Eurozápisník XI. aneb Němci uštědřili Španělům nečekanou ránu na Soler

01.07.2017, 17:28
Názory a komentáře
Až do finále Eura se mladí Španělé protancovali a v průměru stříleli tři góly na utkání, proti nesmírně organizovaným a disciplinovaným Němcům však senzačně vyšli naprázdno - v podstatě, aniž by si vytvořili stoprocentní šanci. Akorát Saúlovy a Ceballosovy střely z dálky štípaly. Němci si tak skrze skvělý týmový výkon spravili chuť po smutném finále Olympijských her...

Jak je už od roku 2012 naším pravidlem, EuroFotbal také pro tento turnaj připravuje pravidelné zápisníky s analytickými poznámkami našich redaktorů. Stejně jako před dvěma lety se za každým utkáním malého Eura ohlédneme ve třech bodech na zápas, přičemž v tabulce vypíchneme výrazné individuality.

Jedinou změnou je absence "hráče zápasu dle WhoScored.com", která je daná jednoduše tím, že statistický server tentokrát šampionát jednadvacítek nemapuje, tudíž nemáme kde čerpat nutnou inspiraci...





1) Němci předvedli ultimátní týmový výkon a nešlo je přitom nežrat. Před dvěma roky jsem na tomto místě pěl ódu na švédskou ochotu si vypomoci kdekoliv ve hřišti, nepřipouštět souboje 1 na 1, prostě se navzájem nenechávat ve štychu a zároveň znepříjemňovat život favorizovanému soupeři. Dnes vůbec nemusím měnit tón prvního bodu analýzy - Němci totiž rovněž fungovali na hranici sebeobětování (však se ve třech vytahovali za půlku a napadali i v 80. minutě!), a taky právě proto ve finále uspěli stejně jako před dvěma lety Švédové - jakožto další bez balonu neobyčejně aktivní, pružný kolektiv.

Jako příklad za všechny si vezměte třeba Maximiliana Philippa; na falešném hrotu útoku se de facto nepotkal s míčem, přesto jsme od něho neviděli žádné rozhazování rukama, nic takového. On se prostě soustředil na aktivitu bez balonu, neúnavně presoval daleko předaleko ve hřišti a spolu s Maxem Meyerem perfektně zavírali krajní beky, speciálně slabého Jonnyho Castra. Philipp se v tomto ukázkově obětoval pro tým a byl nedílnou součástí úspěchu, byť si ho šlo jinak těžko všímat.

2) Německý tým našel své neobvyklé hrdiny do defenzívy. Serge Gnabry strávil většinu kariéru tím, že vypadal jako takové to klasické "hop nebo trop" křídlo, které vpředu pozlobí i poztrácí plno balonů. Včera ne snad že by v tomto ohledu působil výrazně odlišně, i když na balonu prokazoval přeci jen větší přehled, v první řadě se ale někdejší naděje Arsenalu pořádně pochlapila směrem dozadu. Že soupeře secvakával a obíral o balony původním povoláním bek Weiser na druhém křídle, to se rozumí, ale že se bude do soubojů takhle inteligentně a efektivně stavět i Gnabry, to asi čekal málokdo. Ve finále nová posila Bayernu střídala v křečích, strhaná... a poté, co utnula nespočet španělských útoků po pravé straně.

Janik Haberer zase ve Freiburgu většinu sezony odehrál mnohem výše ve hřišti, pod hrotem, ne-li přímo na něm. Zde v Polsku ho Stefan Kuntz trochu nečekaně povolal do akce pro semifinále s Anglií, aby středu pole dodal na fyzické síle, která byla proti Chalobahovi a spol. jistě potřeba. A včera se rovněž neztratila. Haberer je oproti šikovnějšímu Dahoudovi vzrostlejší, přeci jen udělanější - a mimo jiné ve vzdušných soubojích, kterých se kolem půlící čáry urodilo nemalé množství, tyto atributy prodával jedna báseň.

3) Španělský tým naopak nenacházel své obvyklé hrdiny v ofenzívě. Ono to samozřejmě bylo těžké; při tak dokonale koordinovaném presinku Němců nevypadat v rozehrávce jaksi rozplizle. Ale nacházet Saúla častěji vzdušnou cestou než po zemi, to samozřejmě není ideální, stejně jako nacházet Asensia takhle sporadicky a nechávat si Ceballose tak často zavírat u postranní čáry.

Zpočátku to přitom nevypadalo špatně a Ceballos s Asensiem to v prvních zhruba 15 minutách na levé straně párkrát slibně vykombinovali, k takovým momentům ale později v utkání už v podstatě vůbec nedocházelo, protože se obě hvězdy zpravidla nacházely daleko od sebe.

Speciálně když má prostor, dovede si jeden Daniho Ceballose představit na obvyklém místě Iniesty v seniorském národním týmu, protože krásně dokáže využívat volných prostorů a jeho schopnost změnit směr s balonem na kopačce regulérně bere dech. Jenže tohle on mohl předvést teprve ve chvíli, kdy se Deulofeu přesunul zprava doleva a opět se ona strana přetížila. Však vzpomeňte na jeho sólo ústící v nebezpečnou ránu ze střední vzdálenosti - jak nezvykle působilo. Je zvláštní, že se Španělé na uvolnění Ceballose nesoustředili po delší časový úsek.

4) Další "proč?" směrem k trenéru Celadesovi se potom nabízí ve vztahu k Sandrovi. Zatímco v případě Denise Suáreze si španělský kouč chybu v počátečním úsudku uvědomil ihned po úvodním vystoupení, Sandra coby startéra se držel až do konce a speciálně včera bůhvíproč až do 70. minuty.

Takhle - Sandro Ramírez není zlý hráč. Technicky občas dovede překvapit, jako při tom svém jednom gólu i leckdy v mezihře, a většinu času na pohled příkladně "bejčí". Problém je, že jeho pobíhání po hřišti je stěží vykalkulované a efektivní, takže často ústí v útočné fauly, a hlavně nemá ten kýžený efekt při postupném útoku.

Sandro postrádá výbušnost, rychlých pár kroků a rozdílový sprint obecně, zatímco s Iňakim Williamsem okamžitě Španělé dostávali míč na křídla, dařilo se jim roztahovat hru a mít tenhle prvek na hřišti dříve, kdy ještě La Rojita překypovala energií (jako třeba krátce po pauze), mohl z toho klidně být i gól.

5) Deulofeu jako by do týmu nepatřil. Jeho kapitánský protějšek zase naopak. Samozřejmě, je to dáno i jejich pozicí na hřišti, ale rozdíl ve vlivu na tým byl mezi oběma kapitány diametrální. Jestliže Deulofeu svými gesty směrem k asistentovi rozhodčímu akorát přiživoval španělskou podrážděnost, Arnold upřednostňoval jiná gesta, když působil jako takový správný hromosvod španělské hry - rány přijímal i rozdával, osobní souboje jednoduše přitahoval, respektive vytvářel, když právě on často velel k onomu zásadnímu zdvojování, a... vlastně i on přiživoval španělskou podrážděnost. Tím, že byl jako správný lídr epitomem německé neústupnosti a dravosti.

U Deulofeua se závěrem celkově nelze nezastavit, protože jde svým způsobem o jedno z největších zklamání turnaje. Ne snad že bychom od něho obecně očekávali zázraky - herní inteligence oproti svým spoluhráčům tolik nepobral - ale po té explozi v kvalifikaci se minimálně čekalo, že nebude většinu času působit jako osamocený kůl v plotě. Deulofeu na turnaji většinu situací vyřešil vyloženě špatně, a že z přehršle centrů i rohů včera nebylo zhola nic, jde mimo jiné (a snad i v první řadě) na jeho hlavu.

Ve výsledku je proto podivné, že se Deulofeu po celý turnaj těšil takové Celadesově důvěře. Sebevědomí evidentně neměl zrovna na rozdávání a Iňaki Williams pokaždé z lavičky vypadal relativně dobře, byť taky leccos poztrácel. I kdyby byl navíc Deulofeu sebevíc nepostradatelným činitelem mimo hřiště, na něm se jako větší lídři vždy prezentovali Saúl ve středu pole, potažmo Vallejo na stoperu. Takže v tomhle směru by problém taky nebyl...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (66)

Přidat komentář
smazaný uživatel

se vsim souhlas. Krom teda toho, ze by Johnny hral nejak spatne. Nehral o nic hur nez hector, ten gol byl z jeho prostoru, ale to byl myslim uz nejak zranenej. A trosku nesouhlas s tim Sandrem, ten se vztekal i k lavicce at to trener vytahne ten presink, Spanele tam behali od niceho k nicemu, od te 15. minuty. On tam lital a moc ho z hloubi pole nedoplnovali v tech obezich rozehravky Nemcu. Jinak zas super

Reagovat
smazaný uživatel

*spis obihani

Reagovat
fantomas

To sme se moc nepochopili.

U Jonnyho sem myslel špatnej na balonu - furt se tam nák točil na pravačku, všecko mu trvalo (toho je ten gol krásnym příkladem a moc bych ho ničim neomlouval), předtim se mi na turnaji líbil, ale tady to vypadalo na nervozitu.

A u Sandra mu taky nevyčítám presink jako spíš pohyb ve chvíli, kdy Španělé tvořili hru.

Reagovat
smazaný uživatel

mi se taky Johnny predchozi zapas libil, jen sem ti psal, ze nebyl o nic horsi...taky sem to videl vcera, ze hral slabe. Ale i tak si myslim, ze nebyl v cajku u toho golu ve 40. minute. On tam de fakto minutu predtim uz namazal Weisserovi a nevypadal uplne v pohode. Pak to v druhym polocase zkusil a sel v 51. minute dolu...

a u toho Sandra mas recht, tam sem si to vyvodil blbe, ale s tim co pises ted, tak taky souhlas. tak ono to Spanelsko nebude furt jen o hracickach, tadle generace je zase jina. Me se Sandro celkove libil, jenze neznam v te jejich kategorii nejaky jiny hrotaky co maj Spanele, zas tak moc fotbal nesleduju, neznam alternativy. me se ted ten Sandro libil na tomhle turnaji, jak tou praci na hrotu, tak tim trochu chaos pohybem a vylozene drevo to taky neni a je rychlej

Reagovat
fantomas

Já si naopak myslim, že je celkem pomalej on jen vytváří iluzi tim pobíhánim imo.

Reagovat
smazaný uživatel

to sem tam dopsal navic ne, videl sem tam od nej parkrat silenej sprint pri trosku rychlejsich akcich co tam Spanelaci. Vyvinul velkou rychlost kdyz vbihal mezi stopery, jenze toho tam meli vcera pomalu. A predchozi zapasy pekne v rychlosti taky doplnoval Asensia pri rychlych protiutocich. Myslim tim zapasy ve skupine. Zas tak pomalej neni a nebo je to tak jak pises

Reagovat
fantomas

No dobře, tak mu ale trvá poměrně dlouho, než tu adekvátní rychlost nabere

Reagovat
smazaný uživatel

Pane boze dalsi trapny nadpis clanku..

Reagovat
fantomas

Nemáš za co

Reagovat
smazaný uživatel

tys tohle taky vymyslel hodinu?

Reagovat
smazaný uživatel

Ked nebavi, necitaj

Reagovat
Kokesh

Na hrotu mohl byt klidne Munir, ktery mel uspesnou kvaldu. Mayoral se po tom hruzostrasnym roku ve VfL vubec nechytal.

Reagovat
smazaný uživatel

dik za doplneni

Reagovat
db18

Ofiko jedenáctka turnaje (věřím, že se tu objeví i eurofotbalová, jak už byla po skupinách):

Pollersbeck - Toljan, Škriniar, Stark, Gerhardt - Ceballos, Arnold, Saúl, Gnabry - Asensio, Bernardeschi

Ceballos pak byl i zvolen hráčem turnaje.

No... dost mne překvapuje nominace Starka na úkor Kempfa.

Reagovat
Kluivert9

Gnabry

Reagovat
db18

Jo, ten mi tam taky vůbec nesedí...

Reagovat
SpartaOvenka

Dal bych místo Bernardeschiho Meyera, který byl hodně nahoře s celým Německem, ač tedy není útočník, ale Bernardeschi byl stejně jako většina Italů nic moc bohužel.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

dailymail:

Pollersbeck - Toljan, Škriniar, Mawson, Chilwell - Meyer, Arnold, Saúl, - Asensio,Bruma, Bernardeschi

goal.com :

Pickford, Toljan, Vallejo, Mawson, Gerhardt, Bernardeschi, Chalobah, Saul, Gnabry, Bruma, Asensio

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Škriniar jediný hráč čo nepostupil zo skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

a ještě podvodem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Pollersbeck mě hodně zaujal i v tom málu, co jsem sledoval. Snad takhle bude pokračovat

Reagovat
db18

Hlavně, aby ještě zlepšil hru nohou... nebo to aspoň rovnou kopnul do hajzlu a nečekal hodinu s rozehrávkou...

Reagovat
Kokesh

Nechapu, jak na toho bezce bez spetky herni inteligence mohla Barca uplatnit opci. Aktivitu ma slusnou, ale hlava mu nestiha to, co delaji nohy...

Reagovat
El Campeon

zahrál si Soler vůbec na turnaji?

Reagovat
fantomas

V jednom zápase si štrejchnul no

Reagovat
smazaný uživatel

Odpadlik jednoznačně deulofeu

Reagovat
Kluivert9

Jak jinak

Reagovat
fantomas

Deulofeua sem si chtěl zkritizovat v rámci analýzy, proto tam je Asensio.

Reagovat
Phillipinho

Proc tam ten Soler kdyz ve finale vubec nehral?

Reagovat
smazaný uživatel

Aby to bylo vtipný

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
fantomas

Protože při "ZaToljaný španělský um" by se to tu hemžilo komentářema o tom, jak je to na sílu.

Reagovat
Paul Anka

A tohle není

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

(za me by to bylo mnohem lepsi)

Reagovat
smazaný uživatel

Valverde out v prvni etape TdF Skoda, ten mohl jet v letosni forme na vitezstvi...

Reagovat
Azazelo RD

Pěkně to tam poslal.

Reagovat
smazaný uživatel

Njn, jako vzdycky na hrane...velka skoda pro zavod, jeden z nejzabavnejsich zavodniku...snad se jeste do letosni formy dokaze vratit

Reagovat
Azazelo RD

Movistar dostal brzy ránu na Soler.

Reagovat
smazaný uživatel

treba jim to muze, lidr uz je jasnej a nemusej resit dilema..i bez Valverdeho jsou silnejsi nez BMC

Reagovat
Azazelo RD

Ztráta to je. A asi bych vsadil spíš na Valverdeho. Těžko říct, co s Nairem udělalo Giro.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Paul Anka

Tony

Reagovat
Miguel19

Sky

Reagovat
smazaný uživatel

vypada to na dalsi nudnou Tour no, uz aby byla Vuelta

Reagovat
smazaný uživatel

Zo vsetkym plne suhlasim fantome.

Reagovat
smazaný uživatel

Deutschland Hail!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Odpadlik Asensio? WTF? Niekto tu asi nevidel pravu stranu Spanielska ...

Reagovat
smazaný uživatel

ja som to cital, ale sorryjako, toto nie je relevantny argument ...

Reagovat
fantomas

Ale je. Odpadlík neznamená nutně nejhorší hráč na place. A Asensio prostě zklamánim taky byl.

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
fantomas

Ale jako tohle asi fandovi Realu nevysvětlim no

Reagovat
smazaný uživatel

cakal som serioznejsie argumenty ale toto hovori za vsetko

Reagovat
fantomas

A co bych ti taky furt měl dávat za argumenty

Reagovat
TrueCommunist

Odpadlík turnaje: Deulofeu

Reagovat
smazaný uživatel

DunaRuma

Reagovat
blaugrana
Reagovat
Liquid

ty nadpisy - na 1.turnaji to vtipný bylo, teď už je to vážně jak podesátý opakovaný stejný vtip

MS 2018 už bez nich prosím

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj, najblizsie nadpisy tejto urovne uvidime az na APN 2019

Reagovat
smazaný uživatel

Michal Trávník se po Euru do 21 let stává objektem zájmu v předních evropských ligách. Usilovně ho dle informací Aktuálně.cz sleduje Sampdoria Janov, přičemž zájem jeví i Atlético Madrid.

Reagovat
fantomas

Trávník vedle Saúla a Kokeho, ta představa

Reagovat
Spalovač šancí

jestli bude trávník vedle, nebo pod Saúlem a Kokem vyjde na stejno ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele