základní skupiny - skupina D, 2. kolo
17.01.2010 17:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Gabon útočil na postup, po remíze s Tuniskem musí ještě čekat

Tunisko nezvládlo ani své druhé utkání na africkém mistrovství. Po remíze 1:1 se Zambií přišlo další neatraktivní utkání, remíza s Gabonem. Ten svůj zisk rozšířil na čtyři body a je blízko postupu.

Gabonu se po Kamerunu podařilo překvapit dalšího favorita. Tým, jenž ve svém kádru nemá žádnou významnější hvězdu, byl navíc po celé utkání lepší než jeho soupeř a jistý postup měl vzdálený pouhé centimetry. A to doslova, několikrát se totiž brankář Mathlouthi na své umění spolehnout nemohl. Červení tak měli ale smůlu. Opět. Po Zambii tak znovu ztratili, se dvěma body jsou před druhým utkáním skupiny D na druhém místě. Překvapivým lídrem je Gabon se čtyřmi body a kuriózním skore 1:0. V dresu Tuniska odehrál celé utkání defenzivní záložník Slavie Praha Hocine Ragued. Jeho tým nyní k postupu potřebuje porazit Kamerun.

Hra začala podobně jako ta Kamerunu s Gabonem. Zatímco Azingo Nationale byli zalezlí v obraně, Tunisko drželo míč a snažilo se překvapit obranu soupeře. Marně. A není se čemu divit, jejich přihrávky totiž byly předvídatelnější než zápletka filmu Avatar. Po devíti minutách se do šance dostal Daniel Cousin, pochopitelně z protiútoku. Jeho ránu ale zastavila tyčka, dobíhající Aubemeyang nenapálil míč s tvrdostí a brankář Tuniska stihl míč zachytit.

Gabon měl další šanci o dvě minuty později. Po dobrém centru se u hlavičky objevil zcela volný N'Guema. A přestože u něho nestál žádný obránce, nedokázal svou hlavičku nasměrovat do branky. První šance jejich soupeřů je časována do 15. minuty. Pod tlakem Chermitiho ztratila obrana Gabonu balon, který získal Issam Jemaa. Útočník Lens se odhodlal před pokutovým územím ke střele, brankář Didier Ovono ale mohl být v klidu. Rána se stočila mimo jeho svatyni.

Další chyba v obraně znamenala prozatím vcelku atraktivní duel. Gabon zahrával již druhý rohový kop, přičemž již první vypadal vcelku nebezpečně, v centru dění se zorientoval Eric Mouloungui, ale zamířil nad břevno. A šancí přibývalo. Ne ale kvůli nějaké ofenzivní parádě, spíš kvůli defenzivní tragédii obou celků. Gabonský záložník ztratil míč ve středu hřiště, toho se ujal M’Sakni. Jeho dalekonosný pokus ale Ovonovi problémy nenadělal. Pár sekund a u pokutového území Gabonu ztratil míč obránce. Chermiti měl cestu k brankáři volnou. Ale útočník Herthy při pokusu obejít gólmana ztratil rovnováhu a než se stačil k balonu vrátit, přispěchal stoper Azingo Nationale.

Jak postupovala první půle, dostával se stále více do hry Gabon. Bylo to především zásluhou aktivního Erica Moulounguiho. Právě tento hráč mohl krátce před koncem poločasu rozhodnout. Jeho hlavička po přímém kopu ale měla být přesnější, nakonec zamířila pouze k fanouškům na tribunách. Druhá půle začala podobně jako ta první. Tunisko mělo převahu, mělo dokonce i své šance. Tedy spíše pološance. Naopak, veliká šance byla k vidění na druhé straně. Skvěle zahraný přímý kop nadělal brankáři Mathlouthimu veliké problémy, na poslední chvíli ale míč vytáhl vedle branky.

S přibývajícím časem se ale jakékoliv útočné výpady omezovaly. Jako by Gabon vzpomněl, že bod proti Tunisku znamená dobrou šanci pro celkovou kvalifikaci do dalších bojů. A zaměřil se na defenzivu. Tunisko se zase nemohlo dostat přes obranu soupeře, možná také tím, že týmu chyběla zkušenost. Nejstaršímu muži na hřišti bylo pouze 29 let. Byli si ale vědomi těžkého posledního zápasu a jali se bezhlavého útočení, především střídající Ahmed Akaichi byl na hřišti cítit. V 81. minutě si naskočil na ideální centr a hlavičkou orazítkoval břevno. Rozhodčí v tu chvíli ale již pískal ofsajd.

Poslední šanci nakonec spálili Gabonští. Moulounguiho centr nezužitkoval střídající Roguy Meye, a jeho tým si tak na potvrzení postupu musí ještě počkat do konce večerního utkání.

Autor: Anna-Marie Kroupová / aboutaball.co.uk

Komentáře (36)

Přidat komentář
Lorcan

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych se přidal k tomuhle typu

Reagovat
smazaný uživatel

0:1 .. moc golu fakt nepada..

Reagovat
smazaný uživatel

Mno 0:1 by bylo zlatejch jak se ukázalo

Reagovat
smazaný uživatel

to jo. i kdyz nejaky sance tam byly, no..

Reagovat
smazaný uživatel

Je paradox že na APN jsou ze všech velkých turnajů nejneschopnější gólmani ale zatím moc gólů nepadá

Reagovat
smazaný uživatel

no, spis je tu ten problem s kreativitou..

Reagovat
smazaný uživatel

Tjn, ale zase Tunisko by ten problém mít nemuselo - zápas sem neviděl ale myslím si že Gabon spíše betonoval než cokoliv jiného, kdyžtak mě oprav

Reagovat
smazaný uživatel

no, gabon spis vyckaval na prilezitost. rozhodne by si zaslouzil vyhrat vic, meli vic sanci. sice tunisko melo vic mic, ale nedostalo se prakticky do niceho. ale jak tak koukam na kamerun se zambii, tak mas asi s tema golmanama pravdu..

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, myslel jsem že se Gabon zakopal a spolýhal na 0:0, sem rád že tomu tak nebylo Přitom na minulym APN mi to s těma golmanama ani tak nepřišlo ale když sem viděl Highlighty z Mosambik-Benin... To mě vážně dostalo Jeden gólman udělá dva góly, druhej jeden a navrch se málem přizabije A tohle je druhej takovej vydařenější zápas no

Reagovat
smazaný uživatel

skoda, ze nedavaj aspon neco v telvizi. treba jenom sestrihy. ale to by zase musel otasek neco udelat..

Reagovat
smazaný uživatel

Njn Ve zprávách možná něco bude... Ale zase z těch nudnějších zápasů se máloco dá sestřihnou, z těch hezčích myslim že sem v zprávách něco viděl (konkrétně Egypt-Nigérie a PS-Ghana) a ty gólmany leda tak do borec na konec s palcem dolu ale přece jen za jeden den může být jen jeden borec

Reagovat
smazaný uživatel

stejne bych udelala nejakej magazin. rozhodne to bude zajmavejsi nez biliard nebo ceskej volejbal..

Reagovat
smazaný uživatel

jn ale asi neni zájem dělat magazín APN, oficiálně není možné ho nikde vysílat, nejsou na něj práva a plno dalších keců

Reagovat
smazaný uživatel

samozrejme. urcite to taky nebude zadarma, jak by si ota predstavoval. pritom myslim, ze v nejaky anglii nebo nekde to maj. stacilo by to prelozit..

Reagovat
smazaný uživatel

No já myslim že setřihy a práva tvořit magazín by i zdarma bejt mohli, jen vysílání zápasů se kupuje...

Reagovat
smazaný uživatel

to ja nevim, jak to teda je. ale rekla bych, ze to zadna horentni castka nebudu. spis by musela bejt ochota a vira neco takovyho udelat..

Reagovat
smazaný uživatel

jn a na Eurosportu je pro APN taky mín prostoru než pro minulej

Reagovat
smazaný uživatel

jo? no, ja eurosport bohuzel nemam.. musim spolihat na ct 4, obcas je neco i na prima cool, tam je dobra PL. i ty komentatori se tam dost zlepsili..

Reagovat
salami

tak vono jesli Otík nabízí zase 5 tisíc(nebo kolik to bylo) jako Slavii, když hrála předkolo LM, tak se vubec nedivim, že z APN nevidime vubec nic

Reagovat
smazaný uživatel

Já ani nevím jestli na ČT4 ještě jsou páteční přenosy z bundesligy Když byl minulej APN tak jsem na eurosportu koukal pořád - na zápasy, na highlighty, na rozhovory... Letos jsou tam myslím jen ty večerní zápasy a nějakej sestřih sem eště taky neviděl

Reagovat
Liquid

Míň prostoru? dávají všechny zápasy živě a pokaždé před zápasem a po zápase magazín, co ti tam ještě chybí?

Reagovat
smazaný uživatel

Aha já myslel že některé zápasy nedávají... Magazíny před zápasem jsou určitě plus Ale přišlo mi že při minulém APN ho byl plný Eurosport což ted zaz tak úplně není

Reagovat
smazaný uživatel

Ragued 90 minut na hřišti. Opět

Reagovat
smazaný uživatel

no, jedinej hrac z GL, kterej tam je. i kdyz trapp se mi zdal na podobny urovni.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč vlastně není na APN Belaid? Případně Wilfried?

Reagovat
smazaný uživatel

bellaid na to letos nemel, hral docela prd i v ty slavii. a wilfried .. no, do repre PS se fakt nema sanci moc dostat..

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel sem že i to docela prd ve Slavii na Tuniskou repre stačí... Proč by Bony neměl moc šancí, konkurence je velká ale když je tam Gervinho... Ale díky za vysvětlení, bál sem se jestli v tom není nějaká neochota klubů je pustit bo tak

Reagovat
Bakary3

Gervinho, to je trochu jiná liga

Reagovat
smazaný uživatel

no, gervinho je jeden z nejlepsich strelcu ve francii, kterej za poslednich pet zapasu dal odhadem tak sedm branek.. takze bony je tak o deset urovni niz, nic proti nemu..

Reagovat
Bakary3

Já bych se to nebál říct- všechno proti němu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"Když je tam Gervinho"

Reagovat
Liquid

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele