Finále poháru se obešlo bez excesů, byla to oslava fotbalu, těšilo Fouska

04.05.2023, 19:12
Aktuality

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek byl nadšený z průběhu a organizace středečního finále domácího poháru mezi Spartou a Slavií na Letné. Šéf FAČR si pochvaloval, že na rozdíl od některých minulých ročníků se nevyskytly žádné bezpečnostní problémy ani excesy ze strany fanoušků. Je přesvědčen, že finále podtrhlo jeden z nejlepších ročníků MOL Cupu a bylo propagací fotbalu, uvedl pro web FAČR.

"Byla to oslava fotbalu, což jsme si všichni přáli. Tento ročník pohárové soutěže považuji za jeden z nejlepších v historii vůbec a středeční finále vše korunovalo," řekl Fousek. "Ocenil bych také chování obou týmů v utkání, výkon rozhodčích a samozřejmě přístup obou fanouškovských táborů. Nebyl tam žádný exces či bezpečnostní problém. Tak by měla vypadat propagace fotbalu."

Zatímco v některých minulých ročnících provázely finále divácké nepokoje a pořadatelé a policisté čelili kritice například za příchod těžkooděnců se psy k hrací ploše, tentokrát se zápas obešel bez potíží. Oba fanouškovské tábory pouze v malé míře použily světlice a po prvním gólu Slavie přilétlo na trávník ze sektoru vršovických příznivců několik kelímků.

"Musíme vyzdvihnout všechny strany, které hladký průběh utkání zajistily. Organizační tým asociace, výbornou spolupráci s oběma kluby, zejména pokud jde o celkovou komunikaci a zajištění bezpečnosti na stadionu i mimo něj - například při pochodu fanoušků. To se samozřejmě týká naší spolupráce s policií či bezpečnostní agenturou a také se zástupci Sparty a Slavie, kteří mají na starosti komunikaci s fanoušky. Vše klapalo bezvadně," uvedl Fousek.

Finále se hrálo na stadionu Sparty coby hůře postaveného týmu v pohárovém koeficientu za posledních pět let. Oba kluby dostaly v hledišti pro zhruba 19 tisíc diváků pro své příznivce přes šest tisíc vstupenek a ve středu protilehlé tribuny byla zřízena bezpečnostní zóna. Bezpečnostní manažer FAČR Jakub Schoř před zápasem intenzivně komunikoval s oběma fanouškovskými tábory, což se podle Fouska projevilo při utkání.

"Tento fakt je třeba ocenit ze dvou důvodů. Při loňském finálovém utkání v Uherském Hradišti mezi Slováckem a Spartou muselo dojít k policejnímu zásahu a byli jsme neustále konfrontováni s tím, jak budou vypadat bezpečnostní opatření a zda se budou opakovat ta z minulého roku. Permanentně jsme to vyvraceli," řekl Fousek.

"Letošní finále přineslo po 21 letech zápas Sparty a Slavie na stadionu, který být rozpůlen kvůli přítomnosti zhruba 6500 fanoušků obou klubů. Byla to mimořádná situace, na protilehlé tribuně musela být zřízena bezpečnostní zóna. I proto možná panovaly obecně obavy o zajištění bezpečnosti, ale přístup obou táborů byl fantastický. Choreo, povzbuzování během celého utkání bez jediného excesu při utkání nebo závěrečném ceremoniálu na hrací ploše. Dodrželo se vše, co bylo předjednáno," ocenil Fousek.

"Přípravě jsme věnovali velké úsilí. Pořadatelem byla FAČR, která si od Sparty některé služby pronajímala. Například jsme využili pořadatelskou službu, která letenský stadion dobře zná. Klíčová byla i intenzivní komunikace a spolupráce s oběma kluby a policií," řekl ČTK manažer utkání Michal Zajac.

Někteří příznivci Slavie po utkání sami uklízeli svůj sektor. "Chtěli jsme, aby fanoušci pocítili co největší snahu FAČR vystupovat vůči nim s respektem. Udělali jsme vstřícné kroky v podobě montáže stupínku pro spíkra v sektoru Slavie, povolení rozmístit v sektorech reprobedny, stáhli jsme ochrannou síť v sektoru Sparty. Pro někoho drobnosti, pro fanoušky důležitá věc. Ti toho nijak nezneužili, takže na stadionu nemusela zasahovat pořadatelská služba ani policie. Fanoušci naopak vytvořili fantastickou atmosféru," pochvaloval si Zajac.

Věří, že FAČR pořadatelsky zvládne i nejbližší akce. "Cítíme, že se v poslední době organizačně i divácky vydařila i řada dalších utkání, které jsme pořádali. Kromě finále MOL Cupu třeba utkání reprezentace proti Polsku. Budeme se snažit standard nadále zvyšovat a přispívat tak ke zlepšování fotbalové kultury v Česku. Zároveň se ale snažíme zůstat pokorní, jelikož nás čeká spousta dalších organizačních výzev například v podobě nadcházejícího finále Evropské konferenční ligy (v Edenu)," dodal Zajac.

Slavia ve finále zvítězila 2:0.

Autor: ČTK

Komentáře (19)

Přidat komentář
Vinci

Já jsem teda viděl jen nudnou nakopavanou, bez kvality a hlavně bez zápalu a náboje

Reagovat
eder

Tak. Fousek lže. Byla to maximálně oslava kopané, fotbalu nikoliv...

Reagovat
kilobyte

Ani zvířátka tam nebyla. Fakt bída.

Reagovat
delfin

Zvířátka?

Reagovat
kilobyte

Psi.

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Nihilister

Asi tak

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl to ani jeden z těchto extrémů. On má nízký nároky a ty vzhledem k hráčům co si Slávia a Sparta můžou dovolit zase přehnaný.

Reagovat
Mass

Já si myslim, že to tentokrát bylo ještě dobrý, většinou derby je okopávaná se 60 fauly.

Reagovat
smazaný uživatel

njn, češi, budou blít všude a za všech okolností ,,,

Reagovat
Pablos

A udělal na Letný aspoň čistku hajzlů ?

Reagovat
Rolf

Našli tam na jednom zfetovanýho Číňana, říká si Pablos!

Reagovat
Pablos

čekal jsem spíš odpověď ve stylu... že jo a do sucha... tohle je slabý

Reagovat
Salfovic

Poprvé v historii si svaz nemusí udělovat pokutu za nezvládnutí pořadatelské služby.

Reagovat
inferno08

Finále poháru bez excesů v ČR nechceme!!!

Reagovat
Rudy

Pilne jsem procetl vsechny komenty pod zapasem a kupodivu se neresili zadne excesy rozhodcich. Takhle by to melo byt v jakemkoliv zapase.

Reagovat
Mass

Rozhodčí byl dobrej, mimo dvou otočených rohů (každej na jednu stranu) neudělal chybu, ale nemusel řešit žádnej spornej moment, ani se nehrálo nijak přehnaně tvrdě.

Reagovat
ratusek

Až na chybějící pejsky. Jinak celkově uroveň zápasů nízká. Loni to bylo lepší a vyhecovanější

Reagovat
delfin

Udělali jsme vstřícné kroky v podobě montáže stupínku pro spíkra v sektoru Slavie, povolení rozmístit v sektorech reprobedny, stáhli jsme ochrannou síť v sektoru Sparty. Pro někoho drobnosti, pro fanoušky důležitá věc. Ti toho nijak nezneužili, takže na stadionu nemusela zasahovat pořadatelská služba ani policie. Fanoušci naopak vytvořili fantastickou atmosféru.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele