play off - čtvrtfinále
25.01.2010 20:30 CET
0 : 0
4:5 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Nigérii spasil proti Zambii až brankář Enyeama

Až pátý pokutový kop, ke kterému se postavil brankář Enyeama rozhodl o čtvrtém semifinalistovi Afrického poháru národů. Repríza finále z roku 1994 se však vůbec nevyvedla a oko diváka se sotva drželo ve střehu. Proti obdobnému výkonu Nigérie by neměla mít Ghana větší potíže.

I poslednímu čtvrtfinále předcházela minuta ticha za oběti na Haiti. Poté se už o slovo přihlásila Nigérie, která však doplácela na nepřesné přihrávky v blízkosti soupeřova vápna. Ač se tak jednalo o čtvrtfinále, dostalo se první zajímavé střely až po dlouhé a nudné půlhodině. K té se po odrazu dostal zpoza vápna Obi Mikel, ale Mweene dokázal prudkou přízemní střelu vyrazit.

Před přestávkou se do velmi slibné šance dostala i Zambie. Chamanga dostal míč na malé vápno od Mboly, ale nikým nehlídán zamířil svůj projektil k rohovému praporku. Do šaten se tak po podprůměrném fotbalu šlo za bezbrankového stavu.

Po změně stran mohl všechny, především pak brankáře, překvapit Katongo. Jeho přízemní prudkou střelu Enyeama s obtížemi vyrážel. Zambie se ve druhém poločase dostávala před šestnáctku Nigérie častěji, střely však létaly mimo tři tyče. Když už po rohu hlavičkoval lépe Himonde, trefil pouze na brankové čáře stojícího Yusufa.

Z následného brejku mohl udeřit Yakubu, který však příliš dlouho otálel se střelou a míč se nakonec sotva došoural vedle tyče za brankovou čáru. Brzy poté se Yusuf postaral o další povedený zákrok u brankové čáry, tentokrát se po rohu dostal ke střele z pár metrů Mulenga. Ospalý závěr řádné hrací doby probudila pouze hlavička Mayuky, který jen těsně přestřelil. Na obou týmech bylo patrné, jakoby postup přály svému soupeři. Především Obasi působil v posledních minutách jako nikterak zdatný žáček.

Hned ve druhé minutě prodloužení mohl přiblížit postupu Nigérii Martins, po nepříliš povedeném zpracování střílel ze čtrnácti metrů kolem levé tyče Mweeneho. I přes zvýšenou aktivitu Nigérie nenabídla první půle prodloužení žádný záživný moment.

To druhý začal pěkně zostra. Na začátku druhé minuty fauloval zezadu Apam, za což viděl druhou žlutou a musel hřiště na poslední čtvrthodinku opustit. Brzy mohl převahy využít Njovu, ale jeho střelu z dvaadvaceti metrů vyškrábl nad břevno Eneyeama. Když na druhé straně v akrobatické pozici přehodil branku Martins, bylo jasné, že rozhodovat budou penalty.

Chivuta namířil k pravé tyčce do horní části a nigerijský brankář byl bez šancí. Obi Mikel střílel na opačnou stranu a úspěch slavil též. Katongo s chladnou hlavou mířil po zemi zhruba doprostřed branky. Martins svou levačkou rozvlnil síť z lehkostí doprostřed branky. Mayuka ve třetí sérii proměnil jen taktak, Enyeama potřeboval jen o číslo větší rukavice. Obinna se naopak Mweenem nenechal rozhodit a v klidu do horní poloviny branky proměnil.

A ve čtvrté sérii se naopak nenechal rozhodit Enyeama Nyriendou a jeho střelu k levé tyčce vyrazil. Odemwingle si vybral stejnou stranu, ten byl však úspěšnější. Na páté pokutové kopy se postavili brankáři, oba vystřelili po zemi do stejného místa a pokořili svůj protějšek. Nigerijský brankář tak poslal svůj tým do semifinále.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
Liquid

2:1 po penaltách

Reagovat
smazaný uživatel

Nigerie vyhraje celý APN

Reagovat
smazaný uživatel

ani hovno

Reagovat
smazaný uživatel

menší OT: ten Danny Shittu je dobrý prasátko...proporce 191 cm, 95 kilo nechtěl bych ho potkat v temné uličce

Reagovat
numeromis

Úplně stejný proporce jako já.

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý souboj gólmanů na konec penalt

Reagovat
Shevchenko

Škoda, Zambie by si to zasloužila.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
kubys

Škoda že Mayuka nedal rozhodující gól

Reagovat
terry

To jsou ti brankáři fakt tak malí, anebo mají v Africe větší branky? Při těch penaltách mi přišlo, že nemají šanci vůbec nic chytit.

Reagovat
Shevchenko

Mweene - 178 cm.

Enyeama - 180 cm.

Reagovat
smazaný uživatel

Nižší než ja? Šialenstvo sa vôbec stavať do brány, keď má človek pod 183, chudáci, to sa teda nečudujem...

Reagovat
Liquid

a co legendární extravagantní brankář Campos

Reagovat
smazaný uživatel

Jó, to byl řízek... a prcek to byl taky, to je fakt...

Reagovat
smazaný uživatel

pravdou je, že relativně dost pokusů gólmani vystihli směr, ale nedosáhli k tyči.

Reagovat
domingo

Zápas jsem neviděl, ale semifinále si ujít nenechám...Nigérie

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

To je poprvé co sem si mohl přečíst že na APN někoho spasil gólman a nebyl soupeřův

Reagovat
božský John

Zas to vyhraje Egypt..

Reagovat
smazaný uživatel

beztak

Reagovat
smazaný uživatel

ani hovno vyhraje alžír

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele