Rasismus se ve Španělsku netýká jen fotbalu, přesná data chybí, píše El País

23.05.2023, 13:38
Aktuality
Vinícius Júnior (© AFP)

Problém s rasismem se ve Španělsku netýká jen fotbalu, přesnější data však o tomto fenoménu chybí. Píše to dnes levicově orientovaný deník El País. V zemi se rozproudila debata o rasismu poté, co si na něj postěžoval útočník Realu Madrid Vinícius Júnior.

Ten označil za rasistickou nejvyšší soutěž La Liga i celou zemi. Konzervativní deník El Mundo naopak míní, že Španělsko patří k zemím, kde se nejvíce chrání individuální práva, tresty za projevy rasismu na stadionech ale musí být podle něj přísnější.

Během nedělního zápasu mezi Valencií a Realem Madrid čelil fotbalista madridského celku rasistickým pokřikům. Vinícius Júnior pak v pondělí na sociálních sítích napsal, že rasistická je nejvyšší fotbalová soutěž i celé Španělsko, což vyvolalo debatu v zemi i za jejími hranicemi. Hráči vyjádřily podporu fotbalové asociace či sdružení proti diskriminaci.

Podle deníku El País se problém s rasismem netýká jen fotbalu. "Diskriminace, ať už skrytá či otevřená, vědomá i nevědomá, je přítomná každý den v ulicích a na náměstích, v chování policie, ve firmám, ve státní správě," píše deník. Podle něj však přesnému popisu problému brání nedostatek dat. Před pěti lety veřejnoprávní ústav CIS udělal průzkum, ve kterém se Španělů ptal, nakolik se na škále od nuly do deseti cítí jako rasisté. Průměr vyšel relativně nízký, 2,2 bodu, ovšem podle expertů málokdo odpoví na tak přímočarou otázku zcela upřímně.

Zkušenosti přistěhovalců či lidí se zahraničním původem podle deníku El País naznačují, že rasismus je v zemi zakořeněný. Španělský novinář Moha Gerehou, jehož rodiče pocházejí z Gambie, tvrdí, že rasová diskriminace je ve Španělsku přítomná v přístupu k bydlení, na pracovním trhu, ve školách či na sociálních sítích. Sám novinář před několika lety zažil situaci, kdy ho kvůli jeho práci několik uživatelů twitteru "dražilo jako otroka". "Poslední dobou vidím rasistické epizody častěji. Velmi mě to překvapilo," řekl deníku Senegalec Serigne Fall, který pracuje jako sociální mediátor v jedné madridské nemocnici.

Jiného názoru je konzervativní deník El Mundo. "Španělsko patří k zemím, které nejvíce pokročily v ochraně individuálních práv a odmítání diskriminace, jak uvádějí mezinárodní a velmi prestižní organizace". Nedělní události však podle deníku ukázaly, že "fotbalové stadiony jsou posledními tvrzemi, kde se toleruje to, s čím se jinde ve společnosti s odhodláním zápasí".

Podle deníku je nutné zavést přísné tresty za rasistické chování na stadionech, a to jak vůči fanouškům, kterých se tak chovají, tak vůči klubům. "Fotbal musí skoncovat s jakýmkoliv náznakem soužití s násilím, ať už se vyjadřuje v jakékoliv podobě a s jakoukoliv silou," píše El Mundo.

"Situace ohledně rasismus je nepochybně lepší než před 20 lety," uvedla státní tajemnice pro migraci Isabel Castrová. V posledních letech policie zaznamenává růst počtu hlášených trestných činů z nenávisti. V roce 2021 jich bylo 1800 a více než třetina z nich se týkala rasismu. Růst hlášených trestných činů však nemusí nutně znamenat vyšší výskyt rasismu ve španělské společnosti. Policie může dostávat více hlášení také z toho důvodu, že mezi oběťmi v ni vzrostla důvěra a víra, že se úřady budou těmito činy zabývat.

Autor: ČTK

Komentáře (41)

Přidat komentář
Hlahart

Před pěti lety veřejnoprávní ústav CIS udělal průzkum, ve kterém se Španělů ptal, nakolik se na škále od nuly do deseti cítí jako rasisté.

Reagovat
Mass

Zatímco u nás se zeptají, jestli by člověk byl rád, kdyby si jeho dcera vzala muže z Burundi a pokud by nebyl nadšený, tak ho označí za rasistu.

Reagovat
Mass

Teda třeba z Pakistánu, aby byly ještě lepší čísla

Reagovat
Greaber

Nevím proč, ale vždycky když se řekne průzkum veřejného mínění, vybaví se mně:

https://www.youtube.com/watch?v=6Ms9A-212F0

Reagovat
Mass

::thumbsup:

Reagovat
GabrielBatistuta

To se neokouká

Reagovat
ratusek

Reagovat
PtákOhnívák

Přesně jsem věděl co tam bude.

Smutné je, že takhle se ty průzkumy opravdu dělají...

Reagovat
Mateo16

Ešte ze to nerobili na Slovensku ten prieskum by vybuchol

Reagovat
Mass

Už to, že si imigrant, který má od úřadu vymyšlenou práci jako sociální mediátor a může tak pomáhat za veřejné prostředky jiným imigrantům, stěžuje na rasismus, mi přijde vtipné.

Reagovat
loki5

Koukám, že co je tam Vincek je to samý rasismus

Reagovat
supporter

Dani Alves?Samuel Eto’o? Jako kdyz tam tisice lidi verejne vykrikuje a zpiva ze je opice…. Ach ta lidska frustrace a pocit menecennosti.

Reagovat
MarcoBanco

Jasne.. doteraz si pamatám ako tam Alvesovi hodili banán a on ho zjedol

Reagovat
Vinci

A pak přiznal ze to byla předem domluvena scenka

Reagovat
MarcoBanco

To vážne? Domluvená rasistická scénka?

Reagovat
Salfovic

Letos se v LL odehrálo 9 rasistických kauz. Hned 8 se týkalo hádejte koho ?

Reagovat
ACSeRw!n

komentare nezklamaly

Reagovat
Phillipinho

Viniciusovi byla zrusena cervena karta a v dalsim zapase bude moct nastoupit. La liga dosahla sveho dna.

Reagovat
Salfovic

Reagovat
CHONG

Ty se k němu poslední dobou taky docela blížíš...

Reagovat
Phillipinho

To nevim. Ale tohle je fakt crazy.

It is the first time in the history of La Liga that the Committee has overturned a sending-off for which there is graphic evidence.

Reagovat
CHONG

Crazy to je, o tom žádná. Na druhou stranu stejně crazy mi přišlo, že Vincek byl jediný, kdo v tom zápase redku dostal...

Reagovat
Phillipinho

No tak samozrejme Duro ji mel dostat, o tom neni zadna rec. Ale tohle s tim uz da se rict nesouvisi...

Reagovat
Tony Stark

Súvisí. A to veľmi

Reagovat
Phillipinho

Nedostal ji Duro, tak ji anulujeme i Viniciusovi a nestalo se vlastne nic?

Reagovat
Tony Stark

Presne tak

Reagovat
CHONG

No, vlastně souvisí... Vincek i Duro měli oba jednoznačně dostat červené karty, Vincek ji dostal, Duro (z důvodu selhání VAR) nikoliv. Anulace u Vincka je nešťastná a vytváří nebezpečný precedent, ale v důsledku je vlastně férová...

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
LAM

Ty jseš fakt hroznej čů...

Reagovat
romeo351

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
Tony Stark

Ak povieš "A", tak povedz aj "B"

Súťažný výbor ponechal červenú kartu, ale bez akéhokoľvek disciplinárneho postihu. Dôvod ? Kompletné zlyhanie VAR, ktoré neposkytlo hlavnému rozhodcovi všetky zábery z predmetného incidentu. Poskytnuté boli iba zábery, ako Vinícius "udrel" hráča Valencie Dura, ale to, ako ho niekoľko sekúnd predtým Duro škrtil, to už rozhodca neriešil.

Za mňa správne rozhodnutie súťažného výboru. Dno bolo, že Vinco bol vylúčený a Duro ostal bez trestu

Btw, keď už je reč o dne, ty ho Phillipinho prerážaš každým dňom ...

Reagovat
Phillipinho

Tak ty uz i budes tvrdit, ze byl Vinicius nespravne vylouceny. Koncim. Ty bys obhajil, i kdyby tam nekomu napalil pesti do brady.

Reagovat
Tony Stark

Málokto sa chytá na Teba, kto spoza obrazovky počuje "lepšie" pokriky ako ľudia priamo na štadióne a oddnes vieš rozhodovať "lepšie", ako Súťažný výbor so všetkými podkladmi

Reagovat
Phillipinho

A prece jsem mel nakonec pravdu a Ancelotti se to nakonec dozvedel taky. To jenom ty ses rozhodl me tady zesmesnovat a tvrdit, ze cely stadion skandoval "mono" A nasledne se ani neomluvit a zdrzet se reakce.

Reagovat
Tony Stark

Phillipinho

21.05.2023

23:17

Ancelotti je taky pomatenej je ovsem treba rict. Ten na tiskovce po matchi suverenne prohlasi, ze cely zapas fanousci krici na Viniciuse “mono”, pritom zretelne kriceli “tonto”.

Phillipinho

21.05.2023

23:43

Ancelotti by si mel zjistit nejdriv, co kdo kricel, a pak neco vypoustet do sveta.

Reagovat
Tony Stark

A neskôr si tvrdil, že to kričal len jeden človek

Reagovat
LAM

Reagovat
Well

Hlavně je specialista v selektování dat a vždy říká jen to A.

Reagovat
Benfica

Naopak, dobre spravili

Reagovat
Phillipinho

Duvod?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele