Deset králů bez koruny (1)

17.06.2010, 10:27
Profily, historie
Zaujalo nás
Historie světových šampionátů je přeplněna úspěšnými hrdiny. Pelé, Paolo Rossi, Boby Charlton, Obdulio Varela, Maradona, Beckenbauer, Kempes, Ronaldo, Zidane, dokonce i Alessandro Del Piero patří mezi ty, kteří dokázali nad hlavu pozvednout trofej trofejí. Pohár mistrů světa. Ale jsou zde jiní, neméně slavní, kteří se nikdy nedočkali.

V některých případech měli smůlu, jindy se nedočkali podpory svých spoluhráčů nebo se v přímém souboji našel někdo, kdo dokázal zahrát lépe. Vybral jsem deset jmen deseti fotbalových králů, které svět obdivoval, uznával, ale kterým ve vitrině úspěchů jeden chybí. Samozřejmě, nejedná se o uzavřený seznam, nedostalo se na Maďara Koscise, Rumuna Hagiho, Argentince Batistutu, Francouze Fontaineho, Nizozemce Rijkaarda, Gullita, Van Bastena, našeho Josefa Masopusta... Je víc než pravděpodobné, že také vy najdete své favority na titul Král bez koruny.

Johan Cruyff (Nizozemsko)

V celé dlouhé kariéře se dočkal startu na jediném MS hraném v roce 1974 v Německé spolkové republice. O čtyři roky později do Argentiny neletěl jako vyjádření protestu proti tamnější vojenské diktatuře. Fotbalový lid ho miloval. Elegantní, jakoby elastický, rychlý, uměl to s míčem, při hře opravdu přemýšlel. Stal se symbolem taktické revoluce, která na věky věků ponese jméno totální fotbal. Odehrál pouze sedm utkání, dal tři branky. Ale nebyly to ony zásahy do černého, které ho katapultovaly až do Síně slávy. Byl duší týmu, magického spolku, předváděl fotbal snů, plný přesných pasů, diagonálních přihrávek, ale také střel, přechodu z obrany do útoku na dva, tři dotyky. Nikdy ovšem nezapomněl na fyzickou krásu fotbalu, na jeho atletičnost. "Mechanický pomeranč", tak se říkalo Nizozemsku Johana Cruyffa. Jeho tým prohrál finále MS 1974 a snad právě od tohoto šampionátu se říká: "Lepší prohrál!"

Michel Platini (Francie)

Říkalo se mu "Génius". Číslo jeho kopaček se pohybovalo blízko nuly, tedy ne zase tolik, ale jeho střely byly fantastické. Hrál na třech MS. Na tom prvním, v roce 1978, neměl mnoho štěstí. Sehrál 3 zápasy, vstřelil první mistrovský gól a společně se spoluhráči se pakoval po prvním kole. Na dalších dvou turnajích hraných o titul mistra světa to byl Platiniho koncert. V roce 1982 se stal šéfdirigentem orchestru v kterém první housle hrála hned celá řada fotbalistů: Giresse, Genghini, Tigana, Rochetau, Six... Byl to mančaft založený na útočném fotbalu a Platini se stal motorem vyrábějícím elektrickou energii pro celou jedenáctku. Právě ve Španělsku se svět začal zajímat o Platiniho, současného prezidenta UEFA. Všem pamětníkům zůstane před očima semifinále se Spolkovou republikou Německo, které skončilo 1:1, branku dal Platini. V prodloužení 2x15 minut se Francie dostala dokonce do dvoubrankového vedení, ale Němci stačili skore srovnat a nakonec postoupili na penalty. V roce 1986 hrál Platini další z nezapomentulných utkání. Poté, co Francie v osmifinále vyřadila Itálii, ji v boji o postup mezi nejlepší čtyři celky čekala Brazílie. Neporažená, bez jediného gólu ve vlastní síti. Platini to dokázal, vyrovnal na 1:1. Penaltové štěstí se tentokráte přiklonilo na stranu jeho týmu a Francie hrála podruhé v řadě semifinále. Ale ani v tomto případě nepřešla přes Němce. Mezi oběma světovými šampionáty "10" dotáhl Francii k titulu Mistrů Evropy. Ale na světový trůn nedosáhl.

Paolo Maldini a Roberto Baggio (Itálie)

Někteří hráči jsou tak slavní, oblíbení, reprezentující celou generaci fotbalistů, že se jeden musí sám sebe zeptat: "Je vůbec možné, že nikdy nevyhráli MS? Je to vůbec možné?" Ano, je to možné, stalo se a ne v jednom případě. Neuvěřitelné, že obránce, který oblékl dres azurra ve 126 zápasech, který si nejvícekrát navlékl kapitánskou pásku národního týmu, 76x, prošel celou svou dlouhou a slavnou fotbalovou kariérou, včetně té světové, bez užití si okamžiků slávy největší! Startoval na čtyřech MS, v Itálii 90, USA 94, Francii 98 a Korea - Japonsko 2002. Jeho štěstěna byla jako jízda na lochnesce: nahoru - dolů - nahoru - dolů. Dokráčel do semifinále na domácím šampionátu, chybělo pár penalt ke zvednutí poháru nad hlavu ve finále s Brazílií o 4 roky později, odešel se sklopenou hlavou po čtvrtfinále v roce 1998, kdy znovu na pokutové kopy prohrála Itálie s pozdějším mistrem světa Francii a svou pouť skončil neslavně, v osmifinále 2002, v utkání které vyvolalo bouři nevole, podezření, nařčení a dalších slovních útoků. Rozhodčí byli přinejmenším zvláštní, postoupila domácí Korea...

Ale Paolo Maldini byl vždy tak nějak nad věcí, vysoko nad ostatními, bez diskuzí vůdce smečky. Byl tak trochu neotesaný, ale zároveň měl "třídu"! Bojovník a znalec fotbalu. Na MS odehrál 23 utkání, překonán pouze Lotharem Matthäusem. Reprezentace se vzdal po onom neúspěšném MS 2002, čtyři roky nato Itálie, bez svého velkého kapitána, titul získala...

A Baggio? Ve třech případech se do dresu národního týmu oblékal ve stejné šatně jako Maldini /90, 94, 98/. Vždy dokázal dát do hry trochu toho čarokrásna. Na prvním ze svých šampionátů dal dva góly, jeden z nich ve formě "klenotu" do sítě Československa. V USA byl jedním z nejlepších. Ne, to je lež, on byl nejlepší! Vstřelil pět branek, byl k nezastavení, obránci šíleli z jeho kliček, zrychlení na pár metrech, zakončení. Nositel Zlatého míče 1993 vždy zářil jako jeden z nejlepších fotbalistů Evropy. Bohužel nedal rozhodující penaltu. Daroval Brazílii titul. Dva góly v zápasech skupiny na MS 1998 nestačily na vymazání oné "kaňky". Ale bez diskuze se zapsal do dějin fotbalu jako další "král bez koruny". Kouzelník s copánkem...

Zico (Brazílie)

Byl členem kádru jednoho z největších týmů historie. Narvaného talenty světového kalibru. Ale bez titulu. Brazílie přijela na MS 1982 jako favorit a její první zápasy tomu jasně napovídaly. Hrála skvěle, Zico dirigoval Scratch s přehledem rozeného vůdce, výhry nad SSSR, Skotskem, Novým Zélandem a Argentinou přicházely jako na běžícím pásu. Dokonce i fanoušci soupeřů jejich umění tleskali. Ale krize dopadla na kanárky v nevhodnou chvíli, v rozhodujícím souboji s Itálií. V roce 1986 Zico nedal penaltu ve čtvrtfinále proti Francii. Vynikající fotbal, legendární Pelé ho označil za "utkání XX. století". Proměnit, mohlo vše skončit úplně jinak. Arthur Antunes Coimbra "Zico" hrál také na MS 1978, celkem nastoupil ke 14 "světovým" utkáním a dal 5 gólů. Vynikající fotbalista. Ke "stoprocentnosti" mu chybělo jediné: nad hlavu pozvednout Pohár FIFA!

Lev Jašin (SSSR)

Snad by stačilo napsat jediné. Cena pro nejlepšího brankáře na každém MS se jmenuje podle něho, Lev Jašin. Většina fotbalových odborníků se shoduje, že to byl právě on, přezdívaný "Černý pavouk", kdo je v celé historii tím nejlepším brankářem turnajů o titul mistra světa. První start si připsal v roce 1958 a hned se stal ústřední postavou týmu, který se probojoval do čtvrtfinále. Svatyni "sborné" hájil na MS 1962 v Chile a právě tak na MS 1966 v Anglii. Tam reprezentanti Sovětského svazu dosáhli historicky největšího úspěchu fotbalu své země. Dostali se až do semifinále. Byl perfektním gólmanem, který měl všech požadovaných "deset". Uměl se postavit, byl samá ruka, samá noha, prostě jako pavouk. Reagoval i na střely z metru, byl osobností, řídil nejen obranu, ale i hráče na nejvzdálenějším místě na hřišti. Pravděpodobně jako první na světě studoval před utkáním své soupeře, jejich pohyb, kam nejčastěji střílí. Abych přesvědčil o jeho umění zejména ty, kteří ho nikdy neviděli chytat, přidám ještě dvě čísla: za Dynamo Moskva nastoupl ve 326 utkáních a z nich ve 270 udržel čisté konto! Lev Jašin dnes neni jen velkým brankářem. Je fotbalovou legendou.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (118)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Paolo Maldini a Roberto Bagio /Itálie/ - "Neuvěřitelné, že obránce, který nejvíc ze všech oblékl dres azurra, ve 126 zápasech" není pravda .

Reagovat
j_mrazik

Který obránce oblíkl nejvícekrát italský dres?

Reagovat
smazaný uživatel

Fabio Cannavaro.

Reagovat
Jajinek

Fabio

Reagovat
j_mrazik

Dobrá práce, Viléme (Hynku... ).

Reagovat
Jajinek

"Vždy dokázal dát do hry trochu toho čarokrásna"

Nádherně napsáno!! Il Divin Codino!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak! To mi hodně chybí od dnešních "hvězd" a teď na MS je to vidět, hnusný stereotyp. Já chci genialitu Franceho a Alexe!!!

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=lKWylx5OK4I

ani 10x naklonovaný Messi by neměl tolik geniality

Reagovat
Messi14

tak zase bych nepřeháněl...jako geniální bych je označil oba a nejen je...

Reagovat
Jajinek

přesně tak, to je prostě to něco navíc...

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě k Maldinimu, reprezentační kariéru ukončil po MS 2002.

Reagovat
smazaný uživatel

Našli jste v článku chybu? Můžete nám ji oznámit.

Reagovat
smazaný uživatel

Okay mistře, jdu na

Reagovat
smazaný uživatel

padej

Reagovat
smazaný uživatel

já jich napočítal jenom 7

Reagovat
Rssa

1 v závorce asi napovídá, že bude další (tipl bych druhý!) článek o tomto tématu

Reagovat
Rssa

a napočítal jsem jich 6

Reagovat
smazaný uživatel

já taky,nechápu proč to napsalo 7

Reagovat
Rssa

asi špatná klávesnice nebo softwarová chyba

Reagovat
smazaný uživatel

asi jo :)

Reagovat
smazaný uživatel

za národní tým nastoupl ve 326 utkáních a z nich ve 270 udržel čisté konto! Jak mohl stihnout 326 zápasů, když ostatní země mají maximum kolem stovky... To musel chytat i za sbornou těch 20 let v hokeji...

Reagovat
smazaný uživatel

to sou starty za klub tusim..

Reagovat
smazaný uživatel

za národní tým nastoupl ve 326 utkáních

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si myslím, čekoval jsem wikipedii a to je u Dynama přesné číslo... Ale předtím mě to zarazilo..

Reagovat
smazaný uživatel

Jj to by se rovnalo zazraku, hold chybam se nikdo nevyvaruje.

Reagovat
smazaný uživatel

Mají to špatně napsané, tedy už 3. chyba v článku. 326 zápasů má za celou kariéru v Dynamu Moskva.

Reagovat
smazaný uživatel

Ferenc Puskas.

Reagovat
smazaný uživatel

Jejich moc autor asi nebude moc vzpomenout vsechny esa historie. Este me napadaj, Eusebio, Best, Keegan, Kopa, Di Stefano a to sem na spoustu znamych ci mene znamych jmen zapomnel.

Reagovat
smazaný uživatel

těch hráčů je hodně a o všech napsat nemůže

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pajinho10

Hezký článek, těch králů by bylo více, i spousta těch, kteří se na MS ani ME vůbec nedostali (Giggs, Litmanen, Weah...)

Reagovat
Rssa

Doufám, že ve druhém článku bude i Pavel Nedvěd

Reagovat
smazaný uživatel

Johan

Reagovat
Swarley

kdo je Vilém Hadr??

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší fejetonista na tomhle webu

Reagovat
andkoo

podobny clanok s touto temou som cital v dakom casopise, len to bolo trochu lepsie spracovane

Reagovat
smazaný uživatel

Dík za opravu chyb

Reagovat
Tomanatura

Z vyjmenovancýh je můj favorit asi Zico, jeho bilance jakožto záložníka je neuvěřitelná.

Můj favorit - Ryan Giggs.

Reagovat
smazaný uživatel

U mě Johan Cruyff

Reagovat
Liquid

George Best měl taky smůlu že?

Reagovat
smazaný uživatel

Ten ji měl ve více věcech...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kubys

Rozhodně Zico.

Reagovat
Tomanatura

Co říkají vaši fanoušci na tu možnost podepsání Riquelmeho? Četl jsem vyjádření Sullivana a ten to bere jako jistotu, blázen.

Reagovat
kubys

Netuším, v poslední době jsem na fórech moc nebyl, jen občas skočím sem, není prostě na to čas, ale já osobně jsem proti přestupu J.R.R. hlavně se typologicky do PL vůbec nehodí a hlavně by mě zajímalo, kolik by dostal peněz + jak by to Grant poskládal. Přeci jen Parker by byl jasná volba (pokud by se neprodal) + k němu Noble, Hitzlsperger a Román. Já jsem hlavně pro příchod Titiho a stále tomu věřím (přestože sám kdysi někde prohlásil, že do jiného klubu v Anglii než do AFC by nepřišel). No hlavně, abychom se ještě nevytasili s takovou bombou, jako by byl Ballack nebo podobně.

Reagovat
kubys

I když Ballacka bych viděl u nás raději než Romána, přestože ho mám strašně rád, tak se vůbec do Anglie nehodí.

Reagovat
Arne

Michael Ballack

Reagovat
homeles8

Pavel Nedvěd

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
Rssa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andkoo

roberto baggio (2 gecka) s o zahodenou penaltou na ms 94 je pre mna jasny vitaz

Reagovat
Xavi

Fernando Hierro.

Reagovat
smazaný uživatel

Raúl Gonzales Blanco

Reagovat
smazaný uživatel

Paul Gascoigne

Reagovat
Al Capone

Luis Figo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mrzí mně to u toho Maldiniho.....A mrzí mně to dvojnásob, když si vezmu, že titul z MS má plno vylízanců, třeba Materazzi

Reagovat
Logan

Jenze nebyt jeho a tech debilnich kecu tak Italie mozna ani ten titul nema

Reagovat
smazaný uživatel

nejsi spíše vylízanec sám?

Reagovat
smazaný uživatel

....a nám culés se tu nadává, že jsme zaslepení?

Reagovat
smazaný uživatel

Alan Shearer :)

Reagovat
smazaný uživatel

Radek Slončík

Reagovat
smazaný uživatel

Marek Kincl

Reagovat
smazaný uživatel

Igor Gluščevič

Reagovat
smazaný uživatel

Lukáš Zelenka, a zkuste mně trumfnout!

Reagovat
j_mrazik

Richard Dostálek.

Reagovat
smazaný uživatel

Luděk Zelenka.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to nikdy nebyl zdaleka takový tragéd, jako Lukáš.....Na toho nikdo neměl, to byl hroznej případ.

Reagovat
smazaný uživatel

PETR GABRIEL !!!!

Reagovat
smazaný uživatel

u něj se mi dycky vybaví jen ........

Reagovat
smazaný uživatel

Co? To jak namazal Henrymu na Euru 00, zlomění nohy spoluhráči Labantovi, nebo jiný z jeho x ohromných kiksů..

Reagovat
smazaný uživatel

to první

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to byla lahůdka.. Všichni nadávali na Colinu, ale domů nás vlastně poslal "výkon" reprezentačního stopera, který neměl ani na okres..

Reagovat
smazaný uživatel

tak já to pamatuju jako dneska, páč táta tam byl na to Holandsko, já byl ještě dost malej a žrali jsme to u TV doma.. . Collina nás zařezal, ale je fakt, že klíč byl ten Gabriel no. Taky jsme měli takovou těžkou skupinu ale

Reagovat
smazaný uživatel

To já si to pamatuju už jako mazák, který už v Holandsku jednu hrál fotbalový turnaj Ta skupina byla příšerná, ale my jsme měli na to postoupit.. Bylo tam více faktorů, ale Gabriel byl asi ten nejhlavnější.. Collina byl v tu dobu národní kat.. A to samé bylo i příští zápasy s ním na velkém turnaji.. viz. jeho výkon proti Řecku..

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, vidím to jako dnes...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Už mlčím

Reagovat
smazaný uživatel

V Čechách se řeklo Gabriel a lidem se okamžitě vybavil nějaký kiks. Zlomená noha spoluhráče Labanta v derby či přihrávka Henrymu na ME 2000.

Reagovat
smazaný uživatel

Robert Zeher

Reagovat
smazaný uživatel

1. Zico 2. Batigol 3. Puskás

Reagovat
smazaný uživatel

Edwin van der Sar

Reagovat
smazaný uživatel

Díky alegre, skvěle . Po dlouhé době první článek tady, který jsem si přečetl fakt s velkou chutí a zvědavostí. Pro mě je z uvedných jednička Cruyff. Jašinova slavná bilance je ale neskutečná no. Trochu mi tu chybí Puskás, ale tak jasný, že na všechny se dostat nemůže. Doplnil bych třeba Facchettiho, Mazzolu, Rivu a spol., taky jsou "jen" stříbrní z MS... Jinak, nějak se mi nezdá, že by Maldini byl kapitán v tolika zápasech, tuším, že ten rekord má náš Facchetti, ale nejsem si úplně jistej, tak je to jedno

Reagovat
DelPiero137

To mas pravdu. Ta generacia (Riva, Rivera, Mazzola, Facchetti) mala velku smolu ze narazila na najlepsiu Braziliu vsetkych cias. Ta zostava by na inych MS vyhrala.

Mozno by stalo za zmienku Aranycsapat (Golden Team) Madarov v 50 rokoch. Tam bolo tych hviezd neurekom. Len to bolo dalej.

Reagovat
smazaný uživatel

Hidegkuti, Kocsis, Czibor, Puskás atd., jasně že jo. Italové mají aspoň stříbro a EURO 68, to jim na druhou stranu mohou ti ostatní smolaři závidět no...

Reagovat
smazaný uživatel

A to se ho nemohli zúčastnit Valentino a spol. .... mimochodem, koukal jsi na tu první část filmu?

Reagovat
smazaný uživatel

právěže nakonec jsem nemohl, páč přišel jeden známej z CD, který jsem dlouho sháněl a já to musel poslechnout během hodiny a půl, než odejížděl do Brna večer, potřeboval to sebou, tak jsem to musel obětovat a poslechnout. Já ale věděl, že v pondělí to odpoledne na dvojce opakujou, takže proto jsem to obětoval, kouknu na to v pondělí... jaký to bylo?

Reagovat
smazaný uživatel

Je to na 2 části... tohle úterý 15.6. první a další úterý 22.6. druhá... Jinak pak jak jsi psal, tak to opakují v pondělí

Celkem dobrý, mě se to líbí. Starší pán vypráví nějakému novináři, jak se jako kluk dostal do týmu býků, to je taková ta hlavní dějová linie a okolo se mísí problémy v rodině, láska, adaptace ve škole apod. Celkem se těším na tu druhou část.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, dík, v pondělí to určitě zkouknu

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, taky se mi to líbilo.

Reagovat
smazaný uživatel

počkej, jak první část? Nevšiml jsem si, že je to rozdělený?...

Reagovat
smazaný uživatel

jinak, alegre, přiznej se, že ty máš toho Varelu hodně rád? Už jsem si toho všiml dřív

Reagovat
DelPiero137

Super clanok.

Tych legiend ktore neziskali titul je vela. Lahsie sa spomina na tie nedavne z minulosti.

Ale malokto z nich sa dostal tak blizko. Prehral finale alebo semifinale ako Maldini a Baggio.

Mna osobne najviac mrzi ten titul z 94. Podla mna to bola jedna z najelpsich zostav za posledne roky od Talianska. Hlavne utok Zola-Baggio a obrana bez konkurencie.

Reagovat
smazaný uživatel

ty jo, teď mě napadá, dyť ani Di Stéfano není mistr světa. Pro mě největší fotbalista všech dob...

Reagovat
Liveral

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Podle Sky Sport 24 Cellino ustoupil..., Allegri by mohl podepsat během nejbližších hodin.

Reagovat
kubys

Co řešíte, vždyť to je první část...

Reagovat
smazaný uživatel

Nedvěd třeba

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší fotbalista, který nikdy nevyhrál MS byl Božský Johan

Legenda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Di Stéfano

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě je to Cruyff

Reagovat
smazaný uživatel

100. per Facchetti

Reagovat
smazaný uživatel

Frank de Boer

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek. Maldini si to vynahradil na klubové scéně, Robertovi se trofeje vyhýbaly a trápili ho trenéři, ale pro všechny Italské fanoušky bude navždy Božský Copánek.

Reagovat
smazaný uživatel

A co takový EUSEBIO?

Reagovat
JIMMY-PO

a čo taký George Weah

Reagovat
smazaný uživatel

PAULO ROSSI

Reagovat
smazaný uživatel

jestli myslíš Paola, tak ten vystřílel Italům MS 1982...

Reagovat
smazaný uživatel

jj tata na nem byl i nazivo?

Reagovat
smazaný uživatel

*.

Reagovat
smazaný uživatel

Zico bol odmala môj vzor, mal som ho veľmi rád, bol skvelý. A tá záloha z MS 1982, to bola rozprávka, ako hrali : Falcao,Sócrates, Zico i Toninho Cerezo. No a vpredu Eder to bol bombardér. Takú šupu nemal snáď ani Roberto Carlos.

Reagovat
inbloom

Hezký článek. a ještě by mohli bejt další Giggs, Best, Puskás, Di Stefano, Batistuta atd....

Reagovat
smazaný uživatel

To byl zákrok jako z učebnice Lva Jašina

Reagovat
widlak

Hm, akorát se mi zdá, že přezdívka Lva Jašina nebyla "Černý pavouk", ale "Černá chobotnice".

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele