semifinále - odvety
07.02.2012 22:00 CET
6 : 2
(3:0)

Reportáž

Athletic ukončil jízdu Mirandésu a je ve finále

V prvním odvetném semifinálovém zápase španělského Copa del Rey dokázal Athletic na domácí půdě potvrdit roli favorita a zvítězil nad třetiligovým Mirandésem 6:2. Po úvodním vítězství 2:1 z půdy svého soupeře se tak raduje z postupu do finále. Domácí o svém vítězství rozhodli již po prvním poločase, po kterém byli ve vedení 3:0.

První poločas byl pro diváky velmi atraktivní a už v něm rozhodl Athletic o postupu. První gól přišel už po jedenácti minutách hry. Po povedené kombinační akci se k míči dostal talentovaný Iker Muniain a přízemní střelou překonal poprvé gólmana Pereze v brance třetiligového týmu.

Druhý gól na sebe nenechal dlouho čekat a přišel hned tři minuty po tom prvním. Skvělou individuální akci předvedl De Marcos, který parádním pasem našel Susaetu a ten podobně jako v prvním případě Muniain po zemi překonal gólmana hostí.

Už ve 23. minutě se měnilo skóre potřetí. Tentokrát se Susaeta převtělil do role nahrávače a svým centrem našel Jona Aurtenetxeho, který hlavou zvýšil už na 3:0. Mirandés se z nepovedeného úvodu dlouho oklepával, ale nakonec se taky dostal k šanci. První střelu na branku vyslal Martins, ale Iraizoz byl na svém místě.

Domácí mohli ještě do konce první půle přidat další góly. Ve 39. minutě se k hlavičce dostal nebezpečný kanonýr Llorente, ale tentokrát Perez jeho pokus reflexivně vyrazil na roh. Další šanci měl znovu Fernando Llorente po přihrávce De Marcose, ale ani napodruhé nedokázal přesně zakončit. Do kabin se však šlo za téměř rozhodnutého stavu 3:0.

Athletic už si ve druhé půli chtěl pouze pohlídat svůj náskok a začal velmi pasivně. To se mu vymstilo v 57. minutě, když přišlo snížení ze strany hostů. Po centru do pokutového území zakončoval do tyče Martins, balón se však odrazil k volnému Blancovi a ten se do prázdné branky nemýlil - 1:3.

I nadále se diváci na stadionu v Bilbau nenudili. V 66. minutě měl Llorente svou třetí šanci navýšit skóre, ale na poslední chvíli mu balón ukopl obránce Caneda. Také na druhé straně si hosté vytvořili šanci. Kanonýr Infante se uvolnil přes obránce a pokoušel se obstřelit gólmana Iraizoze. Jeho pokus však šel těsně mimo branku.

Hned poté se potvrdilo staré známé "nedáš, dostaneš". Fernando Llorente se také dočkal a zapsal se mezi střelce utkání. Útočník se po přihrávce od jednoho ze spoluhráčů dostal za obranu Mirandésu a lobem překonal brankáře Pereze - 4:1. Llorente tím svůj účet neuzavřel. O čtyři minuty později se po centru od De Marcose trefil podruhé a zvýšil už na 5:1 pro domácí.

Také Mirandés ještě neřekl poslední slovo. V 87. minutě se v podobné akci jako u prvního gólu Mirandésu ocitl znovu Aitor Blanco a ani tentokrát se nemýlil a snížil na 5:2. Poslední gól zápasu padl zase do sítě outsidera. Bilbao uzavřelo skóre zápasu v 89. minutě. Centr Susaety si do vlastní branky srazil obránce Caneda a uzavřel tak na konečných 6:2. Athletic si tak po přesvědčivém výkonu zaslouženě zahraje finále proti jednomu z dvojice Valencia - Barcelona.

Autor: Adam Tkadlec

Komentáře (38)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
Tomtaf

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:1

Reagovat
Xavi

Super. Fanoušci zas budou v eufórii.

Reagovat
Paddy

i tak Mirandes

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bilbao, za tu politiku, jen z hráči z Baskicka, klobouk dolů...!

Reagovat
smazaný uživatel

V současnosti mají na soupisce hráče z Venezuely. Ale je také baskického původu . Docela by mě zajímalo, jestli by do svého týmu vzali francouzského Baska (svého času třeba Lizaraza).

Reagovat
smazaný uživatel

když tam byl Lizarazu tak proč ne? nejde o to jestli má občanství španělské či francouzské,jde o to zda je Bask

Reagovat
smazaný uživatel

Lizarazu za ně nehrál. To byla jen hypotéza, že by za ně jako Bask teoreticky mohl hrát. Já osobně si žádného Francouze v Athleticu nepamatuju.

Reagovat
kubys

Lizarazu za Athletic Club hrál...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo? Heh, no vida. Tak to jsem svou úvahu trefil do reality. Dobrý .

Reagovat
smazaný uživatel

Strávil tam 1 sezonu než šel do Bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

Už na to koukám.

Reagovat
kubys

Samozřejmě, je prostě podmínkou být Bask, daleko složitější je to u takového Griezmanna, který říká, že se cítí jako Bask, ale je z Burgundska.

Reagovat
smazaný uživatel

No, to má těžký . Ale tak v San Sebastianu (hlavní město Baskicka?) si na tohle tolik nepotrpí.

Reagovat
smazaný uživatel

Já beru jako baštu Baskicka rozhodně Bilbao...

Reagovat
smazaný uživatel

Dřív jsem si to také myslel. Ale kamarádka v Baskicku nějaký čas pobývala a říkala, že hlavním městem je San Sebastian. Taky jsem proti tomu protestoval .

Reagovat
kubys

Hlavní město je Vitoria.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, zajímavý. Možná to nemyslela oficiálně, ale jako jakési centrum Baskicka. Ale i tak, díky za doplnění mezery ve vzdělání. A když už se tu bavíme o Baskicku, tak ti sem dám jednu protišpanělskou písničku . Vtipný je, že by měli být z Madridu.

http://www.youtube.com/watch?v=JgB52YbYbGI

Reagovat
smazaný uživatel

neni to nič neobvyklé

vo Vallecase žije plno baskov a je to predmestie Madridu, preto sa na zápasoch Raya často objavujú baskické vlajky, poprípade andalúzske, ale to má zas súvis s družbou/priateľstvom Rayo - Cádiz

Reagovat
smazaný uživatel

Ono to souvisí i s politickou orientací fanoušků Raya. Jsou to antifašisti a nenávidí jak Atlético, tak Real (oba kluby mají fans z krajní pravice a podporují jednotnost Španělska).

Reagovat
smazaný uživatel

takze maj s fans Athleticu radu spolecneho

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě. Antifašismus, odpor k rasismu, takovou tu jihoevropskou levicovo-revolucionářskou ideologii a našlo by se i něco dalšího.

Reagovat
smazaný uživatel

výletíky v Cádize

Reagovat
smazaný uživatel

oficialni hl. mesto je Vitora-Gasteiz, prakticky je to spis Bilbao, San Sebastian je leda tak hlavni mesto cestovniho ruchu...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně... Prostě když se řekne Baskicko vybaví se mě Bilbao

Reagovat
kubys

No, to ne, když se vezme sestava třeba ze sezony 01/02, kdy proháněli Real, ale já to spíš zmiňoval ohledně hypotetického přestupu Griezmanna do Athleticu, který už na EF byl několikrát vysloven.

Reagovat
kubys

Jinak z těch starších hráčů mohl za Athletic nastoupit třeba Deschamps, co tak vím.

Reagovat
kubys

A kdyby se někdo nudil, tak tady má výčet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Basque_footballers

Reagovat
smazaný uživatel

na EF mozna ano, ale v realite ne. Bielsa Griezmanna chtel, ale bylo mu receno, ze do politiky klubu nesedi, a tak neprisel. I kdyz teoreticky by to oduvodnit slo, protoze v Realu fotbalove vyrustal...

Reagovat
kubys

Jo dík, já právě tušil, že ho Bielsa chtěl a že se to tu řešilo, ale neměl jsem ponětí, jak to v jeho případě skončilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Je zajímavé, že za Athletic teoreticky může nastoupit i třeba Forlán, který má baskické prarodiče a po jeho odchodu z Manchesteru United tam i chtěl jít.

Jinak asi nejlepší současný baskický Francouz je momentálně gólman Ruffier, o kterém se už několikrát spekulovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

zase se nekdo ridi Wikipedii...Amorebieta se ve Venezuele narodil a zil tam cca 2 roky, jelikoz tam zrovna jeho otec pracoval, pak se rodina vratila do Baskicka

Reagovat
domingo

Vzdycky me zajimalo, jestli uvnitr klubu komunikuji baskicky nebo spanelsky.

Reagovat
herbage

bojuješ proti cenzuře?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele