FORTUNA:LIGA 2021/22 na startovním roštu (3/4)

22.07.2021, 17:32
Názory a komentáře
V den, kdy do sezony předkolem Konferenční ligy vstoupí další dva české týmy, je na řadě třetí část našeho předsezónního představování mužstev. Tematicky se tento díl k dnešku hodí skvěle i proto, že zahrnuje i Plzeň, která je spolu se Slováckem tím týmem, který nový ročník v čerstvě vzniklé soutěži odstartuje.

Zatímco středa přinesla spoustu novinek díky početným tiskovým konferencím, čtvrteční dění zůstává v zákrytu začínajícího fotbalového turnaje na Olympijských hrách. Ten si musí užít svých pár minut slávy, neboť už pozítří se velká část fanoušků kopané bude věnovat zejména FORTUNA:LIZE.

Ani ve třetím díle tohoto miniseriálu nedochází pochopitelně k žádným změnám ve formátu. Redaktoři EuroFotbalu Martin Vejdělek a Ondřej Vaculík zaměřili na čtyři hlavní body. První z nich předkládá proklamované cíle mužstva, jež jsou založena na líbivých prohlášeních majitelů či trenérů, ale též na výsledcích z posledních ročníků. Dále je pozornost věnována doposud uskutečněným změnám v kádru, na který navazuje výsledkový servis z předsezónní přípravy. Poslední bod vyplňují predikce obou redaktorů s tipy na umístění celku po základní části, které vycházejí z předchozích částí textu i subjektivních pocitů a dojmů.

Aktuálně už zbývá představit jen nejlepší osmičku uplynulého ročníku. A na řadě je nejprve její horší polovina. Co udělal Baník v létě pro to, aby konečně dosáhl cíle v podobě účasti v evropských pohárech? Projeví se na Pardubicích post-nováčkovská kocovina jako loni na Českých Budějovicích? Jak vypadalo léto v Liberci, kde vždy patří mezi ty nejvýživnější? Na všechny tyto otázky budeme na následujících řádcích hledat odpověď, zároveň se budeme věnovat i mezisezónní přestávce v Plzni, kde si svůj tým pro nový ročník chystá nedávno jmenovaný kouč Michal Bílek.

FC Baník Ostrava


Cíle pro sezonu

No... vlastně těžko říct. Plánované období hojnosti a radovánek pod vedením Luboše Kozla skončilo v propadlišti dějin a Baník jako takový se vrátil na stejnou křižovatku, z níž před rokem a půl vyrazil vpřed. A v bloudění se pokračuje (nejen tím, že slezský klub pořád hledá útočiště na moravské straně ocelového města). Současný kouč Ondřej Smetana totiž souzní spíš s pragmatickou školou, kterou přitom Ostravané při hledání lepších zítřků s Kozlem hodlali nadobro opustit. Smetana osobně se bude muset zbavit nálepky dočasného kouče, kterým v očích mnoha pořád je. Co ale pro proklamovaný klubový úspěch v podobě postupu do top 6 má společně s novým asistentem Tomášem Galáskem učinit? Navzdory bolesti očí pokračovat v nepohledné hře? Nebo spustit líbivý hurá fotbal i za cenu sebeobětování? Kdo ví, ať odpoví.

Obměna soupisky

Velké věci se čekají od slovenského čahouna Ladislava Almásiho, nejdražší posily Slezanů v éře současného majitele klubu Václava Brabce. Útok zpočetněl také po příchodu Jiřího Klímy, jehož do Ostravy z Mladé Boleslavi doprovodil záložník Lukáš Budínský. Po hostování v Pohronie se chtěl doma konečně ukázat Ondřej Chvěja, jenže zdraví je opět jednou proti. Zpět ve Slezsku se hlásili i Roman Potočný, který si předchozí půlrok odbyl ve Zlíně, s Denisem Granečným, jenž se předtím na rok ubytoval v Nizozemsku, a Muhamedem Tijanim, který na jaře sbíral herní praxi v Třinci. Do A týmu se pomalu derou také mladíci Martin Hrubý s Jaroslavem Harušťákem. Baník koupil také Jiřího Boulu, ten nicméně ještě zůstane v Táborsku na hostování. Na testech nakonec neuspěl nositel slavného fotbalového příjmení Sherwin Seedorf.

Téměř každé přestupové období se spekulovalo o odchodu Patrizia Stronatiho, jenž nakonec skutečně zamířil do maďarského Puskás Akadémia. Jeho přirozenou náhradou na pozici levého stopera se zdá být David Lischka, jenž se do rodného regionu přesunul jako host z pražské Sparty. Naopak z Ostravy se ve velkém cestovalo na jih. S Martinem Fillem zakotvili ve Zlíně již dříve nevyužívaní Robert Hrubý s Rudolfem Reiterem, Slovácko zase přivítalo Daniela Holzera s Ondřejem Šašinkou. Druhý jmenovaný se v Uherském Hradišti zabydlel jen dočasně, totéž platí také o Lukáši Ciencalovi hostujícímu v pražské Dukle. Na Španěla Pepeho Menu se naopak po nepovedeném angažmá rychle zapomene.

Výsledky v přípravě

SK Hanácká Slavia Kroměříž - FC Baník Ostrava 1:1
FC Baník Ostrava - FK Fotbal Třinec 2:2
FC Baník Ostrava - 1. SK Prostějov 3:0
FC Baník Ostrava - MFK Skalica 2:1
FC Baník Ostrava - SK Líšeň 2:0
SK Líšeň - FC Baník Ostrava 2:1
Górnik Zabrze - FC Baník Ostrava 1:3

Bilance Baníku v přípravě: 4 výhry — 2 remízy — 1 prohra

Skromná predikce

Predikce Martina Vejdělka: Stejně jako v první polovině sezóny i v té druhé Baník využil snazšího losu k větším bodovým ziskům v závěru ročníku. Nedá se tedy hovořit o nějaké sinusoidě, která by po odchodu trenéra Kozla letěla zázračným způsobem nahoru. Konečné umístění Slezanů v uplynulé sezoně zkrátka odpovídá tomu, jak silný kádr se jim podařilo postavit. A v ročníku nadcházejícím se dá očekávat něco podobného. Tým může vedle nutného omlazení na pravém beku v podobě odchodu Filla bolet ještě přestup Stronatiho, jinak ale kouč Smetana o důležité muže nepřišel. Na druhou stranu se ani nedá hovořit o zázračném posílení. Z Mladé Boleslavi přicházející Klíma s Budínským sice patří mezi produktivní hráče, avšak to, že na konci svého středočeského angažmá byli jen náhradníky, rovněž o něčem vypovídá. Rovněž náhrada za Stronatiho, exsparťan David Lischka, herní praxi postrádá a asi mu nějaký čas potrvá, než se dostane do své ideální formy. Tip: 6. místo.

Predikce Ondřeje Vaculíka: Nic nového pod sluncem, v přípravě to Baníku směrem dopředu zase drhlo. Na jednu stranu se o přízeň fanoušků statečně rve Nemanja Kuzmanović a i kvůli němu začne Budínský dost možná na lavičce, takový Almási ale na stranu druhou mnohokrát marně čekal na podporu. Jistoty z konce minulého ročníku nicméně zůstaly — brilantní Jan Laštůvka, solidní obrana (navzdory odchodu špičkového Stronatiho), zabijácký David Buchta. Jde však jen o střípky tvořící část neúplného díla, což komplikují i zranění Chvěji, Jana Jurošky a náhradního brankáře Viktora Budinského (neplést se skorojmenovcem ze záložní řady). Dyjan Carlos de Azevedo třeba před rokem zářil, teď má do ideální formy daleko. Nelze říct, že by trenérský štáb, jenž vedle Smetany s Galáskem tvoří někdejší obránce Jan Baránek, neusiloval o zlepšení. Zatím se ale neukazují indicie, na jejichž základě by se Ostravané měli po krátké přestávce zásadně zlepšit. Pořádný test každopádně přijde až s prvním ligovým kolem. V očekávaně nabitém středu tabulky se Baník může stmelit a vyletět vysoko, zároveň však hrozí další deziluze. Tip: 11. místo.

FK Pardubice


Cíle pro sezonu

Pardubice v nováčkovské sezoně využily postupové euforie, nyní však bude jejich situace podstatně těžší, což si uvědomuje i dvojice trenérů Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí. Tihle dva totiž přišli hned o trojici svěřenců patřících do základní sestavy, navíc se na stadion vrací (snad už napořád) diváci. To je pro většinu klubů dobrá zpráva, avšak Východočechům, kteří budou i v této sezoně muset nastupovat ve vršovickém Ďolíčku, tato situace zrovna do karet nehraje. Jistě, několik obětavých fanoušků, kteří budou týden co týden za svým klubem cestovat, se určitě najde, nicméně v porovnání s ostatními to bude mizivá podpora. I proto ambice týmu nesahají na takové umístění, jehož dosáhl loni.

Obměna soupisky

Trenérské duo na východu Čech se bude muset obejít zejména bez několika loni hostujících hráčů. Michal Surzyn se sice v průběhu zimy stal kmenovým hráčem Pardubic, avšak nyní si ho vyhlédl pohárový účastník z Jablonce, kam odešel na přestup. Po konci zapůjčení se pak vrátil Ewerton do Mladé Boleslavi, Jiří Sláma do Olomouce a Michal Hlavatý s Lukášem Pfeiferem do Plzně.

Tam by musel putovat i Filip Čihák, jenž ale ve městě perníku nakonec zakotvil na přestup, Viktorka uvolnila i beka Jana Halásze. Pardubice také přivedly z brazilského Angra dos Reis záložníka Juniora Ramose, trojici hráčů pak přivedly na hostování z pražské Slavie. Alternativou do brány bude Jakub Markovič, střed pole pak pomohou zpevnit Lukáš Červ a Michal Beran. Z Ostravy přišel krajní záložník Lukáš Cienciala.

Výsledky v přípravě

FK Pardubice - FC Zbrojovka Brno 0:2
FK Pardubice - FK Mladá Boleslav 1:1
FK Pardubice - FK Dukla Praha 3:1
FK Pardubice - FC Viktoria Žižkov 3:1
FK Pardubice - AS Trenčín 2:1
FK Pardubice - FC Vysočina Jihlava 0:2
FK Pardubice - FC Sellier & Bellot Vlašim 2:0

Bilance Pardubic v přípravě: 4 výhry — 1 remíza — 2 prohry

Skromná predikce

Predikce Martina Vejdělka: Fanouškovská nevýhoda může Východočechy poznamenat opravdu výrazně. Přeci jen loňská specifická sezona výrazně snížila rozdíl bodových zisků týmů na domácí a venkovní půdě, přičemž v případě pardubických příznivců se může stát, že ve velké části zápasů ve svém azylu budou oproti soupeři v početní nevýhodě. Do toho odchody stěžejních hráčů Hlavatého s Ewertonem a Surzynem znamenají, že o to více se budou muset předvést hráči jako Cadu, Čihák nebo Tischler. Nová jména jako Beran nebo Červ sice nezní vůbec špatně, kompletní pětice nových hostů jsou však dvacetiletí hráči, na které by v případné záchranářské nadstavbě nejspíš padla nervozita a projevil se nedostatek zkušeností. Ne že by do spodních pater tabulky Pardubice svým kádrem patřily, avšak tuto sílu a jistou míru sehranosti budou muset ukazovat už od začátku. Pokud vstup do ročníku nezpackají, měly by se pohybovat někde v klidném středu tabulky. Tip: 11. místo.

Predikce Ondřeje Vaculíka: Trenér Krejčí si sice posteskl nad odchodem tří hráčů, ve výsledku by si ale Pardubice měly poradit i bez nich. Za Hlavatého dorazil Beran, bez Surzyna si Východočeši poradili už v mnoha jarních zápasech a Ewerton se začal pořádně předvádět až ve druhé polovině uplynulé sezony. V kádru navíc pořád zůstává mnoho silných individualit. Brankář Jiří Letáček při zranění Marka Boháče rozhodně obstál, Martin Toml se jeví jako jeden z nejlepších vůdců prvoligových obran, útočné nadšení z levé strany defenzivy projevuje čerstvý třicátník Tomáš Čelůstka, Cadu může udeřit z dálky i standardní situace, vysokou produktivitu chce udržet Emil Tischler, David Huf hodlá vystoupit ze stínu žolíka a tlačit se na Pavla Černého, který je však týmu stále velmi prospěšný svou bojovností. Ze strany soupeřů už nebude hrozit tak velké podcenění, Pardubice samotné se ale (snad) nijak dramaticky nezmění. Tip: 10. místo.

FC Slovan Liberec


Cíle pro sezonu

O ambicích severočeského celku se hovoří jen těžko, vzhledem k tomu, že opět během léta přišel o několik důležitých hráčů. Klíčové určitě bude hned v prvních týdnech a měsících napravit dojem ze zpackaného závěru jara - pouhé dvě výhry z posledních jedenácti zápasů totiž Slovan přišly draho a stály ho evropské poháry. Na svém hřišti dokonce Liberečtí nevyhráli už od března, což určitě budou i přes náročný los chtít co nejdříve napravit. Skutečná síla mužstva se navíc velmi špatně odhaduje, neboť se Hoftychova družina během období přípravných zápasů střetla jen s druholigovými či zahraničními celky. Porovnání s dalšími účastníky FORTUNA:LIGY tak uvidíme až naostro.

Obměna soupisky

V Liberci se jako již tradičně událo přes léto velké množství změn. Hostování z pražské Slavie skončilo Jakubu Jugasovi a Ondřeji Karafiátovi, kteří již nadále v dresu Slovanu pokračovat nebudou, v případě Jana Matouška však bylo zapůjčení prodlouženo. Do PSV Eindhoven se zase vrátil Michal Sadílek, za Liberec už nebude nastupovat ani Mohamed Tijani. Podle očekávání pak zamířil do pražské Sparty účastník mistrovství Evropy Jakub Pešek, po konci smlouvy putoval do Plzně Jhon Mosquera. Filip Nguyen, jenž během předchozího ročníku přišel o místo brankářské jedničky, bude hostovat ve Slovácku stejně jako David Cancola a Aleš Nešický byl po návratu z Opavy obratem prodán do Karviné.

Z hostování ve slovenské Senici se vrátil belgický brankář Olivier Vliegen, z Varnsdorfu pak obránce Ondřej Lehoczki. Pražská Sparta zapůjčila na sever Čech dvojici Ondřej Novotný, Filip Havelka, dále už Liberečtí posilovali o kmenové hráče. Dokonce z anglického Leicesteru přišel mladý nizozemský obránce Justen Kranthove, z Českých Budějovic zase Karol Mészáros. Nejzvučnější posilou však jednoznačně je navrátilec z Bundesligy, zkušený matador Theodor Gebre Selassie.

Výsledky v přípravě

FC Slovan Liberec - FK Viktoria Žižkov 5:0
FC Slovan Liberec - FK Dukla Praha 1:3
FC Slovan Liberec - FK Ústí nad Labem 3:1
FC Slovan Liberec - AC Sparta Praha B 3:1
FC Blau-Weiß Linz - FC Slovan Liberec 1:1
FC Slovan Liberec - Achmat Groznyj 2:1
FC Slovan Liberec - SSV Jahn Regensburg 0:1

Bilance Liberce v přípravě: 4 výhry — 1 remíza — 2 prohry

Skromná predikce

Predikce Martina Vejdělka: Slovan přišel hned o tři ze svých důležitých hráčů, Sadílek, Pešek i Mosquera určitě budou chybět. U Nisy tak musí doufat, že Michael Rabušic s Imadem Rondićem budou i bez tohoto servisu střílet góly alespoň v takové míře, jako tomu bylo loni. Jistě, zejména ze zálohy teď opravdu nejde strach, avšak pokud bude Pavel Hoftych pragmaticky vycházet z dobře zabezpečené obrany, mohli by Severočeši opět vířit vody v horní polovině tabulky. Vždyť kolikrát už vypadal Liberec na papíře podstatně hůře než nyní a nakonec z toho bylo vyčarované slušné umístění či dokonce předkola evropských pohárů. Co však pozici Slovanu znesnadňuje, to je náročný los na začátku sezony. Tři z pěti účastníků evropských pohárů v prvních čtyřech kolech, to skutečně není nic, co by se mohlo mužům z Podještědí závidět. Na druhou stranu, kdy jindy tyto týmy zaskočit než během jejich anglických týdnů a zápolení na více frontách... Tip: 7. místo.

Predikce Ondřeje Vaculíka: Rychlé úprky Mosquery a Peška jistě způsobily fandům Slovanu vrásky, ty však začaly alespoň částečně mizet. O přínosu Gebre Selassieho není třeba vůbec spekulovat, další krok v kariéře ale může učinit Havelka, jehož si v předchozích dvou letech nemohlo vynachválit budějovické Dynamo. Cestu Peška by po přesunu z jihu na sever rád napodobil Mészáros, zcela nahradit svého předchůdce pro něj nicméně bude obtížné. Zdá se, že i letos bude Liberec limitovat kvalitativně úzký kádr. Leccos ještě mohou změnit pozdější přestupy či hostování, na druhou stranu si Hoftych musel za dva roky zvyknout na práci ve stísněných podmínkách, v nichž očividně umí kouzlit. Půjde to ale i letos? Po jarních náznacích může konečně naplno zazářit Michal Faško, avšak ztráty obou křídel i reprezentanta Michala Sadílka zřejmě budou Slovan citelně brzdit před pohárovou Evropou. Pokud se tedy Severočeši ještě nevytáhnou na přestupovém trhu. Tip: 8. místo.

FC Viktoria Plzeň


Cíle pro sezonu

V drtivé většině časů ze 110leté historie klubu by se za páté místo ve Štruncových sadech nikdo nezlobil. Úspěšná desetiletka však cíle Západočechů katapultovala do výšin a jakékoliv klopýtnutí je rázem ihned podrobeno ostré kritice. Noví trenéři tak často musí přinést výsledky ihned, jinak jim hrozí padák. A přestože Adrián Guľa své mužstvo po podzimní regresi trpělivě piloval, stačil jediný krok vedle a několikaměsíční práce šla do kytek. Guľův následovník Michal Bílek zatím neměl mnoho času na nápravu, přesto plzeňské příznivce stihl dost znervóznit. Také někdejší reprezentační kouč však bude muset esa z rukávu vysypat co nejrychleji. Viktoria si i přes omezenější rozpočet hodlá udržet postavení po boku pražských S a nic jiného než útok na první trojku vyhlásit nemůže.

Obměna soupisky

Viktoria během dvouměsíční pauzy na nic nečekala a již na začátku června podepsala smlouvu s Jhonem Mosquerou, jehož hvězda po působeních v Bohemians a Liberci nadále stoupá. Na hostování do Štruncových sadů zamířil talent z Brna Ondřej Pachlopník, na testech zase uspěli dva hráči z druhé ligy — ústecký brankář Marián Tvrdoň a záložník Táborska Modou Ndiaye. Po konci hostovaček se v Plzni hlásili útočník Tomáš Chorý, středopolaři Michal Hlavatý s Dominikem Janoškem a zadáci Luděk Pernica s Šimonem Gabrielem. Nové angažmá si po půlroce v Mladé Boleslavi měl hledat Radim Řezník, avšak z důvodu rozsáhlé marodky v kádru Západočechů prozatím setrval.

Konec kariéry ohlásila legenda Viktorie David Limberský, jehož do fotbalového důchodu následoval rovněž Tomáš Hořava. Po více než osmi letech opustil Štruncovy sady Jan Kovařík, jenž se přesunul do Bohemky, Ubong Ekpai zničehonic také putoval do Vršovic, k překvapení všech skončil ve Slavii. Nepovedený rok ukončil Zdeněk Ondrášek přestupem do rumunského FCSB. Ondřej Mihálik se rozehraje v Českých Budějovicích, Marko Alvir stráví hostování ve slovinském Mariboru, nevyužívaný gólman Dominik Sváček posílil Liptovský Mikuláš a Dominik Kříž, který po zkušenosti z Vyšehradu nakoukl do přípravy, zamířil do Seredi.

Výsledky v přípravě

FC Viktoria Plzeň - FC Spartak Trnava 4:1
FC Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 3:0
FC Viktoria Plzeň - TJ Jiskra Domažlice 4:2
FC Viktoria Plzeň - Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 1:1
FC Viktoria Plzeň - FK Ufa 2:0
FC Viktoria Plzeň - PFK Arsenal Tula 1:0

Bilance Plzně v přípravě: 5 výher — 1 remíza — 0 proher

Skromná predikce

Predikce Martina Vejdělka: V Plzni už moc dobře ví, jak skloubit evropské poháry a domácí soutěže - naposledy se jich předkola netýkala před dvanácti lety. Letos by navíc jejich výhodou mohlo být, že úroveň soupeřů, jimž budou čelit v prvních čtyřech evropských zápasech, není nikterak vysoká a viktoriány by tak ani nemusela mrzet kvůli zdravotním problémům dočasně omezená šíře kádru. O to více ale musí zabrat v domácí soutěži, kde je během úvodních čtyř kol čeká hned trojice mužstev, která by ráda vystrnadila Viktorku z pozic zaručujících účast v evropských pohárech. Pozitivní pro příznivce Západočechů je i dění na přestupovém trhu, směrem pryč totiž putovali zejména nepotřební plejeři, naopak nové akvizice Mosquera s Pachlopníkem mohou týmu výrazně pomoci, stejně jako někteří navrátilci hostování v čele s Michalem Hlavatým. Pokud se trenéru Bílkovi povede najít vhodný systém, mohla by z toho být zase veselejší sezona. Tip: 3. místo.

Predikce Ondřeje Vaculíka Již tak pochopitelné předsezónní rozpaky nabírají na síle při pohledu na marodku Viktorie. Do svatyně se při zranění Jindřicha Staňka vrátil ke zděšení mnohých Aleš Hruška, příchozí Tvrdoň si tak na svou šanci zřejmě počká. Na marodce si nějaký čas pobude jedna z mála stálic z posledních měsíců Lukáš Kalvach, jehož doplnil kolega ze středu pole Pavel Bucha, soustředění v Rakousku se nezúčastnil ani Chorý a přímo kalamitní stav panuje v obraně kvůli problémům Luďka Pernici, Lukáše Hejdy, Milana Havla a mladého Václava Míky. Do akce tak bude muset naskočit Jakub Brabec, jenž toho přitom kvůli účasti na Euru s klubovými spoluhráči mnoho nenatrénoval, Matěj Hybš zase nezvykle operoval napravo. Buď jak buď, bude zajímavé sledovat, jak se Bílek se svým souborem hodlá prezentovat. Na konci uplynulé sezony jsme totiž přišli o útočně laděné Západočechy, v rigidním 3-5-2, které je po přechodu na v přípravě užívané 4-3-3 zřejmě pasé, se však nezačala budovat ani obranná tvrz. Tip: 4. místo.

Autor: Martin Vejdělek, Ondřej Vaculík

Komentáře (87)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sigma

Reagovat
FCSL

Knobloch - Koscelník(Fukala), Gebre, Chaluš, Mikula - Havelka, Purzitidis - Nečas, Faško, Mészáros(Matoušek) - Rondič(Rabušic)

Záloha bohužel slabota, hlavně ten střed a velmi úzkej kádr. Naopak bych řekl, že budem hodně dobrý do deffenzivy. 2. nejlepší obrana minulý sezony a to tam ted budem mít ještě Thea místo Jugase. Viděl bych to na nekoukatelnej fotbal, ale pokud bude držet deffenziva, body můžem dělat. Problém je, že už nemáme nejrychlejší křídla v lize jako minulou sezonu. Kéž by ta offenzivní záložní čtyřka herně vyletěla (Meszi, Matoušek, Ozil a Nečas. Výhodu vidim v tom, že na začátku sezony máme Slovácko, Spartu a Plzen a všichni budou po pohárech. Minulou sezonu jsme trochu dojeli na 9 zápasů v pohárech navíc, ted by nám to mohlo hrát do karet. Snad se vyhnem zraněním a nakopnem se hned na Slovácku. Jinak bych to taky viděl na to 7-8 místo no

Reagovat
meno

Vsadím se, že budete začínat 442 s Fukalou v obraně a Koscelníkem předním.

Reagovat
smazaný uživatel

Daleko víc to vidím tak, že s tím jak šíleně hrajeme pod Hoftychem venku, budeme mít po 4. kolech 1-2 body a od začátku ligy na nás bude deka.

Reagovat
skat

Tak pokud máš v prvních 4 kolech Slovácko, Spartu a Plzeň, tak bych to viděl na ty 1 až 2 body. Naopak z Bolky ( Mechova), bychom tři body dovézt měli i s tímto ansámblem. Navíc všechny tři prvně zmíněné máme doma, všichni budou mít za sebou dvě předkola pohárů, takže by mohli točit hráče, takže by mohla šance být. I když zrovna Plzeň a hlavně Sparta může postavit klidně pět jiných hráčů, a bude to pořád dobrá kvalita. I když nevím, jak je na tom Plzeň s marodama. Jestli už na první kolo ligy někdo z nich bude.

Reagovat
GrimeBaller98

Vliegen(prosím!)-Fuky,Gebre,Chalus,Miky-Havelka,Faško-Koscelník,Matoušek,Meszaros-Imad

Reagovat
Mr.Mike

Co ten Kranthove?? Sem vubec nepostrehl ze nekdo takovej prisel

Reagovat
skat

Prý se jeví nadějně, ale tím, že přišel z mládeže, tak musí ještě trošku nabrat zkušenosti a zvyknout si na tým i ligu. Takže na základ bych to neviděl, ale občas by naskočit mohl. Záležet bude na tom, jestli bude jako první záskok na stoperu Purzitidis, nebo s ním budou počítat spíš na DM.

Reagovat
Imos

předpokládám, že Kranthove/Lehoczki jsou 4. a 5. stopeři s tím, že Purzitidis/Gebre zaskočí v záloze

Reagovat
dejvikker

Cienciala nešel do Pardubic, ale do Dukly...

Reagovat
dejvikker

Sláma je zpátky na hostování.

Reagovat
dejvikker

A ještě přišel Dufek z Boleslavi a Lupač z Benešova.

Reagovat
Banikovec7

Tak Houska pry Jablonec

Reagovat
Slavia10

Dobrá posila pro Jabka. Jestli poteebuhe motivaci a oživení tak pod Radou to dostane.

Reagovat
ratusek

Snad se Ondra Vaculík plete, ale okolo 10.místa to bohužel bude

Reagovat
Stannis Baratheon

Cokoliv jiného než 10. - 12. místo bude překvapení. Dokonce bych se nebál použít slovo zázrak.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Cuntona

Taky nejsem žádný optimista, ale když se podívám na ostatní kádry, tak z toho spodku nás reálně může ohrozit jen Boleslav. Moc nevěřím Slovácku, že zopakuje loňskou sezonu. Když to sedne, tak můžeme být pátí, když ne tak osmí, ale 11. je hodně úlet. Hradec, Teplice, Zlín, Karvinou, Bohemians, Sigmu, Budějovice a Pradubice musíme nechat za sebou, takže první půlka by měla být.

Reagovat
GrimeBaller98

ja zase neverim MB, jmena nedelaji tym.

Banik bude podle urcite v top 6

Reagovat
Cuntona

Už hráli slušně na jaře. Suchý na ligu bude pořád solidní posila a Škoda určitě lepší než brácha. Jsem zvědavý na Liberec. Tam to staví pomalu každý rok znovu, půlka hostování z pražských S a většinou to celkem funguje. Ale jednou už to vyjít klidně nemusí.

Reagovat
GrimeBaller98

Tak jednou uz to skoro nevyslo, rok 14/15 byl katastrofa nebyt zachranare Vavrusky a vyhry v poharu. Ale ten tym na papire nevypadal vubec spatne.

Ja si myslim, ze muzeme jen prekvapit a navic by to mohla byt Matouskova prulomova sezona, hlavne at zustane zdravy.

K te MB: neverim jim, jmena tym nedelaji a Jarolima neuznavam. Je to spise moje prani, aby jim to nevyslo, protoze sbiraji odpadky a financne se jim to vymsti

Reagovat
Bohemak12

Letos Vám vyjmečně věřím , že uhrajte dobrý výsledek , protože tady neděláte ty Vaše show jako nejlepší přestupák za 50 let apod.

Reagovat
bobis21

A to mělo proběhnout kdy? Vždyť tady vždy víc lidí nadává než chválí

Reagovat
GrimeBaller98

kazdou sezonu hlavne minulou, kdy kazdej chvalil Kozla a jak to dopadlo.

Taky ted verim Baniku, zbavili se par duchodcu a deadwoodu, Smetana je do top 6 dostane

Reagovat
bobis21

By mě fakt zajímalo kdo tady nazýval přestupák kdy přišli 3 volní hráči a 1 z druhé ligy jako "nejlepší za 50 let". A sezona dopadla úplně stejné jako ty 2 předchozí no, to zas není taková tragédie

Reagovat
Puskas

Každý ne, Trevor nám tu nadával. že po přípravě máme výhrady, nicméně až na výjimky jsem všichni psali, že až na podzim budeme hodnotit. A tehdy přišli snad jen Potočný se Svozilem a vrátil se Šašinka, takže si nemyslím, že bychom tady otvíralo šampáňo.

Reagovat
ratusek

Hele pod Smetanovým betonem a upřednostováním Kuzmy na ukor Budínského fakt ne

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi tupec.. Už chápu, proč je tady fanoušek Baníku pro smích, když vidím co tady píšeš..

Reagovat
John Obi Mikel

Tady jsou pro smích hlavně jiná esa.

Reagovat
ratusek

Jasně tvl člověk má jiný názor a je hned pro smích. Vy jste fakt všichni kouzelní

Reagovat
smazaný uživatel

betonem? Viděl jsi vůbec nějaký zápas pod Smetanou?

Reagovat
ratusek

Tak beton ne. Ale sračka ve stylu nakopávaných balonů bez efektu. Ake je pravda, žw ted v Jablonci to bylo vcelku ucházející

Reagovat
John Obi Mikel

Baník až 11.

Myslím si, že skončí výš. Tohle by bylo velké zklamání. Budínský bude posila.

Reagovat
ratusek

Jo ale.vypadá to, že bude sedět a hrát bude Kuzmanovič

Reagovat
smazaný uživatel

A to soudíš podle čeho? Podle toho, že nebude hrát možná první kolo, protože přišel z MB bez pořádné herní praxe a během té krátké přípravy co k nám přišel, to nestihl dohnat? Nebo podle čeho? Ze začátku jsem tě celkem bral, za rozumného diskutujicího, ale poslední dobou jsi docela hodně mimo... Ty

Reagovat
bobis21

Asi podle toho že hrál Kuzma poslední přípravný zápas a dal v něm 2 góly - což si teda o místo v sestavě pro 1. kolo říká. Ale určitě se bude rotovat a nemám strach že by si Budinský nezahrál dostatečně. Myslím že v sezoně bude mít odehráno více než Kuzma, který bude spíše žolíkem.

Reagovat
Banikovec7

Furt je vsechno podle nej spatne no

Reagovat
Kepy_FCB

Taky nejsem moc optimista, čekám zase dost odfláknutejch mačů, neslanej nemastnej herní projev, hráči zaberou fakt jen když už budou cítit z řad fandů hlasitou kritiku. Prostě další sezona bez progresu a motání se v kruhu. Snad se mýlím.

Reagovat
John Obi Mikel

Říká se, že druhá sezóna v lize bývá nejhorší. Uvidíme, jestli to bude platit v případě Pardubic.

Reagovat
Pedro10

Kto na Slovensku má TV práva na českú ligu ?

Reagovat
Pride

OvceTV

Reagovat
Akinfeev

Babiš - Óčko

Reagovat
Feind

ja to sice taky nevim, ale ti dva jsou kokoti

Reagovat
John Obi Mikel

Ještě se mohl někdo vtipně divit, že na Slovensku mají televizi.

Reagovat
C-M@ster

OT:

Hokejová fanouškovská stránka Kometafans se musela přejmenovat, protože majitel Komety prý hrozil žalobama...

Reagovat
ratusek

Tvl jako Zábranský?

Reagovat
C-M@ster

Ano.

Reagovat
John Obi Mikel

Proč?

Reagovat
C-M@ster

Protože je čurák.

Reagovat
smazaný uživatel

Zábranský, no. Všichni ví, jakej je, tohle není nic neobvyklého.

Reagovat
C-M@ster

No, právěže ani ne... o těch jeho kauzách se třeba na ČT nikdy moc nemluvilo a naopak z něj vždycky dělali takovýho skromnýho poloboha.

Reagovat
smazaný uživatel

To spíš v zákulisí, nic, co by se dostalo do médií. Zárubovu hokejovou sekci neberu vážně, ten leze do prdele kdekomu.

Reagovat
C-M@ster

Jako já ho neměl rád nikdy, podobný pičoviny dělá, co Kometu koupil.

Reagovat
ratusek

Sakra. Navenek působí výborně. Ale to je tou image, kterou dělají média právě.

Reagovat
Greny

OT : nemám to celé ale není to tak trošku rasismus naruby?

Reagovat
db18

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
naheCZ

Reagovat
John Obi Mikel

To je nějaký divoký kačer?

Reagovat
Puskas

Jako nějaký rap?

Reagovat
Losinho

Jasně že je.. ale co v poslední době není

Reagovat
wwwx

Co je černošská hymna?

Reagovat
Dufan

mno ty píčo.... takže černoši nejsou američani?

Reagovat
naheCZ

OT: Nové FMko přichází s ženským fotbal. Paráda. Místo toho, aby se soustředili na důležité věci a zlepšení a opravení důležitých částí hry, tak plýtvají zdroji na tuhle nikým nechtěnou (až na montyho) část hry...bravo

Reagovat
GrimeBaller98

Strasny, zrovna jsem o tom docetl clanek.

Snad to na FM Mobile nehrozi

Reagovat
naheCZ

Dokud tam nebude česká liga, tak si mobile verzi nepořídím A jestli tam raději přidají ty ženské týmy, tak to bude super...Hlavně to vypadá, že na toto soustředili celou kapacitu vývoje, takže změny budou prakticky nulové.

Reagovat
GrimeBaller98

Ja si to kupoval ted na cestu a myslel jsem ze tam ceska liga bude, ale bohuzel ne , navic i za repre hrajou no name hraci a to me docela stve. Ja Fmko na pc nikdy nehral, ale kdyz vidim jak je to propracovane jen na mobilu, tak silne uvazuju o FM 22 na pc

Reagovat
Mustang™

A co by vyvíjeli na ženském fotbale? Myslíš, že tam zaváděli, že každé 4 týdny bude hráčka hrát hůř, protože..... Oni jen udělali nové soupisky, soutěže atd. Jaký je rozdíl mezi tím, že vytvořím pátou honduraskou ligu nebo první anglickou ženskou ligu?

Reagovat
naheCZ

Museli předělat úplně všechny animace, protože ty co mají, neseděli na ženské postavy. Potom tomu musíš přizpůsobit match engine. Databáze mají silně propracované a to chtějí zachovat i tady, takže to žádná sranda určitě nebyla. Předělat a přizpůsobit tomu musejí velkou spoustu věcí, aby to vše fungovalo souběžně, to určitě nebyla žádná sranda to tam všechno naimplementovat. Však tam píšou, že do toho narvali velkou spoustu peněz, u kterých nečekají, že by se jim měli nějak vyplatit...

Reagovat
Cuntona

By mě zajímalo, kolik lidí bude hrát za ženský. Jestli tomu věnovali třeba 10 % času a bude to hrát 0,1 % uživatelů, tak to nechápu. Asi jako reklama zajímavý nápad, ale zrovna u FM většina hráčů jsou hardcore, kteří budou spíš nasraní, že ten čas nevěnovali vylepšením proti loňsku.

Reagovat
Spalovač šancí

Třeba to přiláká novou skupinu hráček

Reagovat
GrimeBaller98

Klasika, to stejne u FIFY kde se zlepsuje jen FUT pro kidy a career mode ma tolik chyb, ktere EA neopravi.

Btw, super prezdivka

Reagovat
Freedo

Mě nejvíc sere, že pro clubs se nezměnily za deset let prakticky vůbec.

Reagovat
GrimeBaller98

Pro clubs jsem hraval naposledy nekdy ve FIFE 18, hrozne me stvali ty kidi tam a mas pravdu, ze to bylo porad stejny

Hlavne ze ve FUT vychazi milion karticek tydne

Reagovat
JarousFCB

Naposledy jsem koupil FIFU 18 ... Pořád tam hráči končí kariéru v půlce EIRA?

Reagovat
GrimeBaller98

Tohle uprimne nevim, me nikdy nebavilo trenovat repre, takze s tim jsem se jeste nesetkal. Ale zrejme ano, proste ukonci karieru k 30.6.

Reagovat
cetto

Protože FUT jim vydělává 99 % prachů. Na kariéře ale prej poslední 2 roky celkem zamakali (osobně jsem nehrál), ale pokud tam stále seš schopen za 1 rok vychovat tým plnej devadesátkovejch juniorů, tak to není nic pro mne...

Reagovat
naheCZ

Ze zvědavosti to asi zkusí hodně lidí, ale podle mě to postupně spadne na tu hodnotu co říkáš no...

Reagovat
lampas

Letos kádr Slovanu vypadá hodně nejistě. Může to být průser a boj o záchranu, ale třeba se hráči jako Rondič, Matoušek, Havelka, Fukala s podporou Gebreho vyhecují do dosud nepoznané formy a budeme zase hrát o 5. místo. No vhledem k posilování a kvalitě týmů okolo nás, tak i přes značné rozpaky se skladbou našeho týmu (podle mě stejně Karl nakonec někoho solidnějšího na střed ještě v září přivede), budu velice nespokojený pokud neskončíme do 6. místa a beru jako samozřejmý cíl skupinu o titul hrát.

Reagovat
cetto

Není papírově o nic horší, než když tam pár let zpátky přišel ligový "odpad" v podobě Breiteho, Peška, Malisnkého či Karafiáta a hle - fungovalo to. U Liberce věřím v to, že zase překvapí a bude hrát o poháry a zase z těch podprůměrnejch kluků dokáže udělat ligové star.

Reagovat
cetto

Přijde mi, že Baník je zbytečně podcenovaný. Určitě nemá horší tým než třeba Pardubice nebo Budějky. Budínský je vynikající posila, člen širšího kádru reprezentace a dlouhodobě nadprůměrný ligový hráč. Klíma je na počet odehraných minut velmi produktivní a taky je to podle mě ligový nadstandard. Zbytek týmu je naprosto ok, minimálně průměr, někdy i nadprůměr. Buchta, pokud bude pokračovat v těch top výkonech, tak půjde za rok do zahraničí (ani ne do Slavie/Sparty, ale rovnou ven). Jasně, Azevedo nemusí navázat na lonskou formu, ale na druhou stranu ten tým je ted poskládaný tak, že by už neměl být závislý na jednom hráči. Střed zálohy Tetour-Jánoš je TOP3 v lize. Stronati byl nahrazen Lischkou, který podle mě, když dostane pořádnou šanci, tak ji chytí za pačesy.

Kolem a kolem top5 ten kádr určitě je :)

Reagovat
JarousFCB

Nn žádné 5. místo. Bude titul. #NavratKrale

Reagovat
Slavia10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Střed zálohy Tetour-Jánoš je TOP3 v lize.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele