play off - čtvrtfinále
24.01.2010 20:30 CET
2 : 3
po prodloužení
(1:1, 2:2)

Reportáž

Sloni na mistrovství končí, Alžířanům nestačili v prodloužení

Po dvaceti letech se Alžírsko dostalo do semifinále Afrického poháru národů. Střídající Hameur Bouazza teprve tři minuty po prodloužení rozhodl o výhře 3:2 nad favoritem z Pobřeží Slonoviny. Sloni přitom byli postupu hodně blízko, Keita totiž v 89. minutě poslal svůj tým do vedení 2:1. Ve druhé minutě nastavení ale dokázal srovnat Alžířan Bougherra.

Pobřeží Slonoviny v zápase dvakrát vedlo, Alžírsko, které v základních skupinách vstřelilo jedinou branku, ovšem dokázalo dvakrát srovnat. A šťastné střídání mu nakonec v prodloužení zajistilo toužebný postup mezi čtyři nejlepší. Tam se naposled Alžířané podívali na šampionátu v roce 1990, který sami pořádali.

Svěřenci kouče Rabaha Saadaneho utkání nezačali vůbec dobře. Už ve čtvrté minutě Yaya Touré prostrčil balón s pomocí odrazu na volného Kaloua, jenž sám před brankářem Chaouchim nezaváhal. V 17. minutě mohli Sloni zvýšit své vedení, nicméně Tiené pálil jen do boční sítě.

Pět minut před přestávkou Alžírsko z ničeho nic srovnalo. Bougherra na dlouhý centr nedosáhl, ten však propadl na Matmoura, který přesnou ránou k pravé tyči nedal gólmanovi Boubacaru Coparovi žádnou šanci. Ve druhé půli se vůbec hra pouštních lišek o hodně zlepšila. Zianiho rána se zastavila o boční síť, po obrovské hrubce Tioteho zazdil stoprocentní tutovku v 68. minutě Matmour.

Tyhle neproměněné příležitosti mohly Alžírsko hodně mrzet. Protože minutu před koncem napřáhl z 26 metrů Keita a vymetl pavouky v levé šibenici. Jenže za tři minuty mohla radost Slonů opadnout - Belhadžiho centr našel přesně hlavu stopera Bougherry, jenž s pomocí odrazu od země překonal Boubacara Coparu.

Pohroma se na Pobřeží slonoviny vyřítila jen dvě minuty po prodloužení. Alžírský kouč Saadane poslal na hřiště Bouazzu za Meghniho, ten si naběhl do vápna na krásný centr Zianiho a z blízkosti pohodlně zakončil. Do konce prodloužení byly pouštní lišky dokonce lepším týmem, soupeř totiž hodně znervózněl a také dost kazil.

Především ve druhé části prodloužení mělo Alžírsko tři velké gólovky. Nakonec se ale mohou Sloni cítit ukřivděni. Kolo Touré si ve 120. minutě krásně naběhl na kolmou přihrávku a rozvlnil síť, brance však zamezil praporek pomezního sudího na znamení ofsajdu. Televizní záběry však prokazují regulérně vstřelenou branku.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (89)

Přidat komentář
Shevchenko

Taková škoda, že se to hraje v čase, kdy je derby.

Reagovat
terry

Podle mě to stejně zas bude ukrutná nuda, radši koukat na derby.

Reagovat
smazaný uživatel

jen aby to derby to nebyla taky ukrutná nuda....

Reagovat
terry

Ať si tam ještě Sloni zůstanou.

Reagovat
homeles8

Reagovat
Liquid

2:0 Kolo Touré, Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

Alžirsko musi jedno značne vihrat ato vihraje 1-0 ::

Reagovat
smazaný uživatel

3:0 Drogba,S.Keita,Kalou

Reagovat
smazaný uživatel

Seydou Keita ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

0:2

Reagovat
vanGomm

Tak jsem kouknul na tabulky zákl. sk.na letošním APN a vyšlo mě,že na všem podstatném ten 3 bodový systém vůbec nemá na nic vliv a vychází to úplně stejně jako u dřívějšího dvoubodového.Vzal jsem i zákl.sk.EURO 1996,2000,2004,2008 a MS 1994,1998,2002,2006 a výsledek je též stejný v porovnání výhra za 3 body jako výhra za 2 body.To přece už nemůže být náhoda,že není ve 46 zákl.skupinách (MS 1994-EURO2008) ani jediná odlišnost.Mělo to tedy vůbec nějakou cenu to měnit?

Reagovat
homeles8

tak v lize to znát je a na těch turnajích je to jedno, takže to taky změnily, aby v tom nebyl bordel

Reagovat
vanGomm

Ano koukal jsem na ligové tabulky tam změny sem tam jsou,ale většinou v polovině tabulky,kde se vlastně o nic nejedná.O sestupu nebo o titulu toho bude minimum.Jest-li vůbec nějaké.Když to zjednoduším,tak tým,který za 38 kol pouze 2x nebo 3x vyhraje spadne stejně bude-li za výhru i 10 bodů u takových se nemůže čekat,že k tomu udělají 30 až 36 remíz.Můj názor na to je,že to bylo celkem zbytečné.

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Alespoň psychilogicky to táhne týmy k tomu aby se snažili remízové zápasy strhnout na svoji stranu

Reagovat
smazaný uživatel

A zrovna sem si teď uvědomil - základní skupina D tohoto turnaje - Zambie, Gabon, Kamerun, Tunisko. V případě 2 bodů za výhru by se všechny týmy seřadili na třech bodech, zatímco takto skončilo Tunisko s 3 body poslední a ostatní týmy měli 4 body. V tomto případě by to mělo vliv asi jen na to že by Gabon spadl za Tunisko na 4. místo, ale v případě jiného gólového rozdílu v zápasech které měli vítěze a jiného počtu gólů v remízových zápasech by to mohlo do postupu promluvit.

Reagovat
vanGomm

Ano tam by nastala změna ovšem jen kosmetická.Na tom podstatném tedy na postup by to vliv opět jako vždy nemělo.Hráči Zambie a Kamerunu by postupovali tak jako tak.Můj názor se nemění 3 bodový systém v tabulce,kde každý odehraje jen 3 zápasy ohledně postupu je zbytečný.Při rovnosti bodů stejně rozhodují pravidla jako např.vzájemný zápas větší počet vstřelených gólů atp.Tedy to samé co by rohodovalo i u 2 bodového systému.Není přece podstatné ma-li něko s někým za 2 výhry 4 body,nebo za 2 výhry 6 bodů.To v konečné fázi ohledně postupu výjde úplně stejně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak říkal homeless, je to zavedeno proto aby v tom nebyl bordel - tedy aby nebyl jiný počet bodů za výhru na šampionátech a turnajích a jiný v dlouhodobých ligách. A i když pravděpodobnost že to bude mít vliv na postup není velká tak to z psychologického hlediska více motivuje týmy k tomu aby hráli do posledních minut na výhru než ten dvoubodový systém.

Reagovat
vanGomm

Tak ano samozřejmě,že je to uděláno,aby v tom nebyl zmatek (bordel).Ve skupinách šampionátů psychologicky motivuje jen výhra.A je zcela lhostejné je-li za výhru 2 nebo 3 body.A ta pravděpodobnost jak píšeš,že to bude mít vliv na postup že není velká.Tak ta tam totiž neexistuje vůbec.Vždy postoupí dva celky s větším počtem bodů.Při rovnosti bodů rozhodují kritéria,kterým je úplně jedno je-li za výhru 2 či 3 body.

Reagovat
vanGomm

Tak beru zpět.Existuje jedna varianta,která se zatím jěště od MS 1994 po EURO 2008 nikdy nestala.Dovolím si ji uvést.A v ní podle dřívějšího 2 bodového systému za výhru dokonce tým se třemi remizama byl vítězem skupiny.O druhém postupujícím by to však bylo velice složité.Zápasy by musely skončit asi takto.A-B 1:0, C-D 1:1, A-C 0:1, B-D 1:1, A-D 1:1, B-C 1:0.

1. D 0 3 0 3:3 3

2-4. A 1 1 1 2:2 3

B 1 1 1 2:2 3

C 1 1 1 2:2 3 Jak říkám toto se ještě zatím nikdy nestalo.

Reagovat
vanGomm

Aby se lépe vyřešil ten druhý postupující tak by jeden z týmů A,B nebo C musel toho druhého porazit o 2 a více gólů.Ale princip je stejný co uvádím výše.Tato varianta,že to takto přesně dopadne je nepatrná odhaduji tak 1%.

Reagovat
smazaný uživatel

Že to bude mít rozhodující vliv je opravdu málo pravděpodobné, ale třeba si vezmi tu skupinu D - kdyby Kamerun porazil Zambii jen 1:0 místo 3:2 a Tunisko s Gabonem remizovali 2:2 místo 0:0 - Při systému za 3 body by postoupil Gabon (4b. - 4:4) a asi Kamerun (4b. - 3:3, lepší vzájemný zápas s Zambií), kdežto při systému za 2 body by bylo první Tunisko (3b. - 5:5) a až za ním Gabon... Za výsledků které jsem zde uvedl by to parodoxně dopadlo tak že v jednom systému by skončil tým na 4. a v druhém na 1. místě Ale je to samozřejmě zavedeno spíše kvůli tomu aby nebyl zmatek

Reagovat
vanGomm

Ano tak vždy se ve všem něco najde.Ještě bych doplnil,že ta varianta,kterou jsem uvedl.Se jednak za 46 skupin (MS 94-EURO08) ještě nestala.A vzhledem k sestavování skupin na šampionátech (nasazení favoritů atp.) je i v budoucnu málo pravděpodobná.Ona se časem změnila a třeba změní další kritéria.Teď mě napadlo,že v kval.sk pro MS 1970 (Mexiko) hráli naši třetí rohodující zápas s Maďarskem (4:1 v Marseille) a jeli na MS.Podle dnešních pravidel by se ten třetí rozhodující zápas vůbec nehrál,protože při rovnosti bodů rozhodují mj. vzájemné zápasy a v těch byli Maďaři lepší (0:2,3:3).Takže na MS by jelo Maďarsko.Ale takových případů by se našlo jistě dost a dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno se vyvýjí, já osobně jsem zastáncem toho aby v těchto věcech rozhodovalo skóre nikoliv vzájemný zápas - ale takové kosmetické úpravy jako je toto nebo ten bodový systém málokdy rozhodují o tom nejpodstatnějším

Reagovat
smazaný uživatel

přeju si 1:2.....

Reagovat
smazaný uživatel

Jen technická - Kolo a Yaya jsou bratři ne? Já jenom že v tom článku je Kolo Touré a jeho jmenovec Yaya Touré..

Reagovat
Lorcan

máš recht, jsou to opravdu bratři (kamerunští Songové jsou strýc (Rigobert) a synovec (Alex)

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem slyšel a moc jsem tomu nevěřil ale když to slyšim už podruhý tak to asi bude tak Rigobert vim že je jedinej hráč kterej dostal v kariéře při zápasech na MS dvě ČK, jinak se o Kamerun moc nezajímám, ale díky za informaci

Reagovat
smazaný uživatel

neni jedinej....jeste Zidane :-) v 98 proti Saudsky Arabii a v roce 2006 ve finale...rigobert je ale nejmladsim hracem, kterej na MS dostal CK.

Reagovat
smazaný uživatel

To mi nedošlo, já to o Rigobertovi četl v nějaké starší fotbalové literatuře, kde ještě turnaj z r. 2006 nebyl započítán Že byl nejmladší vim, ale pak v Japonsku a Koreji dostal eště jednu

Reagovat
smazaný uživatel

3:1 po Slony

Reagovat
smazaný uživatel

Salomon Kalouuuuuuuuuuuuuu

Reagovat
smazaný uživatel

Yaya Toure

Reagovat
domingo

Pěknej zápas. Jestli Sloni nepostoupí, Gervinho na tom bude všelijak.

Reagovat
smazaný uživatel

stejnou šanci měli alžířané

Reagovat
domingo

Ale kuš, Gervinho je momentálně jeden z nejlepších hráčů celé L1 a jde úplně sám na kašpara Chaouchiho, kterýho zmatou i hráči Malawi...měl to prostě dát. Ale nestěžuju si, Alžír je mi sympatičtější

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole tak to je mazec závěr 90 minut

Reagovat
smazaný uživatel

No neuznat ve 123. minutě regulérní gól Slonů, to chce taky kule...

Reagovat
cubinho

Podvod...ve 122. regulerní gól Slonů a ten h*up odmává ofssie...navíc jen za prodloužení ten simulantský alžírský golman proležel 10 minut...hnus

Reagovat
domingo

Kdyby Sloni nehráli totální hovno, nemuseli prohrát. Alžířani mohli klidně vyhrát 7:2.

Reagovat
cubinho

Jo, to máš pravdu...ale prostě jim neuznali regulérní gól...to mě štve

Reagovat
cubinho

A já jim tak fandil

Reagovat
domingo

Tohle je srandaturnaj, počkej na MS...tam se teprve ukáže...

Reagovat
cubinho

To jsem si v průběhu říkal taky

Reagovat
cubinho

Navíc, dneska mi udělali radost ti čeští kluci házenkářští, takže mi ji nějaká CAF nezkazí...

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas ten golman je kurevsky simulant, do 90 min se jim fandil pak uz ne, jednou pry ze chce stridat, pak dela mrtveho no a ten gol neuznany nakonec, ale musim uznat ze o chlup byli lepsi alzirane

Reagovat
smazaný uživatel

Ruku na srdce, Touré byl přímo na ofsajdové hraně, v takovém případě se podle ofsajd nepíská, ale pořád dokážu pochopit když se někdo umávne v tomhle případě než když je to o tři metry.

Reagovat
fantomas

Hm, a Eboué se vrací. Navíc Sloni měli bejt minimálně v tom semifinále.

Reagovat
Counter

v současně zdecimovaném kádru bez jakékoli vyhlídky příchodu nových hráčů beru i Eboueho všemi deseti.

Reagovat
fantomas

Dal bych přednost Theovi, když už větrat.

Reagovat
Counter

Theo bude nejspíš hrát tak jako tak, Eboue bude častěji alternovat na RB než na křídle.

Reagovat
Shevchenko

CIV na mě působí jak stádo splašených slonů, takhle je i KLDR porazí.

Reagovat
blaugrana

Tak dúfam, že po návrate bude Yaya dostávať dostatok priestoru.

Reagovat
Liquid

Jsem konsternován, Sloníci opět nevyhrají. Částečně si za to můžou sami, kolektiv je tak silný jako jeho nejslabší článek a to byl jednoznačně obránce Bamba, proti Burkině se mi nelíbil, dnes neustále hořel, oba góly hlavou šly přes něho, ale dolů dá Zokoru Yaya Touré snad největší zklamání turnaje, dopředu nevýrazný, dozadu ležérní, od soubojí utíká, jednoznačně Gervinho také nenavázal na skvělé výkony z Lille, od Drogby jsem čekal taky více, ale kolik těch míčů dostal od Yaya a spol. téměř žádný. Když už Sloni dovedou zápas k penaltám tak zasáhnou rozhodčí, a gólman Chouachie ať se jde vycpat, zaslouží oskara za ty neustálé divadélka, nejde jen o to, že rozhodčí zpravidla nenastaví tolik kolik tam hráči proleží, ale soupeře to vyvede z tempa když se takto nehraje dobu. Nicméně Alžírsko odehrálo vyrovnaný zápas, svůj nejlepší na turnaji, ale to není žádný terno, protože hůře než proti Malawi hrát ani nemohli. Vítězem bude Egypt.

Reagovat
Kongo

Jedinej Egypt tam hraje srdnate Ma tam jen dva hrace z Evropy,a to je podle me ta pricina proc jsou na tom tak dobre

Reagovat
smazaný uživatel

aa jestli dneska vyhrajou tak bude pristi zapas s alzirskem a ty je rozdrti na srackyyyy

Reagovat
smazaný uživatel

GHEZZALIIIINHOOOOO

Reagovat
smazaný uživatel

jj borec škoda že si nedal svůj gool i když toho byl schopnej a to dokonce 2x

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle je ale přesně on no. Jinak největší borec na APN pro mě.

Reagovat
smazaný uživatel

Má skvělý pohyb a je dobrý v soubojích ale ve včerejším zápase byl kloudného zakončení naprosto neschopný Stát na jeho místě v cca 108. minutě kdokoliv jiný tak je to gól, on nejdřív nechtěně přihrál zpátky Bouazovi který centroval a poté už celou situaci vypustil takže na další Bouazův střílený centr nemohl dosáhnout

Reagovat
smazaný uživatel

Noo anglicko by si malo dať na alžírčanov na MS pozor...naopak pobrežie slonoviny zrejme nebude pre portugalcov a brazílčanov až taká konkurencia v boji o postup.

Reagovat
smazaný uživatel

Yes !

Reagovat
smazaný uživatel

Toto co predviedli sloni v predlzeni sa mi az nechelo verit, pochopil by som keby ze je to na konci sezony, finale MS, kazdy z nich ma v nohach mnozstvo zapasov, tak pochopi preco nevladzu a predlzenie takmer odchodia. Ale teraz mame len januar, vsetko su to hviezdy , ktore hraju v dobre trenovanych poprednych kluboch a navyse maju vyhodu, ze v skupine hrali o zapas menej. O Yayu Toureho som sa uz takmer bal, ze v predlzeni odpadne, lebo v tom case by ho aj slimak predbehol, nechapem preco ho trener nestiahol skor. Bud si sloni vsadili alebo sa den predtym zrubali jak dogy, lebo ten vcerajsok a to ako nevladali akoby mali v nohach 100 zapasov tak to je nepochopitellne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tvoe fsadil jsem se že sloni to cely vyhrajou a oni to poserou už ve čtvrtfinale si dělaj prdel ne????

Reagovat
F.Torres

110minuta: Fawzi Chaouchi zaujal pozici přejeté srnky ..... komentátoři eurosportu

Reagovat
smazaný uživatel

AHA NOO TAKŽE PODLE TĚCHTO KOMENTÁŘŮ SOUDÍM ŽE 80% LIDÍ CO SEM PÍŠOU TYHLE SRAČKY ZÁPAS NEVIDĚLI. ALŘÍŽANÉ VYHRÁLI FOTBALOVĚ ČESTNE A MĚLI NA TO SLONY UPLNĚ ROZDRTIT NA SRAČKY DROGBA ZE KTERÝHO JSTE VŠICHNI UDELANÝ JE DESNEJ SIMULAT A NEBÝT ROZHODČÍHO KTEREJ JIM VYDITELNĚ NADRŽOVAT TAK BY BYL VYLOUČEN ALŽÍR MOHL VYHRÁT MIN. 5:2 JOOO A TEN BRANKÁŘ AŠPAR KTEREJ PODLA VAS MA DOSTAT OSCARA ŽE JE HEREC TAK TEN LEŽÍ V NEMOCNICI

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

prosimtě, vždyt ten šašek simuloval co to šlo.. v tej 110 minutě se mu nic nestalo a von se tam skácí a ani se nehejbal, prostě šašek, další polovina těch hráčů co tam hráli taky pořád simulovali

Reagovat
smazaný uživatel

noo jooo tohle proste do fotbalu atří neřikám že nesimuloval joo to joo ale on byl fakt zraněnej on tenhle zapas hrat nemněl a po zápase v šatnách skolaboval a vzali ho do nemocnice ale ten rozhodčíí děss fůůj zabít ho ghazell dostane takovou hlavicku ze mu tekla krev a on nic kapitán dostal taky nemalý kolínko do ruky a niiicc jako pro sloni jenom jedna karta a pro alžír 3 sloni měli dostat tak minimalně 4 žlutý

Reagovat
Arne

(akorát ten caps )

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud byl zraněný už před zápasem tak neměl lézt do brány Když už nastoupil měl chytat a né se po slabém úderu do tváře skácet jak kdyby ho přejel parní válec.

Reagovat
smazaný uživatel

Alžířané asi vyhráli zaslouženě fotbalově byli lepší, ale jenom v tomto zápase, ale na celém APN mě s.rou rozhodčí, hlavně ti pozezní opravdu ofsajdy nezvládaj chudák Toure dá regulérní gól a prý ofsajd nechápu. To však není nic oprodi zdržování Alžírského brankáře opravdu něco hrozného

Reagovat
smazaný uživatel

tobě se nelíbí alžírský brankář

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole ty asi nejsi v pořádku on hral zraněnej a chápeš že po zápase jim omdlel v šatnách musel jet do nemocnice se divim ze borec uhral zapas do konce fakt to je magor ja bejt na jeho miste tak se na to vyseru zada totalen v prdeli a on chytal dal

Reagovat
smazaný uživatel

když byl zraněnej už před zápasem, tak doté brány nemá vůbec lést, aby pak proležel půlku prodloužení....

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, navíc rozhodně neomdlel z toho že se Drogba v souboji lehce dotkl jeho obličeje

Reagovat
F.Torres

to by to líp pískal kde jakej Franta z Horní Dolní...

Reagovat
smazaný uživatel

Byla to hodně těsná situace, ale hlavní opravdu některé momenty naproto nezvládal. Za všechny např. situace kdy Touré vyvážel míč z obrané poloviny, Matmour ho v kleče chytal za trenky a když mu Touré konečně utekl tak rozhodčí zapískal Buď měl zapískat hned a nenechat Yayu se s ním půl hodiny rvát,nebo měl nechat výhodu a kartu udělit po dohrání situace.

Reagovat
smazaný uživatel

M. Meghni hráč číslo 20 SS lazio boreeeeeeeec

Reagovat
smazaný uživatel

Drogba byl jak namalovanej v tom zápase, Kalou sice nikoho neobešel jeden na jednoho (nečekaně) ale byl hodně vidět. Směšné, že trenér stáhl Kaloua a ne Drogbu

Reagovat
smazaný uživatel

nad rozlitym mlikem je pozde plakat

Reagovat
Tomanatura

Mne to pripada jak turnaj nemohoucich brankaru. Takove hrubky nedelaji nikde.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je to v pytli, Chelsea se o víkendu vrátí k té pí*e

Reagovat
papanegra

viděl jsem 1 zápas tohoto poháru a měl jsem dost, může se stát, že klidně ty Alžířani ten pohár vyhrajou...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele