základní skupiny - skupina C, 3. kolo
20.01.2010 17:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Nigerijci si pohráli s Mozambikem a postupují

Peter Osaze Odemwingie se stal hlavní postavou středečního klání mezi Nigérií a Mozambikem. Jeho dvě branky rozhodly o postupu Nigerijců do čtvrtfinále, zatímco Mozambičany poslal domů. Těm na cestu ještě v závěru přibalil třetí branku Obafemi Martins.

Nigérie poté, co prohrála s Egyptem a porazila Benin, potřebovala získat alespoň bod. Ten by jí zajišťoval postup za všech okolností. Super Eagles, jak se nigerijské reprezentaci přezdívá, sice nezačali špatně, ale ke gólovým šancím to nevedlo.

Vše charakterizuje hned první příležitost zápasu, kterou po výměně přihrávek vytvořili Odemwingie s Mikelem, ale na centr záložníka Chelsea do pokutového území nikdo nenabíhal. Chinedu Obasi se do další nigerijské šance dostal po chybě Campiry a Daria Khana, ale jeho ránu z levé strany vyrazil Kapango.

Přesto měly Mamby v úvodní dvacetiminutovce větší procento držení míče, jenže k čemu jim to bylo, když největší šance přišla se střelou Paita z úctyhodné vzdálenosti a ani Genitův pokus nemohl skončit úspěchem. Na druhé straně mohl naopak udeřit Obasi, ale na centr Shittua hlavičkou nedosáhl.

Nigerijci drželi soupeře pod zámkem a snažili se hrozit. Po třiceti minutách se opět předvedl Odemwingie, ale Kapango ho vychytal. Za Mamby odpovídal Paito, ale jeho povedenou dalekonosnou ránu, jež by se dala označit za největší šanci jižní Afričanů v zápase, skvěle vytěsnil Enyeama. Čtyři minuty před "sirénou" byl blízko úvodní brance Miro, ale míč zastavilo břevno. Když už se obě mužstva chystala do kabin, z letargie je probudil Odemwingie, jenž doslova v posledních sekundách vyzrál na Kapanga.

Mozambik neměl nárok nějak zareagovat a šanci nedostal ani ve druhém dějství, na jehož začátku si vedení pojistili Nigerijci. Uběhly jen tři minuty. Obasi poslal míč na Yakubua a jeho pas z levé strany zajistil Odemwingiemu druhý gól. Svěřenci Marta Nooije se sice snažili utkání zvrátit a tlačili se dopředu co to šlo, ale šancí bylo pomálu. Jednu z největších příležitostí měl Dario, když se vyšplhal nejvýše na Domiguesův centr, ale Enyeama byl pozorný a zakročil. Čtyři minuty před koncem nakonec o výhře Nigérie rozhodl Obafemi Martins, když využil další mozambickou defenzivní chybu. Mikelova střela byla pouze vyražena a pro Martinse nebylo těžké dorazit. Obinna mohl vzápětí zvýšit dokonce na 4:0, ale v akci jeden na jednoho vyhořel.

Autor: Ondřej Holzman / soccernet.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
Liquid

1:2

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel

to sa mi zda alebo ma ozaj mozambik vo vlajke samopal?

Reagovat
Liquid

nezdá, už sme to tu řešili

Reagovat
smazaný uživatel

ANO, samopal a plácačku na muchy...

Reagovat
Liquid

no co, Angola tam má zas mačetu a ozubené kolečko

Reagovat
smazaný uživatel

4:3

Reagovat
smazaný uživatel

tipuješ počet žlutých karet?

Reagovat
Kongo

0-1

Reagovat
smazaný uživatel

zdravím, chtěl bych se zeptat někoho víc informovanějšího než já...co je s taiwem?? dneska není ani na lávce, a žádnou zprávu o tom, že by byl zraněnej, sem nikde nenašel...

Reagovat
Liquid

nehrál ani ve 2.zápase, netuším, asi ale zranění nebo nějaký žaludeční problém třeba

Reagovat
smazaný uživatel

odemwingie je pan

Reagovat
mastakillah

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele