Evropská liga - souhrn prvních zápasů osmifinále

12.03.2020, 20:52, aktualizováno 12.03.2020, 22:57
Komentáře a souhrny
Úvodní osmifinále Evropské ligy skvěle zvládl Manchester United, který si zastřílel na hřišti rakouského LASKu a před domácí odvetou výrazně nakročil k postupu. Cenné výhry na soupeřově půdě zaznamenaly také Basilej, Leverkusen nebo Šachtar. Başakşehir těsným poměrem zdolal Kodaň a Olympiakos se rozešel s Wolves smírným výsledkem 1:1...

Olympiakos Pireus - Wolverhampton Wanderers 1:1

12.03.2020 21:00

Góly: 54. Youseff El Arabi - 67. Pedro Neto

Olympiakos se v domácím prostředí letos střetl už potřetí s některým z anglických týmů, aby ovšem mohl proklouznout mezi osmičku nejlepších v Evropské lize, bude muset v odvetě na Ostrovech skórovat. I když se totiž proti Wolverhamptonu ujal vedení, a to zásluhou přesného zásahu Youseffa El-Arabiho, jeho soupeř určil konečnou plichtu díky trefě Pedra Neta.

Řecký celek potrápil v Lize mistrů loňského obhájce finále milionářské soutěže Tottenham, na úvod play-off Evropské ligy pak nečekaně vyřadil rovněž slavný Arsenal. Tentokráte se musel hlavně vypořádat s faktem, že se tohoto klání nemohli účastnit fanoušci kvůli koronavirovým opatřením, a taktéž s červenou kartou, kterou brzy obdržel Rúben Semedo.

Ta přišla na řadu zhruba po půlhodině hry. Diogo Jota pronikal do dobré šance, přispěchal k němu ovšem portugalský chasník, jenž svého krajana nevybíravě sestřelil, aniž by jakkoli zasáhl balón, a sudí Turpin ho nekompromisně vyloučil, i když ho předtím žlutou kartou nenapomínal. I během nepříjemného oslabení ale domácí odvedli poctivou práci.

V úvodní patnáctiminutovce se do dvou jakýchsi pološancí dostali právě oni, avšak ne příliš prudkou střelu Valbueny z přímého volného kopu, mířící navíc pouze doprostřed brány, zlikvidoval v 9. minutě snadno gólman Rui Patrício, ve 14. minutě se se svou hlavičkou hodlal prosadit Masouras, jenže tu mu v pravý čas vyblokoval do zámezí bek Coady.

Vlci směrem dopředu působili opravdu značně mdlým dojmem, až nějakým způsobem dokázal zahrozit ve 34. minutě Rúben Vinagre, jenomže jeho pokus se mezi tři tyče vejít nemohl. Ještě se snažil s průběžným nerozhodným stavem něco udělat Adama Traoré, a to dvě minuty před přestávkou, každopádně ani jeho zakončení se nesetkalo s úspěchem.

Skóre se poprvé měnilo až v 54. minutě a trochu překvapivě se o tuto realitu postaral Olympikaos, hrající o jednoho muže v poli méně. Camara zprava svou přihrávkou uvolnil v šestnáctce Guilhermeho, ten dokázal přes bránícího Bolyho přeposlat míč ještě na zadní tyčku, a protože merunu nezachytil Rui Patrício, zacílil El-Arabi do prázdné branky.

Až tenhle moment vyburcoval Wolverhampton k nějaké větší aktivitě. Už v 59. minutě se ocitl ve slušné možnosti Jiménez, ovšem brankář José Sá si s danou situací stačil poradit. O osm minut později se hostům přece podařilo vsítit velmi důležitý gól, Pedro Neto ze standardky vypálil po zemi a po teči soka Bouchalakise se míč dokutálel do brankové sítě.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Bayer Leverkusen 1:3

12.03.2020 21:00

Góly: 75. George Edmundson - 37. Kai Havertz (pen.), 67. Charles Aránguiz, 88. Leon Bailey

Rangers sice měli v aktuální době opatření kvůli možnému dalšímu šíření koronaviru možnost hrát před fyzicky přítomnými vlastními fanoušky, nicméně svou výhodu nevyužili dle vlastních představ. Rozjetý Leverkusen dokázal ve Skotsku potvrdit svou současnou formu, proti soupeři skóroval celkem třikrát, a je tak daleko blíže postupu do čtvrtfinálové fáze.

Bayer uspěl zásluhou branek Kaie Havertze, Charlese Aránguize a Leona Baileyho, přičemž jeho soupeř reagoval jen gólem Georgeho Edmundsona. V ofenzivě byl statisticky lepším týmem, držel více míč na kopačkách a vlastně nechal zapomenout na slušnou bilanci Rangers s německými kluby. Ti s nimi historicky padli doma jen třikrát ze dvaceti dvou případů.

První střelu vyprodukoval ve 2. minutě Bellarabi, nicméně svá mířidla neseřídil správně, a tak domácí bránu minul. Po rohovém kopu se snažil prosadit taktéž Demirbay o pár chvil později, avšak ani on brankáře McGregora přímo neohrozil. Ve 22. minutě se již Demirbayovi podařilo vyzkoušet připravenost McGregora, ten si však s jeho zakončením poradil.

První půle s sebou přinesla zásadní okamžik až ve 37. minutě. Těsně předtím se Aránguiz snažil svým pasem rozehrát slibnou akci, ve vápně ovšem do míče drcl svou rukou nešťastně bránící Edmundson, a sudí Marciniak po konzultaci s videorozhodčím rozhodl o nařízení pokutového kopu. Ten následně zkušeně do protipohybu McGregora proměnil Havertz.

Domácí ani po změně stran nebyli směrem dopředu nijak výrazněji aktivnější než v dějství prvním, a i proto jejich protivník těsný náskok bez větších obtíží hlídal. Až v 55. minutě se The Gers poprvé nějakým způsobem osmělili, a to díky svému nejlepšímu střelci Morelosovi, ovšem gólman Hrádecký vytáhl důležitý zákrok a svůj tým v tu chvíli potřebně zachránil.

Leverkusen byl v útoku i nadále o něco nebezpečnější, ještě se však neujala jeho příležitost ze 66. minuty, neboť střelu Aránguize vytěsnil na poslední chvíli na brankové čáře dobře postavený Davis. Jen o minutu později se ale chilský záložník přece jenom prosadil, McGregora překonal poté, co se k němu za hranicí pokutového území odrazila meruna.

Čtvrthodinu přece koncem se povedlo Rangers utkání zdramatizovat. Podařilo se jim zužitkovat standardní situaci, konkrétně Edmundson usměrnil balón hlavou ke vzdálenější tyči po rohovém kopu Taverniera. Poslední slovo si každopádně vzali Die Werkself, Bailey po uvolnění od Diabyho nasměroval balón z vyložené pozice technicky za McGregora.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Šachtar Doněck 1:2

12.03.2020 21:00

Góly: 48. John Brooks - 17. Júnior Moraes, 73. Marcos Antônio

Vlci z Wolfsburgu se v úvodním osmifinále Evropské ligy museli obejít bez divácké kulisy a na jejich výkonu to bylo znát. Ukrajinskému Šachtaru totiž podlehli 1:2 a jejich šance na postup do čtvrtfinále se výrazně snížily. V prvním poločase byly k vidění hned dva pokutové kopy a ani jeden z nich nebyl proměněn, hosté rozhodli o svém úspěchu gólem Marcose Antonia zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem.

Domácí celek přitom začal aktivně a už po necelých čtyřech minutách si vytvořil první možnost. Na pravém křídle odvedl skvělou práci Schlager a před brankou hledal kanonýra Woutera Weghorsta, který na míč těsně nedosáhl. Po necelé čtvrthodině hry napřáhl Weghorst z hranice pokutového území, ovšem svůj razantní projektil umístil jen do náruče pozorného brankáře Pjatova. Šachtar z ničeho nic udeřil v 17. minutě.

Po centru z levé strany od Ismailyho se nepovedl defenzivní zákrok Johnovi Brooksovi, jenž špatným odkopem pouze zbrzdil míč. Na hranici brankového území se dostal k hlavičce Júnior Moraes a bez větších potíží překonal naprosto bezmocného Pjatova. Neuběhlo ani dalších pět minut a s německým celkem to mohlo vypadat ještě hůře. Po pasu Doda zahrál nešťastně rukou Arnold a slovinský rozhodčí Skomina po přezkoumání videa nařídil penaltu.

K té se postavil Kovalenko a kopl ji hodně mizerně. Gólman Casteels vystihl směr střely a balón v poklidu ukryl ve svých rukavicích, v této sezóně vůbec poprvé zneškodnil pokutový kop. Když už se zdálo, že se v úvodním dějství nic nestane, tak v předposlední minutě hrál rukou také hostující Matvijenko a Skominovi znovu muselo přijít na pomoc video. Díky němu opět ukázal na penaltový puntík a nabídnutou možnost chtěl využít Weghorst.

Sedmadvacetiletý nizozemský útočník však naprosto selhal, v nevhodnou chvíli podklouzl a balón poslal až na prázdné tribuny. Vlci se dočkali vyrovnávací branky tři minuty po přestávce. Nejprve po standardní situaci hlavičkoval z dobré pozice Knoche a Pjatov odvracel na rohový kop. Po jeho zahrání od Brekala se propracoval k další hlavičce Brooks a zády k brance přehodil Pjatova, americký reprezentant skóroval vůbec poprvé od dubna loňského roku.

V dalším průběhu se hrálo přeci jen opatrněji, klub z Doněcku se podruhé prosadil v 73. minutě. K přímému volnému kopu z pětadvaceti metrů se postavil Alan Patrick a Casteels fantastickým zákrokem jednoruč vytáhl balón na břevno. Od něho se míč odrazil ke zcela zapomenutému Antoniovi, který hlavou snadno zamířil k protější konstrukci. Ve zbývajících minutách se Vlci k žádnému náporu nenadechli a výsledek se proto nezměnil.

Více informací k zápasu

Istanbul Başakşehir - FC Kodaň 1:0

12.03.2020 18:55

Góly: 88. Edin Višća (pen.)

Turecký Başakşehir potvrdil úlohu favorita v úvodním osmifinále Evropské ligy, nicméně dánská Kodaň jasně ukázala, že se s ní musí počítat. V Istanbulu dlouho držela se svým rivalem krok a zdálo se, že vybojuje cennou remízu, jenomže těsně před koncem základní hrací doby inkasovala z pokutového kopu. Jediným střelcem utkání se stal bosenský záložník Edin Višća, jenž v minulém dvojzápase s portugalským Sportingem skóroval hned třikrát.

Jestliže se příští týden bude hrát odveta, tak poslední dánský mistr rozhodně nebude bez šance na postup. Utkání se jako jedno z mála hrálo před zaplněnými tribunami a domácí se od samého začátku snažili podpory fanoušků využít. První větší možnost si vypracovali už po necelých devíti odehraných minutách, kdy z osmnácti metrů napřáhl právě Višća a trefil před sebou stojícího Crivelliho, od něhož se míč odrazil do pravé tyče.

Po následném rohovém kopu od Višći se ve středu pokutového území protivníka dostal k hlavičce Epureanu a dobře mířil k levé konstrukci, ovšem skvělý zákrok na poslední chvíli předvedl gólman Johnsson a těsně před brankovou čarou ukryl balón ve svých rukavicích. Hosté předvedli první náznak šance přesně po půlhodině hry, ale závěrečné zakončení Santose nenadělalo žádné problémy připravenému brankáři Günokovi.

Başakşehir byl blízko k vedení ve 33. minutě. Po dlouhém výkopu Günoka, rychlé akci na pravém křídle a závěrečné nahrávce pod sebe pálil z první rozběhnutý Demba Ba, jenže z hranice šestnáctky minul bližší tyčku o decimetry. V následujícím průběhu tempo hry přeci jen opadlo a diváci spíše sledovali opatrnější průběh, hra se znovu rozhýbala až v závěrečných dvaceti minutách po příchodu světoznámého Brazilce Robinha.

Ten se ani ne po dvou minutách strávených na trávníků ocitl za defenzívou Kodaně na pravé straně pokutového území a ještě přihrával ke vzdálenější tyči, kde osamocený Demba Ba trestuhodně netrefil míč. Ihned na to byl Robinho opět vidět, když si přehodil balón na svou pravou nohu a svůj přízemní projektil umístil o kousek vedle levé tyče. Rozhodující okamžiky se zrodily v rozmezí 86. - 88. minuty po obrovské hrubce v rozehrávce dánského výběru.

Po špatném odkopu získal míč Demba Ba a řítil se do nadějné možnosti po levé straně, kde ho velmi nešikovně atakoval bránící Varela a skotský rozhodčí Collum neváhal s nařízeném penalty ani vteřinu. K té se postavil Višća a chladnokrevně ji proměnil razantním pokusem do levé šibenice. Johnsson sice vystihl směr střely, ale k úspěšnému zákroku měl poměrně daleko.

Více informací k zápasu

LASK Linz - Manchester United 0:5

12.03.2020 18:55

Góly: 28. Odion Ighalo, 58. Daniel James, 82. Juan Mata, 90+2. Mason Greenwood, 90+3. Andreas Pereira

V dobré formě pokračuje v posledních týdnech Manchester United. Na rakouské půdě v Linci zvítězil přesvědčivě 5:0 a postup by si měl v domácí odvetě v klidu pohlídat. Utkání se hrálo z obav ze šíření koronaviru za zavřenými dveřmi.

Norský manažer Ole Gunnar Solskjaer může být opět spokojen, Manchester United pod jeho vedením šlape a v Linci nakonec nebohému LASKu nasázel pět gólů. Postup Manchesteru do další fáze je takřka jistý, otázkou je ale budoucnost samotné soutěže v důsledku šíření koronaviru.

"Rudí ďáblové" zvítězili naprosto zaslouženě, už v prvním poločase jasně diktovali tempo a velice rychle začaly přicházet jejich šance. V té vůbec první netrefil ideálně Fred a o chvíli později Mata v tutovce vydoloval jen rohový kop. Podstatné ale byly góly, ve 28. minutě zkrotil balón na hranici šestnáctky Ighalo a povedenou ranou nedal Schlagerovi žádnou šanci. Vedoucí gól byl logickým vyústěním velké převahy Red Devils. LASK nebyl jenom v defenzivě, měl možnosti na vstřelení branky, ale v koncovce nebyl přesný.

Hosté se museli spokojit jen s jednobrankovým náskokem, ale ve druhém poločase soupeře dokonale přejeli. Daniel James se šikovně zbavil bránícího hráče a přesnou střelou v 58. minutě zvýšil na 2:0. Po hodině hry orazítkoval tyč Ighalo, ale další štěstí už LASK neměl. Osm minutě před koncem využil perfektní kolmice Freda Juan Mata a zvýšil na 3:0, což ještě nebyla konečná. Závěr se lídrovi rakouské nejvyšší soutěže sesypal jako domek z karet a Man Utd přidal další dvě trefy. Nejprve ve druhé minutě nastavení překonal Schlagera Greenwood a krátce nato rozezvonil obě tyče Pereira, přičemž balón zapadl do branky. Konečný výsledek je pro Rakušany až příliš krutý, přeci jenom i ve druhém poločase měl LASK některé zajímavé příležitosti, ale žádnou z nich nevyužil. Manchester United je po výhře 5:0 prakticky jistým postupujícím.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - FC Basilej 0:3

12.03.2020 18:55

Góly: 27. Samuele Campo, 73. Kevin Bua, 85. Fabian Frei

Basilej sice sehrála své poslední soutěžní klání na konci února, přesto jako by jí vypadnutí ze zápasového rytmu vůbec nevadilo, v prvním osmifinálovém duelu Evropské ligy porazila Frankfurt o tři banky a má velmi blízko postupu mezi osmičku nejlepších. Německý celek si tak po nedávném čtyřgólovém výprasku od Leverkusenu svou reputaci nenapravil.

Statisticky sice vyšlo tohle střetnutí ve finále nastejno, nicméně to nejdůležitější číslo, tedy to o počtu přesných zásahů, vyznělo jednoznačně ve prospěch hostujícího týmu. Domácí se necítili před prázdnými tribunami vlastního stadionu evidentně nijak pohodlně, do přestávky inkasovali poprvé, přičemž ve druhém poločase lovili míč ze své sítě ještě nadvakrát.

Pro oba celky byla skutečnost sehrát tento mač kvůli omezení možnému dalšímu šíření koronaviru bez diváků jistojistě velmi nezvyklá. A nakonec se s tímhle faktem daleko lépe vypořádala Basilej. Do první větší příležitosti se každopádně propracoval Frankfurt, a to v 8. minutě, nicméně Rode svou pravačkou zpoza vápna o kousek minul soupeřovu bránu.

V první půlhodině se toho jinak na hrací ploše opravdu moc zajímavého neudálo, přesto je potřeba zmínit jeden z klíčových momentů tohoto souboje. Ve 27. minutě úspěšně zaúřadoval švýcarský klub, jemuž rozhodně hodně pomohlo, že Campo rozehrál standardní situaci parádně, zakroutil míč přes zeď a nasměroval ho s perfektní přesností přímo do šibenice.

Pro Eintracht mohlo být ještě hůře dvě minuty před obrátkou, to když bránící Kostič nestačil včas přistoupit k Widmerovi, jenž se dostal k hlavičkovému pokusu, nicméně svoje mířidla neseřídil dobře, a tak přímo brankáře Trappa neohrozil. Ani ve druhém dějství nepřišlo na řadu zlepšení v podání Frankfurtu. Basilej byla v podstatě i nadále aktivnějším mužstvem.

Riveros, Frei a dvakrát Arthur Cabral se snažili nasměrovat balón do potřebných míst, ani jeden z nich však zkraje pětačtyřicetiminutovky druhé nenašel správnou optimální mušku. Až v 65. minutě se podařilo domácím znovu výrazněji zahrozit, jenže Touré vystřelil pouze do břevna, a poté pokus rodáka z Mali stačil polapit do té doby nezaměstnaný gólman Omlin.

Poslední dvacetiminutovka pak daleko lépe vyšla FCB, které si v 73. minutě a v 85. minutě pojistilo konečné vítězství. Nejprve po dlouhém nákopu Omlina zužitkoval přihrávku Campa střídající Bua, který z vápna obloučkem překonal Trappa. A následně Bua po svém úniku podél pravé lajny vybídl nahrávkou dozadu Freie, jenž touto příležitostí nepohrdl.

Více informací k zápasu
Zbývající zápasy
12.03. 18:55Sevilla FC - AS Řím
12.03. 21:00Inter Milán - Getafe CF

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (40)

Přidat komentář
Liquid

když už se konečně MANU rozehraje tak mu zastaví sezónu

Reagovat
r.mrazik

mohli bychom na tom byt hur...treba byt v tabulce prvni s mega naskokem a nakonec ten titul nevyhrat

Reagovat
iamek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cechino

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Pharrell

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Beči

I kdyby se letos PL nedohrála, tak titul každopádně máme.

Reagovat
jenage

Čestné uznání tak maximálně.

Reagovat
r.mrazik

samozrejme...hlavne v srdci

Reagovat
Beči

Hlavně neplakat.

Reagovat
mistr129

Reagovat
nani92

Koniec je fakt blízko,keď sa trafil aj Andreas

Reagovat
20fredy20

V Glasgowe si moc tazku hlavu s tym nerobia.

Reagovat
LAM

Co jsem koukal,tak dneska proběhlo u nás suveréně nejvíc testů(asi 500) a přibylo 19 lidí.To nevypadá zas tak blbě.Ty opatření by fakt mohli dost pomoc a nakonec by se to nemuselo tady tak rozeběhnout(snad)

Německo,Francie a Španělsko,ale nevypadaj moc dobře.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Fortex

Jsou stále 1000 lidi co přijeli z Itálie a z Rakouska takže ty čísla porostou.

Reagovat
HorajzmAmmann

Jenže v ty Itálii jsou v piči úplně... Známá tam leží doma s horečkama a že ať zůstane doma, že ji nemají jak pomoct protože nemocnice jsou přeplněné a nejsou doktoři.. v některých částech Itálie nefungují ani zubaři takže když tě chytne zub můžeš si ho vytrhnout maximálně sám tady se to snad do podobné fáze nedostane...

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, itálie je total v háji a to ještě maj ´štěstí´ že to rozjelo na bohatym severu ,,,

Reagovat
Fortex

To uvidíme tak za měsíc jak to u nás bude vypadat ale i tak si myslím že číslo u nás bude větší než momentálně máme.

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí pár nezodpovědnejch co serou na karanténu a že jich je a máš pak masakr nárůst ,,, Oficiálně je zhruba 120 lidí nakaženejch, ale celkem jich bude třeba 500, u někoho se to ani nepozná, to je jasný ,,,

Reagovat
adoxx

Arteta má koronavirus

Reagovat
Coutinho10

a i Dybala...hezky se to rozjizdi

Reagovat
smazaný uživatel

Takže i ostatní z týmu.

Reagovat
Coutinho10

j, asi to je jenom otazka casu, kdy vyplavou dalsi

Reagovat
adoxx

Totálně v hajzlu to je....to klidně můžou mít celý týmy (ne že by měli umřít nebo tak něco, ale po tomhle už se dá jenom čekat na konec všech evropských lig, bohužel )

Reagovat
Coutinho10

a nebo pokud se to Euro odlozi na leto 2021, tak by byl prostor dohrat to v lete ted misto Eura...uvidime, ale neni to dobry

Reagovat
adoxx

No asi by to byla nejlepší možnost ...ale kdoví, jak to bude vypadat v létě

Reagovat
miezto

že ten Olympiakos nechali hrát...

Reagovat
jenage

Ten LASK vypadal jak kdyby hráli u nás divizi.

Reagovat
Selänne

Tyhle malý týmy potřebujou diváky v zádech, jinak se jim to rozsype jako čaj.

Reagovat
Rišan

Na tom něco je! Jak si jinak vysvětlit drtivou prohru dosud velmi dobře se ukazujícího Lince? Při minulých úspěších německých klubů zaráží i propad Frankfurtu ba i domácí prohra Wolfsburgu. Zajímavé je, že se to časově shoduje se šokující předpovědí Merkelové o tom, že onemocnět tím virem může až 70% Němců (o připrchlících se nezmínila), což odpovídá jejímu nepřátelskému a škůdcovskému postoji k vlastnímu národu.

Reagovat
Selänne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele