základní skupiny - skupina B
20.06.2013 21:00 CET
10 : 0
(4:0)

Reportáž

Španělsko - Tahiti 10:0

Rekord Konfederačního poháru padnul, ten španělský (13:0 proti Bulharsku před 80 lety) ne - tím jsou základní otázky v podstatě zodpovězeny, protože jinak od utkání La Roji s outsidery z Tahiti asi těžko čekal něco jiného. Ukazatel skóre se nakonec zastavil na cifře 10..

Neutrální diváci na stadionu Maracaná dávali už od úvodního výkopu jasně najevo, komu dnes drží palce - pokaždé, když se Tahiťanům něco povedlo, ozýval se tribunami bouřlivý potlesk, zatímco Španělé se naopak často setkávali s pískotem (zejména při budování svých tradičních postupných útoků). Nezdálo se však, že by jim to nějak zvlášť vadilo..

Už po pěti minutách vytěžil favorit z první střely na branku vedoucí gól; nutno podotknout, že stejně jako proti Nigérii, i zde byla na vině fatální individuální chyba. Tentokrát ji měl na svědomí gólman Mikael Roche, který mezi třemi tyčemi nahradil Xaviera Samina; Torres si narazil s Matou a vypálil z úhlu k bližší tyči, což je situace, kterou musí mít gólman za každých okolností pod kontrolou. Rocheho mylné vyběhnutí tak znamenalo brzké španělské vedení.

Po této akci se však Španělé odmlčeli - a to na celých 20 minut. Místo očekávané smršti hráli mistři světa vyloženě ležérně, lehce ztráceli míče, a nadšeně napadající a entuziasticky hrající Tahiti předvádělo překvapivě dlouhou dobu vyrovnaný fotbal; vynikali zejména útočníci Steevy Chong Hue a Marama Vahirua, nejlepší hráči v bílých dresech.

Když už se ve středu hřiště hrálo přece jen příliš dlouho - konkrétně ve 25. minutě - odhodlal se k teprve druhé španělské střele na bránu opět Torres; šlo však spíše o odevzdání balónu po zemi do Rocheho koše (útočník Chelsea vůbec několikrát v úvodní půlhodině zazmatkoval a zazdil slibný okamžik špatným provedením). Druhého gólu se La Roja dočkala až ve 31. minutě - Monreal našel dlouhým míčem Villu, který jej chytře mezi obránci prostrčil na bývalého valencijského parťáka Silvu, pro nějž už nebyl problém uklidit po zemi do brány.

Namísto složitě vykombinovaných útoků, které se předtím pravidelně rozrážely o živelně napadající tahitskou defenzivu, tak favoritovi posloužila jednoduchá akce na dva doteky - a že se proti nadšenému sokovi vyplatí především rychlost se ukázalo i o dvě minuty později, kdy Roche vyběhl proti míči, ale Torres byl u něj dříve a bez problémů dorážel do prázdné sítě.

Také Tahiti si v první půli připsalo jednu zajímavou situaci - na Vahiruův roh do vápna naskakoval Reina, ale trajektorii míče neodhadl a musel za něj odhlavičkovávat Javi Martinez. To však Španěly, kteří se v závěru první půle začali konečně rozehřívat, nemohlo zaskočit, naopak - ještě před změnou stran skórovali počtvrté. Nejprve sice Villa pálil z otočky pouze do boční sítě, ale v další akci už byl úspěšný - využil toho, že ho Vallar zapomněl vystavit do ofsajdu, a suverénně proměnil Monrealův pas v další gól.

Mata se ještě v nastaveném čase pokoušel akrobaticky zakončit po Villově centru, avšak skutečnou mašinu začali Španělé připomínat až po pauze - a do velké míry za to vděčí příchodu Jesúse Navase, který svoji stranu hřiště hodně rozhýbal a šla přes něj velká část nebezpečných situací. Už ve 49. minutě to bylo 5:0, a opět po ose Monreal - Villa; barcelonský šutér si z bránícího Vallara pranic nedělal a poslal míč do sítě mezi Rocheho nohama.

A pak už jenom naskakoval gól za gólem - nejprve na 6:0 zvyšoval po pěkné akci Torres, kterému po chytré přihrávce Silvy nabil dobrým centrem Navas. Sedmou branku si na triko opět připsal brankář Roche, který před Villou ztratil rovnováhu a dovolil tak i jemu dovršit svůj hattrick. Osmý zářez obstaral po propadnutí balónu za obranu jinak nepříliš dobrý zápas hrající Mata. To běžela teprve 66. minuta.

O pár minut později si pořádný aplaus vysloužil Roche - nejprve proti Villově ráně z přímého kopu, poté proti Silvově nebezpečné střele - jenže Tahiťanům to nebylo nic platné, jelikož devátý gól už byl na cestě. Penaltu nařízenou za evidentní ruku Aitamaie po Navasově centru sice ještě Torres trestuhodně opřel pouze do břevna, ale o pár vteřin později se útočník Chelsea revanšoval pohodlným obkroužením Rocheho a bezproblémovým zakončením do prázdné.

I za stavu 0:9 se Tahiťané stále hnali dopředu v sympatické snaze vstřelit alespoň jeden gól, jenže místo toho inkasovali po desáté - skóre chtěl zaokrouhlit David Villa, jehož branka však nebyla uznána pro ofsajd, a tak si fanoušci La Roji museli počkat až na Silvu, který měl na penaltě mezi rozestoupenými tahitskými obránci moře času, takže mu nedělalo problém se v klidu obtočit kolem své osy a přesně zamířit.

Kýžený tahitský gól měl na kopačce v úplně poslední akci zápasu stále aktivní a bojující Steevy Chong Hue - díky rezignaci Španělů na vracení se šel sám na bránu, ale praporek pomezního byl včas nahoře. Úřadující mistři světa a Evropy tak stanovili nový rekord Konfederačního poháru, ale ochozy na Maracaná měly jiné hrdiny - Tahiťany při odchodu z hrací plochy doprovázely bouřlivé ovace..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (41)

Přidat komentář
Aldeano

Tak tady asi dvouciferný výsledek

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel ano ...

Reagovat
smazaný uživatel

1:1 Španieli dajú rýchly gól celý zápas si budú prihrávať a v závere zápasu dostanú gól z brejku

Reagovat
Pharrell

11:1

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
diastan

5:0

Reagovat
smazaný uživatel

10:1

Reagovat
smazaný uživatel

No, bylo to blízko ...

Reagovat
REPLIKATOR

8:0

Reagovat
Tomtaf

0:1

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

7:0

Reagovat
smazaný uživatel

8:1

Reagovat
smazaný uživatel

over 9,5 za 1,1

Reagovat
smazaný uživatel

Ja se jen bojim toho skore....urcite Spanele nebudou hrat cely zapas na 100%..po 3,4 brance trochu vypusti..i tak si myslim ze to bude debakl...tip 1...7:0

Reagovat
smazaný uživatel

9:0

Reagovat
smazaný uživatel

No...clovek by rekl, ze kdyz jim Nigerie da sestku, tak Spanelsko by je melo roznist jak svine, ja si nejsem jistej jestli to do ty branky tolikrat doklepou, sympaticky by bylo, kdyby Tahiti hralo jako v prvnim zapase odvazne bez respektu a proste mozna je precenuju, ale verim v tak 6:0

Reagovat
klokan.paul

8:0

Reagovat
smazaný uživatel

Mno, co k tomuto zápasu napsat? Je to jasný jak facka a nelze na to snad ani stanovit kurz. Ať trenér Del Bosque nasadí jakoukoli sestavu, Tahiti nebudou mít žádnou šanci. Jediná neznáma je pouze výše skóre a to se bude odvíjet od toho, jak bude La Roja k soupeři shovívavá, protože až si zajistí potřebný náskok, určitě nebude hrát až do konce zápasu s vervou, jako kdyby bylo finále MS. Pro Tahiti je už samotný zápas s nejlepším týmem světa, navíc na legendárním Maracaná, tím největším fotbalovým svátkem a splněným přáním v jednom. Jsou si plně vědomi svého postavení a pokud se budou vyvyrovat zbytečných chyb, můžou sehrát v rámci své výkonnosti utkání, na které budou dlouho vzpomínat. Tzn. neikasovat dvouciferný výsledek, ale to se asi opravdu nestane. A jestli v prvním zápase se podařilo Tahiti skórovat, tak dnes už to určitě nepůjde. Určitě né tak lehce ... Tip 7:0

Reagovat
Losinho

7:0

Reagovat
smazaný uživatel

16:0

Reagovat
smazaný uživatel

6:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Reálne sa nedá uvažovať nad ničím iným ako výhrou Španielska. Dvojciferný výsledok by som neočakával, španieli nebudú až tak tlačiť na pílu. Tahiti môže z tohto zápasu nabrať len veľmi veľa skúsenosti ktoré môžu neskôr zúžitkovať v OFC zóne ... Tip. : 8:0

Reagovat
smazaný uživatel

24:0

Reagovat
Desmond Glazebrook

Zajímavé kurzy. které se často nevidí:

• Výhra Špaňelska za 1,01

• Výhra Španělska v handicapu 0:9 za 3,00

• Vstřelí Tahiti gól?

- Ano za 3,00

• Který hráč dá v tomto zápase gól:

- Torres(!), Villa a Soldado všichni za 1,12

- Fabregas, Pedro oba 1,20

- Mata, Silva oba za 1,25

• Který hráč dá v tomto zápase 3 a více gólů:

- Torres(!) 3,25

-------------------------------------------------------

Snad to bude oslava fotbalu. Nic jiného, než vítězství Španělska se nedá očekávat...

Reagovat
FCSL

29:1

Reagovat
smazaný uživatel

13:0

Reagovat
smazaný uživatel

španělé mají nařízeno ty papuánce šetřit ... (5:0)

Reagovat
smazaný uživatel

Nakonec se to nepovedlo ...

Reagovat
Kluivert9

8:0

Reagovat
hradec

Španělsko 15:0 Tahiti Torres hattrick min.

Reagovat
smazaný uživatel

‏@StamfordMemes 24s

Aaaaand Juan Mata gets another assist.

In other news, water is wet.

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko nastoupilo v podstatě s B - sestavou, ale to pranic neubíralo na jejich kvalitě. Osobně jsem čekal, že to neskončí dvouciferným výsledkem, ale bohužel se tak stalo, i když Espaňa hrála v klidu tak na půl plynu. Tahiti odehráli v rámci svých možností slušný zápas, i když celkový výsledek a skóre je určitě netěší. Byl však důsledek jejich indivuduálních chyb, stačí to ilustrovat na příkladu brankáře. Mickaël Roche předvedl celkově lepší výkon než jeho kolega v prvním zápase, ale i tak se nevyvaroval hrubých chyb. Neúnavným tahounem byl opět Marama Vahirua, ale nejen na něm bylo vidět, jak týmu docházejí na hřišti síly. A třeba příkladná obětavost kapitána Nicolase Vallara byla obdivuhodná, ostatně jako znovu sympatické vystoupení celého týmu včetně dárků pro soupeře před samým úvodem zápasu. A diváci na Maracaná to dokázali ocenit a tak to má být ...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak prece jenom to da rozum, sou to mistri sveta i evropy a bylo dany, aby je porazili o dost vic nez Nigerie, ale stejne se mi tomu nechtelo verit. Vsichni dobre vime, jak Spanelove obcas umej zahrat. Ale holt tady ten rozdil kvalit byl, proti kombinacni hre Spanelu to meli Tahitani tezky. Padli 2 hattricky, jeden pro Villu, coz je pro nej samotnyho vzpruha a o to vic si toho musi cenit Torres, ktrerej dal navrch jeste ctvrtej gol a rika si tak o dulezity misto v Chelsea na hrotu...

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitativní rozdíl ve výkonnosti byl opravdu diametrálně odlišný, bylo to vidět ve všem. Ale právě F. Torres mě moc herně nepřesvědčil, i když byl pro něj soupeř o několik tříd níže ...

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžu si pomoci, ale Torres nehrál příliš dobře ani proti takovému soupeři, jako je Tahiti. Dal sice

4 goly, kromě prvního však měl vždy velmi lehkou práci. Jinak mě ale štval tím, kolik přihrávek zbytečně zkazil, a dalších šancí zazdil. Je to takovej Španělskej Baroš, taky už má to nejlepší dávno za sebou.

Reagovat
smazaný uživatel

jeho zkazila ta Chelsea, troufnu si rict jako fanousek Blues. V Liverpoolu byl pan, ale pro nej byl spatnej krok prestupovat ke konkurenci...to se potom prenasi i do repre ta neforma a trema a vsechno ostatni

Reagovat
FC Porto FC

máš pravdu. Lepší je dobrej výkon a 0 branek než špatnej výkon a 4 branky

Reagovat
hradec

To je dost dvousečný, jestli to uznáš. Na jednu stranu kvalitní a efektní hra je sympatickým faktorem, ale na druhé straně úspěch, efektivita a vítězství mnozí staví výše v žebříčku herního pojetí. Torres sice nehrál nejlépe (jsem doživotní fanoušek Chelsea a fandím všem hráčům, kteří zaznamenali u Blues stopu kvality), ale může se stát nejlepším střelcem turnaje. Jaký to paradox, vid'te.

Reagovat
smazaný uživatel

http://rutube.ru/video/07fafa7095e1599c0d42c959ff73e921/

No v tomhle zápase si Torres vedl poměrně dobře. Sice po celou letošní sezonu dával góly převážně do prázdné branky, ale tentokrát alespoň dokázal uspět v souboji 1 na jednoho a to se v Chelsea nestávalo. za jeho první 4 góly v jeho kariéře.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele