Gastien byl obviněný z rasismu, potrestán nebyl. Disciplinárce chyběly důkazy

17.11.2022, 11:44
Aktuality
Johan Gastien (© AFP)
Pořádně nepříjemnou dohru mělo říjnové utkání Ligue 1 mezi Clermontem a Brestem. Hosté sice ukončili dlouhou sérii osmi utkání bez vítězství, daleko více se každopádně řešil nesvár s údajným rasistickým podtextem, který skončil až u disciplinární komise. Až desetizápasový trest, který hrozil Johanovi Gastienovi po konfliktu s Islámem Slimaním, však nebyl vynesen.

Disciplinárka celou záležitost dlouhou dobu vyšetřovala a ve středu si oba aktéry pozvala na slyšení. Slimaní, útočník Brestu, tvrdil, že ho měl Gastien během duelu častovat urážkou, jež poukazovala na jeho alžírský původ. Hanlivý výrok "špinavý Arabe” měl slyšet zřetelně, také se dožadoval okamžitého osobního trestu pro Gastiena u rozhodčího Jeremieho Pignarda. Ten ovšem inkriminovaný moment nezaznamenal, oba hráči tak střetnutí dvanáctého kola dohráli.

Od těchto obvinění se nicméně záložník Clermontu rezolutně distancoval. Přiznal, že svého soupeře urazil, odmítl však jakýkoli rasistický podtext. "Nikdy v životě bych něco takového neřekl,” uvedl. "Problémem je, že v tomhle celém příběhu jsem za idiota pouze já. Vím totiž dobře, co jsem mu říkal, všichni mí spoluhráči také slyšeli a viděli, co se stalo,” obhajoval se.

Disciplinární komise nakonec neměla potřebné důkazy pro udělení možného trestu, a Gastien tak suspendován nebyl. "Navzdory provedenému vyšetřování jsme neměli dostatek podkladů k prokázání viny, která byla Gastienovi v tomto případě připisována,” zdůvodnil její předseda Sébastien Deneux. "Rasismus je dost důležitým tématem. Není možné trestat někoho, pokud si nejsme absolutně jisti, že by opravdu provedl čin, z něhož byl obviněn. Nejsou žádní přímí svědci. Neexistuje obrázkový materiál ani zvukový záznam, které by napevno potvrdily, že se Gastien takto choval. Pokud neznáme pravost jeho slov, nemůžeme sáhnout k sankci,” dodal.

Autor: Patrik Sandev / lequipe.fr

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Cože, ono k potrestání potřebuješ důkazy?

Reagovat
vceradnesazitra

Pouze pokud nejsi černej.

Reagovat
Zdechlina

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Zemun

Alebo ružovy

Reagovat
jsemdement

To bude jen špatně přeložený článek.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Bakary3

zajímavé, myslel jsem, že pravdou je vždy tvrzení potrefenyho černocha a naopak obžalovaný musí důkazy prokázat svou nevinu

Reagovat
Pablos

však to pořád zůstává... on je jenom Arab, do černocha daleko

Reagovat
Bakary3

Reagovat
soukup

Reagovat
Lamskej#RMCF

A spojení špinavý Arab se nějak nezakládá na pravdě? :D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele