Co lze v létě čekat od exotické výpravy z Tahiti?

02.12.2012, 16:36
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Ti největší boháči se tam jezdí opalovat; fotbalový fanoušek si vybaví maximálně jediného tamějšího rodáka, který prorazil na evropských kolbištích; na žebříčku FIFA před touto zemí sedí Bermudy či Turkmenistán. Přes to všechno bylo včera Tahiti nalosováno do skupiny Konfederačního poháru k mistrům Evropy ze Španělska...

Na starém kontinentě, a patrně nejen tam, má z Tahiti každý legraci. Což není nelogické, neboť podobně exotického účastníka Konfederačního poháru jsme tu doteď neměli a pravděpodobně ani po několik dalších let mít nebudeme.

Tahiti zřejmě jen načas senzačně narušilo hegemonii Nového Zélandu, potažmo Austrálie (dnes již člena Asijské konfederace), takže do Brazílie cestuje coby privilegovaný vyslanec oceánské kopané.

Tři účasti pro Austrálii, tři pro Nový Zéland. V červnu letošního roku se měly misky vah překlonit na stranu All Whites, nikdo si nedokázal představit, že by snad Herbertovi svěřenci neobhájili triumf na Oceánském poháru národů. Ovšem ve skutečnosti nechybělo mnoho a smáli bychom se ještě hlasitěji. Nový Zéland totiž chyběl dokonce i ve finále, kam místo něj putovala Nová Kaledonie. Také vám potom Tahiti zní ještě jako rozumná varianta?

Inu, na požádání vás mohu vrátit do původního rozpoložení. Tak například vězte, že na tomto největším ostrově Francouzské Polynésie podléhají speciální slabosti pro závody Va’a, pod čímž byste si správně měli představit jízdu na speciálně upravených kánoích. Zároveň byste možná chtěli tušit, že významnou součástí tahitské kultury je tanec, a především pak jistá otea. No, a co se čistě fotbalu týče, tak tahitská dvacítka (známá mimochodem z MS 2009) se účastní obyčejné ligové soutěže za účelem nabrání zkušeností, přičemž národním svatostánkem míníme 10tisícový Stade Pater.

Ale já tento článek samozřejmě nepíšu proto, abych se papírově 139. nejlepší reprezentaci světa posmíval; to spíše naopak. Mým záměrem je jaksi paradoxně (Tahiti v kvalifikaci na MS 2014 zůstává po čtyřech zápasech bez bodu a vstřelené branky; čerstvě ho Herbertovci vyklepli 3:0) ukázat tahitský nároďák ve světle rodící se kontinentální "velmoci", jež by Nový Zéland mohla překvapovat tak dlouho, až by vlastně nešlo o žádná překvapení. Tříčlenná delegace Tahiti totiž včera před topmodelkou Adrianou Limou vskutku neseděla náhodou; navzdory všem nemilým událostem předcházejících dnů a měsíců.

Za dílčím úspěchem učiněného trpaslíka ve skutečnosti stojí roky koncepční práce; a mimo jiné i právě zmíněná kvalifikace na MS do 20 let. Přitom ještě roku 2007 Tahiti ošklivě selhalo na Tichomořských hrách, takže se dokonce ani neobjevilo na příštím ročníku poháru národů. Jenže jak známo, i zlé věci lze v dobro obrátit, a přesně to se zástupců Francouzské Polynésie zdařilo dokonale. Z výsledného skóre 0:21 na zmíněném juniorském šampionátu si nic nedělali, a tak zanedlouho přijedou do dějiště Konfederačního poháru v roli neokoukaného a extrémně přitažlivého souboru.

Západní novináři se na každý pád zase vyřádí. Stejně jako v případě San Marina, kdy se vyžívají ve zkoumání pravých profesí tamějších amatérů, užijí si i tady. Sice tedy při průchodu soupiskou nenarazíme na žádné elektrikáře či pošťáky (taková data sotva dohledáme), avšak můžeme se pobavit alespoň nad současnými či bývalými zaměstnavateli jednotlivých internacionálů.

Když vynecháme Maramu Vahiruu, výše naťuknutou národní ikonu, kterou si rozebereme zvlášť, bude tahitská nominace v létě 2013 disponovat nanejvýš dvěma krajánky - autorem postupové branky Chong Huem, vyslancem třetiligového belgického FC Bleid-Gaume, a obráncem Tamatou Wagemannem, válčícím v šestém podlaží francouzského fotbalového paneláku. Dále už výběr trenéra Eddyho Etaety nabídne snad akorát jména jako Nicolas Vallar (oficiálně nejlepší hráč klíčového Oceánského poháru národů; někdejší obránce tehdy druholigového Montpellieru) nebo Mikael Roche (bývalý brankář rezervy Monaka).

Právě do Francie by Tahiti po nakouknutí mezi ultimátní smetánku rádo exportovalo další nadějné borce, ačkoliv reálnější destinace leží přeci jen v jiných koutech zeměkoule. "Doufáme, že si Alvin, Jonathan a Lorenzo (sourozenci Tehauovi - pozn. red.) dokážou najít profesionální kluby v Austrálii, na Zélandu či v USA, ba dokonce v Evropě. Všichni se předvedli v dobrém světle na poháru národů," vypočítává ovečky s největším potenciálem sám 42letý kouč Etatea, jenž podceňovaný nároďák vede již třetím rokem.

Všichni jmenovaní by patrně museli mít moře štěstí, aby se nakonec dostali na úroveň zmíněného Maramy Vahiruy, v tomto ohledu zcela jistě nedostižného Tahiťana. Kmenový hráč Nancy, momentálně zapůjčený do Řecka, nakoukl do francouzské jednadvacítky, oslavil titul s Nantes, táhl Lorient...i pro takové úspěchy se dlouho předlouho odmítal vázat k exotické domovině a doufal v pozvánku do elitní francouzské společnosti. Tahiti nepomohlo ani symbolické ocenění Vahiruy fotbalistou Oceánie pro rok 2005 (toto prvenství už nikdy neobhájil).

Marama Vahirua si tedy nakonec až v rámci Konfederačního poháru (či těsně před jeho vypuknutím) odbude debut v seniorské reprezentaci jakéhokoliv státu. Coby 32letý, vesměs vyčpělý veterán. Přesto příslib jeho odjezdu do Brazílie nepochybně jenom přispěje k pozoruhodnému fotbalovému boomu, jaký aktuálně ostrov o 178 tisících obyvatel zažívá.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (100)

Přidat komentář
smazaný uživatel

...

Reagovat
smazaný uživatel

ostudu

Reagovat
smazaný uživatel

v ich zápasoch gólové hody

Reagovat
smazaný uživatel

aj keď na druhej strane im je asi jedno koľko dostanú keďže sa stretnú zoči voči hráčom ako Xavi, Iniesta, Casillas, Suaréz a inak by takúto šancu nemali

Reagovat
Filip12

DOSTANOU OD KAŽDÝHO DEBAKL A POJEDOU S PLÁČEM DOMŮ

Reagovat
Kongo

Tady jim nejde o výsledky,ale zahrát si proti kvalitním hráčům.

Reagovat
smazaný uživatel

to je pro tebe Deja vu ne?

Reagovat
smazaný uživatel

kdy to ma bejt ten turnaj at to nemusim cist ? Snad to budou nekde vysilat predpokladam asi Eurosport

Reagovat
smazaný uživatel

v létě

Reagovat
smazaný uživatel

myslím si že by mohol ísť u vás aj na čt lebo u nás išiel posledný pohár konfederácii na stv aj keď neviem či pôjde aj tento lebo tá stv sa strašne do...

Reagovat
fantomas

Na ČT sotva bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Minule byl ne?

Reagovat
smazaný uživatel

jj minule to dávali

Reagovat
fantomas

Nj, ale to sou čtyři roky. Od tý doby se ČT spíš projektů zbavuje, než aby si je udržovala. A zrovna tohle nemůže mít bůhvíjakou sledovanost.

Reagovat
smazaný uživatel

nuž ale stále to máte lepšie ako tu

Reagovat
fantomas

Tak já si dovedu představit, že to sbalí náká Galaxie nebo podobný kanály, ale na veřejnoprávní TV bych si ted fakt nevsadil.

Reagovat
smazaný uživatel

http://zpravy.ihned.cz/c1-57175660-nova-se-oprela-do-ct-chce-ji-sebrat-ligu-mistru-na-verejnopravni-televizi-pry-nepatri v rámečku v článku je u ČT4 uveden i Pohár konfederací, takže opravdu na ČT

Reagovat
fantomas

Hmmm..se fakt divim, že se jim to vyplatí, když by všude jinde šetřili.

Reagovat
smazaný uživatel

mě spíše přijde i z toho co sem dával kolegovi dole, že ty práva se prodavají v rámci práv na MS.

Reagovat
fantomas

Jo aha, no to by pak dávalo smysl (sem línej to číst, sorry).

Reagovat
smazaný uživatel

aha tak ďakujem neviem ako to máte s verejnoprávnymi médiami u vás v česku ale myslel som si že na čt4 dávajú všetky veľké turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

len sa bojím že na Slovensku to bude dávať nejaká satelitná televízia ktorú chytá 10 percent obyvateľstva ako aj reprezentáciu keďže stv3 niečo podobné ako u vás čt4 u nás asi 2 roky dozadu zrušili

Reagovat
smazaný uživatel

Ďakujem toto ma potešilo už som sa bál že to zhrabne nejaká TV Dajto alebo niečo podobné.

Reagovat
Ferguson6

Tak budú MS aj Pohár konfederácií

Reagovat
smazaný uživatel

Ve 32 letech vyčpělý veterán? To ještě není tak starý, aby byl jsmenován staříkem.

Reagovat
fantomas

Vyčpělej je, veterán s přimhouřenim oka taky..

Reagovat
PJ

Reagovat
herbage

Reagovat
db18

S přimhouřením jednoho a zavřením druhého...

Reagovat
fantomas

Nj, už sem se bál, že bys pod nákym mym článkem neremcal.

Reagovat
db18

Wimbledon jsem chválil

Reagovat
smazaný uživatel

Když to beres z pohledu Arsene Wengera, tak jo.

Reagovat
Kongo

Krásný článek,tady ty exotické týmy mám rád.A Polynézie je krásná.

Reagovat
Lorcan

bratři Tehauové

Reagovat
Kongo

Na youtube se můžete podívat na zápasy kvalifikace Oceánie.Jsou tam souhrny gólů a můžete si udělat nějaký obrázek o tamní kvalitě.Nová Kaledonie,Solomon Islands a Zéland jsou asi nejlepší,ale vůbec si netroufám říct,k jaké soutěži bych je přirovnával.

https://www.youtube.com/watch?v=vvuZwGJNNGU

To je zápas Šalamounových ostrovů s Novou Kaledonií,je jasně vidět,že největší problém tamních zemí jsou brankáři.

Reagovat
fantomas

Jak tam seděj na kopci.

Reagovat
Kongo

Mě se to právě líbí takhle.Taková rodinná atmosféra

Reagovat
fantomas

Jojo, je to fascinující.

Reagovat
Kongo

https://www.youtube.com/watch?v=v-6lv1a6L4E

Třeba toto se mi líbí,to je historické první vítězství Americké Samoi,jak se tam radují z maličkosti.Porazili Tongu 2:1

Reagovat
Kongo

a to hřiště s tím okolím,to je krása

Reagovat
Radin

dobrej první gól :-D

Reagovat
Komat
Reagovat
fantomas

Reagovat
Kongo

ty vole,.závist.

Reagovat
Komat

Pokud byste měli zájem, můžu poslat celou verzi v češtině ;) ProFootball to nikdy nevydal.

Reagovat
Kongo

Tak sem dej odkaz.

Reagovat
Komat

Tak sem dej maila...

Reagovat
Kongo

založil jsem spešl email SolomonIslands@seznam.cz.Tahle země mě zajímá ne jen ze sportovního hlediska

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kongo

co se křeníš?

Reagovat
fantomas

Na ten mail.

Reagovat
Komat

Máš to tam! :)

Reagovat
Kongo

Ještě jedna věc,mohl bys mi ten text dát přímo do textu emailu?Mě nějak zlobí Word a nemůžu tam dávat nový.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Komat

Před rokem jsem tam byl a na Lawson Tama stadionu na tom kopci seděl s nima. Hrálo Koloale proti Aucklandu City z Novýho zélandu :)

Můj report v angličtině si můžete přečíst tady: http://coconutguybloguje.blogspot.cz/

Reagovat
smazaný uživatel

Díky, super článek. Zrovna včera jsem prohlížel sestavy, jestli tam třeba není někdo, koho bych znal a ono nic. O to jsem byl zvědavější, co je to vlastně za úlet..

Reagovat
smazaný uživatel

som si klikol na ten link tanca oteo a sa pytam sam seba, za co tie baby vsetko potom este dokazu))))

Reagovat
smazaný uživatel

Nová Kaledonie.

Reagovat
domingo

Nova Kaledonie neni o moc slabsi nez Tahiti, dlouhodobe je to druhy nejlepsi tym Oceanie, ne?

Reagovat
domingo

Jinak Vahirua byl v Lorientu skvely, ma vybornou kopaci techniku, byl to jeden z nejlepsich asistentu ligy. Jenze uz je hrozne pomaly, Fernandezovi do systemu vubec nezapada. Btw dneska daval za Pathraikos jediny gol

Reagovat
fantomas

Já si ho kdysi hrozně oblíbil v manažeru, když sem válel za Lorient. Ale naživo sem ho jakživ hrát neviděl, těšim se na něj..

Reagovat
smazaný uživatel

jj aj mne sa zdá že čo som pozeral výsledky tejto aj minulej kvalifikácie tak na tom Nová Kaledónia bola lepšie ako Tahiti

Reagovat
fantomas

To koneckonců každej.

Reagovat
Kongo

No dlouhodobě ne,protože Austrálie ještě do nedávna hrála Oceánií.Takže Kaledonie byla 3.

Reagovat
smazaný uživatel

no už je tomu 6 rokov čo Austrália odišla hrať ázijskú kvalifikáciu čiže myslím si že sa dá s prižmúrením oka hovoriť o dlhodobosti

Reagovat
Kongo

Ale ono se to moc hodnotit nedá.Tyhle mužstva jsou dost náladový.

Reagovat
smazaný uživatel

aj to je pravda tieto mini-krajinky sú dosť nevyspitateľné

Reagovat
Kongo

Ale teď je Kaledonie určitě 2. za Zélandem a ještě klidně můžou hrát mezinároční baráž o MS,teda pokud porazí Zéland aspoň o 2 branky.A potom si vylepšovat skóre.Momentálně jsou už na 104.pozici,což je podle mě výborné.Za nimi jsou mnohem vyspělejší země.

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle pohár vždycky nechá vzpomenou na Šmícu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Marama Vahirua, ooo toho sem zbožnoval když hrál v Nantes

Reagovat
REPLIKATOR

Teď ve finálové skupině kvalifikace MS dostávají pěkně na prdel i od Šalamounových ostrovů a Nové Kaledonie Zatím jsou poslední se skóre 0:11

Reagovat
Counter

EUROfotbal (-.-)

Reagovat
Counter

Ale oceňuju, že to je s vazbou na Evropu.

Reagovat
smazaný uživatel

Alespoň, že máš soudnost.

Reagovat
Zajda

Víc zpráv z okolního světa. Sice každej argumentuje EUROfotbal, ale to jsou dementi.

Reagovat
Counter

Jediný, kdo tím argumentuje, jsem já, a to je už takový náš kolorit s fantíkovými články

Reagovat
fantomas

Bejvalo vás víc, to jen ty seš takle vytrvalej.

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

To na Zajdově příspěvku nic moc nemění

Reagovat
cristiano.K.

jooooo Tahiti, tam jsem taky nebyl

Reagovat
Talker

Chci poznat slečnu z Tahiti, která umí Otea... Protože to vypadá jako dost užitečná schopnost, tento tanec.

Reagovat
Darren Fletcher

no to sú riadne jebky, poďme na výlet!

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem velký fanoušek Tichomoří a ve fotbale jim moc přeju! Bílá místa na fotbalové mapě již téměř neexistují a posledním místem je právě Oceánie. Nicméně, loni byl na MS klubů klub z Papuy, Hekari United, a na to, že jsou to poloprofíci a "kanibalové" , tak se neztrapnili, od Al Ahly dostali jen 0:3 a to tam měli Arabáci spoustu Brazilců a dalších hráčů z "vyspělých fotbalových" zemí. Na MS v plážovym fotbale nedávno porazily Šalamounovy ostrovy Švýcary. Proto se na Tahiti moc těším a přeju jim i dalším tichomořským státům spoustu úspěchů!

Reagovat
Kongo

Šalamounovy ostrovy hrály i na MS ve futsale.Sice dostali nářez od favorizovaných Rusů(Brazilců),ale jeden zápas ve skupině dokázaly myslím vyhrát.V plážovým fotbale taky nehrály špatně.Tichomoří

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, kdo jiný by mohl napsat článek o Tahiti, než místní všeuměl a všeznal Fantomas...

Reagovat
fantomas

Pardon teda, jestli tě to pohoršuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Uznávám, že se tam objevilo pár klišé vtípků, ale já jsem za tyhle články o exotice rád, je to zajímavý...

Reagovat
fantomas

Klišé vtípků?

Reagovat
smazaný uživatel

Pardón, klišé možná ani tak ne, jako spíš lacinejch. Ale nevyčítám ti to, článek chválím, je psanej pěkně a jsou tam zajímavosti.

Reagovat
smazaný uživatel

tak stadion maju lepsi ako Slovensko

Reagovat
rezba

Pěkný článek, mám tu exotiku rád .

Neplánujete napsat článek o karibském mistrovství? Sleduje to tu někdo, nebo jsem jediný?

Reagovat
fantomas

Nejspíš plánuju.

Reagovat
rezba

tak šup, šup , začíná už v pátek

Reagovat
Kongo

no už se těším,co napíšeš ke Francouzské Guayaně,protože z geografického hlediska tam nepatří.Trinidad a Tobago go go go!

Reagovat
Kongo

to samé v kvaldě Surinam a Guayana.Ale spíš je to kvůli tamní menší kvalitě.

Reagovat
rezba

To je jako s Izraelem, Kazachstánem nebo Austrálií. Já osobně proti tomu nic nemám. Naopak, tamnější fotbal sleduji rád.

Nevíš, jestli jsou někde nominace? NAšel jsem jen Jamaicu a Antiguu and Barbudu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele