Eurozápisník III. aneb České šance jsou v Luftu. Jaknto teď?

19.06.2017, 13:00
Názory a komentáře
Postupové naděje české reprezentace do 21 let visí na vlásku, taková je krutá realita nového formátu malého Eura po včerejší prohře 0:2 s Německem. Lvíčata nezačala vůbec špatně, pak ale postupně odešel střed pole a své slabé momenty měli všichni tři vzývaní forvardi, takže z toho nakonec nebylo zhola nic. I druhý zápas ovládli favorité z Itálie poměrem 2:0...

Jak je už od roku 2012 naším pravidlem, EuroFotbal také pro tento turnaj připravuje pravidelné zápisníky s analytickými poznámkami našich redaktorů. Stejně jako před dvěma lety se za každým utkáním malého Eura ohlédneme ve třech bodech na zápas, přičemž v tabulce vypíchneme výrazné individuality.

Jedinou změnou je absence "hráče zápasu dle WhoScored.com", která je daná jednoduše tím, že statistický server tentokrát šampionát jednadvacítek nemapuje, tudíž nemáme kde čerpat nutnou inspiraci...





1) Michal Trávník je jako kapitán a lídr stěží inspirativní složkou týmu. Už v tuto chvíli je bolestně předvídatelné, že pravděpodobný český nezdar na tomto šampionátu trenér Lavička dříve nebo později hodí na Čermákovu havárku, respektive kritickou absenci hlavního tvořivého záložníka týmu. (Vždyť se na jeho zranění vymlouval i poté, co koncem kvalifikaci Češi dlouze hledali recept na Moldavany.) Co bylo totiž bohužel neméně bolestně předvídatelné, to byla také Trávníkova neschopnost řádně distribuovat balony.

Odchovanec Slovácka se vždy profiloval hlavně jako horizontální posouvač balonů a na tom se nic nezměnilo. Trávníkův první dotyk či úkrok sice mnohdy působí navýsost slibně a dostává jabloneckého záložníka do zajímavých pozic, tam se pak ale železně projevuje jeho omezená fotbalová inteligence. On možná Trávník může mít zvednutou hlavu, takže jednoduše musí vidět ony dva spoluhráče pod sebou, jenže ne, on přesto pošle míč na malé vápno přímo do rukavic gólmana... protože dotáhnout něco do zdárného konce zkrátka evidentně není v jeho zájmu.

2) Střed zálohy na druhou stranu nebyl pouze o Trávníkovi, že ano. A přitom odstartoval zdárně. Trávník i Souček vypadali být v lecčems o krok napřed, Jankto se Ševčíkem neúnavně presovali a Němci se ne a ne srovnat. Jenže krátce nato splašené nahánění soupeřů vykrystalizovalo jako jediná Ševčíkova vlastnost, ba funkce (proč proboha nestartoval Hubínek, který obstál v klíčových duelech s Černou Horou a Belgií?), Jankto začal v první řadě zbrkle pálit a smolně podkluzovat, přičemž se na rozdíl od Černého odmítal soustředit pouze na útočení, a Souček se zejména bez balonu jevil minutu od minuty pomalejší a pomalejší, jako by se v protisměru snažil tvrdohlavě vyzrát na trenažér.

Obecně, jak slibně náš nástup vypadal, tak bezradně jsme si počínali s míčem po většinu zbytku zápasu. A to mělo fatální důsledky - osobně mám za to, že právě v neschopnosti pravidelně doručovat míč na pravé křídlo (neboť Trávník a hlavně Ševčík tíhli doleva) klíčil také otrávený výkon Václava Černého, který takhle trpěl na přehnanou snahu upozornit na sebe něčím drzým pokaždé, kdy zrovna výjimečně obdržel míč. A jedna jeho taková nesmyslná prohazovačka poněkud nevyhnutelně ústila v první gól.

Pokud nic, alespoň střídání znamenala jistý příslib a naznačila ten správný směr našeho budoucího ubírání. S příchodem Antonína Baráka jsme se bez prodlení dočkali první zajímavé kolmice a velké šance Schicka (vážně, pokud mohl Barák odehrát 35 minut za rozhodnutého stavu, proč nestartoval?), zatímco neokoukaný útočník Chorý na plac vnesl další charakteristiku, která nám vpředu mimo osamoceného Schicka ukrutně scházela - schopnost bít se za cenu rozdaných i utržených loktů.

Právě na tomto poznatku by měl Lavička okamžitě začít budovat svou další jedenáctku: pokud už nemáme gólového i asistujícího Čermáka, musíme pozornost od Schicka odvést nějakým alternativním způsobem. Pomineme-li dvě tutovky, které mu vyloženě spadly do klína, Schick na vše musel pracovat sám, nezřídka hluboko v poli a obklopen dvěma až třemi protihráči. Chorý by měl sloužit jako dostatečný hromosvod.

3) Němci urvali rutinní výhru, ale pachuť po upachtěném roce 2015 jaksi zůstává. Mladí Němci měli svůj zápas po většinu času lépe pod kontrolou než Španělé proti papírově ještě slabším Makedoncům, ale vzrušivých momentů nabídli minimum. Serge Gnabry zatím vypadá jako letošní Amin Younes, který předvede několik hladových výpadů, polovinu s podivnou samozřejmostí zazdí, ale pořád bude celkem suverénně nejzajímavějším Němcem. Max Meyer se, zdá se, ve vývoji nepohnul ani o píď, Arnold by možná mohl operovat výše ve hřišti a Dahoud občas míč zbytečně předržuje.

Zrychlená mezihra o několika přihrávkách a sexy trojúhelníčcích byla od Němců k vidění jen v pár pasážích po obrátce, kdy Češi po druhé inkasované brance načas vypli, přičemž déle míč na kopačkách poprvé zvládali držet teprve v 17. minutě. A to věru není dobrá vizitka. Jediný funkční mechanismus stál na neúnavně vyrážejícím levém bekovi Gerhardtovi, ovšem na jeho straně se mezitím do růžova vyspal Černý, takže to by jeden raději nepočítal. A Weiser se na pravém křídle ztratil.

Trenér Kuntz má tedy i přes uspokojivý první výsledek stále co vymýšlet a dolaďovat, což by mělo zahrnovat mimo jiné důraznou promluvu k mezinárodně neprověřenému brankáři Pollersbeckovi, který jako by na balonu vždy vyčkával, až mu někdo shůry nadělí Neuerova křídla a nechá ho konečně rozehrát.

(td)





1) Italové předvedli pro někoho možná až překvapivě velmi dobrou kontrolu hry. Je sice pravdou, že definitivní prolomení pevné defenzivy soupeře jim zabralo téměř 60 minut, nicméně v ani jedné pasáži hry nebylo sporu o tom, kdo je lepším celkem. Od hráčů v modrých dresech se nejednalo o žádné sterilní držení míče, ba naopak - vířivým pohybem a chytrou rotací narušovali defenzivní organizaci svého protivníka a až na hluchou pasáž uprostřed první půle celkem zdatně pronikali do finální fáze, kde jim tedy, pravda, už scházela větší přesnost či klid v rozhodujících momentech.

K této herní dominanci Italům v první půli pomáhaly tři zajímavé mechanismy. Dánové operovali v defenzivním rozestavení 4-4-2 a nenapadali nikterak vysoko, vycházeli ze středního bloku. Defenzivního záložníka Itálie pak měl blokovat vždy jeden z útočníků dle toho, na které straně se zrovna Gagliardini nacházel. Modří si však s touto defenzivní strategií soupeře uměli poradit a tuto první defenzivní linii často prolomili následujícím způsobem - defenzivní záložník nejprve operoval na straně, kde se nenacházel míč, v pravý čas se však vydal své spoluhráče podpořit, přičemž tímto pohybem s sebou strhnul útočníka Dánů. Italové pak okamžitě hru otočili na vzdálenějšího stopera, který měl najednou dostatek času a volného prostoru, aby míč vyvezl a přesnou přihrávkou našel záložníka v ofenzivním postavení.

Druhý a třetí mechanismus se týkal role středních záložníků - ačkoliv Italové nastoupili v rozestavení 4-3-3, byla role obou vysunutějších středopolařů trochu rozdílná. Na levé straně zůstával Benassi v základním postavení mezi obranou a zálohou soupeře, odkud pak v momentě, kdy míč obdržel levý křídelník Bernardeschi, podnikal diagonální náběhy za pravého beka soupeře, což na této straně vedlo k několika zajímavým kombinacím.

To Pellegrini si na druhé straně ve většině případů odskakoval do hlubších pozic vedle pravého stopera, odkud hru dirigoval. Tento pohyb vedl k takové tradiční rotaci, kdy se pravý ofenzivní záložník posunul do středu hřiště a jeho původní postavení zaujal krajní obránce. Efektivní byly zejména vysoké míče do prostoru za levým obráncem Dánska, který měl výrazné problémy s odhadem, z čeho mohl takový Conti několikrát těžit.

2) Jestliže existuje herní vlastnost, kterou může zbytek národních týmů Dánsku, potažmo Švédsku závidět, je to rozhodně jejich místy až nebývalá obětavost. Jejich hráčům totiž nedělá problémy vydržet dlouhé úseky bez míče, poctivě vyplňovat vytyčené prostory, neustále běhat a nevypustit jediný sprint či osobní souboj. To vše s vidinou toho, že přijde moment, kdy protivník zaváhá a nabídne tím možnost rychlého protiútoku.

Ryzím talentem třeba tyto země nepatří mezi nejlepší v Evropě, to ovšem náležitě vynahrazují svým charakterem - není tedy žádné překvapení, že se proti nim soupeři prosazují jen velmi těžce. Ono maximální nasazení a obětování se pro tým dokumentuje nejlépe situace na začátku druhé půle, kdy se Noergaard vrhl do prudké střely snad i s nasazením vlastního zdraví, čímž Dány pro daný moment uchránil od pohromy.

3) Předchozí bod by však rozhodně neměl vyznít tak, že by snad poražený celek neuměl hrát fotbal. Pravdou je, že Dánové měli úvodní hodinu hry značné problémy s okamžitým re-presinkem soupeře, kvůli kterému v podstatě okamžitě po zisku balónu docházelo k jeho ztrátě. Pod velkým tlakem napadajících hráčů se jim nedařilo přesně přihrát a pokusy o individuální uvolnění končily zaručeným nezdarem.

V poslední půlhodině se jim ovšem mnohem častěji dařilo přejít do postupné kombinace, při které míč udrželi daleko déle na svých kopačkách, přičemž v této pasáži předvedli několik pohledných akcí, kterými se dostali až k vápnu protivníka. Zajímavostí také bylo, kterak Dánové měnili formaci ve chvíli, kdy se dostali do zmíněné postupné kombinace. Ačkoliv se v defenzivním postavení pohybovali ve formaci 4-4-2, při ofenzivním snažení plynule přecházeli do rozestavení 3-5-2. Levý obránce Rasmussen působil jako třetí stoper, původně pravý bek Holst se přesunul na pozici křídelního obránce, zatímco Hjulsager se z pravého kraje záložní řady přesunul do středu pole. Tato nebývalá taktika vedla k částečnému zmatení Italů, ke kýženému vyrovnání však už nikoliv.

(vs)

Autor: Tomáš Daníček, Víťa Srp

Komentáře (147)

Přidat komentář
cetto

Ty nadpisy jsou fakt trapný..

Reagovat
Hristo Stoichkov

Tohle už je extrém no.

Reagovat
Diego2

Reagovat
cetto

Jo a takový detail - Luftner neprestupuje do Brondby

Reagovat
patas92

fantomas a taková chyba ...

Reagovat
fantomas

Reagovat
Euphael

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
SunFells

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

když se podaří, tak jsou fajn, tenhle se nepodařil

Reagovat
Rezan

někdy jsou fajn, ale tohle je divný

Reagovat
Paul Anka

Já to říkal už u APN a dostal jsem za to jen lynč!

Reagovat
fantomas

Tak to zkoušej řikat dál, třeba s tim přestanem!!

Reagovat
Paul Anka

Ty tu kýčovitost máš přímo vrozenou

Reagovat
fantomas

Kdyby to byl kýč, těžko se tu nad tim tolik lidí pohoršuje

Reagovat
Paul Anka

Takže kdyby to byl kýč tak se to všem líbí

Reagovat
fantomas

Huh?

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

nadpisy sú výborné fantomas

Reagovat
Hunt

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Raul07

Reagovat
Euphael

Reagovat
SunFells

To už je kolikátý turnaj, co z toho fantík nevyrostl? 3.?

Reagovat
Svatej

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Switchback

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Fairplay

Reagovat
smazaný uživatel

Vynechat toho Jankta, tak by to bylo i dobrý, ale takhle je to fakt odporný tlačení na pilu. Bezzubou.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Jankto>Šafranků

Reagovat
vilp

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Thab

Reagovat
smazaný uživatel

TIe nadpisy sú v pohode

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
andrew96

Ale tvoje druhá verze by seděla lépe, neboť zahrnovala více aktérů.

Reagovat
fantomas

Cos navrhoval?

Reagovat
Kang & Kodos

Obrana v Luftu, ještě před zápasem.

Reagovat
fantomas

Jo, no tak to napadlo asi každýho

Reagovat
Blasphemer

"Černý den na Lavičce i Trávníku" by byl ještě lepší.

Reagovat
db18

Černý den na Lavičce i Trávníku - šance na postup jsou v Luftu. Schicknul by se plán B, Jankto teď?

Reagovat
fantomas

Plán B

Reagovat
Ligter

''Schicknul by se plán B'' je dobrý

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kilobyte

Reagovat
nani92

áno, ale EF nemá toľko peňazí na kupovanie autorských práv od chamtivých diskutérov

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Svatej

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
uff

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
DeformFCB

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Cobra

Reagovat
bbbauch

Reagovat
db18

btw. něco taky musí zůstat na další dva zápasy - případně souhrn celého turnaje z pohledu Lvíčat.

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

nakonec dobre ze vodchazi k maly morsky vile.

Reagovat
Baronne

Vole, trochu na sílu ne?

Reagovat
andrew96

Už jsem z těch nadpisů tak zblblý, že jsem v první větě četl, že naděje visí na Vlášku.

Reagovat
ZB 07

a to byl v článku ještě několikrát zmíněn Pepa Němec.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Luftner išiel do Brondby Kodan? ja že do FC

Reagovat
Jeňa

Lüftner neřestupuje do Brøndby ale do FC Ķøbenhavn

Reagovat
Ligter

nerad to říkám, ale Lüftner jde do FC, ne do Brondby, kdybyste to nevěděli

Reagovat
Posledni Kovboj

Luftner prestupuje do Kadane, ne do Kodane

Reagovat
smazaný uživatel

Lüftner zaujme miesto v FC Kodaň, nie v Brondby

Reagovat
verv

Je super, ze tomu venujete cas a prostor na ef ale to hodnoceni nemcu Hrali to co potrebovali. A Meyer vcera nejlepsi hrac na hristi. A na ty nadpisy uz byste se taky mohli vykaslat, na euru to jeste slo ale ted je to vylozene krec.

Reagovat
Blasphemer

Brøndby nepřestupuje do Lüftnera, ale do Kodaně.

Reagovat
smazaný uživatel

Už by to chtělo něco nového, ty nadpisy jsou blbější a blbější.

Reagovat
popltak

To máte hodně společného.

Reagovat
smazaný uživatel

Už by to chtělo něco nového, ty hejty jsou blbější a blbější

Reagovat
celeb

Kodan prestupuje do FC, nie do Fuftnera.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle bylo slabé

Reagovat
celeb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mate chybu v nadpisu.

Reagovat
Blasphemer

To je podle vzoru JBMNT.

Reagovat
podnebný

Průběh utkání se nápadně podobal poslednímu utkání áčka s Norskem. Zápas končil v křečích a vyčerpání mnohých našich hráčů, až na pár pěkných akcí měla druhá půle sestupnou tendenci.

Klouzalo to ale nejen našim, ba dokonce víc Němcům. Ale naši na rozdíl od nich nedokázali zrychlit, i když příležitost byla. A zejména v obraně to neklapalo. Hráče vpředu podporoval jen Zima dlouhými nákopy, a to samozřejmě nestačí.

Reagovat
spider_8

Mohli jste to alespoň napsat s přehláskovaným u.

Reagovat
smazaný uživatel

Hrdina, odpadlík , to mi pripomina Hattrick z roku 2002, po MS, kdy vždy v každý skupině byl hrdina a zločinec ...vim že tam byl stopro Joao Pinto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FiX

Co to je za turnaj kde po jedný prohře už šance visej na vlásku??

Reagovat
fenixLFC

taky kde postupuje len vitaz skupiny+ najlepsi z druhych miest

Reagovat
smazaný uživatel

co jako? pokud chceme vyhrat, musime porazit ty nejlepší a nespoléhat se na systém

Reagovat
smazaný uživatel

Vidina jistého přestupu si vybrala svou kodaň, druhý český stoper si dobrou Simič nepošramotil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

Se divím, že na tu Simič nepřišel Fantomas sám.

Reagovat
GabrielBatistuta

Přitom se to nabízí samo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Firkraag

Reagovat
smazaný uživatel

Vtipe vylez...

Reagovat
smazaný uživatel

za to ze odpadlik je luftner a ne sacek(a celkove s celym clankem o cesku uplne souhlasim)

za sexy trojuhlenicky

K nadpisum: jak napsal nani29, je to tezke, kdyz vsechny mozne moznosti kradou diskuteri. Za me ale kdykoli originalni nadpis >nudny nadpis

Reagovat
fantomas

Reagovat
uff

Reagovat
Kucka

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nani92

29 máš medzi nohami

Reagovat
REPLIKATOR

Nadpis

Reagovat
podnebný

Průběh utkání se nápadně podobal poslednímu utkání áčka s Norskem. Zápas končil v křečích a vyčerpání mnohých našich hráčů, až na pár pěkných akcí měla druhá půle sestupnou tendenci.

Klouzalo to ale nejen našim, ba dokonce víc Němcům. Ale naši na rozdíl od nich nedokázali zrychlit, i když příležitost byla. A zejména v obraně to neklapalo. Hráče vpředu podporoval jen Zima dlouhými nákopy, a to samozřejmě nestačí.

Reagovat
Mercury

Ten nadpis je teda extrémně na sílu. Méně je někdy více

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo chce ještě rýt nadále do fantomase, tak moje úřední hodiny jsou zítra od 16:45 - 17:00 před Edenem

Reagovat
Kucka

Reagovat
Posledni Kovboj

jestli neprijdes, skoncil jsi tu

Reagovat
smazaný uživatel

Čekám tě tam.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
popltak

A pak si založíš další účet?

Reagovat
smazaný uživatel

co pořád máte s těma účtama, od začátku roku je tohle druhý

Reagovat
TheTopFootbaler

Nic nemá na památné ,,Francie mířila příliš Sissoko".

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
fabec1222

To vymyslel Vlášek už při zápase

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Cobra

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
smazaný uživatel

Ty nadpisy jsou uz trapny hej

Reagovat
Rudnevs

Čítal som kritiku smerovanú na nemeckého brankára Pollersbecka, vraj nemal veľa zákrokov, ale nespôsobil isto. Tak to je škoda, v Kaiserslauterne mal výbornú sezónu, snáď to bude proti Dánsku už lepšie. Na druhú stranu, aj keď Pollersbeckovi samozrejme nič zlé neprajem, tak všetko zlé je na niečo dobré a Pollersbeck má namierené do HSV, tak aspoň by mu to výrazne nenavýšilo cenu, aj keď tých zápasov je samozrejme ešte mnoho.

Reagovat
ThePigFeathers

To psal Karel Šíp ty vole :D :D

Reagovat
off-olda

:D :D (y)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
naheCZ

Ten popis Trávníka bohužel naprosto přesný...Ten nesmí nastoupit, ale Lavička ho bohužel neposadí

Reagovat
Uwe háže buly

nejhorší je, že Lavička ho bere jak nějakýho lídra a oporu..

Reagovat
smazaný uživatel

U toho Trávníka je smutné, že už je mu 23, má přes 100 startů v lize a měl by být hotovým fotbalistou a jednoznačným tahounem, který se z toho nepodělá jednoznačné zklamání pro mě

Reagovat
smazaný uživatel

kto je Jaknto?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele