Evropská liga - preview šestých zápasů základních skupin

08.12.2016, 09:30, aktualizováno 08.12.2016, 09:30
Previews
Po Lize mistrů uzavře skupinovou fázi šestými zápasy také Evropská liga. Sparta se jakožto jistý postupující představí na hřišti milánského Interu, Liberec potřebuje uspět proti PAOKu Soluň a Plzeň se pro letošní sezónu rozloučí s poháry domácím zápasem s vídeňskou Austrií...
Skupina A
Feyenoord Rotterdam - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 19:00)
Hráči Feyenoordu Rotterdam mají v těžké skupině stále šanci na postup do jarní fáze, ovšem k tomuto cíli potřebují na závěr porazit turecké Fenerbahce a pravděpodobně musí zvítězit minimálně o dvě branky. Hodně bude záležet na souběžně hraném duelu Zarja - Manchester, kde ale bude anglický gigant považován za jasného favorita. Tureckému výběru porážka o jeden gól.

Situace se má následovně - pokud dokáže Fenerbahce zvítězit, tak skončí ve skupině první, při případné remíze bude potřebovat k výhře ve skupině remízu či porážku Manchesteru. Pokud prohraje, tak může pouze o jeden gól, v případě vyššího rozdílu na něj zbude nepostupová třetí příčka. Rotterdamský výběr musí vyhrát, a jestliže Manchester prohraje, tak se podívá mezi dvaatřicítku nejlepších. Nicméně jestli Manchester bude bodovat, tak musí uspět dvougólovým rozdílem.

Složité matematické počty trenér nizozemského klubu Giovanni van Bronckhorst příliš neřeší a od svých svěřenců očekává maximální nasazení. "Uvědomujeme si složitost naší situace, musíme se tlačit dopředu a být produktivní. K postupu bude stačit výhra o dvě branky a my na ni určitě můžeme dosáhnout, nicméně je nutné předvést nadstandardní výkon. Proti takto silnému celku, jakým Fenerbahce dozajista je, budeme potřebovat i trochu štěstí."

Rotterdamský celek se v ligové tabulce nachází na vedoucí pozici s šestatřiceti body, před druhým Ajaxem je o skóre. Naposledy v derby doslova přestřílel Spartu 6:1. "Jsem moc rád, že zrovna v tomto duelu jsme se střelecky chytli, teď nás však čeká papírově mnohem náročnější soupeř a jedná se o zcela jinou situaci. Pro postup uděláme všechno, našim skvělým fanouškům chceme dát hezký dárek k Vánocům," dodal van Bronckhorst.

Hosté jsou v turecké lize na čtvrté pozici s pětadvaceti body a jejich manko na vedoucí Istanbul Başakşehir činí šest bodů. V sobotu se střetli v derby s konkurenčním Besiktasem a rozešli se s ním smírně po bezbrankovém výsledku. "Je to pro nás klíčový souboj, ve kterém chceme uspět, avšak pouze bránit nechceme. Tento styl nám není vlastní a pokusíme se nad Feyenoordem zvítězit," řekl s odhodláním kouč SK Dick Advocaat, pro nizozemského rodáka navíc bude mít tento souboj velmi speciální náboj.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Zarja Luhansk - Manchester United  (čtvrtek 19:00)
Manchester United čeká na závěr skupinové fáze Evropské ligy nepříjemný výjezd na mrznoucí východ Evropy, kde k zajištění postupu potřebuje proti Zarje Luhaňsk nutně bodovat. Ukrajinský soupeř již sice na postup dosáhnout nemůže, ovšem o motivaci má proti takto slavnému soupeři rozhodně postaráno.

Vedle natěšeného soupeře se United musí navíc vypořádat s nadmíru nepříjemnými podmínkami, neboť v Oděse panují mrazy a podle toho také vypadá trávník místního stadionu, ostatně posuďte sami. Není tak divu, že se na předzápasové tiskové konferenci manchesterský manažer José Mourinho do kritiky UEFA. "Hřiště je velmi tvrdé a zledovatělé. Myslím, že UEFA o těchto podmínkách ví, a to stejně jako každý jiný, že v polovině prosince budou podmínky na Ukrajině a východní Evropě dost náročné."

"Pokud jim na tom záleží, neměli by připustit, aby se zde hrálo poslední utkání skupiny," pokračoval Mourinho. "Let byl v pořádku, hotel je v pořádku, stadion je hezký, zato hřiště příšerné. Je mi jasné, že v takovém chladu není snadné udržet jej v dobrém stavu, lidé se jej tady snaží před zápasem zahřát, ale ani oni nesvedou zázraky. Doufejme, že to dobře dopadne."

Pokud hosté potvrdí roli favorita a neprohrají, povede se jim přerušit černou sérii pěti venkovních zápasů v pohárové Evropě za sebou, z nichž odešli poraženi. V éře po Siru Alexi Fergusonovi pak United celkem odehráli jedenáct takovýchto zápasů, přičemž zvítězili dvakrát, třikrát uhráli remízu a připsali si hned osm proher.

"Mohu hovořit jen za své vlastní zápasy," reagoval Mourinho. "S Feyenoordem jsme prohráli zápas, který jsme přitom měli vyhrát - celý tým hrál dobře, měli jsme vše pod kontrolou, tlačili se za vítězstvím... a prohráli jsme. Na půdě Fenerbahce také není snadné nastoupit a dostali jsme gól hned v první minutě, což nám situaci ještě více ztížilo. Ale souhlasím s tím, že jestli chceme postoupit, nelze ztratit všechny tři venkovní zápasy. Proto zítra nesmíme prohrát."

Vzhledem k nepřesvědčivé pozici United v domácí soutěži se zraky fanoušků obracejí čím dál více právě k možnému úspěchu v Evropské lize, odkud lze rovněž v případě celkového triumfu proklouznout do příštího ročníku Ligy mistrů. V Premier league momentálně Mourinhova družina ztrácí na čtvrté místo propastných devět bodů, ovšem portugalský manažer odmítl svůj tým z tohoto boje již takto brzy odepisovat. "Evropská liga nemá žádnou vyšší důležitost. Od začátku jsme si řekli, že jde o význačnou soutěž, ale je to složité, protože kvůli ní hráváme ve čtvrtky a neděle."

"Je to náročná soutěž, ale chceme se ji pokusit vyhrát. Dokud tady jsme, tak máme šanci zvítězit, a zítra chceme uspět, abychom se dostali do vyřazovací fáze a došli tak daleko, jak to jen půjde. Krok za krokem," dodává José Mourinho.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 5.00 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Fenerbahçe SK (TUR)53117:610
2.Manchester United (ENG)530210:49
3.Feyenoord Rotterdam (NED)52123:67
4.Zarja Luhansk (UKR)50232:62
Skupina B
BSC Young Boys - FC Astana  (čtvrtek 19:00)
U obou celků rozhodně zavládlo zklamání z letošního působení na evropské scéně. Jak Young Boys Bern, tak i Astana už nemají šanci postoupit do jarního play-off, a poperou se ve vzájemném zápase na závěr už jen o konečnou třetí příčku. Připomeňme, že v prvním zářijovém střetnutí na půdě Kazachstánu branka nepadla.

Především od domácích se v Evropské lize čekalo více. Jenže z pěti kol zvítězili jen v jednom jediném případě a s takovou jednoduše nemohli pomýšlet na postup. Celkově mužstvo kouče Adiho Hüttera působilo dosti nevýrazně. "I tak se jedná o důležité utkání, i když už ani jeden z nás nemůže postoupit. Jde o koeficient," zmínil trenér Adi Hütter.

Klub z hlavní švýcarské metropole je po víkendu určitě notně povzbuzený o výhru nad Basilejí. I když na titul ztrácí stále těžko stažitelných dvanáct bodů, skalp favorita byl jednoznačně velmi cenným výsledkem. "V tomhle roce budeme hrát naposledy doma. Chceme se odvděčit našim fanouškům," burcoval Hütter.

Na Stade de Suisse se Bernu paradoxně moc nedaří. V rámci evropských pohárů hned pětkrát z posledních sedmi případů prohrál. V současné chvíli má stejný počet bodů jako jeho soupeř, stačí mu vlastně jenom neinkasovat a udrží si třetí příčku ve skupině. "Pokaždé chcete vyhrát. Takže my do toho dáme vše," sliboval záložník Leonardo Bertone.

Těžko říct, jestli je pro Astanu výhoda, že jeho ligové dění už skončilo. Je tedy sice určitě plná sil a nažhavená opět naskočit na plac, nicméně herní praxe může chybět. Vždyť naposledy soutěžní střetnutí odehráli hosté před dvěma týdny proti APOELu. Zvítězili tehdy 2:1 a připsali si vůbec první vítězství ve skupině.

Hostující stratég Stanimir Stoilov sliboval, že jeho mužstvo je na poslední duel tohoto roku připraveno. "Bude to doplněk naší úspěšné sezóny. Vyhráli jsme ligu i domácí pohár. Teď chceme ve Švýcarsku uhrát dobrý výsledek," říkal. "Navzdory ztrátě našich šancí na postup doufám, že mí hráči přistoupí k utkání profesionálně."

Young Boys má údajně chybět až šest hráčů, každopádně Stoilova, jemuž k dispozici nebude kapitán Tanat Nuserbajev a Agim Ibraimi, tahle informace nijak nevzrušovala. "Soupeř má širokou lavici, má možnost vše nahradit," uvědomoval si. "Chceme přinést body do koeficientu. Ten bude pro los pro příští rok důležitý."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
APOEL Nikósie - Olympiakos Pireus  (čtvrtek 19:00)
APOEL a Olympiakos mají již postup do play-off Evropské ligy zajištěný, a tak si to v posledním kole rozdají jenom o konečnou první pozici ve skupině. Pokud domácí uhrají alespoň remízu, svoje vedoucí postavení neztratí. Hosté naopak budou muset vyhrát, pokud chtějí svého soupeře finálně předskočit.

Velkým šokem skončil pro řeckého soka první vzájemným zápas. Nejtěsnější možnou porážkou si v září notně zkomplikovat cestu za další fází, nicméně následně situaci zvládl a v minulém kole proti Young Boys mu stačilo uhrát remízu. Teď už může být v klidu. Každopádně hodlá svému soupeři neúspěch z domácího klání vrátit se vším všudy.

Pochopitelně že trenér Paulo Bento zřejmě nenasadí nejlepší možnou sestavu, aby některé své opory šetřil. "Nevěřím, že naše plány pokazí ta skutečnost, že někdo nebude hrát. Všichni naši hráči jsou připraveni přinést na hřiště kvalitu," ujišťoval. "Věříme a spoléháme v náš týmový výkon. První místo ve skupině je velké lákadlo."

Celkem se APOEL v rámci evropských pohárů střetl s řeckými kluby jedenáctkrát, pouze ve třech případech podlehl, z toho jen jednou před vlastními fanoušky. Na druhou stranu Olympiakos vyhrál na Kypru dvakrát ze tří utkání. "Myslím si, že oba týmy budou chtít převzít kontrolu na hřišti a vyhrát. My jsme připraveni splnit náš cíl," pokračoval Bento.

Co se domácí scény týče, nemá tam pireuský celek žádné potíže. O víkendu porazil hladce Levadiakos o čtyři branky a o sedm bodů vládne řeckému pelotonu. Z deseti odehraných kol osmkrát vyhrál. "Je naším záměrem hrát ofenzivně, ať už hrajeme jakoukoli soutěž. Ale žádný tým nevyhraje jen díky dobrému útoku. Musí existovat rovnováha," dodával Bento.

Možná se před začátkem skupinové fáze tolik nečekalo, že by APOEL mohl už kolo před koncem slavit postup. Především díky domácí bilanci však ukázal, že si svůj úspěch plně zaslouží. V Nikósii letos vyhrál nad Young Boys i nad Astanou a dohromady inkasoval jedinou branku. První místo má nyní ve svých rukou.

Nicméně v lize prožívá náročné chvíle, v boji o titul se hodně pere hlavně s Larnakou i Limassolem a okupuje druhou pozici. Minulou sobotu zvládl hravě derby s Omonií, generálka mužstvu kouče Thomase Christiansena vyšla na jedničku. Ani domácí by nemuseli vyloženě hrát v nejsilnějším možném složení, šetření některých opor je určitě na pořadu dne.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.APOEL Nikósie (CYP)53026:69
2.Olympiakos Pireus (GRE)52217:48
3.BSC Young Boys (SUI)51224:45
4.FC Astana (KAZ)51225:85
Skupina C
1. FSV Mainz 05 - FK Qäbälä  (čtvrtek 19:00)
Bundesligová Mohuč se s učinkováním v Evropské lize rozloučí domácím duelem s ázerbajdžánskou Qäbälou. Oba celky už nemají možnost postoupit, a tak se bude hrát o čest a z pozice Qäbäly o vůbec první body.

Mohuč v základní skupině Evropské ligy neudělala ostudu, doplatila však na příliš mnoho nerozhodných výsledků a především na dvojzápas s francouzským Saint-Étienne. Zatímco doma remizovala 1:1, venku hrála bezbranek a tudíž v celkovém vyučtování má horší vzájemnou bilanci. Saint-Étienne tedy může bodově dorovnat, nicméně nemůže ho přeskočit.

Domácí forma není bůhvíjaká, v Evropské lize už tři kola nevyhráli a také v Bundeslize to není žádná sláva, byť tedy ani žádná katastrofa. "Die Nullfünfer" naposledy prohráli s Herthou Berlín i Bayernem Mnichov a jsou desátí. O víkendu pak zavítají na půdu dalšího účastníka Ligy mistrů Mönchengladbachu.

Qäbälä zatím vše prohrála, a tak pocestuje do Německa s cílem utnout tuto nelichotivou sérii. V pozici favorita však v žádném případě nebude. Na druhou stranu Ázerbajdžánci nesehráli s Mohučí první utkání vůbec zle. V zápase dokonce vedli 2:1, ale výsledek neudrželi a nakonec v přestřelce podlehli.

Hosté mají v základní skupině EL poměrně velkou smůlu, všechna utkání totiž prohráli poměrně těsně. Zmiňme znovu dvojzápas se Saint-Étienne. Ve Francii padli až vlastní brankou dvacet minut před koncem, doma proti Francouzům vedli, ale výsledek neudrželi. Blízko prvním bodům byla Qäbälä i v posledním zápase s Anderlechtem. Ještě v 90. minutě to bylo 1:1, jenže belgický celek pak dvakrát udeřil a nakonec zvítězil 3:1. V ázerbajdžánské lize je Qäbälä zatím druhá, se tříbodovou ztrátou na vedoucí Karabach.

Mohuč bude v kompletním složení, nicméně dá se očekávat, že její švýcarský kouč Martin Schmidt bude šetřit některé opory na víkendový zápas s Mönchengladbachem. Také hosty žádná marodka nekosí, scházet tak bude pouze Rashad Eyyubov, jenž viděl v posledním zápase s Anderlechtem červenou kartu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RSC Anderlecht - AS Saint-Étienne  (čtvrtek 19:00)
Oba týmy mají před posledním zápasem splněno, podařilo se jim totiž proklouznout do play-off Evropské ligy. Teď Anderlecht bude proti St. Étienne hájit první příčku ve skupině, a přijde o ní jen za předpokladu, že jeho soupeř u něj zvítězí. Jakýkoli jiný výsledek pak nechá situaci na prvních dvou místech při starém.

Pochopitelně že v sestavách obou mužstev pravděpodobně dojde ke změnám. Šanci by kvůli náročnému programu jak v belgické, tak i francouzské lize měli dostat ti, kteří se v základu například z výkonnostních důvodů neobjevují tak často. Šetřit síly kvůli ligovému dění a přežít ve zdraví je v tomhle zápase jednoznačnou prioritou.

Domácí trenér René Weiler, jehož celek o víkendu dokázal uspět na půdě Kortrijku, ovšem nechtěl ukazovat karty předčasně. "Mohu vám sdělit, kdo nastoupí, ale samozřejmě to říct nechci. Kdo bude hrát a kdo potřebuje odpočinek? Opravdu hrajeme hodně zápasů, prakticky každé tři dny," vysvětloval na tiskové konferenci.

Tuhle neděli Anderlecht čeká jeden z důležitých zápasů na půdě Brugg. A pochopitelně že bude mít větší přednost než nynější střetnutí na evropské půdě. Nastoupit proti St. Étienne by pak měl určitě záložník Nicolae Stanciu, jenž proti Bruggám nebude moci hrát kvůli karetnímu trestu. "Je mi to líto. Ale věřím, že ostatní mě nahradí," smutnil.

RSC má jeden z nejlepších útoků Evropské ligy, celkem čtrnáct vstřelených branek během pěti zápasů je rozhodně úctyhodné číslo. V opravdu skvělé formě je především útočník Lukasz Teodorczyk, který v základních skupinách neskóroval pouze právě v St. Étienne. Jinak už nastřádal dohromady pět zásahů.

St. Étienne si v lize nevede úplně podle vlastních přestav, je totiž v tabulce až deváté. Na druhou stranu drží kontakt s pohárovými příčkami. Každopádně poslední ligové utkání mu nevyšlo optimálně, na půdě Rennes padlo 0:2. "Byli jsme zklamaní a kladli si mnoho otázek. Musíme především nabrat zpátky sebevědomí," uvedl trenér Christophe Galtier.

Les Verts jsou celkově opravdu velkými remízovými specialisty v rámci dřívějšího Poháru UEFA a Evropské ligy. Z 21 odehraných mačů hned třináctkrát plichtili. "Můžeme skončit ještě první, je to náš cíl," sliboval Galtier. "To, že jsme už postoupili, je velký úspěch. Budeme hrát na krásném stadionu a v dobré atmosféře. Těšíme se."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.RSC Anderlecht (BEL)532014:511
2.AS Saint-Étienne (FRA)52305:39
3.1. FSV Mainz 05 (GER)51316:106
4.FK Qäbälä (AZE)50055:120
Skupina D
AZ Alkmaar - Zenit Petrohrad  (čtvrtek 19:00)
Rusům již o nic nepůjde, svůj postup mají dávno v kapse, ale pro AZ Alkmaar to bude zápas pravdy. Pokud chce nizozemský celek postoupit, musí suverénní Zenit porazit. Za jistých okolností může stačit i remíza, to v případě, že dělbou bodů skončí i utkání mezi Maccabi Tel-Avivem a Dundalkem.

Alkmaar má vše ve svých rukou, ale soupeř přijede přetěžký. Zenit Petrohrad neztratil ve skupině EL ani bod a s velkým předstihem si zajistil jarní vyřazovací boje. Paradoxně je to pro Nizozemce možná dobře. Na AFAS stadionu by mohli hosté své největší opory šetřit, čehož by samozřejmě mohl Alkmaar využít. Domácí však neoplývají dobrou formou. Ve skupině zvítězili jen jednou, když vyhráli nejtěsnějším výsledkem nad irským Dundalkem. Nováčka evropských poháru však doma porazit nedokázali, stejně jako Tel-Aviv, čili vítězství se domácí fanoušci ještě nedočkali. V Rusku pak utrpěli ošklivý debakl 0:5!

Zenit v Evropské lize válí, v domácí soutěží však tolik suverénní není. V lize mu patří druhá příčka za vedoucím Spartakem Moskva, na který ztrácí už pět bodů! O víkendu sehrál poslední zápas s Rostovem a diváci v něm branku neviděli. Byla to už třetí bodová ztráta za posledních pět kol.

Alkmaar bude moci nasadit to nejsilnější, co má, což se o Zenitu říci nedá. S týmem vůbec nepřicestoval například italský obránce Domenico Criscito a dá se očekávat, že Mircea Lucescu dá přednost méně vytíženým hráčům. Přeci jenom, Zenitu nejenže o nic nejde, navíc jde o poslední soutěžní zápas před zimní pauzou. Utkání je na programu od 19:00 a povedou ho norští sudí v čele se Sveinem Oddvarem Moenem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.60 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Maccabi Tel-Aviv - Dundalk FC  (čtvrtek 19:00)
Oba dva čtvrteční soupeři ještě mají šanci postoupit, ovšem situaci rozhodně nemají ve svých rukách. Jestliže totiž dokáže Alkmaar v souběžně hraném utkání porazit ruský Zenit Petrohrad, tak ani jednomu výhra nestačí. V o něco horší pozici je domácí Maccabi, které musí za každou cenu získat tříbodový zisk, naopak irskému outsiderovi by za určitých okolností mohla stačit i remíza. S tímto scénářem však počítat rozhodně nemůže.

V případě porážky Alkmaaru a remízy na izraelské půdě by do další fáze mohl postupovat Dundalk. Pokud nizozemský výběr bude se Zenitem remizovat, tak se do další fáze podívá pouze vítěz souběžně hraného střetnutí. Maccabi je ve skupině momentálně poslední se čtyřmi body o skóre za irským celkem, AZ má o bod více a je druhé. V prvním vzájemném utkání dokázal Dundalk zvítězit nejtěsnějším poměrem 1:0, od této chvíle ale v EL třikrát v řadě prohrál.

Nejprve nezískal ani bod v obou případech se Zenitem (shodně 1:2), naposledy nezvládl klíčový duel s Alkmaarem a doma mu podlehl 0:1. "Pochopitelně nás tento výsledek mrzel, měli jsme solidní podporu a nepředvedli jsme ideální výkon. Na druhou stranu se za své působení rozhodně nemusíme stydět, i kdybychom nepostoupili. Ve všech třech případech jsme prohráli pouze o gól a soupeři z nás měli respekt," uvedl hostující kouč Stephen Kenny.

Ten doufá, že si jeho svěřenci neudělají na závěr ostudu. "Pochopitelně výpadek může přijít vždy, na druhou stranu by se to stalo v hodně nevhodnou dobu. Stále bojujeme o postup a jakýkoliv bodový zisk by mohl stačit, nicméně výhra by nám dala větší šanci. Na izraelské půdě nás čeká opravdové peklo a musíme se vyrovnat s bouřlivou atmosférou. Duel zřejmě bude nervózní a vyhrocený, na vše jsme připraveni," dodal Kenny odhodlaně.

Jeho svěřencům už skončily boje v irské lize, kde znovu obhájili titul se sedmasedmdesáti body, před druhým Corkem City měli náskok sedmi body. Poslední ligový duel odehráli na konci října a zápasová praxi jim může trochu scházet. Naopak izraelská ligy je v plném proudu, Maccabi je po dvanácti odehraných kolech na druhé pozici s jednadvaceti body a na vedoucí celek Hapoel Beer-Sheva již má hrozivé manko deseti bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)550015:515
2.AZ Alkmaar (NED)51223:85
3.Dundalk FC (IRL)51134:64
4.Maccabi Tel-Aviv (ISR)51135:84
Skupina E
Viktoria Plzeň - Austria Vídeň  (čtvrtek 19:00)
Plzeňské čeká ve čtvrtek poslední vystoupení v této sezoně evropských pohárů. Na závěr skupiny Evropské ligy sice přivítají Austrii Vídeň s vědomím, že už nemají šanci na postup, ale motivaci nepostrádají. Chtějí se vítězně rozloučit s podzimem, vyhnout se poslednímu místu ve skupině a ukončit čtrnáctizápasovou šňůru bez pohárové výhry.

"Vypadli jsme, nedá se bohužel nic dělat, život půjde dál. Máme ještě jeden zápas a chceme ho vyhrát, abychom aspoň tu jednu výhru ve skupině měli. Chceme zastavit i tu černou šňůru bez vítězství v Evropě, fanoušci si to zaslouží, určitě se o to popereme," řekl záložník Martin Zeman.

Proti je však Austria, která má stále reálnou šanci na postup. Potřebuje k tomu v Plzni vyhrát a zároveň doufat, že Astra Giurgiu neporazí doma AS Řím. Austrii by se povedlo postoupit poprvé od sezony 2004/05, i proto jde pro rakouský celek o velmi důležitý zápas.

"Řekl bych, že pro nás je to zápas roku. Prostě musíme vyhrát a nepochybujeme, že se nám to povede," prohlásil útočník Olarenwaju Kayode, který by měl být pro obranu Viktorie největším nebezpečím. Zvláště když kvůli trestu za červenou kartu chybí kapitán Alexander Grünwald. Austria postrádá i brankářskou jedničku Roberta Almera.

Také Plzeň má problémy se sestavou. V posledním ligovém utkání se zranili Jakub Hromada a David Limberský, navíc Aleš Matějů má trest za karty. K tomu hráči Viktorie trochu vypadli z tempa, neboť sobotní ligové utkání s Bohemians bylo odloženo. O to více ale budou nažhaveni na závěrečný zápas roku, ve kterém by na čtvrtý pokus rádi vyhráli nad týmem z Rakouska. V prvním duelu uhráli jen bezbrankovou remízu a loni dvakrát podlehli Rapidu Vídeň.

V týmu soupeře je také český obránce Patrizio Stronati, který sice příliš šancí nedostává, ale v prvním duelu s Plzní nastoupil v základní sestavě a pomohl udržet čisté konto. Mohl by se tak představit i na západě Čech.

Čtvrteční utkání začne v 19:00.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Kovařík - Petržela, Hořava, Hrošovský, Zeman - Ďuriš - Krmenčík.
Austria Vídeň - pravděpodobná sestava:
Hadžikič - Larsen, Rotpuller, Filipovic, Martschinko - Serbest, Holzhauser - Venuto, Tajouri, Pires - Kayode.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.60 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Astra Giurgiu - AS Řím  (čtvrtek 19:00)
Římské AS už má zajištěn postup a s ním i první příčku ve skupině. Poslední utkání tak pro Vlky z Říma bude spíše formalitou, kterou však nechtějí podcenit. V Evropě se jim především mimo svůj stadion příliš nedaří a teď cestují do Rumunska.

Astra Giurgiu nemá na Řím moc dobré vzpomínky. Když se spolu tyto dva celky utkaly naposledy, Vlci z hlavního města na Stadio Olimpico deklasovali svého soka čtyřmi góly. Zároveň jim vydržela obrana, což v případě Giallorossi není vůbec nic běžného. Astra navíc potřebuje hosty porazit, pokud chce postoupit. Třetí Austria Vídeň se totiž na ni nepříjemně dotahuje a ztrácí jen dva body.

Domácí celek má druhou nejhorší obranu ve skupině, což ostře kontrastuje s efektivní ofenzívou Římanů. Ti nastřádali už 16 branek a rozhodně by si rádi dopřáli další. A to i přesto, že jejich kádr má daleko k dokonalosti. Trenér Luciano Spalletti totiž musí počítat s množstvím zranění. Mimo hru jsou Alessandro Florenzi, Leandro Paredes či Mohamed Salah. A vzhledem k náročnému programu, v němž AS čeká duel s AC Milán a Juventusem Turín, nechal toskánský stratég doma hráče jako Fazio, Perotti, De Rossi, Manolas nebo Rüdiger.

Na utkání s Astrou pozval i několik hráčů z juniorky, z nichž hned pro tři by to mohla být premiéra na seniorské úrovni. Důvod je jasný - AS už o první místo nic nepřipraví, takže ke v jeho podání utkání v Rumunsku spíše formalitou. Šanci tak zřejmě dostane množství hráčů, kteří normálně nenastupují moc pravidelně. Ať už je to kapitán Totti, mladý Brazilec Gerson nebo navrátilec Vermaelen.

Prvenství Římanům zajistila hladká výhra nad Plzní, díky které si udrželi rozhodující náskok. Vlkům se dařilo také v lize, když si poradili s Laziem. V ostře sledovaném derby se prosadili záložníci Strootman s Nainggolanem. A právě kontinuita je ve výkonech AS klíčová pro případné úspěchy. Uvědomuje si to i generální ředitel AS Mauro Baldissoni. "Pokud chceme soupeřit s těmi nejlepšími, musíme se naučit vyhrávat neustále. Nic nepodcenit a hrát vždy na maximum. To je i případ pohárové klání. Přestože jsme první, chováme k Astře respekt," dodal Baldissoni.

Astra ještě stihla pořádně zamíchat celou skupinou, protože v minulém kole nakonec s obtížemi zvládla duel proti Austrii Vídeň. Na její půdě sice prohrávala, ale po vyloučení domácího Grünwalda se dala do útočení. Nakonec se jí to vyplatilo, protože dvě minuty před koncem utkání strhl vedení na stranu Astry úspěšný penaltový střelec Constantin Budescu. A jeho trefa může mít pro Astru cenu zlata. Stejný hráč se trefil také v minulém kole rumunské ligy a také díky jeho brance Astra brala tři body.

I on si ale uvědomuje, že AS Řím je něco jiného než tým Voluntari. "Teď nás čeká AS, se kterým jsme minule žalostně prohráli. To je jeden z nejtěžších možných soupeřů ve skupinách. Myslím ale, že jsme se z tohoto utkání poučili a tentokrát to bude jiné. Dost možná nám pomůže také fakt, že AS nepřijede v plné síle. Navíc hrajeme doma, takže očekáváme podporu našich fanoušků a strhující atmosféru. Pevně věřím, že dokážeme překvapit a uhrajeme s favoritem dobrý výsledek," přeje si útočník Budescu.
Astra Giurgiu - pravděpodobná sestava:
Lung - Stan, Oros, R. Alves, Junior Morais - Mansaly, Lovin - Teixeira, Budescu, Ionita - Alibec
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Alisson - Bruno Peres, Vermaelen, Jesus, Seck - Gerson, Strootman - Iturbe, Totti, El Shaarawy - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.60 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)532016:711
2.Astra Giurgiu (ROU)52127:107
3.Austria Vídeň (AUT)51229:115
4.Viktoria Plzeň (CZE)50324:83
Skupina F
Rapid Vídeň - Athletic Bilbao  (čtvrtek 19:00)
Athletic Bilbao sice má postup ze skupiny F v kapse, ale rád by postoupil z první příčky. A pokud nechce spoléhat na selhání prvního Genku nebo extra povedený výkon Sassuola, musí porazit domácí Rapid Vídeň.

Do Vídně se většinou lidé v tomto období vydávají na velké nákupy. Podobnou misi má před sebou španělské Bilbao, které rovněž jede do Rakouska s účelem odvézt si něco hezkého, i když to rozhodně nebude zadarmo. Baskický celek totiž v touze po třech bodech narazí na domácí Rapid Vídeň, který svou kůži rozhodně nedá pod cenou. V chladném počasí čeká španělské mužstvo pořádná práce, pokud chce postoupit z prvního místa. A ani výhra mu nemusí stačit.

První ve skupině je Genk, který má vše ve svých rukou. Hned za ním a se stejným počtem bodů se umístili Baskové, které táhne nestárnoucí střelec Aritz Aduriz. Se svými šesti góly na účtu je nejvážnější zbraní, které budou hráči domácího Rapidu čelit. Kdysi slavný tým má před sebou především v obraně plno práce. Což by mu mohlo jít. Rapid je sice ve skupině až na posledním místě, ale inkasoval nejméně branek ze všech čtyř účastníků.

V minulém kole Evropské ligy inkasoval v Genku jen jednou, ale byla to rozhodující trefa utkání. Zaznamenal ji domácí Karelis, který tak Belgičanům zajistil první příčku a tři body. Od té doby sehrál vídeňský Rapid tři duely, z nichž však vyhrál jen jediný. Navíc si rakouský celek dobře pamatuje náročné utkání ve Španělsku hned na začátku skupinových bojů, ve kterém domácím podlehlo opět těsně 1:0. Tehdy Španěly rozjásal Beñat Etxebarria.

Bilbau se v minulém kole EL povedlo otočit nepříznivě se vyvíjející utkání se Sassuolem, ve kterém prohrávalo po vlastní brance už od druhé minuty. Nakonec diváci viděli pět branek, z nichž tu vítěznou měli na svědomí právě baskičtí Lvi. Těm se za poslední tři duely povedlo dvakrát vyhrát a dobře se tak připravit na poslední duel základní části. Naposledy doma porazili 3:1 Eibar, za což je trenér Ernesto Valverde nesmírně rád.

Sám po zápase sdělil: "Někteří hráči byli zranění, jiní nemohli hrát kvůli kartám. Nebyli jsme kompletní a před duelem s Eibarem se o tom hodně mluvilo. My máme ale i jiné hráče, kteří ukázali, že jsou schopní převzít pochodeň a ve správný čas vzít odpovědnost na sebe. Teď se chceme plně soustředit jen na duel Evropské ligy, protože Rapid nebude snadným soupeřem. Má velmi schopné hráče, kteří jsou takticky velmi vyspělí a už minule jsme se přes jejich obranu těžko prosazovali," podotýká Valverde.
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Strebinger - Pavelić, Schossendter, Dibon, Schrammel - Schwab, Močinić - Schaub, Szanto, Traustason - Joelinton
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - De Marcos, Boveda, Laporte, Balenziaga - Beñat, Iturraspe - Susaeta, Muniain, Williams - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.50 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - KRC Genk  (čtvrtek 19:00)
Skupina F je v podstatě už rozhodnutá a o postupujících je jasno. Přesto se může změnit jejich pořadí, protože oba postupující mají stejný počet bodů, stejně jako oba méně šťastné týmy. Vedoucí Genk chce potvrdit první příčku v Itálii.

Do další fáze Evropské ligy postoupí ze skupiny F jistojistě belgický Genk a španělské Bilbao. Otázka dne zní, kdo z nich bude první a bude tak moct očekávat lehčího soupeře. Odpověď se dozvíme až v posledním hracím dnu. Genk čeká cesta do Itálie, kde se utká s domácím Sassuolem. Tým trenéra Eusebia Di Francesca zatím stále platí nováčkovskou daň a poznává krutou realitu nezkušeného kádr v Evropě.

Tým není po kvantitativní ani kvalitativní stránce na evropské poháry moc dobře připraven a dlouhá absence zraněného Domenica Berardiho se spolu s prodejem některých hráčů ukazuje jako fatální. V Evropské lize mají Neroverdi pět bodů a o postup již přišli. Teď jde jen o to, zda se dokáží poprat před vlastními fanoušky s osudem i zkušenějším týmem a skončí na třetím místě. V tom je favorizuje lepší skóre.

Špatnou formu Sassuola dobře demonstruje posledních deset soutěžních utkání, v nichž Neroverdi vyhráli jen jednou! K tomu přidali ještě čtyři remízy, ale ve zbytku zápasů se trápili. V posledním kole Serie A si napravili reputaci a na Evropskou ligu se připravili poklidným vítězstvím 3:0 nad Empoli. Především se jim povedlo udržet čisté konto, což je po delší době podle obránce Luky Anteie velmi dobrá zpráva.

V rozhovoru pro italská média Antei řekl: "V minulém kole se nám povedlo neinkasovat, což je vždycky pro tým hodně pozitivní. My jsme teď výhru potřebovali, abychom si trochu spravili sebevědomí. V lize se nám nedaří a poslední dobou jsme si často připadali zklamaní, ale nikdy se nevzdali. Vyslali jsme jasný signál, že nehodláme skládat zbraně. Teď jen chceme něco podobného zopakovat proti Genku a důstojně se rozloučit s Evropou," dodal Antei.

V minulém kole Evropské ligy Sassuolo prohrálo 3:2 s Bilbaem, které se coby druhý celek tabulky popere na dálku o postup. Má totiž devět bodů, stejně jako první tým tabulky. Genk si v minulém kole poradil nejtěsnějším možným rozdílem s Rapidem Vídeň, když už v 11. minutě rozhodl jediný střelec Nikolaos Karelis. V minulém kole belgické Jupiler Pro League ale Genk nestačil na Lokeren.

Což trenéra Petera Maese dost mrzí: "Nemůžeme si dovolit dostávat laciné branky a ztrácet dobře rozehraný duel. Vedli jsme o jeden gól poměrně rychle, ale ve druhém poločase jsme úplně odešli. Chceme si napravit reputaci v Evropské lize, protože máme pořád o co bojovat. Doufám, že proti Sassuolu předvedeme mnohem disciplinovanější výkon," dodal trenér Maes.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Gazzola, Cannavaro, Antei, Adjapong - Mazzitelli, Missiroli, Franchini - Ricci, Matri, Ragusa
KRC Genk - pravděpodobná sestava:
Bizot - Castagne, Brabec, Colley, Nastić - Kumordzi, Ndidi, Sušić - Bailey, Buffel, Karelis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.50 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KRC Genk (BEL)530211:99
2.Athletic Bilbao (ESP)53029:109
3.US Sassuolo (ITA)51229:95
4.Rapid Vídeň (AUT)51226:75
Skupina G
Standard Lutych - AFC Ajax  (čtvrtek 21:05)
Tohle bude ještě dramatický boj o postup. Standard Lutych má v tabulce skupiny G shodný počet bodů jako Celta Vigo, a protože oba vzájemné zápasy těchto týmů skončily remízou 1:1, budou se možná ještě na dálku přetahovat o skóre, které může rozhodnout. Každopádně belgický celek nemíní proti Ajaxu získat nic jiného než vítězství.

Svěřenci kouče Aleksandara Jankoviče letos v Evropské lize jen jednou prohráli, a to právě v září na půdě Amsterdamu, jenže na druhou stranu také třikrát remizovali. A i proto se o další fázi Evropské ligy musejí stále tvrdě rvát. Teď by bylo určitě potřeba, aby svému soupeři oplatili porážku se vším všudy.

Ve finále však nemusí ani výhra stačit, pokud by se Celta na půdě Panathinaikosu nějakým výrazným způsobem rozstřílela. Domácí nemají s nizozemskými kluby vyloženě dobrou zkušenost. Porazili je jen v jednom jediném případě ze sedmi, a to se přitom poslední vousatý skalp datuje na listopad roku 1973, kdy skolili Feyenoord.

Nepříjemnou záležitost Standard řešil o tomto víkendu, neboť jeho ligové utkání na půdě Charleroi bylo nedohráno kvůli nepokojům fanoušků. Celkově si celek z Lutychu nevede úplně podle vlastních představ, v lize okupuje až sedmou příčku. Proklouznutí do jarní fáze Evropské ligy by mohlo být tou správnou náplastí.

Ajax zajisté bude šetřit některé své opory, protože z první příčky ve skupině už ho nikdo nesesadí. Trenér Peter Bosz by měl oproti ligovému utkání s Groningenem, které jeho mužstvo zvládlo a uspělo poměrem 2:0, se sestavou logicky zarotovat. A je dost možné, že na trávníku se od prvních minut objeví i český šikula Václav Černý.

Ten se rozehrál o víkendu, nahradil zraněného Bertranda Traorého, a hostující lodivod zdůraznil, že v budoucnosti bude dostávat ještě více prostoru. "Se svou rychlostí byl Václav dobrou volbou pro to utkání. Mám v něj velkou důvěru. Už skutečnost, že jsem ho nasadil, tomu stavu vlastně odpovídá," uvedl Bosz.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.80 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Panathinaikos FC - Celta Vigo  (čtvrtek 21:05)
Jedna ze skupin, v níž ještě před závěrečným kolem není zcela rozhodnuto o obou postupujících, je i ta s abecedním označením G. Zatímco amsterdamskému Ajaxu již nic a nikdo první místo nevezme, o to druhé svedou na dálku boj Standard Lutych s Celtou Vigo. Zatímco první jmenovaní Belgičané přivítají doma právě Ajax, Celta zavítá na půdu posledního Panathinaikosu, který španělskému celku nehodlá dát nic zadarmo.

Domácí totiž před týdnem po neuspokojivých výkonech jak v Evropské lize, tak domácí soutěži propustili z funkce trenéra Andreu Stamaccioniho, jehož nahradil Marinos Ouzounidis. Někdejší kouč Panioniosu ve svém prvním zápase v novém působišti slavil vítězství nad soluňským PAOKem a nyní se hodlá s pohárovou Evropou rozloučit co možná nejdůstojnějším výsledkem.

"Vítězství by pro nás bylo velmi, ale opravdu velmi důležité," připomenul Ouzounidis dosavadní bilanci Panathinaikosu, který zatím v Evropské lize získal v pěti zápasech pouze jediný bod. "Jsme pořádně motivovaní, chceme předvést dobrý výkon a porazit tak skvělý tým, jakým Celta rozhodně je. Procházíme si obdobím plným změn, a tak dojde na několik dalších, protože od hráčů chci, aby předvedli své maximum."

"Celta si jistě umí vytvořit řadu šancí, a tak se i my musíme pokusit co nejvíce ji zaskočit a věřit v naši vlastní hru," pokračoval nový kouč Panathinaikosu, který doufá v obnovenou podporu z řad skalních příznivců tradičního řeckého klubu. Ti na protest bídných výsledků z předešlého měsíce dokonce bojkotovali domácí i venkovní zápasy svého oblíbeného týmu. "Rozhodně by nám pomohlo a zvedlo všem morálku, kdybychom zase měli naše fanoušky za zády. Všechno by pro nás bylo rázem snazší," dodal Ouzounidis, který již v Panathinaikosu působil během své hráčské kariéry a těší se tak patřičné oblibě.

Pro Celtu tedy rozhodně nepůjde o jednoduchý zápas, přičemž ke kýženému postupu do jarní vyřazovací fáze španělský klub potřebuje uhrát lepší výsledek než Lutych proti Ajaxu. Oba týmy mají momentálně tentýž počet bodů a oba jejich vzájemné zápasy navíc skončily shodně remízou 1:1, a tak v případě bodové rovnosti i po šestém kole rozhodne lepší skóre. To má v tuto chvíli o jediný gól lepší Standard, byť Celta zase skórovala o branku více.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.80 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax (NED)541010:513
2.Standard Lutych (BEL)51317:56
3.Celta Vigo (ESP)51318:76
4.Panathinaikos FC (GRE)50143:111
Skupina H
Konyaspor - KAA Gent  (čtvrtek 17:00)
Hráči belgického Genku stále mají šanci postoupit ze základní skupiny H, ovšem musí spoléhat na pomoc z druhého souběžně hraného utkání. Pokud chtějí zůstat v pohárové Evropě i v jarní fázi, tak musí zvítězit na půdě tureckého Konyasporu a zároveň doufat, že Braga neporazí ukrajinský Šachtar. Jestliže se jim nepovede naplno bodovat, tak nehledě na výsledek z Portugalska skončí v letošním ročníku evropských poháru.

Konyaspor v dosavadních pěti zápasech vybojoval pouze jeden bod a to ve 3. kole doma s Bragou, se kterou remizoval 1:1. Už v tuto chvíli je jasné, že ve skupině obsadí poslední čtvrté místo, i kdyby Gent porazil. Hosté se dvakrát rozešli smírně s Bragou (1:1 a 2:2), v prvním vzájemném souboji přehráli turecký celek 2:0. Jenže proti ukrajinskému favoritovi ani jednou nebodovali po divokých porážkách 0:5 a 3:5.

V tabulce jsou na třetím místě s pěti body o bod za Bragou. Gent se v domácí soutěži nachází na páté pozici s jednatřiceti body, ve vyrovnané lize ztrácí na vedoucí Waregem pouze tři body. Naposledy zavítal na půdu Westerla a vybojoval bod po nerozhodném bezbrankovém výsledku, předtím dokázal postoupit do čtvrtfinále národního poháru po výhře 1:0 nad Lokerenem. Domácí si v turecké lize také nevedou úplně špatně.

V těžké konkurenci jsou po třinácti odehraných kolech na šesté příčce s dvaceti body a na vedoucí Istanbul Başakşehir mají ztrátu jedenácti bodů. Generálku na čtvrteční souboj zvládli na jedničku po výhře 3:2 v Alanyaspou. "Už první úkol bude těžký. Vyhrát na půdě kvalitního soupeře, který nemá co ztratit a navíc chce poprvé zvítězit, to může být vskutku tvrdý oříšek. Prvotně se musíme soustředit na naše utkání," řekl úvodem kouč KAA Hein Vanhaezebrouck.

Hostující stratég vzápětí dodává, že úspěch Bragy rozhodně není zaručený. "Šachtaru sice tabulkově o nic nejde a dá se očekávat vlažnější výkon, nicméně má hodně široký kádr a ostatní hráči se chtějí ukázat. Šachtar nebojkotoval ani minulé střetnutí s Konyasporem, ve kterém vysoko zvítězil a určitě chce uspět také nyní. Doposud neztratil jediný bod a všichni proto věříme, že si na konto nepřipíše premiérovou porážku."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.70 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Braga - Šachtar Doněck  (čtvrtek 17:00)
Pakliže letos na evropské scéně někdo vzbuzuje pořádný strach, jsou to rozhodně fotbalisté Šachtaru. Ti si zajistili play-off Evropské ligy už dvě kola před koncem a navíc stále drží stoprocentní bilanci. Udržet ovšem stávající tempo na půdě Bragy nebude vůbec jednoduché. Soupeř totiž hraje o postup a k jistotě musí zvítězit.

I když se dá jen stěží odhadovat, koho nakonec hostující stratég Paulo Fonseca nasadí do základní jedenáctky, nevybrali si Os Arcebispos toho pravého protivníka pro klíčové utkání základních skupin. Ukrajinský celek je letos v obrovské pohodě a kromě své famózní jízdy v Evropě sbírá jedno vítězství za druhým také v lize.

Před druhým Dynamem Kyjev vede o luxusních deset bodů. Naposledy prohrál na začátku srpna v předkole Ligy mistrů, od té doby ve 23 utkáních zvítězil hned ve 21 případech! "Máme náročný program. Hodně kluků i lidí z realizačního týmu má rodiny, takže pro všechny není snadné hrát každé tři dny," říkal obránce Bohdan Butko.

Nejenže Šachtar bude mít velkou motivaci získat své šesté vítězství, protože se to může podařit pouze jemu a ještě Zenitu, on se na tenhle duel zajisté hodně těší i hostující lodivod. Právě předtím, než se Fonseca vydal poprvé ve své kariéře na zahraniční angažmá, které je zatím určitě veleúspěšné, šéfoval právě Braze.

Butko si na nové pořádky svého kouče nemůže v žádném případě stěžovat. "Nezažil jsem tu předchozího trenéra Mirceu Lucescua, protože jsem hrál jinde. Já ale musím říct, že je pohodlné s ním pracovat. Věří mi, a to je pro mě to nejdůležitější," pochvaloval si. "Když vás trenér postaví, musíte dokázat, že si místo zasloužíte. Obzvláště v Evropské lize."

Ať už má Šachtar formu jakoukoli, vyhrát na Estádio Municipal de Braga rozhodně nebude snadné. Domácí před vlastními fanoušky letos nejenže ještě neprohráli v rámci evropských pohárů, ale ani v domácí lize, kde ze šesti utkání dokonce pětkrát zvítězili. O víkendu je čekal těžký souboj v Portu a výsledkově ho nezvládli. Padli o jednu branku.

Pokud Gent nevyhraje v souběžně hraném klání v Konyasporu, může si Braga dokonce dovolit prohrát. V opačném případě jí ovšem nebude stačit ani případná plichta. "Jsme si vědomi všech obtíží. Síla soupeře je evidentní, ale není potřeba se obávat. Trenéři nás upozornili hlavně na to, jak eliminovat obdržené branky," uvedl bek André Pinto.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.60 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Šachtar Doněck (UKR)550017:315
2.SC Braga (POR)51317:76
3.KAA Gent (BEL)51228:135
4.Konyaspor (TUR)50142:111
Skupina I
Red Bull Salzburg - Schalke 04  (čtvrtek 21:05)
Schalke 04 se coby lídr skupiny I chce odvděčit svým fanouškům za podporu i v posledním utkání, ve kterém jej čeká cesta do nepříliš vzdáleného Rakouska. V Salzburgu se tamní Red Bull hodlá čestně dohrát skupinu.

Schalke je ve skvělé formě a evropský fotbal mu náramně sedí. Za pět dosud odehraných utkání se mu povedlo inkasovat jen jedinkrát a nastřílet devět branek. To mu stačilo k prvnímu místo, o které jej už nikdo neobere. Schalke si postup dávno zajistilo a na svém kontě má v tuto chvíli už 15 bodů. Německý celek je zatím v soutěži stoprocentní a chce tak i celou skupinu zakončit.

I on ale umí zaváhat. Důkazem toho může být nepříjemné utkání v minulém kole Bundesligy, když Schalke nestačilo na Lipsko a v Red Bull Areně prohrálo 2:1. Bylo to hodně zvláštní utkání především pro obránce Seada Kolašinace, který nejprve srovnával po penaltě Tima Wernera, jenže hned po nástupu do druhé půle si vstřelil vlastní branku. A protože Schalke už víc nezvládlo, nakonec se rozloučilo bez bodů.

První porážka za posledních deset soutěžních duelů samozřejmě mrzí, což dokazují i slova trenéra Markuse Weinzierla. Ten v rozhovoru pro klubové stránky uvedl: "Mrzí nás výsledek v minulém kole, měli jsme na víc. Teď nás ale čeká důležité utkání Evropské ligy, které bereme velice vážně a připravujeme se na něj jako na každé jiné. Sice máme zaručen postup a první místo, ale přesto je o co hrát. Dáme šanci některým hráčům, kteří se do zápasů nedostávají tak často, ale tím spíš to pro ně bude šance se ukázat. Věřím, že odehrajeme co nejlepší utkání a zakončíme povedený pohárový podzim."

Proti Salzburgu by se konečně mohl vrátit Japonec Atsuto Uchida, který byl dlouhodobě mimo hru s patelární šlachou a nyní je konečně znovu plně fit. Chystá se kromě něj také hodně náhradníků a mladíků, protože jedinými hráči ze základní jedenáctky, kteří cestují k utkání, jsou Benedikt Höwedes, Johannes Geis a Alessandro Schöpf.

V minulém kole EL si Schalke poradilo s Nice poměrem 2:0, zatímco Salzburg jen remizoval s Krasnodarem 1:1. I kvůli tomu přišel o poslední šance postoupit do dalších bojů, kam Schalke doprovodí právě ruský Krasnodar. Jinak se ale rakouskému Salzburgu daří výtečně a na domácí scéně statečně bojuje o první místo.

Na něm zatím je SK Sturm Graz, ale má náskok pouhých dvou bodů. K tomu Salzburgu pomohlo i poslední vítězství 4:1 nad hostujícím Altachem. Rozloučí se s poháry důstojně, nebo Schalke zůstane stoprocentní? Když se oba týmy utkaly naposledy, domácí Schalke vyhrálo jasně 3:1.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.50 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
OGC Nice - FK Krasnodar  (čtvrtek 21:05)
Ve skupině I už je o postupujících rozhodnuto. Vedle vítěze skupiny Schalke si na jaře zahraje Krasnodar, jenž k poslednímu zápasu ve skupině pocestuje do Francie, na půdu vedoucího celku Ligue 1. Nice už na víc jak třetí místo dosáhnout nemůže.

Francouzský celek se tak ve zbytku sezony soustředí již jen na domácí soutěž, kterou má výtečně rozehranou. Tabulce Ligue 1 vévodí o tři body před Monakem a o čtyři před PSG. V Evropské lize to ale nevyšlo. Nice se nepovedl začátek soutěže, kdy po dvou zápasech měl 0 bodů, pak sice dokázal zvítězit v Salcburku, ale následovaly další dvě porážky a bylo po nadějích. Posledním soupeřem ve skupině bude Krasnodar, který první vzájemný zápas vyhrál vysoko 5:2. Jinak je ale Nice ve formě. Poslední dva ligové duely proti Guingampu a Toulouse vyhrál, aniž by inkasoval.

Krasnodar se ve Francii rozloučí s první polovinou sezony, kterou může hodnotit jako povedenou, byť její závěr nebyl úplně optimální. V Evropské lize tři zápasy v řadě nevyhrál a v ruské Premier lize dva. Paradoxně nedokázal navázat na vyhraný šlágr se Zenitem Petrohrad a prohrál s Těrekem a na závěr doma remizoval 1:1 s Křídly Sovětů Samara. Co je však důležitější, v Evropské lize se kolo před koncem podařilo postoupit a v ruské soutěži patří hostům solidní čtvrtá pozice za Spartakem, Zenitem a CSKA.

Dá se předpokládat, že oba celky budou své největší opory šetřit. Určitě do zápasu nezasáhne hostující Ricardo Laborde, který si odpykává karetní trest.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Cardinale - Dalbert, Sarr, Dante, Pereira - Cyprien, Seri, Koziello - Belhanda, Eysseric, Pléa
FK Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Kritsyuk - Kaleshin, Granqvist, Naldo, Jedrzejczyk - Kabore, Pereyra, Gazinskiy - Bystrov, Ari, Joazinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)55009:115
2.FK Krasnodar (RUS)52127:67
3.Red Bull Salzburg (AUT)51134:64
4.OGC Nice (FRA)51043:103
Skupina J
Qarabağ Ağdam - ACF Fiorentina  (čtvrtek 17:00)
Fiorentinu čeká výlet do Baku, kde Fialky hodlají zpečetit svůj postup do vyřazovacích bojů Evropské ligy. V poslední době však italský celek není právě v dobrém rozmaru a domácí se navíc nehodlají vzdát.

V sázce je totiž hodně. Karabach má stále ještě reálnou šanci na úspěch a postup do další fáze. Zatím má sedm bodů a na první Fiorentinu ztrácí jen tři body. V prvním vzájemném utkání si ale ověřil, že Fialky to v Evropě myslí hodně vážně a poznal jejich sílu. Domácí Viola tehdy na stadionu Artemia Franchiho rozdrtila svého soka poměrem 5:1, přičemž jedinou branku unavených hostů vstřelil Dino Ndlovu až ve druhé minutě nastavení. Velkou měrou pomohl domácím zejména Elvin Yunuszadä, který se po třiceti minutách nechal vyloučit.

Celek z Ázerbájdžánu v minulém kole tvrdě narazil na liberecký Slovan, od něhož v Čechách inkasoval dokonce tři branky a sám se na střeleckou listinu nezapsal ani jednou. Tento výsledek znovu otevřel klání a vzájemné zápasení ve skupině, takže vše se rozhodne právě až v posledním kole. Karabach se naposledy v lize naladil dobrým výsledek, když porazil FK Qäbälä poměrem 2:1. Ještě lepší však měl pocit z vítězství v rámci osmifinále domácího poháru, v němž zdemoloval FK Säbail jasně 5:0.

V týmu panuje velmi dobrá nálada, což v rozhovoru pro klubové stránky uvedl také Muarem Muarem. Hráč se zajímavým jménem a desítkou na dresu zmínil: "Jsme moc rádi za pár posledních výsledků, protože se nám s každým dalším úspěchem hraje zase o něco lépe a volněji. Víme, že máme Fiorentině co oplácet, protože minule jsme se s nimi moc neukázali. Teď to chceme napravit, protože kromě bodů bojujeme především o naši čest a přízeň diváků," ví Muarem.

To Fiorentině se zase tak moc nedaří a fanoušci začínají být hodně nervózní. Vedení navíc prý podle italských médií zvažuje odvolání trenéra Paula Sousy a již hledá jeho nástupce. V posledních pěti soutěžních duelech se toskánský celek radoval z výhry jen dvakrát. Poslední vystoupení v Evropě mu vůbec nevyšlo, neboť hostující PAOK Soluň si z Florencie odvezlo všechny tři body, ačkoli bylo outsiderem a ještě v 90. minutě panoval remízový výsledek.

Fiorentina navíc v lize dostala čtyři branky od Interu Milán a jen výhra v minulém kole nad Palermem nestačí. Ví to i záložník Matias Vecino, který zmínil: "Jsme hrdý a ambiciózní tým, který chce pravidelně hrát evropské poháry. Musíme na sobě pracovat, protože naše aktuální situace není moc dobrá. Nedaří se nám vyhrávat ani přesto, že máme skvělého trenéra a kvalitní kádr. Teď je před námi další duel, který nechceme podcenit. Už jednou jsme Karabach porazili a teď to hodláme zopakovat," dodal Vecino.
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Šehić - Dašdemirov, Yunuszada, Huseynov, Agolli - Sadygov - Ndlovu, Garayev, Almeida, Quintana - Reynaldo
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Lezzerini - Tomovic, Gonzalo Rodriguez, De Maio, Olivera - Sanchez, Badelj - Chiesa, Cristoforo, Bernardeschi - Babacar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.40 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PAOK Soluň - Slovan Liberec  (čtvrtek 17:00)
Liberečtí hráči sehrají ve čtvrtek na půdě PAOK Soluň utkání závěrečného 6. kola základní skupiny Evropské ligy, v němž si mohou částečně spravit chuť po nepodařeném ligovém podzimu. Slovan je sice po pěti zápasech se čtyřmi body poslední v tabulce, ale stále má naději na postup do jarních bojů. K němu potřebuje nejen v Řecku zvítězit, ale také spoléhat na to, že v souběžně hraném duelu Karabach prohraje s Fiorentinou.

Situace je před posledním kolem zamotaná a ve hře o postup jsou stále všechny čtyři týmy. Fiorentina vede skupinu s deseti body, Karabach a PAOK mají sedm bodů, přičemž ázerbájdžánský celek má díky lepší bilanci ze vzájemných zápasů jistotu, že v případě výhry půjde dál. Liberec naopak musí spoléhat i na výsledek druhého utkání. V úvodním vzájemném duelu Slovan doma podlehl PAOK 1:2.

"Základní cíl je vyhrát, bez toho je vše zbytečné. Pak se teprve můžeme upínat k něčemu dalšímu. Druhý zápas by nás mohl zajímat, když povedeme 3:0 a budou tři minuty do konce," řekl novinářům liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

"Jsem takový, že chci být v obraze, jak to vypadá také v tom souběžně hraném zápase. Ale v první řadě všichni víme, že musíme vyhrát. Teprve pak můžeme řešit druhý zápas. Když vyhrajeme, ale nepostoupíme, nebyl bych tak zklamaný, jako kdybychom nedokázali zvítězit," uvedl záložník Egon Vůch.

Slovan minulou výhrou 3:0 nad Karabachem oživil naději na postup, jinak mu ale závěr podzimu nevyšel. Severočeši v lize nezvítězili šestkrát za sebou, o víkendu prohráli 0:1 v Jihlavě a od sestupových příček je dělí jen dva body.

"Máme aspoň částečnou šanci ten zpackaný podzim nahradit a dosáhnout na to, co se před měsícem zdálo jako sci-fi. Pro mě i pro ostatní by to byl asi životní úspěch," řekl Trpišovský, který věří, že by zápas na půdě PAOK mohl jeho svěřencům sedět.

"Opíráme se o tu naši bilanci, že jsme venku úspěšnější. V Evropě nám to jde líp, v Česku se strašně trápíme se vstřelenými brankami. Nám tyhle zápasy vyhovují, když od nás nikdo nic nečeká," uvedl Trpišovský.

Liberci dodává sebevědomí i to, že doma PAOK navzdory porážce přehrával. "Ukázali jsme, že máme pasáže zápasu, kdy soupeře dokážeme přehrávat. Všichni, kdo ty zápasy viděli, si dokážou představit, že můžeme PAOK porazit. Věříme si na ně. Víme, že musíme vyhrát. To je podle mě lepší, než kdyby nám stačil třeba bod," uvedl Vůch.

Ani PAOK v lize neprožívá dobré období a po sérii tří proher klesl na jedenácté místo. "Pokud nemáte dobré výsledky, v klubu jako PAOK to zvyšuje tlak. Nejlepší odpovědí bude postup, i když nemáme situaci úplně ve svých rukách," řekl srbský trenér PAOK Vladimir Ivič.

Liberec nebude v Soluni kompletní. S týmem neodcestovali zranění Milan Baroš a Martin Latka, dlouhodobě mimo hru je i další opora David Hovorka.

Zápas na stadionu s názvem Hrobka začne už v 17:00 kvůli souběžně hranému duelu v Ázerbájdžánu, kde je větší časový posun.
PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Brkić - Matos, Crespo, Varela, Leovac - Šachov, Caňas, Cimirot - Campos, Athanasiadis, Rodrigues
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Coufal, Karafiát, Pokorný, Bartošák - Folprecht, Breite - Bartl, Ševčík, Vůch - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.60 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.ACF Fiorentina (ITA)531113:510
2.PAOK Soluň (GRE)52125:67
3.Qarabağ Ağdam (AZE)52126:107
4.Slovan Liberec (CZE)51137:104
Skupina K
Inter Milán - Sparta Praha  (čtvrtek 21:05)
Sparťany čeká ve čtvrtek na San Siru závěrečné utkání základní skupiny Evropské ligy proti Interu Milán. Oba týmy budou hrát víceméně jen o čest, protože letenský celek si v minulém kole zajistil první místo a postup do jarního play off, zatímco domácí Nerazzurri už nemohou opustit poslední příčku.

Podle obránce Ondřeje Mazucha však Spartu nečeká nic snadného. "Nemyslím si, že se budou šetřit. V Praze to asi trochu podcenili, ale jak znám velké italské kluby, tak doma jsou pod velkým tlakem. Výhry se od nich čekají v lize, domácím poháru i v Evropské lize. Navíc se změnil trenér, kluci tak hrají o budoucnost v týmu," prohlásil.

Sparta v úvodním vzájemném utkání doma senzačně zvítězila 3:1 a odrazila se k sérii čtyř výher, když si následně poradila dvakrát s Beer Ševou a naposledy se Southamptonem. Ve třech posledních zápasech v Evropské lize navíc Pražané nedostali ani gól.

"Asi si mančaft sednul. Navíc se změnil trenér a změnila se i hra," uvedl Mazuch. "Hrajeme jinak než na začátku sezony, kdy jsme trochu jančili. Třeba na Southamptonu jsme hráli otevřený fotbal a dostali jsme tři góly," prohlásil stoper, který si v minulosti vyzkoušel Serii A v dresu Fiorentiny.

Inter se nachází na opačném konci tabulky a na evropské scéně prohrál šest z posledních sedmi zápasů. Začátkem listopadu proto skončil trenér Frank de Boer, jenž vedl italský celek v prvním utkání se Spartou. Nahradil ho Stefano Pioli, ani on však nemá na český klub dobré vzpomínky. V minulém ročníku Evropské ligy totiž s Laziem Řím vypadl v osmifinále po remíze 1:1 a domácí prohře 0:3 právě se Spartou.

"Jsme rádi, že tam jedeme v pozici, že máme jistý postup," uvedl Matěj Pulkrab. "Ale Inter je pořád významný evropský klub a chceme se ukázat jako tým i jako jednotlivci," řekl útočník, který je velkým fanouškem AC Milán, městského rivala Interu.

Podobně to vidí i trenér David Holoubek. "Hráči by to měli mít za odměnu, tak to vidíme a budeme z toho vycházet i při skládání základní sestavy," řekl v rozhovoru pro klubovou televizi. "Pořád je to ale zápas Evropské ligy, pořád je to zápas s velkoklubem, takže chceme uhrát dobrý výsledek a předvést kvalitní výkon," přidal.

Zápas na San Siru odstartuje ve čtvrtek ve 21:00 a řídit ho bude belgický rozhodčí Bart Vertenten, který zatím v pohárech pískal jen zápasy v předkolech. Sparta si v případě vítězství může finančně přilepšit o dalších 120.000 eur (3,2 milionu korun). Dosavadní vystoupení v pohárech letenskému celku zatím vyneslo 5,5 milionu eur (asi 150 milionů korun).
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Carrizo - D'Ambrosio, Miranda, Ranocchia, Ansaldi - Brozović, Kondogbia - Candreva, Banega, Perišić - Icardi
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa - Juliš, Holek, Mareček, Čermák - Lafata, Pulkrab
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Hapoel Beer-Sheva  (čtvrtek 21:05)
Ve skupině K nás čeká ještě jedna velká bitva. Přímý souboj o samotné bytí či nebytí svede domácí Southampton s izraelským Hapoelem Beer-Shevou a bude potřebovat podporu celého stadionu St. Mary's.

K radosti českých fanoušků (snad vyjma "sešívaných") je Sparta Praha na prvním místě, z něhož už ji nikdo nesesadí. To je známá věc. Pět bodů za ní se ale strhne pořádná bitva, protože se sedmi body na kontě jsou na druhém místě Svatí ze Southamptonu stejně jako třetí Hapoel Beer-Sheva dost blízko postupu. Hlavní otázka dne tedy zní: kdo doprovodí Spartu do jarní fáze Evropské ligy a kdo se s ní naopak rozloučí?

Před vzájemným duelem na St. Mary's je favoritem spíše domácí celek. Angličané doma zkrátka neprohrávají a domácí atmosféra jim hodně pomáhá. V Evropské lize je na jejich půdě za posledních deset zápasů ještě nikdo o všechny body neobral! Domácímu týmu by v konečném výsledku stačila i bezgólová remíza, ale spoléhat se na ni se nikdy nevyplácí.

A ví to i obránce Virgil van Dijk, který v rozhovoru pro klubové stránky poznamenal: "Musíme se naprosto koncentrovat a hrát na vítězství. Pokud hrajete na určitý výsledek a spoléháte se na remízu, vždycky se to může šeredně vymstít. Musíme se soustředit a ukázat, že si jdeme jen pro výhru. Chceme působit sebevědomě a zajistit si postup vlastními silami. Čeká nás hodně nebezpečný soupeř, se kterým se nám už minule nehrálo vůbec jednoduše. Doufám, že všem ukážeme naši sílu," přeje si mladý obránce.

Southamptonu se moc nedaří především při venkovních utkáních, což dokázal například výletem do Prahy. Se Spartou minule prohrál 1:0 a náladu si rozhodně nevylepšil ani posledním ligovým duelem s Crystal Palace. Dvě branky Christiana Bentekeho a jedna trefa Jamese Tomkinse byly pro Saints až příliš. To Hapoel má v poslední době mnohem lepší formu. Nebýt nešťastného dvojduelu se Spartou, tak za období posledních deseti soutěžních zápasů neprohrál ani jednou.

Radost udělal izraelský tým svým fanouškům také v lize, když si naposledy na Turner Stadium poradil s hostujícím Ashdodem a nasázel mu pět branek! Zopakoval tak dobrý výskledek z minulého kola Evropské ligy, ve kterém využil vyloučení milánského brankáře Samira Handanoviće a zvítězil nad Interem těsně 3:2. A to přesto, že do druhého poločasu vstupovali hosté značně znevýhodněni za stavu 2:0 pro Italy.

Southampton se s izraelským celkem utkal naposledy na konci září a pochopil, že se jedná o náročného soupeře. Ačkoli cestoval k utkání coby favorit, domácí obranu Angličané překonat nedokázali. Pokud by se jim to nepovedlo ani doma, hodně by si zahrávali se svým osudem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.60 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha (CZE)54017:412
2.Southampton FC (ENG)52125:37
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)52125:57
4.Inter Milán (ITA)51045:103
Skupina L
Osmanlispor - FC Curych  (čtvrtek 17:00)
Hráči tureckého Osmanlisporu předvádějí v letošním průběhu základní skupiny Evropské ligy nevyrovnané výkony, a proto musí bojovat o postup do jarní fáze až v posledním utkání. Jejich situace je zcela jasná - pokud dokážou doma zdolat druholigový švýcarský Curych, tak obsadí ve skupině L první místo. Jestliže se rozejdou se svým soupeřem smírně, tak si také zajistí postup do jarní fáze a v čele zůstanou v případě remízy Steauy s Villarealem.

V případě porážky stále budou mít naději, ovšem musí doufat v nerozhodný výsledek souběžně hraného utkání mezi rumunským a španělským protivníkem. Tak či tak, situaci mají pevně ve svých rukách a k postupu jsou opravdu hodně blízko. Osmanlispor letos získal čtyři body proti Villarealu a se Steauou vybojoval tři body. Postup si už mohl zajistit v minulém kole v Rumunsku, kde dlouho vedl 1:0, ale nakonec svému soupeři podlehl 1:2.

Švýcarský výběr může držet prapor jako jediný účastník své země v evropských pohárech i v jarní fázi, oba dva zbylí zástupci z Basileje a Bernu totiž vypadli. Tato skutečnost je velmi kuriózní, neboť Curych jako jediný ze všech osmačtyřiceti účastníku EL působí ve druhé lize. S jeho postupovými ambicemi to sice nevypadá nejlépe, ovšem šance tu rozhodně je. Momentálně má jedinou variantu a to v Turecku zvítězit, remízový výsledek mu nestačí.

Jestliže bude naplno bodovat, tak získá stoprocentní jistotu. Curych má na kontě výhru právě proti Osmanlisporu, který doma zdolal 2:1. Porážku utrpěl hned na úvod ve Španělsku ve stejném poměru, jinak má na kontě tři remízy (se Steauou dvě po výsledcích 1:1 a 0:0). Naposledy udržel postupovou naději s Villarealem i přesto, že dlouhou dobu prohrával, nakonec získal proti největšímu favoritovi skupiny bod (1:1).

V druhé nejvyšší švýcarské lize se mu daří nadmíru dobře a zatím to vypadá, že se navrátí mezi elitu. Po sedmnácti odehraných kolech vybojoval pětačtyřicet bodů a před druhým Neuchâtelem disponuje náskokem deseti bodů. Domácí naopak v turecké lize nijak výrazně nezáří, ve třinácti duelech získali devatenáct bodů a jsou sedmí o dvanáct bodů za vedoucí pozicí. V generálce na tento souboj uspěli po výhře 2:1 nad Karabüksporem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Steaua Bukurešť  (čtvrtek 17:00)
Rovněž skupina označená písmenem L stále čeká na své rozklíčování. A co je na ní nejzajímavější, šanci na postup mají doposud všechny čtyři týmy. První z nich je zatím turecký Osmanlispor, ale od poslední Steauy jej dělí jen bod.

O další body a případný postup bude rumunský celek bojovat s týmem, který byl při losu považován za jasného a neomylného favorita skupiny. Tým z Bukurešti se o postup utká s domácím Villarrealem, který je zatím díky skóre na druhém místě. A pokud chce Žlutá ponorka postoupit, pak nesmí zaváhat. V posledním kole se bude rozhodovat o všem.

Problém je, že se Žluté ponorce v posledních týdnech zrovna moc nedaří. Za deset posledních soutěžních duelů se Žlutá ponorka radovala z výhry jen třikrát, což je na ambiciózní a poměrně tradiční celek z popředí LaLigy hodně smolná bilance. Nedařilo se mu ani v minulém kole Primera Division, když tento ofenzivně laděný celek nedokázal vstřelit ani jeden gól nováčkovi z Leganés a rozešel se s ním smírně.

Není divu, že trenéru Escribovi se tento výsledek vůbec nezamlouval. V rozhovoru s médii uvedl: "Nehráli jsme vůbec kompaktně, jako bychom se nesoustředili na tento okamžik. Byli jsme myšlenkami někde úplně jinde. Měli jsme dostatek šancí, ale jejich proměnění pro nás bylo problémem. S hráči si vše projdeme a pokusíme se najít chyby. Čeká nás důležité utkání Evropské ligy, ve kterém nechceme zaváhat. Musíme získat tři body a na ničem jiném nám v tuto chvíli nezáleží," burcuje mladý trenér Fran Escriba.

Žlutá ponorka se s rumunským celkem utkala v historii soutěžních duelů už třikrát a ještě nikdy ji Rumuni neporazili. Při posledním měření sil se hostující Villarreal prosadil díky Borrému už v 9. minutě, jenže neuplynulo ani deset minut, když domácí Sulley Minuru srovnal na konečných 1:1. Remíza by v tuto chvíli nebyla řešením ani pro jeden tým.

Forma rumunského týmu je obdobná - hodně nevyvážená a nekonstantní. V posledních deseti duelech si Steaua připsala pět výher, přičemž poslední tři body zažila v minulém kole nejvyšší rumunské ligy proti Pandurii. A obránce Gabriel Tamaş ví, že proti Villarrealu bude zapotřebí minimálně podobného úsilí.

Zkušený Rumun mimo jiné uvedl: "Villarreal je jedním z nejlepších španělských celků současnosti a svou sílu ukazuje pravidelně i na evropské scéně. Má několik skvělých hráčů, kteří jsou schopní rozhodnout sami celé utkání. My budeme muset být velmi opatrní a nesmí se bát, pokud chceme uspět. Nečeká nás nic jednoduchého, ale my se dopředu nevzdáváme," uvědomuje si obránce Gabriel Tamaş.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Rukavina, Musacchio, Victor Ruiz, José Angel - Dos Santos, Trigueros, Bruno, Čeryšev - Pato, Bakambu
Steaua Bukurešť - pravděpodobná sestava:
Nita - Enache, Moke, Tamas, Momčilović - Pintilii, Muniru - Popa, Boldrin, William - Golubović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Osmanlispor (TUR)52128:77
2.Villarreal CF (ESP)51317:76
3.FC Curych (SUI)51315:56
4.Steaua Bukurešť (ROU)51314:56

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Coutinho10

Trigueros hodne uxusni golik

Reagovat
Coutinho10

ouu ufff tes Villarreal...v posledni vterine mohla Steaua jeste srovnat na 2:2 a postoupit

Reagovat
Coutinho10

podme Dundalk pro postup

Reagovat
stas87

Co to Sassuolo? Mam na tikete, ze tam padnu dva goly. Budu to hrat ci odlozene?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele