21. kolo
14.02.2015 15:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Borussia Mönchengladbach - 1. FC Köln 1:0

Ostře sledované porýnské derby mezi domácím Gladbachem a Kolínem nakonec dopadlo podle papírových očekávání - tedy výhrou Hříbat. Žádná exhibice to ale z jejich strany rozhodně nebyla; kouč Lucien Favre oslavil čtyři roky na lavičce Borussie hubeným, leč o to důležitějším triumfem 1:0.

Hosté si dobře uvědomovali, že jejich největší síla leží v obraně, a na hřišti to podle toho také vypadalo; Kolín se málem probránil k bezbrankové remíze, jenže potom v samém závěru udeřil švýcarský záložník Granit Xhaka. Svěřenci Petra Stögera tak nepotvrdili, že venku jsou letos mnohem lepším týmem než doma, i když k tomu vlastně neměli vůbec daleko.

Stöger koneckonců před zápasem sám potvrdil, že by výsledek 0:0 bral, takže jím zvolená taktika nepřekvapila asi nikoho. Cílem bylo bránit v hlubokém boku, zůstávat za míčem a nechat Gladbach hrát; pokud by se objevila šance na skórování, bylo by záhodno ji proměnit, ale pokud ne, nevadí. Jeden bod je více než žádný. Této filozofie se dnes hosté drželi jako klíšťata, a z dobrého důvodu - přesně takto zaskočilo Gladbach v minulém kole Schalke.

Jenže jubilant Favre se tentokrát na soupeřův destruktivní val připravil mnohem lépe. Domácí neztráceli míče a chvílemi to vypadalo, že jej snad soupeři ani vůbec nehodlají půjčit; spoléhali na trpělivost a čekali, až se v hostující obraně otevře nějaké okénko. Bohužel pro natěšené diváky to trvalo celý první poločas.

Až v 50. minutě byla k vidění první šance - Patrick Herrmann do ní vyslal Raffaela, brazilský útočník se ale dostal příliš blízko k brankáři Timu Hornovi a ten tak neměl se zásahem větší problémy. Příležitostí však přibývalo; tu největší zahodil sám před brankářem Max Kruse, a Horn si poradil také s nebezpečnou ránou Xhaky.

Stöger zareagoval ještě urputnější defenzivou; v závěru už hrálo za míčem hned deset kolínských borců, zatímco vepředu zůstával osamocený Anthony Ujah. Tedy alespoň do té doby, než jej vystřídal další defenzivní hráč, Slawomir Peszko. Opovážlivý cynismus kolínského trenéra však nakonec nezůstal nepotrestán: v nastaveném čase rozehrál Thorgan Hazard přímý kop, Xhaka vyskočil ve vápně nejvýše a hlavou vystřelil Hříbatům zasloužené tři body.

Autor: Dominik Zezula / espnfc.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele