FORTUNA:LIGA 2021/22 na startovním roštu (1/4)

20.07.2021, 16:43
Názory a komentáře
Konec přestupního termínu je v nedohlednu a soupisky mužstev ještě určitě doznají změn, rozpis v kalendáři je však neúprosný a na zářijovou uzávěrku transferů nehodlá čekat. Nedá se tedy nic dělat, fanoušci se chtě nechtě přes veškeré letní radovánky připravují na rychle se blížící začátek nové sezony FORTUNA:LIGY. Ten má výkop již v sobotu, nastal tedy nejvyšší čas představit si jednotlivé účastníky české nejvyšší soutěže.

Před týdnem a něco se hrálo finále mistrovství Evropy. Hmm, no a co? Jakýkoli výdech nepřichází v úvahu. V plném proudu už jsou totiž předkola evropských soutěží, do nichž začínají nakukovat též čeští vyslanci. Z toho důvodu opravdu nemá cenu se zahájením ligové sezony otálet.

Po podivném ročním intermezzu se nejvyšší soutěž vrací k 16člennému formátu s nadstavbou po 30 kolech. Ta po základní části opět rozparceluje tabulku na 3 rozdílně početné skupiny. Nejlépe umístěná grupa se porve o titul a účast v evropských pohárech, do nichž proniknou už jen tři nejlepší mančafty a vítěz MOL Cupu. Naopak celky od 11. místa dolů budou dělat vše pro to, aby se vyhnuly pádu do druhé ligy, kam přímo poletí nejhorší celek, 14. a 15. tým pak sehrají baráž s 2. a 3. mančaftem z druhé nejvyšší soutěže. Prostřední skupina tentokrát bude válčit "jen” o milion korun českých a výhodnější nasazení v národním poháru.

Tolik hlavní informace o formátu, teď už však přejděme k slíbenému seznámení jednotlivých klubů, v němž se redaktoři EuroFotbalu Martin Vejdělek a Ondřej Vaculík zaměřili na čtyři hlavní body. První z nich předkládá proklamované cíle mužstva, jež jsou založena na líbivých prohlášeních majitelů či trenérů, ale též na výsledcích z posledních ročníků. Dále je pozornost věnována doposud uskutečněným změnám v kádru, na který navazuje výsledkový servis z předsezonní přípravy. Poslední bod vyplňují predikce obou redaktorů s tipy na umístění celku po základní části, které vycházejí z předchozích částí textu i subjektivních pocitů a dojmů.

Předsezonní preview je rozděleno do čtyř článků, přičemž každý z nich se věnuje čtyřem ligovým účastníkům, a to vzestupně na základě umístění v předešlém ročníku. První díl se tedy zaobírá trojicí od 13. místa níže, kterou doplňuje nováček z druhé ligy. Bude se Hradec Králové statečně bít mezi elitou? Zapomenou Teplice na nejhorší ročník v jejich prvoligové historii? Co se Zlínem udělá "ostravská klika”? A projeví se na Českých Budějovicích masivní posilování?

FC Hradec Králové


Cíle pro sezonu

Jakožto jediný nováček si Hradec nemůže klást o mnoho vyšší cíle, než je prostá záchrana. Zvlášť když si tento klub, který byl často terčem posměchu za časté pendlování mezi první a druhou ligu, k nejvyšší soutěži přičichl naposledy před více než čtyřmi lety. Pamětníků z této doby již mnoho v kádru nemá, navíc může pro hráče být těžké srovnat se s tím, že vítězství je vzácnou záležitostí. Vždyť za ty čtyři sezony ve druhé lize jsou "Votroci” zvyklí vyhrávat - pokaždé měli postupové ambice, pokaždé se o postup dlouho prali a nejhůře skončili v tabulce čtvrtí. Už tak nepříliš vysoké ambice tohoto celku navíc snižujou další dva faktory. Jedním je konec úspěšného trenéra Zdeňka Frťaly z rodinných důvodů, tím druhým, podobně jako v případě loňského nováčka a regionálního rivala Pardubic, nemožnost hrát na svém stadionu.

Obměna soupisky

Východočeši se na přestupovém trhu zatím neprezentují zrovna nejaktivněji a jejich finanční možnosti zjevně příliš velké nejsou. Co do příchodů totiž dosud šlo vždy o volné hráče či akvizice formou hostování. Z nově druholigové Opavy přišly po konci smlouvy dvě posily - tou asi nejzvučnější je brankář Vilém Fendrich, který i nadále bude nastupovat po boku mladého Štěpána Harazima. Z týmu poskytovatele azylu Mladé Boleslavi bude v dresu Hradce hostovat stoper Jakub Klíma, za mladíky můžeme označit i další dva hráče, kteří byli zapůjčeni z týmu účastníka evropských pohárů Slovácka. Jmenovitě jde o útočníky Jakuba Rezka a Filipa Kubalu.

Po docela nečekaném konci kouče Zdeňka Frťaly a nástupu Miroslava Koubka je pro "Votroky” plusem alespoň to, že se jim v minulé sezoně úspěšný kádr nerozpadl. Z vytíženějších hráčů budou postrádat jen Roberta Jukla, jenž se vrátil na Stínadla.

Výsledky v přípravě

FC Hradec Králové - Bohemians Praha 1905 3:1
FC Písek - FC Hradec Králové 0:4
FC Hradec Králové - 1. FK Příbram 1:0
FC Hradec Králové - SK Štětí 6:1
FC Hradec Králové - MFK Chrudim 2:0

Bilance Hradce Králové v přípravě: 5 výher — 0 remíz — 0 proher

Skromná predikce

Predikce Martina Vejdělka: Jak bylo již výše zmíněno, situace hradeckých fotbalistů se na první pohled jeví býti podobnou, v jaké se loni ocitly Pardubice. Jenže se dá předpokládat, že vzhledem k dalším okolnostem nebudou výsledky takové, jako v případě druhého z východočeských celků. Letos totiž (snad) už budou stadiony z velké míry zaplněné, tudíž se více promítne nízký počet fanoušků. Navíc se asi nedá předpokládat, že by si "Votroci” svým fotbalem vytvořili novou základnu sympatizantů zrovna v Mladé Boleslavi, kde nijak zvlášť netáhne ani tamní klub. Východočeši na jednu stranu nikterak zvlášť neposílili a v jejich kádru žádná zvučná jména nenajdeme, na druhou stranu by vzhledem ke svému poměrně mladému kádru mohou býti zajímavým a sympatickým oživením. Vždyť z desítky hráčů, kteří loni odehráli ve FNL dvacet a více zápasů, je jen nejlepší střelec Pavel Dvořák třicátníkem. A ačkoliv nové akvizice nejsou žádnými hvězdami či prvoligovými stálicemi, tak talent určitě nepostrádají a kromě výsledků tak bude zajímavé sledovat i rozvoj těchto mladíků. Tip: 15. místo.

Predikce Ondřeje Vaculíka: Výsledky z přípravy mohou nováčka psychicky povzbudit, v lize ovšem na Votroky čekají těžší kalibry než Písek či Štětí. Po Frťalovi usedl na trenérskou sesli Miroslav Koubek, jenž v lize odkoučoval nespočet zápasů a Plzeň svého času dovedl k titulu, v posledních letech ale hověl v televizním studiu, od štace v ostravském Baníku v roce 2010 navíc ve čtyřech dalších klubech vždy skončil předčasně. Koubek si jakožto někdejší brankář jistě uvědomuje, jak klíčový bude pro outsidera post mezi třemi tyčemi. Kultovní Radim Ottmar již hodil rukavice do kotle, jednička z jarní jízdy za postupem Michal Reichl se potýká se zdravotními patáliemi, a tak pod Lízátka dorazil Fendrich. Ten svého času držel slabou Opavu nad vodou, poslední rok už mu ale tolik nevyšel a je otázkou, zda se v novém působišti dokáže znovu dobře naladit. Šanci na prvoligový průlom má konečně Adam Vlkanova, do ligy se nějakým způsobem zase vrací Dvořák. Právě na nich stála loňská střelecká potence Hradce a nejinak tomu zřejmě bude i nyní. Bez mimořádného příspěvku lídrů však nováčka čeká nesmírně obtížný boj, dost možná předčasně odsouzený k neúspěchu. Tip: 16. místo.

FK Teplice


Cíle pro sezonu

Hlavním cílem je, stručně řečeno, co nejrychleji zapomenout na hrůzostrašný loňský ročník. Po "nic moc” podzimu přišlo ještě horší jaro s pouhými dvěma výhrami za dvacet kol a nakonec tedy strachování se o záchranu až do předposledního kola. Tak špatně na tom skláři za dobu svého účinkování v nejvyšší soutěži ještě nebyli, o to hůře, že v předchozích pěti sezonách měli jejich výsledky čistě klesající tendenci. Nejen z tohoto důvodu, ale i při pohledu na posily a kádr pro novou sezonu jsou boje v horní polovině tabulky nebo snad dokonce o evropské poháry velmi nereálné. Pokud by se klub podařilo stabilizovat v bezpečné zóně od sestupu a vyvarovat se debaklů, považovali by fanoušci žluto-modrých misi za úspěšnou.

Obměna soupisky

Vedení sklářů si sice asi uvědomuje, že zopakování loňských výkonů by s velkou pravděpodobností znamenalo pád o patro níže, posilování však pompézním napsat nelze. Teplice angažovaly Davida Ledeckého, který sice jihočeskému Dynamu vystřílel postup mezi českou špičku, tam se ale za dva roky nikterak zvlášť neprosadil a loni jej navíc sužovaly zdravotní trable. Další dvě posily na sever Čech vyrazily z Julisky - stoper Martin Chlumecký podepsal smlouvu jako volný hráč, talentovaný Štěpán Krunert přišel na hostování s opcí. Vedle angažování ex-příbramského Denise Laňky můžeme jako posílení brát i prodloužené hostování kmenového sparťana Jana Čtvrtečky, jenž na jaře odchytal deset ligových klání, a setrvání Roberta Jukla, který definitivně přestoupil z Hradce Králové.

Kdo se sice na okamžik do Teplic vrátil z hostování, avšak obratem byl prodán do Českých Budějovic, to je Jakub Hora. Do Brna míří další ze zkušených útočníků Jakub Řezníček, ve žluto-modrém dresu nebude pokračovat ani jiný forvard Vukadin Vukadinović, který si poprvé zahraje nejvyšší soutěž v rodném Srbsku. Vedle kariéru končícího Admira Ljevakoviće asi Radim Kučera nemůže počítat ani s Davidem Heidenreichem a Janem Fortelným.

Výsledky v přípravě

FK Teplice - FC Chomutov 4:2
FK Teplice - FK Varnsdorf 7:1
FK Teplice - Bohemians Praha 1905 0:2
FK Teplice - Bohemians Praha 1905 2:3
FK Teplice - FC Sellier & Bellot Vlašim 2:3
FK Teplice - FC MAS Táborsko 2:2
FK Teplice - FK Dukla Praha 1:2

Bilance Teplic v přípravě: 2 výhry — 1 remíza — 4 prohry

Skromná predikce

Predikce Martina Vejdělka: Na jaře se hůře prezentovala leda sestupující mužstva, pokud si tedy Tepličtí chtějí zachovat prvoligovou příslušnost i do dalších let, je jasné, že pod sebe musí dostat minimálně jeden z celků, které v uplynulé sezoně skončily v tabulce výše. A podíváme-li se na to, jak posilovaly zejména Mladá Boleslav a České Budějovice, ale i Zlín s Karvinou, pak působí letní akvizice Severočechů až směšně. Dva muži ze druhé ligy, čtyřiadvacetiletý hráč s osmi prvoligovými starty a k tomu loňský marod, jenž za celou kariéru vsítil v první lize pět branek. To opravdu strach nenahání, stejně jako výsledky v přípravě, v níž kromě Bohemky Teplice nezářily ani proti několika druholigovým mužstvům. Jasně, jsou to jen přátelská utkání, nicméně pro tým, který od Vánoc vyhrál v ligových duelech dvakrát, je sebevědomí a chuť vítězství dost důležitou věcí, pokud tedy na trávnících nechce opět hrát druhé housle. Pokud by se začátek sezony nevyvedl, mají žluto-modří snad už jen jedno eso v rukávu. Trenéra loňského vítěze druhé ligy Zdeňka Frťalu, jenž je nově koučem dorostu. Tip: 16. místo.

Predikce Ondřeje Vaculíka: Kučera už by se měl konečně předvést. V Ostravě příliš velkou díru do světa neudělal a snad ještě víc se trápí též na severu Čech. Má však bývalý zadák k dispozici vůbec nějaké kvalitní zbraně? Teplice potřebovaly zacelit především obranu, jeden Chlumecký ale bude sotva stačit. Stínadla navíc opustil Řezníček, jenž při plném zdraví pořád mohl tahat Skláře z bryndy. Bez něj zůstává gólové břemeno na Jakubu Marešovi. Pro Kučeru je důležité, že v kádru setrval Ljevakovićův nástupce Jukl, v osobním vzestupu jistě hodlá pokračovat též Kodad, slabých míst nicméněpořád zůstává mnoho. Indicií budiž 17 inkasovaných branek v přípravě. A pokud se k děravé defenzivě znovu připojí též rozsáhlá marodka, která mužstvo v posledních měsících terorizovala, sestup se snadno stane realitou. Tip: 15. místo.

FC Fastav Zlín


Cíle pro sezonu

Sebevědomým cílům už asi odzvonilo. Po historickém zisku českého poháru a účasti ve skupinové fázi Evropské ligy přišlo několik podprůměrných sezon, po nichž "Ševci” ke svému neštěstí nemají potenciál mimo region moc koho oslovit čímkoliv zábavným či zajímavým. Občasné výsledkové povyskočení následují opakující se regrese, trenérské rošády a umístění v dolní polovině tabulky. Příznivci by tentokrát jistě uvítali klidný ročník, ovšem těžko říct, jestli jim selanka bude dopřána. Zlín totiž bude v první řadě především usilovat o záchranu, což sebou nese solidní nápor na trpělivost, která u řeky Dřevnice tolik chybí. Stane se přesto Jan Jelínek prvním koučem od roku 2017, který na zlínské Letné odtrénuje celou sezonu?

Obměna soupisky

FC Baník Zlín? Regionální deník se s ničím nepáral a pozměněný, lehce posměšný název klubu nacpal rovnou do titulku jednoho z článků. Redakčním editorům se ale nelze moc divit, neboť asociace s ostravským klubem naskakuje při pohledu na seznam letních posil Ševců tak nějak automaticky. Vše načal příchod zkušeného krajního beka Martina Filla, po němž pod Jižní Svahy doputovali také záložníci Robert Hrubý s Rudolfem Reiterem. Zatímco Hrubý, jenž uplynulý ročník strávil v Jablonci, do Zlína přestoupil, Reiter bude ve Zlíně hostovat podobně jako ještě před dvěma měsíci v brněnské Zbrojovce. Svým způsobem lze jako příchod označit též návrat Cheicka Condeho, jehož patálie s propadlým pasem jsou snad již nadobro zažehnány. Oproti očekáváním nakonec na Moravě setrval křídelník Vachtang Čanturišvili, z hostování ze slovenské Skalice se vrátil Martin Nečas.

Petr Buchta dlouho dělal, co mohl, aby držel často vetchou obranu Zlína nad vodou. Žezlo lídra však už musí převzít někdo jiný, neboť Buchta v létě po údajných neshodách při vyjednávání o nové smlouvě zamířil do Karviné. Do Prostějova navíc po ještě dřívější roztržce prchl také další lídr Petr Jiráček. Po půlročním sbírání herní praxe se do svých mateřských klubů vrátili Dominik Janošek s Romanem Potočným, to Šimon Chwaszcz u Dřevnice nikdy nedostal v lize pořádně čuchnout, přestože se pravidelně účastnil přípravných kempů. Proto 25letý útočník doufá, že si angažmá v nejvyšší soutěži vystřílí na hostování v druholigové Líšni. Neslavně nakonec dopadl pouze jednoroční pobyt dalšího forvarda Toutoua Martinse.

Výsledky v přípravě

FC Fastav Zlín - SK Uničov 5:1
ŠK Slovan Bratislava - FC Fastav Zlín 1:1
FC Fastav Zlín - AS Trenčín 1:1
FC Fastav Zlín - 1. SK Prostějov 2:2
FC Fastav Zlín - FC Zbrojovka Brno 1:1

Bilance Zlína v přípravě:1 výhra — 4 remízy — 0 proher

Skromná predikce

Predikce Martina Vejdělka: Ne že by se posilování Fastavu dalo označit jako skvostné, to v žádném případě. Přesto by zejména Fillo s Hrubým měli přinést okamžitou kvalitu a v případě prvního jmenovaného i zkušenost, jež je v bojích na chvostu tabulky velmi důležitá, pokud by se ještě navíc chytil i Reiter, nemuselo by se fanouškům na Letné vůbec stýskat po Potočném či Buchtovi. Ze Zlína navíc přišla ještě jedna dobrá zpráva nejen pro tento klub, ale možná i pro celky ze špičky. Po administrativních trablích a vyhoštění ze země už se zase po místních trávnících prohání Cheick Conde, jenž si svými výkony před časem dokonce vysloužil pozornost Sparty i Slavie. Ve prospěch ševců v boji o záchranu hrají i další faktory. Oproti Hradci Králové mají velkou výhodu ve zkušenosti kádru, v porovnání s Teplicemi zase hraje v jejich prospěch trenér, jenž už ví, jak v tuhých bojích dosáhnout setrvání mezi českou elitou. Tip: 14. místo.

Predikce Ondřeje Vaculíka: Vedení klubu velmi uvítalo vstup nového generálního partnera, jehož název bude svítit na dresech, zároveň však manažerský úsek trápí pohled na seznam útočníků. Kromě Tomáše Poznara, bez jehož příspěvku se Jelínek téměř jistě neobejde, totiž nemá kouč Ševců k dispozici žádného dalšího forvarda. Lamin Jawo zůstává na marodce, vedle Poznara tak lze v Jelínkově rozestavení 4-4-2 zprvu očekávat pouze záplaty v osobách Reitera či Jakuba Janetzkého. Se svalovým zraněním se zase potýká Fillo, i proto se na krajích obrany představili stoper Vraštil i navrátilec Nečas. Značná pozornost se bude ubírat na mladé hráče. Vedle již zavedeného Martina Cedidly se do středu obrany konečně tlačí Jakub Kolář, do přípravy nakoukli také náctiletí David Tkáč, Adam Číž a Libor Bobčík. Alespoň mezi třemi tyčemi nemá Zlín dlouhodobě problém. Matej Rakovan, na kterého Jelínek vsadil při své premiéře na lavičce Ševců, sice v přípravě chyboval, jinak je ale stabilní dvojkou (pod Jelínkem možná i víc než to) za ikonou Stanislavem Dostálem. V přípravě se navíc blýskla "věčná trojka” v osobě Jana Šišky. Díky Hrubému může Zlín hrozit ze standardních situací a spolu s konečně objeveným Pedrem Martínezem se lze těšit na kreativnější střed pole. Avšak nepočetný útok i nesehraná obrana bez zjevného lídra mohou minimálně zkraje ročníku způsobit nebezpečné bodové manko. Tip: 14. místo.

SK Dynamo České Budějovice


Cíle pro sezonu

No co si budeme, vloni se možná čekaly i trochu lepší výsledky. Po strmém vzletu mezi elitu čekala Dynamo druhá sezona v nejvyšší soutěži. Základní cíl v podobě záchrany se podařilo splnit, avšak jak přiznal kouč David Horejš, z celého ročníku šlo vytěžit víc než jen 13. místo. Jihočeši se trápili především v útoku, a i proto během předešlých týdnů nelenili a usilovně hledali posily. Na druhou stranu je třeba uznat, že po dvou kompletních ročnících patří Budějovice plnohodnotně do nejvyšší soutěže. Stabilitu klubu navíc posílil příchod nového majitele, jenž chce klást důraz především na výchovu mládeže ve vlastní akademii. Vedle toho začalo Dynamo spolupracovat s druholigovým Táborskem, s nímž si má na základě potřeb posílat hráče. Nový vlastník sice nehodlá pořádat finanční závody, to po něm nicméně snad nikdo na Střeleckém ostrově ani nežádá. Pro Budějovice bude klíčové, aby pokračovaly v budování pevných prvoligových pilířů.

Obměna soupisky

Michal Škoda nasázel v uplynulém ročníku deset branek, tedy přesně tolik, kolik celé Dynamo vsítilo mezi 18. a 34. kolem. Mladší bratr slavnějšího Milana teď doufá, že se mu na Střeleckém ostrově bude dařit lépe než před šesti lety, kdy Budějovice naposledy putovaly do druhé ligy. Do známého prostředí dorazil též někdejší tahoun Teplic Jakub Hora, který toho v posledních letech dost nacestoval. Na jihu Čech se chce rozehrát z Plzně hostující Ondřej Mihálik, jemuž to začalo pálit hned v přípravě. Slavia pak do černo-bílého dresu alespoň na čas převlékla tvořivého záložníka Patrika Hellebranda. Vedle nich Horejš láká ještě odchovance Dynama Nicolase Pennera, kterého v turínském Juventusu zastavilo zranění, a Emmanuela Tolnoa z Táborska, jemuž se vyvedla příprava, z hostování se vrátil Fortune Bassey. Zpět do Čech se z Hané přestěhoval Martin Sladký, jenž bude na pravém beku ohrožovat doposud neotřesitelnou pozici Benjamina Čoliće, případně se hodlá tlačit na druhou stranu defenzivy. Vedení Dynama pak ještě pošilhává po dalším bývalém hráči Sigmy Davidu Houskovi.

Po konci kariéry Jaroslava Drobného dorazil k soutoku Vltavy a Malše Dávid Šípoš, který hodlá vyzvat Vojtěcha Vorla v boji o pozici jedničky mezi třemi tyčemi. Za zmíněným duem nově číhá na šanci odchovanec Daniel Kerl jeho kolega Matěj Luksch si naopak prodlouží pobyt v Liptovském Mikuláši. Vedle Drobného skončil s fotbalem také Jiří Kladrubský, další obránce Miloš Kopečný si hledá nového zaměstnavatele. Po hostování zmizeli ze Střeleckého ostrova Filip Havelka, Marko Alvir a Ubong Ekpai, Lukáš Jánošík s Karolem Mészárosem pak s Dynamem rozvázali smlouvu. David Ledecký, jenž Jihočechy před dvěma lety táhl za postupem, chce pšenku nechat vykvést v Teplicích. Pokračovat v Budějovicích zřejmě nebude ani Dame Diop, jemuž propadlo vízum, místo tréninků létá po úřadech a generální manažer Budějovic Martin Vozábal již nad ním víceméně zlomil hůl.

Výsledky v přípravě

SK Dynamo České Budějovice - FK Dynamo Moskva 0:4
FC MAS Táborsko - SK Dynamo České Budějovice 2:1
FC Sellier&Bellot Vlašim - SK Dynamo České Budějovice 1:3
FK Krasnodar - SK Dynamo České Budějovice 2:2
Pafos FC - SK Dynamo České Budějovice 1:0

Bilance Českých Budějovic v přípravě: 1 výhra — 1 remíza — 3 prohry

Skromná predikce

Predikce Martina Vejdělka: Povedené měsíce okolo zimní přestávky bohatě stačily Jihočechům na záchranu, letos by však mohli opět zamířit o něco výše, třeba i do první poloviny tabulky, jako tomu bylo v jejich nováčkovské sezoně. Dění na přestupovém trhu nasvědčuje tomu, že David Horejš, pod nímž se prý během jara kývala židle, tentokrát dostane vyšší cíle. Materiál k tomu má více než slušný, například ofenzivu, která na jaře nečekaně Dynamo trápila, přišlo zkvalitnit hned několik borců. Ondřej Mihálik bude chtít zavzpomínat na své výkony v dresu Jablonce a pokud možno zapomenout na ty ve Štruncových sadech, navíc se na tomto hostování může ukázat a získat si v Plzni lepší pozici. Jakub Hora před odchodem do zahraničí několik sezon ukazoval, že je na ligu nadstandardním hráčem, i když nemusí být vždy produktivní. O střílení gólů by se měla starat zejména posila z Mladé Boleslavi Michal Škoda, který během posledních pěti sezon nasázel více než solidních 39 branek. Přidáme-li k tomu ještě talentovaného kreativce Hellebranda či zkušeného beka Sladkého, vznikne nám kombinace, která by mohla kartami ve FORTUNA:LIZE slušně zamíchat. Tip: 9. místo.

Predikce Ondřeje Vaculíka: Po čtyřgólovém debaklu v přípravě od Dynama Moskva si Horejš trochu rozladěně přes média zažádal o posily. Těch nakonec získal víc než dost, a to ještě na zkoušce neuspěli brankář Šimon Pecháček, stoper Martin Bednár a záložník Bojan Djordjić. Své místo na slunci pomalu hledali též mladíci Jakub Kousal, Jan Vítovec a Dominik Mašek. Mnoho příchozích hráčů budou v Budějovicích hnát dopředu osobní ambice. Mihálikova kariéra se po přestupu do Nizozemska ubírá směrem dolů, příliš zatím nezazářil ani Hellebrand, Hora po anabázích v Lotyšsku a Polsku upadl doma v zapomnění. Vepředu se toho změnilo opravdu hodně, díky čemuž však má Horejš rozhodně z čeho vybírat. Naopak defenziva poháněná Martinem Králikem a Maksymem Talovierovem zůstala víceméně stabilní. Pokud se nové tváře kvapně aklimatizují, mohou Budějovice opět vyletět do výšin, byť výsledkově nevyvedená příprava přidělala trenérskému štábu několik vrásek. Minimálně desátá příčka a následný boj o finanční injekci v nadstavbě každopádně zní reálně. Tip: 7. místo.

Autor: Ondřej Vaculík, Martin Vejdělek

Komentáře (59)

Přidat komentář
meno

Někdo by tu mohl rozjet tipovačku

Reagovat
KingMaster13

Jsem pro ale nedělá se to až pod preview u 1. kola? Ačkoli klidně by to někdo mohl rozjet už tady

Reagovat
smazaný uživatel

Preview se vždycky dělá až k článku s odvoláním trenéra Sparty po prvním odehranym předkole evropských pohárů.

Reagovat
smazaný uživatel

*tipovačka

Reagovat
John Obi Mikel

Nebyla posledně právě někde tady?

Reagovat
John Obi Mikel

Pěkný článek

Reagovat
KingMaster13

Ale Budějovice nebudou tak vysoko. Tak 10. místo ale budou hrát hezčí fotbal než loni a bude padat v jejich zápasech víc golů.

Reagovat
Pablos

Ježiš to vlastně celou sezónu budeme zase číst komentáře na tu debilní nadstavbu

Reagovat
John Obi Mikel

Nadstavba

Reagovat
monty25

Z Teplic mám dobrý pocit, to nemohu říct. Za mě jediná dobrá posila je Ledecký. Sice toho v poslední době dost promarodil, ale věřím, že góly dávat umí (otázka je, jestli mu je bude někdo připravovat)... Laňka sice taky v přípravě dával góly, ale to je prostě zákeřnej zmrd, kterýho v Teplicích nechci. No a ze všeho nejvíc mě děsí ta obrana, hlavně stoperská dvojice Chlumecký-Knapík. Pamatuju si, když Teplice měly mladou stoperskou dvojici Lüftner-Jablonský, která byla hodně dobrá (že si druhý jmenovaný zkurvil kariéru sázením, to už je jiná věc), ale obávám se, že tohle nebude ten případ. Stačí se podívat, kolik gólů dostávaly Teplice v přípravě... Na toho Krunerta zatím nemám názor a doufám, že do září ještě někdo přijde.

Celkově vzato: Minulou sezonu jsem i s tou bídou a lazaretem byl přesvědčen o tom, že Teplice nespadnou. Teď o tom přesvědčen nejsem a těm tipům se vůbec nedivím.

Reagovat
John Obi Mikel

Chlumecký bude hrát stopera? V Dukle se ke konci pomalu přesouval ke kraji hřiště.

Reagovat
monty25

V přípravě hrál stopera.

Reagovat
John Obi Mikel

A s kým počítáte na beky? Vondrášek+Droenhle+Hyčka ?

Reagovat
monty25

Asi tak + Švanda

Reagovat
GrimeBaller98

Snad si Chlumda neda zas 4 vlastnaky v prvnich 5 kolech, jinak si budu myslet, ze 1.liga je pro nej zakleta

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ondrasch77

Teplice jsou podle mě letos hlavní adept na padáka. Trochu mě to mrzí, ale míří tam posledních pár let především vlastní neschopností...

Ledecký je super útočník pro 2./3. ligu (něco jako Pázler).

Reagovat
monty25

Vzhledem k tomu, co Pázler (ne)předvedl při svém posledním angažmá na Žižkově, si troufám tvrdit, že Ledecký je určitě lepší.

Reagovat
ondrasch77

Jedna sezona kariéru nedělá Já si naopak myslím, že o něco málo je lepší Pazler.

Reagovat
John Obi Mikel

On ani předtím v Brně toho moc neukázal.

Reagovat
db18

Štursa s Pincem nepokračují?

Reagovat
db18

26. to vypadá zas blbě...

Reagovat
monty25

Pinc nevím, Štursa ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Co je s Heidenreichem? Vrátil se do Atalanty a nějaká hostovačka?

Reagovat
osobnostx

Někde jsem četl že SERIA B... V Atalantě mě spíš sere Vorlický, který to tam táhl před dvěma roky v mládeži, chválili si ho atd.. a teď nemůže doléčit druhé zranění kolena. Další supertalentovaná skleněnka. Kéž by se dal dohromady.

Reagovat
smazaný uživatel

O tom Vorlickým nic nevím, to je co za post?

Reagovat
osobnostx

Levý křídlo nebo podhrot.

Reagovat
Selänne

Kde si četl, že nemůže doléčit to druhé zranění kolene? Vždyť na jaře normálně hrál, ne?

Reagovat
osobnostx

V rozhovoru v Deníku N myslím. Psal že hrál přes bolest a že mu doktoři řekli že ji možná bude cítit stále , tak se teď učí nějaké kompenzační pohyby a techniky, ale to se mi moc nezdá vzhledem ke klasickému zatížení kolena při hře...

Reagovat
Selänne

thanks

Reagovat
Mr.Mike

škoda že nejsou i sestavy

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Freedo

Přesně, uvítal bych kvůli fantě. Neví někdo, jestli nejdou najít jinde (dřív dělal vždycky článek isport třeba)?

Reagovat
GrimeBaller98

Presne, i ja totalne nevim jak to poskladat , jeste ze se v sobotu hraje dost zapasu ve stejny cas, takze az budou sestavy, tak to kdyztak prekopu

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
martin1

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
widlak

Chyba v článku: "Po podivném ročním intermezzu se nejvyšší soutěž vrací k 16člennému formátu s nadstavbou po 30 kolech."

Správně má být: "Po ročním intermezzu se nejvyšší soutěž vrací k podivnému 16člennému formátu s nadstavbou po 30 kolech."

Reagovat
Puskas

Nebo to spojit.

Reagovat
db18

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

velice oceňuji, že nezaznělo ani jednou "-ti"

Reagovat
fabec1222

OT: https://www.facebook.com/EuroFotbal/posts/10165587392220068?comment_id=10165587394160068 Tak se nestyďte, a vystupte tu z anonymity nejlepšího diskutéra

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Greny

vidím to na sraz v 5-7 před Edenem

Reagovat
Čenda

nejlepší=nejrespektovanější?

Reagovat
GrimeBaller98

to drevo z predmesti, ktery zije ze jmena jeho fotra ma byt pro CB jako spasa?

Pista tyvole

Reagovat
naheCZ

OT: PES už nebude PES a bude Free to Play s tím, že jednotlivé herní módy půjdou dokupovat ve formě DLC. Zdarma bude očekávám ta obdoba FUT.

https://www.vortex.cz/pro-evolution-soccer-se-meni-na-efootball-a-bude-free-to-play/

Reagovat
Greny

Tak pak už chápu proč FIFA od příštího ročníku má být taky zdarma

Reagovat
ratusek

celej herní průmysl jde do prdele

Reagovat
fabec1222

Doufám, že v FM se tohle nestane

Reagovat
ratusek

FM nehraju, ale celkově ta multikulti propaganda všude. Dokonce i Take Two jako vydavatel GTA jede tuhle notu. Potom ruzné mikrotransakce, streamovací služby, epidemie remasterů, důraz na multiplayery.

Reagovat
fabec1222

Tak ono to spěje k podobnému trendu jako u filmů, tam máš taky jen remake, nebo zažité série, a věcně dokola se opakující motivy. Dokud to lidi akceptujou, a kupujou, tak se nic měnit nebude.

U těch her je jasné, že oni tě nalákaj na to, že ten základ budeš mít mnohem levnější,ale ve výsledku, aby ses dostal na stejnou úroveň jako dřív, tak budeš muset utratit mnohem víc...

Reagovat
ratusek

Jo bohužel přesně tak. Vystihl si to uplně přesně

Reagovat
NataženýTříslo

Ta tiskovka Slavie je celkem show...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele