Eduard Strelcov - lepší než Pelé?

20.02.2009, 19:56
Životopisy
Zaujalo nás
Ještě dnes mnoho lidí lituje, že nikdy nedošlo k duelu mezi Eduardem Strelcovem a Pelém. Říká se, že kdyby sovětský útočník na mistrovství světa ve Švédsku roku 1958 odcestoval, možná by zastínil v brazilském týmu rostoucí hvězdu. Přestože fenomenálnímu útočníkovi nikdy nebylo umožněno naplno rozvinout svůj potenciál, je spolu s Lvem Jašinem považován za největší legendu v ruském fotbale.

Fotbal začal hrát Eduard Strelcov za továrenské mužstvo "Fraser", ačkoliv od dětství snil o angažmá ve Spartaku, osud nařídil, aby své jméno spojil s Torpedem Moskva. Na první trénink v Torpedu přišel v prošívané bundě a dřevěným kufříkem v ruce, slavný trenér Viktor Maslov měl jasno: Máme obrovský talent!

Maslov přitom chválil jen ve výjimečných případech, většinou byl ohledně schopností svých oveček skeptický, když v Dynamu Kyjev vedl pozdějšího držitele Zlatého míče Olega Blochina, nikterak valné mínění o něm neměl. Městem se ihned rozneslo, že za moskevské Torpedo hraje jakýsi mladičký šestnáctiletý útočník, který si s míčem může dělat, co se mu zlíbí. "Míč, který vyšle Strelcov, má oči," říkalo se.

V roce 1954 debutoval Strelcov v sovětské lize a vytvořil obávaný tandem s Valentinem Ivanovem. V sedmnácti letech se hattrickem podepsal pod drtivým vítězstvím 6:0 nad Švédskem, stejným počtem branek ve svém druhém reprezentačním utkání sestřelil Indii. O rok později vyhrál korunku pro krále střelců sovětské ligy, a aby toho nebylo málo, v devatenácti letech dotáhl SSSR ke zlatu na Olympijský hrách v Austrálii.

Kolem Strelcova se rázem strhlo davové šílenství, fanoušci ho obdivovali, tleskali mu ve stoje a dokonce i ženy s dětmi znaly jeho pověstnou patičku. Strelcov byl prototypem dokonalého útočníka, byl silný, rychlý i chladnokrevný zároveň. On snad neměl jedinou slabou stránku.

Jak nepostradatelným hráčem byl, dokládá následující historka. Sovětský svaz čekalo v Lipsku veledůležité utkání proti Polsku o postup na mistrovství světa, Strelcov s Ivanovem kvůli čajovému dýchánku nestihli vlak, speciálně pro ně tak byl na několik minut odstaven v Možajsku. Opozdilcům bylo sděleno, že pouze vstřelený gól a vítězství jim zaručí, že se vedení v budoucnu nevrátí k jejich pochybení.

Strelcov byl navíc zraněný, požádal doktora, aby udělal vše možné i nemožné, musel hrát. V samotném utkání první gól dal a druhý zařídil, trenér reprezentace Gavrill Kačalin mu tehdy řekl: "Nikdy jsem tě neviděl tak dobře hrát se dvěma zdravýma nohama, jak dnes s jednou."

Blížilo se mistrovství světa ve Švédsku a nikdy nepochyboval o tom, že tento turnaj bude patřit Strelcovovi. Den před odletem na mundial byl spolu s Michailem Ogonkovem a Borisem Tatušinem obviněn ze znásilnění (byl však uvězněn jako jediný). Rozsudek si prakticky podepsal sám, naivně totiž uvěřil KGB, že když se přizná, na mistrovství světa odcestuje. Byl odsouzen k dvanáctiletému trestu v pracovním táboře.

Ve skutečnosti byl celý incident vykonstruovaný, což potvrzuje jak zaujaté jednání soudu, tak svědectví různých lidí, které se však nebralo v potaz. Lidé jsou přesvědčeni, že za jeho uvězněním stály jiné důvody, které byly tehdejšímu režimu proti srsti. První důvod: Strelcov odmítl hrát v armádním CSKA i komunistickém Dinamu (nepřemluvil ho ani legendární gólman Lev Jašin). Druhý důvod: Jeho bohémský způsob života a zevnějšek začal inspirovat mladé lidi, kteří měli stále více myšlenek na svobodu a nežití pod přísným dohledem. Třetí důvod: Nemístná poznámka o dceři jednoho z vrcholných představitelů tehdejšího režimu.

Z pracovního tábora byl Eduard Strelcov propuštěn v roce 1965, ale fotbal nemohl hrát hned, až za rok a půl mu dal svolení známý populista Brežnev. Bezprostředně po svém návratu do Torpeda se Strelcov radoval z titulu, v letech 1967 a 1968 byl vyhlášen nejlepším fotbalistou v zemi, přesto se už nikdy na svou tehdejší výkonnost nedostal, ztratil především rychlost, která ho dříve zdobila. I tak byl stadion při každém utkání Torpeda do posledního místečka zaplněn, nikdo si nechtěl nechat ujít výkony legendárního muže, který dělal čest svému příjmení.

Kopačky na hřebík pověsil Strelcov po sezoně 1970 s bilancí 222 odehraných utkání a 99 vstřelených branek. Ve zbytku života pracoval s mládeží Torpeda. V pouhých 53letech zemřel ve svém domě na rakovinu plic, těžká práce v uranových dolech se na něm podepsala.

Byl červenec, měsíc jeho narození, měsíc jeho uvěznění. Od začátku byl pro Strelcova osudným.

Autor: David Kubáň

Komentáře (136)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Opat krasny pribeh o futbalistovi, ktoreho talent zastavil rezim. Redaktor sa blysol, klobuk dole. Kto vie ako by sa v dnesnej dobe darilo Strelcovovi?! Je to smutne, ak sa niekto, len kvoli tomu, ze dotycni hrac neinklinuje k CSKA alebo k Dinamu, rozhodne talentovaneho futbalistu poslat za mreze, pricom trestny cin bol vykonstruovany..ale to bola asi taka doba

Reagovat
smazaný uživatel

hmm mohol sa mu vyrovnať žial nikdy sato nedozvieme

Reagovat
smazaný uživatel

blbost Pelé je nej hráč na světe a má dějiny

Reagovat
smazaný uživatel

blbost jses mozna tak ty, doslova blbost sama. nikdy si nevidel ani jednoho z nich hrat, v podstate nic o nich nevis (mozna tak to, ze se vsude omila, ze pele byl nejlepsi hrac sveta), tak jak je asi muzes porovnat?! vubec porovnavat hrace, ktery hral a zil v brazilii a byl tam za boha a hrace zijiciho v komunistickem rusku je trochu od veci, ten zivot je trochu odlisnej a kdo vi co by strelcov dokazal, kdyby nebyl perzekuovany rezimem... jeste napsat, ze "pele ma dejiny"...achjo

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší než Pelé? Možná. Pelé měl výhodu, že hrál za tým, který vše vyhrával.

Strelcov měl oproti němu velkou nevýhodu- hrál v Rusku. Tehdy bylo těžké se prosadit. Neposlechneš-li, budeš pykat. On na to doplatil...

Jinak Davide: Dobrý článek se smutným koncem. Ale to tak většinou bývá :(

Reagovat
smazaný uživatel

Velké hráče dělalo mistrovství světa.

Reagovat
herbage

Viděl jsem o něm dokument, skvělýá hráč. Ten poslední důvod byl asi už jen záminka, už si přesně nepamatuji co řekl, ale bylo to hodně nemístné. Taky režim tak mohl ukázat, že se nemůže cítit v klidu naprosto nikdo, ať je jakkoliv slavný. Představte si dnes, že by Gerrard šel před MS sedět do basy kvůli rvačce, nemyslitelné(Pokud by se Anglie vůbec kvalifikovala, že ) Nebo Košťál, jede jak prase, ještě nažranej, stopnou ho policisté a on je, já jsem Košťál, kdo je víc? Zamává papírkama s Palackým a už si to frčí zase dál

Reagovat
smazaný uživatel

Údajně řekl, že by si radši vzal opici.

Reagovat
smazaný uživatel

Spanhel

Jinak jsme někde četl, že pravdivý je třetí důvod - prý urazil na nějakém večírku již zmíněnou dceru a bylo to . Jinak skvělý fotbalista, minimálně na stejné úrovni jako Pelé - bohudík (bohužel) hrál v Rusku

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel

Reagovat
smazaný uživatel

i bohudík...

Reagovat
smazaný uživatel

jak myslíš

Reagovat
risk je zisk

"Byl červenec, měsíc jeho narození, měsíc jeho uvěznění. Od začátku byl pro Strelcova osudným." hm tak něco jsem o něm četl myslím že to byla kniha 1000 fotbalistů nebo něco takového,kdoví kdyby tam jel tak se mohli radovat "SSSR".Jinak klobouk dolů před ním.

Reagovat
smazaný uživatel

tak toho je mi lito mohl toho dokazat asi opravduuuuu hodne

Reagovat
risk je zisk

Eduard Strelcov=pan střelec.

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý článek, překvapil jsi spanheli, nevěděl jsem, že píšeš životopisy. Jinak srovnání s Pelém je zbytečné

Reagovat
smazaný uživatel

Pár jich mám za sebou, ale nevěnuju se jim. Strelcova mimo Rusku moc lidí nezná, Pelému se absolutně nemůže rovnat. Já se jen zamyslel nad tím, kdyby ho na ono mistrovství světa pustili...

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc pokud se nemýlím, tak měl v reprezentaci před uvězněním bilanci 21/23. Pelé měl 92/77.

Reagovat
smazaný uživatel

Článek Bohužel měl tu smůlu, že se narodil v SSSR, holt komunisti jsou svině

Reagovat
herbage

To tedy nechápu, že admin nesmázl i tenhle antikomunistický žblebt

Reagovat
smazaný uživatel

Šak má pravdu!

Reagovat
fantomas

Prosim tě, neber to tak politicky. Kdo mu zakázal hrát? Komunisti. Takže je klidně muže kdokoliv označit za svině a nemusi to myslet tak, že cokoliv udělali bylo špatně atp., nemusíš to hnedka brát jako urážku ideologie.

Reagovat
honziss

On to herbage myslel spíš tak, že když už tady byly smázany ty ptákoviny od toho komunisty, co to zde zasíral včera, tak že se měl rovnou smazat i tady ten komentář, na který ten blázen reagoval prvně.

Reagovat
fantomas

"antikomunistický žblebt"...no uplně bych to tak neviděl, ale budiž.

Reagovat
herbage

Vím jak to myslel, narážel na tehdejší režim, ale házet všechny komunisty do jednoho pytle je vrchol. Nebo snad chceš říct, že takový Noam Chomsky nebo Jan Keller, kteří neublížili ani mouše, jsou svině? Dál nemá cenu tuto debatu rozvíjet...

Reagovat
smazaný uživatel

Bavil jsem se teď nedávno o Chomském s jedním jeho příbuzným, jehož jméno zní Alexandr Tomský. Řekl mi doslova, že Chomský je cvok a antisemita. Sám je Žid a navíc ho narozdíl od tebe zná, takže ví, o čem mluví. To jen k tomu Chomskému, protože se tady jím furt oháníš. Jinak myslíš si třeba, že takový Marx neublížil ani mouše?

Reagovat
smazaný uživatel

chomský je především levicový populista, který umí jen kritizovat - ale jen destruktivně, něco jako Luhový ve fotbale

Reagovat
herbage

A co to jako vypovídá? Kde mám zaručeno, že zase není blázen ten Alexander Tomský? Jinak sám Chomský je žid, ale samotní židé ho nemají rádi, protože je kritizuje. Možná máš pravdu ty i Bruce, ale neslhledávám žádný důvod, proč ho lze nezvat sviní. Btw, uvedl jsem ho jen jako příklad, jména jiných komunistů by vám asi nic neřekla. Řekněme, že zase já znám spoustu levicových intelektuálů, kteří niomu nikdy neublížili a odmítám, aby se házeli do jednoho pytle a zavádělo se zde jakési rovnítko komunismus = svinstvo, navíc z úst lidí, kteří ani neumí do pěti počítat a nejsou s to pochopit ani základní idee.

Reagovat
smazaný uživatel

Sundej ideologické brýle . Pana Tomského znám osobně, považuju ho za velmi rozumného, vím, že to není žádný blázen. Ty pokud vím Chomského osobně neznáš, takže tvá tvrzení o něm pro mě nejsou vůbec směrodatná. A jestli si nemyslíš, že komunismus je svinstvo, tak už ti asi není pomoci.

Reagovat
herbage

No a co že ho znáš osobně, Kyslík zná osobně Čunka a taky to nemusí znamenat, že je to skvělý člověk, když to tvrdí Kyslík. Chomského jsme uvedl jako příklad, ani já sm bych se s ním ve spoustě věci neshodl, ale tak to chodí. Chtěl bych tě vidět s ním tváří v tvář, jak bys mu vmetl do ksichtu, že je komunistická svině, přitom bys nebyl ani schopen jako on argumentovat. Jinak komunismus je velmi široký pojem, ty pod ním vidíš totalitu a další věci, což je blbsot, jde to i bez ní, ale to bys musel sundat ty ideologické brýle ty. Já nejsem zastánce nějaké utopistické společnosti, razím zlatou střední cestu socialsmu s některými prvky tržní hospodářství. Mysli si sám co chceš nebo nechceš, ale lidstvo nevyhnutelně směřuje ke komunismu, protože zdroje jsou omezené. A aby přežila celá solečnost, tak musí být celý systém silně regulován, aby se dostalo na všechny. Tak to funguvalo ve všech dobách krize a lidstvo díky tomu přežilo. Volný trh je jen vhodný do doby hojnosti, ale ta zakrátko pomine, tak si těch pár desítek let ještě uží

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě je pan Tomský větší záruka správného úsudku, než ty. Raději budu věřit někomu, kdo Chomského zná osobně a o němž vím, že není nijak ulítlý, než tobě, který o Chomském tak leda čte. Je to tak těžké pochopit? A nevím, proč tady začínáš s tím, co bych dělal, kdybych měl Chomského tváří v tvář. O tomto se přece vůbec nebavíme. Jo a Čunek je borec Já třeba zase znám osobně toho chlápka co mu měl dát ten úplatek, je to skvělý a rovný člověk. Mám fůru příbuzných a známý na Vsetíně a všichni na na Čunka pějí jen samou chválu. Takže pro mě má jejich pohled zase mnohem větší relevantnost, než ten tvůj, který na to nahlíží zvenku a nemá osobní zkušenost. Samozřejmě, že komunismus je široký pojem, ale já narozdíl od tebe poznal, kam veškeré snahy tohoto typu směřují. K nesvobodné společnosti a to je fakt. Ale myslím, že ty za chvíli budeš vrnět blahem. EU už dneska podniká naprosto zjevné socializující kroky a bude toho přibývat. Děcka do jeslí a podobně aneb státe zachraň mě, že jo? Ne, netěším se na to, až mě tady budou regulovat tobě podobní.

Reagovat
herbage

Tak já si také názor o panu Čunkovi nedělám, nepůsobil na mě nějakým negativním dojmem. Co se týče EU a její socializace, tak jsem, možná tě to překvapí, proti. Stejně jako jsme proti jeslím, matka má vychovávat své dítě, víš že jsme v tomto ohledu konzervativní. Já s řadou věcí v komusnimus nesouhlasím, nesmíš ale dávat rovnítko mezi komunismem a KSČM, naopak, kdyby to šlo, volil bych zelené, ale ne pod Bursíkem. Naopak z komunistů si vážím ty, které buď po srpnu 21 ze strany vyloučili či dobrovolně odešli. Nevím proč když je někdo přesvědčeným komunistou a uskromní se na úkor druhých by měl být svině. Tací co berou více než dávají nejsou komunisté ale sprachprostí vyžírkové, na tom ten systém vždycky ztroskotá a nejinak tomu vždycky bude, ale to neznamené, že by lidé neměli snahu alespoň se k těm ideím přiblížit. Já ti řeknu jak chápu komunismus, jako cestu lidstva k pokoře, návratu k přírodě. komunismus není to správné slovo, možná ti jde jako všřícímu o to samé, nevím proč bychom se nemohli shodnout. Já jen nemohu dále příhlížet tomu drancování přírody a plýtvání drahocennými přírodními zdroji na různé cetky, musí to někdo regulovat. Volný trh je nejlepší možnost, jak přeorzdělit právě ty nepotřebné tretky. Svoboda a volnost obchodu jsou vždy jen tam, kde je hojnost všeho pro všechny. Proč myslíš, že když krachují banky, že za ně ručé zlý stát a ty banky si to nevyžerou sami, dle neoliberálních pouček, kterými nás krmí. Jasně, ty bálkíčky jsou prachy vyhozené do vzduchu, ale tlačí tuhle kárku zase o nějaký ten pátek dál. Samozřejmě by bylo pěkné je nechat krachnout a říci, tak, kde asi soudruzi z USA udělali chybu a přiblble se tlemit, ale mají tam prachy obyčejní lidé, kteří je strádali celý život a oni nemůžou pžihlížetm, jak přijdou na buben. Zkrátka věř nebo ne, ale volný trh není samospásný a zásahy státu jsou důležité. Zatímco potřebujeme nové zdroje energie, elektromobili, tak automobilky za desítky let nebyli s to nic z toho uvést na trh, stejně tak žádná soukromá firma nevrazila prachy do tomakaku. Vždy to musí zacvakat stát či řada států a jestli má něco smysluplného z toho vzejít, tak musí být iniceiativa od státu. volný trh se pak postará o to, aby se to dostalo k lidem, ale sám nic nevyřeší

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to nevím, jestli komunismus chápeš správně, na místě by opravdu byli jiné slovo. Ten není o nějakém návratu k přírodě, naopak přírodní zákon vždy stranil silnějším. Komunismus je právě o snaze vytvořit spravedlivější rovnostářskou společnost. Ta ale nikdy nastat nemůže, protože když má určitá skupina lidí ohromné pravomoce, tak už je jen krůček od toho je zneužít. Jako se to stalo tomu Leninovu "předvoji". A tenhle předvoj pak zneužívá idealisty a poté je sám zlikvidován novou vlnou (viz Zinověv, Kameněv, Trockij, či třeba u nás Slánský). Samozřejmě, že jsou potřeba určité regulace v ekonomice, já nejsem žádný libertarián. Z těchto regulací pak ale plyne snaha státu regulovat i jiná odvětví, jako třeba rodinnou politiku. A toho se bojím, nehledě na to, že krize byla konenckonců způsobena lidským faktorem, ne systémem. Kapitalismus je natolik dobrý, nakolik jsou dobří kapitalisté. Když si lidé zběsile půjčují a lžou při uvádění hodnoty svého majetku při žádostech o hypotéky, tak je to pak těžké. Je to o té morálce, jak píšeš. Ale furt lépe mít více velké množství kapitalistů, z nichž mnozí jsou třeba i "zlí", než aby vládla a regulovala určitá malá skupina lidí, s mnohem větším sklonem ke zneužití moci jí svěřené. S tou prognózou do budoucna, já samozřejmě nevím, jak to bude vypadat za 20 let, ale myslím, že bychom měli vnímat i ty pozitivní zprávy. Třeba o tom thaliu v Indii a jeho využití v jaderné energetice. To je přece posun.

Reagovat
herbage

No nezačal si dobře, zákon přírody mluví zcela jasně proti tobě, moc koukáš na přírodovědné dokumenty Vem si lva a potom mravence. Lev je vysoce specializovaný lovec, který je velmi neefektivní, potřebuje ke svému přežití specifické podmínky a hojnost potravy, tedy dostatel všech zdrojů v neomezené míře. Zato mravenec je velmi univerzální druh. Jedinec sám o sobě je bezzcený, důležitý je jen společenstvo, pro které nesobecky celý život pracuje, aby přežilo. Když spadně meteorit, lev zahany, ale mravenec přežije. Lev je jen jakási slepá uličky matky přírody, který pár milionů let na zemi pobude, ale pak zahyne. Nebo vem si člověk, nemá dráby, silné čelisti, je pomalý, nemotorný, ale naši přidci se začali shromažďovat do tlup, díky čemž přemohli tvory silnější, než jsou oni sami, viz jámy na mamuty. Takže ani tak silný tvoj jako mamut nepřežil, zatímco lidstvo se rozšířilo do všech koutů světa K té druhé části, vem si ropnou krizi v 70-letech v USA, benzín byl na příděl, ve válkách a bezprostředně po nich je maso na příděl. vloni během potravinové krize byla v obochodních řětězcích rýže prodáváaná v omezeném množství na jednu osobu, takže dalšé příklad jedné regulace z nedávné doby. Pokud trh selže, zákonitě musí někdo zasáhnout, buď stát a nebo přímo prodejce. Představ si město odříznuté od přísunu potravin, máš ho do týdne v rozvratu. A máš možnosti, buď to jídlo rozdělíš rovonoměrně mezi všechny lidi nebo necháš vládnout neviditelnou ruku trhu, prvních 10% skoupí všechny zásoby a zybtek pojde hlady, tedy pokud těch 10% to neprodá třeba na černém trhu. Ve výsledku by samozřejmě nastal boj o zbytky jídla a ti co by si ho "poctivě" koupili by podlehli zbytku mas. A teď si za to město dosaď Zeměkouli, s tím že nepočítáš, že přiletí mimozemšťané s megalodí plnou jídla, ropy, uranu, atd Ono to tak již prakticky dnes funguje, že západ, to jest 10% populace, spotřebovává 50% veškerých zdrojů této planety a zbytek živoří na hranici bídy, bez kvalitní vody a jídla. Samozřejmě že řešením není vše rozdat, naopak, důležité je zajistit jejich potravinovou soběstačnost, jenže to je právě to, co globální trh zcela zničil. Proč pšstovat pracně pšenici, když dovezu pytel z Kanady nebo Ukrajiny 2x levnějš a maj tam toho nadbytek? Stjeně tak rýži, maso, luštěniny, atd, atd. Jenže jak je známo, funguje jen dokud je potravin dostatek a jak náhle je jich nedostatek, stejně jako přeprava šíleně zdrahne, tak je problém. A země drží co se týče potravin linii protekcionismu, což je pocohpitelné ,nenecháme vlastní lidi hladovět. A tak ČEz radši obilí spálí v elektrárnách, než aby ho vyměnil s jinou zemí třeba za nějaké potřebné suroviny. Btw, není to talium, ale thórium. Často se nesprávně udává, že jeho zásoby jsou 10x větší než uranu, což není pravda a nevíc se hůře těží plus je méně energeticky vydatný, k tomu není ještě dokonale zvládnuté využití pomocí thoriovcýh reaktorů, problémů je více než dost, určitě to není samospásné. Hlavně by bylo potřeba gigantických investic a urychlené výstavby, protože jadernou elektrárnu nejde stavět v každé dědině, musíš to mít čím chladit, nesmí tam být žádné neklidné podloží, atd. Musíš brát i v úvahu stabilitu regionu, viz Irán. Hlavně je potřeba snad 10 000 jaderných elektráren do 20 let, aby se mohlo přejít na elektromobili a snížit těžba ropy na polovic, což v roce 2030 odpovídá, jnež staví se tempem cca 10 jaderných elektáren na světe ročně + doba uvedení do provozu 5 let. Takže problémy budou obrovské.

Reagovat
smazaný uživatel

Zákon přírody, když ho vztáhneš na člověka je asi takový - kdo se stane vůdcem tlupy? Ten nejsilnejší samozřejmě. Přesně jak to chtěl Nietzsche. S tou regulací, jistě jsou jisté speciální případy kdy volný trh zkrátka provozovat nelze, třeba válka, to nepopírám. Jen je otázka jak moc má stát zasahovat do krize. Už jsem to tady taky psal, není pravda,že banka na tom nic netratí. Vždyť už teď se stal majitelem x bank stát. Pak ale jde hlavně o to a píšu to znovu, že když už jednou dáš možnost státu hodně regulovat, tak on se bude snažit nově nabytou moc uplatnit i v jiných sférách. A pak už jsme u té rodinné politiky atd. Je to thorium, máš pravdu, nebyl jsem si jistý, ale nechtělo se mi to hledat. Jinak tady je zajímavý článek: http://www.osel.cz/index.php?clanek=3778

Reagovat
herbage

Tak vůdcové jsou naopak většinou ti nejslabší a nejměnší. Vem si Napoleona, Hitlera, Putina, Sarkózyho, samí prcci Maximálně Schwarzenegger ti zapadá do toho schématu, to je alfa samce jak vyšitej K tomu článku o thŕii, z osla.cz mám přečtený snad všechny články o jaderných elektráránách, ale přeci jen, autorovi občas chybí nadhled, i když odvádí dobrou práci. Celkem dobrý web je http://proatom.luksoft.cz/index.php

Reagovat
smazaný uživatel

No a myslíš, že nejsilnější v lidské společnosti rovná se automaticky člověk s nějvětší muskulaturou? Naopak, leckdy to jsou lidé fyzicky slabí, ale psychicky velmi silní. A tady je ta analogie s přírodou, dříve to byli ti schopni se prosadit fyzickou silou, teď je to to samé, je už se hledí na jiné aspekty. Podle Nietzscheho je takovým jak on říká "nadčlověkem" ten, kdo se úplně oprostí od veškerých morálních zásad a ten, který dovede manipulovat s lidmi. A právě to je ten problém silného státu. Do čela se to dostane takovýto jedinec, nebo skupina jedinců podobného ražení a rázem máš problém.Ono je hezké říct, že silný stát by měl regulovat. Jenže nežijeme v ideálních podmínkách, kdy všichni lidé jsou spravedliví. Ne nadarmo se říká, že stát je tady pro lidi a ne naopak. K té jaderné energetice, jistěže mnozí autoři to nemusí brát s nadhledem, stejně tak to ale nemusíš brát s nadhledem ty.

Reagovat
herbage

Bohužel, lidstvo má sklon v době krize sahat po jednoduchý řešeních a slepě následují lidi, kteří jim je nabídnou, takže na nějakou totalitu je opět zaděláno. Jediný recept je, aby lidé stále bděli i byli informovaní, to jediná šance jak nějak s demokracií dobu krize přežít. Ono prakticky největší svoboda a demokracie je vždy při rozkvětu civilizace a hojnosti všech zdrojů. V dobách krize se řeší přežití na úkor práv jedinců, tak to bohužel je. K té jaderné energetice, nechci kritizovat autora, že by nevěděl, o čem mluví, to zcela jistě víc a na osla to je velmi kvalitní článek, ale počítat se zásobami uranu či thória podle tržní ceny je blbost. Podívej se do diskuse, co píše Honza, ten uvažuje správným směrem U zdrojů energie hleď hlavně na EROEI

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, na úkor práv jedinců. Z jedinců se postupně stanou skupiny a ze skupin celé národy. Jako v SSSR. Když jednou začneš s masivní regulací, už to nezastavíš, stát se té moci prostě nevzdá. Aby byli lidí pídiví a snažili se být informovaní, to je hezké na papíře, ale ve skutečnosti to tak nefunguje. Hlavně chléb a hry. Jestli Honza uvažuje, nebo neuvažuje správným směrem nevím, ale přijde mi, jak kdyby se trochu vyžíval v tom, že za chvíli tady budeme třeba beze zdrojů. Jisté je jedno, to že v článku píší, že jaderná energie není vůbec tak neperspektivní, jak se nám snaží namluvit mnozí zelení.

Reagovat
herbage

Já si v tom nelibuji, ale je jasné, že lidstvo musí přežít tisíce let. Zásoby ropy, uhlí a uranu máme jen jedny a to co s nimi děláme je to, že je investujeme do růstu populace a jejího pohodlí. Jsme jak kobylky, které vše během chvilky spasou. Vem si časovou osu lidské civilizace y pohledu energií:

________________________________________________________________/\___

Na začátku máš někde starověké říse v mezopotámii, pak Řeckou, Římskou, temný středověk, ...., a pak začínáme v průmyslové revoluci využívat uhlí, pak ropu, zemní plyn, uran, atd.. Během posledního století se lidstvo rozmnožilo 6x a stále roste. Jak ale tyto zdroje rychle vyčerpáme, lidstvo se vrátí na původní počet obyvatel, kteří jsou pro tuto planetu přijatelný, tedy tak 100 milionů. Zemědělství by se bez ropy zcela zastavilo a to nemluvímk o dopravě a palivu pro traktory a kombajny, to jsou různé chemikálie a umělá hnojiva, která zvyšují několikanásobně výnosnost půdy, která je bez nich do pár let zceůa vyčerpaná. Nebýt umělých hnojiv, tak zkrátka lidstvo chípne hlady. Ale do toho máš ještě problémy s vodou, zavlažování, atd., problémů je nespočet. Proto třeba mluvím o Kubě. která může díky svým novým zemdělským postupům skutečně lidstvo zachránit. Vždyť na jejich výzkumu zakládáme ten než na Univerzitě Karlově. Takže jestli chceš nějaký důstojný život i pro své děti a jejich děti, tak bys měl chápat, že šetření energime a ústup od našeho energeticky náročného života je to, co se musí stát cílem všech lidí na světě, jenže v tom brání právě neoliberální ekonomikcá teorie, která velí, růst, jen růst, až k nebeským branám.

Reagovat
fantomas

Ne, on je do jednoho pytle právě neházel. Tim, že tu nadával na komunisty, měl na mysli jen ten okruh lidí, kteří uvrhli Strelcova do basy a zapříčinili se o konec jeho kariéry. Jiště že ti, co jmenuješ, s tim třeba neměli nic společného, proto je sviněmi nenazval. Jak prosté.

Reagovat
herbage

Jenže to byli zkrátka lidé, je zbytečné jim dávat nálepku komunisté, jako by komunismus za to mohl. To je asi jako kdybych pod kauzu O.J.Simpsona napsal, že všichni kapitalisté jsou svině

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni komunisti byli jsou a budou svině po roce 89 je měli uplně zrušit!!

Reagovat
smazaný uživatel

Někdy si říkám, že ta revoluce byla až moc sametová...

Reagovat
smazaný uživatel

o jakou revoluci máš na mysli? Snad ne to dobrovolné předání moci a následné hromadné obrácení kabátů? Nejlépe o tom vypovídá tento vtip - co se stane, když spadne do vody člen ODS? Vyplavou špinavé prachy a čistý komunista.....

Reagovat
herbage

Cos chtěl, aby tekla krev?

Reagovat
smazaný uživatel

Říkáš ty. Jinak bavíš mě, na jedné straně říkáš, že je ti na blití, že v politice jsou samí takoví, co jen převlékli kabáty a na straně druhé tě rozčiluje, když někdo napíše, že se to mělo řešit razantněji.

Reagovat
herbage

Dám ti příklad. Na základce jsem měl učitele na matiku, který byl za komunismu ředitel školy. Byl to skvělý učitel, přísný, ale spravedlivý, dokázal naučit a dal mi vynikající základy matematiky a fyziky do života. A lidé jako ty, co chtěj začít na zelené louce takové lidi bezmyšlenkovitě z jejich funkce vyhodí. Místo toho školu vedl jeden ochlasta, který se za pár let upil, hlavně že měl štít "čistej". Byka blbost vyhodit schopné lidi z jejich míst, když dělali svojí práci dobře. Zatímco ti největší parchanti si přes noc přečetli něco od Miltona Friedmana, zavelili, takhle ne soudruzi, tedy pánové, a dali je do nejvyších míst, kde pomohli rozkárst tuto zem. Tak to je supr revoluce

Reagovat
smazaný uživatel

Ó, jak jímavý příběh. Ne vážně, hrozně zjednodušuješ. Tvoje logika: slušní lidé, práci dělali dobře - vyhodit. Hovada - převlékly kabáty - povýšit. Takhle to ale nefungovalo. To by teď kupříkladu nedělal starostu Poděbrad bývalý STBák. Moje teta angličtinářka by teď na škole neměla hrozné problémy s neschopnou ředitelkou a zasloužilou členkou komunistické strany. A navíc ten příklad, co uvádíš, znáš ty osobně nějaké ty politiky, co převlékli kabáty? Co kdyby sis o tom vašem bývalém řediteli přečetl jen v novinách a neznal ho osobně? Co by sis o něm pomyslel? A tuhle zem nejvíce zruinovali komunisté, ty divoké privatizace v letech 90. , to proti tomu byl čajíček pro batolata.

Reagovat
herbage

Pokud komunisty myslíš členy KSČ, tak ano. Co se týče ekonomiky, tak zde vládli celkem rozumní lidé, kteří navázali na rozvinutou výrobu z dob RU, byť nestačili držet krok ze západem, za což mohl SSSR, který narozdíl od zápasu vynálezi z vojenství a kosmického programu nepřenášeli do výroby pro civilní obyvatelstvo, jednak třeba kybernetiku označili za buržoazní pavědu, takže tam byl obrovský časový náskok západu, v takto klíčové vědě, jakou je řízení výrobních procesů. Přesto ČSSR vyráběla od lodí, po letadla, auta, vyvážela továrny, byla zemědělsky soběstačná, banky byly ve výtečném stavu, atd. Co mě ale mnohem více mrzí je, co "komunisté" provedli národu. Já nemam rád ten povrchní pohled na komunismus, že se stáli fronty na banábny, o to tu přeci nejde. Jde o cenzůru, neschpnost přijmout obektivní pravdu, neschopnost lidí přijmout osobní zdopovědnost, různé vledzdoprdelectví, udavačství, atd. To je přeci to špatné na režimu. Jinak co znám pár lidí, tak jim to bylo celkem kuřbuřt, veřejně věci kritizovali, šířili zakázané knížky, chodili na zakázané hry. Vem si jen divadlo Járy Cimmrmana, jak vtiopně museli zakomponovat kritiku režimu do svých her, přitom i prostoduchým lidem bylo jasné, na co narážé a přesto je nikdo nezavřel, byť byli různě popotahováni, viz nejistá sezóna. Já bych klidně radši stát plných pravicově založených lidí, ale pokud by měli pevné morální základy. Oni sami by pak poznali, že se va řadě věcí mýlí a osobní zodpovědnost by je dohnala ke změně stanovisek, v tom vidím největší zločin "komunismu", tedy normalitzace, že lidé začali na politiku srát, začali se starat sami o sebe, zahrádakařit, že zemřela občanská společnost, ale to zemřela i na západě. Dnes je svoboa mylšení, ale lidé ani neumíá myslet, takže to vyjde nastejno.

Reagovat
smazaný uživatel

ČSSR měla mnohé kvalitní výrobky, ale přesto lidí vzhlíželi k tuzexu, valutám apod. Proč asi? A nemáme se dnes přece jen lépe? K tomu jak ty říkáš povrchnímu pohledu na komunismus. Obyčejný člověk se nezajímá o nějaké jemu naprosto abstraktní ideje. Jde mu o to, aby se měl jakžtakž dobře a netrpěl nedostatkem. Což za komunismu leckdy evidentně bylo, proto si z toho lidé odnesli takový dojem a fronty se jim staly zjevným znakem komunismu. Na tom já nevidím nic špatného, zkrátka konkrétní důsledek režimu. Je možná těžké si to představit, když si v té době nežil, to chápu. Ty říkáš, že je dobré se uskromnit, aby se měli všichni doře. Já s tím souhlasím, ale tady v tomto tkví dle mě velké nebezpečí. A sice, když se začneš snažit násilně prosazovat svůj pohled i ostatním, kteří se třeba tak moc uskromnit nechtějí. Je to hezká myšlenka, ale v praxi pak vede ke znárodňování, kolektivizaci a podobným věcem. A stejně se ti nakonec vytvoří nová "vládnoucí" vrstva.

Reagovat
herbage

Ať chceme nebo nechcemu, do budoucna se budem muset uskromit každý z nás

Reagovat
smazaný uživatel

To je docela dobře možné, ale já se bojím, kam až ty snahy uskrovnit se povedou. Šmejdům, ale i schopným lidem se zase budou brát jejich majetky atd...

Reagovat
herbage

Tak s tím nesouhlasím ani já, ale je důležité dostat kostru hospodářství pod ruce státu, soukromý sektor mají být hlavně šikovní živnostníci a drobní podnikatelé, klást důraz na lokální služby. Trnem v oku mnoho lidem jsou právě nadnárodní koncerny, které jsou pomalu mocnější než státy samotné a diktují si svoje vlastní podmínky. Jinak znárodnit podnik a dosadit do vedení dělníka s legitimací KSČ je hloupost na entou, to je snad každému jasné, ale jak řikám, klíčový průmysl by měl být státní, protože v době nedostatku jen stát může činnost celého průmyslu dokonale kontrolovat a plánovat

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, celkem souhlas. Mně se taky nelíbí např privatizace ČSA a Ruzyně . Ovšem otázkou je, jak ty nadnárodní koncerny řešit. Je pravda, že ne zdaleka ne vždy se chovají fér, ale vytyčit nějaký zákaz apod, to už zase omezuješ svobodné podnikání, čímž zase limituješ schopné lidi.

Reagovat
herbage

Myslím že by měly státní a soukromý sektor vedle sebe koexistovat a soupeřit o zákazníky. Vem si třeba autobusovou dopravu. ČSAD zajišťuje nerentabilní spoje, které se soukromníkům nevyplatí, ale lidé z vesnic jsou na nich závislí. Soukromý sektor zase na dálkových tratích může nabídnout lepší komfort a zdvojení spojů, protože tyto spoje jsou vysoce ziskové a uživí se oba dva vedle sebe

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je ale hloupost na n-tou. Stát z titulu své moci může firmy všelijak ovlivňovat. Které dá přednost, své vlastní, nebo soukromé? Není také tolik pravdou, že s těmi venkovskými spoji je to tak. že se soukromníkům nevyplatí. Teď dost bují soukromí dopravci i v méně obydlených oblastech. Mám třeba jednoho kamaráda a ten je činný v Krkonošském metru. Práce je s tím sice fůra, ale do budoucna to má být výdělečné.

Reagovat
herbage

Tak s prominutím kecáš ty. Vem si třeba vesnici, kde ráno odjedou lidi do práce a odpoledne se vrací. Soukromníkovi se vyplatí jen tyto dva spoje, ty ostatní musií zajistit ať chce nebo nechce ČSAD. kolikrát jsme jel autobusem, kde jelo 5 lidí a zbytek prázdno. Kdych měl platit ekonomické jízdné, tak bych se nedoplatil. Ano, existuje tu prostor pro efektivnější dopravu, třeba minibusem, jenže dnes má každý auto, takže by se to neuživilo. A pak než abys třeba celý den msuel ve městě čekat, tak je ti ten bus od ČSAD dobrej, i když je linka nutně ztrátová. Tyhle trasy soukroumníci ani jezdit nemůžou, protože by do týdne zkrachli.

Reagovat
herbage

Jinak mě prosím omluv, zítra vstávám na šestou a nesmí mi uject autobus, dobrou, dořeším jindy, třeba zítra

Reagovat
herbage

Jinak nikde se nehlásím ke zvěrstvům, prováděnými pod praporem "komunismu", ale je směšné, že ani nedělíte éry jako padesátá léta, šedesátá láta, normalizace. Myslím například, že to co se dělo v šedesátých létech a hlavně v roce 1968 nemělo obdoby a 21.srpen 1968 pohřbil ducha tohoto národa. Období normalizace potrestalo odvážné a odměnilo řiťolezce, což nemohlo vést ani jinam než v úpadek celé společnosti, z něhož se ještě dnes vyhrbáváme. Tato generace bez ideí teď přešla pod prapor asociálního kapitalismu, v němž vyvhovává i dnešní mládež a důsledky si ponesem ještě řadu let. Po roce 1989 jsme se měli vydat střední cestou, jako v roce 1968, bohužel dopadlo to jak to dopadlo

Reagovat
herbage

Od fandy Barcelony, srdci Katalánska, které trpělo pod fašistickým diktátorem Fracem a kde v odboji psůbilo mnoho komunistů zní tvá slova až srandovně

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ve Španělsku byli Fašisti ještě větší hovada ale to z těch komunistů tam nedělá žádné svatoušky! Prostě zrušit

Reagovat
herbage

Zrušit, zakázat, mluvíš jak milovník totalitních režimů

Reagovat
smazaný uživatel

To ani ne, ale komunisty bych zrišil hned !

Reagovat
smazaný uživatel

*zrušil

Reagovat
fantomas

Precizní práce.

Reagovat
smazaný uživatel

ty sa nekochaj pracou druhych a radsej sa pust do toho mccoista

Reagovat
fantomas

Haha, na toho než dojde.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek, škoda, že mu napařili takový trest, jinak toho určitě mohl dokázat mnohem víc.

Reagovat
smazaný uživatel

tomu říkám kvalitní životopis...ty od roberta a fantomase se nedají číst, vždyť je to na půlku odpoledne....

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, v jednoduchosti je síla. Ale to neznamena, ze jsou hrozné

Reagovat
smazaný uživatel

já mám ty dlouhý životopisy náhodou rád, měl bys ocenit když si s tím někdo dá takovou práci a navíc to není žádnej rádoby novinář co z toho vytříská prachy ale dělá to z lásky k fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

no já jsem myslel, že podle smajlíka na konci každý pozná, jak jsem to myslel....

Reagovat
smazaný uživatel

já sem zase myslel že podle smajlíka na konci sem neměl v plánu se do tebe navážet

Reagovat
smazaný uživatel

*poznáš

Reagovat
smazaný uživatel

no já myslím, že bude nejlepší, když budeme nemyslet a necháme to tak....

Reagovat
smazaný uživatel

No ale určitě jsou lepší, delší , obsáhlejší atd....tenhle je taky dobrý ale od Roberta jsou NEJ!

Reagovat
smazaný uživatel

grazie

Reagovat
smazaný uživatel

jen nechápu, že někomu vadí že ty tvoje články jsou tak dlouhé

Reagovat
smazaný uživatel

To budou Ti, co si neumí zvětšit písmo...

Reagovat
smazaný uživatel

kdybys skočil pohledem o pár řádků výše, tak je ti jasné, že to s tou kritikou nemyslím až tak vážně....ale co už no....někdo je slepý, když se mu to hodí...

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem ale nemylsel jen tebe

Reagovat
smazaný uživatel

No a pak at něco Blatter říká o otrocích

Reagovat
honziss

Výborný článek, spanheli.

Škoda, že Streltsov dopadl tak jak dopadl. Hold, osud je někdy krutý.

Teď mu tam navíc nahoře musí být nedobře, když vidí, co se děje s Torpedem..

Reagovat
smazaný uživatel

Torpedo je "mrtvý" klub, už jim fandí jen hrstka lidí...Minulou sezonu spadli z druhé ligy, je to škoda.

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
honziss

To je. Spolu s Lokomotivem jsem je míval z Ruska nejraději. Tak teď už mám hold jen tu Lokotku. Je to fakt strašná škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ten uvod sa mi zda prehnany, porovnavat strelcova s pelem.

pele bol (je) kralom futbalu a "nejaky" strelcov mu nemoze siahat ani po paty.

strelcov 99 golov - pele 1281 toto chces porovnavat ?

Reagovat
honziss

Četl jsi ten životopis celý?

Reagovat
fantomas

Že tys četl jen nadpis?

Reagovat
smazaný uživatel

no, ked som videl to prirovnanie tak som radsej skoncil

Reagovat
honziss

Tak si radši přečti článek celý a až pak se hloupě směj.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som to cital cele a vsetko co chcem povedat je to ze v clanku o strelcovovi pelého meno nema co hladat.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, že má...

Reagovat
smazaný uživatel

Víš uranový doly byli(jsou)svinstvo

Pelé nikdy nic takovýho neděl protože se narodil v "dobré" zemi

článek

Reagovat
smazaný uživatel

tež jsi fajný...Pele dal 13x tolik golů a tím to je vyřešené

Reagovat
smazaný uživatel

Konzumní čtenář no.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi8

clanok

Strelcov

skoda, mohol toho dokazat aj viac

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek, tak akorát dlouhý, výstižný

Narodil se ve špatném koutu planety ve špatný čas.

Reagovat
risk je zisk

poslední kometář je svatá pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

Alex do Spartaku Moskva, to mi ho teda vyndej. Kdo neví o koho jde, tak ofenzivní záložník Internacionalu, brazilský reprezentant a jeden z nejlepších hráčů tamní soutěže.

Reagovat
smazaný uživatel

to samé ted odešel Guilherme z Cruzeira do Dinama Kyjev jeden z nej talentů brazilské ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Nemusí to být špatný krok.

Reagovat
Arne

Vynikající posila... Ještě tak seskupit hráče tak, jak by měli hrát (např. Fathi pryč ze stopera), a bude Spartak opět tam, kam patří.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde si prisel na to, ze Fathi hraje ve Spartaku stopera? .... jinak dobrej vecer ve spolek

Reagovat
Arne

Od spanhela a z něm. webů...

Reagovat
smazaný uživatel

Fathi hraje normalne krajniho beka (a osobne sem ho nikdy ani jinde hrat nevidel). Jestli jo, byla to maximalne nejaka nouzova vyjimka.

Reagovat
Arne

Z jiných zdrojů mám, že kromě levýho beka, což je jeho přirozená pozice, hrál i stopera a to v nadpoloviční většině případů... Od spanhela mám, že se tam postupně přesídlil natrvalo, ale třeba jsem si to pomíchal, to je jedno...

Ale je dost možný, že je pravda na tvé straně, na stoperu je to totiž neštěstí... V Berlíně jsem ho tam viděl dvakrát - dvě prohry, skóre 0:8.

Reagovat
smazaný uživatel

No, ja netvrdim ze tam nikdy nenastoupil ale rozhodne jsem ho tam osobne nikdy nevidel a uz vubec bych netvrdil ze tam hral nadpolovicni vetsinu. Ted jsem projel par poslednich ligovejch sestav Spartaku a kdyz uz byl Fathi v sestave (mockrat se tam nevyskytoval), tak tam byla nejaka dvojice hracu na stoperu Jiranek, Dedura nebo Stranzl.

Reagovat
smazaný uživatel

Fathi je za Laudrupa střední obránce, vlevo hraje Clemente Rodriguez, který se vrátil z hostování.

Reagovat
smazaný uživatel

Neverim, ukaz mi tri zapasy kdy tam hral.

Reagovat
smazaný uživatel

Zenit Petrohrad, Luč-Energija Vladivostok, Lokomotiv - a to jsem se podíval jen na poslední tři kola.

Reagovat
smazaný uživatel

..hmm, tak ted si me teda dostal. Ze proti nam hral na stoperu sem si taky nevsim.. mnojo, svině nesleduju a rikal sem si ze v tom zapase meli obranu pekne deravou

Hm, ja to rikal vzdycky ze mi Laudrup prijde divnej a ty jeho sestavy naprosto mimo, jen tak dal ...ikdyz letos aspon bude mit kvalitni hrace.

Reagovat
smazaný uživatel

Středního obránce chtějí přivést.

Reagovat
smazaný uživatel

nemám rád, když odchazejí takový hráči do Ruska...je to velký risk

Reagovat
smazaný uživatel

Pekny clanok davo...

Reagovat
mastakillah

Pěkné pěknéé

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za prvé....režimu by spíše pomohlo, kdyby hrál na mistrovství a pomohl k co největšímu úspěchu.....Za druhé......třeba opravdu někoho znásilnil, a potom si trest zasloužil / přece jenom, jak známe i ze součastnosti, si některé ,, hvězdy,, myslí, že si mohou dovolit všechno/............A za třetí.....třeba opravdu nebyl poslušný a měl problém, třeba jako C. Clay v USA, když odmítl jít válčit do hloupé války ve Vietnamu..............tak to bohužel na tom světě chodí

Reagovat
smazaný uživatel

Srovnání s Alim je hodně hloupé. Nemýslíš si, že je trošku rozdíl být souzen v USA kolem r. 1970 a ve SSSR během padesátých let? Ali měl - když už nic - tak alespoň demokratický soud, který se opíral o jeho skutečná provinění proti zákonům, kdežto Strelcovova situace byla úplně jiná.

Reagovat
smazaný uživatel

pro ,,Milky.way,,...........Jestliže je někdo souzen a odsouzen nevinně, pak je jedno jestli se toho dopustil ,, demokratický,, nebo jiný soud.....je to prostě špatně........A Ali se ,, provinil,, jenom tím, že nechtěl jít zabíjet do hloupé války, po které mu nic nebylo....to bylo to jeho ,, porušení zákonů,, o kterém mluvíš.......

Reagovat
smazaný uživatel

Davide, vyborny clanek, pripojuji se k vdecnym ctenarum. Pred nekolika mesici jsem v Rusku shledl dokument, ve kterem se pres hodinu rozebirali vsechny tebou zminene duvody. Podle setreni, ktere pred lety probehlo na popud samotneho Putina a fotbaloveho svazu, se nejpravdepodobnejsim zda varianta s urazenou ministryni. Nepamatuji si, o koho presne slo, ale kazdopadne si Eduard Strelcov mel vzit jeji dceru. Urazil ji nejen tim, ze to odmitl, ale i tim, ze si s ni jen zahraval. Smutne pritom bylo, ze s ni nikdy nic nemel. Jiste k tomu pomohla i laska k alkoholu. S onou divkou na daci se skutecne vyspal, podle vysledku vysetrovani neslo o znasilneni. Jenze divka pote byla zastrasovana a jeji vypoved se nekolikrat prepisovala. I kdyby sve priznani Strelcov nepodepsal, jeho fotbalova kariera byla v rukou vedeni strany a svazu. Mozna i proto dnes mnoho Rusu Strelcova povazuje za alkoholika a nasilnika. Bohuzel

Reagovat
$dolar$

Konecne pro me zajimavy hrac Pekny clanek

Reagovat
$dolar$

´´známý populista Brežnev´´ - hodne nestastne prohlaseni

Reagovat
smazaný uživatel

Zas tak dobrý určitě nebyl a ten pracovní tábor si zasloužil.

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

scolari tebe uz uplne drbe... ze si to zasluzil. bol to perfekto clanok...

Reagovat
smazaný uživatel

Tohleto jsem už řadu let nikomu na netu nenapsal, ale v tvém případě s radostí udělám výjimku: Jsi opravdu dement

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu jsi dement

Reagovat
smazaný uživatel

No sice nikdo neví jak by to dopadlo kdyby na to MS odcestoval, ale ten nadpis nevím no, trochu přehnané...

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikající článek Zrovna Strelcova jsem minule hledal na internetu a skoro nic jsem o něm nezjistil. Fakt paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

Krasny clanek

Tehdejsi rezim.... nemam slov

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem to přečetl a musím říct skvělé, což říkám málokdy...

Jinak prosím pěkně, víc životopisů o Strelcovovi a jemu podobných...

Reagovat
smazaný uživatel

Smutné...

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro BARCU a LEGENDY FOTBALU

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele