Historie lvíčka na hrudi: Nejlepší útok je obrana

14.07.2015, 11:24
Profily, historie
Už déle než jednadvacet let trvá historie samostatné české reprezentace. Během nich se v pozici hlavního trenéra vystřídalo hned devět mužů - o každém z nich EuroFotbal zpracoval netradiční takticko-analytický komentář, který se skládá z kratší obecné části a delším taktickém pojednání o vybraném utkání.

Letos na podzim vyvrcholí kvalifikace na EURO 2016 ve Francii a česká reprezentace sahá po přímém postupu. Málokdo však ví, že zářijový zápas s Kazachstánem bude už 240. pod hlavičkou samostatného národního týmu. Před současným koučem Pavlem Vrbou tým trénovalo osm mužů. Úspěšnějších, méně úspěšných i úplných "záskokařů". Úplně prvním z plejády stratégů, a zároveň ověnčeným největším triumfem, byl...

Dušan Uhrin starší

První z devítky. Dušan Uhrin dokázal s českou reprezentací to, co se nepovedlo žádnému z jeho osmi následovníků. Mistrovství Evropy 1996 je dodnes výkladní skříní českého fotbalu, v níž se blyští stříbrné medaile. Svoji hru u národního týmu zakládal Uhrin na propracované defenzivě. Neúspěšnými výpady otupený soupeř byl pak snadnějším cílem smrtících protiútoků.

Když se v roce 1994 poprvé samostatná česká reprezentace postavila k fotbalovému utkání, byl u toho. Dušan Uhrin je Václav Havel fotbalových trávníků. Dokázal mužstvo hned napoprvé kvalifikovat na EURO 1996 do Anglie, kde s ním senzačně vybojoval stříbrné medaile. Uspěl i na Poháru konfederací, kde Češi obsadili třetí příčku. To už ale Uhrin věděl, že u reprezentace skončí. V kvalifikaci na mistrovství světa 1998 totiž překvapivě selhal, a od mužstva se proto pakoval.

V moderním fotbale se obranné pojetí hry v řadách fanoušků nesetkává s pochopením. Divák si přeje vidět pohledné akce a branky. Nikoli taktickou přetahovanou, ve které často rozhodne o výsledku jediná chyba. Ani Dušan Uhrin by se možná povrchní kritice nevyhnul. Ani Uhrin (podobně jako řecký trenér Otto Rehhagel na Euru 2004) by ovšem této kritice nemusel přikládat pražádnou váhu.

Je totiž velký rozdíl mezi defenzivním pojetím hry a pasivním pojetím hry. Zatímco při čisté pasivitě je tým závislý na tom, co předvede soupeř, a úspěch v utkání je zpravidla dílem náhody, obranný systém s aktivním přechodem do útoku může být úspěšný sám o sobě. To ostatně Uhrin dokonale předvedl na Euru 1996. A hlavně, ve fotbale jde především o výsledek.

Taktický rozbor: Česko - Portugalsko 1:0 (23. červen, 1996)

obrázek
Základní sestava českého týmu v utkání EURO 1996 proti Portugalsku.

Obvyklý defenzivní styl naordinoval Dušan Uhrin své základní jedenáctce i pro jeden z nejslavnějších zápasů historie samostatné české fotbalové historie. Ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v Anglii proti Portugalsku ovšem svoje taktické schopnosti prokázal až o poločasové přestávce.

V prvním poločase nastoupil český výběr s příliš pasivní taktikou. Systém se třemi stopery a dvěma křídelními obránci vypadal většinu času čistě jako pětičlenný defenzivní val. Jiří Němec ani Radoslav Látal se do ofenzivy vůbec nepouštěli; Němec se naopak často stahoval s pravým záložníkem Portugalců Luisem Figem i doprostřed hřiště, kde zahušťoval už tak přelidněný prostor.

I to byl záměr Dušana Uhrina. Portugalci byli známí svoji technickou dokonalostí - i proto Češi vyztužili střed zálohy dvěma defenzivními záložníky Radkem Bejblem a Václavem Němečkem. Přestože se především Bejbl donutil k velmi srdnatému výkonu, do přestávky si soupeř vytvořil několik gólových možností.

Defenzivní blok zatažený až na vlastní vápně, neexistující presink, stoprocentní vyčkávání českého národního týmu na akce Portugalska. To všechno byla voda na mlýn aktivnějšího soupeře a de facto čekání na gól. Uhrin naštěstí tušil blížící se pohromu a o přestávce do systému svých svěřenců sáhl.

obrázek
Sestava českého týmu po změně stran.

Karla Poborského z pozice pravého záložníka posunul do útoku k Pavlu Kukovi, ofenzivnější pokyny měl i levý záložník Vladimír Šmicer. Češi zvýšili svoji aktivitu, začali hráče protivníka napadat a znepříjemňovat mu situaci ve chvílích, kdy držel míč. Jen díky tomu mohl krátce po změně stran na polovině soupeře převzít míč Poborský, proniknout před vápno a geniálním obloučkem vstřelit jediný gól střetnutí.

Výrazné posílení útoku české reprezentace se projevilo i v obraně, kde trojice stoperů najednou nemusela čelit neustálým nájezdům portugalských forvardů. Perfektní výkon předvedl také Radoslav Látal na pravé lajně, který díky své rychlosti, neúnavnosti a obětavosti vynuloval celou levou stranu Portugalců. I za tento výkon byl po skončení turnaje jmenován do ideálního týmu šampionátu. Až deset minut před koncem nevydržel rostoucí nápor a obdržel červenou kartu za příliš důrazný zákrok na Dimase.

Místo Látala se pozice pravého ofenzivního obránce ujal Karel Poborský. Není náhoda, že prakticky vzápětí si Portugalci vytvořili vůbec první šanci ve druhém poločase, kterou právě přes pravou obranu českého výběru vytvořil přesným centrem Folha. U ní ale naštěstí zůstalo a Češi se mohli po závěrečném hvizdu radovat z postupu do semifinále.

V případě zájmu je záznam utkání k dispozici ke stažení ZDE.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (147)

Přidat komentář
Spalovač šancí

Už se těším na rozbory dvou nejúspěšnějších českých koučů, Straky a Pešiceho

Reagovat
Puskas

U Franze by neměla chybět jeho nominace, kde mu jméno Jarolím opravil automaticky počítač na Karolín a on si toho nevšiml a rozeslal novinářům:).

Každopádně Uhrin tehdy hrál jedinou možnou taktiku, kterou s tímto kádrem hrát mohl. Měl obrovský úspěch i se Spartou tehdy, pořád nedoceněný trenér i úspěch.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Ovšem ten Bierhoff ho bude strašit i v hrobě

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně si myslím, že to Kouba podcenil...

Reagovat
r.mrazik

jasny Koubo gol...

Reagovat
Puskas

Reagovat
Puskas

Možná oba. Tím si zavřel dveře do Barcy, která o něj měl před Eurem zájem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono stejně mi přišel Kouba takový přehipovaný. Takový Srníček dle mého chytal daleko lépe. Nevzpomínám si, že by byl Kouba nějaký zázračný brankář. To i Láďa Maier měl lepší reflexy

Reagovat
Puskas

Já to vidím podobně - velmi spolehlivý, sympatický kluk, výborný brankář - to bezesporu, ale Srňa působil jistěji, možná i proto, že je takový větší chlap - aspoň tak působí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kdysi sem cetl rozhovor s Machem a ten rikal, ze byl Kouba pekny smejd.. donasel na spoluhrace atd.

Reagovat
mayday

Taky jsem to četl. Už ale nevím, jestli to byl rozhovor s Machem. Prej se nezdál, ale docela zmrdeček no.

Reagovat
r.mrazik

to je dany tim,jak dlouho byl zakopany v tom spanelsku...on byl jinak skvely...ale pak zapadl a celkove i dojem z neho sel do prdele

Reagovat
smazaný uživatel

Tak i ve Spartě nebyl bůh ví jak super. Tam to za něj spíše zvládala echt super obrana Sparty (jasně, nepočítám ten zápas s Barcou, kde vychytal výhru..se štěstím :) )

Reagovat
r.mrazik

mne tenkrat super docela prisel...byl to takovej gumak se super reflexama

ale tim jak se pak zakopal,tak sel do kelu...

Reagovat
Puskas

Chytal skvěle i v té La Coruni, když dostal šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

A ze ji tam dostal Stejne nejvtipnejsi jeho angazma bylo v Lauternu. Prisel, zranil se, doping a sesel do prdele

Reagovat
mayday

Ono i to EURO celý Koubovi moc nevyšlo. Viděl jsem všechny zápasy kromě čtvrtfinále, kdy jsem zrovna seděl v buse z dovolené. S wehrmachtem oba góly jeho, neříkám, že by je chytl každej gólman na světě, ale chytat se to dalo určitě, aspoň jeden. Taloše už si moc nepamatuju, tam mu to asi vyšlo, o Rusech se nemá cenu bavit, gól Besčastnycha ze 140 metrů, to jsem nechápal. No a finále, tam nebyl jasně jeho jen zlatej gól, ale i vyrovnávací, Bierhoff hlavičkoval z malýho vápna, tam musí gólman zdemolovat i spoluhráče, Kouba jen stál na lajně. Vůbec se nedivím, že se nikde v Evropě neprosadil.

Reagovat
Puskas

taky proto, že byla kvóta na cizince mimo EU

Reagovat
mayday

Taky. Tuším, že tam tehdy kraloval v La Coruni Jaques Songo, ale kdyby na to Kouba měl, tak ho prostě posere.

Reagovat
Puskas

Songo měl, tuším, franc. pas. V tom měl výhodu, v poli pak byli, už nevím, kdo, ale na nich se stavělo.

Reagovat
uff

nie tam bol molina tušim

Reagovat
Jolly Roger

Koubu jsem rád neměl, jedničkou měl být Maier, ale pamatuju si, že zápasy proti Francii a Itálii odchytal Kouba dobře. Vyloženě vyhořel až ve finále, kde jsme hráli lépe než Němci ( kupodivu) .

Reagovat
smazaný uživatel

sice tecovany, ale mel to mit no..

Reagovat
patas92

Reagovat
Jandak

Reagovat
smazaný uživatel

už se těším na rozbor brucknera

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
smazaný uživatel

to byl posledni a jedinej trener kterej mel nejakou kvalitu. I ten Vrba kam vitr tam plast

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Uwe háže buly

Snad bude objektivní.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

taky tak, tú českú generáciu EURA 2004 som mal dosť rád.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepší rozbor bude Bílek

Reagovat
REPLIKATOR

Michel de Bílek

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

deBILEK

Reagovat
Mr.Mike

aby se jim tam na to hřiště vešli všichni hráči vedle sebe

Reagovat
smazaný uživatel

těžko říct kdo je lepší jestli Uhrin nebo Bruckner, pod Uhrinem nejlepší úspěch ale pod Brucknerem asi nejlepší fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
johan14

Tú prehru s Gréckom nechápem doteraz. Klekí Petra bílý otec Apačů ordinoval skvelý futbal. Howgh.

Reagovat
dextroza_m

myslím, že ani Portugalci to dodnes nehodili za hlavu..

Reagovat
Spalovač šancí

Neproměnily se šance zejména v první půlce. Nedvědův odchod ze hřiště taky trošku přispěl. Nicméně já bych ty Řeky úplně nezatracoval. Cca od 70. minuty začali vystrkovat růžky a v prodloužení už byli jednoznačně lepším týmem.

...

Prostě šlo o učebnicovou ukázku dokonale zvládnutého defenzivního pojetí hry (neplést s pasivním pojetím hry)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
r.mrazik

rozhodne Bruckner...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně pěkně Ústí

Reagovat
REPLIKATOR

Víc takových článků

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lvíček na hrudi = nejlepší pocit

Reagovat
Spalovač šancí

Ty jsi ještě nesouložil, co?

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska ta paní co s ní bydlim odešla dřív do práce než já, takže bohužel ne..

Reagovat
Darren Fletcher

vedla nebyva ziadna pani?

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle už mám za sebou..Teď sekám dobrotu

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
Kucka

Reagovat
Fabregas@ole

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo to byli hráči Sice na tom Euru jsme nehráli nějaký bůh ví jaký fotbal, ale taktiku, která měla vést k úspěchu se povedla Jinak třeba Látal to byl skvělý hráč, dokázal zahrát jak na pravém beku, tak v pozici křídelníka

Reagovat
Puskas

A škoda že si tehdy dolámal nohu Hapal, v té době hráč přinejmenším evropské špičky.

Reagovat
smazaný uživatel

Co vím, tak místo něj jel Bejbl Hapal měl smůlu no. Jinak se divím, že povolal Bejbla jakožto více defenzivního hráče a Hapal to byl spíše AM ne?

Reagovat
Puskas

Tak třeba proti Nizozemcům doma hrál levou obranu a hlídal Overmarse.

Reagovat
patas92

Stejně tak Samec

Reagovat
sosna

Reagovat
REPLIKATOR

A že nedostal více prostoru superkanonýr Radek Drulák.

Reagovat
Spalovač šancí

To nevadí, Bejbl byl do toho jeho systému užitečnější.

Reagovat
smazaný uživatel

Euro96. Muj prvni turnaj, kterej jsem sledoval a na to jsou nezapomenutelny vzpominky . Tak naslaplej tym, ze ani Nedved nemel na zaklad.

Reagovat
Spalovač šancí

Kdyby neskončil Berger, neměl by Nedvěd nikdy na základ. A v pozdějších letech byl Pája protežovaný na úkor Karla Pitáka a Pavla Horvátha

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Němec byl levý záložník? Jsem myslel, že on byl DM..

Reagovat
Spalovač šancí

On byl všechno, co bylo potřeba

Reagovat
Spalovač šancí

A jestli si dobře pamatuji, tak ve spartě hrával i napravo.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže takový univerzál jak do defenzívy tak do obrany

Reagovat
monty25

"To je kluk, vole, srdcař, kterej to tmelí..."

https://youtu.be/-PifRiDhuhg?t=16m19s

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

"Pane Nemec, dyt ja mam stejnej zajem jako vy."

Reagovat
smazaný uživatel

Tyjo koukám, že jsme hráli na 3 stopery

Reagovat
smazaný uživatel

To je zvlastni, ja mam Hornaka zafixovaneho ze Sparty jako praveho beka

Reagovat
smazaný uživatel

jo hral vpravo.. hlavne ty sestavy tady mi pridou naky divny.. minimalne Kadlec hral klasicky libero a urcite nebyli takhle tri vedle sebe..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

jj, Kadlec byl zataženější, což ostatně (byť uznávám, že titěrně) ilustruju i na tom schématu.

Reagovat
smazaný uživatel

aha uz to vidim.. je tam trosku stazenej, ale melo by to prece jenom vypadat trosku jinak

Reagovat
smazaný uživatel

ty schémata jsou trošku čudný, ale smysl to dává..

Reagovat
smazaný uživatel

No já právě taky, ale když Němec hraje levýho záložníka, tak to vychází, že se hrálo na 3 stopery, jelikož Látal hraje zase na pravu zálohy..

Reagovat
Spalovač šancí

Nutno si uvědomit, že tenkrát se ještě u nás hrálo na tři stopery (resp. stopera a dva předstopery). Čtyři obránce v řadě začal hrát prvně až Hřebík ve Slavii v 98. Poté, co přešli na řadu všichni, tak se Horňák posunul na kraj.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to dík za info o tom slyším poprvé

Reagovat
db18

Mne překvapil Jirka Němec (turnaj jsem nesledoval a slyšel jsem o něm vždy jen jako o DM)

Reagovat
r.mrazik

tenkrat z toho fotbalu slusne bolely oci...

Reagovat
smazaný uživatel

tak určitě pan trenér - na rozdíl od jeho arogantního syna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek

Reagovat
didosh

OT:Neví někdo kolik jelo do Sarajeva fanoušků Lechu?Pěkně nám zmalovali hranice na jihu...

Reagovat
Puskas

Jako zásadnější se podle všeho jeví otázka, kolik jich odjede.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Nevíš o nějakých fotkách ze Sarajeva nebo celkově z jejich výjezdu?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
didosh

Fajná diskuze.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo teda vyhrál?

Reagovat
frankiefcb

Fakt zbabělci útočit se zbraněmi. A to platí pro všechny skupiny nejen pro tyto mrdky Bosňáky.

Reagovat
smazaný uživatel

nikdo z nas nevi, kde je pravda.. zdrzel bych se soudu.. a i kdyby tam nekdo toho polaka pobodal, tak to je proste balkan. vsichni vedi jak to tam chodi. nikdo z nich netravi celej zivot v posilovnach, abych vypadal jako Arnie, ale za to sou to takovy vetsi zmrdecci v ulicich..

Reagovat
frankiefcb

Zatím, co jsme napsal si stojím. Zbraně pokud nejsou použity pouze k obraně, použivají jen zmrdi. A je "to balkán", ať je to klidně Arábie, to nezmění můj názor na úctu k druhému člověka a s tím spjato používaní zbraní.

Reagovat
smazaný uživatel

ja mam nazor stejnej, jenom sem se snazil rict, ze oni to tak proste nevidi

Reagovat
didosh

Naprostý souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Mělo by jich tam být na 900 fanatiků Kolejorz.

Reagovat
didosh

Dobré číslo na Balkán,kde se může stát cokoliv...

Reagovat
smazaný uživatel

no tak kdyz se podivas na ty typky z Lechu.. o ty svaly se snad i ty noze zlomej

Reagovat
didosh

Jj hned když jsem to psal tak se mě některé ty prasátka vybavila.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, slusna hovada Ale schvalne, kolik Horde Zla pojede na odvetu..

Reagovat
didosh

Oni budou asi posílení o fans Dynama,ne?

Reagovat
db18

Reagovat
db18

...tak jako v Polsku Akorát v Sarajevu je těch "akčních" táborů víc

Reagovat
didosh

...dneska to bude zajímavé ale su zvědavý co se bude dít v Polsku asi přijede i Dynamo...

Reagovat
db18

Ty jezdí i do Sarajeva. Akorát na odvetu se dá očekávat větší počet no...

Reagovat
didosh

I Slask hrál teď někde v Rakousku(podle počtu grafit),nevíš kde a s kým?

Reagovat
smazaný uživatel

V Celje

Reagovat
didosh

Aha...Takže trochu níž...Už tu máme cejvy Piastu,Bate,Slasku,Lechu...Slušné multi kulti...

Reagovat
rezba

Spíš by mě zajímalo kolik fans z Horde Zla dorazí na odvetu do Polska. Aby to nebylo jak Sevilla.

Reagovat
pospech11

A to ještě nejel Řepka v obraně

Reagovat
Puskas

"Jeli tam místo mne různí Kotůlkové, radové, Kerbrové."

Reagovat
smazaný uživatel

Článek supr, budu rád za další, akorát si myslím, že k taktickému rozboru to chtělo vybrat zápas s typickou sestavou té doby, nebo minimálně toho Eura, což zápas s Portugalskem nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

Martin Frýdek Tenkrát hvězda Sparty i tahoun repre. Do pasívního pojení (neplést s defenzivním) se ale bohužel nevešel a zahrál si jen v jednom zápase. Byl jsem zklamaný. On taky.

Pro dokreslení - celé Euro běžela v televizi reklama do níž byl z repre vybrán on. V kontrastu s tím jak nenastupoval to vypadalo poněkud komicky.

Reagovat
osobnostx

Mám dojem že nastoupil v prvním zápase proti Německu a hrál příšerně....

Reagovat
Puskas

tak tak, on nebyl nějaká hvězda, měl přihrávku a techniku, ve Spartě Siegla, jinak nic moc nebyl

Reagovat
Jolly Roger

Zajímavý, že Siegl i Frýdek v Německu naprosto vyhořeli, na rozdíl od Kuky, Kadlece, Němce, Látala a dalších.

Reagovat
Puskas

To jo, asi mohli hrát jen spolu, i když Siegl dal, tuším, hned v 1. utkání gól. Pak už nic.

Reagovat
smazaný uživatel

co mi říkal strýc, tak on byl tahoun týmu v kvalifikaci a první zápas jasně naznačil: mladí vpřed a už si nezahrál. pro něj trošku smutný příběh, ale bylo to ku prospěchu věci.

Reagovat
Jolly Roger

Tehdy u ME běžela v TV reklama, jak jede Frýdek v Opelu, auto trefí balón od malých kluků, kteří opodál hrají fotbal. Frýdek vystoupil, vzal ten balón, podepsal ho a dal ho jednomu z těch kluků a ten z toho byl vyřízenej, jako by se setkal s Maradonou nebo papežem. Běželo to ale jenom na začátku ME, pak to stáhli.

Reagovat
Spalovač šancí

Ono to bylo tak trochu i tím, že Frýdek na v prvním zápase proti Němcům nestíhal rychlostně

Reagovat
rezba

Poborský měl slíbenou kačenu pokud dá ve finále gól. Nedal a táta mě nemusel vést na letiště (bylo mi 7).

Reagovat
Jolly Roger

Rozestavení bylo 3 - 6 -1, nebo 5 - 4 - 1. Moc se na to ( kromě finále a Itálie) koukat nedalo.

Reagovat
Kang & Kodos

Super článek Snad jenom škoda nevyužitýho potenciálu v diskuzi ohledně věty "Dušan Uhrin je Václav Havel fotbalových trávníků".

Reagovat
Jolly Roger

Reagovat
pepinho2

Ustyho bakalářka?

Reagovat
Usty

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele