Historie lvíčka na hrudi: Předseda na dvou židlích

24.07.2015, 13:16
Profily, historie
Už déle než jednadvacet let trvá historie samostatné české reprezentace. Během nich se v pozici hlavního trenéra vystřídalo hned devět mužů - o každém z nich EuroFotbal zpracoval netradiční takticko-analytický komentář, který se skládá z kratší obecné části a delším taktickém pojednání o vybraném utkání.

Chtěl zachránit situaci. Jako předseda fotbalového svazu se ujal i trenérského žezla u české reprezentace, avšak zpackanou kvalifikaci na mistrovství světa 2010 napravit nedokázal. Rýhy po čmáranicích Petra Rady byly až moc hluboké a bodový deficit nedostižitelný. Přesto zůstal po průkopníkovi české stopy na Blízkém východu pozitivní odkaz. Z pěti utkání ani jednou neprohrál, navíc přemluvil k symbolickému návratu legendu Jana Kollera.

Ivan Hašek

"Angažmá" obou ikon českého fotbalu v této reprezentační fázi však mělo podobně jepičí život. Ivan Hašek se po selhání Petra Rady pokoušel pro národní tým přemluvit tehdejšího trenéra Slavie Karla Jarolíma, který však odmítl. Rozhodl se tak z pozice předsedy vzít osud do vlastních rukou.

Dvě pozice však ovládal jen tři měsíce. Po neúspěchu se z trenérského křesla přesunul definitivně do kanceláře předsedy svazu. A "Dino" Koller dokonce definitivně odložil český dres už po prvním pokusu o návrat. Po zápase proti Slovensku prohlásil, že na reprezentaci nestačí a přenechá ji mladším.

Podobně jako jeho předchůdce František Straka, ani Ivan Hašek nestačil svému týmu vštípit žádný výrazný rys své trenérské filozofie. Přinejmenším to na trávníku nebylo vidět. Z týmu každopádně čišelo nadšení pro hru, s Haškem na trenérské lavici se mužstvo semklo a bojovalo za něj i za celý národ.

Zkušený kouč uvadlý nároďák jednoznačně osvěžil. V prvních dvou kvalifikačních utkání nastříleli Češi víc branek, než za celou dobu působení předchozího trenéra Rady. Škody, které spolu s ním napáchali v první části kvalifikace, však byly příliš velké.

Hašek rád spoléhal na ofenzivní sílu, vyjma dvou poločasů hrál vždy na dva útočníky, kteří mu jeho důvěru poctivě spláceli nejen bojovnými výkony, ale i vstřelenými góly. Baroš jich dal v pěti utkáních šest, Svěrkoš s Necidem shodně po dvou.

Taktický rozbor: Slovensko - Česko 2:2 (5. září, 2009)

obrázek
Základní sestava české reprezentace v utkání proti Slovensku.

V klíčovém utkání se Slovenskem o postup na MS 2010 dal Ivan Hašek příležitost jedinému útočníkovi, kterým byl Jan Koller. Za ním se pohybovala pětičlenná záloha, kterou jako defenzivní štít jistil Tomáš Hübschman. Překvapením bylo nasazení Daniela Pudila na levém křídle, jeho výkon byl ovšem jedním z nejpozitivnějších z celého týmu.

Obranná linie se v utkání nenacházela tak blízko půlící čáry, aby mohl český tým aktivně presovat na polovině Slováků. Nahrazoval to však na vlastní polovině, kde Slováci především v počátcích utkání neměli často ani píď prostoru a mnohdy je čeští hráči dokonce zdvojovali.

Důležitou roli hrál v této disciplíně Tomáš Hübschman, který zvládal defenzivní úkoly na jedničku a vždy byl součástí onoho dvojbloku rušícího slovenské pokusy o útok. Dokázal navíc rozdávat míče dopředu, kde se o tvorbu hry dělil aktivní Jaroslav Plašil s Davidem Jarolímem.

Zhruba po půlhodině hry se ovšem oba středopolaři ze hry prakticky vytratili, což se ukázalo jako klíčový moment celého utkání. V ten moment totiž převzali taktovku dění Slováci, kteří náhle Čechy začali přehrávat. Hübschman najednou v defenzivní fázi nestíhal.

Snižující se pozornost středních záložníků směrem dozadu nicméně přidělala práci i obráncům a ve finále vyústila v první obdržený gól. Centrujícího Vitteka po hodině hry najednou musel bránit stoper Sivok a Jankulovski byl na zadní tyči proti dvojnásobné přesile bezmocný. Plašil nakonec chybou ve vlastní šestnáctce zavinil i druhý gól Slovenska.

Když přestal Čechům fungovat střed zálohy, uchýlili se k nakopávaným míčům. Logicky, jelikož dvoumetrový velikán Jan Koller znamená nepříjemnost pro obranu už jenom svou přítomností. U ní to však většinou končilo. Koller se na hrotu útoku dlouho hledal a pro hru českého týmu nebyl příliš platný. Hlavně jeho vinou chyběl Haškovu výběru důraz v šestnáctce.

Deset minut po přestávce proto trenér správně zareagoval a namísto nepohyblivého Kollera poslal na trávník rychlejšího a dravějšího Milana Baroše, jehož za dalších deset minut doplnil Necid. Právě Tomáš Necid udělal největší kus práce u vyrovnávací branky, kterou vsítil Daniel Pudil.

V ofenzivní fázi českého týmu bylo obtížné najít nějaký opakující se taktický prvek, většina útočných fotbalistů se pohybovala na různých pozicích. Poté, co se nechal vyloučit slovenský Hamšík, neuchýlili se k Češi k obvyklé taktice nátlaku a spoléhání se na vysoké míče, což byla možná chyba. Po zemi se jim totiž proti zataženým Slovákům vůbec nedařilo, vyrovnání ostatně docílili po rohovém kopu a hlavičce Baroše. Centry začaly do vápna Jána Muchy létat až v nastaveném čase - a to bylo pozdě.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Snad se dočkáme i předsedy Pelty v čele reprezentace.

Reagovat
Kwido

Nestraš

Reagovat
Spalovač šancí

Reagovat
Puskas

Jak by zněl název? Na samém dně?

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
kardous

Škoda jen,že to Hašek nepřevzal už dřív,možná bychom jeli do JAR my.

Reagovat
smazaný uživatel

To bezpochyby, ty zápasy pod Haškem nebyly celkem špatný, navíc Hašek na rozdíl od Rady povolal Hubschmana, který byl dlouho nesmyslně opomíjen..

Reagovat
Riviera Kid

Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal.

Reagovat
Puskas

No, kdo ví, co vše tam tehdy bylo.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel pak stejně všechno zastínilo to, jak se rychle zpakoval a zmizel..

Reagovat
smazaný uživatel

Jen jestli ho tenkrát někdo nevydíral.

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno je možný v tomhle bordelu.. ani bych se tomu nedivil, protože to bylo vůbec všechno takový "divný"

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím, že Hašek šel tehdy do funkce s nejčistšími úmysly a když záhy poznal, co je to tam za sebranku, bylo mu jasné, že se s tím nic nedá dělat, tak odešel dělat práci, která ho baví a která i víc sype.

Reagovat
Puskas

Spíš se obávám nějakých nekalých tlaků, kde už nešlo jen o fotbalové věci. Ale jsou to spekulace.

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě, že to tak bylo

Reagovat
r.mrazik

to byl tenkrat ten zapas,jak odrovnal chudaka Kollera...

Reagovat
Bakary3

To mi ho bylo neskutečně líto...

Reagovat
r.mrazik

Tam to Hasek hrozne posral...

Reagovat
CHONG

Obyčejný konfident

Reagovat
Azazelo RD

Hašek je u mě prachsprostý koeficient!!!

Reagovat
junglist

prefabrikát jeden

Reagovat
fabec1222

to byl ten ročník FM, kdy jste do repre nominovali Kollera, a on vám před prvním zápasem ukončil reprezentační kariéru

Reagovat
Neuro

Reagovat
Darren Fletcher

na ten zapas si ani nespominam

Reagovat
smazaný uživatel

Až na zápas se Severní Irskem byly pod ním slušný zápasy Ale v tom zápase vlastně už naši neměli motivaci, ale postup už byl těžký, jelikož jsme měli špatný začátek..jinak Baroš pod ním docela válel spolu s Necidem

Reagovat
fantomas

Hašek a průkopník český stopy na Blízkym východě, ale ale. Máčala samozřejmě.

Reagovat
Jolly Roger

Pavel Vrba je vlastně z posledních trenérů repre největší vlasáč.

Reagovat
veikko

Punk´s not dead

Reagovat
juveforever

á Hašek s ním som si podal v Bratislave ruku, keď som ho nakalený stretol pred hotelom po zápase so Slovenskom

Reagovat
smazaný uživatel

Věřil jsem mu, ale asi zjistil, že moc hybných pák mít nebude, tak vzal roha.

Reagovat
Jolly Roger

Mėl by o svých trenérských kvalitách přesvědčit někde v Evropě. Takhle je je jen specialistou na Arabáše.

Reagovat
stajnko

jemu tam ty těžký prachy od šejků asi stačej, než riskovat reputaci v nějakym evropskym průměru

Reagovat
smazaný uživatel

a komu by to nestačilo?

Reagovat
REPLIKATOR

Pudil

Reagovat
smazaný uživatel

ten už se s nad v repre neukáže.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele