play off - čtvrtfinále
24.01.2010 17:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Angola se s turnajem loučí, stopku jí vystavila Ghana

Před začátkem prvního čtvrtfinále hrálo všechno proti Ghaně, ta se však dokázala přeci jenom do semifinále prokousat. Největší hvězdy zůstaly na marodce, Muntari k tomu nemohl nastoupit kvůli disciplinárnímu trestu. Ghana ale využila svou jedinou velkou možnost a k tomu měla štěstí, že domácí útočník Manucho selhal ve třech vyložených šancích. Hrdinou utkání se stal společně se střelcem branky Asamoahem Gyanem gólman Richard Kingson.

Ghana v prvním poločas toho moc nepředvedla a využila v podstatě svou jedinou šanci. Angola byla v úvodním dějství jasně lepší a vypracovala si několik obrovských možností, ty dvě stoprocentní trestuhodně neproměnil Manucho po výborné práci Flavia. Za Ghanu skóroval po necelé čtvrthodině hry Asamoah Gyan, který si připsal svou druhou trefu na šampionátu a ukázal, že je při absenci největších hvězd skutečným tahounem.

Po oťukávací desetiminutovce mohla jít Angola do vedení těsně před gólovým momentem, po dlouhém výkopu gólmana a prodloužení hlavou Manucha si málem dal vlastní branku Addy, ovšem skvělý gólman Kingson dokázal balón zachytit. Jediný fotbalový moment Ghana předvedla v 16. minutě, kdy dlouhou přihrávkou skoro z půlky hřiště vyslal Kwadwo Asamoah a jmenovec Gyan zakončil po zemi k vzdálenější tyči, nepomohl ani mírný dotek brankáře Alberta.

Nádherný okamžik se zrodil po půl hodině hry. Na pravém kraji vápna se uvolnil Flavio a nadýchaným centrem vpádu našel úplně osamoceného Manucha, na kterého obrana zcela zapomněla. Ten ale svou hlavičku usměrnil jen do rukavice Kingsona, který se štěstím podél lajny vytěsnil balón mimo. O několik minut později na druhé straně vsítil po šťastné teči druhou branku Gyan, jenže rozhodčí měl kvůli ofsajdu praporek nahoře.

Druhou tutovku nedal Manucho minutu před pauzou, Flavio v obležení tři protihráčů včetně gólmana vybojoval pro něj balón, ten však osamocen ze tří metrů nepochopitelně přestřelil. V druhé půli opět Angola držela balón na kopačkách, ovšem ne a ne vsítit gól. Ghana zahrozila tvrdou ranou Dramana, jenže strážce Alberto jí zkrotil v náručí. Do třetice všeho špatného selhal v 72. minutě Manucho, jenž po průniku a následném centru střídajícího Joba vyskočil nejvýše, osamocen ale horní roh branky minul.

Deset minut před konečným hvizdem mohl rozhodnout Kwadwo Asamoah, jeho umístěnou ránu k tyči však vytěsnil na roh bravurním zákrokem Alberto. Angola obléhala pokutové území Ghany až do závěrečných minut, avšak obrana oslabeného výběru pracovala vskutku výborně. Angola se již na vyrovnání nezmohla, i když byla velmi blízko. V nastavení nejprve kapitán Kali hlavu minul centr Manucha, následně po dlouhém centru do vápna a teči kaliho zaváhal brankář Kingson a balón prošel až k bráně, tam ho však zázračně do zámezí odklidil Vorsah.

Autor: Viktor Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
Shevchenko

Ghana je na letošním APN nějaká slabá, chybí celá osa záložní řady. 2:1 (Flavio, Manucho - Adiyiah).

Reagovat
terry

Já jsem třeba hlavně nepochopil, proč v tom první zápase nenastoupil Essien a ještě snad někdo ze záložní řady, je to hodně podivné. Celkově mi ten turnaj přijde hodně o ničem.

Reagovat
Liquid

Essien se zranil před 1.zápasem, tak proto nehrál

Reagovat
terry

Proč teda potom do zápasu nastoupil?

Reagovat
Liquid

tak asi na pár minut mohl ale na celý zápas ne....

Reagovat
homeles8

2:0

Reagovat
Liquid

2:1 po prodloužení Gilberto (pen), Flavio - Dramani

Reagovat
smazaný uživatel

Ten nadpis zní divně, trošku černě když se nad tím člověk zamyslí...

Reagovat
smazaný uživatel

nesmis nad tim tak premyslet..

Reagovat
smazaný uživatel

3:0 pro Angolu

Reagovat
smazaný uživatel

ghana sice neni favoritem zapasu ale vihraje jedno značne ghana

Reagovat
smazaný uživatel

ban him

Reagovat
mastakillah

Angola ten gól nedá, ani kdyby se hrálo celej den

Reagovat
mastakillah

Kali hraje dnes skvěle

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodčí

Reagovat
Jarek252

OT: Sledoval tento zápas někdo v televizi přes kartu CS Link ? Taky se vám začal trhat obraz nějak kolem 70. minuty ?

Reagovat
mastakillah

Angoly je škoda...celej zápas byla jednoznačně lepší, ale když nedají branku, tak nemůžou vyhrát

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem to od 60 minuty a Angola byla velmi slabá po taktické stránce, ty přihrávky na jednoho útočníka z pěti, šestičlenné zálohy stojící takřka v linii byly k smíchu, až posledních deset minut se rozhýbaly strany na centry, ale to už byla spíš křeč, jo hrát proti osmi obráncům umí snad jen barca

Reagovat
blaugrana

Škoda Slonov, ale má to aj pozitívum, Yaya sa vráti s5.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele