ALL-STARS Premier League 2020/21

02.06.2021, 14:36
Názory a komentáře
Harry Kane a Son Heung-Min (© AFP)
Zaujalo nás
Titul má svého vlastníka, stejně tak vstupenky do evropských pohárů. K definitivnímu završení letošní sezóny Premier League tak schází už jen individuální ceny. Expertní panely Premier League i PFA už zveřejnily užší nominace na nejlepšího hráče ročníku. A teď je řada i na nás v Eurofotbalu.

Jak naše ideální sestava vznikla? Šestice redaktorů Eurofotbalu se specializací na anglickou Premier League poskládala své vlastní jedenáctky. S kůží na trh vyrazili Marek Ustohal (Usty), Víťa Srp (vitasrp), Martin Kantor (Counter), Martin Vejdělek (mistr129), Petr Procházka (proche88) a Adam Krajíček.

Kompilací všech šesti sestav pak vznikla oficiální ALL-STARS Premier League 2020/21 dle Eurofotbalu. "Experti" se vedle toho pochlubili také lavičkou náhradníků (brankář - obránce - záložník - ofenzivní záložník/útočník) a volbou MVP sezóny a nejlepšího trenéra.

Vy se k jejich názorům můžete vyjádřit nejen v komentářích, ale také jako již tradičně i v anketě. Zároveň budeme rádi, když se o své sestavy podělíte také.

Poznámka: V případě, že mělo více hráčů stejný počet nominací v ideálních jedenáctkách, rozhodl počet jejich účastí na lavičce náhradníků.

ALL-STARS Premier League 2020/21 dle Eurofotbalu


Autor: Marek Ustohal

Gólman - Emiliano Martínez (Aston Villa): S Arsenalem se rozloučil jako příliš dobrý náhradník a vítěz FA Cupu. O rok později už je hvězdnou Premier League. Je kombinací opravdu výjimečného brankáře, který navíc kvanta zákroků umí doplnit efektními robinzonádami a především klíčovými zákroky na hranici reality. Za celou sezónu si vybral jeden jediný špatný zápas (doma s West Hamem), naopak velmi pravidelně platil za nejlepšího hráče utkání.

Pravý obránce - Joao Cancelo (Man City): Úplný úvod sezóny proseděl, v závěru jej Guardiola vynechával v Lize mistrů, a nakonec si ani nezahrál finále. Na jednu stranu rozpačitý ročník, na druhou stranu se v zápasech, kdy nastoupil, prokázal jako krajní bek s možná největším ofenzivním potenciálem v Premier League. Klíčovou část sezóny (15 výher v řadě) odehrál téměř bez pomlk, dobře bránil a ještě lépe chystal míče svým spoluhráčům.

Pravý stoper - Wesley Fofana (Leicester): Tohle se Leicesteru mimořádně povedlo. Přišel sice až v říjnu, ale šmankote, to byl nákup. Vlétl do Premier League jako uragán a nešlo pochopit, že je mu teprve 19 let. Kombinace rychlosti, kvality na míči a bezchybného odebírání míče, to je pochopitelně formulka, která tvoří dokonalého stopera. A když se ho bude držet zdraví, velmi pravděpodobně jím jednou bude.

Levý stoper - Rúben Dias (Man City): Nejlepší obránce a pro mnohé i nejlepší hráč celé sezóny. Man City za něj zaplatilo víc než 60 milionů liber, on však stál za každou penny. Sjednotil často tápající zadní řady Citizens a dlouhé měsíce byl naprosto nepřemožitelný. Pak do něj jednou drcnul Haaland a jeho neochvějnost se v závěru ročníku trochu otřásla. I tak mezi stopery neměl sebemenší konkurenci a jako jeden ze čtyř hráčů získal nominaci od všech redaktorů Eurofotbalu.

Levý obránce - Luke Shaw (Man Utd): Na podzim si poranil stehenní sval a zas to vypadalo na průměrnou sezónu. Když se ale vrátil, všem vyrazil dech. Protože se Bruno s ubývajícími silami v průběhu roku trochu vytrácel, byl to právě levý bek, kdo hlavně v úvodu jarní části prakticky zápas co zápas bral cenu pro hráče utkání. Nesmírně silný, dobře bránící bek, jehož průniky do ofenzivy nešly zastavit. Jeden z nejlepších hráčů United v letošním ročníku.

Pravý střední záložník - Bruno Fernandes (Man Utd): Na podzim to byl o parník nejlepší fotbalista Premier League. Nezastavitelné monstrum, které pálilo z penalt, zpoza vápna i skórovalo hlavou. Bruno byl nejlepší střelec, nejlepší tvůrce hry a navíc lídr United. Po Novém roce se na něm víc než na ostatních projevila prakticky neexistující letní pauza, ale statistiky měl stále vynikající. Sezónu zakončil na třetím místě tabulky kanonýrů a jako druhý nejlepší nahrávač ligy. Druhý z borců, kteří nechyběli v žádné sestavě našich redaktorů.

Defenzivní záložník - Tomáš Souček (West Ham): Už dlouho si český fanoušek neužíval tolik chvály na jednoho z krajanů. Tomáš Souček je prototypem toho správného češství. Je neuvěřitelně pracovitý a bojovný, přičemž se nejen v očích příznivců Kladivářů dostává do podobné sorty oblíbenců jako N’Golo Kanté. Je totiž taky mimořádně pokorný a skromný. Jak všichni víme, oběhá toho víc než kdokoli v Premier League, kraluje i statistikám hlavičkových soubojů. Nebýt chybného vyloučení, odehrál by úplně každou minutu letošní sezóny. Navíc dal 10 gólů. Slovy deset. Jestliže před rokem stál 500 milionů, teď jeho cenovka vylétla minimálně na miliardu.

Levý střední záložník - Ilkay Gündogan (Man City): Spolu s Jackem Grealishem je dokonalým příkladem toho, jak pozoruhodně krátká je paměť většiny nejen fotbalových fanoušků, ale také odborníků. Zatímco po sérii patnácti výher Citizens, kterou podpořil 10 góly, jej mnozí (a právem) pasovali za nejlepšího hráče sezóny, teď po něm s trochou nadsázky neštěkne ani pes. Přitom se stal nejlepším střelcem klubu a ve zmíněné rozhodující části Premier League tým v ofenzivě táhl prakticky sám. Byl to on, kdo na podzim a v zimě při zranění a chabé formě De Bruynea povstal. Gündogan byl letos po Diasovi druhým nejdůležitějším mužem City v lize. Bez debat.

Pravé křídlo - Mohamed Salah (Liverpool): Nasadil laťku tak vysoko, že ani 22 gólů nestačí k tomu, aby se jeho sezóna dala hodnotit zcela pozitivně. Chtěl dávat branky až moc, často hrál až moc sobecky, často kazil a občas nebyl vůbec vidět. Jenže co naplat; když se Liverpool topil v největší krizi, byl to právě Salah, kdo jej střelecky tahal z bryndy. V posledních devíti zápasech Premier League nasázel pět důležitých branek a na další dvě přihrál. Přes všechny nedostatky byl pro Reds klíčovou osobností a i pro slabší konkurenci na pravém křídle jej nominovali všichni redaktoři.

Střední útočník - Harry Kane (Tottenham): Nejlepší devítka, nejlepší desítka, nejlepší šestka. Když to José Mourinho po jednom zápase tvrdil, byla to jednak nadsázka a jednak dokonalá pravda. Kane prošel přes léto takovou renesancí, že se dá skutečně považovat za nejkomplexnějšího útočníka světa. Jeho instinkt a kvalita v zakončení je nepřekonatelný, navíc se letos hodně často stahoval i níž a ze středu pole "poRooneyovsku" tvořil hru. Asi není lepší důkaz o jeho mimořádné sezóně než statistika gólů a asistencí. 23 + 14. V obou král Premier League. Šest nominací ze šesti a pětkrát i jako MVP.

Levé křídlo - Heung-min Son (Tottenham): Hodně těžil z mimořádných kvalit svého spoluhráče, ale také zažil určitě nejlepší sezónu v kariéře. Zatímco u Grealishe nebo Mounta hrály prim především výkony a jejich vliv na tým jako takový, Son se stal mašinou na góly a asistence. Spolu s Kanem občas připomínali deváťáky, kteří přišli na první stupeň ukázat, jak se ten fotbal vlastně hraje. 17 gólů dal a u dalších 10 asistoval.

Jednotlivé sestavy redaktorů Eurofotbalu


Marek Ustohal (4-3-3): Emiliano Martínez (Aston Villa) - Joao Cancelo (Man City), Wesley Fofana (Leicester), Rúben Dias (Man City), Luke Shaw (Man Utd) - Bruno Fernandes (Man Utd), Ilkay Gündogan (Man City), Jack Grealish (Aston Villa) - Mohamed Salah (Liverpool), Harry Kane, Heung-min Son (oba Tottenham)

Lavička náhradníků: Nick Pope (Burnley) - Vladimír Coufal - Tomáš Souček (oba West Ham) - Mason Mount (Chelsea)

Hráč sezóny: Harry Kane (Tottenham)
Manažer sezóny: Pep Guardiola (Man City)


Víťa Srp (4-2-3-1): Emiliano Martínez (Aston Villa) - Joao Cancelo, Rúben Dias (oba Man City), Thiago Silva (Chelsea), Luke Shaw (Man Utd) - Ilkay Gündogan (Man City), Tomáš Souček (West Ham) - Mohamed Salah (Liverpool), Bruno Fernandes (Manchester United), Heung-min Son - Harry Kane (oba Tottenham)

Lavička náhradníků: Ederson (Man City) - Wesley Fofana (Leicester) - Kevin De Bruyne (Man City) - Patrick Bamford (Leeds)

Hráč sezóny: Harry Kane (Tottenham)
Manažer sezóny: Marcelo Bielsa (Leeds)


Martin Kantor (4-3-3): Emiliano Martínez (Aston Villa) - Vladimír Coufal (West Ham), Rúben Dias (Man City), Harry Maguire, Luke Shaw - Bruno Fernandes (všichni Man Utd), Ilkay Gündogan (Man City), Jack Grealish (Aston Villa) - Mohamed Salah (Liverpool), Harry Kane, Heung-min Son (oba Tottenham)

Lavička náhradníků: Alphonse Areola (Fulham) - Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - Tomáš Souček (West Ham) - Patrick Bamford (Leeds)

Hráč sezóny: Harry Kane (Tottenham)
Manažer sezóny: David Moyes (West Ham)


Martin Vejdělek (4-3-3): Ederson - Joao Cancelo (oba Man City), Harry Maguire (Man Utd), Rúben Dias (Man City), Luke Shaw - Bruno Fernandes (oba Man Utd), Kevin De Bruyne (Man City), Mason Mount (Chelsea) - Mohamed Salah (Liverpool), Harry Kane, Heung-min Son (Tottenham)

Lavička náhradníků: Emiliano Martínez (Aston Villa) - Vladimír Coufal (West Ham United) - Ilkay Gündogan - Riyad Mahrez (oba Man City)

Hráč sezóny: Harry Kane (Tottenham)
Manažer sezóny: David Moyes (West Ham)


Petr Procházka (4-3-3): Ederson (Man City) - Vladimír Coufal (West Ham), Rúben Dias (Man City), Rob Holding (Arsenal), Andrew Robertson (Liverpool) - Kevin De Bruyne (Man City), Tomáš Souček (West Ham), Bruno Fernandes (Man Utd) - Mohamed Salah (Liverpool), Harry Kane (Tottenham), Phil Foden (Man City)

Lavička náhradníků: Emiliano Martínez (Aston Villa) - Aaron Wan-Bissaka (Man Utd) - Ilkay Gündogan (Man City) - Patrick Bamford (Leeds)

Hráč sezóny: Bruno Fernandes (Man Utd)
Trenér sezóny: Davis Moyes (West Ham)


Adam Krajíček (4-3-3): Emiliano Martínez (Aston Villa) - Joao Cancelo (Man City), Wesley Fofana (Leicester), Rúben Dias (Man City), Luke Shaw (Man Utd) - Kevin De Bruyne (Man City), Tomáš Souček (West Ham), Bruno Fernandes (Man Utd) - Mohamed Salah (Liverpool), Harry Kane (Tottenham), Jack Grealish (Aston Villa)

Lavička náhradníků: Ederson (Man City) - Vladimír Coufal (West Ham) - Mason Mount (Chelsea) - Phil Foden (Man City)

Hráč sezóny: Harry Kane (Tottenham)
Trenér sezóny: David Moyes (West Ham)

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (310)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele