Francouzské léto roku jedna (2/6): U zrodu vlády bohatých

21.06.2013, 08:55
Názory a komentáře
Paříž a Monako - ve fotbalové Francii v současnosti neexistuje výraznější téma než přestupové (a od nové sezony snad i sportovní) dostihy těchto dvou nových velkoklubů. Co se momentálně v obou táborech děje? Jakou cestou se budou ubírat? A stojíme opravdu na prahu vytvoření "ligy dvou klubů"?

PSG a Monako mají leccos společného - za oběma stojí silný zahraniční majitel (v případě PSG je to katarský šejk Nasser Al-Khelaifi, u Monaka zase ruský magnát Dmitrij Rybolovlev) s prakticky neomezenými finančními možnostmi, ani jeden se nebojí nákupů těch největších hvězd, a ani jeden neskrývá touhu ovládnout nejprve Francii a posléze celou Evropu. PSG už má první krok úspěšně za sebou, Monako svůj křest ohněm prožije v příští sezoně..

Ve druhé části seriálu Francouzské léto roku jedna se oběma konkurentům podíváme blíže na zoubek; nejprve však přijde na řadu stručný souhrn pařížské mistrovské sezony. Následuje přehled přestupových spekulací na hráčském i trenérském poli, a na závěr krátké zamyšlení nad dalším konceptem Ligue 1 jako takové.


Pařížská cesta za triumfem

Carlo Ancelotti vstupoval do sezony posílen o Ibrahimovice, Thiaga Silvu, Verrattiho, Lavezziho a Van der Wiela; v zimě přibyl ještě Lucas Moura, a jakkoliv to v počáteční fázi sehrávání logicky vypadalo všelijak, nakonec se podařilo hlavní předsezonní cíl s pohodlným náskokem naplnit. V Ibrovi získala Ligue 1 prvního třicetibrankového střelce od legendárního Papina (1989/90), pětadvaceti výhrami v sezoně stanovili Pařížané nový ligový rekord, a na oficiální vyhlašování výročních cen se zástupci jiných klubů vlastně ani nemuseli dopravovat - jen do nejlepší jedenáctky se vešlo hned sedm hráčů čerstvého mistra (Sirigu, Jallet, Silva, Maxwell, Matuidi, Verratti a Ibrahimovic), a Ancelotti si odnesl cenu v trenérské kategorii. Kde tedy nastal ten zlom, který ze sice silného, ale přesto jen váhavě kupředu postupujícího týmu udělal suvérénní vítěznou mašinu?

Odpověď je prostá - listopadová krize a změna herního profilu, nastíněná už v podzimním souhrnu, nakonec posloužila jako tolik potřebný stabilizační prvek, který PSG posunul tam, kde by podle názoru veřejnosti, fanoušků a prezidenta Al Khelaifiho mělo být. Ancelottiho volné 4-4-2 se čtveřicí ofenzivních hráčů (většinou Pastore s Lucasem po stranách a Lavezzi s Ibrahimovicem v útoku s tím, že na kterékoliv pozici se mohl objevit Ménez) fungovalo zejména díky praktické nečitelnosti, skvělému pohybu všech útočných hvězd a vycepované taktické disciplíně (což byl koneckonců hlavní úkol zkušeného lodivoda a pravý důvod, proč před rokem a půl opouštěl kormidlo sice schopný, ale příliš neotrkaný a "hodný" Antoine Kombouaré). Samotný ofenzivní arzenál by však sám o sobě ani stačit nemohl - k tomu bylo potřeba také zajistit spolehlivou a konzistentní obranu, což se dokonale povedlo díky pákám sportovního ředitele Leonarda na Apeninském poloostrově.

Výsledek? Pod taktovkou "italské" defenzivní kliky Salvatore Sirigu - Thiago Silva - Marco Verratti inkasovali Pařížané pouhých 23 branek, a k nejlepšímu útoku tak přidali i nejnepropustnější stavidla před vlastní klecí. Obrovskou výhodou mistrovské obrany je schopnost podržet a vyvézt míč, přičemž ztráty jsou prakticky nulové - statistiky říkají, že první tři místa v procentuální úspěšnosti přihrávek obsadili Alex, Mamadou Sakho a fenomenální Blaise Matuidi. Vysoko se v této disciplíně umístili i další pěšáci fungujícího obranného šiku - Christophe Jallet, Maxwell, Silva i Verratti (mimochodem první dva jmenovaní vůbec nehráli tak špatně, jak by se podle reakcí často zdálo - jistě, nezářili, ale žádná fungující jedenáctka nemůže být složená pouze z hvězd).

Suma sumárum stojí za úspěchem PSG především brilantně zvládnutý prosincový přerod, Ibrova gólová potence (žádný z jeho spoluhráčů nepřekročil hranici 10 ligových branek, je tedy snadné vypozorovat, jakou pozici si švédský kanonýr ve Francii stihl vydobýt) a výborně sehraná obrana. Ancelotti se nebál říznout do živého - když byl Jallet začátkem roku coby kapitán evidentně nervózní, pásku mu odebral a předal ji Silvovi, což se pozitivně projevilo jak na výkonech obou borců, tak na hře celého týmu; když bylo potřeba najít k bývalé opoře AC Milán typově ideálního parťáka, nerozpakoval se posadit na Alexův úkor odchovance Sakha, který přitom pokaždé, když nastoupil, hrál jako z partesu, a mohli bychom pokračovat. I přes drobné výkyvy se tak sluší říct, že objektivně je titul na jediné možné správné adrese.


Nové tváře na scéně

Přestupové okno se ještě ani pořádně nerozjelo a moudřejší v tomto ohledu budeme až před začátkem ligy (kdy si také shrneme aktivitu obou týmů v předsezonním preview), ale zejména Monako se činí už teď - okamžitě po postupu začal knížecí klub skupovat evropské fotbalové zlato v míře, která si v ničem nezadá s dosavadními "průkopníky" jako Chelsea, Manchester City, Real Madrid či právě PSG. Neuškodí proto podívat se v krátkosti na práci, kterou monacký management vykonal v průběhu května a června.

Vše začalo odpálením první velké přestupové bomby - za 70 milionů eur přistál na Stade Louis II luxusní "balíček" z Porta ve složení Joao Moutinho - James Rodríguez. O pouhý týden později pak z Monaka zazněla potvrzující zpráva o příchodu žádaného kanonýra Radamela Falcaa za dalších 60 milionů, což už dohromady vytváří ofenzivu světových parametrů - Falcao patří mezi momentálně nejlepší zakončovatele planety, s teprve jednadvacetiletým Jamesem mají díky "startovacímu" angažmá v Portu podobné fotbalové návyky, a navíc jde o spoluhráče z kolumbijské reprezentace. Defenzivu potom vyztužil zkušený Ricardo Carvalho, který přišel z Realu Madrid po vypršení smlouvy zadarmo (zatímco zprávy o domluveném příchodu valencienneského talentu Nicolase Isimat-Mirina naopak v posledních týdnech utichly).

A Monako se rozhlíží i nadále - momentálně vypadá jako priorita post brankáře, kde loni nastupoval Danijel Subašić; ten sice nechytal vůbec špatně, ale v konkurenci jmen jako Víctor Valdés nebo Hugo Lloris by zřejmě neměl šanci obstát. Oba plánované cíle se nicméně vyjádřily, že zůstanou i příští sezonu ve svých stávajících klubech (Barcelona, resp. Tottenham)..

..což se ovšem nedá říct o dalších adeptech na obléknutí červenobílého dresu: pokračování kariéry v knížecím klubu by si dle vlastních slov uměli představit Yohan Cabaye i Mamadou Sakho, Nani zase tvrdí, že jeho budoucnost je nejistá. A výčet slavných jmen, na které má rodící se velkoklub políčeno, tím rozhodně nekončí - konkrétní nabídky by měly ležet na stole Zenitu Petrohrad (45 milionů za Hulka) a také AC Milán (60 milionů za duo Kevin-Prince Boateng, Stephan El Shaarawy; dovolil by vůbec milánský gigant, aby jej francouzský zbohatlík připravil o dva důležité hráče druhý rok po sobě?). Ve spekulacích se pak mihla i jména jako Fábio Coentrao, Claudio Marchisio, Eric Abidal či (aktuálně nejvážnější) Étienne Capoue..

..a také Carlos Tévez, kterému v Manchesteru City běží poslední rok smlouvy a sám přiznává, že vyzkoušet si Ligue 1 (tedy buď PSG, nebo pravděpodobněji Monaco) by mu nevadilo. Pařížský zájem o Téveze byl dobře známým faktem už minulé léto; letos je však kolem argentinského šutéra zatím poměrně klid, a co se čerstvého mistra týče, lze to vztáhnout i na přestupové spekulace obecně. Ač to totiž může znít přehnaně, faktem zůstává, že PSG od nástupu katarského kapitálu posiluje povětšinou inteligentně - tedy mimořádně kvalitními hráči na posty, které za světovou špičkou prozatím zaostávají - a tím pádem lze do současného kádru jen těžko zasahovat.

Největší "slabinou" je zřejmě Maxwell na levém beku (který se i tak dostal do oficiální nejlepší jedenáctky ligy); tento "problém" by měl vyřešit skvělý Lucas Digne z Lille, jeden z největších talentů země a objev loňské sezony (toho jsem do nejlepší jedenáctky zařadil pro změnu já). Jinak je ale ticho po pěšině - jistě, odešel Beckham a také dlouholetá ikona Sylvain Armand (Rennes) a na odchodu se zdá být Clément Chantome (což by mohlo znamenat velký problém, pokud by se jej nepovedlo ve středu zálohy adekvátně nahradit - jako například Hernanesem, o nějž Pařížané údajně projevili zájem nedávno), ale jinak Pastore zůstává (dle vlastních slov na 100%) a nikam by se stěhovat neměl ani Verratti. Prozatím.


Hledá se krotitel hvězd. Zn.: Jméno podmínkou

Velcí fotbalisté jsou samozřejmě pouze jedna část na levé straně rovnice znamenající úspěch - pokud nad sebou necítí dostatečně pevnou ruku, která za každých okolností ví, co dělá, může se i sebeambicióznější projekt rychle sesypat jako hrad z písku. Pařížané si to uvědomili v zimě 2011, nahradili Kombouarého Ancelottim a do roka a půl jim Francie ležela u nohou - jenže problém je v tom, že "Carletto" je nyní podle všeho na odchodu do Realu Madrid. Kdo z těch, o nichž v poslední době proběhly mediální zmínky, by mohl stát u kormidla PSG v následující sezoně?

První volbou byl podle všeho Guus Hiddink, který však veškeré spekulace utnul uzavřením nového kontraktu se svým stávajícím zaměstnavatelem Machačkalou. Tím se otevřel prostor pro ostatní - samozřejmě za předpokladu, že se Al-Khelaifi nakonec nedohodne na dalším pokračování s Ancelottim. Doposud byl oficiální postoj PSG jasný: současný kouč je v Paříži vázán platnou smlouvou, takže pokud si to nebudeme přát, neodejde (zjednodušeně řečeno). Předpokládejme však, že dvouměsíční námluvy Ancelottiho s Bílým baletem přece jen dospějí do zdárného konce, a pařížští tak budou muset hledat náhradu..

Často se v posledních dnech objevovalo jméno André Villas-Boase, Mourinhova učně z Porta, který v současnosti vede Tottenham; v kuloárech se objevila i zpráva o tom, že by Pařížané mohli pětatřicetiletého Portugalce nalákat na rekordní nákup Garetha Balea (i když v takovém případě by možná stálo za to přehodnotit předchozí tvrzení o rozumných cílech klubu z hlavního města). Toto spojení by v řadě ohledů dávalo smysl: Villas-Boas je dostatečně ambiciózní kouč vyznávající ofenzivní styl hry, ve své krátké kariéře už ukázal, že umí vyhrávat, a navíc je dostatečně silný na to, aby se před náročným úkolem nesesypal. Jenže jsou tu i nevýhody, a není jich málo: nabízí se podobnost mezi PSG a jeho bývalým zaměstnavatelem Chelsea, se kterou se rozhodně neloučil v dobrém (a jestliže existovaly rozpory s kabinou v Londýně, jak by si rezolutní Villas-Boasova osobnost sedla se jmény jako Ibrahimovic, Pastore či Menez?). Jeho současným zaměstnavatelem je navíc Daniel Levy, muž s pověstí jednoho z nejtvrdších obchodníků fotbalového světa, a zapomínat bychom neměli ani na prostou otázku, jestli by se mladému stratégovi do Paříže vůbec chtělo: vždyť ještě nikde nevydržel déle než sezonu, a jeho úspěšně započatá práce v Tottenhamu zatím není zdaleka konce. V současnosti to tak vypadá, že je Villas-Boas již ze hry.

Čerstvější je naopak zpráva o údajné dohodě s Fabiem Capellem: zkušený Ital by měl podepsat na jeden rok s tím, že poté se Pařížané zaměří na svůj už delší dobu avizovaný cíl, samotného Arséne Wengera. Zdá se, že prezident Al-Khelaifi se myšlenek na dlouholetého lodivoda Arsenalu stále nechce vzdát; ve spekulacích o tom, kdo by měl převzít PSG na příští rok, než vyprší Wengerova současná smlouva, se objevilo i jméno manažera Swansea Michaela Laudrupa, či dokonce současného sportovního ředitele Leonarda (u kterého je však logickým problémem devítiměsíční zákaz činnosti za vražení do rozhodčího po květnovém zápase s Valenciennes; PSG se proti tomuto verdiktu odvolává).

Nechme teď stranou sen o Wengerovi; byli by Capello s Leonardem teoreticky správnými volbami? Capello je nade vší pochybnost jedním z nejváženějších koučů současnosti, jeho životopis je jedním z nejlepších na světě, a nedisponovat excelentními trenérskými kvalitami, nikdy by se nedostal tam, kde nyní je. Na druhou stranu jsou tu silné protiargumenty - je mu skoro 70 let a jde o klasického kouče "staré školy", takže je otázkou, nakolik by si rozumněl s variabilním a vlastně takřka prototypicky moderním stylem, s nímž PSG aktuálně slaví úspěchy. Jeho pověstná strohá povaha by sice na mladé hvězdičky v kabině mohla platit, jenže pak je tu třeba fakt, že se s klubovým fotbalem rozloučil v roce 2007, kdy opustil lavičku Realu Madrid; posledních šest let strávil u reprezentací Anglie a nejnověji Ruska. Nejde přece jen o příliš riskantní krok?

Ať už bude výsledek jakýkoliv, pokud přijde Capello, bude to znamenat jasnou sázku na zkušenosti a prověřenou kvalitu - půjde o znamení toho, že Al-Khelaifi skutečně chce především výsledky, než začne znovu rozjíždět dlouhodobější projekt (ať už s Wengerem nebo někým jiným). Podobné parametry by mělo i angažování Leonarda, který by na jednu stranu mohl těžit z podle všeho výborných vztahů s kabinou (právě Leonardo je hlavní spojkou mezi PSG a italským trhem a řada hráčů tak přišla do francouzské metropole vlastně za ním), jenže zároveň by reálně hrozilo, že jeho pojetí trenéřiny narazí na přesně tytéž překážky, jako tomu bylo v AC Milán a Interu. Paříž má soupisku nabitou skvělými ofenzivními hráči - dokázal by Leonardo zkrotit svoji "joga bonito" filozofii, o níž z Ancelottiho začátků už víme, že zde zkrátka nefunguje, a důsledně stavět tým od zadní linie? Pokud by však Al-Khelaifi nakonec překvapil a buď udržel Ancelottiho, nebo skutečně ulovil Villas-Boase či Laudrupa (či například Laurenta Blanca, abychom na něj úplně nezapomněli), znamenalo by to naopak sázku na dlouhodobý projekt. Nechme se překvapit.

Monako, zdá se, podobný problém vůbec neřeší - s Claudiem Ranierim se podle všeho do nové sezony počítá. Proběhly sice nějaké spekulace o angažmá Roberta Manciniho, jemuž poslední neúspěšná sezona vystavila stopku v Manchesteru City, ale bývalý kouč londýnských Blues má prý plnou důvěru vedení (což otevírá další zajímavou otázku - jak dlouho by mohlo trvat, než si volného Manciniho všimne právě PSG, kterému rychle docházejí možnosti?). Možná že právě Ranieriho trenérská minulost je tím, co ho v Monaku drží především - koneckonců on sám označil knížecí klub za novou Chelsea..


Liga dvou klubů?

Můžeme tedy reálně předpokládat, že by španělský model dvou výrazně vyčnívajících velkoklubů překročil severní hranici Pyrenejí a zabydlel se od nové sezony i ve Francii? Existují argumenty pro i proti..


Pro: Obrovská finanční síla

Tohle je samozřejmě první a nejlogičtější důvod - ambiciózní hráči, kterým nevadí nechat si za svoje služby dobře zaplatit, do Paříže i Monaka zkrátka půjdou. Opomíjeným, ale důležitým faktorem je také kvalita života v obou městech - stěhovat se do Monaka je přece jen něco trochu jiného než do Manchesteru (nebo dokonce Machačkaly). Ani Al-Khelaifimu, ani Rybolovlevovi nedělá problém vyhovět prakticky jakémukoliv finančnímu požadavku..

Proti: FFP a francouzské zákony

..jenže podobný boom se dal logicky očekávat už s nástupem Abramovičovy Chelsea, a je tak pochopitelné, že UEFA hledala způsob, jak bezuzdnému utrácení darovaných peněz zamezit. Řešením má být Platiniho FFP (Financial Fair Play), a že nejde jen o plané výhružky, už dobře ví v Málaze, kterou právě porušení tohoto pravidla stálo účast v příštím ročníku Evropské ligy. Monaco navíc tíží ještě jeden specifický problém: francouzká federace žádá, aby klub formálně přestěhoval své sídlo do Francie, chce-li hrát tamní ligu, a to z daňových důvodů (daně v Monaku jsou totiž nastaveny mnohem benevolentněji). Rozhodovat se začíná dnes.

Pro: Kvalita zkrátka rozhoduje

Svým způsobem to dokázalo už letos PSG - od určitého kvalitativního stupně zkrátka není reálně možné prohrávat. Prohrát, jistě (a Pařížané také několikrát padli, ať už díky vlastnímu diletantství či heroickému výkonu soupeře), ale ne dlouhodobě prohrávat do té míry, že by to reálně ohrozilo tabulkové postavení týmu. A hráči to dobře ví - Radamel Falcao chce Monaku pomoct zabydlet se mezi elitou, Joao Moutinho pošilhává rovnou po titulu.. Oficiálně vyhlášeným cílem pro nadcházející sezonu je zajištění účasti v Lize mistrů, a s potenciálem, který se v knížecím klubu sešel, to možné určitě je.

Proti: Fanouškovské zázemí

Existuje rozdíl mezi "ligou dvou týmů" a "ligou dvou klubů" - první termín označuje jednoduše dva sportovně vyčnívající celky, zatímco ten druhý hovoří o komplexním (finančním, kvalitativním, historickém, fanouškovském) zázemí. Za ligu dvou klubů donedávna platila skotská Premier League, ligou dvou týmů byla letos například portugalská Primeira (a přesto, kdo by si dovolil odepsat Sporting jako nějak méněcenného soupeře?). K dosažení opravdového monopolu chybí Pařížanům bohatší historie (což je ovšem argument, který může být již brzy obroušen), ale Monaco má ještě palčivější problém - jeho Stade Louis II čítá pouhých 18,521 míst, což už je tak velmi málo, a to byl ještě loni průměr návštěvnosti v Ligue 2 sotva na třetině kapacity (konkrétně 5,295 diváků). Bude Falcaa a spol. vůbec bavit hrát před takovou kulisou?

Pro: Specifické prostředí Ligue 1..

Monaco potřebovalo posílit křídelní pozice, a proto přivedlo Jamese Rodrígueze - Lyon tváří v tvář stejnému problému ulovil za necelý milion eur o deset let staršího Gaëla Danice z Valenciennes. Ne snad že by Danic nebyl kvalitním fotbalistou (ba naopak), ale signál je jasný - tradiční francouzské kluby jsou zvyklé žít z mála a fungovat jako tranzitní stanice pro movitější hráče na trhu, a teď mají dva takové příklady ve své vlastní soutěži. Peloton Ligue 1 je navíc příliš vyrovnaný na to, aby se v dohledném horizontu vytvořil jeden, dva stabilní pronásledovatelé, schopní rok co rok konkurovat oběma bohatým soupeřům. Pro mnoho fanoušků největší přednost ligy tak dost možná znamená nepřekonatelné komplikace pro potenciální konkurenty.

Proti: ..specifické prostředí Ligue 1

Jenže pak je tu například fakt, že jak PSG, tak Monaco staví tým od pohledu spíše pro Evropu; jak si Ranieriho celek poradí se soutěží, na kterou jeho hráči nejsou vůbec zvyklí? A co je mnohem důležitější - podaří se vůbec takto razantní přestavbu rychle dotáhnout do úspěšné podoby? Jak se vlastně žije hráčům jako gólman Subašić, kapitán Gary Kagelmacher, defenzivní štít Delvin Ndinga nebo osmnáctibrankový Ibrahima Touré (bez nějž by Monaco reálně na postup ani nemohlo pomýšlet), když musí každý den vstávat s tím, že neví, zda za ně jejich zaměstnavatel už nezačal shánět hvězdnější náhradu? A co vůbec předvedou Pařížané pod novým trenérem?


Příští díl vychází 30.6. a bude věnován jiným dvěma klubům - Lyonu a Saint-Étienne, aktérům slavného Derby du Rhône, a jejich vyrovnanému boji o místo na výsluní. Dotkneme se také situace na Korsice, kde o přízeň publika dlouhodobě bojují Ajaccio a Bastia, kteří se loni sešli na prvoligové půdě po pěti a půl letech.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (95)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Díky za článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

mě by zajímalo, když PSG nemá historii, kolik ostatních francouzkých klubů dokázalo vyhrát evropský pohár aniž by to mělo skandální nádech?

Navíc v kombinaci faktem, že nikdo nemá víc než 10 titulů a PSG má 3.

Reagovat
fenixLFC

ze PSG nema historiu je vseobecne znamy fakt, oproti nim aj chelsea prekypuje historiou , je to umelo vytvoreny klub, ktory uz od pociatku fungoval ako teraz,cize drahe nakupy, ale vacsinou bez uspechu

Reagovat
smazaný uživatel

Super rozbor. Jsem zvědavý jak se s tím Monako popere. Jen mě mrzí, že donedávna (i přes nadvládu Lyonu) byla L1 celkem vyrovnanou ligou a teď se to takhle rozbije. Ztrácí se tím pro mě určitý náboj a kouzlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, palec nahoru.

Reagovat
smazaný uživatel

klasická Domingova kvalita

Reagovat
FUnk

Reagovat
Bayern +

Super.

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda

Jenom bych podotkl, že Capello je u PSG pasé, sám se vyjádřil, že chce zůstat v Rusku a PSG už neví co kde, respektive žádné hvězdné trenérské jméno se tam moc nehrne.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš to vypadá na Blanca.

Reagovat
domingo

No, to je problem u techhle clanku, ktery logicky nevznikaj v predvecer vydani.. A jsem vylozene zvedavej, treba toho Ancelottiho fakt nepusti

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli uloví Blanca, nebo někoho podobného, tak ho pustí, ale byla by to sranda no. To by potom musel shánět hvězdné kouče Real.

Reagovat
domingo

Ja bych teda radsi, aby Ancelotti zustal a Blanc sel do Realu, ale to asi neni moc realny..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak PSG hlavně chce kouče na jednu sezonu a pak zase půjde po Wengelem. To chápu, že se tam nikomu moc nechce.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Ono to fakt dopadne tak, ze tam svihnout toho Leonarda

Reagovat
smazaný uživatel

Leonardo nemůže, ne? Kvůli trestu...?

Reagovat
Langi

nemůže no...má zákaz činnosti

Reagovat
domingo

No jo vlastne omg

Reagovat
domingo

Ale tak jeste se odvolavaj, Khelaifi donese obalku..

Reagovat
smazaný uživatel

Mancini nemá zájem o PSG, nebo naopak?

Jinak v případě Realu by tam třeba šoupli Zidana, kdyby nevyšel Carletto.

Reagovat
Chazy

DMNTe... ty žiješ?

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, už se chystám do té fanty. Přečíst si, co a jak. Nestíhačka.

Reagovat
Chazy

Takže nevíš o tom, že je fanta? Ok, sice nerad spamuju, ale v tom případě to sem zas musím hodit.

Reagovat
smazaný uživatel

Zidane ještě trénovat nemůže..

Reagovat
smazaný uživatel

Aha.

Reagovat
aurelio

To ani Moravčík

Reagovat
domingo

"Proběhly sice nějaké spekulace o angažmá Roberta Manciniho, jemuž poslední neúspěšná sezona vystavila stopku v Manchesteru City, ale bývalý kouč londýnských Blues má prý plnou důvěru vedení (což otevírá další zajímavou otázku - jak dlouho by mohlo trvat, než si volného Manciniho všimne právě PSG, kterému rychle docházejí možnosti?)."

Taky me to napadlo..

Reagovat
smazaný uživatel

A to jsem to četl celé, jen mi tahle myšlenka nějak vypadla a zafixoval jsem si toho Capella (který je už taky pass)

Reagovat
Langi

a na příští díl se obzvlášť těšim

Reagovat
juninho8

dalsie skvele citanie ale tretieho dielu sa uz neviem dockat

Reagovat
El Fáňos

už se těšim na svou milovanou Marseille

Reagovat
Chazy

NFL FANTASY 2013

Yahoo už spustila letošní fantasy, je sice hodně brzo, ale aspoň bude čas posbírat všechny a nebudu to pak muset řešit na poslední chvíli. Předem žádám všechny zainteresovaný, aby si to pročetli a do diskuze napsali jen to, co napsat maj, článek pro diskuze je tam zvlášť zmíněnej. Nezainteresovaný žádám, aby mi tam nic nečmárali, protože by mi tím zbytečně škodili.

http://www.eurofotbal.cz/clanky/rozhodci-nfl-pokutovan-za-kravatu-42774/?nocount=1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Chazy

Pro koudaka no

Reagovat
smazaný uživatel

Ty osle, já jsem věděl, kde vás hledat. Jen jsem řekl, že si musím přečíst ten román, co jsi tam k tomu napsal

Reagovat
Chazy

Já vím, jen jsem chtěl mít záminku.

Reagovat
smazaný uživatel

Článok som celý nečítal, keďže za veľa nestojí. Vyjadrím sa ale k najväčšej blbosti, ktorá je v ňom obsiahnutá (aspoň v časti, ktorú som čítal). A to je FFP!!!

Náš klub toto pravidlo nemôže nijako zasiahnuť a ani vážnejšie ovplyvniť. Môžete si teraz klásť otázku: "Prečo?", resp. "Čo ma k tomuto tvrdenie vedie?". Odpoveď je veľmi jednoduchá. Vyplýva zo základnej definície tohto pravidla, ktoré veľmi zjednodušene (pretože celkovo je to niekoľkostranový dokument) hovorí o tom, že klub nemôže minúť viac ako zarobí. Avšak prečo by Monaco nemohlo zarobiť za sezónu povedzme 500 mil eur? Nevidím dôvod, ktorý by tomu bránil. Stačí, že majiteľ kúpi reklamu na dresoch za 490 mil eur a tých 10 mil eur snáď ešte niekde naškrabeme. Čo znamená, že naše príjmy budú 500 mil eur a v nadväznosti na to budú naše výdavky môcť byť na úrovni spomínaných 500 mil eur, za ktoré môžeme kúpiť ďalšie a ďalšie hviezdy svetového futbalu, ktoré prinesú česť a slávu tomuto klubu - AS Monacu!!!

Reagovat
vlastik

tvoje teorie má jednu drobnou chybu-fotbalový klub je soukramá firma jako každá jiná, takže spadá pod dozor daňových a finančních orgánů. To co popisuješ by se dalo brát jako praní špinavých peněz.

Reagovat
smazaný uživatel

Veď dozor na tom kľudne môžeme mať. Ale ak sa všetko správne zaúčtuje do účtovných dokumentov, splnia sa všetky zákonné povinnosti, tak nevidím dôvod, prečo by mal byť daný klub postihnutý. Pozri si napr. takých Parížanov. Koľko dajú na platy, koľko na posily a aké majú v porovnaní s tým zisky. Tie "klasické a normálne" zisky sú ďaleko menšie ako náklady na platy+ posily (teda základné a najväčšie výdavky klubu). Avšak tiež to majú ošetrené v podobe obrovského sponzorstva od ich majiteľa.

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za píčovinu, nikdo ti nedá reklamu na dresech za 40m natož za 490m.

Reagovat
Langi

asi tak no...totální blbost...pro porovnání Barca dostane za 5 let od Quatar Foundation nějakejch 150 ME...a on by chtěl 490 ME ročně

Reagovat
smazaný uživatel

Čo je trhová cena, ročne to vychádza potom na 30 mil eur. Spoločnosti Quatar Foundation to totiž prinesie značné zviditeľnenie sa a preto sa rozhodla investovať 30 mil eur do reklamy. Avšak povedzme majiteľom tej spoločnosti budem ja a zároveň budem vlastníkom klubu FC Barcelona. Kto mi môže zakázať alebo kto ma môže obmedziť, aby som ako vlastník spoločnosti Quatar Foundation nedal Barcelone za reklamu na dresoch 30 mil eur ročne, ale povedzme 70 mil eur ročne. V tomto ma nemôže ovplyvniť nikto, keďže sú to moje peniaze a nie peniaze pána Platiniho.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si úplně mimo jak tak sleduju. Tvoje teorie nemají absolutně žádné základy, protože si z FFP vzal jenom to co si potřeboval. V dnešní době je velice snadné zjistit kdo za nějakou firmou stojí. UEFA se sice občas zdá jako banda dementů, ale umí si spočítat 1+1, následoval by tvrdý postih.

Reagovat
-Carles-

Do FFP moc nevidím ale načo by niečo také vznikalo, ak sa dá takto primitívne obísť?

Reagovat
smazaný uživatel

Oni totiž nevedia ovplyvniť viacero dôležitých faktorov, ktoré vplývajú na hospodárenie klubu. Vezmime si príklad tých dresov. Trhová hodnota reklamy na dresoch nejakého XYZ klubu je 30 mil eur. Avšak sponzor klubu zaplatí za tú reklamu 60 mil eur. Teda rozdiel je 30 mil eur a tie daný klub môže investovať do kúpy nejakej kvalitnej posily. Ďalší príklad sa dá uviesť so štadiónom. Pokým nejaký klub hrá na štadióne a ten štadión mu nepatrí, tak musí zaňho pravidelne ročne platiť úrčitú odplatu danému majiteľovi - tieto sumy sa pri TOP štadiónoch pohybujú aj v rozmedzí 15-20 mil eur. Avšak pán "Bohatý", ktorý je majiteľom klubu, si zmyslí, že postaví nový štadión. Cena stavby nie je podstatná. A ten štadión potom prenajme svojmu klubu za symbolické euro. Čo znamená, že daný klub ušetrí spomínaných 15-20 mil eur za nájom plus ešte získa ďalšie finančné prostriekdy navyše (napríklad zo zvýšeného vstupného, keďže sa bude hrať na modernejšom a kvalitnejšom štadióne s lepším výhľadom, sociálnymi zariadeniami, ...).

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně se mi to zdá smysluplně použít :

Reagovat
FC Porto FC

Bože to je teorie....kdyby to tak šlo udělat žádný FFP by nemusel existovat

Reagovat
smazaný uživatel

Což je právě blbost. UEFA uzná jako sponzoring jenom obvyklou cenu, čili takovou, jakou může dostat klub na který chodí pět tisíc lidí, a prodá minimum dresů fanouškům. Zbytek je dotace od majitele. Tečka.

Reagovat
smazaný uživatel

Reakcia nielen na teba, ale zároveň vo všeobecnosti na príspevky v tomto vlákne.

Paris Saint-Germain dostane od Kataru 200 milionů eur (asi pět miliard korun) ročně. Podle francouzského deníku Le Parisien půjde o dvouletou sponzorskou smlouvu, kterou chce země z Arabského poloostrova pařížskému celku pomoci splnit pravidla UEFA o tzv. finančním fair play.

Podle nových regulí totiž kluby nesmí například utratit víc peněz, než vydělají. Paris St. Germain však od loňského června, kdy tým koupila katarská společnost QSI, vyplatil za přestupy přes 250 milionů eur. Do Paříže přišel mimo jiné švédský kanonýr Zlatan Ibrahimovic, jenž si údajně vydělá 14 milionů za sezonu.

Vedení už podalo k francouzskému svazu žádost o schválení štědré sponzorské smlouvy, kterou uzavřelo s agenturou zastupující katarské ministerstvo turismu. Na vládu má vazby i současný majitel Paris St. Germain.

Kontrakt byl podle Le Parisien uzavřen se zpětnou platností, takže peníze pomohou pokrýt i náklady na letošní posily.

Reagovat
cetto

Reagovat
smazaný uživatel

No a? Což pořád znamená že to bude dotace od majitele. Čili PSG nesplní FFP a nemělo by být v sezóně 14/15 v pohárech.

Reagovat
smazaný uživatel

Paris Saint-Germain dostane od Kataru 200 milionů eur (asi pět miliard korun) ročně. Podle francouzského deníku Le Parisien půjde o dvouletou sponzorskou smlouvu, kterou chce země z Arabského poloostrova pařížskému celku pomoci splnit pravidla UEFA o tzv. finančním fair play.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, to už si psal. Ale pořád tam není ani slovo o tom, že by to UEFA schválila. A taky to neschválí. Jestli to napíšeš ještě potřetí, ani pak to nebude argument o obejití FFP.

Reagovat
smazaný uživatel

Snáď si nemyslíš, že taký bohatý majiteľ nemá právnikov, ktorí by to nemali preštudované a ktorí by sa nevedeli orientovať vo vodách FFP. Že by proste len tak vyhodili 200 mil eur...

Reagovat
domingo

Mne by ani neprekvapilo, kdyby si Katarani proste mysleli, ze jim to "nejak projde" a z pripadnych represi pak byli prekvapeni, co si to FFF dovoluje. Tihle sejkove ziji de facto cely zivot v tom, ze maji prachy a ostatni si z nich proto musi sednout na prdel.

Reagovat
smazaný uživatel

To je přesná muslimská mentalita. U Arabů platí, že když máš peníze, tak máš respekt. A to aji když ti ty peníze někdo dá a ty ses o ně nijak nezasloužil. Myslím že si žádné komplikace nepřipouštíjou.

Reagovat
smazaný uživatel

To je skôr len prianie niektorých fanúšikov, ktorí fandia Arsenalu, Manchestru United alebo ďalším tímom, ktoré sú v tieni arabských šejkov, či iných zbohatlíkov alebo ktoré títo bohatí majitelia značne ovplyvňujú. Lebo každému je jasné, že keby sme vyškrtli z PL City alebo Chelsea, tak Arsenal by skončil v tabuľke vyššie a Manchester United by minulý rok vyhral titul. Detto to isté platí u iných líg, napr. L1.

Reagovat
smazaný uživatel

Vezmi si PSG, City, Chelsea, Machačkalu. Nič sa nedeje. A pochybujem, že sa niečo bude diať, keď doposiaľ napríklad Manchester City nebol vyškrtnutý zo zoznamu tímov, ktoré hrajú LM. Naviac, keby zrazu tieto tímy a ďalšie potencionálne kluby (napr. AS Monaco) chýbali v európskych pohároch, tak by to spôsobilo značnú škodu pre UEFA. Pretože každý chce v LM vidieť hviezdy ako Hazard, Aguerro, Tevez, Silva, Ibrahimovič, T. Silva, Falcao plus svetoznámych trénerov.

Reagovat
smazaný uživatel

Chelsea to vpohodě splní, už patří mezi velkokluby, má více než velké přijmy ze spozoringu, už dlouhu se nevyhazují peníze Romana, snižují se platy, extrémně mladý a talentovaný tým, výborná akademie, pracuje se na novém stadionu(ten se do FFP nezapočítává)

Reagovat
smazaný uživatel

Jen tak technický, kolik těch skvělých hráčů z akademie je momentálně v základu?

Reagovat
smazaný uživatel

To, že Chelsea má mladý tým, je plus pre budúcnosť, avšak k súčasnému splneniu FFP to nemá žiaden vplyv. Pozri napríklad minulé prestupové obdobie - rozdiel medzi predajom a nákupom hráčov bol až -90 mil eur. Predtým to bolo -73 mil eur, o ďalší rok zpäť až -110 mil eur. To sú závratné čiastky, ktoré by Chelsea bez dotácie Abramoviča nemohla zaplatiť. Tá prestupová politika v Chelsea moc dobre nefunguje, o čom svedčí za posledné obdobie hlavne prestup Torresa, to je fail ako brno. Detto Lukaku, ktorý prišiel za 22 mil eur, odohral len 164 minút a odišiel na hosťovanie. Niečo takéto nerobí ani United, Bayern, či Real Madrid. Teda kluby, ktoré majú ďaleko väčšiu fanúšikovskú základňu a lepšie svetové renomé ako Chelsea. Dokonca sa kupujú ešte aj trénerov - Villas Boas za 15 mil eur z Porta. Veď to nerobí žiaden veľkoklub, že by za príchod trénera platil takéto peniaze a nakoniec ho itak prepustili

Reagovat
smazaný uživatel

To ne protože když je mladý, nebude se muset nějak závratně nakupovat, pouze doplnovat(klidně z akademie,hostovačky) minulou sezonu se skončilo na nule takže nevím kde bereš že jsme prodělali 71 mega...

Reagovat
smazaný uživatel

To je tvoje zbožné přání ne? Budou maximálně záplata při zranění, Roman radši koupí drahého než aby čekal kdy se mu někdo urodí v akademii.

Reagovat
smazaný uživatel

Na nule ste neskončili, veď len taký Hazard spolu s Oscarom Vás stáli 72 mil eur (40 mil eur + 32 mil eur). Z tých menších nákupov je to napr. Moses za 11,5 mil eur, Marin 8 mil eur, atď.

Takže aby ste tieto investície do posíl vynulovali, museli by ste predať niekoľko kvalitných hráčov, avšak to sa nestalo (za lepšie peniaze odišiel jedine Meireles + Sturridge). Aj to sú neporovnateľne nižšie sumy ako u Hazarda, či Oscara.

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiš, ale snad vyhráli LM. To se ta částka celkem slušně zredukuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Dôležité slovo tam je SPLNIŤ!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, důležité je tam to, že lijou do klubu peníze, když podstata FFP je nelít do klubu peníze. Čili zvětšujou problém, místo aby ho řešili.

Reagovat
domingo

Reagovat
madridfan

teď se hodil

Reagovat
domingo

Cekal jsem na ten spravny okamzik

Reagovat
smazaný uživatel

MSgoo show v L1 Kluci, lituju vás tady

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Msongo, bez do pici

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem na té fotce normálně viděl Billa Murrayho...

Reagovat
cetto

No jelikož jsou 2 mě nejoblíbenější kluby aktuálně z L1 (platí po postupu Nantes) - paradoxně jsou to rivalové - tak se nemůžu ubránit pocitu, že vznik ligy dvou týmů neskutečně ubere na atraktivitě celé soutěže. Nebudme naivní - těžko asi někdo bude schopen PSG v nejbližších 3 letech ohrozit, Monaco bude možná silné, ale přecijen jsou po postupu a neočekávám jejich heroický nástup, chvíli bude trvat, než se to celý usadí, hlavně když PSG bude podle mě rok od roku silnější. No nicméně co dál? Pak jsou tam kluby jako Lyon, Marseille nebo Lille, které každoročně bojují o přední příčky. Nicméně krása L1 spočívala v tom, že každý rok se objevil někdo, kdo vyloženě zklamal - loni Marseille, předloni Monaco atd - a zároven se objevil někdo, kdo předvedl pekelnou jízdu a dotáhl to vysoko, jako třeba Montpellier, Auxerre...jenže všechny tyto kluby budou bojovat max o třetí místo, což jednak ubírá na atraktivitě pro fanoušky, ale hlavně pro hráče (pcheee, třetí místo, koho to zajímá..) a navíc to nechává mnohem méně prostoru pro překvapení. Když to shrnu, v současném trendu nevidím nic pozitivního. Mám rád francouzský fotbal, je blízký mé představě o ideální hře, která by měla být víc tvrdá a silová, než technická, nicméně v současné situaci mi asi nezbývá, než utřít slzu a přejít k hokeji, protože mezi elitními Evropskými ligami asi těžko najdu nějakou, která by nebyla zasažena podobnou nemocí, jako právě L1

Reagovat
domingo

Ja si na jednu stranu rikam neco podobnyho, jenze pak se stejne pristihnu, jak se na pristi sezonu strasne tesim. I na PSG a Monaco. Ta liga si svoje kouzlo uplne vzit nenecha, ten duch v ni bude porad, i kdyby jenom v 18 tymech

Reagovat
Langi

OT: Abidal nejspíš podepíše v Monacu

Reagovat
Langi

OT: Abidal nejspíš podepíše v Monacu

Reagovat
Langi

jako by to nestačilo jednou

Reagovat
smazaný uživatel

Blanc novým trénerom PSG ? alebo sa Twitter zbláznil Ancelloti ešte neskončil, ale už majú nového šejk šejk

Reagovat
hribco

OT: Takze Blanc nakoniec predsa v PSG, zmluva na jeden rok plus opcia podla vysledkov. Je to momentalne asi najlepsia volba

Reagovat
smazaný uživatel

Opce podle výsledků :D spíše opce podle Wengera ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Pro PSG parádní volba.

Reagovat
domingo

Ha, takze moje poznamka nebyla mimo

Reagovat
Godwinson

U Monaca mně to vadí snad ještě více než u PSG, protože ten potenciál, co v kádru mají, je enormní. Pozitivní je, že Mendy se jim na to vysral okamžitě, ostatní hráči asi takové štěstí (a končící smlouvu) mít nebudou.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně doufám že nekoupí dalšího hrota a nechají si toho kdo jim vystřílel postup, celkově mají dobré hráče, ale ten world-class mají většinou v nej letech, jen ten Rodriguez je mladší

Reagovat
Godwinson

Areola - Foulquier, Umtiti, Sarr, Digne - Pogba, Veretout, Kondogbia - Thauvin, Sanogo, Bahebeck.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě se úplně nedá říct, že by Paris nemělo historii. Já PSG fandím od dob Ronaldinha. I když ty velké a předražené nákupy mi moc radost nedělají, tak je to podle mě (aspon pro mě) sympatický tým. Navíc prý už tak utrácet nebudou .

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím, Zlatan není nejmladší a budou potřebovat kvalitu.

Reagovat
smazaný uživatel

a kde si bol doteraz?

Reagovat
stas87

mna napada prinos pre L1 len v tom ze psg a monaco dvihnu koeficient francuzska v LM alebo EL(ak tam teda monaco bude)lenze je to aj tak k nicomu kedze tie prve tri krajiny to nepusti aj keby sa psg s monacom na hlavu stavali

inak dufam ze era sejkov ci spinavych peniazi skoncila a monaco bude poslednym klubom ktory toho vyuziva,proste ze to skonci a uz nikdy v zivote sa nevytvori takto nefer podmienky pre ostatnych ucastnikov lig

Reagovat
Godwinson

Cissé se údajně dohodl s Montpellierem na smlouvě, přičemž musel udělat velké ústupky na platu Zbývá vše dořešit s QPR. Sice ho nemám moc rád, věk přítěží, ale v L1 jsem na něj hodně zvědavý, bude to dělo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele