Deset králů bez koruny (2)

30.06.2010, 19:58
Profily, historie
Zaujalo nás
Přiznávám, že těch králů je nakonec jedenáct jako fotbalistů jednoho týmu. Asi je to tak v pořádku. Rovněž musím uznat, že adeptů na tento nikdy neudělený titul je mnohem, mnohem víc. Desítky, stovky, tisíce... Snad se i na ně, podle vašich návrhů v komentářích, jednou dostane. A titulek bude znít úplně jinak: Tisíce králů bez koruny.

Ferenc Puskas (Maďarsko)

Opravdová fotbalová hvězda, jeden z nejlepších fotbalistů světa. Jeho smůlou bylo, že se narodil dávno před dobou plnou manažerů, šíbrů a vůbec velkého obchodování s reklamou, hráči. Před vstupem marketingu do fotbalu. Jeho umění tím pádem mnohem převyšovalo jeho fámu. Nechme mluvit čísla: za národní tým Maďarska odehrál 84 zápasů a dal v nich 83 branek. Za Kispest AC/Honvéd nastoupil k 354 utkáním a vstřelil 357 gólů. Po Maďarské revoluci a následné okupaci země vojsky Sovětského svazu, 4. listopadu 1956, zůstal cestou do Bilbaa ve Vídni a emigroval. FIFA vynesla trest zákazu na 2 roky, a tak se objevil v dresu španělského Realu Madrid až 11. srpna 1958. Bylo mu 31 roků, měl hezkých pár kilo nadváhy, nelíbil se technickému tajemníkovi klubu José Samitierovi. Ale sám velký Santiago Bernabéu s ním smlouvu podepsal a "bílý balet" začal mít útok snů, pravděpodobně nikdy v budoucnosti překonaný! Kopa, Rial, Di Stéfano, Gento, Puskas.

Ihned dostal dvě přezdivky: Pancho Puskás a Caňoncito Pum. V dresu merengues vyhrál španělskou ligu 5x, Španělský pohár 1x, právě tak Intekontinentální pohár. Ve finále LM /PMEZ/ 1960 proti Eintrachtu Frankfurt dává 4 góly, Real vyhrává 7:3 a získává pátý úspěch v této soutěži. Na Puskasově kontě se objeví čtyři vítězství v Lize mistrů UEFA, stejný počet trofejí Pichichi, 2x byl nejlepším střelcem LM, s olympijským týmem Maďarska vyhrál OH 1952. Osobní uznání? Je jich mnoho, vyberme ta nejcennější: FIFA ho jmenuje mezi 125 nejlepšími žijícimi fotbalisty světa /2004/. V roce 2006 je jmenován historicky nejlepším fotbalistou Maďarska, končí na šestém místě v anketě o nejlepšího fotbalistu světa XX. století, v Evropě končí na místě čtvrtém. Celkem odehrál 706 oficiálních zápasů a vstřelil v nich 681 branek. Neuvěřitelný průměr 0,96 na utkání!

Měl fantastickou levačku, obrovský přehled na hřišti. Na MS 1954 hraném ve Švýcarsku měl s týmem své rodné země stanout na stupni nejvyšším. Ale hvězdy Maďarsku nakloněny nebyly. Ve skupině se jedenáctka Puskas a spol. nejprve střetla s Jižní Koreou a rozsekala ji 9:0. Puskas dával první a poslední gól. V následujícím utkání čekala Spolková republika Německo. Utkání skončilo 8:3, Puskas dával branku na 2:0 a stal se pro Němce štvanou zvěří. Ti ho doslova dokopali. Vedení týmu se rozhodlo Puskase v následujících soubojích šetřit, ale i bez něj Maďarsko postoupilo do finále. Porazilo Brazílii a Uruguay shodně 4:2. Střelcem mužstva se stal Kocsis, ten dokázal ve 4 zápasech překonat brankáře soupeře celkem 11x! Nadešel den finále, 4. červenec 1954. Puskas byl znovu na hřišti a hlad po gólu byl z výrazu jeho tváře všem jasný. Netrvalo to dlouho, v 6. minutě se síť za zády německého gólmana rozvlnila poprvé. Když o dvě minuty později přidal druhou branku Czibor, zdálo se, že o titulu je rozhodnuto. Ale přišel "Bernský zázrak", jak se obratu dodnes říká. V 10. minutě snížil Morlock, v 18. vyrovnal Rahn a ten samý hráč šest minut před koncem posadil na trůn Německo. Třeba dodat, že Puskas se objevil ještě na jednom MS, v Chile roku 1962. Měl na sobě ovšem dres reprezentace Španělska. Branku nedal. Král králů, bez koruny mistra světa, zemřel 17. listopadu 2006, ve věku 79 let.

Eusébio (Portugalsko)

Eusébio da Silva Ferreira. Jako kluci, ač pleti bílé, jsme si hráli na Eusebia. Každý chtěl být Černou perlou. A mozambickou k tomu. Hrál na jediném MS, tom anglickém v roce 1966. Nastoupil k šesti utkáním a dal v nich devět branek. Stal se po zásluze Králem střelců. Portugalsko mělo ve skupině Maďarsko, Bulharsko a úřadující mistry světa, Brazilce. Po výhře nad Maďary 3:1 a Bulhary 3:0, se červenozeleným Portugalcům postavili hráči Brazílie. Eusébio měl na svém osobním kontě první gól, ale chtěl další. Mnoho dalších. Po vedoucí brance Simoese se dočkal a ve 27. minutě zvýšil na 2:0. Když soupeř snížil a hrozilo nebezpečí vyrovnání, chopil se taktovky znovu a pět minut před závěrečným hvizdem dal další branku. Čtvrtfinálovým soupeřem byla Korejská LDR, která ve skupině ukázala záda Itálii a Chile. Běžela 25. minuta a schylovalo se k senzaci. Korejci vedli 3:0. Byl to znovu Eusebio, který zavelel k útoku. Během 32 minut dal 4 branky, polovinu z nich ze značky pokutového kopu. Portugalsko nakonec vyhrálo 5:3. Ale touto "čtyřkou" Eusébio neřekl poslední slovo. V semifinále, v nerovném boji s anglickou přesilou a snahou všech mít domácí ve finále, snížil 8 minut před koncem na konečných 1:2. V utkání o bronzové medaile hrálo Portugalsko se Sovětským svazem a Eusébio dal ve 12. minutě vedoucí branku z penalty. Sověti vyrovnali Malofjevem v závěru prvního poločasu. Minutu před závěrečným hvizdem rozhodčího se trefil Torres a Eusébio se radoval s ním. Z jediné své medaile z MS.

Narodil se v bývalé portugalské kolonii Mozambiku. Od 15 let hrál za Laurenço Marques, v rodném městě, které se dnes jmenuje Maputo. Když mu bylo 18 let, odešel do Portugalska a na dlouhých 15 let se upsal Benfice. V jejím dresu sehrál 301 utkání a dal 317 gólů. Vyhrál 10x ligu, v letech 1961 a 1962 také PMEZ. V osobní vitríně se třpytí 5 kopií Poháru Portugalska. Je držitelem Zlatého míče nejlepšího hráče Evropy 1965, Zlatou kopačku obdržel hned 2x, 1968 a 1973. FIFA ho jmenovala do Klubu 100 fotbalistů XX. století. Další z králů bez mistrovské koruny...

Gary Lineker (Anglie)

Čím se proslavil tento vysoký, perfektně fyzicky vybavený Angličan? Střílel pravou jako levou, dával góly hlavou. Nikdy nedostal žlutou kartu, o té barvy červené ani nemluvě. Roku 1990 dostal cenu FIFA Fair Play. A na MS 1986 v Mexiku hrál s desítkou a měl ruku v sádře.

O čtyři roky později, na MS 1990 v Itálii, pronesl památná slova: "Fotbal je sport, který vynalezli Angličané, hraje ho na každé straně po jedenácti hráčích a pořád vyhrávají Němci!" Jak na to Lineker přišel? Na tomto MS vstřelil Lineker 4 branky a pomohl svému týmu k postupu do semifinále. Málokdo zapomene vynikající utkání Anglie s Kamerunem, v kterém nejprve v 83. minutě vyrovnal na 2:2 a gólem v 15. minutě prodloužení definitivně zajistil postup do semifinále. V tom byl znovu autorem vyrovnávací branky do sítě Německa, tentokráte v 80. minutě a na 1:1, ale strhnout vítězství na stranu Anglie se mu již nepodařilo. Kopal první penaltu a proměnil. Až do stavu 3:3 bylo vše vyrovnané, chybovali poslední dva střelci kolébky fotbalu...

Lineker hrál již v Mexiku 86. Anglie ve skupině vyhrála jediné utkání, porazila Polsko 3:0 a Gary Lineker dal všechny tři branky. Stejným skore skončil také zápas 2. kola, soupeřem byl tým Paraguaye. Lineker vstřelil první a poslední gól. Ve čtvrtfinále pak čekala Maradonova ruka a jeho následující skvělý slalom. Lineker alespoň snížil na konečných 1:2. Jeho 6 branek znamenalo titul Krále střelců tohoto šampionátu, žádný jiný Angličan tuto trofej nezískal.

V profesionálním fotbale začínal v 19 letech v dresu Leicester City. V průběhu šesti let svého působení si na své konto připsal 50 gólů. V roce 1985 přestoupil do liverpoolského Evertonu, za jedinou sezónu se trefil 39x a pomohl klubu k titulu a vítězství v Anglickém poháru. Dobré výkony na MS 86 mu vynesly Stříbrný míč druhého nejlepšího fotbalisty Evropy a přestup do Barcelony. Stal se pravděpodobně prvním Angličanem, který vyvrátil známé rčení, že neexistuje Angličan, který dokáže triumfovat mimo Ostrovy. V prvních dvou letech se v lize prosadil 20x a 16x, v tom třetím pak jeho střelecká potence klesla. Důvodem byl pravděpodobně trenér Johan Cruyff, který ho začal stavět na levé křídlo. Na dva roky se vrátil do Premier League, hrál za Tottenham, aby v roce 1991 neodolal mnohamilionové nabídce japonského klubu Nagoya Grampus Eight, v jehož dresu ve 34 letech ukončil fotbalovou karieru.

Teófilo Cubillas (Peru)

Jeho přezdívka byla El Nené a všichni ho považují za jednoho z nejlepších jihoamerických fotbalistů historie. Na MS se poprvé představil v jedenadvaceti letech, jednalo se o Mexiko 70. Peru nepatřilo k favoritům na postup ze skupiny, i když v kvalifikaci vyřadilo Argentinu. V prvním utkání narazili fotbalisté Peru na Bulharsko a než se pořádně na hřišti rozkoukali, už to bylo 0:1. A když po pár minutách druhého poločasu dali Bulhaři druhý gól, vše vypadalo na pěkný debakl. Ale během následujících pěti minut bylo vyrovnáno a Cubillas dokázal vstřelit branku znamenající výhru a první dva body. Proti Maroku, se kterým se Německo pěkně zapotilo a vyhrálo jen 2:1, stačilo Peruáncům hrát deset minut. Od 65. do 75. nasázeli do sítě soupeře tři góly, Cubillas dával první a poslední. S Němci se hrálo o 1. místo ve skupině, ale Műllera nikdo nedokázal uhlídat. Dal tři branky a v 39. minutě to bylo 3:0. Cubillas do přestávky snížil, ale to bylo vše. Ve čtvrtfinále čekala vynikající Brazílie a zejména její fantastický útok snů Jairzinho, Tostao, Pelé, Rivelino. Na dva góly Brazilců odpověděl Gallardo, třetí přidal Tostao, snížil Cubillas. O výhře 4:2 pak rozhodl Jairzinho. El Nené dokázal ve 4 zápasech vstřelit 5 branek.

A na vlas stejný počet gólů zopakoval o 8 let později, na MS v Argentině. Jenže v tomto případě musel odehrát o dvě utkání víc. První dva zápisy do tabulky střelců přišly hned v úvodním utkání se Skotskem, které Peru vyhrálo 3:1. S Nizozemskem si útočníci obou týmu vybrali náhradní volno a zápas skončil bezbrankovou remízou. Výhra 4:1 nad Íránem byla plně v režii kopaček Cubillase. Byl autorem hattricku. Tři zápasy druhé fáze skončily otřesně. Bez bodu, se skórem 0:10 a z ostudy ušitým kabátem fotbalisté Peru opouštěli Argentinu. Mnozí říkají, že také s docela slušným balíkem peněz. Cubillas byl u toho...

Loučil se na MS 82. Dvě remízy, s Kamerunem a Itálií, vysoká prohra s Polskem, gól El Nené nedal.

Cubillas se stal Jihoamerickým fotbalistou roku 1972, je nejlepším peruánským fotbalistou XX. století, objevil se v tabulce FIFA 50 nejlepších hráčů historie. Stále se drží na osmém místě v tabulce střelců světových šampionátů, ale vede tu, v které se nacházejí pouze klasičtí hráči středu pole. Za ním zůstali velikáni fotbalu Maradona, Cruyff, Zico, Zidane, Platini. Ale ke královské koruně mistra světa měl tento geniální fotbalista daleko...

Christo Stojčkov (Bulharsko)

Když přijelo Bulharsko na MS 1994, mělo na svém kontě toto číslo: 0. Znamenalo to, že nikdy na tomto světovém setkání nejlepších týmů nedokázalo vyhrát. A to se Stojčkovi, v té době hráči Barcelony, nelíbilo. Ale první utkání vypadalo jako ta předešlá. Nigérie si dělala, co chtěla, vyhrála 3:0. Padlo asi pár tvrdých a ostrých slov v šatně Bulharů, jinak by nebyla možná ona neuvěřitelná změna v myšlení a ve výkonu. Odneslo to Řecko a později také Argentina. V záznamu prvního zápasu se objevuje: minuta 5 Stojčkov 1:0 z penalty, minuta 56 Stojčkov 2:0 z penalty. Snadné? Asi ano, ale i tak naše uznání. Konečný výsledek zněl 4:0. Argentinu porazilo Bulharsko 2:0, Stojčkov dával první branku. Ze hry. V osmifinále čekalo Mexiko, zápas skončil 1:1, Stojčkov dal vedoucí branku, Bulharsko postoupilo na penalty.

V boji o postup do semifinále měla být bulharská konečná stanice, čekalo vysoce favorizované Německo, obhájce titulu. Ale zastavit nadšení fotbalistů z Balkánu bylo nemožné. Znovu to byl Stojčkov, kdo poslal svůj tým do vedení. A konečné skóre 2:1 katapultovalo Bulharsko do boje o medaile. Tam bitva Roberto Baggio - Christo Stojčkov skončila 2:1, právě takový byl také výsledek tohoto utkání.

Osobní ocenění? Zlatá kopačka pro nejlepšího střelce MS 94, Zlatý míč 1994, Stříbrný míč 1992, Zlatá kopačka 1989/90 za 38 branek v sezóně...

Jeho klubové působení začalo v Bulharsku ve 2. lize, z Plovdivu přestoupil do Jarmanli, aby skončil v ligovém CSKA Sofia. Od roku 1990 do roku 1997, s roční přestávkou v Parmě, byl hráčem Barcelony. V jejím dresu získal pět ligových titulů, vyhrál čtyři Superpoháry a dvakrát se radoval z Copa del Rey. Příznivci Barcelony ho mají ve svém srdci a považují ho za jednoho z nejlepších hráčů v historii klubu. Byl součástí Týmu snů blaugrana. Ještě si vzpomínáte? Andoni Zubizareta, Albert Ferrer, Ronald Koeman, Miguel Ángel Nadal, Joseph Guardiola, José Mari Bakero, Michael Laudrup, Esebio Sacristán, Txiki Bergiristain, Jon Andoni Goikoetxea, Julio Salinas, Christo Stojčkov, Romário...

Vyhrál Ligu mistrů, Superpohár. Ale korunu krále, titul mistra světa, ve své sbírce, jako tisíce dalších vynikajících fotbalistů, Christo Stojčkov nemá.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (109)

Přidat komentář
Al Capone

Puskás

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

EL Nene

Reagovat
smazaný uživatel

ria ria hungaria

Reagovat
smazaný uživatel

lineker !! ani jedna zluta karta za celou karieru

Reagovat
Kovi81

to je teprv mazec

Reagovat
Kovi81

ale zajimalo by me, jestli za repre karieru nebo se do toho pocita i klubova

Reagovat
alegre

odborný tisk to říká zcela jasně: Nikdy ve své kariéře trvající 18 let neobdržel žlutou kartu a proto v roce 1990 dostal cenu FAIR PLAY FIFA.

Reagovat
alegre

Lineker byl opravdový anglický gentleman. Bojovnik, ale ne zákeřný. Nikdy se nehádal s rozhodčím, vždy dokázal být nad věcí. A fotbalista k pohledání!

Reagovat
Dr. Admess

Stoichkov Tam kam dostal malou zemi jako Bulharsko, to se jen tak nevidí. Navíc v novodobé historii fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Murtago

Proč to píšeš anglicky trotle?

Reagovat
Kokesh

Jó, kdyby hrál Bican.

Reagovat
smazaný uživatel

Ferenc Puskas - čísla a jeho kariera hovoria za všetko najlepší futbalista ktorí kedy behal po trávniku Madarsko v tej dobe futbalová velmoc Ferenc Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Všechny hráče z MS 1994 mám v srdci, takže Christo Ještě bych tam přidal Thomas Brolina

Reagovat
alegre

Tomas Brolin, Josef Bican, první návrhy na další články "Králové bez koruny"

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Bican ?

Reagovat
homeles8

Co je na tom srandovního?

Reagovat
alegre

Hele Čobole, na Bicana nešehaj ani špínou co máš na malíčku u levé nohy. Celý svět ho uznává jak jedněho z nejlepších fotbalistů historie a genilního střelce. Nebýt války, tak byl nedostižitelným ve všech střeleckých tbulkách! A na MS hrál v semifinále!

Reagovat
Kokesh

Toť pravda. Pepi si nic než úctu nezaslouží. Knížka od Josefa Pondělíka BICAN - Pět tisíc gólů by měla být povinná četba pro každého českého či československého fotbalového fanouška.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak všimnul jsem si, že spousta lidí zapomíná na Prosinečkiho..

Reagovat
kubys

Když už jsme u Pepiho, tak mě napadl Matthias Sindelar.

Reagovat
Kokesh

Wunderteam.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky třeba George Hagi Luis Figo a asi tak 100 Nizozemců :)

Reagovat
smazaný uživatel

současná generace Angličanů

Reagovat
alegre

Tak to vypadá na nekonečný seriál. Mám co psát až do důchodu.

Reagovat
smazaný uživatel

a my co číst

Reagovat
smazaný uživatel

spousta úžasnejch hráčů je ze zemí, které nikdy nevyhráli a stěží vyhrají MS, máš fakt co dělat kamaráde Taky třeba Batistuta

Reagovat
alegre

Jsou tam celé generace fotbalistů, z Afriky, Evropy, Jižní Ameriky... Potřeboval bych žít asi tak 100 let abych na žádného nezapomněl. Ale zapíšu si navrhovaná jména z obaou dílů, které byly uveřejněny v komentářích a pokusím se...

Reagovat
homeles8

Reagovat
kubys

Cubiilas a jeho památný přímák proti Skotsku.

Reagovat
smazaný uživatel

mimochodem v maďarštině nejdřív příjmení a pak jméno,takže Puskás Ferenc

Reagovat
alegre

Ale píšu česky... Jinak díky za informaci, kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem!

Reagovat
smazaný uživatel

úgy úgy

Reagovat
homeles8

ty umíš Maďarsky? Dyť to nemůžou umět ani maďaři...

Reagovat
smazaný uživatel

proč ne?

Reagovat
homeles8

jenom Japonština je horší....

Reagovat
smazaný uživatel

co o tom víš hobó?

Reagovat
kubys

Reagovat
alegre

Hašek ústy Švejka říkal, že maďarština neni jazyk, ale krční nemoc...

Reagovat
smazaný uživatel

maďarština?krásná řeč ňáká čeština

Reagovat
alegre

Já tady v Hondurasu, když se mě zeptají jaká je čeština, tak používám tato Haškova slova. Alle většina Latinců tvrdí, že když mě slyší mluvit česky, tak se jim zdá o Čí nanech. Maďarština se poněkud vymyká skupinám jazyků, je jiná..

Reagovat
smazaný uživatel

pravda Honduras??!!co tam proboha děláš?

Reagovat
alegre

Žiju, 19 let, podnikám, nic mi nechybí. Většinu času trávím, pracovně, na ostrově Roatán v Karibiku.

Reagovat
Kokesh

Nám, lidem v ČR, tohle snad ani nepiš.

Reagovat
alegre

Máte tam zase Krkonoše, Jizerky, Šumavu, sníh, houby, ODS, TOP 09, VV... Slečnu Kočí, několik Bohemians...

Reagovat
smazaný uživatel

a české pívo

Reagovat
alegre

Pravda, ale to zdejší je taky pitné... Jedno z nich se jmenuje SALVA VIDA, což v překladu znamená ZÁCHRANA ŽIVOTA /nebo taky záchranný kruh/. Nejlepší je ale PORT ROYAL...

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, fajn - jdu se zastřelit

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je nádhera klobouk dolu

Reagovat
Liquid

alegre, začni si počítat kolikrát tu musíš odpovídat na to, co děláš v zemi jako je Honduras, myslím, že už si to tu líčil tak 10x, a pořád se někdo ptá, ale nic proti nikomu, taky sem se ostatně ptal... jak se stručně hodnotilo působení tvé "nové" země na MS, mě ste se líbili dost proti Švýcarům, klidně ste mohli vyhrát nebýt těch někdo sobeckých zakončení či nedotažení brejku 4 na 2 apod....

Reagovat
alegre

Já jsem si již zvyknul. Možná by nebylo špatné uveřejnit stručný životopis autorů na tomto webu, aby si každý mohl kliknout a přečíst si co je zač. Jinak vystoupení Hondurasu je bráno asi takto: po přehneném optimismuse došlo do jisté letargie, mluví se o promarněné šanci, ale hlavně o tom, že FIFA sdružuje víc než 200 zemí a Honduras skončil na 31. místě. Je to samozřejmě blbost, probojovat se ze zony CONCACAF neni tak složité, hrají zde na nějaké té úrovni pouze 4 týmy, USA, Mexiko, Kostarika a Honduras. Místní liga je špatná, stadiony hrozné, ale to nadšení, hraničící až s fanatismem, je neskutečné.

Reagovat
JIMMY-PO

to je prístup, bez gólu posledný v skupine a povedia si: Veď 31. z 200 je OK....u nás niektorí urážajú a nadávajú aj za osemfinále

Reagovat
Ligter

Nevíš jak je na tom v tomhle El Salvador?

Reagovat
alegre

V Salvadoru takové fotbalové šílenství neexistuje. Sice se stadion na zapasy repre zaplni, ale asi vedi, ze moc nadeji napostup nemaji a tak jsou klidnejsi. Salvador je mezi 40 státy CONCACAF v té prvni desitce. Já to vidim asi takto: USA, Meiko, Kostarika, Honduras, Jamajka, Trinidad a Tobago, Salvador, Panama, Guatemala, Kuba.., Kanada

Reagovat
Liquid

A co Nikaragua? Tam vládli tuším snad jako v jediné zemi střední Ameriky komunisté a mělo vliv Rusko na armádu (vybaveni MI-24), ale s fotbalem je to tam asi bledé že?

Reagovat
alegre

Ano, fotbal tam moc netáhne a neni na úrovni. Víc je zájem o baseball. S tim komunismem a ruskou armádou se to nedá brát moc ážně. Podle mne komunismus nikdy neexistoval,jednalo se pouze o název politických stran.Ale to je věc diskuze. Nikaragua měla v 80 létech minulého století levicově smýšlející vládu, ale to vycházelo z tehdejší euforie po svržení Somozova diktátorskěho režimu. Sovětský svaz a ůbec celý blok zemí RVHP ji podporoval, my tam například posílalli studenty na sklízení kávových bobů. Dnes se ten samý prezident vrátil, Daniel ortega, Sovětský svaz nexistuje, opírá se o Venezuela.MI 24 a další vybavení pro tyto země? Byznys a sfera vlivu...

Reagovat
Liquid

díky moc , jsem zase o něco vzdělanější, oblast střední Ameriky je tu dost neznámá, myslím že i lehce nadprůměrný středoškolák ti tu o střední Americe řekne maximálně panamský průplav + 3, 4 země a konec, mě zeměpis baví, takže bych dal do kupy ještě vlajky + většinu hlavních měst z těchto oblastí, ale jinak je pro mě tato oblast + ještě oblast střední Asie (Turkmenistán, Tádžikistán, Kyrgzstán) velkou neznámou, takže díky za cenné info

Reagovat
uff

alegre ked budes pisat o holandanoch ja by som ich rozdelil do skupin napr skupina jedna van basten gullit rijkard skupina dva de boerovci stam overmars bergkamp a napr skupina neskens jongobled a dalsi bude to jednoduchsie ako pisat ten a ten neziskal titul hlavne pri holandanoch

Reagovat
alegre

Nizozemsko? Generace let sedmdesátých, konce minulého a začátku tohoto století. A když nevyhrají toto MS,přibude celá řada loučících se současníků.

Reagovat
Ligter

Díky za info.

Reagovat
j_mrazik

Nezapomínal bych na Nedvěda.

Reagovat
alegre

Máš samozřejmě pravdu, zasloiží si to, byl to fotbalový dříč a vynikající fotbalista.

Reagovat
Logan

Boniek a Strelcov Co ty na to Alegre?

Reagovat
alegre

všechno si píšu, generace Poláků sedmdesátých let je nepřehlednutelná.Tomaszewski - Szymanowski, Gorgoń, Żmuda, Musiał - Maszczyk, Deyna (c), Kasperczak (79 Ćmikiewicz) - Lato, Szarmach (73 Kapka), Gadocha! V této sestavě porazili Brazílii 1:0 a získali bronz naMS 1974. O Eduardu Strelcovovi tu napsal krásný životopis David Kubáň

Reagovat
Logan

Vim ze napsal, prave Polaci si to zaslouzi, a pak take svedove :)

Reagovat
alegre

Musím si to dobře rozmyslet, to vpadá na celoživotní dílo Po týmech, osobnostech, generacích? Uvidíme, ale mohlo by to být zajímavé a čtivé...

Reagovat
smazaný uživatel

...dle mne by bylo přehlednější to brát po generacích, jelikož se stále noví "králové" přidávají (pouze můj názor)

Reagovat
smazaný uživatel

Boniek-Lato, Lato-Boniek gooool.

Reagovat
smazaný uživatel

Christo Stojčkov

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Eusébio.

Dále by tu mohli být zmíněni Michael Laudrup, Koeman a Oli Kahn.

Reagovat
Logan

Zrovna dopoledne me napadal prave Laudrup a Smeichel

Reagovat
AjaxFans

Ex Ajax hráč

Reagovat
smazaný uživatel

A taký hráči z bývalé Jugoslavije Dragan Stojkovič - Piksi...

Reagovat
j_mrazik

Král bez koruny by měl být ten, kdo byl hodně dobrej, ale nikdy nic nevyhrál, nebo se to vztahuje jenom na MS?

Reagovat
Kongo

MS je pro fotbal to nejvyssi

Reagovat
smazaný uživatel

taky by mne zajímalo, jestli jde jen o repre - nebo v tom je např. i LM... (a když repre tak jestli i EURO nebo jen MS)

Reagovat
Kongo

Uz vim,jak to myslis

Reagovat
Logan

Jenze toto je pouze o MS

Reagovat
Kongo

Di Stefano a Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Paulo Rossi, Ruud Gullit, Maldini, Baresi, Bergomi, Altobelli, Donadoni, Figo, R. Carlos, Kempes...

Reagovat
alegre

Tak oně těch Králů s korunou bylo nebo je, asi tak 300, těch kteří na ni svým výkonem měli a nikdy MS nevyhráli jsou opravdu tisíce.

Reagovat
atlee

Rossi, Altobelli, Bergomi, Carlos ci Kempes snad korunu dosiahli, nie ?

Podla mna tam chyba Jasin, Weah, Platini, ci Roberto Baggio.

Reagovat
alegre

Stačí přečíst si první díl a tři z nich tam objevíš...

Reagovat
atlee

aha, vazne :O. Skoda, len ze som tu nevidel odkaz na ten clanok.

Reagovat
alegre

Ale je tady, SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Reagovat
smazaný uživatel

jasny....ale za clanek by staly

Reagovat
Norman Whiteside

Giggs

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Stojčkov mi hrozně připomíná van Bommela

Reagovat
smazaný uživatel

něco mezi van Bommelem a Samuelem

Reagovat
kubys
Reagovat
alegre

100. pro fotbal, nejkrásnější hru na světě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

Reagovat
alegre

104. pro homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

Puskas....mi behaju zimomriavky po chrbte

Reagovat
smazaný uživatel

Cristiano Ronaldo,Zlatan Ibrahimovič,Didier Drogba,Miroslav Klose, atd

Reagovat
smazaný uživatel

Ronalda si narvi do trenek!))

Reagovat
valloire

Můžeš si tam rovnou přidat 12.hráče. Messi. Ten to nikdy nedá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele