12. kolo
08.11.2015 15:30 CET
3 : 2
(2:1)

Reportáž

Borussia Dortmund - Schalke 04 3:2

Možná největší ze všech bundesligových zápasů nabídl skvělou podívanou. První letošní Revierderby nakonec ovládla domácí Borussia Dortmund, která triumfovala nad Schalke těsně 3:2; opět u toho byl gabonský démon Pierre-Emerick Aubameyang, který vstřelil svůj už čtrnáctý gól v sezoně. Dortmundští se tak osamostatnili na druhé příčce, kde odskočili třetímu Wolfsburgu na osm bodů, zatímco sami na vedoucí Bayern ztrácí pouze pět..

Skóre otevřel ve 30. minutě Kagawa, a přestože hostující Klaas-Jan Huntelaar obnovil nerozhodný stav o pouhé tři minuty později, domácí ještě do poločasu šli opět do vedení po trefě Matthiase Gintera (který, mimochodem, dnes podal takřka bezchybný výkon). Aubameyangův vítězný úder přišel krátce po změně stran, za Schalke potom už pouze v 72. minutě snižoval opět Huntelaar. Dortmund tak potvrdil, že jeho ofenziva letos pracuje opravdu skvostně - od letního nástupu kouče Thomase Tuchela se ani jednou nestalo, že by jeho tým neskóroval. Ve všech soutěžích nasbíral neuvěřitelných 71 (!) branek, z toho celých 35 v Bundeslize. Lépe je na tom pouze nepolapitelný Bayern.

Ostře sledovaný duel samozřejmě okomentoval i sportovní ředitel Borussie Michael Zorc, který byl s výhrou spokojen. "Tři body jsou pro nás rozhodně zasloužené," nechal se slyšet. "Teď máme na kontě 29 bodů. V Itálii nebo Španělsku bychom s tímto počtem vedli tabulku, tam ale nemají Bayern," dodal.

V první půlhodině to přitom na žádnou brankovou exhibici nevypadalo. Přestože měl zápas od začátku velmi vysoké tempo, defenziva Schalke žlutočerným náletům dlouho odolávala; bylo znát, že kouč André Breitenreiter připravil své svěřence vskutku důsledně. Diváci tam museli čekat na první chybičku, kterou nakonec vyrobil Dennis Aogo - bek Königsblauen neuhlídal sprintujícího Gintera, jehož skvělý pas přistál přímo na hlavě Shinjiho Kagawy. Ten se nemýlil a potvrdil tak svoji pověst specialisty na Schalke.

Hostující fanoušci možná cítili, že by si za zodpovědný výkon v úvodních fázích zápasu zasloužili vyrovnat; nakonec nemuseli čekat dlouho. Jen pár desítek vteřin po Kagawově gólu se totiž Schalke vydalo do rychlého brejku, Leroy Sané, který už předtím zahodil jednu velice slibnou šanci, tentokrát zvolil možnost přihrávky na kolegu Huntelaara, a nizozemský šutér se z pohodlné pozice nemýlil. Bleskově provedený útok zajistil, že se začínalo opět od nuly.

Ve zbytku zábavné první půle měli navrch domácí. Ilkay Gündogan, paradoxně rodák z Gelsenkirchenu, pálil těsně vedle, a dvě minuty před změnou stran přišel druhý gól ve Fährmannově síti - rohový kop Henrika Mchitarjana našel aktivního Gintera, který vrátil Borussii vedení. Druhý poločas začal ve stejném duchu: povzbuzený Dortmund se nenechal dvakrát pobízet, od začátku zatlačil soupeře do obrany a výsledkem byl velice rychlý gól na 3:1. Finální přihrávku vymyslel Gonzalo Castro, takže Aubameyangovi stačilo pouze dorážet za bezmocného gólmana.

Fährmann zatím letos podává velice dobré výkony a ukázal to i dnes, když si poradil s nadějnými šancemi Gündogana a Mchitarjana; zejména díky němu tak Königsblauen měli i za stavu 1:3 stále šanci na zvrat. Ta ještě zesílila poté, co domácí kapitán Mats Hummels vyrobil nečekanou hrubku a dovolil tak Huntelaarovi snížit na 2:3. Schalke mělo v závěru i jednu velkou šanci srovnat skóre, Pierre-Emile Höjbjerg však zpoza vápna trefil pouze tyč a Borussia tak ve skvělém zápase těsné vedení uhájila.

Autor: Dominik Zezula / bundesliga.com, theguardian.co.uk

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:1

1

Reagovat
tlaci

olééé BVB 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 hejja BVB

Reagovat
Pharrell

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele