play off - osmifinále
08.07.2019 21:00 CET
1 : 1
4:5 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Posledním čtvrtfinalistou Afrického poháru národů se po dramatickém boji stalo Tunisko

Přestože měla Ghana více ze hry, sahali Orli z Kartága po vítězství už v normální hrací době. Jenže zásluhou vlastního gólu v nastaveném čase doputovalo utkání do prodloužení a k následnému penaltovému rozstřelu.

Pro připomenutí, tým Jamese Appiaha vyhrál svou skupinu před Kamerunem pouze zásluhou lepšího skóre. Tunisané měli naopak obrovské štěstí, jelikož všechny tři zápasy remizovali. Ve vyřazovací fázi se však začíná od nuly a ani jeden ze soupeřů rozhodně nehodlal nic podcenit. Obhájci čtvrté příčky si na severoafrický národní tým věřili.

Jenže prohrávat mohli už po sedmi minutách hry, nebýt výborného obranného zákroku Andyho Yiadoma, který zblokoval pokus Tahy Khenissiho. V 16. minutě zahrávala Ghana rohový kop a hlavičku Kasima Nuhua zastavila až vnější strana tyče. Černé hvězdy znovu převzaly iniciativu v závěru úvodního dějství.

Běžela dvaačtyřicátá minuta, když Thomas Partey a Jordan Ayew společnými silami připravili výbornou pozici pro bratra druhého jmenovaného. André Ayew dopravil míč za brankovou čáru stylově patičkou, nicméně od rozhodčího Victora Gomese se žádné pochvaly nedočkal. Thomas si totiž při přebírání balonu pomohl rukou.

Do druhého dějství se tedy vstupovalo za bezbrankového stavu. Vyslanci západoafrické země byli i po změně stran aktivnější, což přinutilo kouče Giresse k rozhodnutí vyslat na hrací plochu Wahbiho Khazriho, přestože tahle tuniská ofenzivní megastar laborovala se stehnem. Po jejím příchodu na trváník se rázem role proměnily.

Hned za dvě minuty se Khazri dostal k situaci, kterou zakončoval Khenissi a Tuhu uklidil na rohový kop. Po jeho rozehrávce se pověsil do vzduchu zmiňovaný tuniský útočník a hlavičkou orazítkoval břevno. Nevyhnutelné se stalo skutečností ve třiasedmdesáté minutě. Kdo jiný mohl akci rozehrát než Wahbi Khazri?

Z jeho výborné práce s balonem, díky které si na pravé straně hřiště pohrál s protihráči, mohl těžit už Wajdi Kechrida. Místo toho ale ještě posunul na Tahu Khenissiho, který pravačkou nedal Richardu Oforimu pražádnou šanci - 0:1. Nedlouho poté musel Mouez Hassen vyrážel Wakasovu ránu alespoň do tyče svojí svatyně.

Ghanské reprezentanty zachránila až v samotném závěru standardní situace, po které si Rami Bedoui smolně vsítil vlastní gól. Paradoxní je, že pro obránce saúdskoarabského klubu Al-Fayha se za celých devadesát minut jednalo o jediný kontakt s míčem. Na rozdíl od Copy Amériky se na Africkém poháru národů hraje i prodloužení, takže oba mančafty čekal půlhodinový přídavek.

Po pěti minutách pálil Asamoah Gyan. Čtyři minuty po něm se na opačném pólu připomenul Khazri a gólman Ofori se pořádně zapotil. Ve 115. minutě vytěžil z minima téměř maximum Jordan Ayew. Z nějakých dvanácti metrů ale těsně minul zařízení. Tak jako osmifinálové klání Beninu s Marokem a Madagaskaru s Demokratickou republikou Kongo, i tentokrát musely o vítězi rozhodnout až pokutové kopy.

V poslední minutě prodloužení se Alain Giresse rozhodnul stáhnout Hassena a na jeho místo mezi třemi tyčemi přišel odpočatý Farouk Ben Mustapha. Tenhle tah se francouzskému kouči vyplatil, protože nově příchozí hráč vychytal ve třetí sérii Caleba Ekubana. A jelikož všichni Tunisané (jmenovitě Sliti, Khazri, Bronn, Meryah i Sassi) proměnili, můžou se těšit na čtvrteční káhirské čtvrtfinále právě proti Madagaskaru.

Autor: Tomáš Kordík / kicker.de

Komentáře (16)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:0

Reagovat
Pharrell

0:0 (4:2pen.)

Reagovat
smazaný uživatel

1:2p

Reagovat
Pharrell

** 2:1

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Pharrell

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

1:1, penalty Tunisko

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
icka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele