El Clásico a minulost

12.12.2008, 18:19
Aktuality
Jen pár hodin nás dělí od slavného El Clásica. Než nás však dožene budoucnost, mrkněme se na pár legendárních momentů v minulosti tohoto veleprestižního utkání.

Historie vzájemných duelů mezi těmito giganty spadá až do začátku minulého století, grády ale nabrala až vznikem španělské ligy a také následných nešťastných politických okolností. Od té doby až do dneška bylo k vidění nespočet kvalitních zápasů, mezi nimiž některé se staly nezapomenutelnými - ať už bylo důvodem skvělé vítězství jednoho z celků, úžasný výkon jednotlice, chování fanoušků či tehdejší a historický význam výsledku. Která El Clásica máme na mysli?

1) Finále španělského poháru 1936. Barcelona útočí, kličkuje, střílí... ale na Ricarda Zamoru, dřívějšího hráče Blaugranas, to nestačí. Jeden z nejlepších brankářů historie předvedl dost možná životní výkon a pohár putoval do hlavního města.

2) Copa Generalísimo (Copa del Rey) 1942-1943 a jeden z nejsmutnějších momentů španělského fotbalu. V úvodním zápase semifinále poráží na domácím hřišti Barca soupeře 3:0 a do odvety odjíždí s pohodlným náskokem. Za dozoru státní policie v kabině Barcelony i na hřišti a skandálních výkonů rozhodčích vítězí Real Madrid 11:1 a dostává se do finále.

3) Před sezónou 1960-1961 byl Real Madrid v Evropě stále neporažen. Poslední finále PMEZ vyhrál skutečně dritvým způsobem a brousil si zuby na další (šestý!) triumf. Hned v prvním kole však narazil na Katalánce, kteří partu okolo Di Stéfana poslali domů. Opar neporazitelnosti se rozplynul, Merengues svou dominanci už nikdy nedokázali obnovit a do transformace turnaje zvítězili již jen jednou. Barcelona vedena Kubalou došla až do finále, kde se po nastřelení tří tyčí sklonila před Benficou.

4) Sladkou odplatu si Real Madrid připravil v lize. Ve stejné sezóně zvítězil v Barceloně ve skvělém zápase 5:3 a udělal nejspíše rozhodující krok k zisku ligového titulu.

5) Poslední zápas poháru 1968. Barca poráží odvěkého rivala a je korunována mistrem. Množství lahví a dalších předmětů následně bylo mířeno na Katalánce ze strany fanoušků Madridu, naštěstí nebyl nikdo zraněn.

6) 1973-1974. Johan Cruijff z politických důvodů odmítá Real Madrid, přestupuje do Barcelony a navždy změní dějiny španělské ligy. Nizozemská legenda měla na barcelonský klub těžko popsatelný vliv, pro naše účely stačí zmínit výkon ze zmíněné sezóny. Barca rázně končí s obdobím temna a svému rivalovi uštědřuje největší možnou potupu - na jeho vlastním hřišti vítězí 5:0. Johan Cruijff se pro Los Culés stává nesmrtelným.

7) Los Blancos se dokázali částečně pomstít v poháru 1974. Po parádním kolektivním výkonu bez problémů vítězí nad Barcelonou 4:0 a zcela zaslouženě si odnáší prestižní trofej.

8) Cruijff byl od zmiňovaného zápasu věčným postrachem Realu, který na něj ale jednou přece jen našel skvělou zbraň. Mladík José Antonio Camacho (povědomé jméno?) v jednom z nejlepších defenzivních výkonů jednotlivce dokázal tehdejší ikonu útočného fotbalu vymazat ze hry a Madrid slavil úspěch.

9) Píše se rok 1984 a v modročervených barvách řádí jistý mladík pod jménem Maradona. Svým individuálním výkonem natolik šokoval fanoušky Realu Madrid, z nichž dokonce část ve stoje tleskala. Argentinec se ve španělské lize nezdržel dlouho, přesto se navždy zapsal do dějin El Clásica.

10) Johan Cruijff úřadoval i jako trenér. Jeho Dream Team v čele s Romáriem, dnes mnohými hodnoceným jako nejlepší útočník barcelonské historie, rozmetl v sezóně 1993/1994 bezmocného soupeře 5:0 a brazilský "hráč z kresleného filmu" ("el jugador de dibujos animados" - jak ho nazval Jorge Valdano) zaznamenal hattrick.

11) Real Madrid se opět dokázal pomstít. Rozloženou Barcelonu potupil úplně stejným výsledkem jen o sezónu později. Tentokráte řádil Zamorano, jehož hattrick definitifně značil změnu poměrů ve španělském fotbale. V obou utkáních se představil fenomenální Michael Laudrup, pokaždé zvítězil...

12) Po Laudrupovi i další hráči změnili dres mezi oběma soupeři, ale o největší poprask se postaral Luis Figo. Vystupování někdejšího kapitána Barcelony nemohlo být více protimadridistické, přesto se nechal vykoupit ze smlouvy a když následně přijel na Nou Camp, spustilo se doslova peklo. Množství předmětů bylo hozeno směrem k portugalskému hráči, kterého ale více trápil Carles Puyol, jehož životní výkon Figa takřka vymazal z hrací plochy. Barca v hluboké krizi slavila úspěch, který více než cokoli jiného znamenal morální vzpruhu.

13) V roce 2002 mířili "Galacticos" za třemi tituly, kterými by Real Madrid oslavil stoleté výročí založení klubu. Pohár skončil u Deportiva, liga ve Valencii, ale Ligu mistrů si královský klub vzít nenechal. Co víc, v semifinále vyřadil Barcelonu, kterou dokonce porazil na Nou Campu 2:0. Následující domácí remízou 1:1 si Merengues v poklidu zajistili postup a těšili se do Glasgow.

14) Uplynulo takřka 20 let od parádního představení Maradony na Santiago Bernabeu a argentinské legendě vznikl plnohodnotný nástupce. Brazilec Ronaldinho definitivně zničil éru Galacticos a Barca se radovala z venkovní výhry 3:0. Pár fanoušků Realu opět vstalo a brazilského míčového kouzelníka vytleskalo.

Jmenovat by se dalo mnoho dalších zápasů, mimo jiné úvodní kolo ligy 1984/1985, kterou Barcelona začala výhrou 3:0 na Santiago Bernabeu. Pozornost si zaslouží i zápasy z nedávné doby, ať už je to výsledek 3:0 z Camp Nou 2004 nebo naopak jasná výhra Madridu 4:1 - teprve pár měsíců stará.

Minulost jsme tedy shrnuli a nyní už se těšme na zápas, který nás čeká v sobotu večer. O něm se více dozvíte v preview.

Autor: Petr Kilian / marca.es, fcbarcelona.com, wikipedia, webdelcule.com

Komentáře (316)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele