FORTUNA:LIGA - souhrn 22. kola: Slavia prohrála v Budějovicích

04.03.2023, 17:03, aktualizováno 05.03.2023, 19:00
Komentáře a souhrny

Slavia prohrála v Českých Budějovicích a na prvním místě má jednobodový náskok na Plzeň, která s Olomoucí remizovala 1:1. Toho využila Sparta, která se po výhře nad Teplicemi přiblížila západočeskému klubu na rozdíl jediného bodu. Pozice ve skupině o titul si v neděli upevnily Slovácko a Bohemians 1905...

Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 1:0

05.03.2023 17:00

Góly: 68. Quadri Adebayo Adediran

Nepříjemná zpráva pro Slavii, příjemná pro rivala Spartu, který se plně vrací do hry o titul. Edenští totiž nezvládli další venkovní utkání, v Českých Budějovicích dokonce prohráli 1:0 po gólu Adedirana.

A nedá se přitom říci, že by sešívaní od začátku nějak hýřili iniciativou a svého soupeře tlačili. Za zmínku z první půle stojí snad jen situace z desáté minuty, kdy se do vápna prosmýkl Zafeiris a jeho zpětnou přihrávku si Králik málem srazil do vlastní brány.

Po pauze už se to přeci jen trochu rozhýbalo, ve dvaapadesáté minutě Olayinka prověřil gólmana Šípoše ranou z úhlu. Avšak překvapivě se po třech čtvrtinách utkání radovali z gólu jako první domácí. Horův dlouhý balón si našel unikající Quadri Adediran, jenž si tváří v tvář Kolářovi poradil a poslal Dynamo do vedení.

A Jihočeši mohli vzápětí přidat i další góly. Zajímavá kombinace vyvrcholila nepříliš výraznou ranou Hellebranda, s následným závarem si skvěle poradil Kolář. Hosté se vzápětí vzpamatovali a vyrovnat mohl Olayinka, jehož povedenou střelu srazil na roh Králik.

Slavia si v závěru žádnou gólovou šanci už nevypracovala a na čele tabulky tak už má náskok pouhého bodu na Plzeň a dvou na Spartu. Budějovice naopak odskočily barážovým příčkám na rozdíl pěti bodů.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav 2:1

05.03.2023 15:00

Góly: 10. Vlasij Sinjavskij, 54. Michal Kadlec - 22. Lamin Jawo

Slovácko se po nepříliš úspěšném týdnu s ligovou i pohárovou porážkou vrátilo na vítěznou vlnu a udrželo čtvrté místo v tabulce. Proti Mladé Boleslavi uspělo 2:1 po brankách Sinjavského s Kadlecem, za hosty srovnával Jawo.

Svědíkovi svěřenci před týdnem dle očekávání prohráli na Slavii, na vršovické týmy ale nebudou vzpomínat v dobrém zejména kvůli středečnímu pohárovému zápasu. To totiž nestačili ani na Bohemians a cesta do Evropy tak už vede jen přes ligu

.

Úvodní pětiminutovka nabídla zajímavější příležitost na každé straně. Doski nejprve nezužitkoval Reiberkův centr, následně Jawovi čistým způsobem sebral balón Nguyen. V minutě desáté už padla první branka, a to do sítě hostujícího týmu. Doskiho rána po teči obránce letěla mimo prostor tří tyčí, situaci ale zavíral Vlasij Sinjavskij, jenž zvládl o břevno skórovat.

Středočeši se následně začali hnát za vyrovnáním. Proti Suchého hlavičce si ještě Nguyen poradil, nad jeho možnosti už byla střela Lamina Jawa. Ten se po rohovém kopu dostal k odraženému balónu a nekompromisně pod břevno zavěsil.

Domácí zase převzali iniciativu krátce před odchodem do šaten. Jen o pár centimetrů vedle hlavičkoval Mihálik, Havlíkovu střelu zase zlikvidoval Mikulec. Toho vzápětí překonal aktivní Mihálik, gólmana hostí ovšem na brankové čáře zastoupil Šimek.

Co muži z Uherského Hradiště nezvládli v závěru první půle, to se jim povedlo na startu té druhé. Autor první branky Sinjavskij tentokráte šikovným obloučkem našel Michala Kadlece, který dokázal tohoto centru zužitkovat a zakončil přesně mimo dosah gólmana.

Srovnat zase mohl v pětasedmdesáté minutě Ladra. Ten si z rohového kopu narazil o Matějovského a z ostrého úhlu to vyzkoušel velmi zajímavě, leč neúspěšně. Do další větší příležitosti už se Mladoboleslavští nedostali a na jaře tak mají na kontě stále jen jednu výhru, přesto jsou stále na dostřel šestému místu. Slovácko si udrželo čtvrtou příčku o tři body před Bohemians.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905 1:3

05.03.2023 14:00

Góly: 54. Filip Prebsl - 16. Václav Drchal, 45+1. Jan Matoušek, 74. Jan Matoušek

Liberci už začíná vážně téct do bot. Podobně jako například ostravský Baník chtěl i Slovan na jaře útočit na příčky zaručující postup do evropských pohárů. Momentálně jsou ale Severočeši blíže skupině o záchranu. Prodloužení špatné nálady u Nisy způsobili Bohemians, kteří pod Ještědem vstřelili tři góly.

Slovan se proti "Klokanům" snažil, veškeré úsilí však kazil hrubými chybami v obraně, které soupeř trestal. Díky mezerám v defenzivě se dvakrát prosadil i bývalý hráč Liberce Jan Matoušek. A zatímco Severočeši dál tápou, Bohemians se poklidně drží v horní polovině tabulky.

Už na začátku utkání chtěl Liberec demonstrovat, kdo je pod Ještědem doma. V šesté minutě sklepl Tupta míč pro Rondiće, avšak jeho slabou střelu bez potíží lapil gólman Pražanů Jedlička. Ten za dalších sedm minut vyrazil přímý kop Tupty.

Hosté udeřili hned z první šance. Využili ztráty Prebsla, po němž se dopředu s balónem u nohy vydal Kovařík. Prekop následně posunul merunu na Drchala, který prostřelil Vliegena. Dle opakovaných záběrů se zdálo, že se forvard Bohemians nacházel v ofsajdu. Šlo nicméně o těsnou situaci, takže platilo rozhodnutí sudích, kteří Drchalovu branku posvětili.

I v dalším průběhu první půle kupili zadáci Liberce chyby. Moc dobře nehrál Prebsl, po jehož dalším zaváhání mohl pálit Prekop, jenž nicméně střílel příliš vysoko. V první minutě nastavení poločasu se ale do volného pole rozběhl Matoušek, jehož nezastavili Purzitidis s Prebslem. Rychlík "Klokanů" se tak dostal až před Vliegena, který se už bezmocně snažil zamezit druhému gólu protivníka.

Po přestávce se nějakou dobu zdálo, že Slovan může se zápasem ještě něco udělat. Nejprve sice Rondić po přihrávce od Olatunjiho těsně minul bránu, v 54. minutě už ale domácí snížili. Další přímý kop Tupty vyrazil Jedlička jen k Prebslovi, který pohotovou dorážkou alespoň částečně odčinil své předešlé chyby. Jenže za dalších dvacet minut zase nabral rychlost Matoušek, jenž utekl všem, Vliegenovi udělal kličku a zakončením do odkryté svatyně upravil na konečných 3:1.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Teplice 4:1

04.03.2023 18:00

Góly: 22. Jan Kuchta, 30. Tomáš Čvančara, 58. Asger Sørensen, 71. Jan Kuchta - 90+1. Babacar Sy

Před více než dvěma roky ukončila Sparta teplické angažmá trenéra Stanislava Hejkala. Stanou se nyní Pražané katem dalšího lodivoda "Sklářů"? To se teprve uvidí. Pokud se ale spekulace zakládají na pravdě, měl by Jiří Jarošík v Teplicích skutečně skončit. Podle médií se totiž mohl zachránit jen díky vítězství na Letné. Což ani náhodou nesplnil.

Sparta neměla se svým někdejším záložníkem Jarošíkem slitování. Severočechy jasně přehrála a potvrdila solidní formu, kterou se na jaře zatím může chlubit. Díky výhře 4:1 se navíc v ligové tabulce přiblížila druhé Plzni na rozdíl jediného bodu. Teplice naopak zůstávají na čtrnáctém místě s vyhlídkami pouze na tuhý boj o záchranu v nejvyšší soutěži.

Utkání na Letné se Sklářům začalo drolit od samotného začátku. Již v první desetiminutovce se zranil obránce Dramé, jenž musel předčasně střídat. V 18. minutě sice předvedl zajímavý průnik Gning, bránu ale netrefil. A pak už začali úřadovat domácí, kteří otevřeli skóre duelu po své první větší příležitosti. Po autovém vhazování Mejdra dostal Sadílek prostor k pasu do vápna, který zužitkoval zcela volný Kuchta.

Následně si šance vypracovávala téměř výhradně Sparta. Sörensen po standardní situaci ještě hlavičkoval nepřesně, ve 30. minutě už ale Letenští vedli o dvě branky. Panák prodloužil rohový kop k Čvančarovi, který měl, podobně jako Kuchta při prvním zásahu, snadnou práci. Ještě víc pak sparťanům usnadnil zápas Gning, který nejprve viděl žlutou kartu za faul a poté i červenou za nesportovní chování.

Hloupé vyloučení Teplice zcela paralyzovalo a po zbytek střetnutí se víceméně jen bránily protivníkovi. Nebezpečí pro defenzivu Severočechů představoval například Haraslín. Ten však před přestávkou přestřelil a devět minut po změně stran si pro změnu vylámal zuby na brankáři hostů Muchovi. Skórovali však jiní. V 58. minutě si po rohovém kopu málem vsítil vlastní gól Urbanec, jenž hlavičkoval do břevna, avšak dorážející Sörensen už Muchu přece jen překonal.

Utkání Letenským pochopitelně chutnalo a zcela nejvíc si pošmákl Kuchta. Útočník Sparty v 71. minutě využil toho, že Mabil vybojoval balón. Následně se Kuchta elegantně uvolnil okolo Chaloupka a střelou pod břevno vstřelil svou druhou branku v utkání. V závěru mohl Kuchta zkompletovat hattrick, po úniku se ale dostal do ostrého úhlu, z něhož netrefil svatyni Teplic.

Zdálo se, že Pražané okoření vítězství čistým kontem. Jenže v nastaveném čase vyrobili velkou chybu Vitík s Panákem. Toho využil Žák, po jeho zisku míče si Sy pohrál s gólmanem Sparty Kovářem a postaral se alespoň o čestný zásah Sklářů. Zároveň host ze Slavie vstřelil svůj první ligový gól. Po závěrečném hvizdu se nicméně radovali především domácí.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FC Trinity Zlín 1:1

04.03.2023 15:00

Góly: 87. Jakub Řezníček - 9. Václav Procházka

Brno se proti Zlínu dlouho trápilo a nakonec muselo být chtě nechtě rádo alespoň za remízu. Zbrojovka začala ztrácet rychle po úvodním hvizdu, v závěru nicméně přece jen díky svému kanonýrovi Jakubovi Řezníčkovi dokázala vyrovnat.

Úvod zápasu provazela nuda, čemuž moc nepřidaly tiché ochozy. Zatímco fanoušci Brna dali mlčením najevo svou nespokojenost nad výkonem svého tymu ve čtvrtfinále MOL Cupu, zlínští příznivci jednoduše dorazili pozdě. Propásli tak vedoucí trefu Ševců v deváté minutě, kdy Hrubý od rohového praporku našel zcela volného Procházku, jenž se prosadil díky zakončení z první.

Po úvodním zásahu se hosté ještě víc soustředili na defenzivu, kterou Zbrojovka nemohla prolomit. Místo ticha se tak z tribun ozýval pískot nespokojených diváků. Domácí do přestávky zahrozili v podstatě jen jednou, nicméně Řezníček po rohovém kopu hlavičkoval nepřesně. Větší šanci měl hostující Hrubý, po rychlém brejku ale nechal vyniknout gólmana Brna Berkovce.

Tlak Zbrojovky po změně stran se rychle rozmělnil a utkání se proměnilo v ještě větší holomajznu než předtím. Brno postupem času víc otevíralo obranu, čehož se Zlín snažil využít. Do obrovské příležitosti se ovšem paradoxně dostal po hodině hry z rohového kopu, kdy Berkovce reagujícího na předešlou střelu trefil Kolář. Na druhé straně pronikal zajímavé Řezníček, patičkou však nepřekonal brankáře hostů Rakovana.

Vedení Zlína mohl navýšit Kozák, ten ale trestuhodně neproměnil samostatný únik, při němž trefil Berkovce. Strážce svatyně Brňanů vyčapal také střídajícího Dramého a neproměněně šance nakonec hosty musely mrzet. V závěru totiž Ševčíkovu střelu dorazil do brány Řezníček, jenž tak zařídil dělbu bodů.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Baník Ostrava 1:1

04.03.2023 15:00

Góly: 3. Pavel Černý - 35. Cadu (pen.)

Pardubice i Baník prodloužily po vzájemném souboji své série. Východočeši zůstávají čtyři ligové zápasy v řadě neporaženi, Ostravané zase za stejné období nezvítězili. Konečná remíza 1:1 plně neuspokojila ani jeden celek.

Do vedení šli velmi rychle domácí. Již ve třetí minutě hlavičkoval Kostka po centru z levé strany směrem k Černému. Ten se opřel do nůžek a zblízka skóroval, byť ze záběrů nebylo zcela jasné, zda míč do sítě dopravil on nebo o odkop se snažící stoper Baníku Bitri. Inkasovaná branka každopádně s hosty zamávala. S koncentrací měl potíže zejména Bitri, po jehož hrubici musel brankář Slezanů Laštůvka vychytat Černého, z dorážky pak Janošek trefil tyč.

Postupem času se hosté přece jen uklidnili a začali se rovněž osmělovat. Po přihrávce od Cadua se před bránou Pardubic zjevil Plavšič, gólu se ovšem nedočkal. Baníku však pomohl obránce Východočechů Hranáč, který ve vlastním pokutovém území zahrál rukou. Slezané tak dostali k dispozici pokutový kop, který proměnil Cadu. Úspěšný exekutor ovšem gól bujaře neslavil, neboť v minulosti působil právě v Pardubicích. Určitě tím ale zcela neutěšil Hranáče, jenž už před týdnem vyrobil penaltu v Olomouci. Nyní tak svému týmu opět uškodil.

Ještě před přestávkou pálil zajímavě Šín, jeho pokus nicméně skončil v rukavicích gólmana domácích Nity. Po změně stran už tolik šancí k vidění nebylo. O největší vzruch se postaral Kostka, jehož oblouček hlavou málem zaskočil Laštůvku, jenž měl co dělat, aby balón vyrazil. Po závěrečném hvizdu se ještě na trávníku strhla potyčka, při níž od sudího Hocka viděl červenou kartu kustod Baníku Havala.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Jablonec 1:4

04.03.2023 15:00

Góly: 34. Filip Novotný - 60. Jan Chramosta, 65. Pavel Šulc, 81. Jan Chramosta, 85. Matěj Polidar

Podruhé v řadě zvítězil Jablonec výsledkem 4:1. Avšak zatímco proti Teplicím měl utkání plně pod kontrolou, v souboji s Hradcem Králové se musel pořádně snažit, aby zápas dovedl do vítězného konce. Severočeši ale proti "Votrokům" otočili nepříznivý výsledek a v boji o záchranu si opět výrazně polepšili.

Už první poločas nabídl několik zajímavých akcí, byť to hlavní se odehrálo až po změně stran. Jako první měl obrovskou příležitost ke skórování jablonecký Patrák, k němuž propadl centr od Polidara, avšak útočník Severočechů trefil jen gólmana Hradce Bajzu. Za Votroky zahrozil Kubala, jenž se natlačil do zakončení a i v tísni orazítkoval břevno. Následně se trochu divil, že se nepískal faul.

Ve 34. minutě už ale Kubala slavil gól svého týmu. Jablonecký Martinec neodvrátil balón z vlastního pokutového pásma, a tak dostal Novotný příležitost k pohlednému voleji, za nímž se brankář Severočechů Hanuš pouze ohlédl. Vyrovnat chtěl ještě před odchodem do kabin Patrák, nicméně jeho projektil zpoza vápna vyrazil Bajza.

Akcie Hradce držel jeho gólman vysoko také zkraje druhé půle. Jablonec sice dostal k dispozici penaltu po faulu na Šulce, jenže exekutor Sejk neproměnil obrovskou šanci a trefil jen Bajzu. Ten se ale nedlouho poté stal z hrdiny psancem. Fauloval totiž unikajícího Považance, za což obdržel červenou kartu a kolbiště musel předčasně opustit. Ba co víc, k následné standardní situaci se postavil Chramosta a za pomoci břevna překonal Reichla, jenž mezi třemi tyčemi nahradil vyloučeného Bajzu - 1:1.

Oslabení Votroci ztratili vedení a brzy už taky prohrávali. Jovović po hodině hry vysunul Sejka, ten proti brankáři Hradce opět neuspěl, avšak důrazný Šulc se přes Novotného dostal ke gólové dorážce. Jablonec byl v ráži a v závěru utkání zasadil soupeři ještě dvě rány. Nejprve přidal svou druhou přesnou trefu v zápase Chramosta, jehož na hranici šestnáctky našel Považanec, načež se forvard Severočechů trefil k tyči. A v 86. minutě zakončil pohlednou kombinaci po práci Považance a Chramosty Polidar.

Jablonec nakonec mohl zvítězit i 5:1, neboť na konci střetnutí kopal další penaltu. Opět jí ale pohrdl. Tentokrát zklamal Hübschman, jehož vychytal Reichl. Zkušený středopolař tak odmítl nabídku stát se nejstarším střelcem v historii ligy, to jej však asi tolik netrápilo, neboť společně se spoluhráči mohl slavit důležitý bodový zisk.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 1:1

04.03.2023 15:00

Góly: 63. Pavel Bucha - 68. Mojmír Chytil

Také plzeňská Viktoria se nechala lapit do olomoucké remízové pasti. Sigma uhrála nerozhodný výsledek i v šestém jarním ligovém utkání, tentokrát se však za plichtu určitě nezlobí. Hanáci totiž obrali o body silné Západočechy, kteří svým zaváháním dali možnost vedoucí Slavii odskočit v tabulce.

Vzhledem k tomu, že Macík se po dlouhé pauze pomalu rozehrává v B-týmu a Trefil nebyl v předešlých střetnutích tou pravou oporou, postavil se do brány Sigmy talentovaný brankář Stoppen. Ten si již v desáté minutě musel pořádně oddechnout, neboť hlavičkující Hejda jen těsně minul jeho svatyni. Krátce poté vyrazili hosté do protiútoku. Ten táhl Chytil a nakonec zakončoval Růsek, avšak v pádu trefil pouze gólmana Plzně Staňka.

Atraktivní úvod duelu pokračoval ve 14. minutě pohotovým zakončením Chorého z otočky. Bývalý hráč Olomouce ale svého někdejšího zaměstnavatele nerozesmutnil, neboť bránu Stoppena přestřelil. A mezi tři tyče se o jedenáct minut netrefil ani Vlkanova, jehož centrem vyzval Holík.

Domácí měli více ze hry, zároveň se ale pořád museli mít na pozory před brejky Hanáků. Jeden takový rychlý přechod dopředu zakončil v 56. minutě Chytil křižnou přízemní střelou, Staněk ovšem zasahovat nemusel. Po hodině hry už padla první branka zápasu. Centr Mosquery z levé strany sklepl vysoký Chorý pro Buchu. Ten si balón připravil na levačku a skákavým pokusem překonal Stoppena.

Mladý brankář mohl v rychlém sledu kapitulovat dvakrát, v 66. minutě se ale vyznamenal, když rychlým vyběhnutím zmenšil úhel Vydrovi, jenž už pouze trefil Stoppena. Sigma tak zůstávala na dostřel a dvě minuty po příležitosti Vydry srovnala skóre. Sláma pasem zleva našel v pokutovém území Chytila, jehož náběh nezachytil žádný z bránících hráčů. Nejlepší střelec Olomouce tak vcelku pohodlně přidal svůj devátý gól v ročníku.

Hráči Viktorie se s remízou nehodlali smířit, v závěru utkání ale měli i porci smůly. Čtvrthodinu před vypršením základní hrací doby posunul Vydra míč na Chorého, který trefil tyč. Tutéž část brankové konstrukce napálil v nastaveném čase také Bucha. Plzni tedy pro jednou nebylo přáno.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slavia Praha
22
16
2
4
63 : 17
50
2
Viktoria Plzeň
22
15
4
3
43 : 18
49
3
Sparta Praha
22
14
6
2
51 : 22
48
4
1. FC Slovácko
22
10
5
7
26 : 30
35
5
Bohemians Praha 1905
22
9
5
8
37 : 38
32
6
Sigma Olomouc
22
7
9
6
33 : 26
30
7
FC Hradec Králové
22
9
3
10
26 : 29
30
8
FK Mladá Boleslav
22
7
6
9
31 : 33
27
9
Slovan Liberec
22
7
5
10
28 : 30
26
10
FK Jablonec
22
7
5
10
35 : 40
26
11
Zbrojovka Brno
22
7
5
10
32 : 42
26
12
Baník Ostrava
22
6
7
9
35 : 32
25
13
Dynamo České Budějovice
22
7
4
11
22 : 37
25
14
FK Teplice
22
5
5
12
27 : 53
20
15
FK Pardubice
22
5
4
13
20 : 46
19
16
FC Trinity Zlín
22
3
9
10
24 : 40
18

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (375)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele