Eredivisie - souhrn 15. kola: Ztráty Ajaxu, PSV i Feyenoordu

06.01.2023, 21:56, aktualizováno 08.01.2023, 18:41
Komentáře a souhrny
Michal Sadílek (© AFP)

PSV Eindhoven v listopadu nestačil na Alkmaar a reputaci si nevylepšil ani na začátku ledna, doma jen remizoval se Spartou. Ani Feyenoordu se nadařilo, pouze remizoval na půdě Utrechtu, rozhodně si přitom představoval vítězství. A do party se přidal také Ajax, ten nenašel recept na Nijmegen...

SBV Excelsior - FC Groningen 1:0

08.01.2023 16:45

Góly: 70. Redouan El Yaakoubi

Groningenu hrubě nevyšla podzimní část sezóny a dobře nevstoupil ani do nového roku, jelikož v důležitém střetnutí o udržení prvoligové licence nezvládl duel na půdě velkého konkurenta z Rotterdamu a místnímu Excelsioru podlehl nejtěsnějším poměrem 0:1. Nově jmenovanému trenérovi Dennisovi van der Reemovi tak premiéra nevyšla a FC zůstalo na patnácté pozici s dvanácti body, SBV se posunulo na dvanáctou příčku se šestnácti body.

Nedělní dohrávka byla ve všech statistických ohledech nesmírně vyrovnaná a z tohoto pohledu by mu spíše slušela remíza. K prvnímu většímu nebezpečí došlo už po necelých šesti odehraných minutách, kdy po křižné přihrávce z pravé strany selhal ve stoprocentní šanci Van Bergen, jenž z bezprostřední blízkosti nepropálil skvělého brankáře Van Gassela a poté na něj nevyzrál ani při dorážce z mírného úhlu.

Od tohoto okamžiku se delší dobu nic zásadního nedělo a hra se znovu rozhýbala až po přestávce. V 53. minutě chtěl otevřít gólový účet Azarkan, nicméně jeho hlavičku z hranice brankového území zneškodnil fantastickým reflexivním zákrokem gólman Verrips. Stejný hráč opět zahrozil o pár minut později, jenomže tentokráte po úniku na pravé straně minul přízemním pokusem protější konstrukci o více než dva metry.

Rozhodující moment byl k vidění v 69. minutě. O vítězství Excelsioru rozhodl Redouan El Yaakoubi, který si u přední tyče naskočil na rohový kop Baase z levé strany a prudkou hlavičkou i s notnou dávkou štěstí přeci jen rozvlnil síť. Groningen se pak už k žádné gólové možnosti nepropracoval a kýženého vyrovnání se tedy nedočkal.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - AFC Ajax 1:1

08.01.2023 14:30

Góly: 52. Landry Dimata - 38. Davy Klaassen

V sobotu remizovaly Alkmaar i PSV, v neděli načal program Feyenoord a ani ten se z výhry nezaradoval. A na tříbodový výsledek krátce na to nedosáhl ani obhájce titulu z Ajaxu. Ten se sice v první půli zásluhou trefy Davyho Klaassena dostal do dobrého rozpoložení, avšak jeho soupeř z Nijmegenu srovnal díky Landryovi Dimatovi. Favorita obecně slušně držel na uzdě.

Domácí začali zostra a už ve 2. minutě se mohli ujmout vedení. U středové čáry uzmul balón důrazný Dimata, který měl následně poměrně hodně prostoru, naběhl si až kousek za vápno a odtud solidně vypálil po zemi, avšak jeho pokus skončil těsně vedle bližší tyče. Ve 13. minutě se poprvé ozval též Ajax, Tadič svým jemným obloučkem z pravé strany pobídl ve vyložené pozici Álvareze, nicméně jeho tvrdou hlavičku uměl bravurně zlikvidovat brankář Cillessen.

První branka utkání přišla na řadu až ve 38. minutě, vedení se v ten moment dočkalo hostující mužstvo. Francisco Conceicao vyslal pas do pokutového území, Tadič přiklepl míč na hranici brankového území, kde se ocitnul nikým nehlídaný Klaassen, a ten snadno přelstil Cillessena. Vstup do druhého dějství se ale amsterdamskému celku nezdařil, a tak o výhodu záhy přišel.

Domácí měli v 52. minutě k dispozici standardní situaci, Tannane zleva zaslal merunu k tomu nejnebezpečnějšímu místu, tedy k malému vápnu, ta propadla až k číhajícímu Dimatovi, jenž poté lehce prostřelil gólmana Pasveera. Ajax se ve zbytku poločasu snažil o navrácení svého jednogólového náskoku na svou stranu, ovšem marně. Tu vůbec největší příležitost si vytvořil v samém závěru, jenomže hlavičku Álvareze parádně vychytal na poslední chvíli Cillessen.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - FC Volendam 0:3

08.01.2023 14:30

Góly: 8. Bilal Ould-Chikh, 9. Robert Mühren, 74. Henk Veerman

Premiéra kouče Sjorse Ulteeho na lavičce Cambuuru dopadla hodně mizerně. V souboji dvou celků ze samého dna tabulky, které dosud jako jediné z celé Eredivisie nezískaly dvouciferný počet bodů, jasně vládnul Volendam. Svěřenci trenéra Wima Jonka tak odstartovali nový rok 2023 asi nejlépe, jak mohli, a poslali svého protivníka na poslední místo tabulky místo sebe.

Především opravdu dost bídný začátek utkání předznamenal konečný nezdar Cambuuru. Ten inkasoval během pár desítek sekund hned dvakrát a na další odpovědi se zkrátka nezmohl. Už v 8. minutě musel skousávat první neúspěch, to když měl Murkin na levé straně až příliš času a prostoru rozmyslet si, na koho bude adresovat přihrávku, nakonec si vyhlédl sbíhajícího si Oulda-Chikha, který nekompromisně mířil pod břevno. A za chvíli skóroval taktéž Mühren.

Na něj dlouhý pas od pravé lajny, a to z vlastní poloviny, zaslal Mbuyamba, hostující útočník se prodral až do blízkosti gólmana Joaa Virgíniy, který proti sokovi vyběhl příliš pozdě, takže byl jednoduše přelobován. Domácí mohli snížit ve 37. minutě, ale Breij ani Bergsma neuměli překonat gólmana Stankoviče. Hlavně druhý jmenovaný naprosto selhal v koncovce, a i proto se Volendamu stále daleko lépe dýchalo. A v 74. minutě následně definitivně stvrdil výhru po standardní situaci. Tu zahrál Eiting, hlavou pak z vyloženého postavení přesně cílil Veerman.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Feyenoord Rotterdam 1:1

08.01.2023 12:15

Góly: 3. Jens Toornstra - 90. Alireza Jahanbakhsh

V úvodním kole nového roku se favoritům Eredivisie příliš nedaří a výjimkou není ani dosavadní lídr nizozemské nejvyšší soutěže Feyenoord, který v Utrechtu od samého začátku prohrával, a až díky trefě íránského reprezentanta Alirezy Jahanbakhshe získal alespoň bod za remízu 1:1. V tabulce se i přesto udržel na vedoucí pozici se čtyřiatřiceti body s tříbodovým náskokem na duo Ajax - PSV. Domácímu Utrechtu patří sedmá pozice s pětadvaceti body.

Utrecht pod vedením nového trenéra Michaela Silberbauera předváděl po celý průběh konstantní výkon a k překvapivému tříbodovému zisku měl velmi blízko. Do vedení se dostal již po necelých třech odehraných minutách, kdy se prosadil zkušený Jens Toornstra. Třiatřicetiletý záložník působil právě až do uplynulé sezóny v rotterdamském klubu, ve kterém dohromady strávil dlouhých devět let.

Vůbec svou první branku v tomto ligovém ročníku si symbolicky schoval právě na tento duel s Feyenoordem, jelikož po přihrávce Van de Streeka z pravého křídla a následné geniální patičky kanonýra Base Dosta stanul zcela sám ve středu šestnáctky protivníka a svůj přízemní pokus usměrnil do levého spodního růžku. Hosté mohli bleskově srovnat krátce po deseti minutách hry, ale Danilova parádní rána z patnácti metrů orazítkovala jen horní okraj břevna.

Utrecht následně předváděl precizní práci v defenzivě a soupeře několik desítek minut vůbec k ničemu nepouštěl, Feyenoord zahrozil až v 70. minutě. Z dvanácti metrů totiž pálil z voleje Szymański, jenže míč poslal až na přilehlou tribunu. Ihned na to se musel blýsknout brankář Barkas, zhruba deset minut před závěrečným hvizdem mohl na opačné straně definitivně rozhodnout Douvikas, nicméně svým krouceným pokusem jen trefil protější konstrukci.

Výběr vedený koučem Arnem Slotem se dočkal kýženého vyrovnání v závěrečné minutě základní hrací doby. Prosadit se dokázal nově příchozí Jahanbakhsh, jenž po pasu z levé strany a prodloužené hlavičce Bullaudeho propálil z deseti metrů vše, co mu stálo v cestě. Rotterdamský favorit chtěl dokonce otočit vývoj v dlouhém desetiminutovém nastavení, avšak několik fenomenálních zákroků vytáhl Barkas, a výsledek se tedy neměnil.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Sparta Rotterdam 0:0

07.01.2023 21:00

Góly: -

Jeden z největších favoritů na zisk mistrovského titulu PSV přišel před druhou částí sezóny Eredivisie o svého nejlepšího střelce Codyho Gakpa (odchod do anglického Liverpoolu) a po prvním ligovém utkání nového roku to vypadá, že favorit z Eindhovenu se s jeho ztrátou bude nějakou dobu vyrovnávat. V duelu s podceňovanou rotterdamskou Spartou totiž spálil nespočet vyložených šancí, a bezbranková remíza je pro něj rozhodně velkým zklamáním.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye nevyhráli v Eredivisii podruhé za sebou, a i když se prozatím posunuli na druhé místo tabulky s jednatřiceti body, tak největší konkurenti Feyenoord a Ajax jim mohou ještě v neděli odskočit. Hosté naopak navázali na fantastické tažení podzimní částí a s pětadvaceti body jim patří parádní šestá příčka. PSV dominovalo na trávníku od samého začátku a soupeře doslova drtilo svým neustávajícím tlakem.

Ani ne po čtyřech odehraných minutách pálil těsně nad horní tyčku Joey Veerman, o pár minut později minul kanonýr Luuk de Jong jen o decimetry levou tyč. Zhruba deset minut před přestávkou hlavičkoval stejný hráč do náruče brankáře Olije a v nastaveném čase úvodního dějství opět neměl přesnou mušku aktivní Veerman. Domácí s postupem času stále zvyšovali svou aktivitu a Sparta se v podstatě soustředila jen na defenzivní činnost.

V 85. minutě se chtěl stát hrdinou PSV anglický forvard Madueke, který napřáhl z hranice pokutového území, jenže horní tyčku minul o necelý půl metr. Hosté pak bezbrankový stav celkem bez potíží ubránili až do závěrečného hvizdu a jasně naznačili, že to s atakováním pohárových příček myslí smrtelně vážně.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - Go Ahead Eagles 0:2

07.01.2023 20:00

Góly: 21. Bas Kuipers, 44. Bobby Adekanye

Go Ahead po katastrofálním vstupu do nového ročníku Eredivisie (pět porážek v řadě) neuvěřitelně zabralo a skvělou formu z uplynulého roku si nyní přeneslo také do roku nového. Díky dvěma trefám v úvodním dějství totiž dokázalo porazit konkurenční Fortunu a svou sérii bez ligové porážky protáhlo už na deset utkání za sebou. Tabulkou rázem poskočilo na deváté místo s osmnácti body, domácí mají na kontě o tři body méně a jsou dvanáctí.

Celek z Deventeru by se určitě chtěl dlouhodobě usadit v poklidném středu tabulky a k tomuto cíli má opravdu dobře našlápnuto, naopak Fortuna nečekaně selhala a tato ztráta ji může v konečném účtování hodně mrzet. Přitom svěřenci španělského trenéra Julia Velázqueze vstoupili do sobotního duelu s velkou aktivitou a v úvodní desetiminutovce si vytvořili dvě slibné příležitosti.

Nejprve ani ne po dvou odehraných minutách byl na poslední chvíli zablokován Córdoba, vzápětí si na centr Úmara Embalóa z pravého křídla naskočil turecký veterán Burak Yılmaz a brankář De Lange musel proti jeho hlavičce zblízka vytáhnout fenomenální zákrok. Hosté skvěle prorazili krátce po dvaceti minutách hry. Do vedení je dostal Bas Kuipers, před nímž se po šťastné nahrávce Bobbyho Adekanyeho zjevila poloprázdná branka, a tu neminul.

Go Ahead od této chvíle výrazně ožilo a bleskově mohlo navýšit své vedení, nicméně Willumsson pálil ze střední vzdálenosti vedle, a poté si gólman Pandur poradil s nepříjemnou ranou Tekieho. Mírný outsider přeci jen pojistil svůj náskok ve 44. minutě. Aktivní Adekanye po vynikající kolmici Llansany ustál souboj s protihráči a nakonec ukázkově přehodil vyběhnutého Pandura. Domácí se po změně stran snažili tento zápas zdramatizovat, ale ke vstřelené brance měli zkrátka hodně daleko.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - SBV Vitesse 1:1

07.01.2023 18:45

Góly: 77. Vangelis Pavlidis - 87. Mohamed Sankoh

Hráčům Alkmaaru se příliš nepovedl závěr podzimní části a zaznamenali několik nečekaných ztrát a příliš dobře nevstoupili ani do nového roku. Proti soupeři z Arnhemu se sice dostali do vedení zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, ale o deset minut později srovnal na konečných 1:1 Mohamed Sankoh. AZ tak kleslo na pátou pozici se třiceti body, SBV po katastrofální první části sezóny směřuje k lepším zítřkům. Je třinácté se čtrnácti body.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena těsně před dlouhou reprezentační přestávkou vyhráli v Eindhovenu nad PSV (1:0), ovšem teď se s houževnatým Vitesse trápili v ofenzívě. První poločas toho příliš zajímavého nepřinesl, za zmínku stojí jen dvě slibné možnosti domácího favorita. Nejprve v 9. minutě po nepovedené zpětné hlavičce Arcuse zakončoval z mírného úhlu řecký kanonýr Vangelis Pavlidis, ale trefil jen boční sít.

O necelých dvacet minut později po rychlém přečíslení středem hřiště převzal balón Mihailovic a postupoval sám směrem k brankáři Scherpenovi, avšak tváří v tvář ho nepropálil. Od tohoto okamžiku se tempo hry přeci jen uklidnilo. A hosté poprvé zahrozili přesně po odehrané hodině. Po centru z pravého křídla vystřelit ve skluzu polský útočník Białek, nicméně bližší konstrukci minul zhruba o půl metru.

AZ se dostalo do důležitého vedení v 77. minutě zásluhou Pavlidise. Ten se po geniálním obloučku Odgaarda opřel do balónu z voleje a z dvanácti metrů nechytatelně zavěsil pod břevno, Scherpen se přitom jen naprázdno proletěl vzduchem. Výběr vedený koučem Phillipem Cocuem se však v žádném případě nevzdal a za dalších deset minut překvapivě srovnal, neboť teprve devatenáctiletý střídající forvard Sankoh ani ne po pěti minutách strávených na trávníku akrobaticky zavěsil do bližší šibenice po parádním pasu Arcuse z pravé strany.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - SC Heerenveen 0:0

07.01.2023 16:30

Góly: -

Heerenveen v první polovině sezóny předváděl celkem solidní výkony, nicméně občas nepotvrzoval úlohu favorita a se svými soupeři jen remizoval 0:0. To samé se mu stalo i v úvodním duelu nového roku ve Waalwijku, kde sice měl územní i střeleckou převahu, ale gól se mu vsítit nepodařilo. V tabulce se momentálně nachází na sedmém místě se čtyřiadvaceti body, RKC má na kontě o šest bodů méně a je desáté.

Svěřenci trenéra Keese van Wonderena byli na trávníku o něco aktivnější od samého začátku, svou první větší možnost si vypracovali přesně v polovině úvodního dějství. Po zpětné přihrávce před hranici pokutového území tvrdě vypálil marocký záložník Tahiri a brankář Vaessen měl co dělat, aby jeho bombu směřující pod břevno vyrazil nad svou branku. Domácí mohli z ničeho nic udeřit zhruba deset minut před přestávkou.

Dánský mladík Biereth se po přihrávce na pravou stranu šestnáctky zjevil sám před gólmanem Noppertem, avšak nizozemského hrdinu uplynulého MS v Kataru trestuhodně nepropálil. Srdíčka po změně stran zvýšila obrátky a blízko k vedení bylo v 53. minutě. Po zpětné přihrávce napřáhl z první z deseti metrů Van Ewijk a pozorný Vaessen vytáhl fantastický zákrok jednoruč. A poté si skvěle poradil i s dorážkou Al Hajje.

Největší možnost tohoto duelu se zrodila o třináct minut později a překvapivě se do ní dostal Waalwijk. Ve středu šestnáctky stanul nikým nehlídaný Seuntjens a dokonce i překonal Nopperta, jenomže k jeho smůle pouze orazítkoval pravou část brankové konstrukce. Ve zbývajícím průběhu se již nic zásadního nestalo, a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

FC Twente - FC Emmen 2:0

06.01.2023 20:00

Góly: 5. Ricky van Wolfswinkel, 67. Michal Sadílek

Celek z Enschede prožil úspěšnou podzimní část tohoto ročníku a nyní téměř po dvouměsíční přestávce znovu dokázal, že to minimálně s obhajobou čtvrtou místa myslí smrtelně vážně. V úvodním duelu roku 2023 zdolal v nizozemské lize podceňovaný Emmen po výsledku 2:0. Na tento zápas bude v dobrém vzpomínat český reprezentant Michal Sadílek, který po zranění nastoupil poprvé od konce srpna a hned po více než roce v Eredivisii skóroval.

Svěřenci trenéra Rona Janse se tak prozatím posunuli na čtvrté místo se třiceti body a dotáhli se na duo Ajax - PSV. Naopak hosté zůstávají v sestupovém pásmu s jedenácti body a navíc přerušili sérii tří utkání bez ligové porážky. Twente vstoupilo do páteční předehrávky 15. kola naprosto skvěle a již po pěti odehraných minutách šlo do vedení, jelikož se pošesté v této ligové sezóně prosadil zkušený kanonýr Ricky van Wolfswinkel.

Ten se po tečovaném centru Misidjana z levého křídla ocitl u bližší tyče zcela sám před brankářem Van der Hartem a z bezprostřední blízkosti ho nekompromisně přehodil. Domácí se poté hlavně soustředili na pozornou práci v defenzivě, svůj náskok mohli navýšit osm minut po změně stran. Druhý český krajánek v sestavě favorita Václav Černý (ten odehrál 79 minut) parádně vysunul aktivního Van Wolfswinkela, nicméně jeho přízemní pokus z mírného úhlu přeci jen těsně minul vzdálenější konstrukci.

Přesně v polovině druhého dějství přišla Sadílkova chvíle. Třiadvacetiletý rodák z Uherského Hradiště obdržel zpětnou nahrávku před hranici pokutového území a fantastickou ránu z první usměrnil přesně do levé šibenice. Sadílek ihned po vstřelení branky schoval tvář do dlaní a neubránil se slzám štěstí, okamžitým gratulantem se pochopitelně stal právě Černý. Twente si ve zbývajícím průběhu s přehledem pohlídalo dostatečný náskok a protivníka vůbec k ničemu nepustilo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
15
10
4
1
36 : 14
34
2
AFC Ajax
15
9
4
2
45 : 18
31
3
PSV Eindhoven
15
10
1
4
42 : 20
31
4
FC Twente
15
9
3
3
26 : 9
30
5
AZ Alkmaar
15
9
3
3
26 : 17
30
6
Sparta Rotterdam
15
7
4
4
25 : 16
25
7
FC Utrecht
15
7
4
4
24 : 22
25
8
SC Heerenveen
15
6
6
3
16 : 13
24
9
NEC Nijmegen
15
3
9
3
20 : 17
18
10
Go Ahead Eagles
15
4
6
5
23 : 24
18
11
RKC Waalwijk
15
4
6
5
25 : 28
18
12
SBV Excelsior
15
5
1
9
17 : 37
16
13
Fortuna Sittard
15
4
3
8
18 : 27
15
14
SBV Vitesse
15
3
5
7
18 : 31
14
15
FC Groningen
15
3
3
9
17 : 30
12
16
FC Emmen
15
2
5
8
13 : 29
11
17
FC Volendam
15
2
3
10
16 : 39
9
18
Cambuur Leeuwarden
15
2
2
11
9 : 25
8

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
ladyboy arsenal

Reagovat
oli9

Krásná trefa

Reagovat
AjaxFans

Bez Gakpa budou poloviční

Reagovat
AjaxFans

Kut!

Reagovat
afc ajax

No zvykajme si

Reagovat
jáá

No co si budem…Conceicao se mi líbil. Od 70 minuty klasika, připadá mi že pak už vůbec nevíme co hrát a je to čistá frustrace.

Na PSV bez gakpa jsem zvědavý, chápu že liverpool..Ale myslel jsem že dohraje sezónu…a měl jsem tip že i titulem.

Reagovat
afc ajax

No nevieme lebo máme "dorast" tím... A na striedačke.... NIKTO to budú zas roky kým sa niečo dá do kopy.... Ale asi by som prijal výmenu trénera... Lebo je slabý na to aby poskladal silný tím.

Reagovat
AjaxFans

Trenér je průser

Reagovat
jáá

No trenér velké zklamání…a Blind hnedka do Bayernu

Reagovat
afc ajax

To mi ani nehovor.... Načo ho brali

Reagovat
jáá
Reagovat
afc ajax

Tak on vie hrať... Len je už pomalý.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele