Evropská liga - souhrn šestých zápasů základních skupin

08.12.2016, 18:55, aktualizováno 08.12.2016, 23:09
Komentáře a souhrny
PAOK si poradil s Libercem a postupuje dál, stejně jako třeba Manchester United nebo Astra Giurgiu, které výhrou nad Austrií pomohla Plzeň. Již jistě postupující Sparta v závěru přišla o remízu na Interu, Schalke zase ztratilo stoprocentní bilanci prohrou v Salzburgu. Duel Sassuola s Genkem, ve kterém se již o ničem rozhodovat nebude, byl kvůli husté mlze odložen na zítřejší brzké odpoledne...
Skupina A

Feyenoord Rotterdam - Fenerbahçe SK 0:1

08.12.2016 19:00

Góly: 22. Moussa Sow

Fotbalisté nizozemského Feyenoordu nedokázali navázat na vysoké ligové vítězství nad městským rivalem ze Sparty a po porážce 0:1 s tureckým Fenerbahce končí v letošním ročníku evropských pohárů. Ve skupině A nakonec obsadili třetí pozici se sedmi body a na postup jim nakonec chybělo pět bodů. Naopak turecký výběr zaznamenal své čtvrté vítězství ve skupině a skončil na vedoucí pozici se třinácti body o bod před druhým Manchesterem.

Čtvrteční duel nebyl divácky nikterak atraktivní, domácí totiž museli zvítězit o dvě branky a hned v polovině prvního poločasu inkasovali. Od této chvíle potřebovali skórovat hned třikrát a proti excelentně bránícímu soupeři to byl opravdu nadlidský útok. Feyenoord vstoupil do zápasu aktivně a zkoušel se prosadit po křídlech, jenže hosté nedělali téměř žádné chyby a velmi často četli rozehrávku soupeře. Naopak sami se prosadili z ojedinělé akce.

Ve 22. minutě po centru z pravého křídla přistál balón na hlavě Karsdorpa, jenž chtěl vrátit balón brankáři Jonesovi. Tento záměr mu ale příliš nevyšel, k míči se totiž dostal kanonýr Moussa Sow a elegantními nůžkami ze čtyř metrů rozvlnil síť s pomocí země. Od tohoto momentu se hosté ještě více zatáhli do defenzívy a vyznávali vyčkávací taktiku, která jim vyšla naprosto skvěle. Obrázek hry se příliš nezměnil ani po přestávce.

Rotterdamský výběr sice držel častěji balón a dostával se do zakončení ze střední vzdálenosti, jenže gólman Demirel nemusel ani jednou vážněji zasahovat. Domácí výrazněji zahrozili pouze jednou a to zhruba dvacet minut před koncem, kdy hlavičkoval kapitán Kuijt, avšak jeho pokus se mezi tři tyče nevešel.

Ve zbývajícím průběhu byla na domácích hráčích znát frustrace a pokusů o ofenzivní snažení ubývalo. Fenerbahce si už s přehledem těsný náskok pohlídalo a dosáhlo na velký úspěch, skončit po šesti zápasech v tabulce výše než anglický gigant z Manchesteru je vskutku výborný výsledek.

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - Manchester United 0:2

08.12.2016 19:00

Góly: 48. Henrich Mchitarjan, 88. Zlatan Ibrahimović

Ani nepříjemné počasí s trávníkem tvrdým jako žula nakonec nezabránily tomu, aby Manchester United potvrdil na Ukrajině roli favorita a po výhře nad Zarjou Luhaňsk si zajistil postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. O všechny góly hostí se po změně stran postaraly letní posily Henrik Mchitarjan a Zlatan Ibrahimović, díky nimž družina Josého Mourinha zvítězila 2:0 a ze skupiny A jde dále z druhého místa za vedoucím Fenerbahce.

United v promrzlé Oděse vstoupili do utkání slibně, ovšem první šance připadla domácím. Brankář Sergio Romero se musel hned v desáté minuty vytáhnout proti ráně Kharatina a poté přihlížel, jak dorážka Petriaka končí pouze na boční síti jeho branky. Na opačné straně pokoušel štěstí Paul Pogba, ovšem svou střelu zpoza šestnáctky poslal těsně vedle. Zbytek první půle již příliš fotbalové krásy nenabídl a neurovnaná podívaná byla přerušena poločasovým odchodem do kabin za bezbrankového stavu.

Hned dvě minuty po změně stran se už ale Manchester za svou územní převahu přece jen dočkal kýženého průlomu skóre. Svůj vůbec první gól v rudém dresu si připsal Henrik Mchitarjan, a to po individuální akci, kterou letní posila z Borussie Dortmund chladnokrevně zakončila přízemní ranou k tyči. Hosté i po zisku vedení kontrolovali hru a Zlatanu Ibrahimovićovi hned v několika případech nescházelo k tomu, aby náskok United zdvojnásobil.

To se nakonec švédskému forvardovi podařilo, ovšem ještě předtím v třiasedmdesáté minutě předvedl Romero druhý důležitý zákrok večera, jímž zastavil po přímém kopu domácích Sivakovovu hlavičku a udržel tak čisté konto. Dvě minuty před koncem pak jakékoli pochyby o vítězi utkání ukončil Zlatan Ibrahimović, jehož vyslal povedenou přihrávkou do samostatného úniku Pogba. a vytáhlý útočník již tentokráte nezaváhal.

United tak zvítězili s přehledem v poměru 2:0 a zahrají si evropské poháry i na jaře, kam ze skupiny A postupují z druhého místa za vedoucím Fenerbahce. Luhaňska se naopak s letošním působením v Evropské lize tímto nepříznivým výsledkem loučí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Fenerbahçe SK (TUR)64118:613
2.Manchester United (ENG)640212:412
3.Feyenoord Rotterdam (NED)62133:77
4.Zarja Luhansk (UKR)60242:82
Skupina B

BSC Young Boys - FC Astana 3:0

08.12.2016 19:00

Góly: 63. Michael Frey, 66. Guillaume Hoarau, 71. Thorsten Schick

Souboj o třetí místo zvládl lépe Young Boys Bern, který ve druhé půli během osmi minut skóroval proti Astaně třikrát a pohodlně zvítězil. Zatímco švýcarský celek oslavil svůj závěrečný domácí zápas tohoto roku tak, jak si představoval, kazašskému klubu poslední utkání nevyšlo. O branky se postarali Michael Frey, Guillaume Hoarau a Thorsten Schick.

Svěřenci kouče Stanimira Stoilova potvrdili, že jsou silní hlavně na vlastním stadionu. Jakmile však mají hrát na soupeřově půdě, jejich výkon je o dost horší. Byť se v Bernu drželi první poločas, nakonec stejně zaznamenali jen třetí porážku ve skupině. Tým kolem trenéra Adiho Hüttera jednoduše zabral v pravou chvíli.

Pro Young Boys je určitě škoda, že měli horší vzájemné zápasy s Olympiakosem, neboť s ním měli ve finále shodný počet osmi bodů. Každopádně karty před posledním kolem byly rozdané už předem, a o postup do jarní fáze již usilovat nemohli. S evropskou scénou se ale nakonec rozloučili nejlepším možným způsobem.

První dějství toho opravdu moc nenabídlo. Zkraje zakončoval Bertone, ale nemířil přesně, za hosty se snažili skórovat Twumasi s Mužikovem, avšak ani oni výrazněji neohrozili protivníkovu svatyni. Dvakrát se zastřeloval rovněž Hoarau, ovšem taktéž jeho pokusy skončily pouze vedle brány.

Až ve druhé půli se bernský celek dostal do nějakých větších příležitostí. Hodně aktivní byl především Bertone, prosadit se však dokázal poprvé až Frey v 63. minutě. Gerndt posunul balón do středu na svého spoluhráče, jenž usměrnil svou přízemní střelu přesně k tyči. Brankář Erič se jen marně natahoval.

O tři minuty později domácí vedli již o dvě branky. Po rychlé akci se balón dostal na pravou stranu k Schickovi, který ho co nejrychleji poslal ke druhé tyčce na nabíhajícího si Hoaraua, a ten se v koncovce nezmýlil. V 71. minutě bylo definitivně rozhodnuto, to když Erič sice vyrazil zakončení Freye, ale na dorážku Schicka už neměl.

Více informací k zápasu

APOEL Nikósie - Olympiakos Pireus 2:0

08.12.2016 19:00

Góly: 19. Manuel da Costa (vl.), 83. Igor De Camargo

Fotbalisté APOELu porazili Olympiakos i podruhé v rámci základních skupin Evropské ligy a pojistili si první místo ve skupině. Nejprve si vlastní gól vsítil Manuel da Costa v první půli, na což domácí zareagovat nedokázali, a následně ještě Igor De Camargo ve druhé půli přidal druhý zásah. Na postup hostů do jarní fáze ovšem tenhle výsledek neměl žádný vliv.

Nakonec může být řecký celek rád, že měl ve finále lepší vzájemné zápasy s Young Boys Bern, protože disponoval shodným počtem bodů jako jeho protivník, a dokonce měl i horší skóre. V Nikósii nepředvedl vůbec dobrý výkon. Domácím stačilo pouze neprohrát, aby si udrželi svou první příčku, oni si však rovnou dovolili zvítězit.

V první šanci se objevil v 11. minutě Sotiriou, nicméně v tomhle případě hlavičkoval pouze vedle brány. O osm minut později již domácí útočník měl velký podíl na vedení kyperského celku. Naběhl si na dlouhý pas, brankář Leali vyběhl z branky možná až příliš zbrkle, a Manuel da Costa usměrnil balón pod tlakem do vlastní brány.

Malátní hosté poprvé výrazněji zahrozili až pět minut před přestávkou. Fortounis poslal centr z rohového čtvrtkruhu na hlavu Bruna Viany, který orazítkoval smolně pro něj brankovou konstrukci. V nastavení prvního dějství se ještě k zakončení propracoval Aloneftis, ovšem mezi tři tyče se mu zamířit nezdařilo.

Deset minut po obrátce se pokoušeli vyrovnat Elyounoussi s Fortounisem, nicméně ani jeden z nich v koncovce nebyl úspěšný. Olympiakos se zkrátka marně snažil najít cestu za vyrovnáním. Sedm minut před koncem APOEL skóroval podruhé, to když přihrávku Nuna Moraise zužitkoval na zadní tyči De Camargo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.APOEL Nikósie (CYP)64028:612
2.Olympiakos Pireus (GRE)62227:68
3.BSC Young Boys (SUI)62227:48
4.FC Astana (KAZ)61235:115
Skupina C

1. FSV Mainz 05 - FK Qäbälä 2:0

08.12.2016 19:00

Góly: 29. Alexander Hack, 40. Pablo de Blasis

Do utkání Mohuče s Qabalou vstoupili lépe domácí, jenž mohli jít už po šesti minutách do vedení akci Jhona Cordóby. Toho poslal do úniku přihrávkou Jairo Sampério, ale Cordóba tváří v tvář gólmanu hostí branku netrefil. Stejný hráč na sebe upozornil i o pět minut později, když střílel přesněji, avšak Bezotosnyj si s jeho ránou poradil a míč zkrotil ve svých rukavicích.

Domácí byli na i nadále na trávníku aktivnějším týmem a střelecký den kolumbijského útočníka pokračoval. Již do třetí šance se Cordóba dostal ve dvacáté minutě, když po rychlém získání míče ve středu hřiště pálil z hranice velkého vápna, ale byť jeho rána nepostrádala razanci, postrádala přesnost, takže se nejednalo o žádné větší ohrožení branky hostujícího celku.

Die Nullfünfer se tak kýžené branky dočkali až po půl hodině hry. To se po rohovém kopu dostal k balonu Jairo, jehož pokus chtěl od branky odkopnout jeden z obránců, avšak bohužel pro hosty našel jen připraveného Alexandera Hacka, jenž už měl lehkou práci.

O deset minut později domácí přidal i druhý gól. Tentokrát vše začalo po mizerně zahrané standardní situaci Qabaly, po které se k balonu dostal Donati, na jehož centr do vápna si naskočil Pablo de Blasis a Mohuč vedla 2:0.

Druhá půle už další góly ani na jedné straně hřiště nepřinesla a Mohuč tak ve svém posledním vystoupení v letošním ročníku Evropské ligy porazila Qabalu dvoubrankovým rozdílem.

Více informací k zápasu

RSC Anderlecht - AS Saint-Étienne 2:3

08.12.2016 19:00

Góly: 21. Alexandru Chipciu, 31. Nicolae Stanciu - 62. Alexander Søderlund, 67. Alexander Søderlund, 74. Kévin Monnet-Paquet

Parádní obrat předvedli hráči St. Étienne, kteří vymazali soupeřův dvoubrankový náskok z prvního poločasu a díky svému třetímu vítězství ve skupině se posunuli na konečné první místo tabulky. Anderlecht tenhle zápas totálně zpackal. A během losu jarní části play-off se ocitne pouze mezi nenasazenými.

Byl to souboj dvou nejlepších celků skupiny C, který měl rozhodnout pouze o tom, kdo se umístí na prvním místě. Po první pětačtyřicetiminutovce měli domácí blízko k tomu, aby udrželi průběžné vedení. Ježe hosté svého soupeře vykoupali ve vlastní předčasné oslavné šťávě, uštědřili mu první porážku a sami zároveň udrželi neporazitelnost.

Belgickému celku stačilo uhrát remízu a ve své skupině by triumfoval. Disponoval suverénně nejlepším útokem ze všech čtyř konkurentů, a že se mu v ofenzívě náramně daří, a to i bez nejproduktivnějšího střelce týmu Lukasze Teodorczyka, který se objevil pouze na lavičce náhradníků, ukázala především první půlhodinka hry.

Po nepříliš záživné dvacetiminutovce se Anderlecht ujal z ničeho nic vedení. Acheampong z levé strany poslal jedovatou přihrávku na druhou stranu, hostující obrana nedokázala míč odvrátit do bezpečí, a tak Chipciu neměl větší problémy z vyložené pozice zakončit. O dalších deset minut nato svěřenci trenéra Reného Weilera navýšili náskok.

Acheampong si připsal druhou asistenci, když prostrčil míč na Stanciua, ten se zvláštní, ale účinnou kličkou zbavil nedůrazného beka Lacroixa, a z vápna pohodlně překonal brankáře Ruffiera podruhé. Jenže ani dva góly rumunských reprezentantů nakonec k úspěchu RSC nestačily. Hosté se po přestávce nadechli k velkému výkonu.

Přitom v 54. minutě navíc Les Verts neproměnili nařízenou penaltu za hraní rukou Vancampa v pokutovém území, neboť Saivet poslal svou dělovku z bílého puntíku jen do břevna. Mužstvo kouče Christopheho Galtiera však odmítlo složit zbraně a udělalo dobře. Jen o osm minut později se mu podařilo snížit.

Malcuit unikl podél pravé strany, poslal centr do vápna, odkud Söderlund pohodlně zakončil hlavou k tyčce. O pět minut později se norský forvard trefil podruhé, to když na bližší tyčce využil pobídky Hamoumy. A v 74. minutě dokonal fantastický zvrat Monnet-Paquet, jemuž se podařilo pohodlně zakončit z dorážky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Saint-Étienne (FRA)63308:512
2.RSC Anderlecht (BEL)632116:811
3.1. FSV Mainz 05 (GER)62318:109
4.FK Qäbälä (AZE)60065:140
Skupina D

AZ Alkmaar - Zenit Petrohrad 3:2

08.12.2016 19:00

Góly: 7. Ben Rienstra, 43. Ridgeciano Haps, 68. Muamer Tanković - 58. Giuliano, 80. Stijn Wuytens (vl.)

Fotbalisté Alkmaaru předvedli výborný výkon proti ruskému Zenitu a dokázali ho porazit 3:2, po druhé výhře v řadě zachránili postup do jarní fáze v hodině dvanácté. V tabulce skupiny obsadili druhé místo s osmi body a díky tomu budou v evropských pohárech pokračovat. Naopak Zenit poprvé v základních skupinách ztratil body, avšak i tak suverénně ovládl tuto skupinu s patnácti body a závěrečný neúspěch mu vůbec vadit nemusí.

AZ se dostalo do vedení ze své první vážnější akce v 7. minutě, kdy dokázal skórovat Ben Rienstra. Ten využil špatné rozehrávky soupeře a dostal se až před hranici pokutového území, odkud si přehodil balón na levačku a poté své sólo zakončil přesnou střelou k tyči. O čtyři minuty později mohl přidat druhý domácí gól Mühren, který využil dlouhého nákopu Johanssona a následné teče Weghorsta, ale jeho následný pokus byl zablokován.

Po půl hodině hry mohl ruský výběr srovnat, když to na pravé straně skvěle udělal Dzjuba a poté nahrával pod sebe na penaltový puntík k nabíhajícímu Giulianovi, jehož pokus dokázal brankář Rochet zázračně vyrazit před sebe. Domácí zvýšili svůj náskok dvě minuty před přestávkou, prosadil se Ridgecian Haps. Ten po rychlé akci a následné přihrávky od Muarema Tankoviče obelstil Aňukova a zamířil milimetrově ke vzdálenější tyči - 2:0.

V poslední minutě první půle ještě napálil Mühren tyč, následná dorážka Bel Hassaniho byla sražena na rohový kop. Hosté se vrátili do hry o bodový zisk v 58. minutě. Po Žirkově přenesení hry převzal balón Aňukov a naservíroval ho Giulianovi, jenž tvrdou ranou zaznamenal šestý gól v šestém utkání letošního ročníku Evropské ligy. Domácí se znovu dostali do dvoubrankového vedení za dalších deset minut.

Ve středu hřiště sebral balón Tankovič, poté udělal kličku a nádhernou ranou s pomocí břevna překonal bezmocného gólmana Lodygina. V zajímavém duelu se hosté prosadili ještě jednou. Ruský výběr opět snižoval na rozdíl jedné branky v 80. minutě, kdy se do šestnáctky soupeře prodral Kokorin a adresoval svou přihrávku před branku. Tam nešťastně zasáhl balón Stijn Wuytens a zamířil do vlastní sítě. Nicméně hosté se už na více nezmohli.

Více informací k zápasu

Maccabi Tel-Aviv - Dundalk FC 2:1

08.12.2016 19:00

Góly: 21. Tal Ben Chaim (pen.), 38. Dor Micha - 27. Eli Dasa (vl.)

Fotbalisté izraelského Maccabi Tel-Aviv potvrdili úlohu favorita proti irskému Dundalku a dokázali ho ve svém závěrečném utkání porazit 2:1, ovšem ani tento úspěch jim nakonec na postup do jarní fáze nestačil. V souběžně hraném utkání totiž dokázal Alkmaar zdolat ruský Zenit a díky tomuto výsledku obsadilo Maccabi třetí místo se sedmi body. Irský výběr prohrál počtvrté za sebou, nicméně ve všech případech pouze o branku a stydět se rozhodně nemusí.

Dundalk při své premiérové účasti skončil čtvrtý se čtyřmi body a zanechal v druhé nejprestižnější soutěži dobrý dojem. Hned v osmé minutě dokázal rozvlnit síť Tal Ben Haim II, nicméně jeho branka nemohla být uznána kvůli předchozímu ofsajdovému postavení. Domácí se přeci jen dostali do vedení po dvaceti minutách hry z pokutového kopu. Gólovému momentu předcházel faul hostujícího brankáře Rogerse na unikajícího Medunjanina.

Gólman irského výběru navíc obdržel žlutou kartu, míč si následně postavil Ben Haim II. Ten v důležitý moment nezaváhal a balón uklidil přesně k levé tyči do protipohybu Rogerse. Hosté na sebe nenechali s vyrovnáním příliš dlouho čekat, ve 27. minutě zamířil do vlastní sítě Eli Dasa. Po hezké akci irského výběru na pravém křídle přihrával Shields před branku a bránící Dasa ve skluzu nešťastně překonal gólmana Rajkoviče.

Izraelský favorit se opět prosadil ještě do poločasu, ve 38. minutě mířil přesně Dor Miha. Ten využil přihrávky od Ben Haima a vypálil z dvanácti metrů. Rajkovič si sice na balón sáhl, v cestě do sítě mu již nezabránil. Pět minut po změně nebyla domácímu celku uznána druhá branka. Do sítě zamířil Kjartansson , jenže podle rozhodčího se dopustil nebezpečné hry vysokou nohou a i tentokráte tedy byla radost fanoušků Maccabi zbytečná.

Nejnebezpečnějším hráčem Tel-Avivu byl i v dalších minutách Ben Haim, který mohl pojistit náskok v polovině druhého dějství. Sedmadvacetiletý útočník vypálil z brankového území z pravé strany, avšak Rogers dokázal jeho ránu vyrazit. V 71. minutě selhal v další příležitosti Miha, jenž napálil odražený balón nad horní tyčku. Dundalk byl blízko vyrovnání ve třetí nastavené minutě, ovšem po rohovém kopu hlavičkoval nepřesně Boyle a výsledek tohoto duelu se tak již nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)650117:815
2.AZ Alkmaar (NED)62226:108
3.Maccabi Tel-Aviv (ISR)62137:97
4.Dundalk FC (IRL)61145:84
Skupina E

Viktoria Plzeň - Austria Vídeň 3:2

08.12.2016 19:00

Góly: 44. Tomáš Hořava, 72. Michal Ďuriš, 84. Michal Ďuriš - 19. Raphael Holzhauser (pen.), 40. Lukas Rotpuller

Fotbalisté Plzně se rozloučili s podzimem a Evropskou ligou senzační výhrou 3:2 nad Austrií Vídeň. Přitom od 18. minuty hráli bez vyloučeného Lukáše Hejdy a v hodně improvizovaném složení obrany, ale i v oslabení dokázali zlikvidovat dvoubrankovou ztrátu a sebrali Austrii šanci na postup. Plzeň ukončila čtrnáctizápasové čekání na výhru v evropských pohárech trvající od loňského září.

Rakouský celek vedl po penaltě Raphaela Holzhausera. Po rohu pak zvýšil Lukas Rotpuller, jenže Tomáš Hořava ještě do půle snížil. Po změně stran Hořava centrem připravil vyrovnávací gól pro Michala Ďuriše a slovenský útočník v závěru zařídil i vítěznou trefu.

Viktoria musela stejně jako v Římě nastoupit bez kapitána Hubníka, který si na předzápasovém tréninku zablokoval krk. A při absenci zraněných Limberského a Baránka i vykartovaného Matějů hrála s pouhými dvěma klasickými obránci. Navíc Řezník nastoupil na nezvyklém postu stopera. Na krajích obrany pak byli záložníci Kovařík a Petržela.

Ofenzivnímu složení sestavy odpovídal i razantní vstup do zápasu. Už ve 3. minutě měl po chybě hostů obrovskou šanci Kopic, který se na penaltě dostal k míči jako první, ale brankář Handžikič ho skvěle vychytal. Následovalo několik závarů, při jednom z nich Krmenčík slabě hlavičkoval, ale míč se ztratil gólmanovi ve světle a dopadl na břevno.

Jenže v 18. minutě si Plzeň při rozehrávce tak dlouho koledovala, až Kozáčik chyboval, hráči Austrie se na hranici pokutového území dostali k míči a Hejda zachraňoval situaci zatažením útočníka. Sudí odpískal pokutový kop a navíc plzeňského stopera vyloučil, takže domácí pak museli pokračovat se záložníkem Hromadou na stoperu. Kapitán hostů Holzhauser poslal z penalty Austrii do vedení.

Plzeň se však ani v deseti nevzdala a Austrii přehrávala. Krmenčíkův nadějný pokus ale zlikvidoval Handžikič. Na druhé straně Kozáčik napravil chybu a vychytal v jasné šanci Larsena.

Ve 40. minutě ale Austria využila výškovou převahu a Rotpuller hlavou po rohovém kopu přidal druhý gól. Plzeňané však měli rychlou odpověď a rovněž po rohu. Centr Kovaříka prodloužil Krmenčík na zadní tyč, kde Hořava doklepl míč do odkryté branky.

I po změně stran to vypadalo, jako kdyby o postup hrála spíše Plzeň a v deseti se hnala za vyrovnáním. To přišlo v 72. minutě. Hořava centrem našel na přední tyči střídajícího Ďuriše, který se nemýlil.

Austria v tu chvíli potřebovala skórovat, ale za gólem se hnali domácí. Ďuriš si nejprve marně žádal penaltu, ale v 84. minutě Zeman poslal centr na zadní tyč a Ďuriš potvrdil, že má zpět svou střeleckou formu.

Více informací k zápasu

Astra Giurgiu - AS Řím 0:0

08.12.2016 19:00

Góly: -

Římské AS uhrálo v Rumunsku i s náhradním kádrem remízu bez branek, která vyhovuje oběma týmům. Zatímco AS postupuje z prvního místa skupiny E, s osmi body jej do vyřazovacích bojů doprovodí právě Astra Giurgiu.

Trenér Luciano Spalletti postavil béčkovou sestavu, aby dal jednak šanci hráčům, kteří normálně příliš často nenastupují, ale především aby se jeho opory mohly soustředit na dva důležité duely v lize, které AS čekají. Do hry se dostali hráči jako Vermaelen, Iturbe, Totti, Gerson nebo El Shaarawy, zatímco domácí hráče vedl coby kapitán do hry zkušený obránce Cristian Săpunaru. Do útočné lajny se postavili Alibec a Budescu.

Pokud jste čekali nějakou strhující podívanou, pak vás tohle utkání muselo hodně zklamat. To je tak, když nekvalitní kádr musí vyhrát a tým, který by měl rozdávat radost a přesvědčovat kvalitou, nemusí vyhrát. Obzvláště to platí v případě italského celku. Takže se kromě dvojice mladíků Gerson - Juan Iturbe v podstatě nikdo v dresu hostí příliš nenamáhal.

Vlci pojali utkání spíše jako trénink s poznávacím zájezdem do Rumunska a první menší šanci jsme viděli až po patnácti minutách. Po faulu na agilního mladíka Gersona si míč postavila ikona hostujících barev, jenže kapitán Totti nakonec pálil těsně vedle brány. Na hře hostí bylo hodně vidět, že tahle jedenáctka je nesehraná a moc často spolu nehraje. Hráči se nepřesně hledali a jejich hře scházel řád.

Juan Iturbe vyslal z pětadvaceti metrů střílený centr k vzdálenější tyči, kam si zabíhal Totti. Jenže legendární útočník byl u míče příliš pozdě. Minutu před koncem první půle se do balonu po chybě obránců AS opřel útočník Alibec, ale s jeho střelou si brankář Alisson nadvakrát poradil. Pět minut po změně stran se AS nepovedl útok a domácí hráči toho využili k rychlému kontru. Ten nakonec přesnou střelou zakončil Alibec, jenže sudí Hüseyin Göçek gól kvůli faulu na obránce Emersona neuznal.

Po hodině hry se ke kombinaci dostali ofenzivní hráči Astry a celou akci zakončila rána nehlídaného Japonce Takayukiho Seta. Ten stál na hranici vápna, jenže svou slabou střelu umístil jen do brankáře Alissona. Věci se daly do pohybu až poté, co AS střídalo. Na hřišti se objevili vyzkoušení Edin Džeko s Radjou Nainggolanem a AS hned hrálo o poznání lépe.

Záložník Radja Nainggolan dal gól v nedávno skončeném římském derby a o to samé se pokoušel podobným způsobem také dnes. Dostal totiž přihrávku do druhé vlny a nikým nehlídaný z třiceti metrů vypálil těsně vedle. Poslední velkou šanci Vlci spálili tři minuty před koncem utkání, když Iturbe z pravého rohu nacentroval přesně na hlavu Edina Džeka, který hlavičkoval nad bránu!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)633016:712
2.Astra Giurgiu (ROU)62227:108
3.Viktoria Plzeň (CZE)61327:106
4.Austria Vídeň (AUT)612311:145
Skupina F

US Sassuolo - KRC Genk 0:2

09.12.2016 12:30

Góly: 58. Bryan Heynen, 80. Leandro Trossard

V páteční dohrávce posledního kola Evropské ligy hostující Genk nezaváhal a porazil domácí Sassuolo. Díky brankám Bryana Heynena a Leandra Trossarda z druhého poločasu se raduje z výhry i prvního místa ve skupině. Athletic Bilbao, který včera remizoval, postupuje coby druhý celek.

V obraně hostujícího celku nastoupil i český obránce Jakub Brabec, domácí si pak museli dávat pozor především na ofenzivní hráče jako Bailey, Samatta, Trossard nebo Karelis. Do zápasu, který se včera večer nehrál kvůli husté mlze, trenér Eusebio Di Francesco nasadil hráče jako Acerbi, Lirola, Mazzitelli, Missiroli, Ricci nebo Matri.

Dnes po obědě už byly povětrnostní podmínky mnohem lepší, Sassuolu to ale moc nepomáhalo. Jako první se zastřeloval mladý talent Leon Bailey, jehož rána byla odvrácena na rohový kop. Na straně domácích Neroverdi se pokoušel o něco podobného Antonino Ragusa, ale neuspěl. A neuspěl podruhé ani Bailey, který vtrhl do vápna z pravé strany a připravil střeleckou pozici pro Samattu, který ale zamířil mimo.

První poločas divákům ubíhal hodně pomalu, protože akcí bylo po málu. Snad jen aktivní Leon Bailey opravdu chtěl s výsledkem něco udělat a po několika minutách obléhání Sassuola pořádně vypálil. V samém závěru se neprosadil ani Leandro Trossard, který pálil hodně mimo, takže sudí Grinfeld s klidem ukončil první poločas. Na větší šance všichni přítomní diváci čekali až do druhé půle.

Sassuolo chtělo vyhrát a do hry byli vysláni dva někdejší římští mladíci Lorenzo Pellegrini s Federicem Riccim. V pokutovém území si na načechraný centr ze strany naskočil právě záložník Pellegrini a krásnou hlavičkou dostal míč mezi tři tyče, tam ale zasáhl na poslední chvíli dobře postavený obránce! Naopak udeřili hosté. Mbwana Samata měl míč ve vápně Sassuola a předal jej Bryanu Heynenovi, který propálil brankáře Pegola - 1:0 pro favorizované hosty.

Po hodině hry se málem prosadil také útočník Nikolaos Karelis, který nadělal střelou brankáři Pegolovi velké potíže. S dalším dalekonosným pokusem přispěchal záložník Lorenzo Pellegrini, který od svého nástupu do druhé půle směrem vpřed pořádně oživil skomírající ofenzivní snahy Sassuola. Pálil ale jen do brankáře Nordima Jackerse. A toho nepřekonal ani Ricci, který zkoušel technickou střelu.

Patnáct minut před koncem málem domácí srovnali, když se k dorážce dostal mladý záložník Luca Mazzitelli, jenže jeho pokus byl zastaven břevnem, od něhož se balon odrazil zpět do hřiště! Poslední slovo však přeci jen měli hosté, když se mladý záložník Leandro Trossard objevil ve vápně na středu, dostal krásnou nahrávku těsně před brankáře Pegola a lehce míč tečoval do sítě - 2:0.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - Athletic Bilbao 1:1

08.12.2016 19:00

Góly: 72. Joelinton - 84. Enric Saborit

Rapid Vídeň si odnáší jen bod, který mu k postupu tak jako tak stačit nemohl. Pro Bilbao je bod také zklamáním, ale vzhledem k vývoji utkání za něj může být dokonce rád. V současné chvíli se díky odloženému utkání Genku dostává na první příčku skupiny.

Domácí tým se spoléhal na ofenzivně laděné hráče jako Correa, Jelić nebo Schrammel, plno práce očekával také brankář Knoflach. Athletic Bilbao možná není známé díky ofenzivnímu stylu, ale má v týmu hráče, který i přes svůj řekněme zkušený věk dokáže zastrašit nejednoho soka. Aktuální lídr tabulky střelců Aritz Aduriz však dnes nehrál a místo něj se do základu dostali hráči jako Williams, Eraso nebo Sabin.

První minuty byly z pohledu obou celků hodně opatrné, jako by se týmy bály udělat jakoukoli chybu. Poklidné kombinace Athleticu coby favorita utkání sice byly prospěšné k růstu procent držení míče, ale jinak se diváci museli nudit. Mladý útočník Williams se sice v pokutovém území domácích barev zjevil hodně nečekaně a dokonce chystal zakončení nůžkami, ale to mu nedovolili obránci Rapidu.

První poločas mnoho fotbalové parády nenabídl, takže museli diváci na Allianz Stadionu ve Vídni doufat v lepší druhou půli. Hned po nástupu na hřiště se jim přání málem splnilo, protože Yeray parádně uvolnil Erasa, který se rázem zjevil v gólové situaci. Jenže tak dlouho váhal se zakončením a výběrem místa, až se mu pod nohy vrhl brankář Knoflach a čistě mu míč sebral těsně před zakončením.

Deset minut poté se dnes výtečný brankář Rapidu opět musel ukázat jako muž na správném místě, když čelil krásné ráně Ikera Muniaína. Mladý Španěl si navedl míč na střelu a po chvíli vypálil k tyči. Tam však byl velmi rychle Knoflach, který jeho pokus vyrazil mimo! Ihned poté se na hřiště podíval domácí Joelinton, jehož přítomnost se okamžitě projevila. Nejprve ještě pálil mimo, ale v další své šanci už neselhal.

Joelinton nejprve zpracoval dlouhý nákop a předal míč doprava Kvitalajovi, jenže jeho rána byla vyražena. Míč se však dostal právě zpět k Brazilcovi a ten už neměl se zakončením do opuštěné brány žádné potíže - 1:0 pro domácí. Rapid následně ožil a hodlal své vedení udržet a chvíli se mu to opravdu dařilo.

Ten samý hráč ale pár minut před koncem fauloval, dostal žlutou kartu a ještě po následné standardní situaci soupeř vyrovnal! Centr do vápna chytře prodloužil útočník Williams, balon se dostal zpět do ohně a tam už stál připravený obránce Enric Saborit. Stačilo mu doklepnout balon do sítě a srovnat na konečných 1:1. Rapid se tak loučí, třebaže nepodal špatný výkon.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KRC Genk (BEL)640213:912
2.Athletic Bilbao (ESP)631210:1110
3.Rapid Vídeň (AUT)61327:86
4.US Sassuolo (ITA)61239:115
Skupina G

Standard Lutych - AFC Ajax 1:1

08.12.2016 21:05

Góly: 85. Benito Raman - 27. Anwar El Ghazi

Amsterdamský Ajax si výtečnými výkony zajistil účast v jarní vyřazovací fázi z výhodnějšího prvního místa ve skupině G již s předstihem, ovšem i tak nizozemský velkoklub v závěrečném klání na půdě Standardu Lutych nedal svou kůži lacino a remízou 1:1 vyprovodil svého belgického soupeře z pohárové Evropy.

Domácí totiž potřebovali uhrát tentýž výsledek jako Celta Vigo v zápase s řeckým Panathinaikosem, a jelikož Celta v Athénách zvítězila 2:0, zůstává Lutych až na třetím nepostupovém místě a s Evropskou ligou se pro letošek loučí.

Na první pohled přitom šance Lutychu nevypadaly vůbec špatně. Ajax totiž nastoupil v abnormálně omlazené sestavě, která se od té z posledního ligového kola proti Groningenu lišila hned na devíti postech, přičemž s výjimkou zkušeného brankáře Boera neměl na trávníku z hráčů hostí nikdo více než třiadvacet let. Úvod utkání poznamenala odplata fanoušků Ajaxu, kteří se svým belgickým protějškům revanšovali stejnou mincí za světlice vržené na trávník během předešlého vzájemného zápasu obou týmů v Amsterdamu.

Poté, co se hra opět naplno rozběhla, měl první gól utkání na kopačce domácí Dompe, jenže v samostatném úniku již z úhlu nedokázal brankáře Boera obstřelit. Na opačné straně pak v pětadvacáté minutě již zvedal ruce nad hlavu Davy Klaassen, když jeho hlavička ze standardní situace překonala brankáře Huberta, avšak levý bek Fiora na poslední chvíli dokázal míč letící do brány zastavit přímo na brankové čáře a odpálit do bezpečí.

Pouhé dvě minuty nato se už ale hosté přece jenom dočkali. Skvostný dlouhý pas Donnyho van de Beeka si za zády lutyšské obrany zpracoval Anwar El Ghazi a prudkou ranou propálil zaskočeného Huberta. Domácí tak pro zajištění postupu rázem potřebovali skórovat minimálně dva góly, jenže i po zbytek první půle byli na trávníku horším týmem. Střely Nouriho s Cassierrou ovšem skončily mimo tři tyče, a tak se do kabin o přestávce odcházelo za stavu 1:0 pro Ajax.

Po změně stran se Lutych přece jen začal více prosazovat, ale Orlando Sá se svou hlavičkou z osmapadesáté minuty neuspěl. Vyrovnávací gól sice nakonec přišel, jenže až osm minut před koncem, když se ze vzduchu tvrdou hlavičkou na přední tyči prosadil Benito Raman. Více už toho hráči Standardu nestihli a vzhledem k pohodlné výhře Celty 2:0 se s pohárovou Evropou pro letošní sezonu definitivně loučí.

Více informací k zápasu

Panathinaikos FC - Celta Vigo 0:2

08.12.2016 21:05

Góly: 4. John Guidetti, 76. Fabián Orellana (pen.)

Panathinaikos v Evropské lize skončil již před tímto duelem, ale Celta Vigo měla ještě o co hrát. Musela vyhrát, pokud chtěla slavit postup. To se jí nakonec díky brankám Guidettiho s Orellanou nakonec povedlo a slaví důležitý postup do další fáze.

Zhoršující se vyhlídky Řeků se nijak nezlepšily ani v tomto duelu, do něhož na domácí straně zasáhli hráči jako Steele, Mesto, M'Poku, Zeca nebo Rinaldi. Hostující celek naopak hrál o všechno a postavil co možná nejsilnější aktuální sestavu, v níž se o útočení staral především trojlístek Bongonda, Guidetti a Orellana. S kapitánskou páskou vedl své muže do boje obránce Hugo Mallo.

Už ve třetí minutě utkání se domácí celek hnal za gólem a hostující brankář Blanco se pořádně zapotil. Rinaldi si skvěle naběhl do pokutového území, ale střelou trefil jen dobře postaveného protihráče v bráně Celty. Staré známé pravidlo "nedáš-dostaneš" dnes opět platilo, protože kapitán španělského celku o minutu později perfektně nacentroval z pravé strany, na hranici malého vápna dostal příliš prostoru John Guidetti a Celta vedla!

Pak se tempo utkání zvolnilo a do hry obou celků se vloudily nepřesnosti. Celta spokojeně vedla a nikam se nehnala. Po třiceti minutách se z rohového kopu Celty gól sice nevyklubal, ale aspoň šlo o povedenou akci. Míč totiž po odvrácení vracel do ohně hostující záložník Radoja a udělal to nepříjemnou a skákavou střelou, která zamířila těsně vedle tyče!

Domácí celek hodně tápal v obraně a především v útoku, protože nepřesnost střídala nepřesnost. Domácí také měli své šance. Nejprve to zkoušel mladý rychlík M'Poku a hned záhy po něm ještě Chouchoumis, ale ani jeden z domácích fotbalistů nedokázal prostřelit obranu Celty. Ta nechtěla ponechat nic náhodě a s přibývajícími minutami toužila po vstřelení pojišťující druhé branky v utkání.

To se jí povedlo přesně patnáct minut před koncem, když nešikovný Moledo ve snaze odkopnout balon mimo pokutové území trefil kopačkou do hrudi Johna Guidettiho a sudí pískal pokutový kop! K jeho exekuci se postavil Fabián Orellana, který se nemýlil a poslal brankáře mimo dosah střely. S ledovým klidem namířil balon do středu brány a Celta vyhrála spokojeně 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax (NED)642011:614
2.Celta Vigo (ESP)623110:79
3.Standard Lutych (BEL)61418:67
4.Panathinaikos FC (GRE)60153:131
Skupina H

Konyaspor - KAA Gent 0:1

08.12.2016 17:00

Góly: 90+4. Kalifa Coulibaly

Fotbalisté belgického Gentu zachránili postup do jarní fáze Evropské ligy v hodině dvanácté, když rozdílovou trefu vsítili ve čtvrté nastavené minutě. Vzhledem k tomu, že v souběžně hraném utkání prohrála Braga s ukrajinským Šachtarem, obsadil belgický zástupce druhé postupové místo s osmi body. Turecký Konyaspor zůstal při své premiéře na poslední čtvrté pozici s jediným bodem a velkou díru do světa tak rozhodně neudělal.

Úvodní poločas se odvíjel v hodně opatrném duchu. Hosté sice měli mírnou územní převahu, ovšem domácí zvolili vyčkávací taktiku a díky pevné defenzívě soupeře prakticky k ničemu nepustili. V úvodní polovině navíc hrál Gent velmi pasivně, domácí poprvé zahrozili po necelých dvaceti minutách. K hlavičkovému pokusu se probojoval Meha, jenže zakončení se mu vůbec nepovedlo a mířil hodně vedle tří tyčí.

S přibývajícím časem přidávali hosté na aktivitě a kroužili kolem pokutového území soupeře. Ve 37. minutě pálil z levé strany z první Saief, jeho pokus byl sražen na rohový kop. Ještě do poločasu zahrozil belgický výběr podruhé, jenomže ve slibné možnosti podklouzl na pravém křídle Milićević. Po změně stran se obrázek hry příliš nezměnil. Gent měl sice územní převahu a vyvíjel na soupeře tlak, do první větší možnosti se však dostal až po hodině hry.

Po rychlé akci na pravé straně a následné přihrávce se probojoval k odraženému balónu Matton. Ten vypálil z otočky z osmi metrů po zemi, nicméně brankář Kirintili skvěle zasáhl nohou a poté schoval míč do rukavic. V dalších minutách se hosté nemohli dostat do vyložené příležitosti a naopak mohli inkasovat v 80. minutě. V obrovské možnosti se ocitl Jønsson, nicméně ve stoprocentní možnosti poslal balón vysoko nad branku.

Gent začal hrát vabank až v závěrečných minutách a nakonec se dočkal kýženého gólu. Ve třetí nastavené minutě ještě skvěle zasáhl gólman Kirintili, o minutu později se již prosadil Kalifa Coulibaly. Ten si po centru od Mitroviče zpracoval balón na prsa a následně z otočky vypálil z hranice pokutového území, na jeho volej tentokráte nedokázal Kirintili reagovat. Po závěrečném hvizdu vypukla v hostujícím táboře obrovská radost.

Více informací k zápasu

SC Braga - Šachtar Doněck 2:4

08.12.2016 17:00

Góly: 43. Nikola Stojiljković, 89. Nikola Vukčević - 22. Serhij Kryvcov, 39. Taison, 62. Serhij Kryvcov, 66. Taison

Šachtar získal své šesté vítězství ve skupině, celkově už své dvacáté druhé v posledních dvaceti čtyřech utkáních, udržel stoprocentní bilanci a suverénně ovládl skupinu H. Stejně jako před dvěma týdny nasázel svému soupeři čtyři branky. Braga tenhle klíčový souboj nezvládla, a protože Gent uspěl v Konyasporu, v Evropské lize letos skončila.

V Portugalsku zavládl opravdu velký smutek, neboť to v závěru vypadalo na postup Bragy i přes tuhle konečnou porážku se Šachtarem. Gent ovšem na turecké půdě dokázal vsítit jedinou branku ve čtvrté minutě nastavení druhé půle a na poslední chvíli svého rivala předskočil v tabulce. Bezbranková remíza z Konyasporu by mu jinak nestačila.

Pro hostujícího trenéra Paula Fonsecu bylo tohle střetnutí hodně pikantní, jelikož před odchodem na Ukrajinu vedl právě domácí celek. Nicméně se svým bývalým zaměstnavatelem se nijak zvlášť nemazal, ačkoli měl první příčku jeho tým dávno zajištěnou. Pro něj zkrátka bylo velké lákadlo vyhrát ve všech případech ve skupině.

Celkově Šachtar ve skupinové fázi zaznamenal dvacet jedna přesných zásahů, takže v průměru skóroval více jak třikrát na jedno utkání. První nebezpečnější pokus na branku vyslal Ricardo Horta, ovšem brankář Ševčenko si poradil, pak se za vápnem dostal k zakončení Rui Fonte, avšak i v tomhle případě hostující muž v rukavicích zasáhl.

Ve 22. minutě se Šachtar ujal vedení ze své první vážnější šance. Marlos poslal centr z rohového čtvrtkruhu do brankového území, odkud hlavou přesně zakončoval Kryvcov. Šest minut před obrátkou bylo pro Bragu ještě hůře. Marlos přešel několik protihráčů, přistrčil míč na Taisona, a ten zamířil přesně ke vzdálenější tyčce.

Domácím dal naději ještě do poločasu Stojiljkovič, který zužitkoval hlavou centr z levé strany od Ricarda Horty. Po přestávce však hosté přidali další dvě trefy a bylo o vítězi prakticky rozhodnuto. V 57. minutě ještě ve vyložené pozici neuspěl Borjačuk, který poslal svou střelu mimo, o pár chvil později se však se svými spoluhráči mohl již radovat.

V 62. minutě Fred našel svým centrem z přímého volného kopu hlavu Kryvcova, jenž se podruhé zapsal na střeleckou listinu. A o čtyři minuty později zakončil své sólo zhruba od půlky hřiště úspěšně Taison. Os Arcebispos v závěru už jen korigovali, Alan poslal přihrávku na druhou tyčku, kde snadno zacílil Vukčevič.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Šachtar Doněck (UKR)660021:518
2.KAA Gent (BEL)62229:138
3.SC Braga (POR)61329:116
4.Konyaspor (TUR)60152:121
Skupina I

Red Bull Salzburg - Schalke 04 2:0

08.12.2016 21:05

Góly: 22. Xaver Schlager, 90+4. Josip Radošević

Německému Schalke se v letošní sezoně Evropské ligy zatím nesmírně daří, o čemž svědčí plný počet patnácti bodů z pěti odehraných zápasů a jasné první místo ve skupině. Už jen pro formu tak svěřenci Markuse Weinzierla nastupovali v Salcburku k poslednímu utkání skupiny proti týmu, jenž proslul především sérií neúspěšných pokusů o účast v základní skupině Ligy mistrů, kam se Rudým býkům z Rakouska dosud probojovat nepodařilo.

Domácí zahájili utkání lépe a v sedmnácté minutě mohli jít do vedení. Kapitán Schalke, zkušený obránce Benedikt Höwedes, totiž udělal chybu, které mohl využít Lazazo, tváří v tvář Gieferovi, jenžř dnes v brance nahradil stálou jedničku Ralpha Fährmanna, ovšem k pořádné střele nedostal a ohrožení branky Schalke se nekonalo.

O dvě minuty později se ukázali i Königsblauen. Avdivaj to zkoušel z velké vzdálenosti a jeho rána vůbec nebyla špatná, naopak - Stankovic v brance Salcburku proti ní musel předvést ukázkovou robinzonádu, aby střelu hráče Schalke vyrazil mimo tři tyče.

O tři minuty později se mohl radovat kotel domácích příznivců. Salcburk šel do vedení 1:0 zásluhou branky Xavera Schlagera, jenž aktivitu Salcburku na útočné polovině proměnil ve vedoucí gól.

V druhém poločase mohli diváci sledovat sérii šancí Schalke, ani jedna však neskončila vyrovnávacím gólem - výborný gólman Stankovic si totiž poradil jak s hlavičkou Avdivaje ze šedesáté deváté minuty, tak se střelou stejného hráče z osmdesáté čtvrté.

Definitivní tečku na vítězství domácích tak dala branka z nastaveného času, kterou si připsal Josip Radoševič. Hosté ve snaze vyrovnat hráli v podstatě power play a vyslali dopředu útočit i gólmana, čehož využil právě Radoševič a trefou do prázdné branky pečetil výhru Red Bullu.

Více informací k zápasu

OGC Nice - FK Krasnodar 2:1

08.12.2016 21:05

Góly: 64. Alexy Bosetti (pen.), 77. Maxime Le Marchand - 52. Fjodor Smolov

Do utkání Nice proti Kransodaru vstoupili lépe domácí, kteří mohli jít do vedení už ve druhé minutě. Střelu, ke které se ovšem dostal v šestnátce Donis, ovšem gólman hostí Sinicyn dokázal zkrotit a stav byl tedy i nadále bezbrankový.

Jakkoliv byl samotný začátek zápasu nadějný, zbytek prvního poločasu příliš gólových či jinak zajímavých šancí nenabídl. Za zmínku tak stojí jen příležitost z úplného konce prvního dějství, ke které se ve čtyřicáté páté minutě dostal Fjodor Smolov. Fotbalista Krasnodaru dostal výbornou přihrávku za obranu od Achmedova, avšak proti ruskému hráči výtečně a pohotově vyběhl Benítez, který téměř na hranici velkého vápna dokázal jeho střelu vyrazit mimo tři tyče.

O sedm minut později už se však hosté dokázali gólově prosadit. Autorem branky byl právě hlavní účastník předchozí akce, tedy Fjodor Smolov a Krasnodar se ujal vedení 1:0. Radost však Krasnodaru vydržela jen něco přes osm minut. Pak totiž Granqvist fauloval Lusambu a rozhodčí odpískal pokutový kop. Ten v suverénním stylu proměnil Bosetti a bylo vyrovnáno, Granwvist byl navíc za svůj prohřešek odměněn červenou kartu, takže domácí měli přesilovku.

Početní převahu dokázali svěřenci Luciena Favreho nakonec přetavit ve vítězný gól, jenž vstřelil v sedmdesáté sedmé minutě Maxime Le Marchand, který se prosadil po rohovém kopu. Nice tak dokázalo získat před domácím publikem tři body, na postup do další fáze Evropské ligy to však francouzskému týmu nestačí. Krasnodar, jenž skupinu zakončil se ziskem sedmi bodů, naopak slaví účast v jarním playoff i přes dnešní prohru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)65019:315
2.FK Krasnodar (RUS)62138:87
3.Red Bull Salzburg (AUT)62136:67
4.OGC Nice (FRA)62045:116
Skupina J

Qarabağ Ağdam - ACF Fiorentina 1:2

08.12.2016 17:00

Góly: 73. Reynaldo - 60. Matías Vecino, 76. Federico Chiesa

Fiorentina si sice s domácím Karabachem zahrávala a chvíli to vypadalo, že se jí její pasivita vymstí, jenže patnáct minut před koncem definitivně rozhodl mladíček Chiesa, který posunul dál právě Fiorentinu.

Karabach hrál doma o vše, i když si pro rozhodující duel rozhodně nevybral nejlehčího soupeře. Na jeho půdu totiž zavítala toskánská Fiorentina, která sice měla postup zajištěný, ale šlo jí o první místo. Trenér Sousa dal šanci i hráčům, kteří se příliš často na hřiště nedostávají. Své šance se hned od úvodu chopili Chiesa, Cristóforo, Tomović nebo Vecino s Babacarem. V domácích barvách dostali vpředu důvěru Quintana, Ndlovu a Muarem.

Od prvních minut se oběma celkům nedařila jedna věc stejně - kombinace. Určitý vliv na to měla i špatně připravená hrací plocha, protože v Baku napadl sníh. Jinak se ale v prvních minutách ani jednomu týmu nedařilo kombinovat bez zbytečných ztrát. Na krásný centr od mladíka Bernardeschiho si vyskočil hráč slavného jména Chiesa, ale mladý talent svému otci hlavičkou radost neudělal.

Těsně před vápnem domácího týmu byl faulován Sebastián Cristóforo a sudí pískal faul. K zahrávání nebezpečné standardní situace se postavil mladý technik Federico Bernardeschi, jenže o pár metrů bránu minul. Po třiceti minutách se naopak vedení v utkání mohli ujmout domácí, i když trochu nečekaně. Dino Ndlovu se probil až do vápna Violy a krásnou ranou mířil jen do tyče! Rumunský brankář Tătăruşanu by tohle neměl.

Poměrně nezajímavou a loudavou první půli zakončil pas Matiase Vecina na Federica Bernardeschiho, který se do míče opřel. Neměl ale správně seřízená mířidla a pálil vedle. Karabach byl závislý na vlastních silách a ještě musel doufat v pomoc Liberce. Po první půli však Soluň vedla nad českým týmem a Karabach musel brát tři body, pokud chtěl pomýšlet na postup. Jeho sen se mu však začal rozplývat, když se na hrací ploše pět minut po změně stran objevil Nikola Kalinić.

Obávaný a zkušený snajpr s sebou vnesl více vzruchu před bránou gólmana Šehiće. Tomu nakonec trvalo jen hodinu, než kapituloval. Po nahrávce střídajícího Kaliniće vypálil ze střední vzdálenosti Matias Vecino a jeho tečovaná rána propadla Šehićovi pod rukama!

Domácí se ale nevzdali a sympaticky začali více útočit. Dvacet minut před koncem se jim navíc povedlo srovnat! Quintana našel krásnou kolmicí za obranu Reynalda, kterého obránci Violy včas nepokryli. A tomu už nezbývalo nic jiného, než proměnit tento samostatný nájezd na rumunského brankáře.

Sotva domácí začali v duchu pomýšlet na zvrat a postup, přišla rána. Po centru do vápna vznikla mezery v obraně domácích a tečovaný míč se dostal na hlavu mladíčka Chiesy. Ten na nic nečekal a poslal balon do sítě - 2:1 pro Fiorentinu.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - Slovan Liberec 2:0

08.12.2016 17:00

Góly: 29. Garry Rodrigues, 67. Dimitrios Pelkas

Liberečtí do jarních vyřazovacích bojů v Evropské lize nepostoupili. Slovan v závěrečném 6. kole základní skupiny J prohrál na hřišti PAOK Soluň 0:2 a se ziskem čtyř bodů obsadil poslední místo v čtyřčlenné tabulce. Domácí poslal ve 29. minutě do vedení Garry Rodrigues a v 67. minutě pojistil náskok Dimitris Pelkas.

Liberec si zahrál základní skupinu pohárů počtvrté v historii a stejně jako v minulé sezoně nepostoupil. Do jarní vyřazovací fáze prošel jen v ročníku 2013/14.

Slovan v Soluni potvrdil, že ho závěr roku nezastihl v ideální formě. Severočeši vyhráli jediný z posledních devíti zápasů, v domácí soutěži nezvítězili šestkrát za sebou a přezimují jen dva body od sestupové pozice.

Liberecký kouč Trpišovský nasadil v Soluni očekávanou základní sestavu. Uzdravený reprezentant Sýkora začal jen na lavičce a na levém kraji obrany nastoupil Bartošák.

PAOK byl celou první půli aktivnější a hned ve třetí minutě mohl jít do vedení. Přetažený centr vrátil před bránu Crespo a Varela z několika kroků hlavičkoval nad břevno.

Slovan potřeboval k postupu nejen vyhrát, ale zároveň doufat, že Karabach v druhém duelu prohraje s Fiorentinou. První předpoklad se Severočechům začal vzdalovat po půlhodině, kdy aktuálně jedenáctý celek řecké ligy otevřel skóre. Hosté zbytečně ztratili míč, Matos z pravé strany zacentroval do vápna a Rodrigues ranou po zemi překonal Dúbravku.

Před pauzou slovenský brankář Liberec dvakrát podržel. Nejprve dokázal zareagovat na patičku Athanasiadise, který dvěma góly zajistil PAOK výhru 2:1 v Liberci, a ve 45. minutě vykopl Matosovu střelu.

Slovan za celou první půli nevystřelil mezi tyče a trenér Trpišovský se pokusil ofenzivu zvednout tím, že místo obránce Karafiáta poslal na hřiště Bartla. Jenže hosté se dál spíše bránili a krátce poté, co v 65. minutě nahradil Ekpaie Sýkora, inkasovali podruhé. Leovac poslal centr do vápna a před Dúbravkou umístil balon do sítě Pelkas.

Až poté poprvé vystřelili na bránu i Severočeši. Po Bartlově centru hlavičkoval Komličenko a gólman Glykos zasáhl jen s pomocí tyče. Na víc už se ale Slovan nezmohl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.ACF Fiorentina (ITA)641115:613
2.PAOK Soluň (GRE)63127:610
3.Qarabağ Ağdam (AZE)62137:127
4.Slovan Liberec (CZE)61147:124
Skupina K

Inter Milán - Sparta Praha 2:1

08.12.2016 21:05

Góly: 23. Éder, 90. Éder - 54. Lukáš Mareček

Fotbalisté Sparty na závěr základní skupiny Evropské ligy prohráli na hřišti Interu Milán 1:2. Domácí Nerazzurri poslal do vedení Éder, ale po přestávce vyrovnal Lukáš Mareček. Když potom Bořek Dočkal neproměnil penaltu, rozhodl o výhře domácích druhým zásahem Éder. Letenskému celku určí soupeře pro jarní play off pondělní los.

Na zápas, ve kterém ani jednomu z týmů už o nic nešlo, protože Sparta měla jistotu postupu i prvního místa a Inter posledního, dorazila podle očekávání minimální návštěva. Sparta tak prakticky nastoupila v domácím prostředí, protože dvě tisícovky hostujících fanoušků bez problémů překřičely hrstku příznivců Interu.

Na hřišti to v prvním poločase tak jednoznačné nebylo. Inter měl od začátku převahu, ale dlouho byla jeho jedinou šancí rána Édera těsně nad břevno po přímém kopu z 25 metrů. Ve 23. minutě už ale Éder mířil přesně. Jeho první pokus ještě brankář Koubek vyrazil, na dorážku už ale nestačil. Sparta v Evropské lize inkasovala po 312 minutách.

Také po přestávce odpovídalo tempo důležitosti zápasu. Sparta však ožila a podařilo se jí vyrovnat. Po centru Dočkala se o to v 54. minutě hlavou postaral Mareček. O deset minut později mohli jít hosté do vedení, protože rozhodčí nařídil za faul na Lafatu penaltu. Dočkal ale pokutový kop neproměnil.

Carrizův zákrok Inter probudil a domácí opět převzali aktivitu. Nebezpečně vystřelil Ansaldi, ale Koubka u bližší tyče nenachytal. K dalekonosnému pokusu se deset minut před koncem odhodlal Biabiany, ale mířil těsně vedle pravé tyč sparťanské branky. Domácí se odměny za aktivitu dočkali v nastavení, kdy se na vápně kolem obránce otočil Éder a rozhodl.

Sparta tak v Evropské lize prohrála po čtyřech vítězstvích za sebou; jejím jediným dosavadním přemožitelem byl v úvodním utkání Southampton. Letenský celek si zatím v této pohárové sezoně vydělal přes 5,5 milionu eur (asi 150 milionů korun).

První kolo vyřazovací části je na programu 16. a 23. února. Sparta bude jako vítěz skupiny při losu nasazená a může narazit na Mönchengladbach, Rostov, Legii Varšava a Razgrad, které do Evropské ligy spadly z Ligy mistrů. Dalšími možnými soupeři letenského celku jsou například Manchester United nebo Villarreal, se kterým Pražané v minulém ročníku vypadli ve čtvrtfinále.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Hapoel Beer-Sheva 1:1

08.12.2016 21:05

Góly: 90+1. Virgil van Dijk - 79. Maor Buzaglo

Celých osmasedmdesát minut držel Southampton na domácí půdě proti Hapoelu Beer Sheva bezbrankové skóre, jež anglickému celku zaručovalo postup do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. Pak ovšem z pohledu Saints přišla tvrdá rána v podobě gólu Maora Buzagla, na kterou sice v nastavení zvládl odpovědět Virgil van Dijk, jenže konečná remíza 1:1 již kvůli brance vstřelené na půdě soupeře zaručuje postupové druhé místo izraelskému mistrovi.

Už tak bídný večer domácích ještě umocnilo zranění jejich nejlepšího střelce Charlieho Austina, který musel již v průběhu první půle vinou vykloubeného ramene přepustit na trávníku své místo Shaneu Longovi. Právě anglický útočník Saints byl jediným, komu se v první půlhodině povedlo dostat alespoň do náznaků šancí, které však proti brankáři Goreshovi nedokázal zužitkovat. Když si pak chabé střelecké pokusy připsali i křídelníci Sims s Redmondem, skončila první půle bez branek.

Situace se na trávníku nijak neměnila ani po změně stran. Postupně se na listinu neúspěšných zakončovatelů zapsali Virgil van Dijk, Pierre Emil Hojbjerg, Shane Long či střídající Dušan Tadić, ovšem neměnný výsledek i přesto nahrával stále domácím. Vše se ale obrátilo naruby dvanáct minut před koncem, když Oriol Romeu trestuhodně špatnou rozehrávkou nabídl Yuvalu Shabtaiovi možnost rychlého protiútoku, který skončil prvním gólem zápasu. Jeho autorem se stal Maor Buzaglo, jehož přízemní křižná rána z hranice pokutového území zapadla přesně k tyči Forsterovy branky a rázem byl z pohledu domácích oheň na střeše.

Následovala hektická závěrečná čtvrthodinka i s nastavením, v níž oživil šance Saints na postup van Dijk, k němuž v hloubi šestnáctky propadl míč a nizozemský stoper i s trochou štěstí v jednadevadesáté minutě vyrovnal. Dvě minuty nato mohl nanejvýš dramatický obrat dokonat jeho kolega ze stoperské dvojice Maya Yoshida, jenže svou nebezpečnou hlavičku uklidil těsně vedle a místo gólové radosti tak mohl jen frustrovaně udeřit vší silou do země a přepustit druhé postupové místo za pražskou Spartou právě svému čtvrtečnímu soupeři.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha (CZE)64028:612
2.Hapoel Beer-Sheva (ISR)62226:68
3.Southampton FC (ENG)62226:48
4.Inter Milán (ITA)62047:116
Skupina L

Osmanlispor - FC Curych 2:0

08.12.2016 17:00

Góly: 73. Dzon Delarge, 89. Erdal Kılıçaslan

Fotbalisté tureckého Osmanlisporu potvrdili úlohu favorita proti švýcarskému Curychu a po vítězství 2:0 skončili ve skupině L na vedoucí pozici s deseti body o bod před španělským Villarealem. O svém vítězství rozhodli dvěma brankami v závěrečné dvacetiminutovce. Naopak jediný druholigový celek ve skupinové fázi v pohárové Evropě končí se šesti body. Je tak jasné, že se žádný švýcarský výběr do jarní fáze evropských pohárů nepodívá.

V úvodním poločase švýcarský celek dobře věděl, že každá chyba ho může stát případný postup, a proto se soustředil především na defenzívu. Přílišnou útočnou aktivitu nevyvíjel ani Osmanlispor, který nechtěl hlavně inkasovat. Domácí výběr měl přeci jen mírnou územní převahu a častěji se nacházel s balónem na útočné polovině. Oběma soupeřům chyběla větší agresivita, celkově nebylo tempo hry příliš vysoké.

Diváci se dočkali jediné vážnější možnosti přesně v polovině úvodního dějství. K ní se dostali domácí, kdy po přetaženém centru z pravé strany přihrával N'Diaye na nabíhajícího Güvena. Jeho přízemní ránu z nějakých dvaceti metrů tečoval jeden z bránících hráčů, brankář Vanins dokázal balón nadvakrát zkrotit. Do druhého poločasu vstoupil Curych s větším nasazením, jenže jen těžko hledal recept na dobře organizovanou obranu tureckého soupeře.

Naopak domácí favorit mohl jít do vedení v 52. minutě. Po centru z levého křídla hlavičkoval z osmi metrů osamocený Webo, jeho pokus dokázal Vanins bez problému zkrotit v rukavicích. Curych mohl z ničeho nic prorazit o dvanáct minut později. K ráně z dobrých pětadvaceti metrů napřáhl Sarr a brankář Karčemarskas dokázal fantasticky odvrátit střelu senegalského záložníka do strany. V dalším průběhu hráli domácí ještě opatrněji.

Nicméně rozhodující moment se zrodil v 73. minutě, kdy poslal Osmanlispor do vedení bývalý liberecký hráč Dzon Delarge. Ten se po rychlé přihrávce od Mahera zbavil na pravé straně protihráče a poté vypálil z dvanácti metrů přímo pod horní tyčku. Následně Curych ještě více otevřel svou obranu a podruhé inkasoval v 89. minutě. Po klomici od Umara zakončoval kolem brankáře Vaninse Erdal Kılıçaslan. Ve druhé nastavené minutě mohl na druhé straně korigovat stav Koné, ovšem z dvaceti metrů trefil jen levou tyč.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Steaua Bukurešť 2:1

08.12.2016 17:00

Góly: 16. Nicola Sansone, 89. Manuel Trigueros - 55. Vlad Achim

Villarreal si dlouho zahrával proti hostům z Rumunska, ale pár minut před koncem se mu jeho úsilí vyplatilo. Prakticky po celou dobu utkání byla domácí Žlutá ponorka lepším týmem a postupuje z druhého místa. Steaua se po prohře ocitá na třetím místě a v soutěži končí.

Villarreal trochu překvapivě hrál o postup až do posledního kola, které mělo hodně zamotanou skupinu L rozklíčovat. Nervydrásající duel mezi domácím Villarrealem a hosty z Bukurešti byl jasně daný - kdo vyhraje, postoupí. I proto nehodlal ani jeden celek nechat nic náhodě a nasadil co možná nejsilnější sestavu. Villarreal byl přirozeně aktivnější, protože kvalita byla na jeho straně stejně jako zkušenosti, navíc ho vpřed hnalo domácí publikum. Nejprve se domácí pokoušeli prosadit dlouhými nákopy vpřed, na které si ale obránci rumunského celku počíhali.

Po faulu na Roberta Soriana se dostal k exekuci volného přímého kopu Trigueros, který napálil z velmi solidního místa jen rukavice brankáře Nițy. Ani ten už ale nedokázal zabránit první brance domácího celku, která se zrodila v 16. minutě. Mario Gaspar přesně nacentroval ze strany přímo na nohu Sansoneho, který sice napoprvé neuspěl, nicméně z dorážky už hostujícího brankáře překonat dokázal!

Hosté byli jako opaření horkou vodou. Věděli, že tento výsledek je pro ně maximálně nepříznivý, takže se přesunuli do kousavého útoku. Zkoušeli to především centry a nutno podotknout, že jich obránci domácího celku z LaLigy museli řešit opravdu hodně. Tým trenéra Frana Escriby tak změnil taktiku a začal se spoléhat na rychlé protiútoky a pevnou obranu.

Jeden takový útok založil Ruiz rázným odkopem, po kterém se vpřed hnal Sansone. Brankář Niță si ale poradil a jeho ránu lapil. O pouhé dvě minuty později se mu povedlo vyrazit také hlavičku Cédrica Bakambua, který krásně trefil centr Maria Gaspara. První poločas zakončil obrovskou šancí opět útočník Cédric Bakambu, který mířil do prázdné brány, jenže na poslední chvíli mu pod nohy skočil Tamaş a heroickým zákrokem zachránil Steauu!

Druhý poločas začal mnohem lépe pro hosty, což domácí ochozy nečekaly a rozhodně neuvítaly. Obránce Tamaş nacentroval do pokutového území přesně na hlavu Achima a ten neměl se zakončením potíže - 1:1.

Po hodině hry se málem prosadil Bakambu, který se dostával do jedné šance za druhou. Jenže tentokrát trefil pro změnu tyč! V dalším pokusu o skórování raději nahrával volnějšímu kolegovi Sansonemu, který ale zamířil mimo!

Hosté si celou situaci vlastně sami dost zkomplikovali, když předchozí hrdina Tamaş viděl po faulu na Soriana druhou žlutou kartu a oslabil svůj tým! A domácí trestali. Stačilo jim pár minut na to, aby Manuel Trigueros dostal nahrávku za obranu a když viděl vyběhnutého brankáře Steauy, krásným lobem jej přehodil!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Osmanlispor (TUR)631210:710
2.Villarreal CF (ESP)62319:89
3.FC Curych (SUI)61325:76
4.Steaua Bukurešť (ROU)61325:76

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (47)

Přidat komentář
Coutinho10

Villarreal ale malem si to nechali nakonci vzit...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zrovna tomu bych podle titulní fotky věřil, že ty opasky prodával.

Reagovat
pejsek5

Trigueros

Reagovat
smazaný uživatel

tak to byl hnusný fotbal, plná palba v EL, přes vánoce zase utaví všechny hráče...

Reagovat
dave30

Ten Ajax mě fakt baví. Když pominu gólmana tak nejstarší na hřišti třiadvacetiletý Klaassen, stopeři 20 a 17 let... Takto si představuji práci s mládeží

Reagovat
vanGomm

Porovnání kvality zápasu Real Madrid-Dortmund a Inter Milan-Sparta.Tak to je tedy síla!!Ten rozdíl ve všem je tam tak obrovský,že to snad ani není možný.Tohle je snad rozdíl třech tříd!V Madridu to byl jiný fofr.Zde v Miláně to působí,jako by hráči Interu a Sparty chodili po tom place pěšky

Reagovat
Hokaido

Soton

Reagovat
Pospovič

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
alcantara

Spanielsko 7 zo 7

Reagovat
Phillipinho

Spanele klasicky valec Zeme, kde se fotbal dela nejlepe.

Reagovat
alcantara

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
iamek

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Celta Vigo - Fenerbachce 1:0 0:3

Ajax - Southampton 2:0 1:0

Šachťar - Alkmaar 2:1 3:1

Manchester United - Lyon 1:2 2:2 po prdl.

APOEL - Gent 1:1 0:2

Luddogorec - Zenit 2:2 0:3

Astra - Bilbao 1:2 1:2

Genk - Tottenham 2:4 1:2

Olympiakos - Fc Kodaň 1:0 1:1

Rostov - AS Řím 1:3 1:0

Legia - Fiorentina 0:3 0:1

Krasnodar - St.Etienne 1:1 3:4

PAOK - Besiktas 2:2 1:2

Anderlecht - Osmanlispor 3:0 2:1

Villareal - Schalke 1:1 1:2 po prodl.

Mönchengladbach - Sparta 1:0 1:1 PEN

Reagovat
aurelio

Chýba ti tam Beer Sheva

Reagovat
smazaný uživatel

Víš, že postupují ze skupiny jen 2?

Reagovat
aurelio

Už si si to overil, vedúci?

Reagovat
Briggus

a přebývá Southampton

Reagovat
smazaný uživatel

Chudáci, druzí a nepostoupili.

Reagovat
smazaný uživatel

Někdy zkus přemýšlet vlastní hlavou, a ne se jen spoléhat na eurofotbal.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
aurelio

Okej, urobil som. Teraz ty...

Reagovat
Shevchenko

A nespadl jsi na hlavu?

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Miky se nám rozehrává

Reagovat
niflheim

No že z té skupiny nepostoupí ani Inter a ani Soton, to asi nikdo nečekal

Reagovat
j_mrazik

Federico Chiesa je syn Enrico Chiesa?

Reagovat
Sasha

Jj

Reagovat
Rarášek

AC SPARTA PRAHA MISTR EVROPSKÉ LIGY 2016/17

Reagovat
smazaný uživatel

Palcohonič

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Tie goly Smolova, Mkh a Triguerosa

Reagovat
habinity

Kedy je los?

Reagovat
ZB 07

v pondělí

Reagovat
habinity

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele