Serie A - preview 2. kola

29.08.2015, 09:44, aktualizováno 30.08.2015, 08:53
Previews
Jako už tradičně, největší porci zápasů italské nejvyšší soutěže nacházíme na nedělním menu. Vše vykopne šlágr kola: v Římě vystoupí proti domácímu AS turínský Juventus. Později se například nováček z Carpi bude bránit Interu, Turín FC vyzve Fiorentinu, Neapol změří síly se Sampdorií, Udinese se utká s Palermem a Chievo pohostí Lazio...
AS Řím - Juventus FC  (neděle 18:00)
Nedělní podvečer otevře své brány slavné Stadio Olimpico, aby uvítalo emocemi nabitý duel. Duel dvou favoritů na mistrovské Scudetto, kteří pomalu tradičně svádějí souboj o čelo. Ani jeden z týmů v prvním kole Serie A vyloženě nepřesvědčil, takže motivace vyhrát tento duel bude o to větší.

V posledních letech se jen jeden tým v myslích fanoušků zaškatulkoval jako "anti-Juve", tedy nejvýraznější oponent a vyzyvatel mistra Itálie. Každoroční ceremoniál spočívající v prohlášeních o ambicích Vlků letos ustal, protože zkušenosti z posledních let nebyly příliš přesvědčivé. Přestože se z úst autorit Giallorossi ničeho podobného nedočkáme, mnoho fotbalových expertů stále považuje právě římské AS za výrazného kandidáta na boj o první příčku. Minulý víkend však nebyl tak optimistický.

AS přijelo na půdu Hellasu Verona a prezentovalo se ospalým dojmem bez nápaditých kombinací. Fyzický fond po letní přestávce ještě není zcela naplněn a hra se odvíjela v pomalém tempu. Jako první udeřili domácí, když se po krásném pasu Emila Hallfredssona prosadil dobíhající Boško Janković. Naštěstí pro trenéra Rudiho Garciu na hřišti pobíhal také Alessandro Florenzi, který krásnou ranou srovnal. Přestože se AS vrhlo do útoku, se stavem již nic neudělalo.

Tvář římského týmu se přes léto hodně změnila a není vyloučeno, že se ještě do konce přestupového období dočkáme nějakých změn. K současnému stavu týmu se vyjádřila jedna z jeho někdejších legend, Paulo Roberto Falcao. Ten v rozhovoru pro Il Messaggero sdělil: "Řím má konečně útočníka. Toho Vlci dlouho postrádali a Edin Džeko je tou správnou osobou. Když máte v týmu zkušeného prvního útočníka, je pak všechno mnohem snazší. Totti bude muset hrát méně zápasů, i vzhledem k věku, ale je to normální. Jeho talent je nekonečný a to by mohlo rozhodnout."

"Nechci nic hodnotit předem, jsme teprve na začátku. Ale tohle bude zápas s velkým Z. Řím by měl využít formy Juventusu. Viděl jsem jeho zápas proti Udinese a prohrát v prvním kole na domácí půdě o něčem vypovídá. Navíc klub opustili tři výrazní hráči, takže bude AS ve výhodě. Mělo by jí využít, podle mého názoru bude mít AS skvělou sezonu," předpovídá Falcao.

Juventus v prvním kole nepřesvědčil, protože nestačil na Udinese. Stará dáma sice byla mnohem lepším týmem, ale v jejím útoku byla patrná nerozehranost. Absence hráčů, kteří dokázali podobné zápasy strhnout na sebe, byla znát. Týmu nemohl pomoci zraněný Claudio Marchisio, pryč jsou léta Pirlova a Tévezova. Nově v týmu chybí také vytáhlý Bask Fernando Llorente, který již působí v Seville. Vedení však neustále pracuje a nyní se hovoří o dvojici záložníků Axel Witsel - Julian Draxler. Debut by si mohl odbýt obránce Alex Sandro.

AS stále počítá zraněné a jedna špatná zpráva se týká také Kevina Strootmana. Nizozemský záložník má trvalé problémy s kolenem a vynechal takřka celou minulou sezonu. Podle původních prognóz měl být po operaci zpět již na přípravu, ale nyní je jasné, že bude muset podstoupit další operaci. Ta jej ze hry vyřadí možná na dalších několik měsíců. Novicem, který by mohl nastoupit v základní jedenáctce, je mladý francouzský bek Lucas Digne.

Juventus prochází generační obměnou a soudě dle prvního utkání bude rekonstrukce trvat ještě nějaký čas. V čem je problém? Někdejší opora Juventusu, Alessio Tacchinardi, vidí hlavní mínus v neadekvátních posilách. Pro Mediaset uvedl: "Nehledě na to, kolik peněz už Juve dalo za posily, stále nezacelilo ránu po odchodu Carlose Téveze. To byl až příliš dobrý fotbalista, aby mohl být nahrazen. Allegri udělá dobře, pokud přivede trequartistu. V útoku Juventusu něco stále chybí," říká mimo jiné italský elegán. Přesvědčí ho Juve o opaku?
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Maicon, Manolas, Castán, Digne - Pjanić, Keita, Nainggolan - Salah, Džeko, Iaqo Falqué
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Sturaro, Pogba, Pereyra, Evra - Morata, Mandžukić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - Hellas Verona  (neděle 20:45)
CFC Janov v prvním kole naprosto propadlo, když nestačilo na Palermo. Teď bude chtít odčinit své zaváhání, když uvítá na své půdě Hellas Verona. Veronský tým příjemně překvapil proti římskému AS, se kterým si rozdělil body. Dokáže dobrý výkon zopakovat?

Na minulé kolo janovský tým nevzpomíná vůbec dobře. Na premiéru v novém ročníku by svěřenci trenéra Gian Piera Gasperiniho nejraději úplně zapomněli, protože i když se snažili, k ničemu to nebylo. Porážku o jeden gól by nejspíš ještě unesli, ale nejvíc je musel mrzet způsob, jakým o body přišli. Jedinou branku totiž Abdelhamid El Kaoutari vstřelil až v nastaveném čase druhé poloviny, takže Grifům už nezbyl žádný čas na odpověď.

Vzhledem k tomu, jak je na tom janovský tým se zraněními a mnoha odchody, jistě by se na první domácí utkání raději připravoval s pocitem, že první kolo zvládl. Gasperini nyní musí řešit několik problémů. Zdravotní potíže má stále Diego Perotti, jeden z tahounů ofenzívy v posledním ligovém ročníku. Zároveň mu čerstvě odchází Juraj Kucka, který si vybral AC Milán. A to je trhlina, kterou musí nyní vedení zacelit.

Když se tyto týmy utkaly naposledy v Janově, byla z toho výhra domácích a pěkný fotbal k tomu. Grifové si s Veronou poradili poměrem 5:2 a to si ještě vstřelili jednu branku vlastní. Problémem ale je fakt, že ani jeden ze tří střelců tohoto utkání nebude moci nastoupit. Diego Perotti je tedy zraněný, Mbaye Niang se vrátil do AC Milán a Andrea Bertolacci k Rossoneri natrvalo přestoupil. Alespoň, že se premiéra povedla nové posile Goranu Panděvovi. Makedonský veterán působil svěžím dojmem a Palermu několikrát dělal potíže.

Hellas si v prvním utkání před vlastními fanoušky vedl mnohem lépe. Proti favoritovi z Věčného města se prezentoval skvělým a odhodlaným výkonem, který navíc podpořil brankou Boška Jankoviće. Na ni sice Vlci dokázali odpovědět, když se prosadil jen o pár minut později střílející Alessandro Florenzi, ale bod proti AS se vždy počítá. Trenér Andrea Mandorlini si jednoho bodu proti AS velmi vážil a doufá, že na něj jeho svěřenci dokáží navázat minimálně stejně dobře i proti Janovu.

"Jsme moc rádi za ten bod, protože proti nám stál vynikající soupeř. Nevím, jak daleko můžeme v tomto ročníku dojít, ale doufám, že daleko. V zápase proti AS bylo v základní jedenáctce devět hráčů, kteří v ní byli i minulý ročník, takže se velmi dobře znali. To nám pomáhá, protože jsme kompaktní a nemusíme si na sebe zvykat. Naším cílem zůstává záchrana," dodává lodivod Hellasu. Jeho tým čeká náročný los, protože v dalších čtyřech kolech má před sebou Fiorentinu, Juventus, Lazio a AC Milán. Připraví se na ně už v zápase s Janovem?
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - De Maio, Burdisso, Marchese, Cissokho - T. Costa, Tachtsidis, Laxalt, Lazović - Pandev, Ntcham
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisano, Marquez, Moras, Souprayen - Sala, Greco, Hallfredsson, Janković - Toni, J. Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - ACF Fiorentina  (neděle 20:45)
Fiorentina v prvním kole překvapila způsobem, s jakým si poradila s milánským AC. Nyní hodlá dobrou formu pod novým trenérem potvrdit také na hřišti soupeře. Turínu se sice podařilo první kolo podobně dobře, ale na Fiorentinu nemá právě nejlepší vzpomínky.

Menšímu z obou turínských prvoligových celků se proti Viole nikdy moc nedařilo. A stejné je to i v poslední době. Za sedmnáct posledních utkání totiž Granata vyhrála nad Violou jen dvakrát! Naposledy se pak jednalo o osmifinále Coppa Italia, v němž Turín vyhrál těsně o gól díky zakončení Rolanda Bianchiho. Jenže to se psalo datum 17. prosince roku 2008 a od té doby nemá Turín štěstí. Zato Fialky se mohou těšit, protože ze zmíněných sedmnácti zápasů osmkrát vyhrály a jsou tedy historicky jasným favoritem.

Nutno ale dodat, že současný Turín má mnohem větší ambice a jeho tvář se notně změnila. Už to není nováček z druhé ligy nebo tým, který se tak tak drží v klidném středu tabulky. Z turínského FC se stal velmi silný tým, který je schopen nejen vychovávat velké hvězdy, ale zároveň se je snaží udržet. Prezident Urbano Cairo je velice dobře znám jako zdatný obchodník, se kterým je velmi obtížné uzavřít nějakou dohodu. A pokud přeci jen někdo uspěje a odloudí hráče Turína do svých řad, jako se to stalo například u Mattea Darmiana, pak za něj vedení rychle najde vhodnou náhradu.

Trenér Ventura tak mohl do svých řad přivítat například hráče jako Joel Obi, Daniele Baselli, Davide Zappacosta, Afriyie Acquah nebo Danilo Avelar. A protože chtěl zkušený kormidelník omladit také stárnoucí útočnou vozbu, přišel mladík Andrea Belotti, který doslova hýří centimetry i chutí ukázat svůj potenciál. Z Býků se tak stává nebezpečný tým, který navíc spoléhá na řízné obránce jako Kamil Glik a Nikola Maksimović.

Tvrdou prací a přesně nastíněnou koncepcí se tým dostává do role zajímavého hráče, který chce usilovat o evropské poháry. Chválí to i zkušený obránce Emiliano Moretti, jenž v rozhovoru pro Sky Sport uvedl: "Myslím, že Turín je klub, který roste rok od roku. Neustále na sobě pracujeme a zlepšujeme se a postupnými kroky směřujeme stále výš. Naše ambice jsou větší, náš rozpočet je větší a touha hrát krásný fotbal rovněž. Zlepšuje se vedení, struktura v klubu a na nás jako hráčích je to, abychom podobný progres projevili i na hřišti. V neděli nás čeká velmi silný soupeř, ale my se nebojíme," varuje Moretti.

V minulém utkání se Turínu podařil obrat v utkání proti Frosinone. Danilo Soddimo sice šokoval domácí tribuny už po sedmi minutách, ale Granata si poradila a po mnoha šancích skórovali Quagliarella a Baselli. Fiorentina je aktuálně na třetím místě v Serii A, za což může vděčit povedenému výkonu v utkání s AC Milán. Viola využila vyloučení Rodriga Elyho a díky dvěma standardním situacím zvítězila nad ambiciózním AC Milán poměrem 2:0.

Jednou z nových tváří v dresu toskánského klubu je italský obránce Davide Astori, který nepřesvědčil v římském AS. Viola mu ale dala šanci a zkušený stopr jí hodlá využít. "Málem jsem přestoupil do Neapole, ale ta o mě ztratila zájem. Fiorentina, na druhou stranu, byla odhodlaná vše dokončit a já jsem moc rád, že jsem tady. Sportovní ředitel Daniele Pradé mě přesvědčil během minuty. Panuje tu obrovská chuť dokázat velké věci a pod novým trenérem Paulem Sousou je radost hrát. Chceme odevzdat maximum i proti Turínu," dodal Astori pro Tuttosport.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Moretti - Peres, Benassi, Gazzi, Baselli, Avelar - Quagliarella, Maxi Lopez
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomović, G. Rodriguez, Roncaglia - Gilberto, M. Suarez, Valero, M. Alonso - Bernardeschi, Iličić - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chievo Verona - SS Lazio  (neděle 20:45)
Římské Lazio mělo na dosah postup do základních skupin milionářské Ligy mistrů, ale nakonec selhalo. Nyní se může soustředit jen na první italskou ligu a doufat, že na špatný výkon brzy zapomene. Ideální možností, jak si spravit náladu, je zápas ve Veroně.

Klub z hlavního města se radoval na konci minulé sezony, že dosáhl na předkolo Ligy mistrů. V nejprestižnější evropské klubové soutěži chyběl již velmi dlouho a hořel nedočkavostí postoupit mezi nejlepší. Los mu do cesty postavil německý Bayer Leverkusen, klub plný mladých a talentovaných hráčů se zkušenostmi z pohárových zápasů. A právě zkušenosti spolu s množstvím zranění kvalitních útočníků byly faktory stojící za pohromou. Mimo hru byli Klose i Djordjević.

První duel ještě Lazio zvládlo, když jedinou brankou Baldeho Keity rozhodlo. Výlet do Německa ale už tolik radosti nepřinesl. Tým trenéra Stefana Pioliho prohrál vysoko 0:3 a ani zdánlivě nepřipomínal ten bojovný a flexibilní tým z prvního klání. Na Ligu mistrů tak bude muset Lazio čekat dál. Biancocelesti mají nyní ideální příležitost odčinit své zaváhání a připomenout fanouškům i sami sobě vlastní sílu. Čeká je totiž Chievo Verona, které sice zvládlo první duel, ale dlouhodobě týmům z předních příček nekonkuruje.

Christian Manfredini, někdejší hráč Lazia, před zápasem s Chievem prohlásil: "Doufám, že hráči brzy zapomenou na nezdar proti Bayeru. Podle mého to není problém s psychikou, protože jsme stále na začátku sezony a hráči se do tempa teprve dostávají. To vyřazení pochopitelně hodně bolí, to je jasné. Ale jako profesionálové musíme umět hodit takové věci za hlavu a pokračovat. Zvláště tehdy, když máme před sebou další důležitý duel. Lazio v prvním kole ukázalo, že hraje skvělý fotbal. Bayer měl jen něco navíc."

"Lazio samozřejmě hodně zasáhlo to, že nemohlo postavit ani Kloseho, ale ani Djordjeviće. A když vám z plánů tak rychle vypadnou dva skvělí útočníci, jen těžko se dá adekvátně reagovat. Stavěl bych tým kolem Keity, který je skvělým hráčem s obrovským potenciálem. Posily Lazia jsou vhodně vybrané podle požadavků trenéra, i když je moc neznám. Ale velmi se mi líbil Kishna, který v prvním zápase předváděl skvělé kousky," vyjmenovává Manfredini.

A má pravdu, protože právě Ricardo Kishna, nová posila z Ajaxu, se nejvíce zapojoval do akcí v zápase proti Boloně a navíc dal druhou branku svého celku. Svůj první duel v sezoně však zvládlo také Chievo, kterému se podařil obrat v utkání s Empoli. Toskánský celek zaskočil svého soka díky brzké brance Rickyho Saponary, ale to Chievo neodradilo. Veronský celek vrhl své síly do útoku a postupně se v jeho dresu trefili Riccardo Meggiorini, Valter Birsa a Alberto Paloschi.

Výkon svého celku si pochvaloval také mladý střelec Alberto Paloschi. V rozhovoru pro Sky Sport uvedl: "Jsem velmi spokojený s tím, jak jsme zvládli utkání proti Empoli. Sice jsme nezačali příliš dobře, ale nevzdali jsme se a sklidili zasloužené ovoce. Tvrdě pracujeme, abychom se dostali do ideální formy a konečně vidíme, že se nám daří. Celý tým pracoval, každý dal do zápasu maximum. Naším cílem zůstává záchrana a pokud možno snaha hrát dobrý a líbivý fotbal. Doufám, že ho předvedeme také proti Laziu," přeje si mladý útočník Alberto Paloschi. Rozvlní síť Lazia?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - Frosinone Calcio  (neděle 20:45)
V souboji o první body do tabulky si to rozdají Atalanta Bergamo a Frosinone. Zatímco Atalanta v prvním kole padla na hřišti Interu, nováček Serie A doma nestačil na FC Turín. Papírovým favoritem budou domácí Bergamaschi.

Atalanta měla na Giuseppe Meazza bodový zisk nadosah, ale nakonec jí sestřelil ve třetí minutě nastavení Stevan Jovetič a zajistil Interu nejtěsnější vítězství. Atalanta nepředvedla v Miláně vůbec špatný výkon, ale pravdou je, že měla i velký kus štěstí. Kdo ví jak by ale utkání dopadlo, kdyby čtvrthodinu před koncem neuviděl červenou kartu Carmona. Každopádně zápas s Interem už je minulostí a Rejovi svěřenci se musejí koncentrovat na další vystoupení, tentokráte doma proti Frosinone, což by měl být o poznání hratelnější soupeř.

Frosinone si určitě představovalo první zápas Serie A jinak. Před vlastními diváky se sice dostalo do vedení, ale FC Turín výsledek otočil a nakonec 2:1 zvítězil. Připočteme-li k tomu i vypadnutí z domácího poháru na kopačkách Spezie, je to dost nepovedený začátek.

Atalanta se s Frosinone naposledy utkala v sezoně 2010-2011, kdy hrála jen Serii B. Ve vzájemném dvojzápase viděli diváci jen jednu branku a to při vítězství Bergamaschi na půdě Frosinone 1:0. Zápas na stadionu Atleti Azzurri skončil bezgólovou remízou. Od té doby ale uplynulo už více než pět let a oba celky se výrazně proměnily.

Výhodou hostů bude kompletní kádr. Trenér Stellona může nasadit to nejsilnější co má k dispozici, což se nedá říci o jeho protějšku Rejovi. Zkušený lodivod nemůže počítat s Cigarinim, Suagherem, Denisem a potrestaným Carmonou.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Massiello, Toloi, Paletta, Dramé - De Roon, Migliaccio, Kurtič - Moralez, Pinilla, Gomez
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Rosi, Diakité, Blanchard, Crivello - Paganini, Gori, Gucher, Soddimo - Longo, Dionisi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - Città di Palermo  (neděle 20:45)
Fotbalisté Udinese se po vítězství nad Juventusem představí na domácí půdě proti Palermu a rádi by nečekaný tříbodový zisk z Turína potvrdili. Palermo ale bude těžkým oříškem, neboť také ono v prvním zápase naplno bodovalo.

Udinese v úvodním kole připravilo šok úřadujícímu italskému šampionu a finalistovi Ligy mistrů Juventusu, když ho přemohlo na jeho vlastním stadionu nejtěsnějším rozdílem. Jedinou branku zápasu vstřelil v 78. minutě Cyril Théréau. Tři body pochopitelně potěší, ale trenér Stefano Colantuono moc dobře ví, že je potřeba vítězství doma potvrdit. V minulé sezoně se Zebrám doma vůbec nedařilo, na Stadio Friuli vyhrály jen šestkrát z devatenácti pokusů!

Výhodou Udine v této sezoně je fakt, že kádr zůstal víceméně pohromadě, což u tohoto severoitalského celku nebývalo zvykem. V čerstvé paměti jsou ještě úspěšné sezony pod Francescem Guidolinem, kdy tento trenér musel rok co rok pracovat s novým hráčským kádrem. Udržet se podařilo také Antonia Di Nataleho, tolik důležitého pro hru Zeber. Nicméně obávaný kanonýr už není nejmladší a čím dál více prostoru by měl dostávat i nově příchozí Duván Zapata.

To Palermo se muselo vypořádat s odchodem Paula Dybaly, což byla velká ztráta. I bez tohtoto argentinského supertalenta však první kolo zvládlo, FC Janov doma porazilo 1:0, byť brankou z první minuty nastavení v podání El Kaoutariho. Domácí bouřlivé prostředí stadionu Renza Barbery by opět mělo být pro Palermo velkou oporou.

Udine se s Palermem utkalo nesčetněkrát a zejména za posledních pět let má mnohem lepší bilanci Udinese. Neplatilo to ale při posledním setkání, které Palermo na Stadio Friuli ovládlo výsledkem 3:1.

Zebry budou v zápase proti Palermu oslabeni o Badua, Guilhermeho a Koného. Zato Sicilané budou téměř v kompletním složení, jedinou vadou na kráse je absence Bolzoniho.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Danilo, Piris - Edenílson, Merkel, Iturra, Fernandes, Pasquale - Théréau, Zapata
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Vitiello, Gonzalez, El Kaoutari - Rispoli, Rigoni, Jajalo, Čočev, Lazaar - Vazquez, Quaison
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Carpi FC - Inter Milán  (neděle 20:45)
Velký svátek čeká FC Carpi, do jehož azylu v Modeně přicestuje slavný Inter Milán. Nerazzurri v prvním kole vydřeli výhru nad Atalantou a dobrý start budou chtít potvrdit i na půdě nováčka.

Fotbalisté Carpi, kteří v této sezoně hrají poprvé v Serii A, se musí obejít bez svého domovského prostředí stadionu Sandra Cabassiho. Stadion s kapacitou 4000 diváků totiž nevyhovuje požadavkům nejvyšší soutěže a tak se domácí museli uchýlit do azylu v Modeně, konkrétně na Stadio Alberto Braglia, jenž pojme na 21 000 diváků.

Nováček soutěže nevstoupil do sezony zrovna ideálně, na půdě Sampdorie Janov prohrál po divokém výsledku 2:5 a po prvním kole je vinou pěti gólů na posledním místě. Biancorossi prožili přímo hrůzostrašný první poločas. Už po 37 minutách totiž prohrávali na půdě Námořníků 0:5!

Carpi se určitě bude řadit mezi nejžhavější kandidáty na sestup, ale svěřenci trenéra Castoriho v žádném případě nehodlají házet flintu do žita. Nyní přivítají Inter Milán a proti mnohem slavnějšímu týmu mohou jen získat.

Zato od Interu se na Stadio Alberto Braglia nečeká nic jiného než výhra. Už v minulém kole proti Atalantě Bergamo byl zisk tří bodů povinností, ale nakonec se na ně Inter pořádně nadřel - až v nastaveném čase vstřelil jedinou branku utkání černohorský útočník Stevan Jovetič.

Tři body nakonec Inter získal, ale ztratil přitom svého nejlepšího střelce z loňské sezony Maura Icardiho, který proti Atalantě odehrál jen úvodních patnáct minut. O to více pak vedení usiluje o příchod útočníka Wolfsburgu Ivana Perišiće, samotný přestup už je na spadnutí. Trenér Roberto Mancini tak může už od první minuty nasadit hrdinu loňského kola Jovetiče. Vedle Icardiho se ještě do hry nepodívají Dodo, Vidić a Biabiany. Týmu Carpi bude zase scházet Lollo a Mbakogu.
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Brkič - Bubnjić, Spolli, Gagliolo - Wallace, Fedele, Marrone, Bianco - Silva - Matos - Wilczek
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Santon, Miranda, Murillo, Juan Jesus - Brožović, Medel, Kondogbia - Guarín - Jovetič, Palacio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.75 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - UC Sampdoria  (neděle 20:45)
SSC Neapol přivítá na svém stadionu San Paolo fotbalisty Sampdorie Janov, kteří si v minulém kole s chutí zastříleli na branku nováčka Carpi. Parthenopei budou proti Námořníkům pod obrovským tlakem, povede se trenéru Mauriziu Sarrimu domácí premiéra nebo si Sampdoria znovu otevře střelnici?

Favoritem pochopitelně bude Neapol. Ta se ale po posledním kole dostala pod obrovský tlak, když překvapivě nestačila na Sassuolo, se kterým prohrála 1:2. Kouč Maurizio Sarri tak začal sezonu na lavičce porážkou. Parthenopei naposledy vstoupili do ligy porážkou v sezoně 2009/2010, kdy nestačili venku na Palermo.

Maurizio Sarri však nabádá ke klidu. Jeden prohraný zápas, k tomu navíc na půdě soupeře, nedělá celou sezonu. Napravit výsledek budou moci domácí v zápase se Sampdorií Janov, se kterou mají skvostnou vzájemnou bilanci. Z deseti posledních vzájemných zápasech prohrála Neapol se Sampdorií jen v jednom případě, navíc to bylo až v posledním kole sezony 2009/2010.

V týdnu si neapolští užili losování základních skupin Evropské ligy a nakonec byli nalosování do společnosti belgických Brugg, polské Legie Varšava a dánského Midtjyllandu.

Dobře sezonu neodstartovala ani Sampdoria Janov. Námořníci šokovali vypadnutím v předkole Evropské ligy proti Vojvodině Novi Sad. V prvním kole Serie A si ale spravili chuť, do sítě Carpi se trefili hned pětkrát a zvítězili celkově 5:2. Těžší soupeři však na Blucerchiatti teprve čekají a jedním z nich bude určitě i Neapol, která má ambice dostat se do TOP3.

Maurizio Sarri bude mít k dispozici kompletní kádr, což se rozhodně nedá říci o Walteru Zengovi. Na marodce Sampdorie zůstávají De Silvestri a Krstičić, problémy má i navrátilec Antonio Cassano a karetní trest do hry nepustí Ivana.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Valdifiori, Hamšík - Insigne - Higuaín, Callejón
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Cassani, Coda, Silvestre, Regini - Fernando, Palombo, Barreto - Soriano - Muriel, Éder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - US Sassuolo  (sobota 18:00)
Sassuolo v prvním kole narazilo na velmi zkušeného soupeře, ale vyjma prvních několika minut na hřišti dominovalo. Boloňa se v prvním duelu mezi elitou utkala s favoritem z Říma a Lazio bylo nad její síly. Vykoupit se chce na druhý pokus a před vlastními fanoušky.

Domácí Boloňa se jistě chtěla mezi nejlepší italské týmy vrátit v jiném stylu, ale nakonec mohla být ráda i jen za porážku 1:2. Římské Lazio bylo rozehranější, snad ve všech aspektech hry lepší a Boloňa nestačila. Nevysvobodil ji ani střídající útočník Mattia Destro, který přišel z AS Řím. Felsinei do něj vkládají velké naděje, protože se jedná o talentovaného hráče s pověstí výtečného střelce. Čísla za něj hovoří jasně a velmi produktivně. Nyní by konečně měl nastoupit od začátku, snad společně s Mancosuem.

Boloňa je velmi čilá na přestupovém trhu a neustále se hovoří o nových posilách. Podle posledních zpráv se navíc zkušený kormidelník Delio Rossi rozhodl pro změnu rozestavení na hru se třemi záložníky a třemi útočníky. Anthony Mounier z Lyonu je na cestě, dalším velkým úlovkem by měl být Emanuele Giaccherini, který jedná o návratu z Anglie. Boloňa a především Pantaleo Corvino dělají vše pro to, aby se vyhnuli bojům o záchranu a místo toho se pokusili o boje na druhé straně ligové tabulky.

Když naposledy Boloňa na Stadio Renato Dall’Ara v Serii A prohrála, psalo se 37. kolo ročníku 2013/2014 a Felsinei nestačili na již sestupující Catanii. V ten samý den Sassuolo porazilo Janov a v první lize zůstalo. Sassuolo i Boloňa mají rozdílnou historii a také díky ní se tyto dva týmy utkaly jen dvakrát. V roce 2013 se radovalo Sassuolo z těsné výhry, o půl roku později se konala bezbranková remíza.

Sassuolu možná věřil málokdo, zvláště poté, co klub přišel o střelce Simoneho Zazu. Na jeho místo dorazil poměrně neznámý, ale velmi talentovaný Francouz Gregoire Defrel, který zaujal svým působením v Ceseně. A také on měl velký podíl na velmi pohledné hře proti Neapoli. Partenopei byli v prvním kole jasným favoritem a také od začátku vedli. Na Hamšíkovu ránu ale odpověděl o 30 minut později Antonio Floro Flores a šest minut před koncem stanovil definitivní obrat střídající Nicola Sansone.

Velkým problémem pro Sassuolo by mohla být absence útočníka Domenica Berardiho. Ten si poranil stehenní sval a jeho absence se bude pohybovat v řádu několika týdnů. Trenér Eusebio Di Francesco dobře ví, o co přišel. Sassuolo totiž v první lize zatím vyhrálo 22 zápasů a Berardi v nich chyběl jen jednou. Za Neroverdi nenastoupí ani Luca Antei. Boloňa může počítat také s talentovaným záložníkem Godfredem Donsahem, o něhož měly zájem mnohem větší kluby. Defenzivně laděný středopolař si však vybral tým trenéra Delia Rossiho. Pomůže mu k výhře nad Sassuolem?
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, Oikonomou, Rossetini, Masina - Donsah, Crisetig, Brighi - Brienza - Destro, Mancosu
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Missiroli, Magnanelli, Duncan - Floro Flores, Defrel, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - Empoli FC  (sobota 20:45)
Poprvé se v letošní sezoně představí na domácí půdě AC Milán a po prvním nepovedeném duelu s Fiorentinou nebude chtít nic jiného než zvítězit. Soupeřem Rossoneri bude Empoli, které rovněž první zápas nezvládlo.

Velmi hořkou pilulku museli v prvním zápase spolknout nejen Siniša Mihajlovič, ale také těžce zkoušení fanoušci červenočerných. Po prvním kole samozřejmě nelze dělat závěry, ale předsezonní očekávání přeci jenom ostře kontrastují se zápasem, které AC zpackalo už po 36 minutách.

Sázka na dravé mládí v podobě stoperské dvojice Romagnoli - Ely se srbskému kouči úplně nepovedla. Zatímco druhý jmenovaný byl brzy vyloučen, ten první zavinil penaltu a tím pádem druhý gól Fialek. AC na Stadio Artemio Franchi nic nevymyslelo a zaslouženě prohrálo. Šanci napravit zaváhání budou mít hráči AC Milán ve druhém kole doma proti Empoli.

Mezitím vedení stále usilovně hledá posily a rozhodlo se pro překvapivé tahy: z Liverpoolu si na hostování zpět vypůjčilo Maria Balotelliho a z Janova přivedlo slovenského pracanta Juraje Kucku. Oba už budou na zápas s Empoli připraveni, ale jejich start od úvodní minuty je nepravděpodobný. Zároveň se hovoří i o odchodech; kapitán Riccardo Montolivo je spojován s Juventusem, Alex se Santosem a Alessandro Matri s West Hamem. Na hostování do Atalanty Bergamo už přestoupil obránce Gabriele Paletta.

Empoli vstoupilo do sezony stejně jako Milán porážkou. Narozdíl od AC však svůj zápas sehrálo doma a po prvním poločase dokonce vedlo 1:0 - prosadil se exmilánský Riccardo Saponara. Chievo ale ve druhém dějství předvedlo parádní obrat a během osmi minut nastřílelo tři branky. Domácí premiéra se tak novému kouči Giampaolovi příliš nevydařila.

Hosté se na San Siru rozhodně nemají čeho obávat. Milán už dávno nebudí takový respekt jako před několika lety, navíc Azzurri v minulé sezoně s AC ani jednou neprohráli (2:2, 1:1). Domácí ale budou favoritem, a to i navzdory absencím Nianga, Méneze, Mexése a potrestaného Elyho. Empoli bude scházet pouze Laurini.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - De Sciglio, Zapata, Romagnoli, Antonelli - Bertolacci, De Jong, Bonaventura - Honda - Bacca, Luiz Adriano
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Zambelli, Tonelli, Barba, Mario Rui - Zielinski, Dioussé - Croce, Saponara, Pucciarelli - Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.UC Sampdoria11005:23
2.Chievo Verona11003:13
3.ACF Fiorentina11002:03
4.SS Lazio11002:13
 Turín FC11002:13
 US Sassuolo11002:13
7.Udinese Calcio11001:03
 Inter Milán11001:03
 Città di Palermo11001:03
10.Hellas Verona10101:11
 AS Řím10101:11
12.Bologna FC10011:20
 SSC Neapol10011:20
 Frosinone Calcio10011:20
15.Janov CFC10010:10
 Juventus FC10010:10
 Atalanta Bergamo10010:10
18.Empoli FC10011:30
19.AC Milán10010:20
20.Carpi FC10012:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (938)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele