semifinále - 1. zápasy
30.01.2013 21:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Po úvodní remíze má k finálové účasti blíže Barcelona

Žádný Messi, žádný Ronaldo. Poprvé po více než roce se stalo, že se v El Clásiku střelecky neprosadil ani jeden ze dvou nejlepších fotbalistů světa, poprvé po šesti zápasech najdeme na střelecké listině výhradně jiná jména. Skóre otevřel Fábregas, aby pak těsně před koncem srovnal Varane. Po remíze 1:1 tak má do finále blíže Barcelona, kterou čeká domácí odveta...

Domácí kouč José Mourinho musel před utkáním už tak trochu klasicky řešit potíže se složením obranné formace svého týmu. Chyběli totiž Marcelo, Pepe, Ramos i Coentrao, defenzivní linie tak čelila nejofenzivněji laděnému týmu světa v podobě Arbeloa, Varane, Carvalho, Essien. Kromě toho chyběl také po nedávné operaci teprve na začátku své rekonvalescence se nacházející kapitán Casillas, do branky se tak poprvé v dresu Bílého baletu postavil nově příchozí Diego López.

Také Vilanova se spolehl na svou brankářskou dvojku, mezi tyče šel Pinto. Kromě toho se hosté vytasili se svou obvyklou a ideální sestavou... Katalánci ovšem příliš nezachytili úvod zápasu, do kterého naopak vlétli ve velkém stylu Merengues a vytvořili si úvodní převahu. Ronaldův průnik musel už ve druhé minutě hasit Piqué jen za cenu žluté karty, z nařízené standardní situace navíc Portugalec pořádně provětral Pintovy rukavice.

Barcelona odpověděla po necelé čtvrthodině hry, když ukázkově zakombinovali Messi s Fábregasem, zakončení však druhému jmenovanému příliš nevyšlo. Iniesta pak zase vymyslel geniální lob pro Jordiho Albu, ten se ovšem ocitl v těžké pozici a branku minul. Poté dělily během dvou minut jen centimetry od vstřelené branky oba týmy, nejprve centroval Benzema a Ronaldovi chyběl k zakončení z vyložené pozice krok, na druhé straně zase vypálil Xavi do břevna.

Ve čtyřiadvacáté minutě měli Blaugranas takřka stoprocentní možnost dostat se do vedení, jenže Xaviho gólové zakončení dokázal neuvěřitelným způsobem na brankové čáře odvrátit Varane. Real se připomněl akcí Callejóna, po níž nakonec pálil Benzema, ale mířil nepřesně. I zbylé minuty prvního poločasu nabízely vskutku zajímavou podívanou, na úvodní trefu se však na Bernabéu muselo počkat.

A čekalo se nakonec do padesáté minuty. Zaplněný stadion si však na své příliš nepřišel, radovali se totiž hosté. To se Messi vrhl do spleti fotbalistů v bílém, kteří čekali na padající míč, okamžitě ho posunul unikajícímu Fábregasovi a ten už si tváří v tvář Lópezovi věděl rady. Deset minut trvalo Realu, než se z inkasovaného gólu naplno oklepal, pak z pravé strany skvěle odcentroval Essien, Cristiano Ronaldo ale k udivení všech na stadionu zblízka minul!

Dalším, kdo zahodil svou příležitost, byl Fábregas, jenž tentokrát po pobídce Daniho Alvese zamířil nad břevno. Rozhodnout o dnešní výhře Barcy pak mohl i Pedro, který dostal fantastický pas z hloubi pole a postupoval ze strany úplně sám na Lópeze, jenže ani on správně neseřídil mířidla a branku netrefil. Kýžené vyrovnání domácích přišlo deset minut před koncem. Po standardní situace zůstal v šestnáctce soupeře Varane, přilétl k němu přesný centr Özila a mladý francouzský stoper nekompromisní hlavičkou nedal Pintovi šanci.

První semifinálové El Clásico tak skončilo v součtu zřejmě zaslouženou remízou 1:1. Ta dává před odvedou, která je na programu na konci února, o něco větší šance Barceloně, jež hraje doma.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1317)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele