Serie A - souhrn 2. kola

29.08.2015, 20:00, aktualizováno 30.08.2015, 22:45
Komentáře a souhrny
Inter veze tři body ze hřiště Carpi a zůstává stoprocentní. Výhry zapisují také Turín, Chievo, Janov, Atalanta a Palermo. Překvapivě bez bodu je po dvou ligových kolech Juventus, který nezvládl duel na půdě AS Řím. Ze sobotního programu slaví tři body AC Milán a Sassuolo...

Janov CFC - Hellas Verona 2:0

30.08.2015 20:45

Góly: 57. Leonardo Pavoletti, 76. Serge Gakpé

Janov si nakonec poradil s Hellasem Verona poměrem 2:0. Obě branky si domácí nechali až do druhé půle, když se prosadili Pavoletti a Gakpé.

Hellas byl posílen prvním kolem, ve kterém nejenže udržel remízový stav s římským AS, ale především odehrál velmi solidní utkání s bojovným a agresivním výkonem. Dnes na něj chtěl navázat při výletu do Janova. Domácí CFC muselo spolknout jednu hořkou pilulku v podobě náhlé změny myšlení sportovního ředitele AS Waltera Sabatiniho, který na poslední chvíli odřekl domluvený transfer Juana Manuela Iturbeho. Dnes se do základu postavili Ntcham, Pandev a Gakpé, který dostal prostor před Pavolettim. Za hosty nastoupila silná formace s Tonim, Juanitem a Jankovićem.

Janov, který v nedávné době přišel také o slovenského záložníka Juraje Kucku, se dnes nedostával příliš do tempa. Už ve zmiňovaném prvním kole se skvělým výkonem prezentoval mladý obránce Souprayen, který ve svém one-man show pokračoval i dnes. Na rychlou kolmici sice bryskně zareagoval, jenže pak už nevypálil přesně. Přesto jej bylo plné hřiště.

Krásný pas do vápna dostal Ntcham, který jej však vlastní vinou nevyužil. Po 14 minutách se perfektním skokem k tyči prezentoval hostující brankář Rafael, který tak překazil radost Rincona. Juanito Gómez následně pálil na druhé straně, jenže i on si počínal unáhleně a nepřesně. Velmi nemilá zpráva pro trenéra Mandorliniho přišla po dvaceti minutách, kdy musel hřiště s bolestivou grimasou opustit klíčový muž, mozek hry Hellasu. Emil Hallfredsson byl raněn a na jeho místo přišel někdejší talent z římského AS Federico Viviani.

O chvíli později se k hlavičce dostal vysoký útočník a loňský nejlepší zakončovatel Serie A Luca Toni. To je vždycky dost ošemetná situace, jenže dnes z toho nic nebylo. Pět minut před koncem nijak zajímavé první půle se Costa prokličkoval s balonem u nohy až do vápna, odkud ale vyslal jen chabou střelu. Poslední rohový kop první půle se Veroně vůbec nevydařil.

Deset minut po změně stran se nic nedělo, ale pak trenér Gasperini stáhl ze hřiště Gorana Pandeva a nahradil jej mladším hrotem Pavolettim. Tomu stačila jen minuta na to, aby skóroval! Po pár desítkách vteřin na hřišti totiž dostal míč ve vápně a krásně propálil vše před sebou!

Cissokho se následně prokličkoval po pravé straně na hranici vápnu, jenže jeho centr byl zneškodněn. Verona poslala do hry Pazziniho a pro Gasperiniho tím trable nekončili. Pavoletti sice totiž skóroval, ale hned se zase zranil, takže musel střídat. To ale domácím Grifům pramálo vadilo, protože výhru jim pojistil náběh Serge Gakpého a jeho následná hlavička do odkryté brány - 2:0. Hellas už nestačil nijak reagovat.

Více informací k zápasu

Turín FC - ACF Fiorentina 3:1

30.08.2015 20:45

Góly: 67. Emiliano Moretti, 69. Fabio Quagliarella, 77. Daniele Baselli - 10. Marcos Alonso

Turín sice prohrával, ale opět ukázal, jak moc mu jdou obraty. Violu poslal do vedení Marcos Alonso, jenže stačila chvíle nepozornosti a rázem to bylo 2:1. Třetí branku ještě později přidal Baselli.

Fiorentina v minulém kole snadno přehrála milánské AC a dnes chtěla svůj výkon zopakovat i proti Turínu. Býci však nejsou žádným ořezávátkem a naplno chtějí proniknout do horních pater tabulky. Dnes se tým trenéra Ventury spoléhal na osvědčenou stoperskou trojici Maksimović, Moretti a Glik, v útoku pak dostali prostor Fabio Quagliarella a Josef Martinez. Hostující trenér Paulo Sousa dal důvěru Valerovi, Matimu Fernandezovi nebo Josipu Iličićovi, kteří podporovali vysunutého hrota Kaliniće.

Toskánský celek byl jasně aktivnější v prvních minutách dramatického zápasu a dával o sobě hodně vědět. Domácí často až na poslední chvíli a s vypětím všech sil dokázali udržet hosty na uzdě. Po pasu od Josipa Iličiće pálil Marcos Alonso tvrdou, ale nepřesnou ránu, která brankáře Padelliho nijak vystrašit nemohla. Býci působili dojmem týmu, který zaspal nástup a brzy se jim to nevyplatilo.

Už v desáté minutě se totiž po centru ze strany uvolnil Nikola Kalinić, který hlavou míč usměrnil do nohou brankáře Padelliho a od nich se míč odrazil k volnějšímu Marcosu Alonsovi. Mladý bek vstřelil z pohodlné dorážky svůj už druhý gól v sezoně!

Nikola Kalinić se na hrotu bil jako lev a svému týmu mnohokrát zajistil výhodu. Jako například v další akci, kdy zužitkoval citlivý centr od Gilberta. Padelli byl na místě včas. O minutku později se udála kuriózní situace, když sudí Paolo Tagliavento nařídil pokutový kop pro Fiorentinu, ale o chvíli později po poradě se svým asistentem celou situaci přehodnotil a pískl místo toho faul útočníka Violy!

Turín musel útočit. Na druhou stranu, z minulého kola byl zvyklý na negativní stav. Jenže Fiorentina rozhodně není soupeř, který by si nechal uniknout dobře rozehraný zápas mezi prsty. Po třiceti minutách zadržel rozvíjející se útok Turína zkušený stoper Gonzalo Rodriguez jen za cenu žluté karty, kterou mu sudí Tagliavento ochotně věnoval málem i s podpisem. Přesto to akce Turína dokázalo na delší dobu zastavit a do bot se mohla pořádně obout zase Viola.

Až deset minut před koncem první půle se do vzduchu pověsil veterán Fabio Quagliarella a jeho hlavička nadělala brankáři Tatarusanovi velké problémy. Z následného rohového kopu se kromě skrumáže těl nic nestalo. Do útočení se pouštěl také Josip Iličić, který sice pálil dobře, avšak obrana domácích Býků si poradila bez větších obtíží. Druhý pokus slovinskému tvůrci hry rovněž nevyšel, protože narazil na defenzivní schopnosti neprostupné zdi zvané Kamil Glik.

Do konce první půle už se nic zajímavého nestalo, ale jedno bylo jisté - Turín musel přidat, chtěl-li si zajistit další body. Snažil se o to hned zkraje druhé půle, když pálil poměrně pohotově Avelar. Brankář Tatarusanu si však míč stáhl a rozehrál. V permanenci byl i Padelli, kterého poněkud vylekal Josip Iličić. Stejný hráč se pokusil přímo ohrozit brankáře Padelliho po faulu Kamila Glika, jenže mířil příliš doprostřed. Turín se sice pokoušel o úniky v předních řadách, jenže se až příliš často nacházel v postavení ofsajdovém.

Fiorentina měla utkání ve svých rukou, jenže netušila, co přijde. Stejně jako v prvním utkání se i dnes Turín chtěl prosadit a otočit nepříznivý vývoj. Martineze nahradil Maxi López, místo Benassiho nastoupil Acquah. A jejich přítomnost se brzy pozitivně projevila. Po centru ze strany se k míči dostal Emiliano Moretti a pro obránce netypickým akrobatickým zakončením poslal míč do sítě!

To ale rozhodně nebylo vše, protože Viola si právě vybírala svou smutnou chvíli. O pouhou minutu později předvedla její obrana chybu, které využil hbitý Fabio Quagliarella. Ten vypíchl míč obránci a přesprintoval hřiště. Následně jen tak mimochodem obešel brankáře a zasunul míč do prázdné brány.

To byla chvíle pro nouzové opatření. A to se ve Viole nazývá Giuseppe Rossi. Jenže radovali se jiní. Stejně jako minule se i dnes prosadil mladý talent Daniele Baselli. Patnáct minut před koncem krásnou ranou z dvaceti metrů pojišťoval vedení svého celku! Fiorentina se nadechovala k náporu, jenže ani standardní situace vyřešená Berarndeschim neslavila úspěch.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - SS Lazio 4:0

30.08.2015 20:45

Góly: 12. Riccardo Meggiorini, 30. Alberto Paloschi, 45. Valter Birsa, 68. Alberto Paloschi

Lazio se chtělo vzpamatovat z těžké prohry od Bayeru Leverkusen, jenže dnešní noc je snad ještě horší. Od Chieva Verona dostal favorit z Věčného města dokonce čtyři branky a sám ani jednou neskóroval. Dnešní výkon si trenér Pioli rozhodně za rámeček nedá.

Lazio toužilo po tom, aby napravilo své zaváhání proti Bayeru Leverkusen v rámci předkola Ligy mistrů. Dnes stálo proti domácímu Chievu Verona, kterému se v minulém kole podařilo málo vídaný obrat. Domácí nastoupili s hráči jako Birsa, Meggiorini, Paloschi nebo Rigoni, proti nimž postavil svůj výběr Stefano Pioli. Ten se při absenci rozených střelců spoléhal na schopnosti Candrevy, Keity a nováčka Kishny, který se v minulém kole blýskl parádní formou.

Do první šance se propracovával favorit z Věčného města a zakončoval zkušený veterán Antonio Candreva. Italskému reprezentantu však zkazil radost výtečný zákrok brankáře Bizzarriho. Lazio bylo od začátku u míče a poměrně aktivně tlačilo hráče domácích před sebou. Po spolupráci Candrevy s Cataldim, který dnes dostal důvěru trenéra Pioliho, zakončoval právě Candreva. Nepřesně.

Chievo bylo v prvních momentech neškodné, jenže se možná jednalo jen o kamufláž. Po dvanácti minutách se totiž dostalo překvapivě do vedení! Zkušený útočník Riccardo Meggiorini se dostal ke střele a ta propadla mladému brankáři přímo do Etritu Berishovi přímo do brány! Mussi Volanti se tak ujali vedení a na tahu bylo Lazio! A to se snažilo o okamžitou reakci, když z větší vzdálenosti pálil univerzální Senad Lulić. Jeho rána však přeletěla kromě obránců i bránu soupeře.

Zajímavý centr od Kishny našel jen hlavu pozorného stopera Gamberiniho, který Chievu odvádí cenné služby. Další Lulićův pokus také nebyl špatný, leč k bráně nedoletěl - zablokovalala jej obrana Chieva. Ta si dnes velmi rozuměla a hosté se nedokázali dostat do solidní šance. Chievo má pověst týmu, který se rád usazuje před vlastním pokutovým územím a spoléhá na dvě věci: domácí prostředí a remízu. Zaplněný stadion dnes samozřejmě hrál nějakou roli, ale v letošní sezoně se pomalu z Chieva klube velmi zajímavý tým, který útočit rozhodně umí!

Dokázal to i po třiceti minutách, kdy Riccardo Meggiorini vyslal do šestnáctky s vypětím všech sil centr, na který si naskočil mladý Ital Alberto Paloschi a na ukazateli skóre svítila v kolonce domácích už dvojka! Lazio přenášelo nervozitu a chybování z neslavného utkání proti Bayeru i do ligy. Obrana Biancocelesti jako by neexistovali, na hráče padla "deka" a hra jindy chirurgicky přesného týmu postrádala tvář. Stefan de Vrij, jindy opora zadních řad Lazia a jeden z pilířů, se na nesouhru svého týmu nemohl dívat a zraněn odkulhal za postranní čáru.

Kdo by to byl řekl, ještě před zápasem, že do šaten bude Chievo odcházet za stavu 3:0? Já rozhodně ne a trenér Pioli už určitě ne. Ale přesně tento stav svítil na ukazateli skóre minutu před koncem první půle. Standardní situaci ve prospěch Mussi Volanti totiž poslal krásnou ranou do horního růžku brány Valter Birsa, který se s ničím nerozpakoval a překvapil tím Berishu! Tohle Lazio bylo naprosto odlišné od suverénního výkonu z prvního kola. A nebylo to míněno v dobrém slova smyslu. Chaotická hra bez tváře, bojácný výkon v obraně a absence útoku - to byly charakteristické rysy hry Biancocelesti.

Trenér Pioli už toho měl tak akorát dost a rozhodl se pro dvojité střídání. Ze hřiště zmizeli Senad Lulić s Dušanem Bastou, novici byli Morrison a Patricio. Fotbalisté Lazia se dnes rozhodně nemohli za svůj výkon nijak pochválit. Přesto sympaticky nesložili zbraně a pokoušeli se alespoň částečně zmírnit své utrpení. První branku Lazia měl na hlavě záložník Marco Parolo, což sice není kdovíjaký hlavičkář, ale Bizzarri musel vytáhnout parádní zákrok, aby vše dobře dopadlo a Verona neztratila čisté konto. V následujících okamžicích se spásné naděje fanoušků Lazia upřely k Felipemu Andersonovi, který vnikl na hřiště a vystřídal unaveného Antonia Candrevu.

Bylo to ale Chievo Verona, které se nadále snažilo. Střelec Alberto Paloschi jednoduše pronikl za obranu a hlavičkoval; mířil jen těsně vedle. Dvacet minut před koncem trápení římského celku mohl jeho zmar ještě navýšit právě Alberto Paloschi, který utíkal sám na brankáře a jen včasný zákrok Radua jej zastavil. Z následného rohového kopu se sice Alberto Paloschi prosadil, jenže pomezní sudí mával ofsajd. To však Paloschiho a celé rozjeté Chievo vůbec nezastavilo. O pouhou minutu později obránci Lazia opět zmatkovali a Birsa prostrčil míč právě Paloschimu. Velký talent italského fotbalu krásně obstřelil Berishu a Chievo Lazio demolovalo.

Alberto Paloschi byl dnes při chuti a chtěl vstřelit další branku, jenže proti byla obrana Biancocelesti. Rozehrávky přímého volného kopu se ujal mladík Cataldi, který pálil nepřesně. Následně si potlesk na otevřené scéně užil Riccardo Meggiorini, jehož nahradil Paul-José Mpoku. Poslední dalekonosná rána od Castra skončila v rukou Berishy.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Frosinone Calcio 2:0

30.08.2015 20:45

Góly: 21. Guglielmo Stendardo, 69. Alejandro Gómez

První vítězství v sezoně slaví Atalanta Bergamo, která před vlastním publikem bez problému porazila Frosinone 2:0. Brankář hostů Leali dělal v brance co mohl, chytil penaltu, ale porážce 0:2 nakonec zabránit nedokázal.

Atalanta se mohla dostat do vedení hned z kraje zápasu, kdy byl po faulu Blancharda odpískán pokutový kop. Maurizio Pinilla vzal zodpovědnost na sebe, ale Leali jeho penaltu lapil! Brankář Frosinone Leali byl ústřední postavou úvodních minut, krátce po zneškodněné penaltě předvedl další fantastický zákrok proti střele Dramého. Ale tlak Bergamaschi nemohl nováček dlouho ustát, Stendardo se natlačil na malé vápno a dostal míč do sítě - 1:0 pro Atalantu. Domácí tak uklidnili hru, ale další šance už neměli.

Až zase ve druhém poločase byli domácí blízko gólu. Moralez dobře vypálil a Leali vyrazil na rohový kop. O deset minut později se Leali zase předvedl, když vychytal v tutovce Pinillu. Ten svůj minisouboj s brankářem Frosinone prohrál na plné čáře. Chilského útočníka to ale nemuselo příliš mrzet, Atalanta vedla a kontrolovala hru. V 69.minutě pak zasadila soupeři druhý úder! Alejandro Gómez si navedl míč na střed a nechytatelnou dělovkou k tyči dal na 2:0 - Leali byl tentokrát bez šance.

V závěru utkání se zase opakovaly souboje Pinilly s Lealim, ale mladý golman Frosinone dnes obstál na výbornou. Bergamaschi porazili Frosinone 2:0 a mají první tři body do tabulky. Frosinone si ještě musí na bodový příspěvek počkat.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Città di Palermo 0:1

30.08.2015 20:45

Góly: 8. Luca Rigoni

Palermo je po dvou kolech nadále stoprocentní, navíc bez inkasované branky! Po Janovu dokázalo 1:0 zdolat i Udinese Calcio, které nepotvrdilo senzační vítězství ze hřiště Juventusu. Autorem jediné branky se stal Luca Rigoni. Dvacet minut před koncem zápasu uviděl druhou žlutou kartu hostující Struna.

Udinese sice před týdnem získalo tři body za vítězství nad Juventusem, jenže cenný skalp nedokázalo před vlastním publikem potvrdit. Bianconeri nedokázali za celý zápas najít na obranu Sicilanů recept a nepomohla jim k tomu ani zhruba pětadvacetiminutová přesilovka!

Už začátek utkání Zebrám vůbec nevyšel. Vazquez odvedl ve vápně skvělou práci, poslal míč před branku, kde hlavičkující Luca Rigoni zblízka překonal Karnezise. Palermo se tak na Stadio Friuli ujalo rychlého vedení 1:0. Domácí sice mohli zakrátko odpovědět, ale svojí stoprocentní šanci zazdili. Brankář Sorrentino ve vzduchu propadl a Théréau napálil jen na brankové čáře postaveného obránce. O chvíli později trestuhodně přestřelil branku Duván Zapata a Udine musely zahozené šance mrzet. Ve zbytku prvního poločasu už Palermo domácím nic nepovolilo a do šaten šlo ve vedení.

První šanci druhého poločasu měli na svědomí opět hosté, ale na Vázquezovu gólovou pobídku nikdo ze Sicilanů nezareagoval. Na druhé straně se odhodlal k solidní střele Koné a Sorrentino se musel natahovat. Velká šance na zvrat nastala domácím v 70.minutě, to totiž uviděl druhou žlutou kartu za faul na Fernandese Struna a Palermo šlo do oslabení! Domácí si vytvořili tlak až v samotném závěru, Théréau hlavičkoval těsně vedle a Zapatu fantasticky vychytal spolehlivý Sorrentino. Rozhodčí Damato ještě přidal do vínku pět minut nastaveného času, ale během nich se vbloudila do hry Zeber křeč. Palermo se úspěšně ubránilo a slaví další těsnou výhru 1:0 a samozřejmě je po dvou zápasech stoprocentní.

Více informací k zápasu

Carpi FC - Inter Milán 1:2

30.08.2015 20:45

Góly: 81. Antonio Di Gaudio - 31. Stevan Jovetić, 89. Stevan Jovetić (pen.)

Trenér Interu Milán Roberto Mancini po dnešním utkání opět o něco zestárl a zešedivěl. Jeho svěřenci neměli mít s nováčkem z Carpi velkém problémy a měli si připsat jednoznačný výsledek. To se ale nestalo, o vydřené výhře rozhodl stejně jako v prvním kole až minutu před koncem Stevan Jovetič!

Inter nakonec vyhrál v Modeně 2:1, ale zápas si úplně zbytečně sám zkomplikoval. Na druhou stranu je potřeba říci, že Carpi bránilo celý zápas velmi zodpovědně.

Inter měl sice v prvním poločase územní převahu, stejně jako v celém utkání, takřka 70% držení míče, ale do žádných velkých šancí se nedostával. Carpi se před svým pokutovým územím opevnilo dobře a jak už bývá zvykem, čekalo na vhodné okamžiky pro brejkové situace. Jedna taková nastala už v deváté minutě a unikající Wilczek se dokonce dožadoval pokutového kopu. Obránce Murillo šel sice do souboje nekompromisně, ale jako první zasáhl míč. Další krušné chvílky přichystal Handanovičovi až ve 27.minutě Matos, jeho táhlou střelu na zadní tyč Handanovič fantasticky vyškrábl, ale veškeré vzrušení bylo díky zvednutému praporku marné.

Ve 32.minutě se Interu podařilo odemknout domácí defenzívu a vstřelit gól. Po centru na zadní tyč se k míči dostal Stevan Jovetič, Brkič sice povyběhl, ale míč nedokázal zachytit, načež se černohorský útočník objevil společně s Palaciem sám před úplně prázdnou brankou a nabídnutou příležitostí nepohrdl - 1:0 pro Inter. Nerazzurri se tak dostali do vedení poněkud šťastně, kdo ale čekal jejich další nápor, ten byl zklamán. Naopak tři minuty před odchodem do šaten nebezpečně pálil Fedele a Handanovič musel vytáhnout další skvělý zákrok. Inter si vedení v první půli udržel, ale že by herně přesvědčil, to se tedy rozhodně nedalo říci.

Roberto Mancini nabádal o přestávce své svěřence, aby se více tlačili do koncovky a utkání pokud možno hned z kraje rozhodli druhým gólem. Aktivita Nerazzurri skutečně nepolevovala, ale žádné stoprocentní šance nepřibývaly. Inter sice vzadu nemusel řešit žádný výraznější moment, ale s výsledkem si přeci jenom zahrával.

Čtvrthodiny před koncem zápasu se musel po dlouhé době předvést Samir Handanovič, když zkrotil Wallacovu přihrávku na Matose. Slovinský brankář pak neměl problém ani s pokusem Di Gauida. Nicméně jak už bylo řečeno, Inter si zkrátka koledoval o vyrovnání a nakonec se ho také dočkal. V 81.minutě sklepl Lasagna míč pro Wallace a ten I z těžkého úhlu dokázal dostat míč za Handanovičova záda - 1:1.

Domácí stadion byl v euforii, Interu sice byla remíza málo, ale čas začal pro něj utíkat velmi rychle. V 88. minutě pak přišel další klíčový moment celého utkání. Freddy Guarín dostal přesný míč do vápna, v něm zasekl obránci Silvovi, aby jím byl následně faulován a penalta byla na světě. Kolumbijský záložník to udělal velmi dobře a přišla tak další zářivá chvíle pro Stevana Jovetiče. Útočník Nerazzurri si postavil míč a proměněnou penaltou zajistil vedení 2:1. V posledních minutách už Inter zdržoval, natahoval čas a utkání dohrál na polovině Carpi. Juan Jesus měl na kopačce ještě třetí gól, ale minul vzdálenější tyč. Inter porazil nováčka Carpi těsně 2:1.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - UC Sampdoria 2:2

30.08.2015 20:45

Góly: 9. Gonzalo Higuaín, 39. Gonzalo Higuaín - 57. Éder (pen.), 59. Éder

Poločas dvou rozdílů předvedli fotbalisté Neapole, kteří prohospodařili poločasové vedení 2:0 a nakonec se Sampdorií Janov jen remizovali 2:2. Pro Parthenopei je to tak druhý ztracený zápas a trenér Maurizio Sarri tak má o čem přemýšlet.

Neapolští vlétli do utkání ve velkém stylu a na první branku jim stačilo pouhých devět minut. Lorenzo Insigne vyslal za defenzívu Námořníků parádní kolmici a Gonzalo Higuaín povedeným dloubnutím přehodil brankáře Viviana - 1:0 pro Neapol. O chvíli později mohl navýšit skóre Insigne, ale jeho rána skončila na tyči! Každopádně byl to začátek jako hrom a Parthenopei rozhodně nepolevovali. Sampdoria hrozila jen ojediněle a spíše než velké šance měla jen náznaky. Kouč Walter Zenga musel už ve 22.minutě řešit první změnu a na plac poslat nového obránce Ervina Zukanoviće, na vině bylo zranění jiného obránce Andrey Cody.

Domácí pokračovali v ofenzivním snažení. Přesně po půlhodině hry si pohrál s Cassanim šikovný Insigne a pravou tyč minul jen o centimetry! Ve 39.minutě už ale byli úspěšnější, Higuaín dostal další dobrou, kolmou přihrávku za obranu a i tentokrát si s ní poradil bez problému - 2:0 pro Neapol.

Parthenopei určitě měli po prvním poločase důvod k radosti, hráli skvěle a vedli nad Sampdorií už o dvě branky. Málokdo už pochyboval, že by snad mohli zápas ještě ztratit. Jenože ve fotbale je možné všechno. Sarriho svěřenci sice začali aktivně, ale v 58.minutě byl ve vápně faulován Fernando a sudí odpískal pokutový kop. Éder si s ním nedělal žádné starosti a snížil na rozdíl jediné branky. A než se Neapol stačila vzpamatovat, inkasovala podruhé. Éder si udělal z obránců Azzurri "dobrý den” a krásnou individuální akcí srovnal na 2:2. To byl šok pro celé San Paolo! Muriel dokonce sahal po třetí brance, ale jeho jedovatou ránu dokázal Pepe Reina vyrazit.

Hra Neapole byla po tomto direktu úplně zkoprnělá a ve zbytku zápasu nedokázala vůbec ohrozit branku soupeře. Vůbec poslední šanci zápasu měl na svědomí opět Muriel, jehož další skvělá rána nadělala Reinovi velké problémy. Neapol se Sampdorií Janov rozešla smírně 2:2.

Více informací k zápasu

AS Řím - Juventus FC 2:1

30.08.2015 18:00

Góly: 61. Miralem Pjanić, 79. Edin Džeko - 87. Paulo Dybala

Domácí AS dnes v podvečer porazilo svou nemesis z Turína a nutno říct, že zcela zaslouženě. Vlci byli prakticky po celý zápas lepší, pouze nepozornost v závěru je stála klid. Za Giallorossi se trefili Pjanić a Džeko, zatímco za hosty srovnával Dybala.

Souboj dvou nejvěštích favoritů v boji o mistrovské Scudetto začal několika překvapivými tahy na obou stranách. V ofenzívě domácího týmu chyběl opět kapitán Francesco Totti, místo Leandra Castána v obraně nastoupil Daniele De Rossi. První debut si připsal mladý Francouz Lucas Digne, na opačné straně nastoupil Alessandro Florenzi. Hosté nastoupili bez Roberta Pereyry a Juana Cuadrada, v útoku se o rozruch starali Mario Mandžukić a Paulo Dybala.

Domácí Vlci chtěli nechat zapomenout na minulou nemastnou-neslanou remízu s Hellasem Verona a trenér Garcia chtěl od svých hráčů vidět mnohem vyšší tempo. To mu jeho svěřenci splnili hned od prvních minut, protože jich před bránou zkušené legendy Buffona bylo všude plno. Obránci Staré dámy jen těžko odvraceli centry na vysokého Edina Džeka.

Po rychlé kombinaci s Mohamedem Salahem se blýskl první velmi povedenou střelou Iago Falqué, který však mířil nad bránu. AS sázelo na rychlé protiútoky, ale hned ten první, když se pět domácích hráčů řítilo na čtyřčlennou obranu Juventusu, nezakončil Florenzi příliš povedeně. Vlci kontrolovali střed pole, zejména díky trpělivosti Keity a výbušnosti Nainggolana. Stará dáma spoléhala spíše na individuální výkony hvězd Pogby, Dybaly a Mandžukiće.

Garciovi svěřenci začali posílat do vápna jeden centr za druhým, jenže téměř vždy naráželi na blyštivou hlavu pozorného Chielliniho. Po další rychlé kombinaci už ani Chiellini nezachránil Juventus, protože ránu Miralema Pjaniće musela zastavovat až tyč! Juventus začal být více nervózní a po dalším Chielliniho kontaktu s Pjanićem už zkušený sudí Rizzoli zkrátka musel udělovat žluté napomenutí. Ke konci první půle se hra uklidnila a rozdrobila na více přerušení.

Ofenzivní hráči Juventusu napadali bránu zkušeného Poláka Szczesnyho jen sporadicky, AS ztratilo rytmus a spíše obléhalo pokutové území soupeře bez nápadů. Na Mandžukiće směřovaly převážně vysoké míče, které zkušený hrot nezachytával. Spolehlivě naopak pracovala stoperská dvojice Manolas - De Rossi. Obrana byla nejvytíženější řadou také u Juventusu Turín.

Při rohovém kopu Staré dámy vyrobil poziční chybu Alessandro Florenzi, který neuhlídal náběh protihráčů a nechal hosty vypálit. Naštěstí pro domácí se obrana na čáře semkla a míč vyrazila. Následný pokus Martina Cacerése už byl jen nepřesnou navštívenkou. Rizzoli ponechal výhodu římskému celku, když se do vápna soupeře hnal Seydou Keita, jenže ten nenašel centrem nikoho. Následně se k zakončení dostal Miralem Pjanić, jehož rána však byla pro Buffona pochoutkou.

Při přechodu AS do útoku se sice na prvních pár metrech s míčem mohlo hovořit o zrychlení, ale blíže k vápnu se snahy římského celku staly opět sterilní. Z klidu vyrušil Buffona až Edin Džeko, který se pohyboval na hraně ofsajdu a stihl vypálit. Italský brankář se však zaskvěl rychlými reflexy a nohou míč vyrazil!

Miralem Pjanić je osobou velmi kritizovanou téměř každou sezonu. Muž, který vyniká technikou a kreativitou má nahrazovat stárnoucího Tottiho, často nenaplňuje potenciál. Dnes se mu ale velmi dařilo. Dostal sice žlutou kartu, ale další standardní situaci již ovládl. Postavil se k volnému přímému kopu a poslal jej krásně přes zeď mimo dosah Buffona!

Na to trenér Allegri přirozeně musel reagovat a na hřiště poslal AlvaraMoratu. A jeho přítomnost se téměř hned projevila. Daniele De Rossi zahrál nejasnou částí těla a Rizzoli ji posoudil jako ruku. Juventus samozřejmě žádal pokutový kop, avšak nebyl vyslyšel. Z následné standardní situace Dybala sice pálil nebezpečně, avšak pár metrů mu chybělo.

Buffon musel rychle k tyči, aby vyrazil hodně štiplavou ránu belgického brouska Nainggolana, ale vše zvládl. Na hřiště se podíval i Roberto Pereyra, který vystřídal dnes nepříliš výrazného Stephana Lichtsteinera. Byli to ale Vlci, kdo málem vstřelil druhý gól. Pjanić se nadvakrát dostal k centru ze strany a Džekovi do rány na poslední chvíli vstoupil Giorgio Chiellini.

Po dalším žlutém napomenutí musela následovat červená karta pro Evru, který ji dostal a oslabil svůj celek. Sotva se na hřišti objevil ještě před několika hodinami nechtěný Juan Iturbe, Evra dostal po zákroku na něm červenou kartu a z následné akce našel Iago Falqué skvěle hlavu Edina Džeka, který vstřelil druhý gól!

Přesto však brankář Szczesny neudržel čisté konto. AS hrálo až moc klidně a darovalo míč Juventusu. Obránci AS se nevrátili včas, z čehož těžil Paulo Dybala. Mladý Argentinec v pohodě posunul míč do sítě a vstřelil kontaktní gól - 2:1.

Juventus začal opět hrát, jako by šlo o body. A málem se Vlkům jejich neefektivita nevyplatila. Jen málo totiž chybělo Bonuccimu, aby vstřelil vyrovnávací gól! AS má však mezi třemi tyčemi mladého brankáře z Arsenalu, který se vymrštil a zachránil Věčné město!

Více informací k zápasu

AC Milán - Empoli FC 2:1

29.08.2015 20:45

Góly: 16. Carlos Bacca, 69. Luiz Adriano - 20. Riccardo Saponara

AC Milán doma dokázal zvítězit nad Empoli 2:1, ale herně tedy vůbec nepřesvědčil. Hosté bojovali o body až do závěrečného hvizdu a byli slavnějšímu soupeři minimálně vyrovnaným soupeřem. Rossoneri nakonec spasily letní příchody - Carlos Bacca a Luiz Adriano. Jedinou branku Empoli měl na svědomí Riccardo Saponara.

Milánští chtěli odčinit porážku na Fiorentině, ale zápas s Empoli pro ně v žádném případě snadný nebyl. Hosté hráli na San Siru beze strachu a přílišného respektu a více zaměstaným byl rozhodně Diego López, spíše než brankář Empoli Skorupski. Obranu Rossoneri hodně zlobili Maccarone, Pucciarelli či Saponara a Diego López musel řešit hned několik gólových příležitostí.

AC se dostalo do první šance vlastně až v 16. minutě, kdy Luiz Adriano vyslal přesnou přihrávkou do samostatného průniku svého útočného parťáka Carlose Baccu, ten se zbavil Skorupského a z mírného úhlu do prázdné branky zakončil - 1:0 pro Milán.

Už je to ale jakousi "milánskou” specialitou po vstřelené brance polevit a brzy si nechat vstřelit vyrovnávací gól. Empoli zabralo jen dvě minuty, než Maccarone patou sklepl míč pro Saponaru, který ve vápně prostřelil Lópeze - 1:1. Empoli bylo následně lepším týmem a ještě do poločasu mohlo vstřelit vedoucí branku již zmiňované trio - Saponara, Pucciarelli, Maccarone.

Siniša Mihajlovič byl s prvním poločasem hodně nespokojený, což bylo na první pohled vidět už při odchodu do šaten. Nebylo tedy překvapením, že se rozhodl pro poločasové střídání. Mnohem překvapivější bylo zvolení Juraje Kucky, jakožto nové tváře na place. Slovenský záložník se tak hned dočkal debutu, když nahradil nevýrazného Nocerina.

Hra AC se ale ani střídáním nijak nezlepšila. Naopak, Maccaroneho další ránu musel likvidovat skvělý López. Domácí rozhodně nebyli lepším týmem, ale v 69. minutě se jim naskytla příležitost rohového kopu, na ten si naskočil Luiz Adriano a nekompromisní hlavičkou vrátil vedení na stranu AC Milán - 2:1! Odpověď hostů mohla být znovu okamžitá, Tonelli vypálil a nebýt přizvednutí Romagnoliho, nedopadlo by to pro AC dobře.

Ve zbytku zápasu se Milán už ani nepokoušel útočit, naopak dopředu se hnalo Empoli. Hostům už ale evidentně docházely síly a stoperská dvojice Zapata-Romagnoli fungovala v závěru skvěle. AC výsledek 2:1 uhlídalo, ale herně vůbec nepřesvědčilo. Empoli si na San Siru zasloužilo bod, ale nakonec odjíždí s prázdnou.

Více informací k zápasu

Bologna FC - US Sassuolo 0:1

29.08.2015 18:00

Góly: 86. Antonio Floro Flores

Boloňa ani v druhém utkání nebodovala, i když dnešní výkon byl zlepšením. Tři body bere Sassuolo, které tři minuty před koncem spasil střídající útočník Antonio Floro Flores! Sassuolo je zatím na první příčce.

Sobotní podvečer v italském fotbale patřil duelu dvou velmi ambiciózních týmů. Zatímco Sassuolo zvládlo výtečně první zápas nové sezony i přes odchod kanonýra Simoneho Zazy, Boloňa zastává roli nováčka. Nechce být ale žádným ořezávátkem a díky zkušenému vedení notně posiluje. Dnes se od prvních minut na hřišti představili i Destro, Donsah nebo Falco. Sassuolo spoléhalo na útočné duo v podání Sansoneho a Defrela.

Jako první musel do práce brankář Andrea Consigli, kterého zaměstnal Crisetig a následně také Brienza. Z velké vzdálenosti se pokoušel uspět i Nicola Sansone, který však neměl úplně správně seřízená mířidla. Po deseti minutách, ve kterých jsme viděli převážně boj o míč a snahu domácích Felsinei, se do první vážné šance dostával útočník Mattia Destro. Ten přichází s velkými očekáváními a snažil se je naplnit už po nahrávce od Falca. Destra však zastavil ofsajd.

Velkým problémem Sassuola byla především absence mladého útočníka Domenica Berardiho, což se projevilo v přechodu na útočnou polovinu domácích. Tým trenéra Di Francesca jako by nevěděl, jak dostat míč co nejblíže k bráně Miranteho a scházela mu lehkost. Na druhé straně už ale nebezpečno bylo, když si Mattia Destro zaběhl za obranu a pálil na vzdálenější tyč. Včas na místě ale byl brankář Consigli.

Utkání začalo být hodně nervózní a přibylo neférových zákroků na obou stranách. Sassuolo se dralo vpřed díky rychlé kombinaci a nahrávce na Defrela, jenže brankář Mirante včas reagoval a vyběhl. Crisetigova rána z větší vzdálenosti pak mířila těsně nad. Do druhé poloviny utkání již nenastoupil Mbaye, jehož vystřídal Ferrari. Rychlost ale svým spoluhráčům nedodal.

Deset minut po změně stran se vytáhl - a to doslova - brankář Mirante. Politano totiž krásně poslal míč ze standardní situace a Mirante letěl vzduchem jen na poslední chvíli. Po hodině hry se rozhodl udělat pár rychlých kroků směrem k bráně Masina, který si naběhl na citlivý centr ze strany. Balon však neumístil dobře. Unaveného Politana následně vystřídal Floro Flores, jeden z hrdinů posledního utkání. Střídala také domácí Boloňa, která do boje vyslala Mancosua a stáhla Destra.

K další ráně se odhodlal záložník Crisetig, který narazil na pozorného brankáře Consigliho. Necelých šest minut před koncem utkání vypálil velmi tvrdou ránu Falco, který vystrašil hbitého brankáře Consigliho! Boloňa dnes sice hrála mnohem lépe než proti Laziu, jenže přesto inkasovala. Tři minuty před koncem utkání zůstal v pokutovém území nehlídaný Antonio Floro Flores, který pohodlně překonal bezmocného Miranteho a Sassuolo těsně vyhrálo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chievo Verona22007:16
2.Turín FC22005:26
3.US Sassuolo22003:16
 Inter Milán22003:16
5.Città di Palermo22002:06
6.UC Sampdoria21107:44
7.AS Řím21103:24
8.Atalanta Bergamo21012:13
 Janov CFC21012:13
10.ACF Fiorentina21013:33
11.Udinese Calcio21011:13
12.AC Milán21012:33
13.SS Lazio21012:53
14.SSC Neapol20113:41
15.Hellas Verona20111:31
16.Bologna FC20021:30
 Juventus FC20021:30
18.Empoli FC20022:50
19.Frosinone Calcio20021:40
20.Carpi FC20023:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (328)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele