EVROPA NA FOTBALOVÉM EVERESTU

03.07.2006, 10:46
Aktuality
Nejvyšší hora světa má prý "čepici" 8 850 metrů nad mořem. Ale ten fotbalový vrchol světa je mnohem výše! A na rozdíl od Everestu se nenachází v asijských Himalájích, ale někde mezi Německem, Itálií, Francií a Portugalskem. Kolikrát v historii se do semifinále probojovaly pouze evropské týmy? A jak jejich souboje dopadly? Co na to Brazílie, Argentina a Anglie? Mnoho zajímavostí najdeme v historii MS!

Na tomto MS se těm "neevropským" nedařilo. Do osmifinále se z 18 zemí Asie, Afriky, Ameriky a Austrálie - Oceánie, podařilo postoupit pouze šesti, tedy jedné třetině. To Evropa se pyšnila deseti týmy, s výjimkou Ukrajiny odpadly ty "východní", Česko, Chorvatsko, Polsko, Srbsko a Černá Hora.

A aby byla ta postupová třetina "cizinců" zachována, také do čtvrtfinále postoupily jen dvě země, tentokráte americké, Brazílie a Argentina. Průvodčí ale po skončení tohoto kola pro ně zavelel: "Konečná, vystupovat!" a ve vlaku jedoucím do další stanice nechal jen výše zmíněnou evropskou čtveřici.

V historii 18 mistrovství světa je to počtvrté, kdy v semifinále uvidíme pouze evropské celky. V roce 1934 se sešel "čtyrlístek" Itálie, Československo, Německo, Rakousko. Na MS 1966 to zase byli domácí, tentokráte Angličané, a také oni, jako Itálie o 32 roků dříve, získali titul. V boji o medaile je doprovázelo Německo a s ním ještě Portugalsko a Sovětský svaz. A konečně na MS 1982, které se hrálo ve Španělsku, semifinálová čtyřka měla toto složení: Německo, Francie, Polsko a Itálie. Ta se později stala mistrem světa.

Zajímavostí je, že všechna evropská semifinále se hrála v Evropě! A jak jste si jistě všimli, dvakrát se pořadatelská země stala zároveň mistrem světa, což jistě dodá další díl sebedůvěry do žil německých fotbalistů.

Mezi čtveřicí semifinalistů jsou tři bývalí mistři světa, Německo (3x), Itálie (3x) a Francie (1x). Je to hodně, ale neznamená to rekord. Na MS 1970 se do této fáze probojovaly jen mistrovské celky, Brazílie, Itálie, Německo a Uruguay, o dvacet let později si účast zopakovali Němci a Italové, přidali se k nim fotbalisté z Argentiny a Anglie.

Itálie a Německo budou spolu hrát třetí semifinálové utkání, Francie a Portugalsko se ještě nikdy na této výši nesetkali. Portugalci se vrací do semifinále po 40 letech, Francouzům návrat trval 8 roků.

Tři mistři světa se loučili ve čtvrtfinále. Zatímco Argentina a Anglie musí trénovat penalty, Brazílie může vše svést na svou "černou bestii", v kterou se proměnila Francie. Blues se stávají pomalu ale jistě zlým snem auriverdes. Po zisku titulu v roce 1994 jim jeho znovuzískání nedovolila právě Francie. Stalo se tak až ve finále, které skončilo výhrou 3:0 týmu okolo Zinédina Zidana. Brazílie znovu vyhrála mistrovství světa v roce 2002 a letos tedy obhajovala. Objevila se opět Francie, opět okolo Zidana, tentokráte již ve čtvrtfinále, a Brazílie si musela nechat zajít chuť! Navíc se tak stalo po 11 výhrách Brazilců v jedné řadě bez přerušení. Vítězem nevypsaného souboje na dálku, Scolari - Brazílie, se tak stává Felipão, který dovedl rodnou Brazílii k titulu v roce 2002 a dnes kráčí za stejným cílem ve službách Portugalska. Zápas je zatím 12:11, ale jihoameričané již bodovat nebudou. Hodili ručník do ringu...

A ještě jedna zajímavost z právě skončených zápasů. Ve čtvrtfinále padlo jen šest branek, plnou polovinu nastřílela Itálie, známá svou defenzivní hrou! Na MS 2002 jsme se dočkali v tomto kole pouze pěti gólů, tedy mírné zlepšení, ale co to je proti roku 1998, kdy jsme viděli 11 zásahů do černého!

Brazilci sice milují číslo 10, nosil ho sám velký Pelé, ale ve spojení FRANCIE 10 ho asi jednou provždy zatratí. Proč? Ze čtyř zápasů ve třech případech Brazílie s Francií vypadla, nebo byla poražena, a vždy v tom měla prsty, nebo kopačky, DESÍTKA! V prvním případě, a jediném vítězném, Raymond Kopa nemohl zabránit porážce Francie od vynikajících Brazilců 2:5. Ale v letech 1986, Michel Platini, 1998 a 2006, Zinédine Zidane, již hráči s číslem 10 byli strůjci vítězství svých barev a radosti pro celou zemi.

Ale je zde ještě celá řada dalších zajímavostí. Sven-Göran Eriksson jistě proklíná osud a Luize Felipe Scolariho především. Znovu se s ním musel setkat na cestě do semifinále a znovu to, jak se říká, odnesl! Na MS 2002 Anglie vypadla s Brazílií, EURO 2004 znamenalo konec nadějí ostrovanů po zápase s Portugalskem, letos znovu. Vždy stál, seděl, pobíhal, ale zejména se radoval, trenér Scolari na lavičce vítězů. Prokletí!

A na závěr nesmíme zapomenout na domácí Německo. Mannschaft má také jeden nový rekord. Penaltové drama v zápase s Argentinou, znamenalo páté vítězství Němců v historii MS touto cestou. Jsou to tedy “Králové pokutových kopů”! Nyní se těší na opakování úspěchu z roku 1974. V cestě jim ovšem stojí Itálie a ta je v posledním vzájemném zápase na světovém šampionátu v roce 1982 porazila.Utkání skončilo 3:1 a squadra azzurra se stala mistrem!

Jak tomu bude letos? Trpělivost, dámy a pánové, chybí pár dnů...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*

Abych pravdu řekl, tak mi připadá smutné že v semifinále chybí zástupce jižního kontinentu. Je to tím že Brazílie a Argentina opustili v rozhodujících chvílích svůj útočný fotbal a doplatili na to. Takhle asi budeme sledovat taktické bitvy v semifinále, obávám se že ani jeden z evropských týmů v semifinále nebude hrát hurá fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

no,kdo by riskoval a v semifinale hral huraaa fotbal ze jo?

Reagovat
smazaný uživatel

no ale jde videt ze fotbal jde do sracek...ve 4 zapasech 6 golu?? ....a pred 4 lety 5 golu ...ubohe

Reagovat
Votrok

Je to o taktice trenéra a ta zní: bránit a bránit.

Reagovat
smazaný uživatel

doufam ze evropsti treneri nezkurvi afriku..ta hrala celkem pekne .....ale asi ji zkurvi

Reagovat
smazaný uživatel

Řešením by bylo zrušit ofsajdy, které už teď nikdo nestíhá správně určit a čím dál častěji ovlivňují rozhodčí kvůli nim výsledky. Pak ještě snížit počet hráčů na hřišti, což by prospělo hlavně asi technickým hráčům a omezilo by se tím betonování. Možná ještě zvýšit počet střídajících hráčů, čož by pomohlo tempu hry (systému asi naopak) i proti únavě hráčů na konci sezóny. Ale to už by se pak asi nemohlo jmenovat fotbal a je to víc než nereálné, ale pro zamyšlení a diskuzi dobré

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasit se dá akrotá se střídáním, zrušdení ofsajdů by fotbal zabilo.

Reagovat
Shevchenko

Doufám, že se bude opakovat přátelské utkání mezi Itálií a Německem

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi sa mi páčil názor brazílskeho génia minulosti Tostaa, ktorý za hlavnú chybu juhoameričanov označil odklon od klasickej hry v prípade Brazilcov a pomalý, i keď technicky výborný futbal od Argentincov. Naopak páči sa mu hra Nemecka s napádaním po celej ploche a tlačením súpera pod tlak už pri rozohrávke s následným rýchlym a variabilným pokračovaním akcií. Je to tá istá myšlienka, ktorú používa Barcelona.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele