DIARIO AMÉRICA - FINÁLE SNŮ

23.07.2004, 12:56
Aktuality
Všichni tvrdí, že zápas Argentina - Brazílie je finále snů. A jsou to zejména svěřenci trenéra Parreiry, kteří se nemohou dočkat neděle. Proč právě oni? Brazílie byla v historii COPA AMÉRICA 8x druhá za Argentinou! Zalistujme historií těchto soubojů, podívejme se na oba soupeře a na fotbal vůbec.

Argentina vyhrála "Sudamericano" ziskem 1. místa a tedy větším počtem bodů, v letech 1921, 25, 37, 45, 46, 57, 59 a 91. Jen ve dvou z těchto turnajů se hrálo něco jako finále, i když technicky řečeno se o finále v dnešní podobě nejednalo. Poprvé se tak stalo 1. února 1937, kdy oba celky dosáhly stejného počtu bodů a muselo se hrát utkání, které určilo vítěze. Argentina v něm vyhrála 2:0, obě branky dával De la Mata. Historie se opakovala 10. února 1946, Argentina znovu vyhrála 2:0, autorem gólů byl Tucho Méndez. Jednalo se o utkání posledního kola a po něm měla obě mužstva opět vyrovnaný bodový zisk. O titulu rozhodl tedy vzájemný souboj. Zajímavostí v tomto "finále" bylo hned několik, ale mluvit se bude vždy zejména o skandálu vskutku historickém. Zápas byl více než hodinu přerušen pro vzájemnou bitku hráčů, a po vyloučení De la Maty a Chica ho rozhodčí ve 28. minutě prvního poločasu raději ukončil. Je vždy něco zajímavého a vzrušujícího na každém finále. A hraje-li Argentina s Brazílií, platí toto rčení dvojnásob!


ARGENTINA



To, co Argentinci provedli Kolumbii, bylo zajímavé hned ze dvou důvodů. Za prvé pro výkon, který předvedli po dobu 90 minut a za druhé, jakým způsobem se jim podařilo udělat ze soupeře fotbalového trpaslíka, když ten v dosavadním průběhu turnaje předváděl nejstabilnější výkony. Překvapením bylo zejména to, že mužstvo tak sužované řadou zranění a fyzickou únavou hráčů dokázalo hrát podle náročného schématu, které naordinoval "El loco" Bielsa celých 90 minut. Bielsa, jak se zdá, definitivně opustil "holandskou školu", jejímž velkým obdivovatelem je již od sedmdesátých let minulého století, a místo "mechanického pomeranče" (naranja mecánica) začal vyznávat hru typickou pro Argentince. Místo 3-3-1-3 staví hráče 4-2-1-3, rozestavení, které se v případě potřeby mění na 2-3-2-3. Zdá se, na první pohled, že se jedná o defenzivnější pojetí hry, ale ve skutečnosti se jedná o styl odvážný, smělý, v současnosti nevídaný u ostatních špičkových týmů světa. Ale Bielsa ví velice dobře, že v případě prohry ve finále se znovu objeví kritici, protože v Argentině, bohužel, nikoho nezajímá předvedená hra, ale vítězství. A Kolumbie? Hrála vydařený turnaj, s výjimkou zápasu s Argentinou podávala dobré výkony, které jistě budou sloužit jako odrazový můstek v kvalifikaci o postup na MS 2006.

BRAZÍLIE



Musíme uznat, že se jedná o velice silný tým, ale jeho výkony jsou jako na houpačce. Vynikající proti Kostarice a Mexiku, hodně průměrné v zápasech s Chile a Paraguají. V semifinále pak Uruguay měla dlouhé minuty převahu a Brazílie nakonec přijala remízu jako spravedlivé vyjádření poměru sil na hřišti. Utkání s Argentinou jsou však vždy mimořádná, Brazílie se jistě vypne k co nejlepšímu projevu a nebude chtít dovolit, jako tomu bylo ve středu proti "albiceleste", aby Argentina ovládla hru v prvním poločase a v druhém byla vyrovnaným soupeřem. Uruguay? Zasloužila si hrát ve finále, zejména za zlepšení proti výkonům v poslední době, za bojovnost a inteligenci trenéra Fossatiho. Darío Silva asi nikdy nezapomene na promarněnou šanci, kterou klidně můžeme nazvat "tutovkou století"!




Na horké lince...

Adriano Leite Ribeiro, dvadvacetiletý fotbalista Interu Milán a nejlepší střelec COPA AMÉRICA, je velice rád, když ho přirovnávají k Ronaldovi. Ale ve své skromnosti dodává: "Být poloviční jako je on znamená, že jsem dobrým fotbalistou. Chci jednou hrát v útoku s Ronaldem, to je můj velký sen!" Adriano se potkal s Ronaldem v Interu a neustále vzpomíná na téměř otcovský vztah, dnes hráče Realu Madrid, k němu. V roce 2002 odešel do Fiorentiny a tam začal ukazovat své střelecké schopnosti, které potvrdil ve své dalším působišti, Parmě. Inter se proto v lednu tohoto roku rozhodl povolat ho zpět do svých řad.

Alex dal postupovou penaltu Brazílie. Jaké jsou jeho názory před posledním, finálovým zápasem? "Argentina je favoritem, ale to neznamená, že se předem vzdáváme. Parreira nás dokáže vždy dobře připravit a jeho nové taktické pojetí hry je velice zajímavé. V našem kolektivu se objevila řada nových tváří a tito fotbalisté mohou přinést oživení do mužstva, které bojuje o postup na MS 2006. Argentina je na COPA AMÉRICA nejlepší, budeme muset vydržet tlak jejích fotbalistů a pokusit se sehrát vyrovnané finále!"

Carlos Alberto Parreira sdílí Alexův názor a říká: "Argentina je o 'špetku' lepší, technicky vyspělá, perfektně obsazuje, nenechá soupeře hrát. Nastoupíme s respektem, ale beze strachu. Hra Argentiny a Brazílie je velice rozdílná, ale spojuje nás tradice a kvalita fotbalu. Nelíbí se mi, když kdekdo říká, že jsem povolal 'béčko'! To není pravda, jen jsem chtěl dokázat, že Brazílie je asi jedinou zemí na světě, která je schopna postavit několik jedenáctek kvalitních fotbalistů!"


Carlos Amarrilla z Paraguaje bude v neděli rozhodovat finále a René Ortube z Bolívie boj o třetí místo o den dříve. Amarrilla (33) pískal Argentině na tomto turnaji už dva zápasy a ta oba vyhrála. Ten první proti Ekvádoru (6:1) a čtvrtfinále s Peru (1:0). Amarrillo přes svůj věk patří k nejvyhledávanějším a tudíž i k nejlepším sudím kontinentu. Mluví o tom i jeho nominace k prvnímu finále COPA LIBERTADORES, Boca Juniors - Once Caldas (0:0).

Marcelo Bielsa vykročil ke své životní "padesátce", chybí mu k ní 363 dnů, a hýřil optimismem a dobrou náladou. Prohlásil, že nemíní nic měnit na zvyku útočit se šesti hráči, jenom proto, že soupeř se jmenuje Brazílie. Ale hned dodal, že uznává sílu Adriana, Luise Fabiana a Alexe a bude tedy muset mít v obraně vždy o jednoho víc, než Brazílie útočníků.

A jak je již zvykem, několik titulků z jihoamerického tisku, tentokrát Brazilského: "Brazílie ve finále, připravte si srdce!", "Drama za námi, neznámo před námi!", "Svatý Julio César!", "Očekávané a zasloužené finále" A ještě co se píše v Argentině: "Nemáme strach", "Soupeř, kterého jsme si přáli", "Stará známá Brazílie", "Nejedná se o strašáka!"


A to je pro dnešek vše. Chybí ještě tři DIARIO AMÉRICA a pomalu se začneme připravovat na fotbal z Olympijských her. Tentokráte nejen v pánském, ale také v dámském provedení. A setkáme se s mnoha tvářemi, které jsme mohli vidět na EURO 2004 a na COPA AMÉRICA. Ale třeba i s rozhodčí 1. Gambrinus ligy Damkovou... My budeme znovu připraveni přinášet zpravodajství z této další vrcholné sportovní události tohoto roku.
A nezapomeňte tipovat, chybí dva poslední zápasy a dres národního mužstva Hondurasu bude putovat ze zásuvky prádelníku v jednom brněnském bytu do... Kde skončí jeho 10 tisíc kilometrů dlouhá pouť budeme vědět v pondělí 26. července.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*JanPet

Jen upozorňuji, že Argentina vyhrála Copu i v roce 1993!

Reagovat
HOST*autor

Zisk titulů uváděných u Argentiny v tomto článku je pouze u turnajů, kdy se hrálo tzv. ligovým způsobem a držitelem poháru se stal 1. tým tabulky. Zbylých sedm titulů získala Argentina po postupu do finále vyřazovacím způsobem, tak jako tomu bylo i letos.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele