finále
26.05.2024 18:15 CET
2 : 1
po prodloužení
(1:1, 1:1)

Reportáž

Mehdi Taremi (© AFP)

Porto udolalo Sporting v prodloužení a na závěr sezóny tak získalo alespoň jednu trofej

Porto jako jeden z nejúspěšnějších portugalských celků historie nezažil úplně povedený ročník - celkem brzy totiž vypadl z evropských pohárů, podruhé za sebou neusedl na ligový trůn a až do tohoto finále Taça de Portugal neměl na kontě jedinou trofej. Teď tedy proti Sportingu chtěl alespoň částečně zachránit neúspěšnou sezónu, což se mu po velmi dramatickém průběhu povedlo, jelikož lisabonského rivala udolal po prodloužení.

Svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa tak ovládli portugalský národní pohár potřetí za sebou. CP i přes tuto závěrečnou porážku musí být relativně spokojeno, protože po třech letech vybojovalo titul v Primeira Lize a vrací se tak do skupinové fáze Ligy mistrů. Úvodní dvacetiminutovka nic zásadního nepřinesla, ihned na to se na neutrální půdě v Oeiras prosadil smutný hrdina tohoto nedělního klání Jeremiah St. Juste.

Sedmadvacetiletý nizozemský obránce si po rohovém kopu Potého z pravé strany seběhl k vzdálenějšímu rohu brankového území a prudkou hlavičkou nakonec pokořil zasahujícího brankáře Dioga Costu. Nicméně neuběhlo ani dalších pět minut a FC bleskově odpovědělo - o vyrovnání se postaral brazilský forvard Evanilson, jenž se po naprosto katastrofálním zpracování bránícího Genyho Catama zjevil sám před gólmanem Diogem Pintem a pohotově ho pokořil přízemní střelou doprostřed branky.

Výběr vedený koučem Rúbenem Amorimem si svou situaci ještě výrazněji zkomplikoval po necelé půl hodině, neboť právě St. Juste ve vyložené brankové příležitosti stáhl k zemi unikajícího Galena a rozhodčí Fábio Veríssimo bez váhání tasil přímou červenou kartu. Od tohoto okamžiku se na trávníku přiostřilo a taktovku převzalo Porto, otočit vývoj mohlo v nastaveném čase úvodního dějství.

Podruhé v tomto klání se chtěl prosadit aktivní Evanilson, avšak ve velmi nadějné pozici pálil příliš vysoko. Po změně stran se hrálo z obou stran velmi opatrně a ani jeden tým hlavně nechtěl udělat nějakou chybu v defenzívě, duel proto dospěl do prodloužení. V něm přesně po sto odehraných minutách nakonec rozhodl íránský kanonýr Mehdi Taremi, jenž proměnil pokutový kop nařízený za nedovolený zákrok brankáře Pinta na domácího hrdinu Evanilsona chytrou ranou doprostřed branky.

Mezitím neudržel nervy na uzdě bouřlivák Conceição - za nevybíravé poznámky směrem k Veríssimovi uviděl červenou kartu a zbytek zápasu musel strávit na tribuně. Hosté se i v deseti snažili něco udělat s nepříznivým stavem, jenže když v samém závěru hlavičkoval těsně vedle Gonçalo Inácio a pak si Diogo Costa bravurně poradil s projektilem Gyökerese, tak se výsledek už nezměnil a Porto mohlo po závěrečném hvizdu slavit.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
sankakofi

Výborný zápas plný emócií s perfektnými fanúšikmi na obidvoch stranách. + Pohár je v správnych rukách

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele