FORTUNA:LIGA 2022/23 na startovním roštu (1/4)

25.07.2022, 18:59, aktualizováno 25.07.2022, 18:59
Previews
Katarské mistrovství světa v závěru kalendářního roku sice nutí jednotlivé národní soutěže upravit zaběhnutý kalendář, česká liga však kvůli mundialové slávě na svůj start nijak zvlášť nespěchá. Ba naopak, začíná dokonce o něco později než v letech, kdy se ještě hrála bez nadstavby. Čekání natěšených fanoušků už ale přece jen končí. Příprava je minulostí a tuzemská nejvyšší soutěž se zase může rozběhnout.

Předtím, než ročník 2022/23 zahájí během posledního červencového víkendu osm zápasů, se sluší představit jednotlivé účastníky ligy. Ano, mužstev je znovu 16, ano, až na jednu výjimku se nezměnila. Avšak řada z nich stojí před novými výzvami. Přesouvali se trenéři i hráči, upravily se strategie. Jen stadiony zůstávají stejné, bohužel (snad za rok už vzhůru za novými do Hradce nebo Pardubic).

Pro lepší vykreslení výchozích pozic jednotlivých mančaftů poslouží čtyřdílné preview. Každé z nich se zaměří na stejný počet týmů seřazených vzestupně podle tabulky uplynulé sezony. Začínáme tedy nejhoršími celky ročníku 2021/22, kde ovšem sestoupivší Karvinou pochopitelně zastupuje nováček z druhé ligy.

Čím nás tedy může překvapit brněnská Zbrojovka? Jak Teplice a Bohemians hodlají zabránit další baráži? A co udělal Jablonec pro to, aby prokázal, že roční trápení bylo ojedinělým excesem? To se snaží vyluštit následující odstavce. Každý tým si nejprve vysloužil obecné představení na základě minulých dnů, týdnů i let, působení na přestupovém poli či nálady uvnitř klubu. Následuje přehled letních příchodů a odchodů a výsledkový servis z přípravných zápasů. I z nich vychází pravděpodobné složení základních jedenáctek. Na závěr si oba autoři preview dovolili odhadnout umístění mančaftů na konci sezony.

FC Zbrojovka Brno


Co můžeme čekat?

Zase jen na skok? Neustálé pendlování mezi první a druhou nejvyšší soutěží už nemůže žádného fanouška z druhého největšího města republiky bavit. Pak není divu, že se letošní návrat o patro výš přijal tak nějak jako samozřejmost. Jako něco, co není třeba bujaře oslavovat. Brňané zkrátka chtějí stabilní Zbrojovku, ideálně na hezkém stadionu. Jenže ani jedno se jim nedostává.

Avšak dost bylo skepse. Do ligy se vrací jiná "Flinta” než před dvěma roky. Pamatujete dobu starou zhruba 15 let, kdy se v Srbské ulici na výsluní prodírali Marek Střeštík s Lubošem Kaloudou? Obdobnou mladou puškou se nyní hodlá stát Michal Ševčík, jenž už odolává zájmu věhlasnějších destinací. Vykukovat začínají také další mládežničtí reprezentanti Lukáš Endl a David Jambor. Ti všichni mohou ještě leccos převzít od Martina Berkovce a Jakuba Řezníčka, hlavních tváří uplynulé postupové sezony. Hledáte ještě někoho v tzv. ideálním věku? Co třeba Jakub Přichystal, gólový parťák Řezníčka? To už se přece jen čte lépe než nekonečné tahanice o odpovídající stadion, ne?

Zbrojovka byla v posledních letech spíš pro smích, svou sílu ale má a může navázat na nedávné úspěšné nováčky z Českých Budějovic, Pardubic i Hradce Králové, kteří v postupové euforii bez ostychu úspěšně atakovali první polovinu tabulky. Brněnský klub navíc v létě nelenil na přestupovém poli. Bude to však stačit? Obavy může na první pohled vyvolat složení na zranění háklivé obrany, ve které nefiguruje žádný viditelný lídr, doposud Flinta nevyřešila ani post defenzivního záložníka. A byť ofenziva vypadá našlapaně, trenér Richard Dostálek si v přípravě nejednou postěžoval na její impotenci. Sám Dostálek má přitom řadě fanoušků co dokazovat, neboť jejich plnou důvěru dosud nezískal.

Obměna soupisky

První příchody zkušených, avšak spíše průměrných beků Josefa Divíška s Róbertem Matejovem asi Brňany příliš neuspokojily. Nicméně kdo si počkal... Dlouho problematickou pozici levého obránce, nad kterou Flinta dumala v podstatě dva roky od konce kariéry Pavla Eismanna, má vedle Divíška zalepit též Denis Granečný, jenž na rozdíl od stopera Michala Jeřábka a útočníka Jakuba Yunise uspěl na testech. Zkouškou úspěšně prošel též nigerijský křídelnik Wale Musa Alli, jehož po dvougólovém představení proti bratislavskému Slovanu dokonce vyprovázel potlesk z tribun. Po neblahých zkušenostech s Francisem Koném, Musefiem Ashirem či Francisem Litsingim se přitom zdálo, že Zbrojovka africké hráče jen tak znovu nekoupí. Naopak chabě obsazený střed pole prozatím nezastoupí Rakušan Sven Sprangler.

Hned dvojice hráčů dorazila do Brna z Plzně. Podobně jako Granečný doufá v restart levonohý host Šimon Falta, to Ondřeje Pachlopníka dál limituje vážné zranění kolene a na trávník se po nešťastné roční anabázi na západě Čech hned tak nevrátí. Třetím "Viktoriánem” působícím pod Špilberkem se může stát stoper Filip Čihák, jehož osud rozlouskne působení Západočechů v předkolech Ligy mistrů. Stejně jako Pachlopník zamířil domů brankář Vlastimil Hrubý, který se namísto velkého herního vytížení pomalu chystá na trenérskou roli. V nejvyšší soutěži se naopak konečně chce předvést zadák Jan Štěrba. Ten v Králově Poli rok úspěšně hostoval, v létě jej tak Zbrojovka i přes menší problémy při jednáních ráda vykoupila z Olomouce.

Uvedeným posilám uvolnily místo končící smlouvy Damiána Bariše, Jana Moravce, Petera Štepanovského a Lukáše Kryštůfka. Po postupu přece jen ukončil kariéru zdánlivě nestárnoucí Pavel Zavadil, další záložník Adrián Čermák se přesunul do Líšně. V druhé lize by rád zůstal také mladý Marek Mach, který bojuje o angažmá v Prostějově. Vojtěch Šmíd se chce usadit v třetiligových Rosicích a Fabián Matula podle všeho míří do Rakouska. Brankář Jiří Floder definitivně přestoupil do Chrudimi.

Výsledky v přípravě

FC Dosta Bystrc-Kníničky - FC Zbrojovka Brno 0:6
FK Železiarne Podbrezová - FC Zbrojovka Brno 4:2
FC Zbrojovka Brno - ŠK Slovan Bratislava 2:2
SK Sturm Graz - FC Zbrojovka Brno 0:0
SK Hanácká Slavia Kroměříž - FC Zbrojovka Brno 0:1
FC Zbrojovka Brno - FC Vysočina Jihlava 0:0

Bilance Brna v přípravě: 2 výhry — 3 remízy — 1 prohra

Předpokládaná sestava: Berkovec - Matejov (Hrabina), Endl (Hlavica), Šural (Štěrba), Granečný - Jambor (Texl) - Přichystal, Blecha (Nečas), Ševčík, Falta (Alli) - Řezníček

Tip na umístění

Tip Ondřeje Vaculíka: 12. místo.
Tip Martina Vejdělka: 12. místo.

FK Teplice


Co můžeme čekat?

Výsledky i výkony sklářů mají v posledních letech jasně zřetelnou sestupnou tendenci. Zatímco ještě na jaře 2017 jim z pátého místa jen o jeden bod utekly evropské poháry na úkor v Mladé Boleslavi, v dvou uplynulých sezonách šlo v jejich podání o holý boj o záchranu. Předloni v rozšířeném formátu skončili na patnácté pozici, tedy těsně nad příčkami znamenající druhou nejvyšší soutěž, o rok později vše ještě vyeskalovalo a ligový příslušnost Teplic byla uhájena až v baráži.

Po prachbídném podzimu zakončeném s bilancí jedenácti bodů to na začátku jara vypadalo, že metody nového trenéra Jiřího Jarošíka v přípravě zafungovaly. Jenže po solidním únoru vše zase upadlo do šedi a ve zbytku nejvyšší soutěže žluto-modří zvítězili už jenom dvakrát. Přesto je perspektivnost kouče Jarošíka asi jedinou věcí, k níž se příznivci klubu mohou upínat, neboť na přestupovém poli vedení aktivitou zrovna nehýří.

To vše se pochopitelně podepisuje i na zájmu místních diváků o fotbal. Zatímco ve zmíněné sezoně 2016/2017 si cestu Na Stínadla našlo v průměru téměř pět tisíc diváků a o tři roky dříve to byly dokonce ještě dvě tisícovky navíc (tehdy se Teplice pyšnily větší návštěvností než Slavia i Baník), uplynulý ročník přinesl hodnotu jen něco přes dva a půl tisíce. Zvláště na tak velkém stadionu, jaký skláři mají, se pak věru nedá hovořit o atmosféře, jež by hráče vybičovala k heroickým výkonům.

Obměna soupisky

Co se týče pohybů v kádru týmu Jiřího Jarošíka, jako viditelné můžeme nazvat zejména odchody hostujících hráčů. Skláři přišli o nejlepšího loňského střelce Jana Fortelného, který se vrátil do Sparty stejně jako gólman Jan Čtvrtečka a útočník Václav Sejk. Ten přitom na jaře rovněž hýřil produktivitou a za necelých tisíc minut nastřílel pět branek, pro další sezonu se jej však Letenští rozhodli umístit do Jablonce. K významné ztrátě ovšem na severu Čech došlo i v obranných řadách. Mohamed Tijani si svými výkony řekl o zvučnější adresu, po vypršení zápůjčky jej tedy Slavia prodala do Plzně.

Dále přišly Teplice i o dva žolíky, do Ústí nad Labem se vrátil Václav Prošek a zpět do Peru Matías Succar. Ztráty hlásí i na poli zkušených hráčů. Vinou konce smlouvy po třech letech klub opustil Jakub Mareš, jenž za tu dobu nastřílel šestadvacet gólů, a vedle něj i Ondřej Mazuch, pro něhož to zároveň je konec profesionální kariéry. Pavlu Moulisovi se nedostávalo v předchozí sezoně velkého vytížení a přestoupil tak do Dukly Praha. Žluto-modří navíc ani nevyužijí některých navrátilců z hostování - David Černý v klubu nadobro končí, Matěj Radosta bude herní praxi i nadále sbírat ve Varnsdorfu.

Na poli příchodů radostných zpráv pro příznivce příliš nebylo. Z druholigového Prostějova Na Stínadla dorazil záložník Jakub Urbanec, FNL v uplynulé sezoně hrál i další zakoupený hráč v podobě Jakuba Křišťana, jehož mateřským klubem dosud byla Slavia. Nejvíce zkušeností s nejvyšší soutěží tak má z nových akvizic Francouz Soufiane Dramé, který se po sestupu rozloučil s Karvinou, kde strávil s přestávkou tři roky. Vedle nich se po zapůjčení do nedalekého Ústí nad Labem vrací i duo mladíků Josef Švanda, Jakub Emmer. Dva talentovaní hráči si své angažmá vybojovali na testech. Spoluhráčem dvou posledně jmenovaných zůstane Adam Čičovský, dorazil i Roman Čerepkai ze Slovanu Bratislava. O svou šanci se pere i chorvatský stoper Marin Belančić z Hajduku Split.

Výsledky v přípravě

FK Teplice - FK Ústí nad Labem 2:3
FK Teplice - FK Varnsdorf 2:3
FK Mladá Boleslav - FK Teplice 3:2
SC Hallescher - FK Teplice 1:2
SG Dynamo Dresden - FK Teplice 1:0
FK Dukla Praha - FK Teplice 4:1

Bilance Teplic v přípravě: 1 výhra —0 remíz — 5 proher

Předpokládaná sestava: Grigar - Kučera, Dramé, Vondrášek - Hyčka, Trubač, Jukl, Čičovský, Urbanec - Kodad, Ledecký

Tip na umístění

Tip Ondřeje Vaculíka: 15. místo.
Tip Martina Vejdělka: 16. místo.

Bohemians Praha 1905


Co můžeme čekat?

Kéž by se z přípravy mohly brát body do tabulky... Vršovičtí neměli před startem sezony problémy s tuzemskými ani zahraničními protivníky a sběr výher se projevil na pohodě uvnitř mužstva. Döstyreich bavil publikum i samotné tvůrce, jak lze vyčíst s položertovných prohlášení o snaze dobýt ligový trůn. Vydařená příprava přišla po náročném ročníku určitě vhod.

Co se ale z uplynulých týdnů nakonec projeví na ligových kolbištích? Snad Pražané využijí schůdnějšího losu prvních kol, jenž vypadá přijatelněji než před rokem. Snad se ukáže, že roční absence stopera Lukáše Hůlky představovala opravdu závažnou brzdu. Avšak i kdyby Bohemka dobře odstartovala, vydrží jí výkonnost i v dalších měsících? A co Hůlka, vrátí se po rekonvalescenci do někdejší formy, v níž byl nejen jedním z nejlepších hráčů zeleno-bílých, ale také jedním z nejlepších obránců soutěže?

Poslední rok učinili "Klokani” razantní ústup. Na podzim ještě gólový celek se v průběhu jara transformoval v neatraktivního a výsledkově neúspěšného obranáře, jenž ostentativně ukazuje záda svým mladým puškám. Jaroslav Veselý, který v březnu na trenérské sesli nahradil Luďka Klusáčka, zatím neprokázal, že by tomuto trendu vzdoroval. Spíše se vývoji v Ďolíčku podvolil, jak výmluvně demonstroval dost šťastně zvládnutý barážový dvojzápas s Opavou. A jak ukázalo i letní posílení již tak destruktivního středu hřiště. Pohodě jistě neprospěly ani tenze mezi sdružením fanoušků a klubem ohledně úprav na novém dresu vyvolané zřejmě banálním nedorozuměním. Avšak i takové zdánlivě bezvýznamné situace živí oheň na střeše. Na střeše stadionu, jehož potřebná rekonstrukce je podobně jako v Brně pořád ve hvězdách.

Obměna soupisky

Navzdory prodloužení smlouvy s Ondřejem Petrákem se do Vršovic přestěhoval další defenzivní středopolař v osobě Adama Jánoše, jenž celý rok paběrkoval na východě republiky. O něco málo kratší cestování měl z Olomouce do hlavního města Martin Hála, svého času elitní krajní bek, u něhož ovšem teprve uvidíme, co mu dovolí zdravotní stav. Vojtěch Novák si o stabilní pozici v A-týmu určitě řekl již dřív a po půlsezonním hostování na Žižkově už o něm v Ďolíčku snad nikdo nebude pochybovat. Spíše jen překvapit může host do zálohy z Mladé Boleslavi Ladislav Mužík. Lukáš Soukup povýšil z béčka Klokanů a rozšiřuje konkurenci mezi třemi tyčemi, na testech se pak snaží zaujmout zadák Stefan Vilotić, jenž doposud hrál v Příbrami.

Ve Starkově městě pod Brdy naopak hostuje Pavel Osmančík, kterému na rozdíl od Nováka zkušenost pod žižkovskou věží k pevnému usazení ve Vršovicích nepomohla. Po ročníku 2021/22 se s Bohemmans rozloučilo trio Ibrahim Keita, Michael Ugwu a Marvis Ogiomade - těžko říct, zda skutečně z důvodu výkonnosti, nebo pro nepřiznanou jazykovou bariéru. Výměnou za Mužíka putoval do Boleslavi křídelník Antonín Vaníček, jehož stejným směrem doprovodil Jakub Fulnek vracející se z hostování, a také Daniel Mareček, jenž v kádru Klokanů doposud nenašel své místo.

Nové, ideálně zahraniční angažmá (zájem však hlásí též Pardubice) hledá obránce Jiří Bederka, další zadák Jan Vondra již svou destinaci našel a usadil se v makedonské Škendiji Tetovo. Dominik Hašek je po roční zkušenosti zpět v Chrudimi a Lukáš Musil po hostování v Jihlavě zkouší podobně jako Osmančík štěstí v Příbrami. Angažmá v Ďolíčku si ještě mohl prodloužit útočník Jan Chramosta, jehož Bohemians chtěli získat natrvalo, jenže po zranění v přípravě to na přestup z Jablonce už moc nevypadá.

Výsledky v přípravě

Bohemians Praha 1905 - FC MAS Táborsko 5:3
Bohemians Praha 1905 - KS Cracovia 2:1
SKN St. Pölten - Bohemians Praha 1905 1:3
Újpest FC - Bohemians Praha 1905 0:1
FC Liefering - Bohemians Praha 1905 0:2
Bohemians Praha 1905 - FK Viagem Příbram 2:2

Bilance Bohemians v přípravě: 5 výher — 1 remíza — 0 proher

Předpokládaná sestava: Valeš (Bačkovský) - Köstl, Křapka (Krch), Hůlka - Dostál, Jindřišek (Jánoš), Petrák, Kovařík - Květ, Hronek (Novák) - Puškáč

Tip na umístění

Tip Ondřeje Vaculíka: 16. místo.
Tip Martina Vejdělka: 15. místo.

FK Jablonec


Co můžeme čekat?

Jablonec si po čtyřech sezonách v řadě, kdy se umístil mezi nejlepší čtyřkou, vybral slabší ročník. Díky úspěchu ve dvojzápase se Žilinou se mu na začátku uplynulé sezony povedlo probojovat do základní skupiny Konferenční ligy a možná právě i nabitý program byl viníkem toho, že se Severočeši ve zbytku sezony nečekaně a nebývale trápili. Deka z nich ani na jaře nechtěla spadnout a vrchol krize odnesl jinak úspěšný trenér Petr Rada v asi nejkritičtějším momentě. Jablonečtí po prohře v úvodním kole nadstavby s Pardubicemi drželi zlou sérii jedenácti zápasů bez výhry a spadli na barážové příčky. Těm se nakonec vyhnuli jen o skóre.

Zatímco závěr minulého ročníku odkoučovali asistenti Jiří Vágner a Tomáš Čížek, od léta si vedení klubu připravilo zvučné jméno na lavičku, konkrétně Davida Horejše z Českých Budějovic. Pod jeho velením se sice mužstvo v přátelských duelech nenakoplo zrovna nejlépe, nicméně konfrontace s italskými prvoligovými výběry Sassuola a Spezie mohou být pro omlazené mužstvo velmi cennými.

Zvlášť vezmeme-li v úvahu, že Jablonec letos neuvidíme v evropských konfrontacích. Ne že by to bylo nutně na škodu, zeleno-bílým menší počet zápasů a minimální tlak na začátku sezony dá alespoň šanci se sehrát, zkonsolidovat a odrazit k možným lepším zítřkům. Komplikací by mohl být snad jen ne zrovna ideální los. Davidu Horejšovi se s Dynamem za celou sezonu nepovedlo vyhrát venku, což v kombinaci s náročnými domácími soupeři během prázdnin může pro tým znamenat slabý start a narušení psychické pohody.

Obměna soupisky

Severočechům se už tradičně povedlo rozšířit své řady i zásluhou hostování, u nichž se dá navíc očekávat, že ještě nějaká další přijdou, pokud by pražské kluby nepostoupily do evropských pohárů a zužovaly kádr. Aktuálně jsou do Jablonce zapůjčeni Václav Sejk a Matěj Polidar. Zatímco první z nich prožil vydařené jaro v Teplicích, druhý se bude chtít chytit poté, co vypadl ze sestavy Sparty a ve druhé polovině uplynulé sezony nastupoval převážně za její rezervní tým. Přípravu absolvoval i plzeňský Pavel Šulc.

Významnou posilu získali zeleno-bílí i z Itálie, Atalanta u nich nechává rozehrát Davida Heidenreicha. I ten loni nastupoval za skláře, se Sejkem se ale nepotkal, neboť si na začátku jara vážně poranil koleno. Po ročním hostování v Bohemians se Davidu Horejšovi hlásí Jan Chramosta, ačkoliv Klokani o něj nadále stojí. Naopak Tomáš Malínský se do Slavie už nevrátí, protože je nově kmenovým hráčem Jablonce. Další dva muži přišli po konci svých předchozích kontraktů. Z černohorské Sutjesky Nikšić dorazil starý známý Vladimir Jovović, z Jihlavy dvacetiletý záložník Adam Ritter.

Kvůli nepovedené sezoně nebyl o hráče ze Střelnice takový zájem jako v některých minulých letech, přesto dva členy základní sestavy už diváci vídat nebudou. Do Sparty odešel Jaroslav Zelený, v Plzni své štěstí zkouší Václav Pilař. Ve Štruncových sadech si své hostování prodlouží i Libor Holík, kromě této trojice už Severočeši přišli jen o dva náhradníky. Martin Nešpor zkusí své štěstí v Táborsku, Vlastimila Hrubého angažovala do nováčkovské sezony Zbrojovka.

Výsledky v přípravě

FK Jablonec - FK Viktoria Žižkov 1:2
FK Jablonec - FK Varnsdorf 1:2
US Sassuolo - FK Jablonec 3:1
Spezia Calcio - FK Jablonec 3:0

Bilance Jablonce v přípravě: 0 výher — 0 remíz — 4 prohry

Předpokládaná sestava: Hanuš - Surzyn, Martinec, Heidenreich, Polidar - Považanec - Pleštil, Šulc, Houska, Jovović - Sejk

Tip na umístění

Tip Ondřeje Vaculíka: 5. místo.
Tip Martina Vejdělka: 8. místo.

Autor: Ondřej Vaculík, Martin Vejdělek

Komentáře (145)

Přidat komentář
monty25

Belančič už v Teplicích není.

Reagovat
PISTOLERO

Jablonec docela hype

Reagovat
Salfovic

A co teprve Brno

Reagovat
kecipep

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Miguel19

Jankto do Sparty?

Reagovat
ACSeRw!n

Slavie pry nema zajem

Reagovat
shitcool

Reagovat
smazaný uživatel

Na lavičku ok, bonus je nasrání slávistů.

Reagovat
wyqinac

me by treba Jankto nenasral tolik jako Kuchta, jednak kridlo tolik nepotrebujeme, jako by se nam hodil utocnik, a i kdyz to je odchovanec, za Acko si nikdy nekopnul a je pryc 8 let, ne pul roku.. Ale zase jako nemuzu rict, ze by me to nemrzelo

Reagovat
smazaný uživatel

Já co jsem se bavil se slávisty (celkem dvěma, takže ne moc velký vzorek), tak ty víc štve Jankto jako odchovanec, který byl v klubu od 6 do 18 let, než (jejich slovy) primitiv a žoldák Kuchta. Já to beru tak, že Kuchta bude okamžitá posila, u Jankta to vzhledem k jeho nerozehranosti může chvíli trvat, ale pokud se nebude flákat, tak může být už v průběhu podzimu nejlepší křídlo v lize.

Reagovat
wyqinac

jako jasny, muzou na to bejt asi ruzny pohledy. Zase jako z druhy strany Kuchta hral nekde v liberci a nebejt toho, ze hral u nas pohary atd, tak si ho mozna ani nikde v zahranici nevsimli, takze mohl nam to trosku vratit tim, ze se vrati k nam - navic me nasral tim (pokud je teda pravda, co se psalo), ze jsme zajem o nej meli, on i mel prijit na schuzku a nakonec neprijde a podepise ve Sparte. U Jankta asi chapu, ze chce ted hrat a ukazat se, urcite se nechce uz ted vratit do CR na stalo. Taky verim tomu, ze pokud by premyslel o tom, ze se vrati, bude Slavia to prvni misto, kam se ozve. Pokud pro nej ted bohuzel misto neni (coz asi ted vazne neni), tak chapu, ze se poohlizi jinde a bude samozrejme rad, pokud to bude kdekoliv jinde nez u vas ale asi bych mu to tolik za zly nemel. Zaroven verim, ze by ve sparte nemel zadny debilni proslovy jako Kuchta, verim ze by treba gol proti nam rozhodne neslavil, ani nedelal nejaky zmrdoviny vuci nam, coz uplne vidim, ze Kuchta dela/delat bude

Reagovat
smazaný uživatel

Je fakt, že u Kuchty vyloženě čekám, že jestli dá v derby gól, tak ho oslaví takovým způsobem, že dostane červenou.

Reagovat
Baronne

A nechtěj se nejdřív zbavit deadwoodu jako Krejčí?

Reagovat
Selänne

Krejčí už v prvním týmu nefiguruje.

Reagovat
Salfovic

Tak to si za něj našli ideální náhradu.

Reagovat
John Obi Mikel

Proč by to dělal? To nemá nabídky ze zahraničí?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jako Kuchta...

Reagovat
John Obi Mikel

Nebo jako Krmelec.

Reagovat
smazaný uživatel

Začíná to vypadat reálně.

Reagovat
Greny

Proč ne? Spartě by se asi hodil, minimálně jedno kvalitní křídlo by se jim hodilo Pešek a Haraslin potřebují konkurenci a hlavně Haraslin má za mě výkonnost dost nevyrovnanou. Navíc teoreticky by zvládl zahrát i v 3-5-2 na kraji a možná i beka krajniho

Reagovat
Greny

A vlastně i v záloze na středu může hrát ne?

Reagovat
John Obi Mikel

Spartě by se určitě hodil a byl by pro ně posilou, ale proč by si Jankto riskoval kariéru předčasným návratem domů? Viděl jak dopadl Krmenčík, viděl jak dopadl Pavelka s Čelůstkou, viděl jak skončil Krejčí str.

Reagovat
smazaný uživatel

Nabízí se celkem reálná otázka, zda vůbec má na stole nějakou nabídku z ciziny, která by mu dávala větší smysl. Hrát někde o záchranu v Sérii A nemusí být nutně lepší volba.

Reagovat
lampas

Já bych viděl důvod v tom rozvodu co teď má na krku, jak mu stará odvezla dítě do ČR. To může být zásadní motivace.

Reagovat
meno

Tak jestli je z půlky pravda, co říká, tak Jankto na dítě sere

Reagovat
mistr129

Hele jestli má nějaké osobní problémy a Slavia ho odmítla, tak v jeho případě bych tu Spartu pochopil.

Reagovat
Selänne

Krajního beka, tvl, neblázni zase. Kuba je střední záložník, který se přeškolil na křídlo. Jeho výhodou je, že může zahrát na obou křídlech + na AM. V systému 3-5-2 moc použitelný není. Za repre třeba čas od času i jo, ale v klubovým fotbale dost těžko. Nemá na to návyky. Pro Spartu by to ale byla výborná posila. Já moc ale nechápu, proč by se měl vracet domů. Od 10. místa dolů by si zahrál v každým týmu Serie A.

Reagovat
KingMaster13

Jankto by mi rozhodně vadil méně než Kuchta, protože ta výkonost se mi u něj poslední 2 roky moc nepozdává. Je jasný že by posilou byl, ale.... nemyslím si že tak výraznou jak by to teď vypadalo na papíře.

Reagovat
Mass

Vždyť má v Getafe smlouvu do 2026. A že by za něj Sparta zaplatila těch 6M€, co za něj Getafe dalo?

Reagovat
John Obi Mikel

Sparta chce hostovačku

Reagovat
FCSL

Bohemka se s přehledem zachrání. Teplice, Zlín, Pardubky a Brno budou horší

Reagovat
ladyboy arsenal

až na ty Pardubky

Reagovat
PISTOLERO

Klokan pro mě adept číslo jedna na sestup

Reagovat
ratusek

Pardubky vůbec, zejména s tou zálohou budou uplně v klídku

Reagovat
kecipep

Reagovat
Kily

pořád chybí ten gólový útočník, bez kterého jsme se ale dokázali dva roky odejít, na škodu nebude někdo do obrany, ale jinak velká spokojenost a optimismus, do toho od jara i domácí prostředí

Reagovat
Salfovic

Nerozpadla se jim obrana?

Reagovat
Kily

rozpadla, Cadú, Čihák a Čelůstka (i když s jejich odchody se počítalo) jsou pryč a ještě někoho to chtít bude, navíc jistotou rozhodně neoplývá Toml

Reagovat
Salfovic

No a nějaké solidní náhrady ?

Reagovat
db18

Svoboda. Cadu to sice neni, ale myslim, že z něj může být spolehlivý bek.

Reagovat
dejvikker

Na beky Rosa a Helešic, na stopera Vlček

Reagovat
Trand

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Aldeano

Reagovat
ACSeRw!n

Brno 12. misto

Reagovat
Greny

Taky to nechápu ten optimismus..

Já to vidím následovně. Po šesti kolech 0-2 body, spíš nula . odchod Dostalka shánění nového trenéra a na rychlo budou shánět posily do každé řady. Než seženou trenéra dvě kola bude trénovat Polách a pak se domluví s Prostějovem a přijde Šustr(kéž by) a pak boj s Teplicema o to kdo se vyhne přímému sestupu

Reagovat
GrimeBaller98

Pivarnik zpatky!

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě tam půjde Páník, trénoval už na Moravě a ve Slezsku skoro všechny a Brno mu chybí do sbírky. Nejlepší volba pro Brno by byl podle mě Kotal, ale ten si tam už v 70 asi nervy kazit nepůjde.

Reagovat
ondrasch77

Kotal je od Hradce, někde u Jablonce má chatu na rekreaci..., pochybuju že by se v jeho letech handrkoval na druhou stranu...

Reagovat
monty25

Kotal je hlavně teď na Žižkově.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
smazaný uživatel

...ty jseš rozumbrada !! Naše liga je tak podprůměrná, že i méně průměrná /zatím/ Flinta, v pohodě uhraje desátej flek

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Greny

Ta sestava u Brna asi bude dost jiná. Nedokážu si bohužel predstavit že by hrál Endl a Jambor na úkor Texla a Šurala (bohužel pro nás minimálně na začátku)

Pokud bude Štěrba zdravej začne on a Šural (par kol než se oba zase zrání jsou strašné skleněni)

Jinak Musa dal jeden gól Bratislavě, a po přípravě musí být v základu.

A ke Spranglerovi... Na testech uspěl, od trenérů spokojenost, ale asi si řekl o dost peněz. Proto to opatrně vyjádření Dostálka že s týmem už není ale že se to může změnit.

Reagovat
andrew96

Dost jiná = 3 jména, která jsou uvedena v závorkách jako alternativy?

Reagovat
LFC & STEVEN 8

tak napsat Jambora do základu je celkem úlet, a to nemyslím skrz jeho kvalitu jako spíš skrz vývoj přípravy

Reagovat
andrew96

Tak úlet... vykrystalizovalo se to až v generálce. Přičemž Dostálek po Jihlavě moc spokojený nebyl, kdoví, zda tím ještě nezamíchá. Zato Jamborovi ten víkend vyšel zápas za béčko.

Reagovat
Greny

To sice nebyl ale on bere jako osu týmu čtveřici Berkovec , Štěrba, Texl a Reznicek

Reagovat
andrew96

Ok, no Požárova osa (úsečka) má zase dva vrcholy v bráně a útoku.

Reagovat
Greny

dal si myslím že nebude hrát Granecny ale Divíšek a dokonce si myslím že nebude hrát ani Blecha ale spíše Fousek od zacatku

Jen ty tři jména beru jako jistotu hlavně Endla a Jambora

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

Teplice zatím na jasného padáka s odstupem přímo do 2., Jablonec tak o 10. místo bude bojovat přinejlepším, tak vysoko, jak je uvedeno v článku ho mohou tipovat jen ti nejoptimističtější Jablonečtí fanoušci. Bohemka se v suchém triku popere o 10. je kvalitativně podobná jako Jablonec a určitě bude nad Brnem, které se ale taky zachrání bez baráže, pomůže hype a nálada z postupu spíš než kvalita.

Reagovat
Greny

Nalada z postupu hodně rychle opadne los prvních šest kol pokud se nepletu

Slovácko doma, venku Sigma, doma Bolka, venku Plzeň, doma Slavia, venku Baník

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

Se Slováckem mít bod budou, první kolo a hned derby, příjde 8k lidí a jestli bude vedro a staříci ze Slovácka nebudou moct tak tam nevyhrají! Sigma bude letos nevyrovnaná postavená na mladých odchovancích, tam klidně bod berou taky, bo se Sigmě pomstí Řezníček z rohu a ti to už jen vyrovnají, Bolku porazí 1:0 a z těch zbylých 3 zápasu 1 možná taky uhaluzí (snad né u nás).

Reagovat
soukup

To je právě ideální los. Po šesti kolech dole, Dostálek půjde doprdele, přijde někdo schopnější, kdo pak posbírá body v lehčích zápasech

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se může stát, že uděláte 7 bodů a nikdo ho vyhazovat nebude.

Reagovat
ladyboy arsenal

Jabko 6.-8. flek na klid

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
fabec1222

OT: Podařilo se někomu nainstalovat Medal of Honor: Allied Assault na Windows 10? Zkusil jsem jak výroční edici, kde je ještě klasické CD, hra se sice nainstaluje, ale pak už nespustí...Zkusil jsem fix podle youtube a stejně tak úpravy v nastavení, ale nic...Pak jsem na GOG za kilčo koupil MOH: Warchest, ale ten stejný problém. Hra jen naskočí, ale hned spadne.

Reagovat
smazaný uživatel

treba prejsť späť na posledný normálny w, w7. pri starých hrách môže chýbať starý net.framework 3.5 a 2.0.

Reagovat
PrebihatResslovku

Jo, Zbrojovka 12. flek.

Jo.

Za tip se nestřílí.

Tak taky jeden: Zbrojovka titul.

Reagovat
Seydou Doumbia

v poslední době kdejaká nula po postupu hraje někde okolo 7-10. místa, proč by brno nemohlo skončit dvanáctý...dle mého cayk umistění

Reagovat
Stannis Baratheon

Shkendija je makedonská. (Ano, klib už podle názvu založený Albánci, ale přeci jen bych je nazýval spíš podle ligy kterou hrají a země kde sídlí.

A Jeřábek není Jakub.

A článek jsem nečetl...

Reagovat
Banikovec7

Za celý EF se omlouvám Radku Klierovi.

Reagovat
Stannis Baratheon

Budiž odpuštěno.

Reagovat
dejvikker

Omluvu vyřídím

Reagovat
andrew96

Opraveno.

Reagovat
Stannis Baratheon

Jablonec hodně slušný tým. Opět budou po roční pauze bojovat se Slováckem o 4. místo.

Bohemka mě překvapila, že ten tým nemá tak strašný jak jsem myslel. Asi se bez problémů zachrání.

Zbrojovka nemastné neslané, ale ani žádná tragédie na nováčka.

Kdežto Teplice, to je karastrofa. Tam musí ještě na každý post minimálně jeden hráč přijít. Tohle by nestačilo snad ani na hru o postup ve FNL..

Reagovat
KingMaster13

Teplice jsou hodně v prdeli. Jablonec tak vysoko zase nevidím ale tu top 6 dají Zbrojovku vidím teda celkem nízko, upřímně jen ty Teplice vidím pod nima.

Reagovat
Kang & Kodos

u Bohemky bude největší otazník trenér, jinak kádr na to, aby si drželi odstup od baráže, určitě mají. Teplice jsou finished, teď kádr vypadá hrozivě

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Jablonec nebojoval před rokem o 4. místo, ale byl 3. . Trošku se zapomnělo v jakých sračkách byla loni Plzeň.

Reagovat
Stannis Baratheon

Pravda.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
soukup

Záloha a útok je slušnej a ligu dobrý, ale obrana je celkem divočina. Snad dojde ten Čihák. Přece nemůže vedení v klidu usínat při představě, že Hlavica nebo Šural odehrají v lize 20+ zápasů.

Reagovat
KingMaster13

Jablonec s Horejšem bude štika ligy a top 6 jim neunikne Teplice jasnej padák pokud ten tým zůstane takhle. Brno bych viděl na baráž a Bohemku něco mezi 12 a 13. místem. Nedobře na tom bude i Hradec po tom výprodeji, navíc 2. sezona je pro předešlé nováčky vždy o dost těžší.

Reagovat
Stannis Baratheon

O jakém výprodeji to hovoříš?

Reagovat
KingMaster13

Mejdr, Král? A ještě čekám že udají i toho Vlkanovu, když trochu zlevní. Už jsme se třeba bavili o tom přínosu Mejdra Spartě ale Hradci ta jeho produktivita prostě chybět bude kámo

Reagovat
Stannis Baratheon

Hrozný no...

Mejdr chybět nebude.

Král chybět bude.

Vlkanova neodejde.

A navíc přijde ještě jeden hráč.

Reagovat
KingMaster13

S tím Mejdrem teda zásadně nesouhlasím, není to hráč pro Spartu ale tolik asistencí by tam moc hráčů nemělo. A Vlkanova jestli neodejde tak to bude psychicky zlomený hráč co chce jen akorát odejít. To taky není výhra

Reagovat
ondrasch77

přesně, ten kluk čeká na přestup snad 4. období...

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
wwwx

Teplice zjevně ligu hrát nechtějí, z FNL to taky na přetlak do ligy nevypadá, konečně by se mohl zredukovat počet týmů v lize.

Reagovat
3M

Letos to uz vyjde! Nejvetsi stadion v druhy lize

Reagovat
smazaný uživatel

držím palec

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
ratusek

Reagovat
anarchochuligan

Nejlepší soutež v ČR startuje

Reagovat
Salfovic

Příště bez toho smajlíka !

Reagovat
db18

a bez toho "v ČR"

Reagovat
kecipep

Teplice s Brnem jasní kandidáti na poslední flek. Možná u Brna pomůže nováčkovská euforie, Pardubky první rok taky každý odepisoval, však i ten Hradec

Reagovat
Freedo
Reagovat
ratusek

jít do Chelsea nebo Liverpoolu a stejně ukončit profi kariéru ve 25 letech nebo před 30

jinak ale pěkný souhrn

Reagovat
cetto

Četl jsem o něm tak před půl rokem, tehdá se ale psalo, že chce reprezentovat Nizozemí, tak jsem to vypustil...

Reagovat
dejvikker

Taky jsem si říkal že kdyby se z něj stal dobrej hráč tak stejně Česko reprezentovat nebude, když tady žil jen do dvou let..

Reagovat
Freedo

Tak dovedu si představit, že bude dostatečně zajímavej pro náš nároďák a zároveň ho Nizozemsko nepovolá. Navíc teď podle článku má hrát za naší U17. Ale uvidíme, jak se chytne v Lipsku. Podle mě to nemusí být špatnej krok, ta akademie bude na top úrovni.

Reagovat
r.mrazik

aneb jak si zabit karieru? jit do akademie velkoklubu...

Reagovat
Lemond Laws

Docela by mě zajímaly finance takhle v mládeži třeba toho Manchesteru, Liverpoolu atd..

Reagovat
Nadržený šimpanz

V šestnácti berou třeba dva tisíce Euro, to je slušný

Reagovat
thewall

Týdně?

Reagovat
Lemond Laws

Tipy jste psali nachcaný nebo?

Bohemka v klidu do 12.místa.

Naopak Brno 15. Ty maj jediný štěstí, že Teplice budou útočit na rekord, jak brzo budou mít potvrzený sestup, tam je ten tým opravdu šílenej.

Jablonec bude v té prostřední tabulce, průměrná sezona o ničem, do TOP 5 půjdou až příští rok.

Reagovat
andrew96

Se divím, že někoho vzruší taková blbost jako tipy.

Reagovat
Lemond Laws

Tak když už to kluci tipovali, tak ať mají nějakou zpětnou vazbu

Reagovat
Bohemak12

Jako, že budeme hrát hrozně, tak s tím celkem i počítám, ale že teda budeme tak hrozný jako tipéři z článku moc nevěřím. Můj tip hra děs běs - 12- 13 místo. Jen přece ten tým jsme některé roky měli mnohem horší. Základ úspěchu bude bojovnost. Jestli nebude, tak at klidně spadnou. Ale autorů se musím zastat i vloni nás tipovali strašně dolů a býval bych se hádal, že skončíme lépe a nakonec měli pravdu.

Reagovat
GrimeBaller98

Martin Hála, svého času elitní krajní bek, u něhož ovšem teprve uvidíme, co mu dovolí zdravotní stav.

Krajni bek?

Reagovat
verv

Něco málo tam odehrál, spíš mě zarazilo to elitní

Reagovat
GrimeBaller98

To taky

Ale vim, ze minulou sezonu byl na zacatku vybornej v zaloze, dokud se nezranil.

Reagovat
andrew96

Svého času jeden z nejlepších levých beků (za mě i nejlepší).

Reagovat
verv

nejlepších v lize? Já si ho teda pamatuju víc na křídle než na bekovi a víc vpravo, než vlevo.A zařadil bych ho maximálně do kategorie lehce nadprůměrnejch ligovejch hráčů.

Reagovat
andrew96

Teda pravých, moje chyba (nalevo toho taky odehrál dost, ale ne to, co myslím). V sezoně 2020/21 hrál výborně.

Reagovat
Shevchenko

Jablonec bude bohužel hodně dobrý Brno se může spoléhat tak akorát na to, že vítěz FNL v následující sezóně vždy vyletí nahoru, Bohemka si beztak bude hrát zase to svoje těsně nad sestupem a beztak to i ty Teplice nějak zachrání, jak je jejich zvykem.

Reagovat
Shevchenko

Umístění vítězů FNL v následující sezóně:

16/17 Karviná - 10. místo

17/18 Sigma - 4. místo

16/19 Opava - 12. místo

19/20 Dynamo - 9. místo

20/21 Pardubice - 7. místo

21/22 Hradec - 6. místo

Reagovat
ondrasch77

Aby došlo na větší výměnu v baráži, tak by bylo ideální, aby druhý celek FNL byla třeba Dukla. To by pak mohla 15. celek vyřadit.

Reagovat
Coutinho10

OT: Sazkafantasy 2. EF miniliga pro naší českou Fortuna ligu (sezóna 2022/23)

zbývá už jenom pár dnů do startu ligy a kdo s náma ještě nehraje v 1. a ani ve 2. lize (nelze být v obou současně) a měl by zájem (ve 2. lize je poměrně dost míst), tak má tu možnost se přidat

zažádat o vstup je možné přes tento link:

https://sazkafantasy.cz/groups?utf8=%E2%9C%93&search=eurofotbal+CZ+2&submit=HLEDEJ

zároveň v nejideálnějším případě si pojmenujte svůj tým podle nicku tady z EF, aby bylo jasné, o koho jde a pokud to je problém, tak při žádosti o vstup mi dejte info, jaký máte EF nick, aby byla pak případně ulehčená situace při případném postupu, protože hrajeme na postupy/sestupy, díky

Reagovat
Greny

Úplně ideální by bylo kdyby mi to někdo v preview v sobotu před druhou hodinou připomel ať na to nezapomenu

Reagovat
Lemond Laws

Co zkusit dát upozornění do telefonu?

Reagovat
Coutinho10

muzes slozit uz ted, pripadne pak podle sestav upravit...zatim jsem te ve 2. lize nechal

Reagovat
Tomik111

Pokud Zbrojovka nespadne, tak budu sakra mile překvapen. Ligové posily takřka nulové. Musa snad překvapí. Tohle je akorát šance pro mladý kluky, jako je Ševčík, Jambor, Přichystal, aby si řekli o ligové angažmá i pro další roky. Los mají ze začátku těžký. Výhra v prvních dvou zápasech by mohla být nějakou nadějí, jinak to půjde asi jen z kopce.

Reagovat
anarchochuligan

Na soutěže ČFL do Krajského přeboru je https://www.tvcom.cz/, na jestě nižší soutěže jsou "srdcaři" co jedou I.A a I.B třídu, občas natočím i okres.

Reagovat
dejvikker

ok?

Reagovat
Salfovic

OT: Jak se tak stane, že Kozohorský komentuje tenis

Reagovat
FCSL

Už tak 10 let ale

Reagovat
smazaný uživatel

Horší než při fotbale být nemůže a tenis má menší sledovanost, takže bude i menší kritika.

Reagovat
John Obi Mikel

Jak mu to jde?

Reagovat
ACSeRw!n

vubec mi tam nevadi, stejne tak na rugby.. nevim proc

Reagovat
Salfovic

Já se na ty plácalky vydržím dívat jen pár minut, takže ho nemůžu pořádně ohodnotit.

Reagovat
icemike

To on vždycky. Jen ČT omylem k tomu semtam pustí fotbalový obraz

Reagovat
MrOffside

Z jakého důvodu by měl bý Jablonec pátý? Vždyť měl úplně šílenou přípravu a nepřijde mi, že by měl nějak kvalitní tým, aby byl takhle vysoko.

Reagovat
meno

Ono od nějakého 5. místa to do 12. může bejt úplně všelijak. První 4 místa si vezmeme my, Sparta, Plzeň a Slovácko. Pak budou nejspíš Baník, Jablonec, ale nezatracoval bych Sigmu, Liberec a možná ani Hradec, byť odchody byly výrazné. Takže jak říkám, míš maš.

Nu a dole budou Budějky, Teplice, Brno a Bohemka. Ta hlavně kvůli trenérovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Absolutně nereálné umístění pro Jablonec

Ten bude bojovat o 12-16 misto

1.Slavie

2.Plzen

3. Baník

4.Liberec

5.Slovacko

6.Mlada Boleslav

7.Sparta

8.Brno

9.Hradec

10.Sigma

11.Bohemka

12.Zlin

13.Teplice

14.Ceske Budějovice

15.Jablonec

16.Pardubice

Reagovat
Salfovic

Vsaď na to barák a budeš mít celé město

Reagovat
STR

Po roce člověk bude zase jezdit na asistence na zápasy první ligy, což je mnohem lepší než když člověk stál za bránou a bál se že mu kluci z Varnsdorfu rozbijí sanitku. Doufám, že se povede ukopat baráž a trochu se ten tým stabilizuje, a nebude se chodit v Brně koukat na soupeře ale na domácí tým.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele