Historie lvíčka na hrudi: V nepřízni rozhodčích

16.07.2015, 12:54
Profily, historie
Už déle než jednadvacet let trvá historie samostatné české reprezentace. Během nich se v pozici hlavního trenéra vystřídalo hned devět mužů - o každém z nich EuroFotbal zpracoval netradiční takticko-analytický komentář, který se skládá z kratší obecné části a delším taktickém pojednání o vybraném utkání.

Když Dušan Uhrin ukončil své působení u reprezentace, nového kouče čekala pořádná facha. Stříbro z Eura a bronz z Konfederačního poháru, to se vskutku nepodaří každému. Obzvlášť ne v naší malé kotlině. Následník trůnu sice na turnaji nezabodoval, avšak zabudoval budoucí legendy českého fotbalu coby opory týmu takovým způsobem, jenž mu postačí k významnému odkazu.

Jozef Chovanec

Převzít fotbalovou reprezentaci po Dušanu Uhrinovi nebyl zrovna nejlehčí úkol. Jozef Chovanec se však obtížné role chopil s grácií a český národ dokázal semknout do úzké fotbalové skupiny fanatiků. Na Euro 2000 se dostal s historickým zápisem. Blízko byl i kvalifikaci na mistrovství světa 2002. Vždy mu však k úspěchu scházel jeden krůček, který se v obou případech setkal s rozhodčím nejdůležitějšího utkání.

Jozef Chovanec od počátku kvalifikace na mistrovství Evropy 2000 vedl svůj výběr stylem start - cíl. V deseti utkáních proti Faerským Ostrovům, Bosně a Hercegovině, Estonsku, Litvě a Skotsku česká reprezentace neztratila ani bod, všechny zápasy vyhrála, a zapsala se tak do dějin. Před ní zvládla cestu na turnaj Euro s plným počtem bodů jen Francie. V novém tisíciletí se to podařilo zatím Francii, Německu a Španělsku.

První zápas na šampionátu proti domácím Nizozemcům se ve druhém poločase vyvíjel podle představ, jenže pochybné rozhodnutí rozhodčího Colliny zarmoutilo celý národ a gól z penalty české naděje výrazně utlumil. Podobný osud se opakoval v kvalifikaci na MS 2002 v Jižní Koreji a Japonsku. Češi tentokrát skupinu nevyhráli, skončili druzí a museli se o místo utkat v baráži s Belgií. Červená karta Tomáše Řepky v prvním zápase. Odpískaná penalta v odvetě. Tentokrát ovšem pochybili místo sudího spíše Chovancovi fotbalisté.

Původem slovenský trenér se sice úspěchem do dějin českého fotbalu nezapsal, přesto má na svědomí jeden významný tah. Jako první dal šanci ofenzivnímu obránci Marku Jankulovskému, což byl na začátku nového tisíciletí odvážný tah. V tu dobu sázeli trenéři spíše na defenzivně založené obránce typu Petr Gabriel. Ten by v současné době uspěl jedině na postu stopera.

Začal také využívat předností vysokých útočníků. Nejprve svůj systém založil na Vratislavu Lokvencovi, dokonalost mu však přinesl až obrovitý Jan Koller, jenž je dodnes nejlepším střelcem historie československé a české reprezentace.

Taktický rozbor: Nizozemsko - Česko 1:0 (11. červen, 2000)

obrázek
Základní sestava českého týmu v utkání EURO 2000 proti Nizozemsku.

Účast na Euru 2000 zahájila česká reprezentace v nejočekávanějším utkání základních skupin. Domácí Nizozemsko bylo favoritem, avšak jen mírným, jelikož Češi byli po suverénní jízdě kvalifikací bráni za černého koně turnaje.

Jozef Chovanec v utkání vsadil na systém s jediným útočníkem Janem Kollerem, kterého ze záložní řady nejvíce podporoval tehdy mladičký talent Tomáš Rosický. Kolem něj se poskládala osa té nejsilnější české generace, v základní sestavě nastoupili i Karel Poborský, Pavel Nedvěd nebo Vladimír Šmicer.

Češi do zápasu nastoupili pasivně až bojácně a Holanďané jejich přístupu využívali. Neměli ostatní příliš na výběr, s míčem na kopačkách měli díky tomu spoustu času a především uprostřed pole byli Oranjes v prvním poločase jasně lepší. Energické duo Davids - Seedorf bylo nad síly českých fotbalistů. Ještě větší problémy dělal Chovancově defenzivě pravý útočník Dennis Bergkamp, jenž technicky výrazně převyšoval své strážce.

Ve druhém dějství se role diametrálně obrátily díky dvěma faktorům. První byl taktický - český tým v mezihře zálohu většinou úplně vynechával, míč nakopával na dvoumetrového Jana Kollera, který markantní část soubojů vyhrával. Češi tím eliminovali ztrátovost míčů na minimum. Střed hřiště se navíc pokusil vyztužit i stoper Tomáš Řepka, který aktivně vystupoval proti záložníkům, na něž směřoval míč.

Druhým faktorem byl zesílený presink - Rosický, Koller a další dostupovali soupeře mnohem aktivněji, což Nizozemcům okamžitě znesnadnilo ofenzivní počínání. Třetí faktor byl ryze výkonnostní - Pavel Nedvěd předvedl po změně stran parádní výkon. Najednou to byl on, kdo dělal uprostřed hřiště největší "vítr" a určoval a opanoval těžiště hry.

Smutnému večeru v Amsterdamu, který byl předzvěstí neúspěchu Česka na šampionátu, však předejít nedokázal. V úplném závěru utkání totiž Němec ve vlastním vápně lehce zatahal za dres Ronalda de Boera a Pierluigi Collina nařídil penaltu, kterou dvojče "faulovaného" Frank s přehledem proměnil.

(Ne)faul Jiřího Němce je dodnes trnem v oku českým fotbalovým fanouškům, kteří italskému rozhodčímu Collinovi ani nyní nemohou přijít na jméno. Je totiž pravda, že De Boerův dokonalý odpíchnutý Salchow je i po 15 letech jednou z nejskandálnějších simulací v historii evropských šampionátů. Collina sice viděl napínající se Nizozemcův dres, jenže takových soubojů se v pokutovém území stane za zápas nespočet a za ně se penalta zkrátka a dobře nepíská.

V případě zájmu je záznam utkání k dispozici ke zhlédnutí ZDE

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (125)

Přidat komentář
Neuro

záloha

Reagovat
Puskas

A hlavně Jirka Němec, můj nejoblíbenější hráč vůbec.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

Fakt joo? Já už ho tolik nepamatuju, v těch dobách jsem spíš fotbal začínal sledovat, ale ten jeho výraz znuděnýho chlápka vypadajícího o 15 let starší byl k nezaplacení

Já mám nejradši Karla Poborskýho a Rosu z dob, kdy jako mladík kouzlil ve Spartě.

Reagovat
Puskas

Byl nesmírně důležitý hráč, však ho taky Nedvěd měl za vzor. Mohl dostat míč kdekoli a neztratil ho. Fakt nepamatuji, že by o něj přišel. Mimořádně spolehlivý, účinný, osobnost.

Reagovat
Josifek

Jooo, to asi joo, mně v té době bylo 10-12 let, takže tohle zrovna nejsou atributy, kterými by hráč okouzlil mladého kluka, tehdá jsem oceňoval hlavně ty efektnější hráče a Jirku Němce si proto tolik nepamatuju. Mám ho tak trochu zafixofanýho jako podobnej typ jako Galase, možná lepší s míčem, ale už moc nevím.

Reagovat
Puskas

Podobné typy, ale Jirku jsem měl raději.

Reagovat
Spalovač šancí

Galásek neuměl na straně

Reagovat
Azazelo RD

Větší držka byl snad už jen Martin Pěnička z Jablonce. Ale jinak byl Němec super hráč.

Reagovat
Josifek

To býval fešák no

Reagovat
smazaný uživatel

A Trifor Ivanov z Rapidu.

Reagovat
Azazelo RD

Pěnička takhle vypadal celou kariéru.

Reagovat
Spalovač šancí

Pěnička nějak zkrásněl

Reagovat
Jolly Roger

Mně připadlo, že někdy zpomaloval hru.

Reagovat
smazaný uživatel

v sedmi letech jsem si koupil dres nároďáku s jeho jménem

Reagovat
Puskas

Já ho mám taky, hned po Euru 96, kdy většina brala Poboráka:)

Reagovat
Jolly Roger

Podle mě, měl Poborský ve Slavii 1995 - 96 životní sezónu. Tak dobře předtím ani potom nikdy nehrál.

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Němej a hlavne jeho 60m prihravka na ME96 na Kuku, kterej, ac se snazil projit mistrovstvim az do finale bez jedinyho vstrelenyho golu, nebyl schopnej se pred tim pasem schovat a buzarem od jeho hlavy doputoval mic az do site. bylo tusim s Ruskem...

Reagovat
Kornovec

to jsem ani nevedel, ze Nemec hral i na na ME 2000. kdy skoncil v repre?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

Možná první okamžik, který jsem jako dítě z fotbalu pořádně zaznamenal a dodnes mě straší je Řepkův zkrat a loket v obličeji Belgičana.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Xaviercreus

Taky

Reagovat
osobnostx

Loket byl v pořádku..ale už na něj neměl stoupat

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

ta sestava je zase nejaka divna, v te dobe sme na 4 obrance jeste nehrali...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se to veme. Nekdy na tri, nekdy jiz zonove

Reagovat
Usty

V zápase s Holandskem rozhodně jo :)

Reagovat
fabec1222

Nizozemsko - ČR na Euro 2000, asi první zápas co si pamatuju, legendární Nizozemská penalta

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

*za článek

Reagovat
vacin

Na tom EURU dostal Henry nejdokonalejší přihrávku ve svým životě

Reagovat
zeeb

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Spalovač šancí

To bych nečekal, že ještě po 15 letech někdo nerozdýchá oprávněnou penaltu ve prospěch Nizozemců

Reagovat
Puskas

Třeba to má být výzva k plamenné diskusi

Reagovat
Spalovač šancí

Asi ten článek trošku pro škrtám a pošlu přes odkaz oznámit chybu, aby tam dal opravenou verzi

Reagovat
Usty

Tak prosím, začni.

Reagovat
Azazelo RD

Jak by řekl Limberský: "Kontakt tam byl."

Reagovat
fantomas

To řikal Chramosta ne?

Reagovat
Puskas

"Sáh na mne a to se nemá."

Reagovat
db18

Chramosta říkal: "Sáh na mne, to se nesmí. To je faul."

A pro úplnost Lafata: "Šáhl na mě, tak jsem spadl"

Reagovat
fantomas

Reagovat
Puskas

a dobré je i "Zkusil jsem to"

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Mr.Mike

a Pilař něco povidal?

Reagovat
db18

Po Bohemce: "Byl jsem před obráncem, kontakt tam byl a penalta taky byla," (reakce na Váchův tweet o leteckých dnech)

Po Spartě řekl, že musel nadskočit, aby ho Jarošík nesejmul.

Reagovat
monty25

A ještě jsi zapomněl, co říkal po Teplicích...

https://www.youtube.com/watch?v=gq3pHDYS3eU

Reagovat
db18

To bych bral jako přiznání...

Reagovat
smazaný uživatel

ale zase tehdy to byla jasná pecka. kdyby nenadskočil, Jarošík nebo kdo tam byl ho srazí. tohle je prostě Sparťanská ublíženost té doby, kdy je Plzeň válcovala.

Reagovat
db18

Jo, pokutu prý dostal za to, že při pádu zvedl ruce...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

Ten dost možná taky. Jen tenkrát ještě nebyli fotbalisté takoví buzici, aby se to všechno pískalo. Mě víc štvala penalta, co proti nám kopalo Španělsko, tam hráč letěl do vzduchu asi půl metru od obránce. Myslím, že to byla kvalda na MS a ve skupně jsme měli ještě jugoše.

Reagovat
Puskas

To jak chytal Mikloško?

Reagovat
Azazelo RD
Reagovat
vacin

Jj to byl ten zápas a podle mě tam s sebou plácl Kiko

Reagovat
Azazelo RD

Bohužel jsem nenašel nikde záznam, ale mám pocit, že byl půl metru před obráncem, když skočil toho tygra. Tenkrát to navíc ještě nebylo běžný, že se takhle simulovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Alfonso

Reagovat
vacin

Tak to byla ta druhá volba

Reagovat
Spalovač šancí

A Kuka tam zazdil spoustu šancí

Reagovat
Azazelo RD

Nejen tam, on v jednu dobu v repre jenom zazdíval šance.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo, Belehrad v 97 :)

Reagovat
Puskas

Tam to byl už k smíchu.

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

jj, to sem posluchal v radiu hrozny vzpomínky, jaxem se u toho, s pribyvajicima minutama, kroutil cim dal, tim vic... pan Kuka

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
smazaný uživatel

to byl Raul

Reagovat
vacin

Raul to nebyl...

Reagovat
smazaný uživatel

Ne jo?? Bejt nalitej tak se vsadim

Reagovat
vacin

Reagovat
Pajinho10

že ten samý rozhodčí o 4 roky později Řekům promíjel neustálé držení Kollera ve vápně?

Reagovat
Spalovač šancí

To udělal kiksy v jiných zápasech neznamená, že neměla být pískána penalta po Němcově zákroku na Boera. Ta penalta byla naprosto v pořádku

Reagovat
r.mrazik

nemela no

Reagovat
smazaný uživatel

to teda žádná pecka být neměla..

Reagovat
Rarášek

Řepkááááááá

Reagovat
smazaný uživatel

Cooooo ?? Ty kurvooooo !!!

Reagovat
fantomas

"Je totiž pravda, že De Boerův dokonalý odpíchnutý Salchow je i po 15 letech jednou z nejskandálnějších simulací v historii evropských šampionátů."

No tak sme si zapřeháněli...

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas. Děsně neobjektivní článek. Nepsal to Vlášek?

Reagovat
Azazelo RD

Tak on De Boer ani neměl šanci se k tomu míči dostat.

Reagovat
fantomas

No já spíš narážel na to spojení "jednou z nejskandálnějších simulací v historii". Pochybuju, že to takle dramaticky vnímá větší množství lidí bez českýho pasu, a v takovym případě potom mluvit o "pravdě", mi nepřijde uplně štastný.

Reagovat
Azazelo RD

Souhlasím. Nejskandálnější to nebylo.

Reagovat
Usty

Rád si poslechnu tu řádku simulací na ME, který byly horší

Reagovat
Darren Fletcher

nedaj sa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

český fórum - to spojení je naprosto adekvátní. jen tak dál

Reagovat
Puskas

Pokud mne paměť neklame, tak Chovanec to hrál ještě na osobku a vlastně i Uhrin, což taky nebylo zmíněno - pokud jsem to nepřehlédl a pamatuji si to dobře.

Reagovat
Spalovač šancí

Za Uhrina se u nás ještě hrálo klasicky na libera a dva předstopery (jak jsem psal do diskuze). Čtyři obránci v řadě se začali u nás praktikovat vlastně až po tomto EURO (sezonu před ním s tím začal Hřebík), jenže po jeho vyhazovu to na chvilku uhaslo. A navíc tenkrát ti ofensivnější týmy hrály dost často na dva útočníky, takže to opravdu taková osobka ze strany předstoperů byla.

Reagovat
Puskas

Právě že si pamatuji kritiku, že zůstává pozadu, zatímco Karel s 21 hrál už 4 obránce. A jo, systém 1-2-5-2 pamatuji.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
osobnostx

Tenkrát (polovina 90. let) byla v tehdejším časopise Fotbal polemika jestli můžou hrát češi na čtyři obránce. U nás tak hrál pouze Hřebík s Benešovem v té době. A většina tehdejších českých trenérů byla proti že k tomu nemají čeští hráči vrozené fyzické dispozice......

Reagovat
Puskas

Pak to zavedl Lička coby šéftrenér ve všech mládežnických týmech Baníku a hned první stoperská dvojice Poštulka - Bolf byla od té doby asi nejlepší.

Reagovat
Jolly Roger

Pepka Chovance jako trenéra moc rád nemám, ale tehdy měl opravdu smůlu. Holandsko jsme jasně přehráli a pak se to zlomilo.

Reagovat
vanGomm

Sice tan pád hráč Holandska zveličil,ale za dres ho zatáhl.To je prokazalné,jak ze záznamu,tak i z fotek.Chybu udělal Němec nikoliv Colina.Ono nakonec i kdyby Němec nefauloval,tak by nám remíza stejně nestačila.Se 4 body bychom se pakovali tak jako tak.

Reagovat
Puskas

Ale zas bychom hráli jinak s Francií.

Reagovat
vanGomm

To jsou pouze spekulace,ale spíše výmluvy.S Francií bychom prohráli stejně.Ono totiž co se má stát to se také stane.Jakže se to říká?Koho maj pověsit,ten se neutopí.

Reagovat
Puskas

To ne, jinak nastupuješ do utkání, kde máš nůž na krku.

Reagovat
r.mrazik

udelali ji oba...penalta to byt ale nemela

Reagovat
vanGomm

S Holandskem jsme si postup neprohráli,protože jestli dobře počítám,tak pokud bychom Francii porazili,tak postupujem.Ostatně porazit Francii bychom museli i kdyby jsme hráli s Holandskem 0:0.Jinak ta penalta byla jasná za ten dres ho Němec zatáhl.Foto,ani kameru nejde obelhat.Tohle fotbalisté někdy dělají.Je to něco,jako pud sebezáchovy.O to víc to mrzí,když se tak stane v samém závěru utkání.Když už je náprava prakticky nemožná.A že těch případů už bylo.

Reagovat
Mindas

Možná kdyby se nepískal faul po každém kontaktu, zatahání za dres... tak by nebyl fotbal v takovém stavu, jaký je nyní. Tedy sport pro bolestné šampónky hodné výsměchu. Ten trend je prostě žalostný a ty alibistické kecy typu: "Chraňme hvězdy týmů", jsou hodně chabé. Němec udělal kravinu, protože si tento trend, který tehdy byl právě v rozpuku, neuvědomil. Za to bych ho vinil. Z normálního pohledu na sport jako takový, faul ani náhodou.

Reagovat
vanGomm

Měl ho nechat a hůř by to co se výsledku týká nedopadlo.Jenže právě to je to o čem jsem psal výše,

Reagovat
smazaný uživatel

penalta fakt ne

Reagovat
zeeb

Tak tohle byl můj první výjezd s repr do světa..super vzpomínky !! Autobus, škopky, potloukání se po Amstru, zase škopky, zapomenutej batoh i s pasem v hospodě, úleva že jsem ho s kamoši našl tam kde jsem ho nechal. Pak příchod na stadec, brada dolů a otevřená huba jelikož tak velkej stadec jsem ještě neviděl, hulákání po celej špíl, nasrání ke konci za tu pentlu a opět autobus, škopky a pak odpadnutí a budíček v Brně.. musím se doma zase podívat na fotky

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Mindas

"Autobus, škopky, potloukání se po Amstru, zase škopky, zapomenutej batoh i s pasem v hospodě, úleva že jsem ho s kamoši našl tam kde jsem ho nechal."

Tak toto souvětí by se dalo aplikovat téměř na vše v Amsterodamu. Bez ohledu na fotbal.

Reagovat
zeeb

Jo, pak jsem ho navštívil jen tak na 4 dny a taky to stalo za to..

Reagovat
smazaný uživatel

jedna z nejlepsich generaci co jsme kdy měli, ale ta brucknerova byla uplny top, pak slo uz do sracek...

Reagovat
vanGomm

Jo ta generace byla kvalitní.Přesto se na MS nedostala,tedy krom roku 2006.I tam ovšem odešla s neúspěchem.To čeho jsme byli svědky v utkání s Ghanou se málokdy vidí v okresním přeboru.A sice to,že 3 hráči soupeře jdou několikrát na samotného brankáře.To,že jsme prohráli pouze 0:2 bylo jednak dílem Petra Čecha a jednak neschopností hráčů Ghany.Pokud by za Ghanu hráli hráči tipu Messiho,C.Ronalda atp.dopadlo by to s největší pravděpodobností velkým debaklem.Podle mého názoru byl vrchol té generace kolem Nedvěda na EURU 2004.Jenže tam to v SF trenér Brükner prokaučoval tím,že nestřídal a v prodloužení jsme fyzicky už odpadli.Řekové tam poslali tři čerstvé hráče a to rozhodlo.Na MS 2006 už byl ten tým přece jen už malinko za zenitem výkonosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Líp bych to nenapsal

Reagovat
smazaný uživatel

Nedvěd hrál nalevo zálohy co vím a Šmicer podhrota ne?

Reagovat
Usty

Spíš ne, až pod Brucknerem :)

Reagovat
smazaný uživatel

Dinovi při protestech prý řekl Collina ,,Jsi Čech, tak skákej"

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak jeste k te penalte - o 4 roky pozdeji v semifinale stahnul nejaky rek Kollera a Collina nezapiskal...

Reagovat
smazaný uživatel

Jop, Dellas

Reagovat
vanGomm

A zase třeba ve finále EURA 1996 upadl Poborský před vápnem a penaltu jsme kopali samozřejmě neoprávněně.O té nedávné ostudě Rezka ve Skotsku,které nám "zajistilo" účast na EURU 2012 ví snad každý objektivní fanoušek.Mohl bych pokračovat a že by se příkladů našlo,takže když umíme tzv.v tomto směru rány rozdávat musíme je také občas i příjmout.

Reagovat
skat

Reagovat
smazaný uživatel

Před vápnem padl Poborský na ME 00 proti Francii

Reagovat
vanGomm

Pro xHarryx.Dobře,že jsi ten zápas s Francií na EURU 2000 připoměl,ale pomotané to máš Ty a ne já.V tom zápase s Francií byl pro změnu faulován před vápnem Nedvěd.Další nesprávně nařízenou penaltu kopal Poborský.Ve finálovem zápase na EURU 1996 to byl opravdu Poborský,který byl faulován před vápnem.Ne my se na nepřízeň rozhodčích moc vymlouvat nemůžeme.Spíše naopak.Proto mě příjde hodně laciné se neustále dokola vymlouvat na penaltu s Holandskem,která navíc na rozdíl od těchto třech byla nařízena oprávněně.

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

presne na ME96 Poborsky rybu před vapnem a Berger prostrelil se stestim pod padajicim, tusim, Köpkem

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Víc asi štve ta Belgie...ikdyž jsme to mohli tehdy ukopat už ve skupině a dostat se tam přes Dány...každopádně i to mělo plus - Chovanec odešel, přišel Bruckner a hrál se nejlepší fotbal ČR

Reagovat
smazaný uživatel

Mimo ME 2004 v Portugalsku jsme nehráli nic výjimečného.Dvakrát výměna balonu mezi stopery a buch to na Kolera.Někdy je v jednoduchosti síla,ale umět to poznat chce dobrého trenéra a to Bruckner byl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta skupina o MS 2002 byla pro nás velmi příznivá a stejně jsme ji nedokázali vyhrát. BTW Ten zápas s Islandem mě straší dodnes

Reagovat
smazaný uživatel

penalta jednoznačná tohle brečení a pocit ukřivděnosti už je trapný

Reagovat
vacin

Největší sranda na tom je, že komise rozhodčích řekla, že jediná penalta, která na tom EURU byla nařízená špatně, byla ta naše proti Francii

Reagovat
C-M@ster

Collina

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele