodu. V ještě slabších evropských ligách má pak každá trefa hodnotu pouze jednoho bodu.

Harry Kane

Bayern Mnichov | 27 gólů - 54 bodů | 11 ligových zápasů do konce sezony

Loni v létě přestoupil Harry Kane za 100 milionů eur do Bayernu Mnichov. V kádru německého mistra chtěl anglický útočník ukončit dlouholeté čekání na trofej. Přestože se Kane v Mnichově okamžitě zabydlel, Bayern se potýká s problémy a vypadá to, že na titul nedosáhne poprvé po jedenácti letech. V současné době ztrácí na vedoucí Leverkusen v Bundeslize osm bodů. V Lize mistrů navíc musí zvrátit nepříznivý výsledek 0:1 proti Laziu.

Kane byl dosud téměř nezastavitelný, zejména v první polovině sezony. V 17 zápasech vstřelil 22 gólů. Třicetiletý hráč zaznamenal už tři hattricky - mimo jiné při vítězství 4:0 proti odvěkému rivalovi Borussii Dortmund. Nezapomenutelný byl pak jeho snový gól proti Darmstadtu - lob z půlící čáry.

Kapitán anglické reprezentace začal po gólové stránce lehce zpomalovat až v poslední době. Ačkoli se blýskl jednou brankou i v utkání proti RB Lipsko (výhra 2:1), v předchozích pěti bundesligových zápasech nevyužil řadu opravdu dobrých příležitostí a vstřelil "jen" tři branky.

Stále nicméně jasně překračuje svou hodnotu xG, která je 20,9. Skutečnost, že se Bayern musí v nadcházejících týdnech pokusit odvrátit ztrátu mistrovského titulu na úkor Leverkusenu a v útoku je na anglickém útočníkovi závislý, by mohla Kaneovi prospět stejně jako jeho téměř neexistující zranění. Proto by mohl být největším favoritem na zisk Zlaté kopačky pro sezonu 2023/24.

Lautaro Martínez

Inter Milán | 23 gólů - 46 bodů | 12 ligových zápasů do konce sezony

Bez přehánění lze říci, že je Martínez v životní formě. V Interu Milán je argentinský mistr světa nejen kapitánem, ale také klíčovým hráčem. V minulosti byl občas zastíněn Romeluem Lukakuem nebo Edinem Džekem, nyní však šestadvacetiletý hráč plní v systému Simoneho Inzaghiho stěžejní roli.

Stejně suverénně jako Inter vede tabulku Serie A, vede Martínez i tabulku střelců italské ligy. Jeho konzistence je impozantní. V posledních deseti ligových vystoupeních vstřelil osmkrát alespoň jeden gól. Nejlepší výkon předvedl na konci září proti kandidátovi na sestup Salernitaně. Při výhře Nerazzurri 4:0 vstřelil všechny branky.

Martínez hraje v Interu prim. (©AFP)

V prosinci ho na krátkou dobu vyřadilo svalové zranění. Jinak ho letos zranění příliš netrápí. Naposledy se představil ve středu na domácí půdě při výhře 4:0 nad Atalantou. V utkání byl velmi platným hráčem a komplexní výkon korunoval vstřelenou brankou.

Martínez má největší rozdíl mezi hodnotou xG (14,5) a skutečně vstřelenými góly (23) ze všech žhavých kandidátů na Zlatou kopačku. To může značit, že jeho série by nemusela mít dlouhého trvání. Argentinec se však může statistice klidně vzepřít a je možné, že bude v příštích týdnech ještě nahánět Kaneův počin.

Kylian Mbappé

Paris Saint-Germain | 21 gólů - 42 bodů | 11 ligových zápasů do konce sezony

Jednadvacet zápasů, jednadvacet gólů. Mbappé je ve nejen Francii fenoménem. Pravděpodobnost, že na konci sezony pošesté zvedne nad hlavu ocenění pro nejlepšího střelce Ligue 1, je obrovská. Jeho přestup do Realu Madrid je pravděpodobně hotovou věcí, ale trenér PSG Luis Enrique stále hodně spoléhá na jeho rychlost a zakončení, i když už pomalu připravuje tým na hru bez něj.

Pětadvacetiletý Francouz byl zejména na začátku sezony téměř nezastavitelný. Během prvních pěti zápasů vstřelil sedm gólů. V posledních pěti vystoupeních však skóroval pouze třikrát a ze závodu o Zlatou kopačku pomalu vypadává.

Mbappé v lize proměnil osm penalt. (©Profimedia)

Mistr světa z roku 2018 jen mírně překročil svou hodnotu xG, jež je 18,5. Je to dáno i tím, že je v Paříži exekutorem pokutových kopů. Zatímco Kane a Martínez skórovali z penalt pouze třikrát, Mbappé jich má na kontě hned osm.

Je nepravděpodobné, že by poprvé v kariéře získal Zlatou kopačku, zejména proto, že není klasickým středním útočníkem.

Erling Haaland

Manchester City | 17 gólů - 34 bodů | 12 ligových zápasů do konce sezony

Obhájce titulu Haaland vytvořil v minulé sezoně nový rekord anglické Premier League, když vstřelil neuvěřitelných 36 gólů. Přes počáteční skepsi okamžitě zapadl do systému Manchesteru City a v týmu Pepa Guardioly slavil treble.

V letošní sezoně Nor za těmito vysokými očekáváními stále poněkud zaostává. V zimě ho na několik týdnů vyřadilo ze hry zranění. V šesti ligových vystoupeních pak vstřelil pouhé tři góly.

V úterý ovšem Haaland dokázal, že anglická fráze "form is temporary, class is permanent" v jeho případě stoprocentně platí. Citizens v FA Cupu rozstříleli nováčka Premier League Luton Town 6:2 a norský reprezentant při tom vstřelil rovnou pět gólů.

Přestože se tyto trefy nepočítají do Zlaté kopačky, dokazují, že se se skandinávským terminátorem musí stále počítat. Jako u jediného hráče v žebříčku zatím jeho skutečný výkon nepřevyšuje hodnotu xG. Podle statistik by měl Haaland v aktuální sezoně Premier League vstřelit již 19,2 gólu. Na základě jeho minulých sezon však lze očekávat, že to brzy napraví. Ještě by neměl být odepisován.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Micha Pesseg

Komentáře (22)

Přidat komentář
Pablos

To se jim to machruje, když Teclíka nestaví

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Kryptos_

Dobře Martínez Možná bych měl někdy sledovat tu italskou ligu

Reagovat
Seydou Doumbia

Já zjístil včera že mě extrémně ten fotbal nebaví, když nemám žádný tým komu bych v zápase fandil čučel jsem na Sporting s Benficou, tak jestli to máš podobný...

Reagovat
Kryptos_

Mám to tak no... A v Serii A mě zrovna nikdo nebere

Reagovat
Seydou Doumbia

Podobně bohužel u mě je většina týmu bud stejně průměrných co se oblíbenosti týče nebo je stejně nemám rád inter,ac,neapol,lazio,juve, as to je jedno...real,barca,atlético stejně nemám rád, spurs,chelsea,mu,live to je taky na stejno atd aspon v té lm se dá někomu fandit v těch dvojících

Reagovat
Kaspar

Driv jsem v zahranici sledoval cokoliv z tech top lig cely vikend, ted se radeji podivam na Budejce-Teplice nez na Liverpool-City , ty zahranicni ligy uz me nejak neberou a podivam se akorat na vysledky, v poharech se taky podivam jen na cesky kluby

Reagovat
Kryptos_

Já sledoval vždycky týmy hlavně kvůli českým hráčům. Třeba Juventus s Nedvěděm byl prostě top. Teď je to slabota

Reagovat
Kaspar

Nedved+Del Piero, v AC Shevchenko, v AS Totti.....ted tam tezko hledam neco proc nejaky z tech tymu sledovat

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak to byla doba kdy každý tým SA měl legendu nebo ikonu světových měřítku, dnes ti hráči to je takové meh

Reagovat
Kryptos_

Naprostý souhlas.

Reagovat
SunFells

To byl dobrý zápas.

Reagovat
SunFells

tak asi nekecáš

Reagovat
Seydou Doumbia

Zápas super, ale nebylo komu fandit tak mi to bylo ukradený no. Až v závěru jsem to přál domácím, když jsem viděl Jezus Mariu a turka Kokcu se rozčilovat

Reagovat
vceradnesazitra

Můj tip je, že Kane skončí druhý

Reagovat
JohnnyDynamite

Má vůbec Harry Kane šanci kdyby ted skončili v osmifinále LM tak nejspíš budou bez trofeje a to už měl Lewa daleko víc uspěšnějších sezon

Reagovat
Neri04

Nepleteš si to se Zlatým míčem?

Reagovat
Nadržený šimpanz

Taky sem si říkal, že když vypadneš z LM, tak jaký to má vliv na Zlatou kopačku

Reagovat
Sosi

Lafata

Reagovat
Neri04

"Jako u jediného hráče v žebříčku zatím jeho skutečný výkon převyšuje hodnotu xG. Podle statistik by měl Haaland v aktuální sezoně Premier League vstřelit již 19,2 gólu."

A dle článku vstřelil 17 gólů, není to tedy naopak? Že střílí méně gólů, než by měl? Nebo jsem to špatně pochopil?

Reagovat
Kinky7

V článku je napsáno nepřevyšuje

Reagovat
Moshe Dajan

V článku je napsáno nepřevyšuje

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele